فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال پنجاه و دوم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال پنجاه و دوم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله کامل پژوهشی
  • مجید جعفری، مسعود شمس بخش، احمد معینی صفحات 147-159
    ویروس موزاییک شلغم (Turnip mosaic virus، TuMV) یکی از شایع ترین ویروس های مزارع کلزا در ایران محسوب می شود. بهترین روش برای کنترل خسارت این ویروس استفاده از ارقام مقاوم می باشد. در پژوهش حاضر واکنش 11 رقم تجاری و دو لاین کلزا به جدایه هلندی TuMV در شرایط گلخانه بررسی شد. بوته ها در مرحله 3-5 برگی و به روش انتقال مکانیکی با عصاره گیاه توتون آلوده به TuMV مایه زنی و واکنش آن ها بر اساس شاخص شدت علایم و میزان جذب الایزا (OD405)، چهار هفته و میانگین وزن های خشک و تر گیاهان هفت هفته پس از مایه زنی تعیین شد. این پژوهش با استفاده ازآزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار و هر تکرار شامل چهار واحد آزمایشی برای گیاهان شاهد و آلوده انجام شد. آلودگی ویروسی گیاهان با استفاده از آزمون RT-PCR تایید شد. بر اساس شاخص های مورد بررسی، اختلاف ارقام معنی دار بود، بطوریکه در سطح پنج درصد، لاین کرج3 به عنوان رقم متحمل، ژنوتیپ های RGS003 و کرج1 حساس، ژنوتیپ کرج2 بسیار حساس و سایر ژنوتیپ ها نیمه حساس شناخته شدند. نتایج نشان داد نرخ آلودگی برای همه ژنوتیپ ها یکسان بود. به رغم اینکه اختلاف میانگین جذب نوری الایزا بین گیاهان سالم و آلوده معنی دار بود، به استثنای رقم ساری گل، شاخص میزان جذب الایزا بین گیاهان آلوده رقم ها و لاین های بررسی شده، اختلاف معنی دار نداشت. بین ارقام کلزا، فقط وزن تر و خشک لاین کرج2 به طور معنی داری در اثر آلودگی به ویروس کاهش نشان داد. در این پژوهش برای اولین بار نمره دهی (صفر تا هشت) برای شدت علایم گیاهان کلزا به TuMV معرفی شد.
    کلیدواژگان: مقاومت، مایه زنی، الایزا، Brassica napus، ایران
  • رضا قادری، اکبر کارگر صفحات 161-182
    در بررسی نماتدهای انگل گیاهی جمع آوری شده از مزارع، باغ ها، چمن زارها و علف زارهای عمدتا هفت استان جنوبی ایران شامل فارس، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان و بوشهر، در مجموع 13 گونه از نماتدهای زیرخانواده Telotylenchinae و جنس های Bitylenchus، Neodolichorhynchus، Paratrophurus، Trophurus و Tylenchorhynchus مورد شناسایی قرار گرفت که سه گونه N. phaseoli، Trophurus impar و Tylenchorhynchus qasimii برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. توصیف کامل، داده های ریخت سنجی و تصاویر ترسیم شده این گونه ها به همراه سه گونه گزارش شده قبلی که کامل شرح داده نشده اند، ارائه گردیده است. همچنین گونه Tylenchorhynchus variannus به عنوان مترادف T. clarus اعلام می شود.
    کلیدواژگان: فون، ریخت شناسی، ریخت سنجی، Bitylenchus، Neodolichorhynchus، Trophurus، Tylenchorhynchus
  • فاطمه کریمی، محمد عبدالهی، اکبر کارگر بیده، حبیب الله چاره گانی صفحات 183-198
    به منظور شناسایی فون نماتدهای خانواده های Dolichodoridae و Pratylenchidae در فضای سبز شهر شیراز، طی سال های 1393-1394 تعداد 67 نمونه ی خاک و ریشه ی گیاهان از مناطق مختلف فضای سبز شهر شیراز جمع آوری گردید. پس از استخراج و انتقال نمونه ها به گلیسیرین، اسلایدهای میکروسکوپی دائمی تهیه شده و با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به دوربین دیجیتالی و لوله ی ترسیم، اندازه گیری های لازم انجام و تصاویر آن ها رسم گردید. در این بررسی تعداد 15 گونه شامل Amplimerlinius globigerus ، Trophurus pakendorfi ، Merlinius brevidens ، Tylenchorhynchus clarus ،T. dubius ، T. teeni ، T. iphilus ، T. mashhoodi ، Pratylenchus ekrami ، P. thornei ، P. unzenensis ، Helicotylenchus digonicus ، H. pseudorobustus و Rotylenchus buxophilus جداسازی و شناسایی شدند. گونه های T. pakendorfi، T. iphilusو P. ekramiبرای اولین بار از ایران گزارش و به همراه گونه ی P. unzenensisکه قبلا از ایران گزارش شده است، شرح داده می شوند.
