فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 17 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا شهرکی* صفحات 19-38
    در این تحقیق سعی شده موانع توسعه صنعت استان ها شناسایی و به رتبه بندی موانع پرداخته و سپس راهکارهای توسعه صنعت در استان سیستان و بلوچستان بیان گردد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه برنامه ریزان و مدیران واحدهای صنعتی و سازمان های وزارت صنایع و معادن، اداره معاونت برنامه ریزی راهبردی و بانک صنعت و معدن استان سیستان و بلوچستان می باشد. از این میان از روش نمونه گیری ساده (196 نفر) 38 نفر از برنامه ریزان و 158 نفر از مدیران خبره سازمان های نامبرده به عنوان کارشناس و مطلع در این زمینه به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از آزمون های آماری کای دو و فریدمن و از نرم افزار SPSS استفاده شده است. در این راستا موانع در چهار دسته: اعتبارات مالی و ارزی، تکنولوژی، نیروی انسانی متخصص و تامین مواد اولیه، تقسیم بندی شده اند. موانع همراهی نکردن مراکز قوی مالی از جمله بانک ها در حمایت از تولیدکننده، مشکلات مربوط به ورود ماشین آلات و تکنولوژی پیشرفته، فرار سرمایه از استان، واگذاری تسهیلات به افراد غیرمتخصص، فرار نیروی کار متخصص از استان و کمبود امتیازات و مشوق های سرمایه گذاری در استان از مهم ترین موانع توسعه صنعتی می باشند و راهکارهایی برای رفع این موانع ارائه داده شده است.
    کلیدواژگان: توسعه صنعت، راهکارهای توسعه صنعت، موانع توسعه صنعت
  • محمد لشکری، ابوالفضل سامی، زهرا ارشادی* صفحات 39-50
    درک صحیح از استراتژی رقابتی و عملکرد سازمانی می تواند شناختی دقیق برای تصمیم گیری مدیران ایجاد کند. تحقیق حاضر با هدف یافتن مناسب ترین استراتژی که باعث عملکرد بهتری برای این شرکت ها گردد، صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، شرکت های مواد غذایی استان خراسان رضوی می باشد که از طریق روش نمونه گیری کوکران 69 شرکت تعیین و پرسش نامه بین مدیران ارشد شرکت ها توزیع شد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از طریق همبستگی پیرسون و سپس از طریق ابزار تحلیل کلاستر، گروه های استراتژیک موجود در شرکت های مواد غذایی شناسایی شد. سپس گروه ها از طریق آزمون تی تست دو نمونه مستقل مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارتباط مثبت و معناداری بین استراتژی های عمومی پورتر (تمایز، رهبری هزینه و تمرکز) و عملکرد سازمانی وجود دارد. متمایزگران و رهبران هزینه، عملکرد بهتری نسبت به ترکیب کنندگان استراتژی دارند.
