فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال هفدهم شماره 6 (پیاپی 82، 1394)

  • ویژه نامه تکمیلی 94
  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عباس احمدی*، مصطفی مصطفوی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شایع ترین اختلال غدد درون ریز در زنان می باشد. این سندرم با علایم افزایش هورمون های آندروژنی، عدم تخمک گذاری، ناباروری و چاقی مشخص می گردد. مهم ترین نشانه برای وجود تخمدان پلی سیستیک، افزایش آندروژن های خونی می باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان بر عوارض هایپرآندروژنیسم ایجاد شده توسط تخمدان پلی کیستیک تجربی بر توان باروری موش های سوری ماده می باشد.
    روش بررسی
    در این بررسی، 84 قطعه موش سوری به 6 گروه تقسیم شدند: گروه های کنترل، هایپرآندروژن، تیمار 1 mg/kg)150 (، تیمار 2 mg/kg)300 (، تیمار 3 mg/kg)450 ( و تجویز شیرین بیان تنها با دوز mg/kg450 صورت گرفت. گروه های هایپرآندروژن و تیمار 21 روز متوالی لتروزول با دوز mg/kg 2 لتروزول از طریق خوراکی دریافت کردند. گروه های تیماری دو ساعت بعد عصاره شیرین بیان با دوزهای یاد شده از طریق خوراکی دریافت کردند. بعد از پایان دوره درمان از هر گروه 10 قطعه موش به طور تصادفی برای انجام فرایند لقاح داخل آزمایشگاهی انتخاب شدند. در روند لقاح داخل آزمایشگاهی درصد اووسیت ها، میزان لقاح و رویان و بلاستوسیست و توقف آن ها بین گروه های مختلف مقایسه شد.
    یافته ها
    مقایسه نتایج در گروه های مختلف نشان داد که در گروه هایپرآندروژن عوامل باروری موش ها به شدت افت کرده و عصاره شیرین بیان توانسته اثرات محافظتی نسبی داشته باشد. این اثرات در گروه تیمار 2 بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نهایتا می توان نتیجه گرفت که اثرات سوء استفاده از لتروزول، پتانسیل کاهش توان باروری در جنس ماده را داشته و استفاده از عصاره هیدروالکلی شیرین بیان با دوز مناسب، بعنوان یک آنتی اکسیدانت تا حدودی می تواند اثرات سوء هایپرآندروژنیسم ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک بر توان باروری موش ماده را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان سیستیک، توان باروری، هایپر آندروژنیسم، لتروزول، شیرین بیان
  • مجید شیرانی، محمود رفیعیان کوپایی، مسعود لطفی زاده، شهرام اعتمادی فر، نرجس خاتون دادخواه، مهدیه سادات میرطالبی* صفحات 13-21
    مقدمه
    عفونت ادراری یکی از شایع ترین علل مراجعات سرپایی بیماران به مراکز پزشکی است که گاها به دلیل وخامت حال عمومی و یا وجود یک زمینه ناتوان کننده در شخص، نیاز به بستری احساس می شود. در حال حاضر جهت جلوگیری از عود مکرر سیستیت چند روش وجود دارد که شایعترین آن استفاده از آنتی بیوتیک پروفیلاکسی طولانی مدت می باشد. درمان آنتی بیوتیک طولانی مدت منجر به ایجاد مقاومت میکروبی و رشد سوش های مقاوم خواهد شد.
    اهداف
    هدف این مطالعه تعیین مقایسه ای اثر قرص زغال اخته و قرص نیتروفورانتویین و پلاسبو بر پیشگیری از عود عفونت ادراری راجعه در زنان 15-45 ساله مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان کاشانی شهرکرد بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود که برروی 3 گروه 21 نفره از زنان 15-45 ساله مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان کاشانی شهرکرد که دچار سیستیت مکرر شده بودند انجام گرفت. افرادی که اختلال آناتومیک دستگاه ادراری تناسلی (سنگ ، یورتروسل و هیدرونفروز) واختلال فانکشنال دستگاه ادراری تناسلی (مثانه نوروژنیک) دارند و همچنین افرادی که دچار مقاومت باکتریایی شده اند از مطالعه مذکور خارج میشوند. بیماران به صورت کاملا تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. قبل از ورود افراد به مطالعه بیماران از نظر مشکلات فانکشنال و آناتومیک تحت معاینه بالینی و در صورت لزوم سونوگرافی قرار گرفتند. پس از درمان عفونت ادراری فعلی وکسب بهبود بالینی، به گروه اول قرص زغال اخته 500 میلی گرم شبانه به مدت 6 ماه و به گروه دوم قرص نیتروفورانتوئین با دوز پروفیلاکسی به صورت 100 میلی گرم شبانه به مدت 6 ماه و به گروه سوم پلاسبو داده شد. این بیماران طی شش ماه مورد بررسی و پیگیری قرار گرفتند. هر دو ماه یکبار بیمار مورد معاینه بالینی، آنالیز و کشت ادرار و ارزیابی از نظر علائم بالینی سیستیت قرار گرفتند. به بیماران توصیه شد در صورت بروز علائم عفونت در هر زمان ،جهت کشت ادرار مجدد (علاوه بر کشت های ذکر شده) مراجعه کنند.
    نتایج
    در مطالعه انجام شده تفاوت معنا داری بین سه گروه مورد مطالعه از نظر عود عفونت ادراری راجعه وجود نداشت (005/0 P>)، گرچه اختلافاتی وجود داشت. کشت ادرار مثبت در طی 6 ماه در گروه نیتروفورانتوئین 9.6 درصد و در گروه زغال اخته 19 درصد و در گروه پلاسبو 33.4 درصد بود. از نظر سوزش ادراری در طی 6 ماه بررسی و نوبت دوم تفاوت معنا داری بین گروه پلاسبو و زغال اخته وجود داشت (004/ P = ) سوزش ادرار در طی 6 ماه در گروه زغال اخته 14.2 درصد و درگروه پلاسبو 56.2 درصد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، مصرف قرص زغال اخته با دوز 500 میلی گرم در روز می تواند باعث کاهش سوزش ادرار در بیماران مبتلا به عفونت ادراری راجعه شود.
    کلیدواژگان: زغال اخته، عفونت ادراری، نیتروفورانتویین
  • فرزانه سادات حسینی، شیرین فتاح پور، محمد اسدپور، غلامحسین حسن شاهی، محمدرضا حاجی زاده، علیرضا خوشدل، محمدرضا میرزایی، مهدی محمودی* صفحات 22-31
    زمینه و هدف
    هیپرگلیسمی دیابتی باعث قندی شدن پروتئین های بدن و به نوبه خود موجب تغییر در ساختمان و عملکرد آن ها می گردد. برخی از عوارض بیماری دیابت از جمله نفروپاتی و رتینوپاتی به دلیل واکنش قندی شدن غیر آنزیمی پروتئین ها است. یکی از راه های درمانی برای مهار این واکنش، شکستن پیوند قند-پروتئین با استفاده از ترکیبات موجود در گیاهان دارویی می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر عصاره هیدروالکلی موسیر ایرانی (Allium hirtifolium) بر مهار واکنش قند دار شدن آلبومین و توانایی شکستن پیوند آلبومین و گلوکز انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی تاثیر غلظت های 1/0، 2/0، 5/0، 1 گرم بر دسی لیتر از عصاره موسیر ایرانی در دو حالت مختلف:الف) مهار واکنش قندی شدن آلبومین ب) تاثیر آن بر شکستن پیوند آلبومین و گلوکز در زمان های 72،48،24 و 144 ساعت بررسی گردید. میزان قندی شدن با روش تیوباربیتوریک اسید سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و سپس آزمون توکی استفاده گردید. 05/0P < نمایان گر اختلاف معنی دار بود.
