فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 25 (بهار 1393)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 25 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینا خدایاری، دکتر سیدداود حسینی نسب، دکتر جهانگیر یاری صفحات 13-28
    هدف این مطالعه تعیین نیازهای آموزشی کارکنان خدمات آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری پژوهش شامل 79 نفر بوده، که بر اساس جدول مورگان تعداد 66 نفر از آنان به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته با 45 گویه در سه حوزه دانش، توانش و نگرش بود. یافته های پژوهش نشان داد که اولویت نیازهای آموزشی به ترتیب دانش زبان انگلیسی، روش های تحقیق و پژوهش، به روز رسانی دانش در خدمات آموزشی و به کارگیری رایانه در انجام امور آموزشی می باشد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، کارکنان خدمات آموزشی، دانشگاه
  • تحول اخلاقی، نوعدوستی، خودکارآمدی اجتماعی، تیزهوش صفحات 29-41
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای تحول اخلاقی، نوعدوستی و خودکارآمدی اجتماعی در دانش آموزان دختر دبیرستانی تیزهوش و عادی شهر ارومیه در سال تحصیلی 91-90 می باشد. نمونه آماری شامل 385 دانش آموز عادی و225 دانش آموز تیزهوش بود. در نمونه گیری از روش تصادفی چند مرحله ای استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها، شامل دو پرسشنامه قضاوت اخلاقی «ما» (1981) و مقیاس خودکارآمدی نوجوان «کنلی» (1989) بود. داده های پژوهش با استفاده از آزمونt مستقل تحلیل شد. نتایج تحلیل ها نشان داد که بین دو گروه عادی و تیزهوش، از نظر تحول اخلاقی و نوعدوستی و خودکارآمدی اجتماعی (در هر 5 مولفه مربوط به خودکارآمدی اجتماعی) تفاوت معنی دار وجود دارد و گروه تیزهوش در همه موارد میانگین بالاتری نسبت به گروه عادی داشت.
    کلیدواژگان: لیلا رضائی، دکتر علی مصطفایی، دکتر زینب خانجانی
  • نسرین سوادپور*، دکتر اکبر رضایی صفحات 43-58
    این پژوهش به بررسی اثر بخشی نقشه های مفهومی معلم ساخته و نقشه های مفهومی تلفیقی بر عملکرد یادگیری در دو سطح دانش و بالاتر از دانش و نیز انگیزش دانش آموزان دختر پایه سوم راهنمایی در درس حرفه و فن، شهر زنجان پرداخته است. این پژوهش به روش شبه آزمایشی و با اجرای پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش انجام شد به این صورت که ابتدا ناحیه و مدرسه انتخاب شد و 3 کلاس از قبل موجود، با تعداد 25 نفر در هر گروه، برای پژوهش اختصاص یافت. گروه کنترل بدون دریافت مداخله به روش سنتی، گروه آزمایش (1) با نقشه های مفهومی معلم ساخته به مدت 10 جلسه و گروه آزمایش (2) با نقشه های مفهومی معلم ساخته و تلفیقی از چند رسانه ای ها (روش تلفیقی) ، به مدت 11 جلسه آموزش دیدند. ابزارهای پژوهش آزمون پیشرفت تحصیلی و پرسشنامه انگیزشMSLQ بود. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها با آزمون کوواریانس نشان داد که نقشه های مفهومی در هر دو حالت، بر عملکرد یادگیری و ارتقا یادگیری در سطح دانش و سطوح بالاتر از دانش، اثر بخش بوده ولی در انگیزش در مقیاس باورهای انگیزشی (خودکار آمدی، ارزش گذاری درونی و اضطراب امتحان) و مقیاس استراتژی های یادگیری خود نظم دهی (استفاده از استراتژی های یادگیری و خود نظم دهی) موثر نبوده است. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که نقشه های مفهومی و چند رسانه ای ها می توانند در بهبود وضعیت یادگیری دانش آموزان موثر باشند.