    کلیدواژگان: استراتژی رقابتی، استراتژی تمایز، استراتژی رهبری هزینه، عملکرد سازمانی، گروه های استراتژی
  • سامان رحمانی نوروزآباد*، پرستو صداقت، فاتح حبیبی صفحات 51-72
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر عوامل راهبردی داخلی بر عملکرد مالی است. در این پژوهش میدانی، به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد مطالعه (گرسوی و سوانجیر، 2007) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، صنایع خودرو پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و این جامعه آماری شامل 114 نفر از مدیران ارشد این شرکت ها بود که کل شرکت های جامعه آماری سرشماری شده اند. به منظور بررسی روابط بین متغیرهای تحقیق از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL استفاده گردیده است. نتایج شاخص های خوبی برازش مانندRMSEA ، GFI و AGFI نشان دهنده برازش خوب مدل و قابل استفاده بودن نتایج می باشد. بر این اساس نتایج بدست آمده حاکی از آن است که تاثیر فناوری اطلاعات، تحقیق و توسعه، بازاریابی، منابع انسانی و حسابداری بر عملکرد مالی مثبت و معنی دار است. درنهایت، نتیجه گیری و پیشنهادهایی برای تقویت روابط میان متغیرهای مدل ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: عوامل راهبردی داخلی، فناوری اطلاعات، تحقیق و توسعه، بازاریابی، عملکرد مالی
  • محمدرضا حمیدی زاده*، اکبر عالم تبریز، مژده نیلچیان صفحات 73-92
    هدف تحقیق حاضر، ارائه چارچوبی برای تبیین رابطه میان «مهارت های کارآفرینی سازمان» و «موقعیت یابی راهبردی» است. ابزار گردآوری داده ها، چهار «پرسشنامه بسته» است. حجم نمونه، 80 شعبه بانک ملی ایران 96 مشتری در شهر تهران است. نتایج، نشانگر وجود رابطه معنادار (در سطح اطمینان 95%) بین «مهارت های کارآفرینی در سازمان» و «موقعیت برتر راهبردی» می باشند (ضریب بتا - 279/0). همچنین، رابطه مثبت میان «مهارت های کارآفرینی در سازمان» و «رفتار کارآفرینانه در سازمان» (ضریب بتا - 299/0) و نیز رابطه مثبت میان « رفتار کارآفرینانه در سازمان» و «موقعیت برتر استراتژیک» (ضریب بتا - 936/0) را در سطح اطمینان 95% تایید می نمایند. البته تاثیر (در سطح اطمینان 95%) «فرهنگ سازمانی کارآفرینانه» بر رابطه میان «مهارت های کارآفرینی در سازمان» و «رفتار کارآفرینانه در سازمان» می باشند (ضریب بتا - 310/0). با مقایسه نظرات روسای شعب و مشتریان از لحاظ موقعیت برتر استراتژیک بانک مشخص گردید، نظرات این دو گروه یکسان است؛ اما در رابطه با موقعیت یابی فیزیکی و ادراکی، روسای شعب و مشتریان، نظرات متفاوتی داشتند؛ هر چند که در بخش موقعیت یابی برند، نظرات مشابه می باشند.
    کلیدواژگان: موقعیت یابی راهبردی، مهارت های کارآفرینی، رفتار کارآفرینانه، فرهنگ سازمانی کارآفرینانه
  • سیدمحمود حسینی، بهروز دری، فرخ قوچانی، اکرم هادی زاده، صدیقه صائمیان* صفحات 93-112
    پژوهش حاضر در پی آن است تا تاثیر مولفه های موثر بر برند شخصی مبتنی بر شایستگی های فردی را در قالب مولفه های فرهنگی، اجتماعی و تخصصی بررسی نماید. داده های تحقیق از 94 نفر از افراد صاحب برند در کشور در سال 1392، ازطریق پرسشنامه بدست آمد. پایایی این پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ 85/0 محاسبه شد و همچنین برای محاسبه روایی از روایی سازه استفاده شد که نتایج نشانگر روا بودن ابزار تحقیق است. در این پژوهش داده ها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS، و رگرسیون چندگانه تحلیل گشته و مدل نهایی ارائه گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل مبنی بر تاثیر ابعاد مولفه های فرهنگی، اجتماعی و تخصصی و نیز زیرشاخصه هایشان بر برند شخصی مبتنی بر شایستگی های فردی در حوزه های دانش، مهارت و نگرش بود.
