فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1395)

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفورا برومند، زهرا شریف کاظمی صفحات 1-14
    مرز غربی ایران به علت ساختار جغرافیایی، قرار داشتن در مسیر راه های تجارت بین الملل، یکی از مراکز قاچاق کالا بود. تاسیس کشور عراق با برخورداری از طولانی ترین مرز با ایران، مناسبات این دو کشور به ویژه درخصوص قاچاق گندم را تحت تاثیر قرارداد. اهمیت گندم به عنوان اصلی ترین آذوقه مردم، شرایط جغرافیایی، وقوع جنگ جهانی دوم و ورود ناخواسته ایران به این جریان، زمینه ساز تشدید قاچاق کالا در مرز ایران و عراق شد. این امر پیامدهایی را به دنبال داشت که به وضع قوانین جدید برای نظارت بر مناسبات تجاری با عراق منجر شد. پژوهش حاضر با مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، به شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی عملکرد دولت در جلوگیری از قاچاق گندم در مرز ایران و عراق در دوره پهلوی تا ماه های آغازین اشغال ایران توسط متفقین (1321-1304 ه.ش) می پردازد. دستاورد پژوهش مبین این امر است که به رغم اقدام دولت برای جلوگیری از قاچاق گندم، مسائلی چون فقر، نبود امکانات برای فعالیت اقتصادی قانونی، تنوع مراجع تصمیم گیری چون امنیه و گمرک، ناامنی در مرزها، مناقشات داخلی در عراق و عدم همکاری با ایران، اشغال ایران توسط متفقین و مانعی در برابر تلاش های دولت ایران برای جلوگیری از قاچاق گندم به عراق بود.
    کلیدواژگان: قاچاق، گندم، کالای استراتژیک، مرز ایران و عراق، جنگ جهانی دوم
  • هادی دل آشوب، سکینه دنیاری صفحات 15-37
    تجارت پر رونق اردشیرخره که با وسعت نسبتا زیاد بیشتر سواحل بنادر تجاری خلیج فارس را در بر می گرفت احتیاج به شبکه منظمی از راه های ارتباطی و تجاری داشت. شبکه راه های کاروان رو از روزگاران قدیم از آسیای صغیر گرفته تا ماوراءالنهر، عموما به کناره های شمالی و شرقی خلیج فارس (سواحل اردشیرخره) منتهی می شد و محصولات ماوراء دریا برای مصرف و صدور به بنادر ولایت اردشیرخره آورده و از آن جا به هندوستان چین و شرق آفریقا صادر می شد. اردشیرخره بنا به موقعیت خاص جغرافیایی و قرار گرفتن در مسیر شاهراه های تجاری زمینی و دریایی یک قطب تجاری و حلقه ی ارتباط جهان شرق و غرب محسوب می گردید. ما در این مقاله به بدنبال این هستیم تا با رویکردی تاریخی و توصیفی و با استفاده از روش کتابخانه ای ابتدا به بررسی راه های ارتباطی زمینی و دریایی ولایت اردشیر خوره پرداخته و سپس نقش این راه ها را در رونق تجارت و آبادانی آن مورد تحلیل قرار دهیم و در ادامه نیز محصولات صادراتی و وارداتی اردشیرخره مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اردشیرخره، خلیج فارس، سیراف، شیراز، گور، تاریخ تجارت
  • حسن زندیه، مریم ثقفی صفحات 39-55
    عصر قاجار، دوره تعامل گسترده ایران با دنیای غرب بود که موجب آشنایی ایرانیان با علوم نوین و تاسیس کارخانه های جدید و از سوی دیگر بسط سلطه بیگانگان بر کشور شد. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط علوم مدرن و آموزش جدید با راه اندازی کارخانجات در کشور و ارزیابی برخی عواملی است که موجب عدم شکوفایی صنایع کشور شد. یافته های این پژوهش که با استفاده از اسناد و منابع و به شیوه توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است، نشان می دهد که به رغم رویکرد کاربردی تحولات در ایران که منجر به تاسیس کارخانجات شد، عدم اهتمام دولتمردان به گسترش کارخانجات، واردات انبوه کالا، ناامنی و فقدان راه های مواصلاتی و نیز ناآگاهی تجار ایرانی از سیاست های استعماری دول خارجی و نیاز آنان به مواد خام ارزان و بازار فروش مناسب، رقابت شدیدی در عرصه تولیدات پدید آورد که در نهایت به شکست کارخانه های نوظهور انجامید.