    کلیدواژگان: ریخت سنجی، ریخت شناسی، استان فارس، فون
  • مجتبی دهقان نیری، حشمت الله رحیمیان صفحات 199-215
    شانکر یکی از خسارت زاترین بیماری های درختان میوه هسته دار است که سبب ایجاد زخم های فرورفته تیره رنگ همراه با تراوش صمغ بر روی سرشاخه ها، شاخه ها و تنه درختان آلوده می شود. بیماری از مناطق مختلفی از ایران گزارش شده و نشان داده شده است که عمدتا توسط Pseudomonas syringae pv. syringaeو در موارد کمتری به وسیلهXanthomonas arboricola pv. pruniایجاد می شود. برای ارزیابی پراکندگی عوامل بیماری، نمونه هایی از درختان آلوده باغ های استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، قم و یزد جمع آوری گردید. بخش های دارای علائم شاخه ها پس از ضد عفونی سطحی، در آب مقطر استریل خرد شده و سوسپانسیون به دست آمده روی محیط آگار غذایی حاوی سوکروز کشت گردید. کلونی های غالب روی محیط یاد شده برجسته، سفید مایل به خاکستری و خمیری شکل بودند. بیماریزایی نماینده هایی از جدایه ها روی نهال های هلو (Prunus persica) به اثبات رسید. DNA ژنومی از نماینده ها استخراج و قطعه ای از ژن RNA ریبوزومی 26S آن ها با PCR تکثیر و توالی یابی گردید. مقایسه توالی این ناحیه با توالی های مشابه در ژن بانک نشانگر تشابه بالای آن ها با گونه های Cryptococcus بود. تنوع ژنتیکی بیست و هفت جدایه به دست آمده با یکدیگر و با دو جدایه مرجع Cryptococcus adeliensisوC. magnus با به کارگیری آغازگرهای ERIC، BOX و REP بررسی شد. در دندروگرام رسم شده بر پایه تجمیع نتایج حاصل از سه نشانگر، جدایه ها در سطح تشابه 30% در 12 گروه قرار گرفتند. نتایج نشانگر وجود تنوع قابل توجه در بین جدایه های عامل شانکر درختان میوه هسته دار در مناطق مرکزی ایران است.
    کلیدواژگان: آر، ان، آریبوزومی، 26S، rep، PCR، شانکر، Cryptococcus
  • سعید قاسمی اسفهلان، مهدی ارزنلو، اسدالله بابای اهری صفحات 217-230
    بیماری نو ظهور پوسیدگی ذغالی بلوط به عنوان یک تهدید جدی جنگل های بلوط در ایران مطرح و گونه Biscogniauxia mediterranea به عنوان عامل بیماری در جنگل های منطقه زاگرس معرفی شده است. با این وجود اطلاعاتی در زمینه وقوع این بیماری در جنگل های منطقه ارسباران در دسترس نمی باشد. تحقیق حاضر با هدف رد یابی عامل بیماری در جنگل های بلوط منطقه ارسباران صورت پذیرفت. برای این منظور از تنه و شاخه درختان بلوط دارای علایم سرخشکیدگی و زوال و همچنین درختان سالم بلوط در جنگل های منطقه حاتم بیگ مشگین شهر و منطقه کلیبر در طول فصل رشد سال 1393 نمونه برداری شد. در مجموع 14 جدایه متعلق به جنس Biscogniauxia از درختان بلوط بیمار و سالم جداسازی گردید. هویت این جدایه ها با استفاده از آغازگرهای اختصاصی از قبل طراحی شده وهمچنین داده های توالی ناحیهITS-rDNA، گونه B. mediterranea تعیین گردید. روی محیط کشت عصاره مالت آگار در شرایط آزمایشگاهی ساختارهای غیر جنسی قارچ تشکیل شد. ساختارهای جنسی این گونه در شرایط طبیعی مشاهده نگردید و تلاش های انجام گرفته برای القاء مرحله جنسی این گونه در شرایط آزمایشگاه ناموفق بود. ارزیابی بیماری زایی جدایه های این گونه روی نهال های دو ساله بلوط سیاه ( Quercus macranthera) در شرایط گلخانه نشان داد که تمامی جدایه ها روی این گونه از قدرت بیماری زایی برخوردار می باشند. تحقیق حاضر اولین مطالعه در زمینه ردیابی بیماری پوسیدگی ذغالی بلوط و شناسایی عامل بیماری درجنگل های ارسباران می باشد.