    کلیدواژگان: شایستگی فردی، مولفه فرهنگی، مولفه اجتماعی، مولفه تخصصی
  • احمد روستا، اکبر عالم تبریز، علی اکبر امین بیدختی، بهداد خویینی* صفحات 113-139
    در سال های اخیر به منظور کسب مزایای رقابتی موضوعات مربوط به شناسه و گرایش به شناسه توجه متخصصان و دست اندرکاران حوزه مدیریت و بخصوص بازاریابی را به خود جلب کرده است. در این پژوهش با هدف ارائه چارچوب ساختاری و نظری شناسایی و طراحی عوامل توانمندساز گرایش به شناسه براساس دیدگاه مبتنی بر منابع ، مولفه های توانمندساز گرایش به شناسه هنرمندان و پیشه وران کارگاه های کوچک تولیدکننده صنایع دستی شناسایی، انتخاب و مورد آزمون واقع شده و با بررسی چگونگی ارتباط و تاثیرات آنها با یکدیگر مدلی ارائه شده که در استان زنجان مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش، کلیه هنرمندان شاغل در کارگاه های فعال صنایع دستی در استان زنجان در بهار سال 1392 بودند که با روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب گردیدند. نمونه شامل 197 هنرمند و پیشه ور می باشد که با استفاده از فرمول کوکران از 400 کارگاه صنایع دستی انتخاب گردید. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه و اطلاعات ثانویه جمع آوری گردید و با استفاده از مدل معادلات ساختاری و تحلیل همبستگی و به کارگیری نرم افزارهای SPSS وLESREL، فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفت. پس از تحلیل عاملی، کلیه سازه های پیشنهادی تحقیق تایید شد. لذا تنها دو فرضیه فرعی مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: گرایش به شناسه، قالب ذهنی، گرایش راهبردی، دیدگاه مبتنی بر منابع
  • مجید علیقلی زاده*، محمد اکبری، فاطمه زندیان، محمدحسن زاده صفحات 141-163
    هدف پژوهش حاضر تعیین و تحلیل وضعیت عملکرد مدیریت در کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران بر اساس مدل تعالی سازمانی (EFQM) است. روش به کار رفته در این پژوهش پیمایشی می باشد و برای گردآوری داده ها، پرسشنامه 72 سوالی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت ویرایش 2010 با تغییراتی در بین جامعه پژوهش توزیع گردیده است. جامعه مورد نظر آن، تمامی مدیران رده میانی کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (70 نفر) هستند که به عنوان سرپرست بخش های مختلف کتابخانه، مشغول به خدمت می باشند. نتایج این بررسی نشان می دهد که جمع امتیاز عملکرد مدیریت کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران از 1000 امتیاز EFQM، 17/434 امتیاز (42/43 درصد) می باشد که در بخش توانمندسازها از 500 امتیاز 37/238 امتیاز و در بخش نتایج از 500 امتیاز 79/195 امتیاز کسب شد. لذا عملکرد مدیریت در این کتابخانه ها در سطح متوسط است. البته در میان کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران معیار های مدل تعالی سازمانی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مدل تعالی سازمانی، مدیریت کیفیت، سنجش عملکرد، کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران
  • کامبیز شاهرودی، فاضله بابایی قاسم آبادی* صفحات 165-192
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر نیروهای رقابتی پورتر بر کاربرد دانش جهت بهبود عملکرد زنجیره تامین است. جامعه آماری این تحقیق، صنعت لوازم خانگی است و مدیران و کارشناسان خبره هولدینگ پارس خزر، پاسخ دهندگان پرسشنامه تحقیق را تشکیل می دهند که تعدادشان 150 نفر است و با استفاده از روش تصادفی تعداد نمونه براساس جدول مورگان 108 نفر در نظر گرفته شده است، شیوه جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه، متشکل از 115 سوال با طیف لیکرت است، که روایی و پایایی آن تایید شده است سپس از تکنیک مدل معادلات ساختاری برای تحلیل پرسشنامه استفاده شد و از نرم افزار spss16، برای تجزیه و تحلیل آمار توصیفی و از نرم افزار lizrel8.5، برای تجزیه و تحلیل آمار استنباطی استفاده شد. فرضیه های اول و چهارم تحقیق تایید و فرضیه های دوم و سوم رد شدند. نتایج بدست آمده از داده های گردآوری شده نشان می دهد که نیروهای رقابتی پورتر تاثیر مستقیمی بر بهبود عملکرد زنجیره تامین دارد.