    یافته ها
    عصاره هیدروالکلی موسیر ایرانی در غلظت های 1/0 و 2/0 باعث مهار واکنش قندی شدن آلبومین شد. به عبارت دیگر تمامی غلظت های مورد استفاده، پیوند آلبومین و گلوکز را شکستند که بیش ترین تاثیر، در زمان های 72 و 144 ساعت پس ازتیمار با عصاره موسیر در غلظت 5/0 گرم بر دسی لیتر مشاهده شد .میزان شکستن پیوند، ارتباط مستقیم با زمان تیمار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که موسیر ایرانی مانع از قندی شدن آلبومین شده و پیوند بین آلبومین و گلوکز را می شکند.بنابراین پیشنهاد می شود که تحقیقات بالینی بیشتر جهت ارزیابی اثر موسیر ایرانی بر کاهش قندی شدن آلبومین انجام شود.
    کلیدواژگان: موسیر ایرانی، آلبومین، گلوکز، واکنش قندی شدن غیر آنزیمی
  • محمد ایروانی، رضا مقصودی *، پگاه کمالی صفحات 32-40
    مقدمه
    هدف از این مطالعه یافتن ترکیبات گیاهی جدید و مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره مرزه، چای کوهی و پونه بر روی باکتری های استافیلوکوک آرئوس مقام و حساس به متی سیلین می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی، میزان MIC (حداقل غلضت مهارکنندگی رشد) و MBC (حداقل غلظت کشندگی) به روش رقیق سازی در میکروپلیت 96 خانه و روش Broth Micro dilution تعیین گردید. میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئید و فلاونول در عصاره های گیاهی اندازه گیری شد و در پایان مقدار ترکیبات فوق بر اساس mgr/ml گزارش گردید.
    نتایج
    کمترین میزان MICمربوط به عصاره مرزه می باشد که برای هر دو سویه استاندارد mgr/ml5 است. عصاره چای با MIC معادل mgr/ml20 بالاترین میزان MIC را در مقابل استافیوکوک آرئوس حساس به متی سیلین و به همراه عصاره پونه با MIC معادل mgr/ml10 بالاترین میزان MIC را در مقابل استافیلوکوک آرئوس مقاوم به متی سیلین دارد. کمترین میزان MBC نیز مربوط به عصاره مرزه می باشد که برای استافیلوکوک آرئوس حساس و مقاوم به متی سیلین mgr/ml5 می باشد. بیشترین میزان MBC در مقابل استافیلوکوک آرئوس مقاوم به متی سیلین مربوط به عصاره پونه می باشد. عصاره گیاه مرزه بالاترین میزان ترکیبات فنول، فلاونوئید و فلاونول (mgr/ml37/169، 82/25، 98/14) را دارد و مقدار ترکیبات فنولی این عصاره نسبت به دیگر عصاره ها بالاتر است.
    نتیجه گیری
    عصاره مرزه تاثیر زیادی در جلوگیری از رشد استافیلوکوک آرئوس مقاوم و حساس به متی سیلین دارد که ناشی از بالا بودن میزان ترکیبات فنولی این عصاره می باشد.
    کلیدواژگان: مرزه، چای کوهی، پونه، استافیلوکوک آرئوس حساس و مقاوم به متی سیلین
  • نسترن رضوی، زهرا مولوی چوبینی *، مهسا صالحیان دهکردی، سعیده صالح ریاحی، محبوبه صالحیان دهکردی، صدیقه مولوی چوبینی صفحات 41-52
    زمینه و هدف
    با افزایش مقاومتهای ناشی از استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیکهای سنتتیک شیمیایی، یافتن داروهای جایگزین که هم دارای خواص آنتی باکتریال بوده و هم کمترین عوارض جانبی را برای انسان به همراه داشته باشند ضروری به نظر می رسد. در مطالعات زیادی گیاهان دارویی دارای خواص ضد میکروبی مورد توجه قرار گرفته اند. هدف از این مطالعه مروری بر خواص آنتی باکتریال برخی از گیاهان دارویی ایرانی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مروری با جستجوی واژگان کلیدی گیاهان دارویی ایران (Medicinal Plants)، خواص آنتی باکتریال گیاهان دارویی ایران (Antibacterial Effect of Medicinal Plants)، خواص ضد میکروبی گیاهان دارویی ایران Antimicrobial Effect of Medicinal Plants) ( در مقالات علمی منتشر شده در بانک های اطلاعاتی Iran medx،Magiran،Google scholar، Ebsco،Pubmed،Science direct،SID مطالب مورد نیاز به دست آمده است.
    یافته ها
    بسیاری از گیاهان دارویی شامل آویشن شیرازی،گزنه،زعفران،افسنطین،نعناء،اکالیپتوس،گل گاوزبان،گل میمونی بیابانی،زیره سبز،رزماری،موسیر، میوه بلوط،سیر، سگ دندان خاردار، برگ گردوی ایرانی و مریم گلی دارای خواص آنتی باکتریال خوبی بر ضد انواع باکتری های پاتوژن می باشند.
    نتیجه گیری
    بوسیله خواص ضد میکروبی گیاهان دارویی مورد بررسی، علاوه بر کمک در برگشت حساسیت آنتی بیوتیکها در باکتری های پاتوژن به عنوان نگهدارنده های طبیعی در انواع غذاهای آماده می توان بهره گرفت که از بین گیاهان دارویی بررسی شده آویشن شیرازی و سیر بر روی طیف وسیعی از باکتری های گرم مثبت و منفی اثرات آنتی باکتریال دارند.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، آنتی باکتریال، نگهدارنده های طبیعی، حساسیت آنتی بیوتیکی
  • فریبا هاشمی شهرکی، عبدالرسول نامجو *، محمود رفیعیان کوپایی صفحات 53-60
    زمینه و هدف
    اسطوخدوس و بهارنارنج دارای ترکیبات فلاونوئیدی بوده ودر طب سنتی ایران به عنوان آرام بخش استفاده می شوند. این مطالعه به منظور تعیین و مقایسه اثرات ضد افسردگی اسانس اسطوخدوس و بهارنارنج بر موش های سوری بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 54 سر موش سوری به 9 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه یک: گروه کنترل دریافت کننده نرمال سالین، گروه دوم ،سوم، چهارم و پنجم بترتیب اسانس اسطوخودوس با دوزهای 25، 50، 75 و 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و گروه های ششم، هفتم و هشتم اسانس بهارنارنج با دوزهای 25، 50 و 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و گروه نهم ایمی پرامین با دوز 15 میلی گرم بازای هر کیلوگرم بصورت داخل صفاقی دریافت کردند. در همه گروه ها آزمون شنای اجباری انجام وزمان بی حرکتی توسط نرم افزار SPSS و آزمون آماری ANOVA و دانکن آنالیز شدند.
