فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 35 (تابستان 1395)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 35 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کاووس سید امامی، علی قادری صفحه 3
    اعتماد سیاسی ازجمله مسائل مهم در مطالعات سیاسی به ویژه در حوزه مشارکت سیاسی است. سنجش این مقوله به ویژه در نگرش جوانان می تواند به شناخت میزان موفقیت نظام های سیاسی و استمرار حاکمیت کمک شایان توجهی بکند. برای سنجش میزان اعتماد سیاسی از دید نسل سوم انقلاب، بر آن شدیم تا با استفاده از داده های موجود تغییرات نگرشی این گروه جمعیتی را بررسی کنیم. در این تحقیق تلاش کردیم، با استفاده از پیمایش های ملی انجام شده در دهه 1380 و با استخراج گویه هایی که می توانستند در سنجش میزان اعتماد سیاسی مورد بهره برداری قرار گیرند و سپس با همسان سازی سنجه ها، روند تغییرات نگرشی نسل سوم انقلاب را در طول دهه 1380 مشخص کنیم. به این منظور، با مطالعه پژوهش های انجام شده با تقسیم مفهوم اعتماد سیاسی به دو مقوله «اعتماد به نهادهای سیاسی و روند تصمیم گیری در نظام سیاسی» و «اعتماد به کنشگران سیاسی» گویه هایی که معرف هر کدام از این مقوله ها بودند در هر یک از بازه های زمانی استخراج شدند و در نهایت روند تغییرات نگرشی در زمینه اعتماد سیاسی در دهه 1380 ترسیم شد. در این تحقیق از تحلیل ثانویه داده های به دست آمده از پیمایش های ملی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد گرچه سطح کلی اعتماد سیاسی در طول دهه 1380 در میان نسل سوم انقلاب مناسب و در حد قابل قبولی بوده، با برخی تغییرات و نوسان ها در آن دوره زمانی مواجه بوده است. در عین حال برخی عواملی که بیشترین سهم را در کاهش شاخص کلی اعتماد سیاسی داشته و نیاز به ترمیم و اصلاح دارند در این پژوهش معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، جوانان، تغییرات نگرشی، جامعه شناسی سیاسی
  • ابراهیم برزگر، مصطفی بیات صفحه 27
    نظریه تساهل از جمله دستاوردهای نظری مغرب زمین به شمار می رود که بیش از یک دهه است وارد گفتمان سیاسی و فلسفی کشورهای جهان سومی شده است. ریشه های این نظریه در جهان معاصر را باید در دوران موسوم به نوزایی و سده های پس از آن جست. مسئله تساهل و مدارا از مباحثی است که در قلمرو ادبیات سیاسی مطرح است و امروزه در روند تکامل سیاسی دولت ها ضرورت پیدا می کند و هر دولتی ناگزیر از تساهل و مدارا و حدود و میزان آن مواجه می شود. در این پژوهش پس از بیان معنا و مفهوم تساهل در اندیشه سیاسی اسلام، به طرح مسئله پرداخته شده و سپس اصول متعارف نظریه در قالب و اصول و پشتوانه نظری تساهل در اندیشه سیاسی اسلامی مطرح شده است. در ادامه با جستجوی تساهل در اندیشه سیاسی اسلام و بررسی مواردی از تساهل در قلمرو جامعه اسلامی، نظریه تساهل و شواهد آن ارائه شده است. این نوشتار در تلاش برای برداشتن گامهای مقدماتی در جهت ارائه یک نظریه در زمینه نقش تساهل و مدارا در طراحی الگوی مطلوب سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران است.