    کلیدواژگان: یادگیری، نقشه مفهومی، چندرسانه ای، استراتژی های انگیزشی
  • محمد اکبری، دکتر تورج هاشمی نصرت آباد، دکتر جلیل باباپورخیرالدین صفحات 59-74
    هدف از این تحقیق مقایسه تاثیر سه روش آموزشی سخنرانی، بحث گروهی و بسته آموزشی بر میزان آگاهی نسبت به سوء مصرف موادمخدر در دانش آموزان پسر دبیرستانی شهر تبریز در سال 1390 بود. به این منظور در یک طرح شبه آزمایشی و بطور تصادفی خوشه ای از چهار دبیرستان شهر تبریز 119 دانش آموز انتخاب شد که 86 نفر از آنان در گروه آزمایش و 33 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه محقق ساخته بعنوان پیش آزمون توسط سه گروه آزمایشی بحث گروهی، سخنرانی و بسته آموزشی و یک گروه کنترل تکمیل شد. سپس هر گروه آزمایشی شش جلسه آموزشی پیشگیری از اعتیاد را دریافت نمود. گروه کنترل برنامه عادی روزانه خود را گذراند. سپس از هر چهار گروه آزمایشی و کنترل پس آزمون به عمل آمد. بعد از جمع آوری داده ها با توجه به طرح تحقیق، با استفاده از نرم افزار SPSS آزمون کوواریانس یک راهه (ANCOVA) و مقایسه دو تایی بونفرونی به کار برده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که آموزش بحث گروهی، سخنرانی و بسته آموزشی بر میزان آگاهی دانش آموزان تاثیر مثبت و معنی داری دارد. روش آموزش بحث گروهی در مقایسه با گروه های سخنرانی و بسته آموزشی روی دانش آموزان افزایش معنی داری دارد. بنابراین این مطالعه نشان داد که آموزش بحث گروهی موثرترین روش تدریس در جهت افزایش میزان آگاهی نسبت به سوء مصرف موادمخدر می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بحث گروهی، آموزش سخنرانی، بسته آموزشی، آگاهی، سوءمصرف موادمخدر و دانش آموزان
  • دکتر خلیل اسماعیل پور، لیلی جمیل صفحات 75-85
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه اضطراب صفت پدر و مادر و ادراک فرزندان از شیوه های فرزندپروری والدین شان با اضطراب فرزندان بود. این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی است. بدین منظور 100 نفر از دانشجویان بومی دانشگاه آزاد اسلامی و دولتی تبریز (50 دختر و 50 پسر) و والدین آن ها به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شد. به این دلیل از دانشجویان بومی استفاده شد که والدین شان بتوانند پرسشنامه ها را تکمیل کنند. برای اندازه گیری اضطراب والدین و فرزندان از سیاهه اضطراب صفت حالت (STAI؛ اسپیلبرگر، گورساچ و لاشن،1970) و برای سنجش ادراک فرزندان از شیوه های فرزندپروری والدین از سیاهه گزارش فرزندان از رفتارفرزندپروری (CRPBI؛ شیفر، 1965) استفاده شد. داده ها با روش همبستگی و رگرسیون چندگانه تحلیل شد. نتایج نشان دادند که بین اضطراب والدین و اضطراب فرزندان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. همچنین رابطه بین ادراک شیوه های فرزندپروری و اضطراب فرزندان معنی دار بود. به نحوی که بین ادراک پذیرش و ادراک کنترل بیش از حد والدین با اضطراب فرزندان، به ترتیب، رابطه منفی و مثبت وجود داشت. براساس این نتایج می توان گفت که اضطراب بالای والدین و برداشت فرزندان از روش های فرزندپروری آن ها، نقش مهمی در اضطراب فرزندان دارد. بنابراین، می توان با آموزش صحیح فرزندپروری به والدین و کاهش اضطراب آنها، از میزان اضطراب فرزندان و آثار مخرب آن کاست.
    کلیدواژگان: ادراک شیوه های فرزندپروری، اضطراب صفت، اضطراب فرزندان، اضطراب والدین
  • طاهره موذنی، دکتر اصغر آقایی، محسن گل پرور صفحات 87-99
    هدف از این پژوهش، پیش بینی سبک های دلبستگی فرزندان براساس شیوه های فرزندپروری والدین در شهر اصفهان بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر اصفهان و نمونه شامل 302 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه شیوه های فرزندپروری بامریند و پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان هازن و شیور بودند. جهت تجزیه و تحلیل آماری در سطح توصیفی از میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی از ضریب همبستگی و رگرسیون گام به گام استفاده شد. یافته ها نشان داد در بین ابعاد سبک های دلبستگی، سبک دلبستگی ایمن با سبک فرزندپروی مقتدر و سبک دلبستگی دوسوگرا با سبک فرزندپروری آزادگذار، رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. ولی سبک دلبستگی اجتنابی با سبک فرزندپروی مقتدر رابطه منفی و معنی داری دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که شیوه های فرزندپروری پیش بینی کننده مناسبی برای سبک های دلبستگی می باشند.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، سبک های دلبستگی
  • دکتر سولماز نورآبادی، دکتر پروین احمدی، دکتر عذرا دبیری اصفهانی، مقصود فراستخواه صفحات 101-122
    تحولات فزاینده در ابعاد گوناگون جامعه و گسترش علوم و دانش بشری؛ نیاز به بازنگری و تغییر در برنامه های درسی را ضروری می نماید. این ضرورت بیش از پیش در نظام آموزش عالی احساس می شود. این پژوهش در پی آن است که ضرورت و امکان استفاده از برنامه درسی تلفیقی در نظام آموزش عالی بخصوص رشته علوم تربیتی (مطالعه موردی: گرایش مدیریت آموزشی) را با استفاده از روش توصیفی– پیمایشی مورد بررسی قرار دهد. جامعه آماری انتخاب شده شامل استادان و دانشجویان مقطع کارشناسی گرایش مدیریت آموزشی دانشگاه های دولتی شهر تهران می باشد. یافته های بدست آمده، با ضریب اطمینان 99% نشان دهنده نارضایتی استادان و دانشجویان گرایش مدیریت آموزشی از برنامه درسی فعلی از یک سو و حمایت ایشان از برنامه درسی تلفیقی، از سوی دیگر می باشد. در نهایت با استناد به یافته های تحقیق چنین نتیجه گیری می شود که: عدم کارایی برنامه درسی کنونی در نظام آموزش عالی اثبات و ضرورت تغییر این برنامه درسی احساس شده و در نهایت امکان این تغییر و تحول در برنامه درسی و حرکت به سمت تلفیق وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش عالی، برنامه درسی تلفیقی، تلفیق در نظام آموزش عالی، مدیریت آموزشی