    یافته ها
    اسطوخودوس با دوز 25 میلی گرم بازای هر کیلوگرم وزن بدن مدت زمان بی حرکتی را نسبت به گروه کنترل کاهش داد (05/P <) اما با دوز 100 میلی گرم بازای هر کیلوگرم وزن بدن مدت زمان بی حرکتی را نسبت به گروه کنترل افزایش داد(01/P <) . همچنین بهارنارنج با دوز 25، 50 و 100 میلی گرم بازای هر کیلوگرم وزن بدن مدت زمان بی حرکتی را نسبت به گروه کنترل تغییر نداد (05/P >).
    نتیجه گیری
    گیاه اسطوخدوس و بهارنارنج دارای اثرات ضد افسردگی هستند و ممکن است با خاصیت آنتی اکسیدانی در ارتباط باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، تست شنای اجباری، اسطوخدوس و بهارنارنج، موش Balb، C
  • منصور خالدی، رضا حیدری سورشجانی *، ابوالفضل قلی پور، الهام مردانپور شهرکردی، حجت روحی بروجنی صفحات 61-67
    زمینه و هدف
    پوسیدگی دندان یکی از بیماری های شایع دندان است که باکتری استرپتوکوک موتانس مهمترین عامل پوسیدگی دندان است. با توجه به افزایش روز افزون مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک ها و عوارض آن ها و استفاده گیاه مریم نخودی به عنوان یک ماده باکتری کش در طب سنتی این پژوهش با هدف تعیین اثر ضد میکروبی عصاره هیدروالکلی گیاه مریم نخودی (Teucrium chamaedrys) بر باکتری استرپتوکوک موتانس در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، ابتدا عصاره ی گیاه مریم نخودی به روش ماسراسیون گرفته شد، سپس سوش استاندارد باکتری استرپتوکوکوس موتانس با PTCC 1683 و 35668 ATCC از سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران به صورت لیوفیلیزه تهیه و جهت بررسی اثر مریم نخودی بر رشد باکتری استرپتوکوکوس موتانس استفاده شد. سپس به روش broth micro dilution اثر آنتی باکتریال عصاره هیدروالکلی گیاه مریم نخودی روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس بررسی شد و حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد MIC عصاره هیدروالکلی گیاه مریم نخودی بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس با روش براث میکرودایلوشن، 128 میکروگرم بر میلی لیتر و MBC مورد نظر نیز 256 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که گیاه مریم نخودی تاثیر کمی بر باکتری استرپتوکوکوس موتانس و به تبع آن بر پوسیدگی دندان نیز اثر بازدارنده کمی دارد.
    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی، مریم نخودی، استرپتوکوک موتانس
  • زهرا صفی، کرامت الله سعیدی، زهرا لری گویینی *، حمزه علی شیرمردی صفحات 68-75
    زمینه و هدف
    جنس گل ماهور بزرگترین جنس خانواده گل میمون است. اندام های این گیاه حاوی مواد موثره مانند فنول ها و موسیلاژ هستند. هدف از این تحقیق بررسی میزان ترکیبات فنلی تام و فعالیت آنتی اکسیدانی گل ماهور در جنوب غرب ایران بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 10 اکوتیپ از گونه Verbascum songaricum ارزیابی شدند. استخراج و اندازه گیری فنول کل به روش فولین سیوکالتیو انجام شد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های نمونه های برگ، با استفاده از روش DPPH اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که محتوای فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی اکوتیپ های مختلف متفاوت بود. بیشترین و کمترین میزان فنول کل عصاره برگ به ترتیب از اکوتیپ منطقه اردل (mg GAE/g DW 92/192) و منطقه میمند (mg GAE/g DW 71/107) بدست آمد. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به اکوتیپ منطقه اردل (g/mlμ 09/31 IC50: ) بود که با سایر اکوتیپ های گل ماهور تفاوت معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    میزان فنول کل و فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه ها متاثر از شرایط اقلیمی محل رویش بود. با توجه به میزان بالایی فنول و فعالیت آنتی اکسیدانی به نظر می رسد گیاه دارویی گل ماهور گزینه مناسبی به عنوان یک آنتی اکسیدان در درمان های مکمل باشد.
    کلیدواژگان: گل ماهور، فنول، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • محبوبه سترکی، اعظم مشفق *، نسرین رئوفی صفحات 76-86
    زمینه و هدف
    ایسکمی مغزی و خونرسانی مجدد علت اصلی ناتوانی جدی و طولانی مدت در جهان است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی بابونه بر اختلالات حافظه و درد ناشی از ایسکمی بود.
    روش بررسی
    گل های خشک بابونه (Matricaria chamomilla) از عطاری تهیه شده و توسط الکل 70 درصد عصاره گیری شد. حیوانات به صورت تصادفی به 6 گروه 7 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل فقط نرمال سالین دریافت کردند، گروه ایسکمی تحت ایسکمی قرار گرفته و نرمال سالین دریافت کردند، گروه شاهد(sham): تحت جراحی قرار گرفتند بدون اینکه شریان های کاروتید آن ها بسته شود. گروه های درمانی با عصاره تحت ایسکمی قرار گرفته و عصاره بابونه را به صورت داخل صفاقی در دوز 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن دریافت کردند. تست رفتاری توسط شاتل باکس و تست ضد درد توسط تست تیل فیلیک انجام شد.
    یافته ها
    عصاره بابونه در غلظت های 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم حافظه احترازی غیرفعال موش های صحرایی تحت ایسکمی را به طور معنی دار افزایش داد. علاوه بر این عصاره بابونه زمان تاخیر ظهور رفلکس دردناک دم را در تست تیل فلیک به طور معنی داری افزایش داد و غلظت 50 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره اثر بیشتری نسبت به غلظت های بالاتر آن نشان داد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر حاکی از اثرات حفاظتی عصاره بابونه در برابر اختلال حافظه احترازی و درد ایجاد شده در اثر ایسکمی بود که احتمالا به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی عصاره گیاه می باشد
    کلیدواژگان: ایسکمی مغزی، حافظه، یادگیری
  • مرجان احسانی، مهدی رهنما* صفحات 87-97
    زمینه و هدف
    مطالعات اخیر پیشنهاد می کنند که عصاره تمبر هندی باعث سرکوب التهاب و کاهش آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو می شود. در این مطالعه ما تلاش کردیم، ارتباط بین اثر پیش تغذیه عصاره تمبرهندی بر میزان نفوذپذیری سد خونی- مغزی و میزان بروز ادم مغزی را در مدل سکته مغزی رت مشخص کنیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 70 سر موش نر از نژاد ویستار به 10 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل آب مقطر دریافت می کردند، در حالی که در گروه شم تیمار و القای ایسکمی صورت نمی گرفت. 3 گروه تیمار عصاره تمبر هندی را به صورت خوراکی از طریق گاواژ به مدت 30 روز دریافت کردند (50، 75 و100میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن). 2 ساعت بعد از آخرین دوز هر گروه اصلی به زیر گروه های MCAO(انسداد شریان میانی مغز) برای اندازه گیری سد خونی- مغزی و زیر گروه برای سنجش ادم مغزی تقسیم می شوند. نتایج با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی LSD مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی ها نشان داد عصاره آبی تمبر هندی در دوزهای 75 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم سبب کاهش میزان ادم (به ترتیب 16/0±49/79، 19/0±61/76) نسبت به گروه کنترل (80/0±60/80) گردید؛ همچنین این عصاره سبب کاهش نفوذپذیری سد خونی- مغزی در دوزهای 75 و 100 میلی لیتر بر کیلوگرم به ترتیب (73/0±61/9، 79/0±05/9) نسبت به گروه کنترل (81/0±75/12) گردید.