    کلیدواژگان: صنایع، کارخانه، استعمار، آموزش، قاجار
  • سمیه سادات شفیعی صفحات 57-75
    بیماری و مرگ و میر بر اثر بیماری های واگیردار و ناشناخته یکی از واقعیت های اجتماعی دوره قاجار محسوب می شود. ادراک ابتدایی انسان پیشامدرن از بدن و زمینه های زیستی ابتلا به بیماری ها ریشه در باورهای عامیانه مردمان و منعکس کننده بخشی ساختار اجتماعی و فرهنگی جامعه آن روز بود. مقاله حاضر به بررسی باورهای عامیانه و کنش های متعاقب آن در مواجهه با بیماری ها بعنوان واقعیت اجتماعی پرداخته و درصدد پاسخ گویی به این دو پرسش است: باورهای عامیانه درباره علل وقوع بیماری ها در این دوره چه بودند؟ چه راهکارهایی جهت بهبود و درمان بر حسب باورهای عامیانه تجویز می شد ؟ مطالعه اسنادی منابع تاریخی و تحلیل نظری یافته های مستخرج از منابع نشان می دهد باورهای عامیانه نقش مهمی در حفظ سلامت چه از باب بروز بیماری و چه درمان داشته است. در نزد عموم طرق تامین درمان و سلامت در اشکالی چون رجوع به طب سنتی و بهره گیری از شیوه های درمانی معمول بود. انتساب بیماری به امور ماور الطبیعه راه های حمل اوراد و طلسم ها را بعنوان روش های درمان دیده می شد و همچنین برخورداری از انرژی های افراد و اشیا مقدس به نیت شفابخشی این امور گویای نبود امکانات، عدم شناخت ساختار بدن در مواجهه با بیماری های عفونی پیچیدگی های بیماری در اعضای درگیر از یکسو و تلاش برای جلوگیری از وخامت احوال و حفظ بقا بود.
    کلیدواژگان: باورهای عامیانه، طب سنتی، بیماری اپیدمیک، جادو، افسون زدایی
  • محمدرضا علم، فاطمه حاجی آبادی صفحات 77-89
    دوره حاکمیت قانون در ایران با تاسیس مجلس شورای ملی در سال1906م/ 1324ق، مصرف تریاک تقابلی با فقه اسلامی نداشت، ولی دولت با توجه به اوضاع جهانی نظامنامه ی قانون تحدید تریاک را در مجلس دوم در سال1911م/ 1329ق، تنظیم کرد و این قانون را با تصویب مجلس به اجرا درآورد. قانون تحدید تریاک با واکنش ها و مخالفت هایی از سوی طیف های مختلف جامعه روبرو شد. تاجران و بازرگانان تریاک از جمله گروه هایی بودند که با نوشتن شکایات و فرستادن تلگراف هایی خواستار حذف، تغییر یا تعدیل این قانون شدند. این نوشته با تکیه بر اسناد مجلس شورای اسلامی، تلاش دارد به این سوال پاسخ دهد، واکنش بازرگانان در برابر قانون تحدید تریاک، چه بود؟ و به طور کلی واکنش تجار را به عنوان نمونه ای از قانون مداری یک طیف مهم از جامعه ایران که سهم بزرگی در مشرو طه داشتند، مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد؛ قانون تحدید تریاک با وجود مخالفت ها توانست موانع عرفی و مذهبی را بشکند و راهی را باز کند، ایران را به سوی نخستین گام های اجرای قانون و حاکمیت آن در جامعه سوق دهد.