    کلیدواژگان: زوال، تشخیص مولکولی، بلوط سیاه، آغازگر های اختصاصی، زاگرس، Xylariaceae
  • شیلا رهبری، زهرا تنها معافی، علی اسکندری، مزدشت گیتی صفحات 231-247
    نماتد سیستی سیب زمینی،Globodera rostochiensis در سال 1387 از مزارع سیب زمینی شهرستان بهار در استان همدان گزارش شد. جهت تعیین پاتوتیپ G. rostochiensis، تعداد ده جمعیت از مزارع آلوده سیب زمینی در منطقه بهار جمع آوری شد. شناسایی گونه بر اساس خصوصیات ریخت شناسی و ریخت سنجی لاروهای سن دوم و سیست ها و با استفاده از آغازگر اختصاصی گونه و تعیین ترادف نوکلئوتیدی ناحیه D2-D3 از ژن زیر واحد بزرگ ریبوزومی RNA صورت گرفت. به منظور تعیین پاتوتیپ نماتد، چهار رقم سیب زمینی شامل دزیره، مارفونا، اگریا و سانته با جمعیت اولیه 1 ± 6 تخم و لارو در گرم خاک مایه زنی و در شرایط اتاقک رشد با دمای 18 تا 22 درجه سانتی گراد به مدت سه ماه نگهداری شدند. بر اساس نتایج ارزیابی مقاومت و حساسیت نسبی ارقام مورد آزمایش، پاتوتیپ نماتد سیستی سیب زمینی در منطقه بهار استان همدان پاتوتیپ Ro1 تشخیص داده شد. ناحیه D2-D3 از ژن 28S-rRNA در تعداد هشت جمعیت تکثیر و تعیین توالی شد. توالی های به دست آمده با ترادف های نوکلئوتیدی جدایه های موجود در بانک جهانی ژن (GenBank) مقایسه و درخت تبارزایی ترسیم گردید. تاثیر ارقام حساس مارفونا و دزیره و ارقام مقاوم اگریا و سانته نسبت به پاتوتیپ RO1 بر میزان تفریخ تخم نماتد سیستی سیب زمینی بعد از سه ماه نشان داد که از نظر آماری تفاوت معنی داری بین ارقام از نظر میزان تفریخ تخم و خروج لارو سن دوم از سیست در اکثر آزمایش ها وجود ندارد و کلیه ارقام از این نظر در یک گروه آماری قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: همدان، سیب زمینی، Globodera rostochiensis، 28S rDNA
  • فرشته مهدی نیا، حسین علایی، ابراهیم صداقتی، علی دهقانی صفحات 249-266
    زنگ های گندم از جمله زنگ زرد و سیاه از مهمترین عوامل بیماریزای قارچی گندم درجهان و ایران می باشند که با تولید نژادهای جدید ناشی از جهش یا نوترکیبی جنسی غالبا« باعث بروز اپیدمی های شدید و کاهش عملکرد محصول میشوند. در این پژوهش پراکنش و تنوع ژنتیکی آلودگی ایسیومی بوته های زرشک و ارتباط آنها با زنگ زرد گندم مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 95 نمونه از اندامهای آلوده ایسیومی زرشک از رویشگاه های طبیعی بروجرد، دورود، ازنا و الیگودرز جمع آوری گردید. مایه زنی گیاهچه های گندم با ایسیوسپورهای برگ های آلوده زرشک در شرایط گلخانه و مزرعه انجام شد. نتایج آزمون بیماریزایی نشان داد که جدایه های ایسیومی قادر به تولید یوردینیوسپورهای زنگ زرد گندم (Puccinia striiformis f. sp. tritici) و زنگ سیاه گندم (P. graminis f. sp. tritici)روی ارقام حساس می باشند. برای شناسایی مولکولی جدایه ها، دی ان ای ژنومی جدایه های ایسیومی زرشک با استفاده از آغازگر های ناحیه ی rDNA تکثیر و تعیین توالی گردید. بررسی تنوع ژنتیکی جدایه های ایسیومی با تکثیر ناحیه ی IGS1-rDNA در 134 جدایه انجام شد. نتایج بررسی های مولکولی با تائید نتایج آزمون بیماریزایی نشان داد که بوته های زرشک میتوانند میزبان ایسیومی زنگ زرد و زنگ سیاه گندم در استان لرستان باشند. تکثیر ناحیه ی IGS1در جدایه های منطقه ی ازنا و الیگودرز بیشتر بصورت 3 باندی بترتیب با فراوانی 15 و21 جدایه بود. در منطقه دورود بیشتر بصورت پنج باندی (26 جدایه) و در بروجرد بصورت دو باندی (10جدایه) مشاهده شد و نشان داد که تنوع ژنتیکی بین ایسیوسپورهای مناطق نمونه برداری شده وجود دارد.