    کلیدواژگان: نیروهای رقابتی پورتر، مدیریت دانش، کاربرد دانش، نوآوری، عملکرد زنجیره تامین
  • فریبرز رحیم نیا، حنظله زینوند لرستانی*، علی یاراحمدی صفحات 193-212
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تبلیغات توصیه ای منفی بر واکنش های مشتریان با نقش تعدیل گر قدرت پیوند است. پرسشنامه تحقیق به صورت اینترنتی در میان 268 نفر از کاربران اپراتورهای تلفن همراه توزیع گردید. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه مبتنی بر نظر متخصصان است و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ محاسبه شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مشتریان فعلی شرکت در واکنش به جدایی مشتریان غیرسودده، بیشتر رفتار اعتراضی و خروج از شرکت را در پیش می گیرند تا رفتار وفادارانه از خود نشان دهند. همچنین واکنش ها به جدایی مشتریان غیرسوده از شرکت، از طریق قدرت پیوند میان مشتری فعلی و مشتری جدا شده، تحت تاثیر قرار می گیرد. بر این اساس، می توان نتیجه گیری نمود که اگرچه در عمده شرکت های امروزی، مدیریت ارتباط با مشتری به عنوان حفظ رابطه با مشتریان سودده شرکت تفسیر می شود، اما مدیران بازاریابی باید استراتژی های مناسبی را برای کنترل مشتریان غیرسودده فراهم آورد.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، مشتریان غیرسودده، تبلیغات توصیه ای منفی، قدرت پیوند
|
  • Alireza Shahraki* Pages 19-38
    In this research have tried to identify barriers of industry development of Sistan and Baluchestan province and to ranking of barriers and then express solutions of industry development of Sistan and Baluchestan province. Statistical population of this research is included all planners and managers of industrial units and organizations of ministry of industries and mines, the assistance office of strategic planning and the industry and mining bank of Sistan and Baluchestan province. From the simple sampling method (n=196) 38 persons of planners and 158 persons of an expert managers of mentioned organizations as expert and aware about issue have been selected as statistical sample. For analysis of the data collected have been used from statistical tests the Friedman and Chi do and also from SPSS software. In this regard, barriers in four categories have enumerated included: credits of financial and currency, technology, specialist manpower and supply of primary materials. barriers of not accompanied the financial strong centers such as banks in support of the manufacturer, problems relating to importation of machine tools and advanced technology, escape the wealth from province, transfer of facilities to unskillful people; escape the specialist work force from province and lack of privileges and incentives of investment of province are the most important barriers of industrial development and solutions are for resolving these barriers.
    Keywords: Industry Development, Solutions of Industry Development, Barriers of Industry Development
  • Mohammad Lashkary, Abolfazl Samy, Zahra Ershadi* Pages 39-50
    An understanding of a competitive strategy and organizational performance can help managers identify decision making processes. Attempts to find the most appropriate strategies for the company which has a better performance. The statistical population study includes food companies of Khorasan Razavi Province. 69 companies were selected through sample size determination method of Cochran by two-stage cluster sampling. The questionnaires were available to senior managers of companies to test the hypothesis through Pearson correlation then cluster analysis, strategic groups available on the food companies have been identified. The following results were obtained. There is a direct positive relationship between competitive strategies and organizational performance in food companies. Distinctive companies and Cost leadership have a better performance compared with companies implementing Hybrid strategy.
    Keywords: Competitive Strategy, Differentiation Strategy, Cost Leadership Strategy, Organizational Performance, Strategic Groups
  • Saman Rahmani Noroozabad*, Parastoo Sedaghat, Fateh Habibi Pages 51-72
    The purpose of this paper is to investigate the effect of internal strategic factors on financial performance of manufacturing industries listed Companies in Tehran Stock Exchange. The Gursoy & Swanger (2007) standard questionnaire was used to collect data. In this research were surveyed 114 company’s senior managers and all of the company’s population. The research population was the car industry listed companies in Tehran Stock Exchange. In order to analyze the relationship between research variables was used the Structural Equation Modeling technique by using LISREL software. The results of the goodness-of-fit indices such as RMSEA, GFI and AGFI represent the good fit of the model which is usable data. Accordingly to the research findings, the impact of information technology, research and development, marketing, human resources and accounting on the financial performance is positive and significant. So, research conclusions and recommendations are provided to strengthen the relationships between variables in the model.