    کلیدواژگان: تجار، تریاک، مجلس، قانون تحدید، مامور تحدید
  • یزدان فرخی، مرتضی محمدی صفحات 91-107
    محتوای آنچه انسان در طول زندگی روزمره به عنوان مواد خوراکی به کار می گیرد، نقش مهمی در زندگی و تندرسی او دارد. چنانکه غلبه گونه ای ویژه از مواد خوراکی مانند گوشت قرمز، روغن یا از سوی دیگر حبوبات و سبزیجات می تواند کیفیت خوراک او را نشان دهد. این مقاله در تلاش است تا با استفاده از مطالب دو رساله آشپزی برجای مانده از ایران عهد صفوی (شاه اسماعیل اول و شاه عباس اول) ضمن استخراج نوع مواد خوراکی گوناگون در هر دو رساله، غلبه گونه های مواد خوراکی را مشخص نموده و به سپس به مقایسه آنها با یکدیگر بپردازد.
    پرسش این تحقیق عبارت است از اینکه چه تفاوتی در به کارگیری دسته های مواد خوراکی در هر دو رساله دیده می شود و در این میان چه موادی بیشتر به کار رفته است؟ به نظر می رسد، تفاوت محسوسی در به کار گیری مواد خوراکی در هر رساله دیده می شود و از جمله گوشت قرمز و حبوبات بیشترین کاربرد را در مواد خوراکی در هر دو رساله داشته است. یافته ها نشان می دهد، آشپز دوره شاه عباس اول در مقایسه با آشپز دوره شاه اسماعیل اول در خوراک های معرفی شده خود از گوشت قرمز کمتر و از حبوبات بیشتر استفاده می کرده است.
    کلیدواژگان: خوراک، مواد غذایی، شیوه تغذیه، رساله آشپزی، صفویه
|
  • Safoora Boroumand, Zahra Sharif Kazemi Pages 1-14
    Geographically located at the juncture of international trade routes, the Western border of Iran used to be one of the goods smuggling center. The establishment of Iraq and its extended border with Iran influenced the relations between these two countries, particularly with regard to wheat smuggling. The significance of wheat as the main source of nourishment, the geographical location, the Second World War and unwanted engagement of Iran in this issue intensified the smuggling of goods in Iran-Iraq border. This had some consequences and eventually resulted in new supervisory laws to be passed for commercial relations with Iraq. The present study, employing a library-oriented and descriptive-analytic research method, examines the actions of the government against wheat smuggling in Iran-Iraq border during the first Pahlavi era up to the early months of occupation of Iran by the Allied forces. The findings of the study reveal that despite the efforts of the government for preventing wheat smuggling to Iraq, other issues like poverty, lack of facilities for legal economic activities, variety of decision-making organs likedeputy of security affairs and customsduties, bordersinsecurity, internal struggles in Iraq, and lack of cooperation with Iran, and occupation of Iran by the Allied forces acted as obstacles that prevented the Iranian government from acting against wheat smuggling to Iraq.
    Keywords: smuggle, wheat, strategic goods, Iran, Iraq border, the Second World War
  • Safoora Boroumand, Zahra Sharif Kazemi Pages 15-37
    The lucrative commerce of ArdshirKhorrah which widely encompassed the majority of Persian Gulf commercial ports required an ordered system of connecting and commercial routes. The routes mainly used by caravans, from Asia Minor to Transoxiana, had long terminated to northern and eastern sides of the Persian Gulf (ArdshirKhorrah coasts) and the products of Transoxiana were exported to ArdshirKhorrah ports for consumption and export and from there to India, China and East of Africa. Being geographically located at the juncture of commercial lands and seaways, ArdshirKhorrahwas considered as a commercial pole and alinkingchain that connected the East to the West. In this paper, through adopting a historical-descriptive and library-oriented research method, we attempt to examine the connecting land routes and seaways of ArdshirKhorrah and analyze the role of such routes in commercial affluence and proliferation of that area. Imported and exported products of this province will also be studied.