    کلیدواژگان: Puccinia striiformis، میزبان واسط، IGS1، rDNA، زرشک، زنگ نواری
  • احمد حیدریان، محمدرضا نعمت اللهی صفحات 267-278
    جهت بررسی علل بروز و توسعه لکه روی میوه، در دو منطقه سمیرم و پادنا، از درختان رد دلیشز و گلدن دلیشز نمونه برداری تصادفی انجام گرفت. سپس غلظت عناصر (کلسیم، پتاسیم، منیزیم و نیتروژن) در یک نمونه مرکب از هر باغ تعیین و در قالب طرح کاملا تصادفی نامتعادل تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که در میوه های دارای علائم در رقم رد دلیشز کمبود کلسیم و در میوه های رقم گلدن دلیشز هر دو حالت کمبود و بیش بود کلسیم وجود داشت. با توجه به تغییرات نامنظم در نمونه برداری ها، سه مقایسه متعامد (شامل گروه های تیماری ارقام، مناطق و بروز علائم) انجام گردید. نتایج نشان داد رقم رد دلیشز نسبت به رقم گلدن دلیشز از حساسیت بیش تری برخوردار و منطقه پادنا برای بروز اختلالات کلسیمی نسبت به منطقه سمیرم مساعدتر است. همچنین تیمارهای دارای علائم در مقابل تیمارهای فاقد علائم اختلاف معنی دار برای نسبت های K+/Ca2+، (K++Mg2+)/Ca2+ و (N+K++Mg2+)/Ca2+ را نشان داد که بیانگر رابطه منفی بین اختلالات کلسیمی با مقدار پتاسیم و نسبت K+/Ca2+ و رابطه مثبت با مقدار کلسیم موجود در میوه است. این پژوهش نشان داد که در باغ های سیب منطقه سمیرم علائم مربوط به اختلالات ناشی از کلسیم به علت تغییرات آب و هوایی و استفاده بیش از حد بعضی عناصر معدنی رخ می دهد.
    کلیدواژگان: کمبود، لکه تلخ، عنصر معدنی، ناهنجاری
  • کژال محمدی، محمد حاجی زاده، داود کولیوند صفحات 279-288
    در این مطالعه، ردیابی و شناسایی ویروس های مهم میزبان های صیفی در غرب و شمال غرب ایران طی سال های 1392 و 1393 مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، تعداد 100 نمونه برگی از میزبان های مختلف که مشکوک به آلودگی با ویروس های موزاییک خیار (Cucumber mosaic virus، CMV)، موزاییک پیسک سبز خیار (Cucumber green mottle mosaic virus، CGMMV)، موزاییک هندوانه (Watermelon mosaic virus، WMV) و موزاییک زرد کدو (Zucchini yellow mosaic virus، ZYMV) بودند، جمع آوری و آلودگی نمونه ها با روش RT-PCR و استفاده از آغازگرهای اختصاصی هر ویروس تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان آلودگی مربوط به CMV (46%)، سپس ZYMV (35%)، WMV (26%) و CGMMV (8%) در نمونه های جمع آوری شده بودند. در کل، 63%، 50%، 40%، 90%، 75% و 80% به ترتیب از میزبان های لوبیا سبز، خیار، بادمجان، کدو، گوجه فرنگی و هندوانه حداقل به یک ویروس آلوده بودند. CMV، ZYMV و WMV در اکثر مناطق نمونه برداری ردیابی شدند، در حالی که CGMMV محدود به شمال غرب کشور بود. آلودگی های مخلوط دوتایی در 30 نمونه و سه تایی در 8 نمونه از نمونه های مورد بررسی ردیابی شدند. آنالیز برش آنزیمی MspI روی 13 قطعه تکثیر شده در PCR با آغازگرهای اختصاصی ژن پروتئین پوششی CMV، حاکی از به دست آمدن پروفایل اختصاصی توصیف شده برای زیرگروه یک این ویروس (قطعات حدود 532 و 335 جفت باز) برای اغلب جدایه ها بود. بر اساس منابع موجود، این اولین گزارش از ردیابی ZYMV و WMV از هندوانه، گوجه فرنگی، بادمجان و لوبیاسبز از غرب و شمال غرب و اولین گزارش ZYMV از لوبیا سبز از ایران می باشد
    کلیدواژگان: آلودگی مخلوط، ویروس های صیفی، آرتی، پی سی
  • مقاله کوتاه پژوهشی
  • حمیده پاسندی، ضیاء الدین بنی هاشمی صفحات 289-294
    پوسیدگی طوقه و ریشه ناشی از گونه های مختلف Phytophthora از بیماری های مهم محصولات کشاورز ی در ایران می باشد.P. melonis و P. capcisi از ایران از کدوییانگزارش شده است امااهمیت P.melonis نسبت به P. capcisi در کدوییان در ایران بیشتر مورد توجه قرار گرفته است .در این پژوهش بیماریزایی P. capcisi روی کدوییان با P. melonis مقایسه گردید.گیاهان دو ماهه ارقام و گونه های مختلف گدوییان با جدایه های دو گونه فوق روی ورمیکولیت با عصاره دانه شاهدانه تگثیر گردید و در شرایط گلخانه مایه زنی گردید.عکس العمل ارقام مدت دو ماه پس از مایه زنی ضمن پایش زیوسپورها در زهاب گلدانها مورد ارزیابی قرار گرفت. این پژوهش بیماری زایی P. capsici روی کدوییان با P. melonis مقایسه شد. نتایج نشان داد که از 36 رقم کدوییان مایه زنی شده، طالبی وخربزه حساسیت بیشتری به P. melonis داشتند ولی واکنش ارقام به P.capsici متفاوت بود. کدو حلوایی به هر دو گونه مقاوم بود. کدو خورشی و هندوانه حساسیت بیشتری به P. capsici تا بهP.melonis داشتند. تصور میرود که فراوانی جدا سازی بیشتر P. melonis از طالبی و خربزه به علت گسترش کمتر گونه P.capsiciتا مقاومت آنها به دو بیمار گر باشد.
