فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 18 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین شکوهی، علی همت عندلیبی صفحات 5-17
    بخش عمده ی جنگ های آینده از انسان محوری به سمت تجهیزات محوری و به ویژه تجهیزات هوایی مهم و حیاتی پیش خواهد رفت. جنگ در آینده در هر منطقه از جهان که واقع شود بدون تردید از لحاظ انگیزه ی شروع، ماهیت، شدت و دامنه ی آن و نیز از لحاظ مدت و به کارگیری فناوری های تسلیحاتی و تجهیزات جنگی با جنگ های گذشته متفاوت خواهد بود؛ در نتیجه تجهیزات، روش جنگیدن و راه و رسم به کاربردن نیروهای مسلح برای رسیدن به اهداف مورد نظر نیز نسبت به گذشته تغییر خواهد کرد؛ یکی از این تجهیزات، هواپیماهای بدون سرنشین است که توانستند قابلیت های بالقوه خود را به فعل تبدیل نمایند و توانمندی های خود را به رخ هم قطاران سرنشین دار خود بکشند. هواپیماهای باسرنشین با وجود امکانات وتوانایی های خود، در ماموریت های پرخطر همیشه با نگرانی هایی از قبیل سقوط، انهدام پرنده و در نتیجه صدمات نیروی انسانی و تجهیزاتی مواجه هستند. از طرفی جثه بزرگ، کشف شدن پرنده ها با رادار و از بین رفتن اصل غافلگیری، محققان و پژوهشگران نظامی و صنایع دفاعی دنیا را بر آن داشته که از ابزار و تجهیزات پیشرفته و راهبردی جدیدی استفاده و این مشکل را برطرف نمایند. هواپیماهای بدون سرنشین در مقایسه با هواپیماهای جنگنده سرنشین دار، دارای ابعاد کوچک تر و خاصیت پنهان کاری (رادارگریزی) بیشتر بوده و قادر به انجام ماموریت های متنوعی هستند. به کارگیری پهپادها در جنگ های آینده زمینه ساز اقتدار هر چه بیشتر نیروهای درگیر خواهد بود. پهپادها در حال و آینده برترین سلاح و سامانه ای خواهند بود که در خدمت نیروهای مسلح جهان بخصوص نیروهای مسلح کشور ایران قرار می گیرد؛ همچنین یکی از سناریوهای برخی از کشورهای دنیا در جنگ های آینده، جمع آوری اطلاعات با استفاده از پهپادها است، زیرا با به کارگیری آسان و کمترین هزینه و تلفات جانی، می توانند اطلاعات با ارزشی را در حداقل زمان ممکن از مناطق عملیاتی به دست آورند.
    کلیدواژگان: سامانه پهپاد، جنگ های آینده، صحنه ی نبرد
  • محمدرضا شیخ صفحات 19-32
    فرماندهی که تسلط و احاطه کاملی بر وضعیت های پیش رو نداشته باشد، اخبار و اطلاعات موثر دریافت نکند، یا در انبوهی از اطلاعات غرق شود، توانایی تفکیک اخبار از اطلاعات را نداشته باشد و فاقد توانایی لازم برای برقراری ارتباط سریع با فرماندهان زیردست، همتراز و بالادست باشد، حتی اگر با کوله باری از تجربه، دانش و اعتقاد، تجهیزات و سلاح لازم را نیز در اختیار داشته باشد؛ برای هدایت، فرماندهی و کنترل صحنه نبرد، ضعیف و شکننده خواهد بود. در یک سامانه فرماندهی و کنترل، می بایست چرخه مداومی از جریان اطلاعات وجود داشته باشد و با توجه به حجم زیاد اخبار و اطلاعات، بدون ترکیب سامانه های گوناگون، استفاده از آن ممکن نخواهد بود. اتخاذ برترین تصمیم در صحنه های تقابل نظامی، بهره برداری خوب ازفرصت ها و از بین رفتن تهدیدات، استفاده بهینه از امکانات، منابع موجود و توانایی هدایت و کنترل را فراهم آورده و در نهایت سبب غلبه بر دشمن می گردد. اما همه اینها نیازمند زیرساخت هایی است که از این میان می توان به زیرساخت های ملی، شبکه ارتباطی، آموزش های تخصصی، ایجاد مراکز فرماندهی و کنترل متعدد، بانک اطلاعاتی، منابع تامین اطلاعات و تجهیزات فنی اشاره کرد، لذا با ترکیب مناسب عامل انسانی و چنین ابزار کمکی، یک ارتش می تواند سامانه های فرماندهی و کنترل را به طور موثر به فعالیت واداشته و در میادین نبرد آینده صاحب برتری آشکار گردد.
