فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال چهارم شماره 14 (زمستان 1394)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال چهارم شماره 14 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/25
  • تعداد عناوین: 5
|
  • حمیده عادلیان راسی، هرالله جلالی صفحات 5-16
    مقدمه
    سازگاری زناشویی نقش اساسی و مهمی در وقوع پدیده طلاق ایفا می نماید.چنین به نظر می رسد که طلاق نتیجه کاهش سازگاری زناشویی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه حمایت اجتماعی با سازگاری زناشویی در بین زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به دادگستری شهرستان پاوه انجام شده است.
    روش
    جامعه آماری تحقیق شامل همه زنانی است که از ابتدای سال 1393 به منظور تقاضای طلاق به دادگستری شهرستان پاوه مراجعه نموده اند و پرونده طلاق آنان تا زمان انجام پژوهش (آذرماه 1394) در دادگستری شهرستان پاوه در جریان بوده است و حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تمام شماری 72 نفر به دست آمد. اطلاعات اعضای نمونه با استفاده از پرسشنامه های حمایت اجتماعی فیلیپس-SSA (1986) و سازگاری زناشویی اسپانیر-DAS (1986) به ترتیب با اعتبار و روایی 90/0 و 96/0 به روش همبستگی جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 و بهره گیری از آزمون های آماری پیرسون، اسپیرمن و تحلیل رگرسیون چند متغیره انجام گردید.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که رابطه معنادار مثبتی بین حمایت اجتماعی و سازگاری زناشویی وجود دارد و حمایت اجتماعی 23% از تغییرات واریانس سازگاری زناشویی را پیش بینی می کند. از بین متغیر های دموگرافیک، تحصیلات و درآمد با حمایت اجتماعی رابطه معنادار مثبت داشته و همچنین بین سن ازدواج، مدت زندگی مشترک، تعداد فرزند و درآمد همسر با سازگاری زناشویی ارتباط معنادار مثبت و بین تحصیلات و درآمد با سازگاری زناشویی ارتباط معنادار منفی مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    در نهایت این مطالعه به سیاست گذاران و متخصصین حرفه ای در حوزه مددکاری اجتماعی کار با زنان و خانواده ها پیشنهاد می کند که در برنامه ریزی سیاست اجتماعی و مداخلات مرتبط در حوزه سلامت به نقش حمایت اجتماعی در سازگاری زناشویی توجه نموده و از آن استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سازگاری زناشویی، زنان، طلاق
  • معصومه معارف وند، طاهره جمالی، سمانه حسین زاده صفحات 17-28
    مقدمه
    امروزه مصرف سیگار در بین جوامع در حال توسعه و خصوصا بین نوجوانان افزایش چشم گیری داشته است. کودکان کار به عنوان یکی از گروه های در معرض خطر مصرف سیگار شناخته شدند. در این مطالعه تاثیر مداخله ی پیشگیری از مصرف سیگار با رویکرد آموزش همتایان بر نگرش کودکان کار نسبت به مصرف سیگار بررسی شد.
    روش
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بدون گروه کنترل بود. همه کودکان کار واجد شرایط در سازمان های مردم نهاد ارائه دهنده خدمات به کودکان کار در جنوب شهر تهران وارد مطالعه شدند. با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی، ستاره های شبکه های شرکت کنندگان شناسایی شدند و به عنوان آموزشگر همتا در 8 جلسه در مورد مداخله پیشگیری از مصرف سیگار آموزش دیدند. سپس آموزشگران همتا کودکان کار عضو شبکه اجتماعی شان را آموزش دادند. داده ها با استفاده از مقیاس نگرش نسبت به مصرف سیگار قبل از مداخله، پس از مداخله و در پیگیری (30 روز پس از مداخله) جمع آوری شدند. آزمون t و تحلیل واریانس اندازه های تکراری برای بررسی نتایج به کار گرفته شدند.