    کلیدواژگان: کدوییان، بوته میری، مقاومت، فیتوفتورا، طالبی، خربزه
  • گزارش کوتاه
  • ابوالفضل یحیوی آزاد، علی سراجی صفحات 295-296
    نماتود مولد زخم ریشه ی چای ، Pratylenchus loosi Loof، 1960، در حال حاضر مهم ترین عامل خسارت زای چای در ایران و جهان است. این نماتود در بسیاری از کشورهای چای خیز جهان از جمله سری لانکا، چین، هندوستان، ژاپن و بنگلادش به عنوان مهم ترین عامل خسارت زای این محصول محسوب می شود. در کشور ما نیز در سال های اخیر این نماتود به عنوان بیماری کلیدی و خسارت زای چای به حساب آمده و باعث ایجاد خسارت شدید به بوته های چای شده است؛ به طوری که میزان رشد گیاهان آلوده شدیدا کاهش یافته و به علت عدم توانایی ایجاد شاخه و برگ جدید، میزان محصول افت شدید دارد. گیاه چای میزبان اصلی این نماتود بوده و در ایران تاکنون این نماتود علاوه بر چای، از روی علف هرز ارزن جنگلی و خاک اطراف ریشه مرکبات وگیلاس گزارش شده است، درحالی که در جهان مرکبات، سیب، گلابی، به، چمن و چندین گونه علف هرز میزبان های آن محسوب می شوند. همچنین این نماتود در سری لانکا از روی توت فرنگی نیز گزارش شده و این گیاه به عنوان میزبان ضعیف آن معرفی شده است. به منظور بررسی دامنه ی میزبانی این نماتود، پژوهشی در مرکز تحقیقات چای کشور در سال 1392 انجام پذیرفت. درخت تونکا با نام علمی Dipteryx odorata به عنوان درخت سایه بانی وارد شده و در بعضی از مناطق در حاشیه ی باغ های چای کشت گردیده است. در نیمه ی دوم سال 1392 در درختان سایه بانی تونکا حاشیه باغ چای شهید اسلامی مرکز تحقیقات چای کشور، علایم آلودگی به نماتود بر روی این درختان سایه بانی دیده شد. . پس از نمونه برداری از خاک وریشه ی این درخت، استخراج نماتودها از ریشه با استفاده از روش های معمول انجام شد. پس از بررسی خصوصیات ریخت شناسی و ریخت سنجی با استفاده از منابع معتبر علمی، گونه نماتود جدا شده از ریشه ها، Pratylenchus loosi. Loof، 1960 تشخیص داده شد. میزان جمعیت نماتود مذکور در بهمن ماه 1392، به طور میانگین در یک صد گرم خاک 30 نماتود و در سه گرم ریشه 210 نماتود شمارش گردید. این اولین گزارش میزبانی گیاه تونکا (D. odorata) به P. loosi در جهان است. با توجه به دایمی بودن درخت تونکا، نقش این درخت در بقای نماتود مولد زخم P. loosi در باغ های چای دارای اهمیت است.