    کلیدواژگان: سامانه فرماندهی و کنترل، زیرساخت ملی، ارتباط، بانک طلاعاتی
  • امیر غلامعلیان صفحات 33-50
    جغرافیای نظامی با پیوند زدن عوامل موجود در طبیعت با اصول نظامی باعث می شود تا طراحان و مجریان نظامی از مزایای سرشار آنها استفاده برده و برتری خود نسبت به دشمن را القاء نمایند. در طول تاریخ نقش زمین، آب، هوا و اقلیم به عنوان یکی از مهم ترین و تاثیر گذارترین عوامل بر راهبردها، نبرد و پشتیبانی نبردها بوده است.
    کالینز پیروزی در جنگ ها را بدون توجه و بهره گیری علمی از جغرافیای نظامی یک امر اتفاقی دانسته و بدین ترتیب بر ارزش این عوامل صحه گذارده است. در بین ویژگی های جغرافیایی هر منطقه، ارتفاعات عمده ترین نقش را در عملیات ایفاء کرده و به عنوان یک مانع عمده طبیعی و یا برعکس به عنوان یک عامل تقویت کننده در جنگ می توانند موفقیت نیروها در صحنه نبرد را تامین نمایند. علاوه بر نقش مهم ارتفاعات در جنگ های کلاسیک به عنوان یک عامل تقویت کننده در اختفاء و پوشش، دید و تیر، کنترل معابر و آمادگذاری های مخفی در جنگ ناهمتراز هم نقش بسیار عمده و مهمی را در جهت مقابله با توانمندی های دشمنان فرامنطقه ای ایفاء می نمایند. فرسایشی نمودن جنگ، ضربه زدن به دشمن در جهت برهم زدن آرامش و ثبات آنها با استفاده از این عامل مهم طبیعی می تواند نقطه اتکایی برای رزمندگان مدافع صحنه نبرد باشد. یکی دیگر از مهم ترین عواملی که بایستی به آن توجه ویژه شود استفاده تاکتیکی از جاده ها و معابر به عنوان عاملی برای تحرک نیروهای خودی و استفاده از گلوگاه ها و کمین گاه ها به عنوان یک عامل محدود کننده و ضد تحرک برای دشمن مدنظر بوده و می بایست در طرح ریزی ها توجه ویژه ای به آن مبذول گردد.
    کلیدواژگان: جغرافیای نظامی، طرح ریزی عملیاتی، ارتفاعات، جاده ها و محورهای نفوذی
  • روزبه کمالی، محمد بخشنده صفحات 51-64
    امروزه بسیاری از سامانه های نظامی و تجاری از سیستم های [1]GPS برای مکان یابی استفاده می کنند. یکی از تهدیدهایی که به سیستم های GPS آسیب وارد می کند، گمراه سازی[2] است. در گمراه سازی، سیگنالی شبیه سیگنال GPS تولید می شود که حاوی اطلاعات غلط است و گیرنده GPS به اشتباه سیگنال آن را آشکار سازی کرده و موقعیت مکانی خود را از روی آن بدست می آورد و به این ترتیب مکان خود را به اشتباه محاسبه می کند و گمراه می شود. در این مقاله موضوع گمراه سازی بررسی و برای نخستین بار یک روش جدید برای گمراه سازی مطرح می گردد و با بررسی نحوه پیاده سازی و چالش های اصلی آن، صحت عملکرد آن با ارائه نتایج شبیه سازی بررسی می شود. این روش جدید گمراه سازی امکان پیاده سازی ارزان قیمت گمراه ساز را فراهم می آورد به طوری که گمراه سازهای مبتنی بر روش ارائه شده، از گمراه سازهای متداولی که امروزه استفاده می شوند، بسیار ارزان تر خواهند بود:3-Global Positioning system سامانه موقعیت یاب جهانی
    4-Spoofing
    کلیدواژگان: GPS، مکان یابی، گمراه سازی، سیگنال
  • محمدرضا لونی صفحات 65-76
    در معنای عام، دکترین[1] را نظریه و تعالیم علمی، فلسفی، سیاسی، مذهبی و مجموعه ای از نظام های فکری می دانند که مبتنی بر اصول معینی باشد. درمفهوم نظامی آن، دکترین در سه سطح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی تعریف می شود. دکترین نظامی خود می تواند بخشی از یک فلسفه یا ایدئولوژی نظامی و یا حاصل یک یا چند نظریه نظامی باشد و یا در چارچوب چند نظریه نظامی مطرح و ارائه گردد. این که از چه مسیری از وضع موجود به وضع مطلوب برسیم را راهبرد تعیین می کند و درواقع پاسخی است برای سوال «چه باید کرد؟» اما دکترین پاسخی است برای «چگونه باید عمل نمود؟» دکترین، خطوط و تابلوهای راهنمایی است که برای حرکت در مسیر(راهبرد) باید مورد توجه قرار گرفته و رعایت شود.
