فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 27 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل اشرفی صفحات 5-27
    اصطلاح لجستیک؛ یعنی مدیریت سامانه های توزیع فیریکی که پیوند ناگسستنی با عملیات نظامی داشته و از زیر مجموعه های مدیریت نظامی محسوب می شود، اساسا منشا و خاستگاه نظامی دارد. با این وجود تعاریف، قلمرو و کاربرد دو اصطلاح «لجستیک یا تدارکات» و «مدیریت زنجیره تامین و پشتیبانی» در زمره مباحث جنجالی بین صاحبنظران بوده است و نیل به فهم مشترک آنها، لازمه تقویت تعامل بین نهادها بویژه نهاد نظامی می باشد. در این راستا، محققان زیادی ضمن بررسی تعاریف مختلف، ماهیت کاربردی و فعالیتهای مندرج در هر کدام را از منظر کارکردهای مدیریتی بررسی کرده اند. در این راستا در این مطالعه، از دست اندر کاران فعال در عرصه های مختلف صنعت خواسته شده تا به سه سوال اساسی شامل چگونگی تعریف زنجیره تامین، لجستیک و ارتباط این دو پاسخ دهند. تجزیه و تحلیل کمی-کیفی داده های حاصله ناظر بر عدم تمایز و همپوشانی آنها بوده و تعریف ارائه شده متاثر از تلقی دست اندر کاران از سازمان مربوطه می باشد. ازجمله نتایج حاصله از پژوهش حاضر که از تلفیق و تایید آن با چند پژوهش علمی_تخصصی دیگر بوجود آمده، عبارت از این است که: واژه لجستیک، الزاما به جریان فیزیکی کالا و مواد اشاره دارد و به جابجایی اطلاعات ارتباطی ندارد. زنجیره تامین نیز، شامل یک جریان لجستیکی است؛ در حالیکه حرفه لجستیک ناظر به برنامه ریزی، اجرا و کنترل جریان جابجایی کالا و خدمات است. وجه مشترک تعاریف این است که مدیریت زنجیره تامین، نهایتا به فرایند برنامه ریزی، کنترل جریان، ذخیره سازی کالاها و خدمات از نقطه مبدا تا رسیدن به دست مشتری و مطابق با نیازهای آنها منجر می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، لجستیک، مدیریت نظامی
  • غلامرضا طحانی صفحات 29-48
    برنامه ریزی در دنیای امروز یکی از ابزارهای ساماندهی محیط جغرافیایی است. به عبارت دیگر برنامه ریزی به صورت اصولی، نوعی تفکر درباره ی مسائل اقتصادی، سیاسی، دفاعی، اجتماعی و فرهنگی است و به صورت قطعی جهت گیری آینده نگری دارد؛ و به گونه عمقی به روابط، اهداف و تصمیمات همه جانبه توجه دارد؛ و به شدت در زمینه ی خط مشی و برنامه، جامعیت را می طلبد. اساس هر برنامه ریزی فضایی، قانون آمایش سرزمین است. اقداماتی که برای انجام دفاع نظامی و آمادگی برای حفاظت مردم در مواقع رویارویی های نظامی ضرورت پیدا می کند مستلزم درخواست های عظیم فضا است. این انتظارات باید مورد توجه قرار گرفته و هماهنگ شوند. از این رو توجه به مقتضیات دفاع غیرنظامی و نظامی در تدابیر و اقدامات موثر فضایی به عنوان امری بدیهی مورد تایید قرار گرفته است. لذا یافتن راهی که منتهی به این هدف شود و اسباب و شرایطی را که خاص رسیدن به این هدف است ضروری است و آن جز در سایه مراعات ملاحظات امنیتی-دفاعی در مکان گزینی ها امکان پذیر نیست. در این مقاله هدف از آمایش سرزمین در رابطه با بخش دفاع استقرار بهینه ی واحدهای نظامی در فضا برای تامین حداکثر قابلیت دفاع و حداقل آسیب پذیری می باشد. از آنجایی که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حفظ منابع حیاتی و دفاع سرزمینی را به عهده نیروهای مسلح گذاشته است و تامین اهداف دفاعی و نظامی، پاسخ گویی مناسب و به موقع به تهدیدات در چارچوب مبانی و اصول، جزو وظایف اصلی این نیرو می باشد این مقاله در پی تبیین رابطه بین آمایش سرزمین با معیارها و اصول امنیتی می باشد.