|
  • M. Jafari, M. Shams, Bakhsh, A. Moieni Pages 147-159
    Turnip mosaic virus (TuMV) is one of the most prevalent viruses of canola fields in Iran. Use of resistant varieties is the best recommended manner to control losses caused by TuMV. In this research, the reaction of 11 commercial varieties and two lines of canola (Brassica napus L.) was investigated against a Netherland TuMV isolate under greenhouse condition. The seedlings were inoculated using TuMV-infected tobacco (Nicotiana benthamiana) sap at 3-5 leaf stage and their reaction was evaluated based on symptom severity index and ELISA OD405 values at four and the mean values of fresh and dry weights of plants at seven weeks after inoculation. This study was performed in a factorial experiment and randomized complete block design with three replications and each repeat involved four experimental units for each group of inoculated and uninoculated plants. Virus-infection was confirmed by RT-PCR. In accordance with evaluated parameters, reaction of varieties to the virus was significantly different. At probability level of 5%, Karaj3 was tolerant while Karaj2 was the most susceptible, RGS003 and Karaj1 were susceptible and the rest of canola varieties/lines were moderately susceptible to TuMV. Difference of OD405 values in ELISA was meaningless among inoculated plants of canola varieties/lines. Among canola varieties/lines, only fresh and dry weights of Karaj2 line was reduced significantly in virus-infected plants. The scoring system (0 to 8) for the symptoms severity of TuMV in canola was introduced for the first time in this research.
    Keywords: Resistant, Inoculation, ELISA, Brassica napus, Iran
  • R. Ghaderi, A. Karegar Pages 161-182
    Among plant-parasitic nematodes collected from fields, orchards, meadows and grasslands of the primarily seven southern provinces of the country viz. Fars, Sistan and Baluchistan, Hormozgan, Khuzestan, Kohgiloyeh and Boyer-Ahmad, Kerman and Bushehr; 13 species of the subfamily Telotylenchinae of the genera Bitylenchus, Neodolichorhynchus, Paratrophurus, Trophurus and Tylenchorhynchus were identified morphologically. Three species, N. phaseoli, Trophurus impar and Tylenchorhynchus qasimii, are new records for Iranian nematofauna. Description, morphometric data and line drawings provided for the above three species, as well as three other poorly known telotylenchids in Iran. Furthermore, Tylenchorhynchus variannus considered as a junior synonym of T. clarus here.
    Keywords: Nematofauna, morphology, morphometrics, Bitylenchus, Neodolichorhynchus, Trophurus, Tylenchorhynchus
  • F. Karimi, M. Abdollahi, A. Karegar, H. Charehgani Pages 183-198
    In order to identify the plant parasitic nematodes of the families Dolichodoridae and Pratylenchidae (Nematoda: Tylenchomorpha) collected from green space and gardens in Shiraz, Iran, 67 soil and root samples were collected from different localities of the region during 2014-2015. The nematodes were extracted, fixed and transferred to glycerin according to the De Grisse method. The permanent slides were prepared from the extracted nematodes and studied by light microscope. In this study 15 species namely Amplimerlinius globigerus, Merlinius brevidens, Trophurus pakendorfi, Tylenchorhynchus clarus, T. dubius, T. iphilus, T. mashhoodi, T. teeni, Pratylenchus ekrami, P. thornei, P. unzenensis, Zygotylenchus guevarai, Helicotylenchus digonicus, H. pseudorobustus and Rotylenchus buxophilus were identified. The species T. pakendorfi, T. iphilus and P. ekrami as new records of Iranian nematode fauna, along with P. unzenensis are redescribed.
    Keywords: Distribution, Fars province, fauna, morphologic, morphometric
  • M. Dehghan, Niri, H. Rahimian Pages 199-215
    Canker is one of the most damaging diseases of stone fruit trees which incites depressed brown to black lesions, often accompanied by exudation of gum, on twigs, branches and trunk of affected trees. The disease has been reported from different areas of Iran and shown to becaused by Pseudomonas syringae pv. Syringae a fewcase by Xanthomonas arboricola pv. pruni. To assess the distribution of the causal organisms samples were taken from fruit orchards in these regions. The stem tissues with canker symptoms were surface-disinfected in sodium hypochlorite, washed with sterile distilled water minced in drops of SDW. The suspension was plated on sucrose nutrient agar. The predominant colonies appearing on SNA were grayish-white, round and pasty. Representative isolates were tested for pathogenicity on peach seedling. Genomic DNA was extracted and a fragment of the 26S rRNA of the representative isolates was amplified by PCR and sequenced. The nucleotide sequence of 26S rRNA gene of the representative isolates showed high homology with sequences of Cryptococcus species. Comparison of their sequences with those deposited in GenBank. Also 27 isolates along with reference strains of Cryptococcus adeliensis and C. magnus were genetically characterized by using ERIC, REP, and BOXAIR primers in PCR. Cluster analysis was performed using NTSYS program. The isolates were separated into 11 genotypic groups by the concatenated data of rep-PCR at 33 % similarity level. The results demonstrated the existence of a considerable genetic diversity among isolates causing canker of stone fruit trees in the central provinces of Iran.