    کلیدواژگان: تساهل، مدارا، آزادی عقیده و مذهب، تولرانس لیبرالی، حکومت، سیاست، اسلام
  • محمد ذاکری، اسماعیل اسدی صفحه 47
    این پژوهش در پی شناسایی و تبیین اولویت ها، محورها و کارکردهای آموزشی، پژوهشی و سیاست گذاری دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور در جهت عملیاتی سازی و تحقق سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است. بدین منظور پس از بررسی پیشینه نظری و پژوهشی، مولفه های اصلی مورد بررسی با استفاده از روش تحقیق کیفی بر محتوای سخنان مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی در بازه زمانی 1389-1394 مورد مداقه و تحلیل قرار گرفته است و محورهای اساسی فعالیت های مربوط به اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی شناسایی شده و سپس پرسشنامه تدوین شده به روش پیمایش در اختیار 50 نفر از خبرگان دانشگاه ها و حوزه آموزش عالی قرار گرفته است. نتایج این بررسی نشان داد که همه عوامل 16 گانه مستخرج از بیانات مقام معظم رهبری از دید پاسخ دهندگان در فعالیت دانشگاه ها حائز اهمیت تلقی شده و سه عامل مفهوم سازی و ترویج گفتمان، تناسب علم با نیازهای کشور و تجاری سازی علم از بالاترین اولویت در برنامه ریزی آموزشی و پژوهشی دانشگاه ها برخوردار است و بر این اساس پیشنهادهایی برای ایفای نقش اثربخش دانشگاه ها در تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، دانشگاه، آموزش عالی، مقام معظم رهبری
  • فرهاد درویشی سه تلانی، حامد فیاضی صفحه 67
    روابط راهبردی ایران و سوریه در سه دهه گذشته مصداق یکی از دیرپاترین اتحادها در منطقه خاورمیانه بوده است. ریشه های این روابط راهبردی را می توان در تغییرگفتمان نظام ایران ناشی از پیروزی انقلاب اسلامی و ایجاد سازه های ارزشی جدید از یک طرف و تهدیدات مشترک این دو بازیگر در منطقه از طرف دیگر جستجو کرد، موضوعی که به ویژه در بحران اخیر سوریه نمود و بروز بیشتری یافت. از این رو، در پژوهش حاضر با بهره گیری از یک چارچوبی توصیفی و تحلیلی در صدد پاسخ به این سوال هستیم که چه عواملی در شکل گیری و تداوم روابط راهبردی این دو کشور طی سال های پس از انقلاب اسلامی ایران تا وقوع بحران سوریه به عنوان دو نقطه عطف بنیادین در تاریخ سیاسی منطقه خاورمیانه موثر بوده است؟ در این مقاله مناسب ترین نظریه هایی که قابلیت تبیین اتحاد پیچیده و راهبردی میان ایران و سوریه داشته اند، شناسایی شده و در میان آنها از دو نظریه سازه انگاری و نئورئالیسم استفن والت برای تبیین روابط راهبردی دو کشور بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در بین نظریات موجود در روابط بین الملل، بهترین مدل تبیینی برای بررسی منافع راهبردی مشترک ایران و سوریه در سال های موردمطالعه، ترکیب دو نظریه سازه انگاری و نئورئالیسم استفن والت می باشد.
    کلیدواژگان: روابط راهبردی، ایران، سوریه، سازه انگاری، تهدیدات مشترک
  • عزیزالله شهبازی، علیرضا گلشنی صفحه 87
    عموما استدلال می شود که دولت های حاکم با تاثیرگذاری در اقتصاد کلان، زمینه انتخاب مجدد خود را از طریق انتخابات فراهم می کنند؛ موضوعی که ذیل مفهوم سیکل تجاری- سیاسی نمود پیدا می کند. بدین سان، مقاله پیش رو تلاش می کند تا در مطالعه ای موردی، سیاست ها و اقدامات سید محمد خاتمی و محمود احمدی نژاد را از منظر سیکل تجاری- سیاسی مورد تشریح قرار دهد. از این رو، مقاله حاضر درصدد پاسخ گویی به این سوال است که چرایی روی کار آمدن و انتخاب مجدد دولت های سید محمد خاتمی (1380) ومحمود احمدی نژاد (1388) را مورد ارزیابی قرار دهد. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی صورت گرفته و گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و اسنادی شامل کتاب ها، مقالات تخصصی و اینترنت بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، دولت های موردمطالعه از طریق سیاست های انبساطی پولی و مالی، زمینه تغییر در متغیرهای اقتصادی را فراهم آوردند که به عرصه ای برای جلب آراء مردم و پیروزی در انتخابات تعین یافت.