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این تحقیق پیش تیمار با عصاره آبی تمبر هندی باعث کاهش نفوذ پذیری سد خونی- مغزی در مدل ایسکمی- خون رسانی مجدد می شود، اما کارهای بیشتری نیاز است تا این مشاهدات را گسترش دهد.
    کلیدواژگان: عصاره آبی تمبر هندی، ادم مغزی، سد خونی، مغزی، موش صحرایی
  • سیف الله برحیان بروجنی، الهام کاوه باباحیدری، سیف الله مرتضایی، مسعود برحیان بروجنی، مجید ولیدی* صفحات 98-106
    زمینه و هدف
    انجام تحقیقات بنیادی بر روی گیاهان به منظور تشخیص عوامل موثره داروئی آن ها و تاثیر بر عوامل بیماریزای بیولوژیک، در مراکز تحقیقات گیاهان دارویی در سراسر جهان و به ویژه کشور ما ایران در سال های اخیر رو به افزایش می باشد این مطالعه با هدف تعیین میزان تانن موجود در عصاره میوه بلوط (Quercus branti) و بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره هیدرو الکلی این عصاره بر روی 2 باکتری بیماری زای انسانی لیستریا منوسیتوژنز (Listeria monocytogenes) وانتروکوکوس فکالیس (Enterococcus faecalis) انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه بنیادی- تجربی، پس از تهیه میوه بلوط ایرانی و خشکاندن و تهیه پودر آن در شرایط مناسب با استفاده از اتانول، عصاره هیدروالکلی آن به روش خیساندن و پرکولاسیون تهیه گردید و هم چنین میزان تانن آن بر اساس روش رنگ سنجی و توسط معرف فولین- دنیس اندازه گیری شد؛ سپس اثرات ضد باکتریایی عصاره این گیاه با تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) آن و با استفاده از روش روش میکروبراث دایلوشن مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس نتایج این تحقیق، مقدار تانن در هر گرم عصاره خشک بلوط 5/3±5/123 میلی گرم و میزان MIC و MBC عصاره برای لیستریا منوسیتوژنز به ترتیب 2 و 8 میلی گرم بر میلی لیتر و برای انتروکوکوس فکالیس به ترتیب 2 و 4 میلی گرم بر میلی لیتر اندازه گیری شد.
    نتیجه گیری
    عصاره بلوط ایرانی با دارا بودن ماده ضد میکروبی تانن دارای اثر مهارکنندگی رشد و کشندگی بر روی دو باکتری بیماری زای انسانی لیستریا منوسیتوژنز و انتروکوکوس فکالیس بوده است.
    کلیدواژگان: اثرات ضد باکتریایی، میوه بلوط، لیستریا منوسیتوژنز، انتروکوکوس فکالیس
  • منصوره معمارزاده *، عبدالله قاسمی پیربلوطی، احمد نوربخش، یوسف اصلانی صفحات 107-115
    زمینه و هدف
    گیاه مرزه بختیاری با نام علمی Satureja bachtiarica Bunge ظرفیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد و از آنجا که نوع روش استخراج بر درصد و نوع ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس های گیاهی موثر است ، تصمیم گرفتیم به مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس های گیاه مرزه بختیاری حاصل از روش های مختلف استخراج بپردازیم و روش بهینه استخراج را تعیین نماییم .
    روش بررسی
    فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان فنل کل اسانس های مرزه بختیاری حاصل از 8 روش مختلف استخراج در دو قالب سنتی ( تقطیر ساده ، تقطیر با بخار ، تقطیر با آب و بخار) و نوین ( روش نفوذ آب به کمک مایکروویو و روش نفوذ آب به کمک مایکروویو و بخار) به روش DPPHو فولین سیوکالتیو تعیین شد . در این مطالعه BHT و Ascorbic acid به عنوان شاهد مثبت به کار برده شدند و داده ها درنرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های توصیفی تجزیه و تحلیل شدند .
    یافته ها
    نتایج آزمون های آماری اختلاف معنی داری را در میزان فنل کل و میزان IC50اسانس های حاصل از روش های مختلف استخراج نشان داد (05/0 p ≤). کم ترین میزان IC50 ( یا بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی ) برابرmg/ml 0.13 ±1.95 مربوط به روش نفوذ آب به کمک مایکروویو و بخار با توان 800 وات بود. در این آزمایش میزان IC50 برای BHTوAscorbic acid به ترتیب mg/ml 0.13 و 0.11 بود .
    نتیجه گیری
    روش نفوذ آب به کمک مایکروویو و بخار با توان 800 وات بهترین روش استخراج اسانس از گیاه مرزه بختیاری با حفظ بالاترین خاصیت آنتی اکسیدانی است .
    کلیدواژگان: مرزه، استخراج، اسانس، آنتی اکسیدان، DPPH
  • محمدصالح رسولی *، اعظم سلیمانی، مینو ایلخانی پور، رضا حیدری صفحات 116-123
    مقدمه
    سیاه دانه از لحاظ طبی و مذهبی دارای تاریخچه غنی است. همچنین بدلیل توجه همیشگی به یادگیری و حافطه، انسان همیشه در پی راهی برای افزایش توانایی آن بوده است. در این تحقیق تاثیر عصاره الکلی سیاه دانه بر روی حافظه و یادگیری مورد مطالعه قرار داده شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر بر روی 28 سر موش صحرایی ماده بالغ نژاد ویستار (وزن 160-200 گرم) در قالب 4 گروه (7 موش در هر گروه) انجام شد. گروه اول (گروه شاهد) هیچ دارویی را دریافت نکردند، گروه دوم و سوم عصاره الکلی سیاه دانه را با دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و به صورت گاواژ به مدت 21روز دریافت کردند، باید توجه داشت که گروه سوم علاوه بر گاواژ تحت استرس بی حرکتی نیز قرار گرفته، گروه چهارم: تنها به حیوانات استرس بی حرکتی داده شده. حیوانات 3 روز تحت آموزش قرار گرفتند و در روز 21 بدون تجویز عصاره تست حافظه با استفاده از ماز شعاعی 8 شاخه انجام گردید. در روز اول و چهاردم آزمایش،کلیه موش ها توسط (ترازو دیجیتالی) توزین گردیدند. نتایج با استفاده از آزمون آماری ANOVA یک طرفه وتست تعقیبی توکی مقایسه گردید و سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج بدست آمده گروه (سیاه دانه) نسبت به گروه ( شاهد) و همچنین گروه ( استرس+ سیاه دانه) نسبت به گروه (استرس) یادگیری و حافظه فضایی به طور معنی داری افزایش یافته است (0/05>P). همچنین عصاره سیاه دانه باعث افزایش وزن در حیوانات گروه های دریافت کننده سیاه دانه می گردد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان داد عصاره الکلی سیاه دانه باعث افزایش یادگیری و کاهش تاثیرات منفی استرس بر یادگیری و حافظه فضایی می گردد و باعث افزایش متناسب وزن گردید.