    Keywords: rRNA, Canker, 26S, Cryptococcus, rep, PCR
  • S. Ghasemi, Esfahlan, M. Arzanlou, A. Babai, Ahari Pages 217-230
    The new emergining charcol rot disease of oak is a seirous threat for oak forestes in Iran. Biscogniauxia mediterranea has been determind as the cause of charcoal rot disease on oak, in Zagros region. However, there is no data available on the incidence of this disease in Arasbaran forests. With this research, we aimed to detect the causal agent of charcoal disease in the Hatam-Baig and Kaleibar regions in Arasbaran forests, Iran. Towards this aim, samples were collected from truck and branches of oak trees with dieback and decline symptoms as well as healthy oak trees in the region during June and September 2014. In total 14 isolates belonging to the genus Biscogniauxia were recovered from symptomatic and healthy oak trees. The isolates were identified as B. mediterranea using previously designed species-specific primer set for the ITS-rDNA region. Asexual morph of the species was developed on MEA culture medium. Sexual structures were not observed under natural conditions and efforts made to induce the sexual structures of the species in laboratory conditions were unsuccessful. The results of pathogenicity assay on two-years oak trees (Quercus macranthera), revealed that all of the isolates tested in this study were pathogenic under greenhouse conditions. This is first report on the detection of charcoal rot disease of oak trees and identification of the causal agent in Arasbaran forests.
    Keywords: Decline, Molecular detection, Quercus macranthera, Specific primer, Xylariaceae
  • S. Rahbari, Z. Tanha Maafi, A. Eskandari, M. Gitty Pages 231-247
    Potato cyst nematode, Globodera rostochiensis was reported from potato fields of Bahar County in Hamadan Province in 2008. In order to determine the pathotype of potato cyst nematode, ten populations of potato cyst nematode were collected from different potato fields in Bahar regions. Species identification was based on the morphological and morphometric characters of second stage juveniles and cysts, and by using species-specific primers and nucleotide sequences of the D2-D3 expansion segments of the 28S rRNA gene. Four potato cultivars viz Désirée, Marfona, Sante and Agria were used for pathotype determination, in pot experiments. The plants were treated by 6 ± 1 eggs and second stage juveniles and maintained in growth chambers at 18-22°C for three months. Based on the results of resistance assessment and relative susceptibility of the tested cultivars the pathotype of the populations was determined as Ro1. The obtained sequences were compared through BLAST search from the NCBI and the phylogenic tree was depicted. The impact of susceptible cultivars Marfona, Désirée, resistant cultivars sante, and Agria on egg hatching indicated that there is no significant difference among the cultivars in most pot experiments and all the cultivars were placed in the same statistical groups.
    Keywords: Hamadan, potato, Globodera rostochiensis, 28S rDNA
  • F. Mehdinia, H. Alaei, E. Sedaghati, A. Dehghani Pages 249-266
    Wheat rusts including stripe and stem rusts are the most important fungal diseases in the world and Iran as frequently causes natural epidemics and significant yield loses due to rapid development of new races in life cycle resulted from mutation or sexual recombination. In this research, distribution and genetic diversity of aecial infection on barberry bushes and their relation to wheat yellow rust was studied. A total of 95 samples of infected leaves to aecial stage on barberry bushes were collected from Borujerd, Dorud, Azna and Aligudarz regions. To identify the rust species, in vivo and in vitro pathogenicity test were conducted by artificial inoculation of wheat seedlings using collected aeciospores from each region.The results showed the production of urediniospores of P. striiformis f. sp. tritici (yellow rust) as well as P. graminis f. sp. tritici (black rust) in inoculated wheat seedlings. Molecular detection and sequencing of the rDNA regions of representative aecial isolates on Barberry were done. Genetic diversity of 134 aecial isolates was also studied by amplification of IGS1-rDNA region. The Results also confirmed the pathogenicity test and showed that barberry could be the aecial host of yellow and black rusts in Lorestan province. The IGS-rDNA amplification of aecial isolates from Azna and Aligudarz showed most a production of three bands with a frequency of 15 and 21 isolates respectively. In Dorud samples was with five bands (26 isolates) as well as in Broujerd samples with two bands (10 isolates) in which showed a genetic variation among aecial isolates collected from sampling regions in Lorestan province.
    Keywords: Puccinia striiformis, alternate host, IGS1, rDNA, Berberis, Stripe rust
  • A. Heidarian, M.R. Nematollahi Pages 267-278
    To investigate the causes of the spot disorders on fruits, random sampling was performed on trees of Red Delicious and Golden Delicious in two regions of Semirom and Padena, Iran. Concentration of minerals (calcium, potassium, magnesium and nitrogen) were determined in a compound sample for each garden and analyzed in an unbalanced complete randomized design. Results showed that fruits with symptoms for Red Delicious have only calcium deficiency, while for Golden Delicious both deficiency and excess calcium had found. Regarding erratic changes in the samplings, three orthogonal contrasts (including treatment groups: cultivars, regions and symptoms presence) were evaluated. The results showed that Red Delicious cultivar is more susceptible than Golden Delicious and Padena region is more favorable for occurrence of calcium disorders than Semirom region. Orthogonal contrasts between treatments with and without symptoms, showed significant differences for ratios of Kﰦ, (K)/Ca2 and (N⯯貃)/Ca2. Therefore, the disorder has negative relation with potassium content and Kﰦ ratio and positive relation with calcium content in the fruit. The research showed that occurance of calcium disorders in apple orchards of Semirom region were related to wheather changes and overuse of some minerals.