  • رحم خدا جوادی، روح الله فتحی، زینب محمدی صفحات 123-135
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی مهارت های شناختی رفتاری بر کاهش ترس از صحبت کردن در جمع انجام شده است. طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. آزمودنی ها پس از انجام مصاحبه ی بالینی ساخت یافته بر اساس راهنمای تشخیصی آماری اختلالات روانی ویرایش چهارم، توسط روان شناس بالینی و اجرای مقیاس خودگزارش دهی بال (1996) درباره اعتماد به نفس به عنوان یک سخنران و پرسشنامه محرک – پاسخ اضطراب سخنرانی اندلر (1962) با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از بین دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهدشت انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. بعد از اتمام دوره ی12 جلسه ای آموزش گروهی مهارت های شناختی رفتاری، به منظور سنجش متغیر وابسته، مجددا آزمون های ذکرشده، در هر دو گروه اجرا شد. داده های به دست آمده با تحلیل کوواریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج، حاکی از اثربخشی این آموزش ها در کاهش اضطراب صحبت کردن در جمع و افزایش اعتماد به نفس بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که متخصصان بالینی و رواندرمان گران می توانند برای درمان اضطراب صحبت کردن در حضور جمع، از آموزش مهارت های شناختی رفتاری به شیوه گروهی، استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مهارت های شناختی رفتاری، آموزش گروهی، ترس از صحبت کردن در جمع، دانشجویان
|
  • Pages 13-28
    The purpose of this study was to determine the instructional need assessment of personnel educational services of Tabriz Islamic Azad University. The research method was descriptive-survey and the statistical population included 79 staff, out of which using Morgan's table was selected as the sample size. The sampling method was the ratio stratified random sampling. Data were collected through a researcher – made questionnaire with 45 items on knowledge, ability and attitude domains. The results showed that the instructional priority needs orders were English, research methods, updated educational knowledge services and the use of computer as instructional media.
    Keywords: instructional need assessment, staff educational services
  • Pages 29-41
    This study was aimed at comaring moral development, altruism and social self-efficacy in gifted and normal female high school in urmia. The statistical population of this research was 14180 normal female high school student and 523 gifted female high school students in 2011-2012. 385 normal &225 gifted students were selected as the statistical samples through the multi stage random sampling method. The instruments included the moral judgment MA questionnaire and Connolly's adolescent social self-efficacy scale. Data analyzed by independent t-test. The results showed: there was significant difference between gifted and normal students in moral development, altruism and social self-efficacy (in all 5subscales relate to social self-efficacy).
    Keywords: moral development, Altruism, social self, efficacy, gifted
  • Pages 43-58
    This study investigates the effectiveness of teacher-made conceptual maps and multimedia teacher-made conceptual maps on the learning process at two levels of knowledge and supra knowledge and also the motivation of the female third graders guidance school students in Zanjan. The study was a quasi-experimental one with pretest and posttest in which there were one control group and two experimental groups. There were three classes with 25 students available for each group for the purpose of the study. The control group was an intact group but the experimental group (1) Were treated for 10 sessions with teacher-made conceptual maps and the experimental group (2) were treated for 11 sessions with teacher-made conceptual maps and mixed multimedia method. The instruments used in this research were achievement test and MSLQ questionnaire. The results of data analysis through Co-variance indicated that the conceptual maps have great effect both on the learning performance and on promoting learning at the level of knowledge or at levels higher than knowledge; however, they are not effective regarding motivation on the scale of motivational beliefs (self-efficiency, inner valuation and examination anxiety) and on the scale of self-ordering learning strategies (utilizing self- ordering and learning strategies). Based on the obtained results it can be claimed that conceptual maps and multimedia do have an outstanding effect on improving the student's learning.
