فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت حکیم - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1394)

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ملیحه شیانی، آرش رشیدیان، آذر محمدی * صفحات 264-274
    مقدمه
    یکی از مهم ترین سیاست های مطرح شده در دهه اخیر در عرصه نظام سلامت ، برنامه پزشک خانواده است که بر طبق مواد قانونی موجود تاکنون باید به صورت ملی اجرا می شد ، ولی اجرای آن محدود به روستا ها و به صورت پایلوت در دو استان فارس و مازندران شد. از این رو پژوهش حاضر با هدف مطالعه فهم بهتر چالش هایی اجرایی پزشک خانواده بر اساس نظریه تضاد صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه کیفی مبتنی بر نمونه گیری هدفمند انجام شد. تکنیک مصاحبه و تحلیل اسنادی جهت تولید داده ها ، و تحلیل محتوی جهت تحلیل داده ها به کار گرفته شد. در مجموع، 26 مصاحبه با سیاست گذاران ، مجریان در سطوح ارشد کشوری و صاحب نظران مطرح و کلیدی در زمینه پزشک خانواده صورت گرفت.
    یافته ها
    چالش های اجرای پزشک خانواده تحت پنج مقوله اصلی شناسایی شدند ، که عبارتند از: «چالش ناشی از ساختار حاکم بر نظام سلامت» ، «ماهیت چالش برانگیز پزشک خانواده» ، «پزشکی کردن مدیریت» ، «تضاد منافع» ، «روابط حاکم بر وزارتخانه ها و سازمان های دخیل دربرنامه پزشک خانواده».
    نتیجه گیری
    چالش های اجرای پزشک خانواده در شرایط تنش ، تضاد و ناهماهنگی بین اجزای مختلف نظام سلامت در ابعاد مختلف، بهتر فهمیده می شوند. در واقع از میان سه نظریه مطرح در جامعه شناسی پزشکی، چالش های پزشک خانواده در قالب نظریه تضاد بهتر قابل فهم بوده، هر چند که گاه برخی از یافته ها فراتر از نظریه تضاد هستند.
    کلیدواژگان: طرح پزشک خانواده، نظام ارجاع، نظام سلامت، تضاد
  • حمید آسایش، حسین رحمانی انارکی، مصطفی قربانی، زهرا علی اکبرزاده آرانی* صفحات 275-281
    مقدمه
    انگ زنی به بیماران روانی علاوه بر شیوع بالا در بین جمعیت عمومی، در بین افراد ارایه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی و دانشجویان گروه پزشکی نیز رایج است و به دلیل کاهش انگیزه مراقبت، نیازمند مداخلات مناسب می باشد. این مطالعه برای بررسی تاثیر یک برنامه ضد انگ بر مولفه های انگ زنی بر بیماران روانی در بین دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گرگان انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، 43 نفر از دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی بویه گرگان به روش تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. برنامه ضد انگ به مدت 10 جلسه به صورت هفته ای دو بار انجام شد. پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از مقیاس انگ بیماری روانی دی انجام شد. ضریب آلفای کرونباخ این مقیاس 81/0 بود. داده ها در محیط نرم افزار آماری SPSS16 با آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن در گروه مداخله 75/0± 86/21 و در گروه کنترل 61/0± 20/21 بود. تعداد دانشجویان دختر در گروه مداخله 19 نفر (6/82%) و در گروه کنترل 17 نفر (0/85%) بود. نمره کل انگ زنی در گروه کنترل و مداخله بعد از اجرای مداخله به ترتیب 66/18 ±60/115 و 36/20 ±69/93 بود. آزمون تی مستقل نشان داد که اختلاف میانگین نمره کل انگ زنی قبل و بعد در گروه کنترل و مداخله معنادار است (05/0>p).
    نتیجه گیری
    طراحی برنامه مناسب برای ارایه اطلاعات مناسب مبتنی بر واقعیت های موجود در مورد بیماری های روانی می تواند انگ زنی نسبت به این بیماران را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: انگ زنی، برنامه ضد انگ، دانشجو
  • پریسا امیری *، سارا جلالی فراهانی، پرنیان پروین، محمدرضا قاسمی صفحات 282-293
    مقدمه
    مطالعات پیشین نقش عوامل محیطی- اجتماعی را در شکل گیری رفتارهای مرتبط با چاقی در نوجوانان نشان داده اند. این مطالعه با هدف بررسی ادراک و تجربیات نوجوانان چاق و دارای اضافه وزن در رابطه با عوامل محیطی- اجتماعی زمینه ساز کاهش انگیزه نوجوانان جهت کنترل وزن در سال 87-1386 انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کیفی بر روی 52 نوجوان دارای اضافه وزن و چاق در گروه سنی 17-15 سال صورت گرفت. جمع آوری داده ها با برگزاری جلسات بحث گروهی متمرکز نیمه ساختار یافته، و مصاحبه های فردی عمیق انجام شد. تحلیل محتوا به صورت دستی انجام شد و اختلاف نظرهای احتمالی در فرآیند کدگذاری توسط بحث و گفتگو بین حداقل 4 نفر از ناظرین مستقل پژوهش برطرف گردید.