    کلیدواژگان: عصاره الکلی سیاه دانه، حافظه فضایی، یادگیری، استرس، وزن بدن
  • لیلا کریمی زندی، مریم نوربخش نیا *، علی اکبر احسان پور، سمیه رجاییان صفحات 124-135
    زمینه و هدف
    استرس اکسیداتیو یک نقش کلیدی در بروز بسیاری از بیماری ها دارد. خرفه حاوی انواع اسیدهای چرب غیر اشباع و ترکیباتی مانند : آلفا-توکوفرول، اسید آسکوربیک و گلوتاتیون می باشد. که اثرات آنتی اکسیدانی دارند، بنابراین شاید بتواند نقشی موثر جهت پیشگیری و درمان بیماری های مرتبط با استرس اکسیداتیو داشته باشد. جهت بررسی این امر، استرس اکسیداتیو در یک مدل حیوانی از طریق تزریق لیپو ساکارید باکتریایی (LPS) القا گردید. در مرحله بعدی اثر عصاره هیدروالکلی خرفه بر بهبود آسیب اکسیداتیو القا شده توسط LPS در کبد موشهای صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    موشهای صحرایی نر نژاد ویستار در 4 گروه قرار گرفتند. عصاره خرفه (400 mg/kg) طی یک دوره 14 روزه از طریق تزریق دهانی (گاواژ) به حیوانات داده شد. LPS (1000 μg/kg) ، به صورت داخل صفاقی تزریق گردید. میزان فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان از طریق اندازه گیری کاتالاز(CAT) ، سوپراکسیددسموتاز(SOD) و گلوتاتیون ردوکتاز (GR) در بافت کبد گروه های مختلف صورت گرفت. میزان پروکسیداسیون لیپیدی نیز به عنوان مارکری برای تعیین آسیب اکسیداتیو اندازه گیری شد. همچنین مطالعات بافت شناسی نیز صورت گرفت.
    یافته ها
    LPS موجب تحریک و افزایش فعالیت آنزیم SOD، CAT و کاهش فعالیت GR نسبت به گروه کنترل شد. همچنین LPS موجب افزایش مالون دی آلدئید(MDA) کبد شد. از طرفی در گروه پیشگیری عصاره خرفه به صورت معناداری فعالیت آنزیم های SOD، CAT و GRرا نسبت به گروه LPS افزایش داد و باعث کاهش معنادار MAD نسبت به گروه دریافت کننده LPS گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد خرفه به علت دارا بودن میزان بالایی از ترکیبات انتی اکسیدانی می تواند به عنوان یک محصول طبیعی، برای پیشگیری از آسیب و بیماری های ناشی از استرس اکسیداتیو استفاده شود.
    کلیدواژگان: عصاره خرفه، لیپوپلی ساکارید باکتریایی، آسیب اکسیداتیو، کبد، موش صحرایی
  • محمد افخمی اردکانی، مجید اسدی سامانی *، مهسا صالحیان دهکردی، ابراهیم لطیفی صفحات 136-148
    زمینه و هدف
    داروی شیمیایی سیکلوفسفامید علی رغم اثرات دارویی چشمگیری که در درمان بیماری های متعدد به ویژه سرطان دارد با عوارض جانبی متعددی همراه می باشد که کاربرد آن را تا حدودی محدود نموده است. این مطالعه مروری قصد دارد اثرات محافظتی گیاهان دارویی و ترکیبات مشتق شده از آن ها را بر کاهش عوارض حاصل از داروی سیکلوفسفامید بر روی دستگاه تناسلی نر مرور و نقش گیاهان را در خصوص کاهش این عوارض جانبی مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    روش بررسی
    برای انجام این مطالعه مروری واژگان کلیدی سیکلوفسفامید، دستگاه تناسلی نر، سمیت، سرطان، شیمی درمانی، عوارض جانبی در ترکیب با واژگان گیاهان دارویی، داروهای گیاهی و ترکیبات طبیعی از پایگاه های اطلاعاتی ISI، پابمد، اسکاپوس و گوگل اسکالر جستجو شدند. بر اساس معیارهای انتخاب تعداد 20 مقاله که در محدوده سال 2000 تا 2015 منتشر شده بودند انتخاب و وارد مطالعه شدند.
    یافته ها
    از میان 20 مقاله، 13 مقاله مربوط به عصاره های گیاهی، 3 مقاله مربوط به ترکیبات فعال گیاهی، 2 مقاله مربوط به اسانس های روغنی و 2 مقاله نیز مربوط به دارو های گیاهی بودند که مشخصات پایه ای آن ها، تاثیر محافظتی این گیاهان و همچنین ترکیبات موثر آن ها بر روی سمیت دستگاه تولید مثلی جنس نر ناشی از تجویز سیکلوفسفامید مورد بحث قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد، گیاهانی که دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی نظیر فلاونوئیدها هستند قادرند سمیت ناشی از تجویز سیکلوفسفامید را که سبب بروز استرس اکسیداتیو و افزایش رادیکال های آزاد می گردند، در بافت بیضه کاهش دهند؛ لذا پیشنهاد می گردد گیاهانی که اثرات آنتی اکسیدانی چشمگیری دارند در کنار داروی سیکلوفسفامید تجویز و اثرات محافظتی آن ها نسبت به گیاهان و ترکیبات مشتق شده از آن ها که اثرات محافظتی آنها بررسی شده است مقایسه گردد.
    کلیدواژگان: سیکلوفسفامید، دستگاه تناسلی نر، استرس اکسیداتیو، ترکیبات فنلی
|
  • Abbas Ahmadi*, Mostafa Mostafavi Pages 1-12
    Background And Aims
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrine disorder in women. This syndrome symptom of androgens, anovulation, infertility and obesity is determined. The important symptoms for polycystic ovary syndrome, is the increasing of blood androgen. This study was aimed to investigate the effect of Licorice root hydroalcoholic extract on hyperandrogenism complications caused by experimental polycystic ovarian on fertility ability of female mice.
    Methods
    In this study, 84 mice were divided in 6 groups: control group, experimental group that Hyperandrogenism (HA) was induced by oral administration of 2mg/kg letrozole and protective effects of licorice root were studied in three doses: 150, 300, 450 mg/kg by gavage for 21 consecutive days. The sixth group was administrated by 450 mg/kg licorice extract alone. The treatment groups received licorice extract with noted doses in oral administration after 2 hours. At the end of the treatment period, 10 rats from each group were randomly chosen for in vitro fertilization. In the process of in vitro fertilization of the oocytes, the rate of embryos, blastocysts and stopping the fertilization was compared between different groups.
    Results
    Comparing the results of different groups showed that fertilization factors in the hyperandrogenism group decreased very much and licorice extract could have relative protective effects. These effects were higher in the treatment group 2.
    Conclusions
    Finally, it can be concluded that the adverse effects of letrozole have the potential to reduce female fertility and the use of appropriate doses of licorice extract as an antioxidant could reduce somewhat adverse effects of hyperandrogenism resulted of polycystic ovary syndrome on the fertility of female mice.