    کلیدواژگان: آمایش، سرزمین، امنیت، مناطق مرزی
  • جعفر حقیقت منش، ابراهیم حاجی پور، سید حسین آتشی، سید روح الله میراکبری صفحات 49-66
    تربیت نظامی، موضوع مهم و سرنوشت ساز و یکی از دغدغه های اصلی فرماندهان و مسئولین امور تربیتی در مراکز آموزش عالی ارتش جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. هدف این تحقیق بررسی مفهوم تربیت نظامی، روش ها ، موانع و عوامل موثر در تربیت نظامی از دیدگاه فرماندهان گردان های دانشجویی دانشگاه افسری امام علی (ع) می باشد. از این رو، پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و از استراتژی کیفی تئوری داده بنیاد استفاده شده است. برای انجام این تحقیق یازده نفر از فرماندهان گردان های دانشجویی که سابقه بیشتری در رابطه با موضوع مطالعه داشتند به عنوان نمونه اولیه انتخاب شدند. با نمونه ها ی مورد مطالعه مصاحبه و متن مصاحبه ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مطالعه متن مصاحبه بوده و پس از استخراج مفاهیم و مضامین اولیه از روش اشتراوس و کوربین برای طراحی مدل تربیت نظامی دانشجویان استفاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق، مفهوم تربیت نظامی از دیدگاه فرماندهان عبارت است از تغییر رفتار مستمر مبتنی بر ارزش ها و ساختن جسم و پرورش روح که منجر به ارتقا سطح دانایی و توانایی، جامعه پذیری، سازگاری با محیط، اطاعت پذیری و ایجاد تعهد از طریق آموزش و فراگیری در فرد نظامی می گردد. همچنین روش ها، موانع و عوامل موثر در تربیت نظامی دانشجویان طی مدلی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت نظامی، ویژگیهای افسر شایسته، عوامل موثر در تربیت نظامی
  • علی اصغر مسگر، مجیدرضا طاهری صفحات 67-89
    جرایم خودزنی و خودکشی در ارتش جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با ارتش های جهان و سایر بخش های جامعه چشمگیر نیست ولی چون انسان ها سرمایه های اصلی سازمان ها و جوامع به شمار می روند و با علم به اینکه حتی یک نفر هم آمار بالایی برای جامعه است بررسی علل آن ضروریست، امروزه خودکشی در جوامع بشری خطری جدی تلقی شده و در دنیا یکی از ده علت مرگ محسوب می گردد، به طوری که میزان آن روند افزایشی داشته و سازمان های ذی ربط درکشورهای مختلف درپی مهار آن می باشند، به همین دلیلاین مقاله برای بررسی نقش عوامل برون سازمانی در خودزنی کارکنان وظیفه یگان های ارتش تهیه شده است و نگارندگان تحقیق با هدف تبیین عوامل برون سازمانی خودزنی و خودکشی و ارائه راه کارهای مقابله با آن ضمن جمع آوری اطلاعات بوسیله ابزارهای میدانی و کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل کمی و کیفی وضعیت موجود در یگان های ارتش در سال1392 مورد بررسی قرار داده اند. در تجزیه و تحلیل این تحقیق سعی شده است تاثیر عوامل برون سازمانی، (مشکلات اقتصادی، عوامل فرهنگی و ناهنجاری های روانی (افسردگی)، ناهنجاری های اجتماعی، مشکلات خانوادگی) که سر منشا بسیاری از اقدام به خودکشی در سطح آجا می باشد بررسی شود. نتیجه گیری کلی حاصل از تحلیل داده ها حاکی از آن است که مولفه های مورد بررسی در متغیر مستقل عوامل برون سازمانی بر متغیر تابع یعنی خودزنی و خودکشی کارکنان آجا تاثیر زیادی داشته و در انتها برای شناسایی و تقلیل این جرم پیشنهادهایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: خودزنی، خودکشی، ناهنجاری، مقابله