    نتایج
    چهل و یک کودک کار در این پژوهش شرکت کردند (گروه آموزشگران همتا (n=10) و گروه همتایان (n=31)). میانگین سنی شرکت کنندگان در گروه آموزشگران،15/5سال و در گروه همتایان 14/33سال بود و اغلب آن ها پسر و دارای تحصیلات ابتدایی بودند. نتایج نشان داد نمره نگرش کل نسبت به مصرف سیگار در میان کودکان کار، در مقایسه با قبل از مداخله به طور معناداری منفی شده بود (P≤0/0001). همچنین نمره بعد عاطفی نگرش نسبت به مصرف سیگار در میان کودکان کار، در مقایسه با قبل از مداخله به طور معناداری منفی شده بود (P≤0/0001). نمرات شرکت کنندگان در نگرش کلی و بعد عاطفی نگرش در پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری نداشت و اثر مداخله از ثبات برخوردار بود. در نمره شرکت کنندگان در ابعاد شناختی و رفتاری نگرش نسبت به مصرف سیگار، قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    مداخله پیشگیری از مصرف سیگار با رویکرد آموزش همتایان بر نگرش کودکان کار نسبت به مصرف سیگار موثر بود. لذا این مداخله می تواند برای پیشگیری از مصرف سیگار در میان این گروه از کودکان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مصرف سیگار، رویکرد آموزش همتایان، نگرش، کودکان کار
  • حسین سلیمی، سعیده سبزیان، سیدکریم جوزایی صفحات 29-34
    مقدمه
    اختلال ناخن جویدن در زمره ی رفتارهای عادتی طبقه بندی شده است این اختلال که اغلب در کودکان و گاهی بزرگ سالان دیده می شود به طور ناخودآگاه صورت می گیرد یعنی افراد مبتلا به این اختلال هنگام جویدن ناخن متوجه عمل خود نیستند. معکوس کردن عادت (HRT) از پرکاربردترین روش هایی است که برای درمان این اختلال بکار رفته است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثر بخشی HRT در کاهش و بهبود اختلال ناخن جویدن انجام شده است.
    روش
    روش این مطالعه، شبه آزمایشی با اندازه گیری مکرر(بدون گروه گواه) بود. قبل از کاربندی درمانی پیش آزمون اجرا گردید. سپس متغیر مستقل ارایه و در انتها پس آزمون اجرا شد. در فاصله ی دو ماه بعد از اتمام جلسات، مجددا آزمون پیگیری اجرا گردید. نمونه ی آماری پژوهش، 5 نفر از دانش آموزان متوسطه ی پسر شهرستان بوکان بودند. آن ها با مراجعه به مشاوره مدرسه خواستار دریافت کمک شده بودند. مصاحبه ی بالینی، ثبت فراوانی ناخن جویدن در روز، و آزمون اضطراب حالت-صفت برای سنجش به کار گرفته شدند.
    نتایج
    بعد از انجام مداخله، فراوانی ناخن جویدن و اضطراب حالت-صفت کاهش داشتند. این کاهش تا دو ماه پس از اتمام جلسات پایدار بوده و هیچ یک از دانش آموزان به شرایط قبلی بازنگشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    روشHRT در درمان ناخن جویدن، کاهش اضطراب و بهبود کیفیت زندگی فرد و آسیب های ناشی از آن موثر است. با توجه به محدودیت ناشی از تعداد کم شرکت کنندگان این مطالعه، پیشنهاد می شود ضمن تکرار مطالعه در نمونه ای بزرگتر، اثر بخشی آن در درمان سایر اختلالات عادتی نیز بررسی گردد.
    کلیدواژگان: ناخن جویدن، روش معکوس کردن عادت، اضطراب حالت و صفت، رفتارهای عادتی
  • ملیحه عرشی، فاطمه غلامی جم، امین نظیف، فرانک ایمانی صفحات 35-41
    مقدمه
    سرطان کودکان تاثیرات متعددی بر روی اعضای خانواده برجای می گذارد. بی تردید مراقبت از کودکان مبتلا به سرطان، ساختار خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد و تاثیری که بر کارکرد خانواده بر جای می گذارد قابل بررسی و حائز اهمیت است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات پیمایشی-همبستگی (مقطعی) است که رابطه ی بار مراقبتی خانواده با عملکرد خانواده در کودکان مبتلا به سرطان را مورد مطالعه قرار می دهد. جامعه ی آماری پژوهش کلیه ی خانواده هایی بودند که در شش ماه نخست سال 1393 به برای درمان کودک مبتلا به سرطان و بهره مندی از خدمات به بیمارستان محک مراجعه نمودند. 60 نفر از والدین کودکان مبتلا به سرطان به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شده و در پژوهش مشارکت کردند. چک لیست مشخصات دموگرافیک، مقیاس بار مراقبت خانواده و مقیاسی سنجش کارکرد خانواده ابزار های مورد استفاده در این پژوهش بودند.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان می دهد که بین بار مراقبت و کارکرد کلی خانواده رابطه ی مثبت معنادار وجود دارد. همچنین بین خرده مقیاس های کارکرد خانواده، شامل خرده مقیاس حل مسئله و بار مراقبت؛ و خرده مقیاس ارتباط و بار مراقبتی نیز رابطه مثبت معنادار مشاهده شد. نتایج تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نشان می دهد که در مجموع مولفه های حل مسئله و ارتباط قادر هستند 30/5 درصد از تغییرات بار مراقبت در خانواده هایی که کودک مبتلا به سرطان دارند را پیش بینی کنند.