    کلیدواژگان: سیکل تجاری، سیاسی، سید محمد خاتمی، محموداحمدی نژاد، سیاست پولی، سیاست مالی
  • سعید حاجی ناصری، حسن خدادی صفحه 113
    کلیه نظریه های روابط بین الملل، بر انسان شناسی «عقل محور» یا «میل محور» خاصی استوارند، با اندکی تامل می توان تقسیم بندی جدیدی از پارادایم های امنیتی روابط بین الملل ارائه داد. بنابراین می توان در کنار دو پارادایم «عقل محور» و پارادایم «میل محور» از پارادایم سوم و جدیدی بنام پیش پارادایم «روح محور» نام برد. لذا با توجه به پیش پارادایم روح محور، سوال اصلی پژوهش پیش رو بر این اساس شکل گرفته که آیا مفاهیم دیگری بجز کسب «قدرت» و «امنیت» همچون «عزت جویی و منزلت طلبی» قابلیت تبیین سیاست خارجی ج.ا.ایران را در دوران دفاع مقدس دارد؟ بنابراین مقاله حاضر با کاربست «نظریه انسان شناسی فلسفی» و مفهوم تحلیلی «عزت جوئی و منزلت طلبی» در پی نشان دادن این فرضیه است که مفاهیم دیگری بجز کسب قدرت و امنیت همچون «عزت جوئی و منزلت طلبی» قابلیت تبیین سیاست خارجی ج.ا.ایران را در دوران دفاع مقدس دارد؟ یافته های تحقیق نشان خواهد داد که رفتار و اقدامات ج.ا.ایران به عنوان موجودیتی اجتماعی در دوران دفاع مقدس با هدف تامین عزت نفس ملی و کسب عزت و منزلت بوده است. همچنین می توان مفهوم «عزت جوئی و منزلت طلبی» را به سه مولفه «محدودیت خودخواسته در منازعات»، «اولویت هویت» و «منزلت جوئی» تبدیل و منازعات ج.ا.ایران در دفاع مقدس را تشریح و تبیین کرد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی فلسفی، عزت جوئی، محدودیت خودخواسته بر منازعات، هویت یابی و منزلت طلبی
  • سید مجید مطهری نژاد، محمد هادی همایون، سعید خزایی، محمدرضاحاتمی صفحه 133
    انقلاب اسلامی ایران فراتر از یک انقلاب نسلی و مقطعی، به عنوان انقلابی پیوسته و تعالی یابنده با چشم انداز تمدنی مطالعه شود. مطالعه آینده فرهنگی_تمدنی انقلاب اسلامی، نیازمند نظریات و الگوهای مناسب آینده نگری می باشد و استفاده از نظریات و الگوهای آینده پژوهی مدرن، بدون توجه به ماهیت فرهنگی و تمدنی آنها، نتایج مطلوبی نخواهد داشت. بازشناخت آینده پژوهی مدرن بازاندیشی سیاستی به منظور تعریف بایسته های آینده پژوهی فرهنگی_تمدنی انقلاب اسلامی ضروری می نماید. مطالعه سیر تطور فرارشته آینده پژوهی و نظریات بنیادی آینده نگر غربی در نیمه دوم قرن بیستم، ماهیت فرهنگی_تمدنی این فرارشته و کارکرد نجات بخشی آن را، برای گذار مدرنیته از نظریات پساتجددی نشان می دهد. آینده پژوهی مدرن توانست با استخدام نظریات جهانی سازی، در یک فرآیند تاخیری و انتقالی، چشم انداز امیدبخشی را برای مدرنیته فراهم آورد و شرایط بحرانی آن را، از حوزه درون تمدنی غرب به حوزه بین تمدنی ارجاع دهد. بازخوانی سویه تهاجمی این فرآیند انتقالی نسبت به انقلاب اسلامی، به فهم بهتر جایگاه انقلاب در گستره پارادایم نوین فرهنگی-تمدنی حاکم بر نظام جهانی منجر می شود و با تاکید بر ظرفیت و چشم انداز فرهنگی-تمدنی انقلاب اسلامی، ضرورت بازاندیشی سیاستی در نظریه ها و الگوهای آینده نگر انقلاب اسلامی را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده پژوهی فرهنگی، تمدنی، آینده پژوهی تجددمدار، آینده پژوهی حق مدار
|
  • Kavous Seyed Emami, Ali Ghaderi Page 3