    Keywords: ArdshirKhorrah, Persian Gulf, Siraf, Shiraz, grave, History of commerce
  • Hassan Zandiyeh, Maryam Saghafi Pages 39-55
    Qajar era was the era of vast interaction of Iran with the West. Such interactions paved the way for Iranians to get familiar with modern sciences and establishment of new factories one the one hand and expansion of domination of the foreigners on the other hand. The present study examines the relation between modern sciences and new education and establishment of factories in the country and evaluates a number of factors that impeded local industrial proliferation. The study was conducted through examining sources and documents and through employing a descriptive-analytic method. The findings indicate that despite the practical approach of the movements which led to the establishment of factories, lack of tenacity on the part of official authorities for improving the factories, huge import of goods, shortage of and insecurity of connecting routes and unawareness of the Iranian merchants of imperialistic policies of the foreign countries and their need for cheap raw materials and suitable sale markets all led to fierce competition in production and eventually caused the failure of nascent factories.
    Keywords: industry, factory, imperialism, education, Qajar
  • Somayeh Shafiee Pages 57-75
    Sickness and death as a result of contagious and unknown diseases were the social realities of Qajar era. Pre-modern perceptions of peopleof human body and biological causes of diseases had a root in people conventional beliefs and were thus reflective of socio-cultural structure of the society of that time. The present study treats the common beliefs of the people and their related actions concerning diseases as part of social realities, and attempts to examine what these common beliefs of this era concerning the causes of diseases were and what solutions were prescribed for curing diseases accordingly. Analysis of historical documents and theoretical interpretation of the findings reveal that common beliefs played an important role in preserving health both with regard to disease causes and cures. Based on common beliefs, health and treatment were provided through reference to traditional medicine and common curing methods. By attributing diseases to metaphysical issues, people made use of magic and talisman as treatment. Moreover, taking advantage of the energy of individuals and holy objects for healing purposes suggests lack of facilities, lack of recognition of body structure in confronting infectious diseases and the complexities of diseases afflicting body organs on the one hand, and attempts for prevention of condition deterioration and maintainingsurvival on the other hand.
    Keywords: common beliefs, traditional medicine, epidemic disease, magic removal
  • Mohammadreza Alam, Fateme Hajiabadi Pages 77-89
    During law governance era in Iran with the establishment of national parliament in 1906, drug consumption was not contrary to Islamic jurisprudence; however, the government by considering the conditions of the worldpassed opium restriction law in 1911 which was approved by the parliament and was thenenforced. Opiumrestriction law faced various reactions and disagreement by different groups of the society. Merchants and businessmen were among those groups that by sending complaints and telegraphs requested that the law be nullified, modified, or reduced. The present study, through considering Islamic Parliament documents, attempts to examine the reactions of merchants to opium restriction law and this way examines and evaluates the general reaction of merchants as a sample of law enactment of an important group in Iran who also had a leading role in Constitutionalism. Opiumrestriction law, despite disagreements, could overcome conventional and religious obstacles and paved the initial way for the Iranian society to move towards law enforcement and governance.
    Keywords: merchants, opium, parliament, restriction law, restriction officer
  • Yazdan Farrokhi, Morteza Mohammadi Pages 91-107
    The content of what mankind consumes throughout his life as nutrient plays an important role in his life and health. Accordingly,the dominance of certain products like red meat, oil or grains or vegetables can represent the quality of his nourishment. The present study investigates two cooking dissertations left fromSafavid Era (First Shah Esmail and First Shah Abbas), extracts the type of various foods in these two dissertations, identifies the dominance of food types, and then compares them with each other. The present study seeks to identify what differences could be seen in categorizing nutrient types in these two dissertations and what materials were of more use. It seems that no significant difference could be seen in application of nutrients in these two dissertations and red meat and grains had the highest application in both dissertations. The findings reveal that the cook of the First Shah Abbas and the cook of the First Shah Esmail employed less meat and more grains in their presented foods.
    Keywords: food, nutrient, eating style, cooking dissertation, Safavid