    یافته ها
    داده ها در قالب دو مفهوم اصلی «عوامل بین فردی» و «عوامل زمینه ای» تبیین شدند. عوامل بین فردی در دو زیرگروه «تاثیر خانواده و »تاثیر گروه هم سال« طبقه بندی شدند. زیرگروه تاثیر خانواده با زیرطبقات »آگاهی ناکافی و تعامل نامطلوب والدین با فرزندان«، »اولویت درس و موفقیت تحصیلی فرزندان« و »اشتغال مادر« و زیرگروه تاثیر گروه هم سال با زیرطبقات »همانندسازی رفتارهای مرتبط با چاقی« و »رقابت فشرده درسی« تبیین گردیدند. عوامل زمینه ای در قالب دو زیر گروه »عوامل فرهنگی« و »عدم دسترسی به منابع و امکانات« تبیین شد. هم چنین عوامل فرهنگی در قالب دو زیرطبقه »هنجارها و ارزش های اجتماعی«، »تجمل و نوگرایی« و عدم دسترسی به منابع و امکانات در قالب سه زیر طبقه »هزینه های بالا«، »کمبود منابع و امکانات« و »آموزش ناکارآمد« تبیین شدند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که از دیدگاه نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق، عوامل محیطی- اجتماعی زمینه ساز کاهش انگیزه آنان جهت کنترل وزن می باشند. شناخت این عوامل به شناسایی راهبردهای موثر در زمینه پیشگیری از چاقی، و طراحی مداخلات مناسب در این راستا کمک می نماید.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، اجتماعی، نوجوانان، رفتارهای مرتبط با چاقی، مطالعه ی کیفی
  • محمود کیوان آرا، لیلا صفاییان، سعید کریمی، ندا شجاعی زاده* صفحات 294-305
    مقدمه
    طی 10 سالگذشته شاهد رشد چشمگیر بودجه دارویی کشور از 500 میلیون دلار به رکورد 3میلیارد دلار بوده ایم که مهم ترین دلیل آنرا می توان تجویز ومصرف غیرمنطقی داروها دانست. مشکلی که علاوه بر تحمیل هزینه های هنگفت بر مردم و دولت و اتلافمنابع، منجر به کاهش کیفیت ارایه خدمات پزشکینیز می گردد.در مقایسه با حجم عظیم منابع صرف شده، انجام بسیاری از مداخلات کنترل تجویز ومصرف منطقی داروبه خصوص در کشورهای جهان سوم ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضربا هدف ارایه چارچوبی ازمهم ترین دلایل تجویز ومصرف غیرمنطقی دارو براساس استراتژی های 12گانه سازمان جهانی بهداشت انجام گردید.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت مروری نقلی در نیمهاولسال 1394، با مراجعه به سایت های،PubMed ،IranDoc ،SID Magiranو با استفاده از کلیدواژه های استراتژی های WHO،مصرف منطقی دارو،تجویزمنطقی که معادل های لاتینیآنprescribing وWHO strategies rational وrational Usageانجام گرفت. در مجموع70 مطالعه استخراج شد که پس از بررسی مقالات در مرحله اول باحذف یافته های نامرتبط، 43 مقاله هم راستا با تحقیق استخراج گردید وبه تحلیل آن ها پرداخته شد.
    یافته ها
    براساس این مطالعه، استراتژی های 12گانه سازمان جهانی بهداشت در چهاربعد آموزشی،مدیریتی،نظارتی و مالی طبقه بندی شدند. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که بیشترین مطالعات در این خصوص به استراتژی های آموزشی و مدیریتی پرداخته اند و استراتژی های نظارتی و مالی کمتر مورد توجه قرارگرفته اند؛ به گونه ای که بیشترین دلایل شناسایی شده در خصوص تجویز ومصرف غیر منطقی دارو، به دو استراتژی آموزشی و مدیریتی برمی گردد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش، چارچوبی را برای بررسی و مقایسه همزمان استراتژی های سازمان جهانی بهداشت در کشورهای مختلف ارایه می دهد. بهره گیری از این چارچوب باعث شناسایی بهتر ابعاد مختلف استراتژی های تجویز و مصرف منطقی دارو شده و با توجه به حساسیت واهمیت این موضوع در کشور ما، می تواند نقاط ضعف اجرایی هریک را مشخص کندو سیاست گذاران را برای رفع این کاستی ها یاری دهد.