    Keywords: Learning – Conceptual maps – Multimedia – Motivation strategies
  • Pages 59-74
    The purpose of this research was to compare the effectiveness of three instructional methods, lecture, group discussion and educational package on the degree of awareness of high school male students’ drug abuse in Tabriz in 2012. There fore, were a random sample of 119 students, from four male schools inside Tabriz were selected, 86 of whom were put in experimental group, and the other 33 in control group. First, four group were asked to fill in the researcher questionnaire as the initial pretest. Next step was to get the experimental students to take a six–session addiction prevention course. The control group, on the other hand, was to live their regular daily lives. Filling in the questionnaires again as a post-test was what four groups were asked to do, the data of which was analyzed with spss. The data were analyzed using Covariance and bonferroni pairwise comparisons. The final results showed that training group discussion, lecture and educational package had a profound positive influence on the students. And group discussion method had increased significantly in comparison with the lecture and educational package groups on the students.
    Keywords: Group discussion instruction, Lecture instruction, Educational package instruction, Knowledge, Substance abuse, Students
  • Pages 75-85
    The purpose of present study was to investigate the relationship between perceived parenting practices and maternal-paternal trait anxiety with young adult's anxiety. To do so, 100 (50 female and 50 male) local students of Tabriz Public, and Azad Universities were selected through volunteer sampling. Since parents were needed to fill questionnaires, the sample was selected among local students. State-Trait Anxiety Inventory (STAI; Spiel Berger, Gorsuch and Lushene, 1970) was used to measure parents and children's trait anxiety, and Children's Report of Parenting Behavior Inventory (CRPBI; Schaefer, 1965) was used for assessing children's perceptions of parenting practices. Data were analyzed through correlation and multiple regression methods. The results showed that there was positive, significant relationship between parents and children's anxiety. Also there was significant relationship between children's perceptions of parenting practices and offspring's anxiety, so that children's perception of accepting and over-controlling parenting, respectively, had negative and positive relationships with children's anxiety. Based on the results, it was concluded that parents with high anxiety and children's perception of parenting practices have incredible role in children's trait anxiety. Therefore, by training appropriate parenting practices to parents and reducing parent's anxiety the offspring's anxiety and its harmful traces could be reduced.
    Keywords: Perceived parenting practices, trait anxiety, children anxiety, parent's anxiety
  • Pages 87-99
    The purpose of this study was to predict students’ attachment styles Based on Parents Parenting styles in isfahan city. The research method was descriptive correlation type. The statistical population included all high school female students in Isfahan city and the sample included 302 persons who were chosen by random multiple cluster sampling method. The tools of experimental were included parenting styles questionnaire of Baumrind and adult attachment questionnaire of Hazan and Shaver. The acquired data of questionnaires were analyzed by using Pearson correlation coefficient and regression analysis and step by step analysis. The results showed that among subscales attachment styles, there was positive and meaningful relationship among attachment style secure with parenting style authoritative and attachment style ambivalent with parenting style permissive but there was negative and meaningful relationship among attachment style avoidant with parenting style authoritative. The results of regression analysis showed that parenting styles were convenient predictors for attachment styles.
    Keywords: parenting styles, attachment styles
  • Pages 101-122
    Increasing transition in various aspects of society, and extending science and human knowledge; necessitate the review and change curriculum, especially in the higher educational system. The research method was descriptive-survey. The statistical population included professors and undergraduate educational management students in public universities of Tehran. The findings of the study showed the professors and students satisfaction concerning the program in command, their tendency to use integrated curriculum. Referring to the research the possibility of transition in higher education system curriculum is inevitable, and its trend is toward integrated curriculum.
    Keywords: curriculum, Higher education, integrated curriculum, Integrated higher education system, educational management
  • Pages 123-135
    The present study aimed examining the effectiveness of cognitive behavioral group training skills on reducing the fear of speaking in public. The research method was quasi-experimental with pretest. Post-test and control group. The subjects participated in clinical interview based on statistical diagnostic mental disorders (4th version) by a clinical psychologist and implementing pauls self-reporting scale (1996) Concerning self-confidence as a lecturer and Andller’s lecture anxiety of stimulus-response inventory, using purposive sampling method 28 people among B. A. students from Islamic Azad university in Mahdasht were selected as sample size. They were randomly divided into two groups (control and experiment). After 12 sessions training course the post-test was run. The data were analysed through one-way analysis of variance. The results indicated that there was a significant different between the effectiveness of these training on reducing speaking in public anxiety increasing self-Confidence. Thus, it can be concluded in public anxiety in public, cognitive - behavioral group training skills can used.
    Keywords: cognitive, behavioral skills, group training, fear of speak in public, Students