    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Fertility, Hyperandrogenism, Letrozole, Licorice root
  • Majie Shirani, Mahmoud Rafieian, Masoud Lotfizadeh, Shahram Etemadifar, Narjeskhaton Dadkhah, Mahdiehsadat Mirtalebi* Pages 13-21
    Background And Aims
    Urinary tract infection is a common cause of outpatient visits of patients in medical centers and sometimes they need to be admitted because of their deterioration of an underlying condition or incapacitating. The aim of this study was the comparison of cranberry pills and nitrofurantoin pill to prevent recurrent urinary tract infection among 15-45 years old women who goes to the Kashani hospital’s clinic in Shahrekord.
    Methods
    This study was a clinical trial on 3 groups each one contains twenty one 15-45 years old women with recurrent urinary tract infection that are visited in Kashani hospital’s clinic. Patients were randomly divided into 3 groups. The first group received cranberry 500 mg tablets for 6 months and the second group received nitrofurantoin 100 mg during night for 6 months and the third group received placebo. These patients were followed up during the 6 months and once in two months the patient were examined clinically, Urinary Analysis, Urinary Culture, and in terms of recurrent cystitis.
    Results
    In our study, no significant difference was observed between the groups in terms of recurrent UTI recurrence, although there were differences (P>0.005). Positive urine culture in nitrofurantoin group was 9.6% and in cranberry group was 19% and in placebo group was 33.4% during 6 months. In terms of dysuria in 6 months and the second time there was significant difference between placebo and cranberry (P=0.004). Dysuria in cranberry group was 14.2% and in placebo group was 56.2% during 6 months.
    Conclusion
    According to the results, taking the cranberry pills with the dose of 500 mg per day can reduce dysuria in patients with recurrent urinary tract infection.
    Keywords: Cranberry, Urinary infections, Nitrofurantoin
  • Farzaneh Alsadat Hosseini, Shirin Fattah Pour, Mohammad Asadpour, Gholam Hossein Hassanshahi, Mohammad Reza Haji Zade, Alireza Khoshdel, Mohammad Reza Mirzaee, Mahdi Mahmoodi* Pages 22-31
    Background And Aims
    The diabetic hyperglycemia leading to body proteins glycation which in turn alters their structure and function. Some of diabetes complications such as nephropathy and retinopathy are due to non-enzymatic glycation of proteins. One of the treatments to inhibit this reaction is breaking the link glucose- protein compounds in medicinal plant. Therefore, the present study was aimed to examine the effect of hydroalcoholic extract of Allium hirtifolium Boiss on inhibition of albumin glycation reaction as well as breaking of the linkage between albumin and glucose.
    Methods
    In this experimental study, the effects of 0.1, 0.2, 0.5 and 1 g/dl concentrations of hydroalcoholic extract of Allium hirtifolium Boiss in two different statuses: A- inhibition of the reaction of albumin glycation and B- breaking the linkage between albumin and glucose were examined In times of 24, 48, 72 and 144 hours. The measures of glycation were assayed by (TBA= Thio Barbituric Acid). For data analysis, one-way ANOVA and Tukey’s statistical tests were used. A P
    Results
    The hydroalcoholic extract of Allium hirtifolium Boiss with 0.1 and 0.2 g/dl concentrations inhibited the glycation of albumin. On the other hand, all of applied concentration was broken the bound between albumin and glucose, but the 0.5 g/dl concentration after 72 and 144 hours had the most effect. The rate of linkage breaking had direct relation with the duration of treatment.
    Conclusion
    The findings of the present study demonstrated that Allium hirtifolium Boiss prevents albumin glycation and also breaks the linkage in albumin and glucose. Therefore, it is suggested that clinical studies to evaluate the effects of Iranian shallot reduction albumin glycosylation be designed.
    Keywords: Persian shallot (Allium hirtifolium Boiss), Albumin, glucose, Nonenzymatic glycation
  • Mohammad Irvani, Reza Maghsoudi*, Pegah Kamali Pages 32-40
    Background And Aims
    The aim of this study was to find new plant components and study antimicrobial effect of extracts of Satureja hortensis, Stachys lavandulifolia Vahl, and Mentha pullegium on methicillin resistant and methicillim susceptible Staphylococcus aureus bacteria.
    Methods
    In this descriptive analytic study, Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were determined by broth microdilution in 96-well microplate. The level of phenolic, flavonoid, and flavonol components in the plant extracts was measured and at the end the above values were reported in mg/ml.
    Results
    The lowest MIC was obtained for S. hortensis extract which was 5 mg/ml for both standard strains. S. lavandulifolia extract with 20 mg/ml MIC had the highest MIC rate for methicillin susceptible S. aureus and, besides M. pullegium extract with 10 mg/ml MIC, had the highest MIC rate for methicillin resistant S. aureus. The lowest MBC was also obtained for S. hortensis which was 5 mg/ml for methicillin susceptible and methicillin resistant S. aureus. The highest MBC for methicillin resistant S. aureus was obtained for M. pullegium extract.
    S. hortensis extract contained the highest amounts of phenolic, flavonoid, and flavonol components (14.98, 25.82, 169.37 mg/ml), respectively and this extract’s amount of phenolic components was higher compared to other extracts.
    Conclusion
    S. hortensis extract contributes greatly to inhibiting the growth of methicillin susceptible and methicillin resistant S. aureus which is due to this extract phenolic components high amount.
    Keywords: Satureja hortensis, Stachys lavandulifolia Vahl, Mentha pullegium, Methicillin susceptible, methicillin resistant Staphylococcus aureus
  • Nastaran Razavi, Zahra Molavi Choobini*, Mahsa Salehian Dehkordi, Saeideh Saleh Riyahi, Mahboobeh Salehian Dehkordi, Sedigheh Molavi Choobini Pages 41-52
    Background And Aims
    With increased resistance resulting from overusing of chemical-synthetic antibiotics, finding alternative medicines that have antibacterial properties and they have the least side effects on human health appears to be necessary. Many studies have been taken into consideration medicinal plants with antimicrobial properties. The aim of this study was to have an overview of the antibacterial properties of medicinal plants.
    Methods
    In this study, by searching key words as: herbs (Medicinal Plants), anti-bacterial properties of medicinal plants in Iran , antimicrobial properties of medicinal plants in Iran, in scientific articles published in databases as: Iranmedx, Magiran, Google scholar, Ebsco, Pubmed, Science direct, and SID, the required data were obtained.
    Results
    Many herbs, including Zataria multifora, Urtica dioical, Crocus sativus L., Artemisia Absinthium, Menta piperita, Eucalyptus globules L., Borago officinalis L., Scrophularia desrti, Cuminum cyminum L., Rosmarinus officinalis L., Allium hirtifolium, Castaneifolia- sativa, Allium sativum, Pycnocycla spinose, Juglans Regia, Salvia officinalis L. have strong antibacterial properties against a variety of pathogenic bacteria.
    Conclusion
    In addition to the various medicinal plants with antimicrobial susceptibility and pathogenic bacteria resistance, antimicrobial properties of these studied medicinal plants could be used as a natural preservative in a variety of foods from these herbs. Thyme and garlic have antibacterial effects on an extensive range of positive and negative gram bacteria through them.
    Keywords: Medicinal plants, Antibacterial, Natural preservatives, Antibiotic sensitivity
  • Fariba Hashemi Shahraki, Abdul Rasul Namjoo*, Mahmoud Rafieian, Kopaei Pages 53-60
    Background And Aims
    Lavandula stoechas L and Citrus aurantium L. possess flavonoids and they have been used as sedative in Iranian traditional medicine. The aim of this study was to detect and compare the antidepressant activities of Lavandula and Citrus aurantium L in Balb/C mice.