    [1] Doctrine
    کلیدواژگان: دکترین، دکترین نظامی، ایدئولوژی نظامی، نظریه نظامی، راهبرد
  • حسین مینایی صفحات 77-96
    در شرایط موجود و با توجه به تهدیدات نیروهای فرامنطقه ای، استفاده ی صحیح و بهینه از همه منابع موجود در کشور به خصوص نیروی انسانی در پدافند غیرعامل از ضروریات انکارناپذیر است. نکته قابل تآمل در بهره گیری از نیروی انسانی که در اکثر مواقع مورد غفلت مدیران قرار می گیرد این است که، اگر پدافند غیر عامل به بهترین نحو و با پیشرفته ترین وسایل و تجهیزات برقرار گردد، در صورتی که از نیروی انسانی با انگیزه، متعهد و وفادار برخوردار نباشد، نه تنها نمی تواند به اهداف مطلوب خود برسد، بلکه این غفلت و بی توجهی ممکن است صدمات جبران ناپذیری را نیز در پی داشته باشد. از این جهت که در پدافند غیرعامل همیشه نیروی انسانی تعیین کننده است، می بایست توجه ویژه به اهداف و نیازهای او صورت گیرد. رویارویی جمهوری اسلامی ایران با تهدیدهای همه جانبه، و این که این تهدیدات تمام مولفه های قدرت ملی را نشانه گرفته است، مسئولین نظام را بر آن داشت تا در قانون برنامه چهارم و پنجم توسعه و سند چشم انداز1404، به یکی از محورهای اساسی مرتبط با امنیت ملی، یعنی پدافند غیرعامل توجه خاص نمایند. به این علت که در عصر جدید در همه جوامع، به انسان در مدیریت بحران ها به عنوان سرمایه بی پایان و با ارزش می نگرند، توجه به پدافند غیر عامل بدون در نظر گرفتن نقش و اهمیت نیروی انسانی در ایجاد و به کارگیری آن، اجتناب ناپذیر است. نیروی انسانی بالنده، وفادار، باانگیزه و متعهد در پدافند غیر عامل موجب ماندگاری طولانی تر آن می گردد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، نیروی انسانی، مدیریت
  • امیر نیازمند صفحات 97-130
    در آستانه هزاره سوم، مدیریت دانش، به عنوان یک نیاز راهبردی برای موسسات، سازمان ها و نهادهای خدماتی مطرح است. مدیریت دانش تضمین کننده برتری های بلندمدت برای سازمان ها و جوامع و میزان بهره گیری آن ها از سرمایه های انسانی، فکری و اطلاعاتی است. مدیریت دانش، نگرشی است که می تواند از سوی مدیریت سازمان ها با کمی انعطاف پیاده سازی شود و رقابت پذیری در آینده، و از دست ندادن سرمایه های دانشی را به ارمغان بیاورد. مبحث مدیریت دانش یکی از مباحث نوظهور در مدیریت است که به شدت مورد استقبال و توجه دانشمندان علم سازمان و مدیریت واقع شده و مهم ترین رکن مدیریت دانش، پیاده سازی و اثر بخشی آن می باشد، که شناخت مدیریت دانش به عنوان یک روح حاکم بر اعمال سازمانی برای پیاده سازی آن ضروری است. هدف از این مقاله، مطالعه و بررسی روند پیاده سازی و استقرار سیستم جامع مدیریت دانش در ارتش جمهوری اسلامی ایران است. با توجه به اینکه مدیریت دانش به ارتباط بین افراد و چگونگی به کارگیری فناوری اطلاعات وابسته است در می یابیم که هدف از مدیریت دانش معرفی راه کارهایی است که سازمان را در نیل به سوی اهدافش یاری رساند. در این مقاله سعی شده است راه کار کلی و پیشنهاداتی با تکیه بر فاکتورهای: دلایل به کارگیری، اهداف، دامنه کاربرد، سازماندهی، رهبری، فرهنگ سازمانی، فرایندها، دستاوردها، افراد و مهارت ها، اهرم ها و زیرساخت های فناورانه، روش کار، مشکلات و محدودیت ها در آجا شناسایی و ارائه گردد، و در ادامه به طور مختصر به موانع اجرائی استقرار نظام مدیریت دانش در آجا اشاره شده و راهکارهایی برای نهادینه کردن آن در آجا پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، چارچوب مدیریت دانش، استقرار مدیریت دانش، بهبود مدیریت دانش