    Keywords: Internal Strategic Factors, Information Technology, Research, Development, Marketing, Financial Performance
  • Mohammad Reza Hamidizadeh*, Akbar Alam Tabriz, Mozhdeh Nilchian Pages 73-92
    The purpose of this study, is to explain the relationship between the organization's entrepreneurial skills and strategic positioning in the Bank Melli Iran. Four "closed questionnaires" were used for data gathering. The first sample size, is the 80 branches of Bank Melli Iran in Tehran. Also, in order to further field study, strategic positioning questionnaire was collected from the second sample which is 96 individuals of customers. The results indicate a significant relationship (at the 95% confidence interval) between "entrepreneurial skills in the organization" and "superior strategic position" (beta coefficient = 0.279). The results, Also, obtain the positive relationship between "entrepreneurial skills in the organization" and "entrepreneurial behavior in organizations" (beta coefficient = 0.299) and the positive relationship between "entrepreneurial behavior in the organization" and "superior strategic position at the 95% confidence interval" (beta coefficient = 0.936). In addition, the results show that "entrepreneurial culture" (at the 95% confidence interval) influence the relationship between "entrepreneurial skills in the organization" and "entrepreneurial behavior in organizations" (beta coefficient = 0.310). On the other hand, a comparison of branch managers and customers indicate that their views about superior strategic position of Bank Melli Iran are identical. But their view about physical and perceptual positioning, branch managers and customers had different opinions, although, their views about brand positioning are the same.
    Keywords: Strategic Positioning, Entrepreneurial Skills in Organization, Entrepreneurial Behavior in Organizations, Entrepreneurial Organizational Culture
  • Seyyed Mahmoud Hossini, Behroz Doori, Farokh Ghuochani, Akram Hadizadeh Moghadam, Sedigheh Saemian* Pages 93-112
    The present investigation aimed to investigate the impacts of effective components on personal brands based on individual competencies in the framework of cultural, social and professional components. The collected data was obtained from 94 persons who owned brands in Iran in 2013 by using researcher made questionnaire. The reliability of the questionnaire was calculated by employing Cronbach’s alpha method, which was 0.85. The structural validity was used to check the reliability of it, and the results validated the research tool. The data was analyzed through Structural Equation Modelling (SEM), Smart PLS software and Multiple Regression (MP), and the final model was presented in this paper. The results of the present research demonstrated the proper fit of the model based on the effect of the dimensions of cultural, social and professional components and their subdirectories on personal brands based onindividual competencies in the fields of knowledge, skill and attitude.
    Keywords: Individual Competencies, Cultural Component, Social Component, Professional Component
  • Ahmad Roosta, Akbar Alamtabriz, Aliakbar Aminbaydokhti, Behdad Khoeini* Pages 113-139
    In recent years, subjects concerning Brand and brand orientation has attracted consideration of some specialists of management field especially marketing. In this research, brand orientation empowerment components, artists and craftsperson of small craft enterprises has been recognized and selected and by examining the manner of communication and their effects , a model as a process recognized and has been tested in Zanjan Province.All craftsperson employing in active handicrafts enterprises in Zanjan province in spring 1392 forms statistical society of research. By judgment sampling, 197 craftsperson from 400 handicrafts enterprises were selected. Research data was collected through questioner and secondary information. Research hypothesis were tested by using structural equations model and correlation analysis and soft wares like SPSS13, LESREL 8/5. Finally, after analysis, all suggested elements of research were approved. Based on direction analysis in process, only two sub-hypothesis was not accepted.