    Methods
    In this experimental study, 54 mice were divided into 9 groups of 6 mice each. Group 1 was the control group and received normal saline. Groups 2, 3, 4 and 5 were treated with different doses of Essential oil of Lavandula (25, 50, 75,100 mg/kg, IP). Groups 6, 7 and 8 were treated with different doses of Essential oil of Citrus aurantium L. (25, 50, 100 mg/kg, IP). Group 9 was treated with imipramine (15 mg/kg, IP). In all groups, the forced swimming test was performed, and the duration of immobility time was expressed as Mean ± Standard error of the mean. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey post hoc tests.
    Results
    Thirty minutes before the forced swimming tests the mice received intraperitoneal injections of Citrus aurantium, lavender and imipramine, but they did not exhibit significant changes in immobilization times compared to the control group(P>0.05). The essential oil of Lavandula 25 mg/kg significantly decreased immobility time in the forced swimming test compared to the essential oil of Lavandula 100 mg/kg group (P
    Conclusion
    Essential oils of Lavandula and Citrus aurantium L. similar to Imipramine have considerable antidepressant properties.
    Keywords: Depression, Forced swimming test, Lavandula stoechas L., Citrus aurantium, Essential oil
  • Mansour Khaledi, Reza Heidari Sureshjani*, Abolfazl Gholipour, Elham Mardanpour Shahrekordi, Hojjat Roohi Broojeni Pages 61-67
    Background And Aims
    Tooth decay is one of the most common dental diseases and the most important cause of tooth decay is the bacteria Streptococcus mutans. Due to the increased resistance of bacteria to antibiotics and their side effects and the use of Teucrium chamaedrys as bactericide in traditional medicine, this study was aimed to study the antimicrobial effects of hydroalcoholic extract of T. chamaedrys on the bacteria S. mutans invitro.
    Methods
    In this experimental study, at first the extract of T. chamaedrys was taken by maceration method. Standard strains of S. mutans with PTCC 1683 and ATCC 35668 were prepared by lyophilized from Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST), and were used to investigate the effects of T. chamaedrys on S. mutans. Then, the antibacterial effects of T. chamaedrys extract were evaluated on S. mutans by broth micro dilution methods and MIC and MBC were obtained.
    Results
    The results of this study showed the MIC of hydroalcoholic extract of T. chamaedrys on S. mutans obtained by the broth micro dilution method, was 128 mg/ml and MBC was 256 mg/ml.
    Conclusion
    According to this study, it can be concluded that the T. chamaedrys plant has little effect on S. mutans and tooth decay.
    Keywords: Hydroalcoholic extract, Teucrium chamaedrys, Streptococcus mutans
  • Zahra Safi, Keramatoolah Saeidi, Zahra Lorigooini*, Hamzeh Ali Shirmardi Pages 68-75
    Background And Aims
    The mullein genus is the largest genus of Scrophulariaceae family. The different parts of this plant contain active substances such as phenols and mucilage. The aim of this study was to evaluate the total phenols and antioxidant activity of mullein in the South West of Iran.
    Methods
    In this study, 10 ecotypes of the Verbascum songaricum were evaluated. Determination of total phenol was performed by the Folin- Ciocalteu method. The antioxidant activity of leaf extracts was measured using the DPPH method.
    Results
    The results showed that total phenols content and antioxidant activity were different among ecotypes. The highest and lowest amount of total phenols obtained from Ardal ecotype (192.92 mg GAE/g DW) Meimand ecotype (107.71 mg GAE/g DW), respectively. The highest amount of antioxidant activity obtained from the Ardal ecotype (IC50: 31.09 μg/ml) that was significantly different with other ecotypes.
    Conclusion
    Total phenols content and antioxidant activity of the samples were affected by habitat climatic. Due to the high amount of polyphenols and antioxidant activity of mullein extract, it seems to be a good herb option as an antioxidant in complementary therapies.
    Keywords: Mullein, Phenol, Antioxidant activity
  • Mahbubeh Setorki, Azam Moshfegh*, Nasrin Raoufi Pages 76-86
    Backgrounds and aims: Brain ischemia and reperfusion is a leading cause of serious and long- range disability in the world. The present study aimed to investigate the effect of hydroalcoholic extract of Matricaria chamomilla on memory impairments and pain induced by global cerebral ischemia.
    Methods
    Matricaria chamomilla flowers were purchased from herbal store and extracted with 70% alcohol. Animals were randomly divided into 6 groups of 7 rats. Control group received saline. Ischemia group underwent ischemia and received saline. Sham group underwent surgery without occlusion of carotid artery. Extract treated groups underwent ischemia and received M. chamomilla extract at doses of 50, 100, 200 mg/kg via ip injection. Behavioral test performed with shuttle box and analgesia test performed with tail flick test.
    Results
    Chamomile extract at doses of 50, 100 and 200 mg/kg significantly improved memory and learning impairments induced by ischemia. In addition, chamomile extract delayed the emergence of painful reflux in tail flick test. It showed better antinociceptive effect at 50 mg/kg.
    Conclusion
    Results of this study showed that chamomile extract possesses protective effects against ischemia induced pain and memory deficits that may be due to its anti-inflammatory and antioxidant effects.
    Keywords: Memory, Learning, Ischemia, Pain
  • Marjan Ehsani, Mehdi Rahnema* Pages 87-97
    Background And Aims
    Recent studies suggest that Tamarindus indica extracts suppress inflammation and reduce stress oxidative injury. This study was aimed to determine the relationship between the effect of pre-nutrition Tamarindus indica extracts on blood brain-barrier permeability and brain edema in rat.
    Methods
    In this study, 70 male Wistar rats divided to 10 groups. The control group received distilled water, while therapy and ischemia induction were not done for sham group. Three treatment groups received doses of Tamarindus indica extracts with 50, 75 and 100 ml/kg of body weight for 30 days. Two hours after the last dose, all the groups were divided to subgroups of MCAO (Middle Cerebral Artery Occlusion) in order to measure of blood-brain barrier permeability and brain edema. Data were analyzed using ANOVA and followed up LSD test.
    Results
    Results indicated that the aqueous extracts Tamarindus indica reduced brain edema in 75, and 100 dosages (79.49±0.16, and 76.61±0.19, respectively) compared with the control group (80.60±0.08).They also reduced the permeability of the blood- brain barrier in experimental groups of 75 and 100 ml/kg (9.61±0.73, and 9.05±0.79, respectively), compared with the control group (12.75±0.81).
    Conclusion
    According to the results of this study, pre-treatment with Tamarindus indica extracts can reduce the permeability of the blood brain-barrier and brain edema in a model of ischemia- reperfusion in rats. But still more studies are needed to extend these observations.
    Keywords: Tamarindus aqueous extracts, Brain edema, Blood brain, barrier
  • Seifollah Borjian Brojeni, Elham Kaveh Baba Heydari, Seifollah Mortezaei, Masoud Borjian Brojeni, Majid Validi* Pages 98-106
    Background And Aims
    Fundamental research on medicinal plants for the detection of medical effective agents and effect on biological pathogens, in medicinal plant research centers all over the world, particularly Iran is increasing in recent years. This study was aimed to determine the level of tannins in acorn fruit´s (Quercus branti) and antibacterial effects of hydroalcoholic extract against Listeria monocytogenes and Enterococcus faecalis, two human pathogenic bacteria was done.