|
  • Pages 5-17
    The future warfare will mainly change from human–centric to equipment-centric ones and vital air equipment in particular. Regardless of the geographical concerns, the future warfare would be different from previous wars from the view points of the motivation, nature, domain, duration, equipment and technologies. Consequently, the war methods and the way of applying the armed forces change. UAVs are among the equipment which enacted their potential capabilities along with their manned counterparts.Despite of the manned aircrafts capabilities, they face concerns including crash, destruction, and human–equipment hurts in high risk operations. On the other hand, they are huge and so easily detected and intercepted by the radars, which in turn reduces the surprise role in air operations. Therefore, the military and defense industries’ researchers decided to use modern strategic equipments to overcome this problem. UAVs are characterized by smaller size, higher stealth quality and more diverse operational capabilities compared to the manned aircrafts. Applying UAVs in the future warfare enhances the forces authority .They would be the most efficient system in the world and especially in Iran’s arm forces. Data collection using UVAs is one of the future scenarios in some countries, because it provides them easily with the valuable information at minimum time and with the least cost and losses.
    Keywords: UAV System, Future Warfare, Battle Theater
  • Pages 19-32
    It is a self evident, while a commander does not have full domination and knowledge of forward situations, does not acquire effective news and information or has lots of information but can not analyze them, and also not to be able to set fast connection with higher, lower and adjacent units, he will be weak to leading, commanding and controling of battlefield activities even he has experience, knowledge, intent and necessary equipments.In command and control system, with large amount of news and information there must be perpetual circulation of information and, without combination of various syetems, command and control system will not be exploitable.Making right decisions in the battlefield activities with better use of facilities and available resources, it gathers ability of leading and control that indeed it causes of enemy defeat. But all of them are based on national infrastructures, communications, specialized trainings, various command and control centers, data bases, information resources and technical equipments.So with combination of these factors and human factor, an army can use command and control systems effectively and has advantage in the future battlefields.