    Keywords: Brand Orientation, Mindset, Strategic Orientation, Resource Based View
  • Majid Aligholizadeh*, Mohammad Akbari, Fatemeh Zandian, Mohammad Hassanzadeh Pages 141-163
    The aim of Paper is to analyze and evaluate the performance of management in Tehran academic public libraries based on the model of EFQM that tries to identify the weak points and strong points of the management, plan for the improvement of strong points and resolve the weak points to get to a more competent and desirable situation in the society so that they can be able to improve their services and satisfy the needs of their members and customers more than ever. The methodology used to conduct this research is a survey and to collect the data a 72 item questionnaire of European Foundation for Quality Management (EFQM) edition 2010 with some changes based on the sample of the study was distributed. The targeted sample comprised of all the middle line managers of central libraries of Tehran State universities under the supervision of Ministry of Science and Technology (70 people) that are working as supervisors of different sections of the libraries. The results of this study show us that the sum of the performance scores of state library management of Tehran city is 434.17 (43.42 percent) from the possible 1000 score EFQM which in Enabling section from 500 possible score 238.37 score and in the Results section from the possible 500 scores, 195.79 scores had been obtained. Overall this score shows a moderate performance of management in these libraries. Among 9 criteria of Organizational Excellence “processes and services” and “leadership” respectively gained 52.45 (52.45 percent) and 49.95 (49.95 percent) of desired condition as the highest scores and the criteria “the results of employees” and “the results of the society” gained respectively 35.94 (35.94 percent of the desired condition) and 36.91 (36.91 percent of the desired condition) as the lowest scores among these factors. The variance analysis test also showed us that among different public libraries of Tehran universities there is no significant difference with regard to implementing the Organizational Excellence model.
    Keywords: Organizational Excellence Model, EFQM, Quality Managements, Performance Measurement, Tehran State University Library
  • Kambiz Shahroodi, Fazeleh Babaei Ghasem Abadi* Pages 165-192
    This research aims; impact of Porter's competitive forces as a stimulus for the application of knowledge management in supply chain financial performance Interfering with an emphasis on the role of innovation in the global appliance industry (case study Pars Khazar ) review Hive to the question: What effect Porter's competitive forces to improve supply chain performance is the application of knowledge?
    The research and expert holding the appliance industry and Madeira Pars Khazar, respondents to the questionnaire survey form 150 is the number of random samples by using Morgan 108 is intended Method of data collection using a questionnaire consisting of 115 questions with a Likert The validity and reliability has been confirmed Then the structural equation modeling techniques were used to analyze Software from spss16, for statistical analysis and software lizrel8.5, inferential statistics were used for analysis. Four hypotheses were tested in this study confirm the hypothesis that the first and fourth, second and third hypotheses were rejected .The results of the data suggests that competitive forces Porter has a direct impact on supply chain performance.
    Keywords: Competitive Forces, Porter KM Application of Knowledge, Innovation, Supply Chain Performance
  • Fariborz Rahimnia, Hanzaleh Zeynvand Lorestani*, Ali Yar Ahmadi Pages 193-212
    This study is to investigate the effect of negative word of mouth on customer's reactions considering the moderation role of tie strength. Accordingly, a scenario-based questionnaire was online distributed to 268 users of cell-phone operators. It should be noted that, face and content validity of the questionnaire were confirmed through the expert's opinions, and its reliability was calculated using the Cronbach's alpha. Research results indicated that the current customers are more engaged in exit and voice intention than loyalty intention in reaction to abandonment of unprofitable customers. Furthermore, reactions to abandonment of unprofitable customers are affected by tie strength between the current and abandoned customers. It can be concluded that, although the customer relationship management is considered as maintaining the relationship with profitable customers in most of the modern companies, marketing managers should make some appropriate strategies in order to control the unprofitable customers.
    Keywords: Customer Relationship Management, Unprofitable Customers, Negative Word of Mouth, Tie Strength