    Methods
    In this fundamental- experimental study, after preparation of acorn fruit´s (Quercus branti) and drying and powder suitable conditions using ethanol, the extract was prepared by maceration and percolation methods. Tannin content was measured by colorimetric method and using of Folin-Deni's reagent. The antibacterial effects of this extract to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) was performed by broth microdilution method.
    Results
    Based on these results, tannin content per gram of dry extract were 123.5±3.5 mg and MIC and MBC of of Quercus branti extract for Listeria monocytogenes were respectively 2 and 8 mg/ml and for Enterococcus faecalis 2 and 4 mg/ml.
    Conclusion
    The results showed that the extract of acorn fruit´s (Quercus branti) by having high tannins has antimicrobial, bactericidal and inhibitory effect on the human pathogen L. monocytogenes and E. faecalis.
    Keywords: Antibacterial effects, Acorn fruit´s (Quercus branti), Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis
  • Mansoureh Memarzadeh*, Abdollah Ghasemi Pirbalouti, Ahmad Nourbakhsh, Usef Aslani Pages 107-115
    Background And Aims
    Bakhtiari savory (Satureja bachtiarica Bunge.) has a high anti-oxidant ability. Kinds of extraction methods are effective on the kind and percent of existence chemical compounds in herbal essences. The aim of this study was to compare antioxidant activities from Satureja bachtiarica Bunge essential oils extracted from different extraction methods to determine the extraction optimization.
    Methods
    Antioxidant activities and the rate of phenol in the essential oils of Bakhtiari savory was extracted by eight different methods in two models, Conventional hydrodistillation ( single distillation, distillation with steam, and distillation with water and steam), and innovative techniques (water penetration method by microwave-assisted and microwave-assisted with water) in DPPH and in DPPH and Folin ciu Calteu method. In this study, BHT and Ascorbic acid were applied as positive control. Data were analyzed using analytic statistical tests and SPSS software.
    Results
    The statistical tests results showed a significant difference in phenol content, and IC50 of obtained essences in different extraction methods (P
    Conclusion
    The steam and microwave– assisted extraction techniques were the best extraction methods with high protective antioxidant activity.
    Keywords: Satureja, Extraction, Essential oil, DPPH, Antioxidant
  • Mohammadsaleh Rasoli*, Azam Soleimani, Minoo Ilkhanipour, Reza Heydari Pages 116-123
    Background And Aims
    Nigella sativa L. grain has a rich medical and religious history. Also, due to the importance of learning and memory, human being is always looking for ways to increase the ability of them. The aim of this study was to investigate the effect of alcoholic extract of Nigella Sativa L. on memory and learning.
    Methods
    The present study was carried out on 28 adult female Wistar rats (weighing 160-200 g) in 4 groups (7 mice per group). The first group (control group) received no treatment, the second and third groups were treated orally with alcoholic extract of Nigella sativa, at a dose of 400 mg/kg of body weight by gavage for 21 days. In addition to oral gavage treatment, the third group was also treated with immobilization stress, and the 4th group was only given immobilization stress to animals. Animals were trained for 3 days and on day 21, (without the extract intake) were conducted memory tests using radial arm 8 branches. On the 1st day and the 21th day of the experiment, all mice by digital scales were weighed. The data were analyzed by One-way ANOVA and Tukey’s post hoc test. The level of significance was considered at P
    Results
    According to the results of Nigella sativa group and "Nigella sativa Stress" group significantly enhanced spatial learning and memory compared to the control group and stress group, respectively (P
    Conclusion
    The obtained results showed alcoholic extract of Nigella Sativa enhances learning and reduces the negative effects of stress on learning and spatial memory and also causes proportionable increase of bodyweight.
    Keywords: Nigella Sativa alcoholic extract, Spatial Memory, Learning, Stress, Body weight
  • Leila Karimi Zandi, Maryam Noorbakhshnia*, Ali Akbar Ehsanpour, Somayeh Rajaeian Pages 124-135
    Background And Aim
    Oxidative stress has a key role in the pathogenesis of many diseases. Potrulaca oleracea (PO) is rich in unsaturated fatty acids and compounds such as: α-Tocopherole, Ascorbic acid and Glutathione, which have anti-oxidative effects. So, it might play an effective role in prevention and treatment of diseases related to oxidative stress. In order to test this, oxidative stress was induced by injection of LPS (bacterial Lipopolysaccharide) in an animal model. At the next step, improvement effect of hidro-alcoholic extract of PO was assessed on oxidative damage induced by LPS in liver of rats.
    Methods
    Male wistar rats were divided into 4 groups. Animals received PO extract (400 mg/kg) in 14 days via oral administration (gavage). LPS (1000 µg/kg) was injected Intra-peritoneally. The antioxidant enzymes activity was determined by measuring catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione Reductase (GR). Moreover, lipid peroxidation as a marker of oxidative damage was measured. Also, histological studies were performed.
    Results
    LPS stimulated and increased the activity of SOD and CAT but reduced the activity of GR with respect to control group. Also, LPS increased malondialdehyde (MDA) in liver. Furthermore, PO at preventation group significantly increased SOD, CAT and GR and decreased MAD with respect to LPS group.
    Conclusions
    It seems PO due to high level of antioxidants compounds can be used as a natural product, for the prevention of damages and diseases caused by oxidative stress.
    Keywords: Potrulaca oleracea extract, Bacterial Lipopolysaccharide, Oxidative Damage, Liver, Rat
  • Mohammad Afkhami, Ardakani, Majid Asadi, Samani*, Mahsa Salehian, Dehkordi, Ebrahim Latifi Pages 136-148
    Background And Aims
    Despite having significant pharmaceutical effects on several diseases, cyclophosphamide, a chemical drug, is associated with several side effects limiting its use to some extent. This review article was aimed to review the protective effects of medicinal plants and the derived compounds from them on reducing the cyclophosplamide-induced side effects in male genital system and the role of the plants in reducing these side effects.
    Methods
    For this review article, the key words cyclophosplamide, male genital system, toxicity, cancer, chemotherapy, and side effects in combination with the terms medicinal plants, herbal medicines, and natural components were searched for in databases Information Sciences Institute, PubMed, Scopus, and Google Scholar. Based on the inclusion criteria, 20 articles published from 2000 to 2015 were selected and included in the study.
    Results
    Of 20 articles, 13 articles addressed plant extracts, 3 articles addressed plant active components, two articles addressed oil essences, and two articles addressed herbal medicines, and their basic properties, protective effect, and effective components on cyclophosplamide-induced toxicity in male reproductive system were discussed.
    Conclusion
    Findings of this study indicated that the plants with antioxidant components, such as flavonoids, are able to reduce the toxicity in testes due to prescription of cyclophosplamide that causes oxidative stress and increase in free radicals. Therefore, it is recommended that the plants with significant antioxidant effects are prescribed alongside with cyclophosplamide and their effects are compared with the plants and the components derived from them whose protective effects have been already examined.
    Keywords: Cyclophosplamide, Male genital system, Oxidative stress, Phenolic compounds