  • روح الله فکوری، ایوب امیری، مهدی اسماعیلی، مرتضی نظری صفحات 91-104
    در سالهای اخیر، مدیریت دانش به عنوان موضوع مهم و حیاتی مورد توجه قرار گرفته است جوامع علمی و تجاری هر دو بر این باورند که سازمانها با قدرت دانش می توانند برتری های بلند مدت خود را در عرصه های رقابتی حفظ کنند. در حقیقت، در عصر تحول و عدم اطمینان های محیطی سازمان هایی موفق هستند که به طور مستمر به تولید دانش بپردازند. به طرز مناسب دانش را سازماندهی کنند و آن را در مجموعه ی سازمان توسعه دهند و در فناوری ها، محصولات و خدمات به کار گیرند .در این تحقیق سعی شده است تا میزان همبستگی بین حلقه های تشکیل دهنده چرخه ی مدیریت دانش در دانشگاه افسری امام علی (ع) مشخص شود. به این منظور، از مدل چهار حلقه ای جاشپارا به عنوان چرخه مدیریت دانش استفاده شده و سه فرضیه و یک سوال تحقیقی مورد بررسی قرار گرفته است نتایج تحقیق نشان می دهد در حدود 36% از تغییرات خلق دانش با عامل سازماندهی دانش بیان می شود. عامل تبادل دانش بر خلق دانش اثر دارد که در حدود 41% از تغییرات خلق دانش با عامل تبادل دانش بیان می شود. عامل به کار بستن دانش بر خلق دانش اثر دارد که در حدود 56% از تغییرات خلق دانش با عامل به کار بستن دانش بیان می شود که نسبت به سایر متغیر ها بیشترین سهم را دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلق دانش، سازماندهی دانش، تبادل دانش، دانشگاه افسری امام علی(ع)
  • حجت الله سراقی، یاسر خورشیدوند صفحات 105-129
    حفظ نظم داخلی و صیانت از کشور در برابر تهاجم خارجی مهم ترین کار ویژه نیروهای مسلح در هر کشوری به حساب می آید؛ این نیروها باید در درون سازمان خود مظهر نظمی باشند که نوید بخش آن نظم برای جامعه هستند؛ البته این سخن بدان معنی نیست که نظم داخلی نیروهای مسلح در زیر لفافه نظم ظاهری مخفی شود. ازاین رو، حفظ شکل ظاهری نظم و آسیب شناسی پیوسته فرهنگ سازمانی این نیروها باید یکی از اولویت های اصلی در پژوهشی نیروهای مسلح باشد. این پژوهش بر مبنای نظریه ی «گفتمان قدرت و ضد قدرت» میشل فوکو استدلال می کند که قدرت بر سلسله مراتب استوار است و در ذاتش ناگزیر می باید بر نظم تاکید بگذارد. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و روش جمع آوری داده های کیفی-کتابخانه ای، سه آسیب جدی در فرهنگ سازمانی نیروهای مسلح شناسایی شده است که عبارتند از: استخدام، آموزش و نظارت در دوران خدمت. بر اساس این فرضیه، با برنامه ریزی دقیق تر در سه مرحله استخدام، آموزش و نظارت در دوران خدمت از طریق شناخت تغییرات مفهوم قدرت در دوران پسامدرن، می توان تا حد زیادی نقاط ضعف فرهنگ سازمانی نیروهای مسلح را کاهش داد.