    Keywords: Command, Control System, National Infrastructure, Communications, Data base
  • Pages 33-50
    The military geography by joining natural factors with military principles caused that military planers and executors use of their extreme benefits and exact their victory toward the enemy. along the history, role of earth, water, climate and continent affected as one of the most important and the most effective factors on strategies, battle and campaign support.Collins believes "win in wars without attention and scientific exploit of military geography is on chance", thus accepted these factor values. Among the geography traits of every zone, the height perform the most important role in operation and as a main natural impediment or adverse as a reinforced factor in war can secure the force success in campaign. More over the important roll the height in classical wars as a reinforced factor also acts main and important roll upon over-the-local enemie's capabilities in a symmetric war in privacy, cover, view and shot, pathway control and hidden logistic support. War scuffing, butt to enemy for tousling their solace and constancy used of this natural important factor can be a main stay for campaign defender warrior. Other most important factor that be attended is tactical using of roads and pathways as a factor for stimulating of relative forces and using gorges and dens as a cramped factor and anti-stimulus for enemy was noted and attended it in planning.
    Keywords: Military Geography, Operational Planning, Height, Roads, Hank Axis
  • Pages 51-64
    Nowadays, lots of military and civilian systems utilize GPS for localization purposes. However, like every system else, GPS systems are not immune of malfunctioning due to sabotages or distracting acts like spoofing. In spoofing, fake signals alike the original ones, but containing manipulated information are transmitted in order to deceive the intended GPS receiver. In this way, the receiver will be spoofed. In this paper, spoofing methods are dealt and a novel method is proposed. Its implementation is presented, and discussed. Finally the performance of the proposed method will be evaluated via simulation. Another salient characteristic of the proposed method lies in its cost of implementation, which is much lower than that of the conventional ones.
    Keywords: GPS, localization, Spoofing, Signal
  • Pages 65-76
    In general definition, doctrine is the scientific, philosophic, political and religious theory. It is a set of spiritual systems that based on fixed principles. In military concept doctrine is defined at three levels, include; strategic, operational and tactical. Military doctrine can be one part of military idea or military philosophy, or result from military theories. Also it can propound in some military theories. Strategy determines that; in which way, we can shift from existing conditions to desire conditions and answer to this question: "What to do?" But doctrine is the answer for: "How to do?" Doctrine is the guiding lines and signs that must be regard for moving in this vector-strategy.
    Keywords: Doctrine, Military Doctrine, Military Ideology, Military Theory, strategy
  • Pages 77-96
    In the present situation and the threat of trans-regional forces, correct and optimal use of all available resources in manpower, especially in the passive defense of necessity is undeniable. Noteworthy that the use of force, which administrators are often overlooked is that, if a passive defense with the best and most advanced equipment to be maintained, if the workforce motivated, committed and loyal to not only to reach their desired goals, but the ignorance and neglect may be seeking too seriously. The direction of the passive defense is always a determinant of human resources, special attention should be the goals and needs. Confront Iran with threats of all-round, and these threats, all components of the national targets, the officials of the system it had in the Fourth and Fifth and the outlook for 1404, one of the main axes related to national security, Pay particular attention to the passive defense. Because in all communities in the new era, a man in crisis management as a valuable asset and look endless, Passive defense, regardless of the role and importance of human resources in creating and applying it, is inevitable. Human flourishing, loyal, motivated and committed in the passive defense, it will be longer lasting
    Keywords: passive defense, Manpower, Management
  • Pages 97-130
    In the beginning of the third millennium, knowledge management is considered to be a strategic requirement for institutions, organizations and agencies. Knowledge management(KM) guarantees the long-term superiority of the organizations and communities and their ability to employ human, intellectual and information capital. KM is a view which can flexibly be implemented by managers and contribute to future rivalry and preservation of knowledge possessions. It is a new literature in management which has gained great attention from scientists, hence, the most important cornerstone of knowledge management is its implementation and effectiveness. Identification of KM is necessary as the dominant soul on the organizational practices. This paper aims at studying the process of implementation and installation of CKMS in the Islamic Republic of Iran Army. Since KM is relies on the interrelations of individuals and the application of Information Technology (IT), we realize that the objective of KM is to introduce methods that will help organizations in attaining their aims. This paper seeks to offer a general method and render suggestions based on factors like, reasons, objectives, scope of application, organization, leadership, organizational behavior, processes, outcomes, individuals and merits, technological infrastructures, method, challenges and restrictions in IRI Army. In the final part, the administrative obstacles of the implementation of KM in IRIA are noted and some solutions are offered.
    Keywords: Knowledge Management, KM framework, KM installation, KM improvement