    بحث و نتیجه گیری
    اختلال در کارکرد خانواده و فشار بار مراقبت مشکلات ویژه ای به سیستم خانواده تحمیل خواهد کرد. خانواده های دارای کودک مبتلا به سرطان نیازمند حمایت های سازمان یافته و برنامه ریزی شده اختصاصی برای کاهش بار مراقبت و از سوی دیگر افزایش و بهبود کارکرد خانواده هستند.آموزش و ارائه ی خدمات مددکاری اجتماعی-پزشکی-مشاوره به زوج هایی که مسئولیت طاقت فرسای مراقبت از کودک سرطانی را عهده دار هستند پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سرطان، بار مراقبت، کارکرد خانواده
  • فریبرز صدیق ارفعی، فاطمه حسامپور صفحات 42-52
    مقدمه
    حدود ده درصد ازجمعیت جهان دچار معلولیت هستندکه قریب یک سوم آن ها را کودکان تشکیل می دهند. ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی ادراک شده نقش مهمی در بهبود سلامت روان مادران کودکان کم توان ذهنی دارد. مطالعه حاضر با هدف تبیین میزان رابطه ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی ادراک شده با سلامت روان مادران معلول ذهنی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی مادران کودکان معلول ذهنی، که به موسسات نگهداری این کودکان در شهر کاشان مراجعه می کردند بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتعداد 80 نفر انتخاب و با آزمون های حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) فرم کوتاه پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبرگ(FMI) و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ مورد آزمون قرارگرفتند.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد بین ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی با سلامت روان مادران کودکان معلول ذهنی رابطه معنا داری وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    با عنایت به نتایج پژوهش، ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی ادراک شده سلامت روان را پیش بینی می کند از این رو می توان با تقویت حمایت اجتماعی ادراک شده وآموزش ذهن آگاهی موجب ارتقاء سلامت روان مادران کودکان معلول ذهنی شد و از بروز اختلالات روانی در آن ها جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت روان، مادران، کم توان ذهنی
|
  • Hamideh Addelyan Rasi, Haraleh Jalali Pages 5-16
    Introduction
    Dyadic adjustment plays a vital role in incidence of divorce. It seems that divorce is the result of decreased dyadic adjustment. This study aimed to assess the association between social support and dyadic adjustment among women applicants for the divorce in Paveh administration of justice.
    Methods
    Statistical population in this research included all women applicants for the divorce in Paveh administration of justice that they applied from March 2015 and their cases were under the procedure until caring out this study, December 2015. We considered all population in the study as the sample and they were 72 women. Spanier Dyadic Adjustment Scale and Philips Social support questionnaire were used to collect the data. We used SPSS18 to analyze the data through Spearman, Pearson and multivariate regression tests.
    Results
    The study showed that there was a significant positive correlation between social support and dyadic adjustment. Social support predicted 23% of changing variance of dyadic adjustment. There is also a significant positive correlation between education, income, the age of marriage, spousal lifetime, the number of children, and spouse’s income with social support. There is a significant negative correlation between education and income with dyadic adjustment.
    Conclusions
    In conclusion, the study suggested social work practitioners and policy makers in working with women and families to consider the role of social support in dyadic adjustment through social policy planning and health-related interventions.
    Keywords: Social Support, Dyadic Adjustment, Women, Divorce
  • Masoomeh Maarefvand, Tahereh Jamali, Samaneh Hosseinzadeh Pages 17-28
    Introduction
    Nowadays, cigarette smoking among developing countries and especially among adolescents has increased significantly. Labor children are identified as one of the at risk groups for smoking. In this study, the effectiveness of smoking prevention intervention with peer education approach on labor children's attitude toward smoking was studied.
    Methods
    This study was a clinical trial without control group. All eligible labor children were recruited in the study in NGOs that provided services for labor children in south of Tehran. Using social network analysis, stars in participant's networks were identified and trained as the peer educators in 8 sessions of smoking prevention intervention. Then peer educators trained labor child members in their social networks. Data were collected using the attitude toward smoking scale prior to intervention, post-intervention, and at follow-up (i.e. 30 days after the intervention). T-test and repeated measures analysis of variance analysis was used to evaluate outcomes.