    کلیدواژگان: مصرف منطقی دارو، تجویز منطقی دارو، استراتژی های WHO، ایران
  • وحید یوسفی نژاد، حمیدرضا ایزدبخش *، نسیم غنبر طهرانی، سعید عطایی پور صفحات 306-315
    مقدمه
    امروزه موضوع سلامت از اولویت های اصلی زندگی افراد است، و حفظ و گسترش آن در حوزه رفاه اجتماعی و توسعه پایدار امری ضروری است. بیمه های بهداشتی و درمانی یکی از راهکارهایی می باشند که انسان برای رویارویی با هزینه های درمانی ابداع نموده است. یکی از موضوعات مهم و چالش های موجود؛ چگونگی استفاده کارا و اثربخش از منابع بیمه در جهت تحقق اهداف سلامت است. هدف این مقاله شبیه سازی نظام مالی بیمه سلامت برای پیش بینی وضعیت مالی بیمه با توجه به منابع و مصارف آن در سال های آینده است.
    روش کار
    رویکرد سیستمی، یک روش فرموله شده مناسب برای تجزیه و تحلیل اجزای سیستمی است، که دارای روابط علی و معلولی و زیربنای منطقی است. حلقه های علی و معلولی کاربر را قادر می سازد تا به راحتی با ساختار بازخوردی و فرضیات اصلی سیستم ارتباط برقرار کند. در این مقاله سعی شده با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها، مدل شبیه سازی نظام مالی بیمه سلامت به همراه عوامل تاثیرگذار آن طراحی گردد. بدین منظور ابتدا به مرور ادبیات موضوع و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان بیمه و بخش سلامت پرداخته شد، و متغیرهای تاثیرگذار بر نظام مالی شناسایی شدند. سپس مدل علی و معلولی و حالت جریان توسط نرم افزار ونسیم شبیه سازی و اجرا گردید.
    یافته ها
    خروجی شبیه سازی نشان می دهد منابع مالی بیمه در آینده با کمبود شدید مواجه خواهد شد، و در پرداخت هزینه های درمانی دچار مشکل خواهد شد؛ که نتیجه آن شکاف عمیق مالی بیمه در سال های آینده است.
    نتیجه گیری
    مدل شبیه سازی شده در این مقاله می تواند به محققان، مدیران، سیاست گذاران و تصمیم گیران بیمه سلامت جهت پیش بینی وضعیت منابع مالی بیمه سلامت در آینده با فرض ادامه روند فعلی به منظور تدوین سیاست های موثر، کمک نماید.
    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستم ها، نظام مالی، بیمه سلامت، نمودار علی و معلولی، نمودار حالت و جریان
  • علی فخری *، محمدرضا ملکی صفحات 316-328
    مقدمه
    ارزیابی اثرات بهداشتی یک ابزار پشتیبان برای تصمیم گیری است که به پیش بینی تاثیر پروژه ها، برنامه ها و سیاست های پیشنهادی بر سلامت کمک می کند. در نحوه اجرا و محتوی ارزیابی های اثرات بهداشتی انجام شده در دنیا تفاوت هایی وجود دارد که ناشی از تفاوت در شرایط است. انجام ارزیابی اثرات بهداشتی تحت عنوان تهیه پیوست سلامت برای طرح های توسعه ای در برنامه پنجم توسعه ایران گنجانده شده است. این مطالعه در جستجوی شناسایی عوامل زمینه ای است که می تواند ارزیابی اثرات بهداشتی در ایران را تحت تاثیر قرار دهد.