    Political trust is said to be an important subject in political studies especially in political participation context. Evolution of this subject particularly among the youth¡ shows us an actual picture of political system’s success and continuance of ruler ship. In order to analyze the level of political trust in the third post-revolution generation view¡ we examined the available data about the attitude evolution in this population group. Using surveys took place in 2000s and extracting useful questionnaires n analyze the level of political legitimacy¡ we conducted this research. Then through resembling the units of measurements¡ we tried to define the third generation attitude evolution during the 2000s. Accordingly¡ after reviewing the previous researches¡ the concept of political legitimacy was divided into two subject of “Trust in political bodies and decision-making procedures in political system” and “Trust in political players”. Reference questionnaires of which¡ was extracted separately from each of four survey duration. As a result¡ the trend attitude evolution obeyed in 2000s in political legitimacy presented. In this research by means of a secondary data analysis method¡ we used data derived from nation-wide surveys. Results show that trust in political system from the beginning to mid-2000s obeys a declining manner. The general level of political trust is low¡ too.
    Keywords: Political trust, the Youth, Attitude Evolution, Political Sociology.
  • Ebrahim Barzegar, Mostafa Bayat Page 27
    Including terms of tolerance between Western and Islamic thinkers are discussed. Arab thinkers and so-called Iranian public as to the word «tolerance Toleration» and the meaning of politics have religious tolerance. Tolerance in Islam and in line with the concept of »guidance«¡ ie all dialogue and peace¡ or even violence¡ has been shifted to the right and the wrong position and a combination of belief and disbelief¡ it will be considered canceled. The first explains the meaning of tolerance in Islamic political thought¡ the plan is discussed and common principles¡ principles and theories in support of tolerance in Islamic thought has been introduced. Then¡ search for and monitor tolerance in Islamic Political Thought in the territory of the Islamic society of tolerance¡ tolerance theory¡ experimental verification has been. Ibn final approach to research¡ picking up the preliminary steps to provide a theory on the role of tolerance in Iran policy is desirable pattern design.
    Keywords: tolerance, toleration, freedom of belief, religion, liberal tolerance, government, politics, Islam
  • Mohammad Zakeri, Esmaeil Asadi Page 47
    The aim of this research is identification of superiorities¡ educational¡ research and policy making functions (knowledge and skill) of Iranian universities and higher education system in order of operationalizing and implementation of resistance economy policies. To do this research¡ after reviewing the literature¡ the basic elements of these functions was extracted via qualitative content analysis of supreme leader''s speech between 2010-2015. Based on these factors¡ a questionnaire was developed and distributed between 50 experts of this field to determinate the importance and priority of them. Collected data was analyzed by simple one-way T and Friedman test. The results showed that all of identified elements was important by expert''s viewpoint and factors of paradigm promotion¡ coordination of science with nation needs and commercialization of science has most priority in organizing educational and research activities of Iranian universities.