    کلیدواژگان: قدرت، فرهنگ، انضباط، فرهنگ سازمانی، میشل فوکو
  • محمد طایر صفحات 131-162
    خلیج فارس منطقه ای ژئوپولتیکی است که از زمان های گذشته در کشورهای جهان جایگاه والایی داشته است. تراکم کشورهای نفت خیز در این منطقه، اوضاع متشنج و ضعف داخلی کشورهای منطقه، متکی بودن به قدرت های خارجی، مجاورت ژئوپولتیکی با شبه قاره هند و نیز تمایز عمده در بافت و ساختار سیاسی - اقتصادی خلیج فارس از ویژگی های متمایز این منطقه در مقایسه با سایر مناطق ژئوپلتیکی جهان است، منطقه خلیج از زمان کشف و صدور نفت، و هم چنین تحولات در نظام های سیاسی، اقتصادی و امنیتی درکانون توجه قدرت های جهان مبدل کرده است. موقعیت حساس و استراتژیک ایران در منطقه خاورمیانه و وجود بحران ها و عدم ثبات سیاسی در کشورهای مجاور و وجود چالش های سیاسی با همسایگان استراتژیک باعث به وجود آمدن تهدیدهایی برای امنیت جمهوری اسلامی ایران می شود. ایالات متحده آمریکا بزرگ ترین تهدید فرامنطقه ای است که حوزه نفوذ آن به این منطقه حساس و استراتژیک گسترده شده است. این مقاله در تبیین علل اهمیت خلیج فارس وتنگه هرمز برای امنیت ملی ایران و آمریکا است کهبا استفاده از روش AHP و مقایسه معیارهای موقعیت جغرافیایی، ذخایرعظیم نفت و گاز، بازارمصرف، نقش فرهنگی و ایدئولوژیکی، علل اهمیت خلیج فارس و تنگه هرمز برای امنیت ملی ایران وآمریکا تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ایران، آمریکا، امنیت، روشAHP
|
  • Abolfazl Ashrafi Pages 5-27
    Being highly significant in military field and national security of all nations, logistics mainly involves the management of physical distribution systems, which is inextricably linked to military operations and is identified as a branch of [military] administration. However, defining, setting areas and applications of them:“Logistics” and “Supply Chain Management” have been a hot area of controversy among the stakeholders. An agreed-upon definition requires interactions among the stakeholders especially the military ones. In line with this trend, some scholars have tried to elaborate the applied nature and activities included in each term from management and hierarchical relationship. This study asked the participants to answer three basic research questions addressing the definitions, nature, and the mutual relationships between the terms. Analysis of the data revealed that the terms are not much distinct as they are overlapping depending on their definition/s favored by the respective organization. However, logistics necessarily refers to transportation of goods and materials but no reference to information transfer. Meanwhile, definition of supply chain implies that logistics is realized within it in several situations. Moreover, supply chain includes a logistic process while the profession of logistics refers to planning for, implementation, and control of goods and services. The common core of all these is that this notion ultimately refers to a process of planning, control, storage of goods and services from the original sources to the consumers according to the latter’s requirements.
    Keywords: supply chain management, Logistics, Military Management, Distribution
  • Gholamreza Tahani Pages 29-48
    In today’s world, planning is one of the tools for the preparation of geographical environment. In other words, principled planning is a type of thought about the economical, political, defense, social and cultural problems and it certainly has a provident orientation and deeply considers the relation between objectives and comprehensive decisions. It strongly has to be comprehensive regarding the policy and program. The base of any spatial planning is the rule of a management du territory. The actions which are necessary for military defense and preparedness for safeguarding the people at the time of military conflicts, require great demands of space. These expectations have to be paid attention and coordinated. Thus, considering the requirements of civil and military defense in effective spatial measures and actions have been emphasized as an evident issue. Therefore, it is common sense to take the path that ends to this aim and create conditions that lead us to it. This is made possible only by paying attention to the security-defense considerations in positioning. The aim of amanagement du territoire in relation to defense is the establishment of military units in a given position for the purpose of maximum defense and minimum vulnerability. Since the Islamic Republic of Iran constitution has given the duty of protecting vital assets and territorial defense to the Armed Forces and moreover, the meeting of defense and military aims and timely response to the threats according to the principles are some of their main.
    Keywords: Land preparation, Security, Frontier
  • Jafar Haghighat Manesh, Ibrahim Haji Pour, Seyyed Hossein Atashi, Seyed Rohollah Mirakbari Pages 49-66
    Military education is an important and considerable issue and one of the main concern of commanders and those responsible for training in IRI army. The aim of this paper is the inspection of military education concepts, manners, preventives and effective factors in battalion commander's view in Imam Ali(as) Military Officer University. Therefore, this paper is a qualitative research which takes advantage of data-based theory qualitative strategy. Eleven commanders with more relative experiences in the field, have been chosen as primary samples. Firstly, they have been interviewed and then their interview's contexts are written in this paper and registered as main information. The analysis of that information is performed based on complete study on interview's contexts. After extracting the primary concepts, the SCHTRVOS – CORBIN approach has been used to design an acceptable model.As a result, the military education in commander's view is described as changing of continuous behavior based on worthiness, soul and body nurture that is consequences to rise up the physical ability and knowledge level, environmental compatibility, sociability, obedience and undertaking by educating a military person.Finally, the approaches, preventatives and effective factors in military education are presented by an admissible model.