    روش کار
    این مطالعه کیفی در سال 1392 در تهران با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. نمونه گیری به صورت هدفمند از بین مطلعین کلیدی (14 نفر) انجام شد. یافته های مصاحبه به صورت دستی و با روش تحلیل محتوی تماتیک مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پس از تحلیل محتوی تماتیک، پنج عامل تحت عنوان «محتوی» در زیر طبقه اصلی «ابعاد محتوی ارزیابی اثرات بهداشتی» قرار گرفت. 16 عامل تحت عنوان «زمینه» وپنج عامل نیز تحت عنوان «ظرفیت ها» در زیر طبقه اصلی «عامل زمینه ای موثر بر محتوی» قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    عوامل زمینه ای مهم اثرگذار بر ارزیابی اثرات بهداشتی در ایران همان عواملی هستند که در ادبیات موضوع مورد توجه قرار گرفته است. در عین حال این مطالعه تاثیر این عوامل را بر نحوه اجرا و محتوی ارزیابی تایید می کند. در پیاده سازی نظام ارزیابی اثرات بهداشتی باید از هرگونه شتاب زدگی پرهیز کرد؛ که تصمیم و ظرفیت سازی در مورد انجام ارزیابی سیاست ها، و ادغام این ارزیابی با ارزیابی زیست محیطی، از مصادیق آن است.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات بهداشتی، برنامه پنجم توسعه، سیاست گذاری عمومی سلامت نگر
  • نامه به سردبیر
  • سید حسین امام رضوی صفحه 329
  • حسن عینی زیناب *، فریده شمس قهفرخی، علیرضا ساجدی، اردشیر خسروی، علیرضا زاهدیان، زهرا رضایی قهرودی، طه نورالهی صفحه 336
|
  • Shiyani M., Rashidian A., Mohammadi A.* Pages 264-274
    Introduction
    Family physician project is one of the most significant policies in health system during the recent decade which was already supposed to be applied nationally legally, however its implementation has been limited rural areas and two provinces of Fars and Mazandaran, as pilot locations. This study was conducted to achieve a better understanding of the challenges of family physician projects implementation using the conflict theory.
    Methods
    The qualitative study was conducted using convenience sampling method. Data was collected using interviews and documents analysis techniques, and was analyzed using content analysis. Total number of 26 interviews were conducted with national politicians and high level executives, and key informants in family physician project.
    Results
    Family physician implementation challenges are identified in five main categories: challenge caused by the governing structure which affects health system, challenging nature of family physician, medicalization of management, conflict of interests, relationships among related ministries and organizations involved in family physician project.
    Conclusion
    A better understanding of different aspects of the family physician implementation challenges would be achieved under magnificent conflicts, tension and inconsistency among health system components. The family physician project challenges would be explained better using conflicts theory compared to the other significant medical sociology theories; however some data was beyond the conflicts theory.
    Keywords: Family Physician Project, Referral system, Health system, Conflict
  • Asayesh H., Rahmani Anaraki H., Rahmani Anaraki H., Rahmani Anaraki H.* Pages 275-281
    Introduction
    Stigma on patients with mental disorders is common among general population as well as health care providers and medical science's students. This study was carried out to assess the effect of an anti-stigma program on components of stigma on patients with mental disorders among nursing students.
    Methods
    In this trial, 43 nursing students of Gorgan School of Nursing and Midwifery were recruited and randomly divided into two control and intervention groups. The anti-stigma program consisted of 10 sessions twice a week. The Day's Mental Illness Stigma questionnaire was completed by the students at baseline and after the intervention. The Cronbach's alpha of the scale was 0.79. The data were analyzed in the SPSS-16 using the independent t-test, paired t-test and covariance.
    Results
    Mean ages were 21.86±0.75 and 21.20±0.61 in the intervention and control groups, respectively. The number of female students were 19 (6.82%) and 17 (0.85%) in the intervention and control groups. After the intervention, the overall stigma score were 115.60±18.66 and 93.69±20.36 in the intervention and control groups, respectively (p
    Conclusion
    Designing appropriate programs in order to provide proper information based on the available facts about mental illness can reduce the stigma among nursing students.
    Keywords: stigma, anti, stigma program, students
  • Amiri P. *, Jalali, Farahani S., Parvin P., Ghasemi Mr Pages 282-293
    Introduction
    Previous studies have shown the role of environmental and social factors in shaping the obesity related behaviors in adolescents. This study aimed to explore the perception and experiences of overweight/obese adolescents regarding socio-environmental factors underlying motivation loss in adolescents to control weight (2007-2008).
    Methods
    This qualitative study was conducted on 52 overweight/obese 15-17 years old adolescents. Data was collected using semi-structured focus group discussions, and in-depth interviews. Data was analyzed manually using content analysis and differences in coding were resolved via discussion by four independent reviewers.
    Results
    Two main themes emerged from the data content analysis: “Interpersonal factors” and “contextual factors”. Interpersonal factors were determined by “Family influences” and “Peer influences”. The subthemes of parental influences were “Parents’ insufficient knowledge and inappropriate interactions”, “Priority of educational achievements” and “Mothers’ employment”. The subthemes of peer influences were “Modelling unhealthy lifestyle” and “Intensive competing study”. Contextual factors were explained by “Cultural factors” and “Lack of access”. The subthemes of cultural factors were “Social norms and values” and “Luxury life and Modernism”, and the subthemes of lack of access were “High costs”, “Inefficient education” and “Lack of resources and facilities”.