    Keywords: Resistance economy, university, higher education, supreme leader
  • Farhad Darvishi, Hamed Fayazi Page 67
    Strategic relations with Iran and Syria in the past three decades¡ evidence has been one of the longest lasting alliances in the Middle East. The roots of this strategic relationship can be Tghyyrgftman the Iranian regime of the Islamic Revolution and the creation of new value structures on the one hand and the common threats of the two actors in the area¡ especially in the current crisis the Syrian issue was more salient.in the political history of the Middle East has been effective? In this article theory that can explain the most complex and strategic alliance between Iran and Syria have been identified and among them two theories of constructivism and neo-realism Stephen Walt to explain the strategic relations between the two countries has been used. Of course for better coordination of research topics¡ Walt theory with very few changes within the framework of a new model for the common strategic interests of Iran and Syria and between them is used.
    Keywords: Strategic relations, Iran, Syria, constructivism, common threats
  • Azizollah Shahbazi, Alireza Golshani Page 87
    Generally argued that governments tampered with in macroeconomics¡ his re-election through electoral areas provide¡ subject to the following concept reflected the political trade cycle. Thus¡ the leading paper attempts to study the case¡ Seyyed Mohammad Khatami and Mahmoud Ahmadinejad''s policies and actions to be followed in terms of political trade cycle. Hence¡ this article tries to answer the question of why governments began when re-election of Mohammad Khatami (1380) and Mahmoud Ahmadinejad (1388) to assess. Descriptive and analytical study and data collection form library studies and documents including books¡ technical papers and the Internet.
    Keywords: political trade cycle, Seyed Mohammad Khatami, Mahmoud Ahmadinejad, monetary policy, fiscal policy.
  • Saeed Haji Naseri, Hassan Khodadi Page 113
    All the major theories of international relations under the paradigm of international security are based on certain anthropological¡ With a little reflection can be new division of international relations that security paradigm. Therefore¡ in addition to the paradigm of «man-centered» and the paradigm of «desire-driven» paradigm and the new paradigm called the «soul-centered» named. So with respect to the soul-centered paradigm¡ the main research question ahead is whether the concepts formed the basis of business other than «power» and «security» as a «self-seeking and status-seeking» (c) can explain foreign policy. A. Iran is in a holy war? In other words¡ the self-seeking decision-makers in government formation and / or continued conflict in the Islamic Republic of Iran sacred defense was effective? So this paper by applying «the theory of philosophical anthropology» and the analysis of «self-seeking and self-esteem in show business other than the assumption that power and security concepts such as» status-seeking and self-seeking « (c) can explain foreign policy. A. Iran''s holy war and the phrase »self-seeking and status-seeking «decision-makers in government formation and / or continued conflict in the Islamic Republic of Iran sacred defense has been effective. The results show that the behavior and actions of social existence in the Islamic Republic of Iran as a holy war to national self-esteem and dignity was business. You can also use the concept of» self-seeking and status-seeking «into three components'' self-imposed restrictions in the conflict» ¡ «priorities identity» and «seeking dignity» become holy war and conflicts in the Islamic Republic of Iran described and explained.
    Keywords: the theory of philosophical anthropology, self, seeking, self, imposed restrictions in the conflict, identification, status, seeking
  • Seyyed Majid Motahari Nejad, Mohammad Hadi Homayon, Saeed Khazaei, Mohammad Reza Hatami Page 133
    Islamic Revolution of Iran should be studied more than a generation¡ cross-sectional revolution¡ revolution and progress. The studying of cultural- civilizational future of the Islamic Revolution¡ requires prospective views and suitable patterns and the use of theories of modern futurology¡ regardless of the nature of their cultures and languages¡ wouldn’t have favorable results. Checking of evolution of transdisciplinary futurology and prospective of the fundamental ideas of the West in the second half of the twentieth century¡shows cultural-civilizational nature of this transdisciplinary and it''s part of the rescue operation. Readout aggressive strain of the Islamic Revolution transitional process¡ leads to better understanding the new paradigm of cultural-civilizational revolution in the scope of the global system. With an emphasis on capacity-civilizational and cultural perspective of the Islamic Revolution¡ the necessity of rethinking the policy of the Islamic Revolution requires prospective theories and models.
    Keywords: Futurology, Cultural, civilizational futurology, Modernistic futurology, right orbit future