    Results
    Forty one labor children participated in this research (peer educators (n=10) and peer groups (n=31)). The mean age of participants was 15/5 year in peer educators group and 14/33 in peer groups and most of them were male and had elementary education. Results showed that the general attitude toward smoking among labor children, compared with pre-intervention had been significantly negative (P=
    Conclusions
    Smoking prevention intervention with peer education approach was effective on labor children's attitude toward smoking. Therefore, this intervention could be used for prevention of smoking among this group of children.
    Keywords: Smoking, Peer Education Approach, Attitude, Labor Children
  • Hossein Salimi, Saide Sabzian, Seyed Karim Jozai Pages 29-34
    Introduction
    Nail-biting disorder is classified among habitual behaviors in children and sometimes adults. This disorder often occurs subconsciously which means that people with this disorder dont realize their actions. Habit Reversal (HRT) is the most widely used method that has been used to treat this disorder. This study aimed to investigate the effect of HRT in improving and reducing the nail-biting disorder.
    Methods
    This study is a quasi-experimental repeated measure (without control group).Pretest was assigned before the treatment carried out. Then independent variable added and finally post-test carried out. In two months after the end of meetings, follow-up test was conducted. The research sample were five male students of secondary school of Bukan city. They turned to school counseling assistance and asked for help about their nail-bting disorder. For evaluation, frequency of nail-biting per day was recorded, clinical interview and the State-Trait Anxiety questionnaire also were used of.
    Results
    After the intervention, the frequency of nail-biting and state-trait anxiety were reduced. This reduction was sustained for up to two months after the meeting and none of the students did return to the previous conditions.
    Conclusions
    The method of HRT in the treatment of nail-biting, reduce anxiety and improve quality of life and reduce damage caused by this disorder. Due to limitations caused by small number of participants in this study; It is recommended to repeat the study in a larger sample, and also study its efficacy in the treatment of other disorders.
    Keywords: Nail, Biting, Habit Reversal, State, Trait Anxiety, Habitual Behaviors
  • Maliheh Arshi, Fatemeh Gholami Jam, Amin Nazif, Faranak Imani Pages 35-41
    Introduction
    Child cancer has several effects on all family members. Definitely caring of children facing chronic diseases such as cancer can imposes large burden on the family and its effects on family function is an important issue to investigate.
    Methods
    Current study is a cross-sectional survey which investigates the relationship between caregiving burden and family function in children with cancer. Among all parents with a child with cancer who were referred to Mahak hospital, 60 patients were selected based on purposive sampling method. Data were collected by demographic check lists, Family Burden Interview Scale and Family Assessment Scale.
    Results
    The results of this study showed that there is a meaningful relationship between caregiving burden and family function in children with cancer. It revealed that there is a meaningful relationship between caregiving burden and problem solving subscale, and also between caregiving burden and relationship subscale. There is no meaningful relationship between caregiving burden and other subscales of family function. Stepwise method of Regression analysis revealed that problem solving and relationship, together predict 30.5 percentage of caregiving burden.
    Conclusions
    The findings emphasized on the impact of child cancer on families. Parents of children with cancer are needed to more supports and special planning in order to reduce caregiving burden and improve family function.
    Keywords: Cancer, Caregiving Burden, Family Function
  • Fariborz Sedighi Arfaee, Fatemeh Hesampour Pages 42-52
    Introduction
    Approximately 10% of world populations are suffering from disabilities, nearly one third of whom are children. Mindfulness and perceived social support have significant roles in improving the mental health of retarded children’s mothers. The present study was carried out to determine the significance of the relationship between mindfulness, perceived social support and mental health of retarded children's mothers.
    Methods
    The present study is correlational. The study population consisted of all mothers of children with intellectual disabilities, who were referring to childcare for children with such disabilities in Kashan. Using cluster sampling method, 80 mothers were selected and were tested by Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), the Freiburg Mindfulness Inventory (FMI) and Goldberg General Health questionnaire.
    Results
    The results showed that there is a significant relationship between mindfulness, social support with mental health in mothers of children with intellectual disabilities.
    Conclusions
    According to the results of this research, mindfulness and perceived social support predict mental health. Thus, by strengthening the social support and mindfulness training, the mental health of the mothers of children with intellectual disabilities can be improved and their mental disorders can be prevented.
    Keywords: Mindfulness, Perceived Social Support, Mental Health, Mothers, Mental Retardation