    Conclusion
    The results of the study revealed that overweight/obese adolescents believed that socio-environmental factors decreases their motivation to control weight. Understanding these determinants could be helpful to identify effective preventive strategies from obesity, and design effective intervention.
    Keywords: Socio, environmental factors, Adolescents, Obesity, related behaviors, Qualitative study
  • Keyvanara M., Safaeian L., Karimi S., Shojaiezadeh N.* Pages 294-305
    Introduction
    During the past 10 years, drug budget have grown enormously from 500 million Dollars to 3 billion Dollars in Iran. Irrational drug prescription can cause additional costs on people/government and can waste the resources. Designing and implementing appropriate interventions to control drug prescription and usage can be effective in controlling the issue. This study was carried out to presenta framework for the most important reasons of the WHO's 12 strategies about irrational use and drug prescription.
    Methods
    In this review article, we have searched the Google, Google scholar, SID, Magiran, Irandoc, and the PubMed with the following keywords: WHO's Strategies, rational prescribing, rational drug use, and rational use of medicine. A total of 70 related articles published in the two last decades were retrieved. After excluding the unrelated articles, data of 43 articles were extracted and analyzed.
    Results
    According to this study, WHO's 12 strategies were classified in four educational, managerial, regulatory, and financial dimensions. Most studies had been focused on the educational and managerial strategies that seemed to be the most important reasons of irrational drug prescription.
    Conclusion
    The results of this study provided information on the WHO's strategies in different countries. The results can be used by the policymakers to consider different dimensions of rational use and prescription of drugs in planning appropriate programs.
    Keywords: rational use of drug, prescription, WHO strategies, Iran
  • Yousefi Nezhad V., Izadbakhsh H. *, Ghanbar Tehrani N., Ataeipoor S Pages 306-315
    Introduction
    The health is one of the main priorities of life which its maintenance and improvement in the social welfare and sustainable development is necessary. Health insurance is one of the ways which people has developed to deal with health care costs. The effective and the efficient use of financial resource is one of the major challenges to achieve the goals of health insurance. The aim of this paper is simulation of the financial system of health insurance according to its resources and uses to predict the health insurance condition in forthcoming years.
    Methods
    A systematic approach is a formulated method for the analysis of system components with causal relationships and logical infrastructure. Causal loops enable users to easily interact with the system feedback and its main assumptions. In this paper the simulation model of health care financing system and influencing factors using system dynamics approach was designed. In addition to the literature review, the semi-structured interviews were conducted with experts of health insurance, and the factors influencing the financial system were identified, and the causal and stock flow model simulation was implemented using Vensim software.
    Results
    The results of simulations model revealed that insurance organizations will face with shortage of funding resources in future, and reimbursement of medical expenses indicating a deep financial gap in insurance organization in forthcoming years.
    Conclusion
    The simulated model resulted from this study could help to the researchers, the managers, the policy-makers and the decision-makers to predict the health insurance funds condition in the future, and make a better decision, assuming consistent current trends.
    Keywords: System dynamics, Financial systems, Health insurance, Casual loop diagram, Stock flow diagram
  • Fakhri A. *, Maleki Mr Pages 316-328
    Introduction
    The Health impact Assessment (HIA) is a decision making support tool to predict the Health Impact of proposed projects, programs and policies. The content of the HIAs carried out all around the world are different due to various conditions. Implementation of the HIA has been included in the Fifth Development Plan as ‘Health Annex of Developmental Plans’ in Iran. This study was conducted to investigate the contextual influencing factors on the HIA in Iran.
    Methods
    This qualitative study was conducted in Iran in 2013, and data was gathered using semi-structured interviews. The participants were recruited using purposeful sampling method among key informants (N=14). The data were analyzed manually using thematic content analysis method.
    Results
    Five main factors were emerged from the sub-theme of “content” and main theme of ‘the HIA content’. Also 16 and five factors were emerged from the sub-themes of “context” and “capacities” of the main theme of ‘contextual influencing factors of content’, respectively.
    Conclusion
    The influencing factors on the HIA in Iran are the same as the factors reviewed in the HIA literature. However, the current study confirms the effects of these factors on the HIA content. Precipitancy should be avoided in implementing of the HIA. Decision making and capacity building about the evaluation of HIA policies, and its integration with Environmental Impact Assessment are two important examples.
    Keywords: The Health Impact Assessment (HIA), The Fifth Development Plan, The Healthy Public Policy