    Keywords: deficiency, bitter pit, mineral, disorder
  • K. Mohammadi, M. Hajizadeh, D. Koolivand Pages 279-288
    Field surveys were conducted to detect the incidence of viruses in major vegetable fruit growing areas in west and northwest of Iran. A total of 100 leaf samples from various vegetable fruit crops were analyzed for Cucumber mosaic virus (CMV), Cucumber green mottle mosaic virus (CGMMV), Watermelon mosaic virus (WMV) and Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV) by RT-PCR using specific primers for each virus. Among the collected samples, the highest incidence was for CMV (46%), followed by ZYMV (35%), WMV (26%) and CGMMV (8%). Overall, 63.3%, 50%, 40%, 90%, 75% and 80% of green bean, cucumber, eggplant, squash, tomato and watermelon samples, respectively, were positive for at least one virus. CMV, ZYMV and WMV were identified in most regions, whereas CGMMV was found only in East Azerbaijan province. Mixed infections of two and three viruses in various combinations were detected in 30 and 8 samples, respectively. Restriction analysis with MspI (HpaII) on 13 PCR products of CMV coat protein revealed a previously described CMV subgroup I (S-I) specific profile (537 and 335 bp fragments) for the isolates. To the best of our knowledge, this is the first report of WMV and ZYMV from watermelon, tomato, eggplant and green bean in the West and Northwest regions of Iran and first report of ZYMV infecting green bean (Phaseolus vulgaris L.) in Iran.
    Keywords: Vegetable viruses, mixed infection, RT, PCR
  • H. Pasandi, Z. Banihashemi Pages 289-294
    Phytophthora root and crown rot caused by various species Phytophthora are the major threat to agricultural crops in Iran. Phytophthora melonis and P. capsici are reported on cucurbits in Iran but major species in cucurbits considered to be P.melonis and the importance of P.capsici in cucurbits has not been much investigated. In the present study the reactions of different cucurbits were compared to both species under greenhouse conditions. Two months old of 36 cucurbit species and cultivars were inoculated with vermiculite hempseed extract inoculums. The production of zoospore in drained water and reactions of cultivars were monitored during two months after inoculation. The results showed that cantaloupe and long melon were more susceptible to P. melonis and reacted differently to P.capsici. Pumpkin was resistant to both species but squash and water melon were more susceptible to P.capsici than P. melonis.
    Keywords: longmelon, cantaloupe, pumpkin, watermelon, root rot
  • A. Yahyavi Azad, A. Seraji Pages 295-296
    The root lesion nematode tea,Pratylenchus loosi, is currently the most important damage-causing factor of tea in Iran and all over the world. This nematode is considered as the most damage-causing factor of tea in many tea-producing countries including Sri Lanka, China, India, Japan and Bngladesh. In recent years, it’s also considered as a key disease and damage-causing of tea that cause to severe damage to tea shrubs, so that the growth of infected plants has been decreased and because of inability in creating the new branches and leaves, yield loss is severe. Tea plant is the host of this nematode and in addition to tea, it has been reported in the weed of forest millet, citrus and cherry in Iran, while citrus, apple, pear, grass and several species of weed are considered as its host in the world. This nematode has been reported from strawberry in Sri Lanka and this plant has been introduced as weak host. In order to investigation of host range of this nematode, a study is conducted in Iranian tea Research Institute in 2013. Tree Tonka (Dipteryx odorata), has been imported as shade tree and cultivated in tea farm margins in some areas. In second half of 2013, symptoms of nematode infection on shade trees were observed in Shahid-Eslami tea farm placed in Iranian tea research institute. After sampling the soil and root of this tree, extraction of nematodes from root was done using conventional methods. After investigation of morphological and morphometric characters using scientific authorized references, isolated nematode species from root was diagnosed as Pratylenchus loosi. Loof, 1960.The mentioned nematode population was counted in average of one hundred grams of soil as 30 nematodes and in 30 grams of root as 210 nematodes in February 2014. It is the first report of Tonka plant as a host (D. odorata) to P. loosi in the world. Considering the permanent Tonka tree, its role is crucial in survival of root lesion nematode P.loosi in tea farms.