    Keywords: Education, Military Education, Worthy Officer Traits, Effective Factors in Military Education
  • Ali Asghar Mesgar, Majidreza Taheri Pages 67-89
    Self-mutilation and suicide statistics in the I.R.I army compared to armies in the world and other parts of the society is not significant and does not constitute a bad record. Humans are the main assets of the organizations and communities, and knowing that even one person is too much for our community and current rise of suicide in society make the issue important and it is considered one of the top ten causes of death in the world. Relevent Organization in all countries try to control it. This article aims to examine the role of external factors in suicidal acts of soldiers military units in army bases. Authors try to illuminate those causes and by information gathered by means of field and library and qualitative and quantitative analysis of the situation in military units in 1392 show some ways to reduce them in the army. In this study, we have tried to analyze the impact of external factors (economic problems, cultural factors, and abnormal psychology (depression, social disorder, family problems) which are the source of many of the suicide attempts in I.R.I Army. The overall conclusion of the study indicates that the component external factors in the independent variable on the dependent variable, self-mutilation and suicide of soldiers had a good effect and finally the corresponding suggestion for reducing crime are presented.
    Keywords: self, mutilation, suicide, mental disorder
  • Rohollah Fakouri, Ayyob Amiri, Mehdi Esmaeli, Morteza Nazari Pages 91-104
    In recent years science management has been attended as a crucial topic. Both of Scientific and economic society bieleve that organizations are able to keep their permanent priority in competitive fields just by new science. In fact, in this area with such a huge evolusion and unstable invironmental condition organizations which came up with novel ideas are successful. They should properly organize the knowledge and extend it in it’s substructure and use it in tecnology, products and services. In this paper, the correlation between extant loops of management cycle in the university of “Elm o sanat” has been investigated. Investigation has been done by 4 loop “jashpara” model as the science cycle management with 3 hypothesis and one question. The result shows that 36 percent of science novelty variation has expressed by scientific organization. Transition knowledge factor effects on science creation. About 41 percent of science creation variation present by Transition knowledge factor. science creation depend on science operation that 56 percent of them relate by science creation that allocate the major part.
    Keywords: Knowledge Management, four loop model knowledge management, knowledge creation, organization, knowledge interchange, knowledge utilization
  • Hojjatollah Soraghi, Yaser Khorshidvand Pages 105-129
    Maintaining internal order and protecting the country against foreign invasion is the most important function of the armed forces of any country. These forces should represent such an order within their organization that are promising for the community, but these words does not mean that the internal discipline of the armed forces must be hidden under the guise of appearance order. Therefore, maintaining the appearance order and continuous studying the causes of organizational culture defects of the forces should be a top priority in the Researches in Armed Forces. This research is based on the theory of "discourse of power and counter-power" of Michel Foucault arguing that power rests on hierarchy and in order to emphasize its nature one should inevitably consider the order. In this descriptive- analytical study, using qualitative-data collection methods, three serious defecincies in the organizational culture of the armed forces have been identified including: recruitment, training and supervision during service. According to this hypothesis, with a more detailed planning in stages of recruitment, training and the supervision of service through recognizing the change of power’s concept in the postmodern era, we can greatly reduce the weaknesses of organizational culture in armed forces.
    Keywords: Power, culture, discipline, Organizational Culture, Michel Foucault
  • Mohammad Taer Pages 131-162
    The Persian Gulf is a Geopolitical region which has been of great importance since the ancient. Too many oil-rich countries, the tense situation and internal weakness of states, their dependence on foreign countries, its geopolitical proximity with India, major distinction in the political – economic structure all make this region different from other geopolitical regions in the world. Persian Gulf has become the focus of attention of great powers of the world since oil was produced and because of political changes. Strategic location of Iran in the Middle East, different crisis and political instability in neighboring countries give rise to security threats. USA is the main trans regional threat which has influence on this strategic region and states. By using AHP method and comparing geographical criteria, this article tries to show the importance of Persian Gulf and Hormoz strait for the security of Iran and USA and to illuminate the reasons for its importance according to being massive oil and gas reserves, oil market, and role of cultural ideological considerations.
    Keywords: Persian Gulf, Iran, USA, AHP method