فهرست مطالب

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 8 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن قمی* صفحه 7
    مقاله حاضر به بازخوانی نقش مردم در قانون اساسی جمهوری اسلامی پرداخته است و بر این باور است که در قانون اساسی از نظر هستی شناسی، حقیقت رای مردم پذیرفته شده و از نظر معرفت شناختی نیز امکان وصول به آن حقیقت مورد تاکید قرار گرفته و از جمله در نحوه تعیین رهبر و مراقبت بر رهبری به آن واقعیت اجتماعی بخشیده است.
    همچنین با اذعان به فلسفه وجودی مجلس خبرگان رهبری در می یابد که اولا باعث نظام مند کردن این نگرش و نهادینه کردن آن می باشد؛ ثانیا نقش اطمینان و آرامش بخشی به جامعه را در شرایط بحرانی ناشی از فوت، کناره گیری و یا عزل رهبری را برعهده می گیرد و ثالثا نقش و جایگاه بی بدیل آن را روشن می سازد.
    کلیدواژگان: مجلس خبرگان، نظارت عمومی، نظارت استطلاعی، احکام امضایی، تداوم صلاحیت
  • سید حمیدرضا میرعظیمی، محسن جمشیدی کوهساری صفحه 35
    این مقاله به بررسی جایگاه نمایندگان مجلس در فقه اسلامی می پردازد. برخی قائل به تطبیق مفهوم نمایندگی مجلس با وکالت در شرع هستند و در مقابل، برخی این تطبیق را به دلایل زیادی رد می کنند.
    در این بین امام خمینی+ به عنوان یک فقیه و موسس نظام هر چند بارها از نمایندگان مجلس تعبیر به وکلای ملت می کرد، اما آنچه از مجموع سخنان ایشان به دست می آید اینکه اطلاق وکلای ملت به نمایندگان مجلس بر اساس معنای لغوی وکالت و توسعه در آن و نه تطابق مفهوم وکالت در فقه با نمایندگی مجلس بود.
    کلیدواژگان: نمایندگی مجلس، امام خمینی، فقه اسلامی، وکالت، وکیل، موکل
  • یوسف ترابی * صفحه 59
    از جمله اصطلاحات جدیدی که در خانواده واژگان امنیتی طی دهه اخیر شایان توجه به نظر می رسد، اصطلاح «امنیت اخلاقی» ابداعی حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی است. بررسی محقق حاکی از این واقعیت است که در ادبیات امنیت پژوهانه مکاتب غربی، این واژه تعریف روشنی ندارد، اما این واژه، دارای بار معناشناختی نوینی در حوزه مطالعات امنیتی به ویژه، امنیت اجتماعی و انسانی است؛ امنیتی که ابعاد فرهنگی، هنجاری، ارزش ها، اخلاق، کرامت و شرافت انسانی، حجب و حیا و شرم را که در ارتباط نزدیکی با سبک زندگی می باشد، شامل می گردد. نوشتار حاضر پویشی علمی به منظور تبیین معناشناسانه «امنیت اخلاقی» از منظر آیت الله خامنه ای می باشد. کارکردهای اخلاق، مولفه های امنیت اخلاقی وشاخص های آن از جمله مواردی است که در این مقاله بررسی می شود.
    کلیدواژگان: امنیت، ارزش ها، هنجارها اخلاق، امنیت اخلاقی، سبک زندگی
  • غلامرضا خواجه سروی، وحید احمدی صفحه 89
    انقلاب اسلامی ایران را می توان نمونه بارز و بدیهی انقلاب های مانا به شمار آورد؛ چراکه ثبات در انقلاب ایران با گذشت زمان، ارتقا یافته و حمایت مردمی نیز در هر دوره ای به فراخور شرایط و بستر سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بازتعریف می شود. این پژوهش در نظر دارد که چرایی مانایی انقلاب ایران را مورد بررسی قرار داده و نشان دهد که جامعیت گفتمان انقلاب اسلامی ایران که دستگاه معرفتی نیروهای اجتماعی را مبتنی بر رضایت و اقناع درونی شکل می دهد، عامل اصلی پویایی و ماندگاری انقلاب ایران به شمار می آید.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، جامعیت، گفتمان، نیروهای اجتماعی، رهبر، دین، اقناع، رضایت
  • بهرام احوان کاظمی صفحه 109
    مقاله حاضر، به دنبال پاسخ به این سوال است که مفهوم نظری و عملی کارآمدی و کارایی در نظریات توسعه غربی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به چه معنا و دارای چه شاخصه ها و تمایزاتی است و از سویی چه راهکارهایی برای افزایش کارآمدی نظام فعلی جمهوری اسلامی قابل پیش بینی و پیشنهاد است؟
    در راستای پاسخ به این سوال تلاش شده است که مفهوم کارآمدی در برخی از نظریه های توسعه سیاسی غرب، نظریه بحران ها، نظریه کارکردگرای ساختاری سیستمی بررسی شده و آنگاه مفاهیم کارآمدی و کارایی در اندیشه امام علی(ع) بحث گشته و سپس با مقارنه این آراء و با پرداختن به دیدگاه های مقام معظم رهبری و اندیشمندان داخلی، شاخصه های بومی و متمایز کارآمدی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ارائه گردد.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، توسعه، کار آمدی، تعالی، توحید، غرب، سیاست
  • محمدرضا مجیدی، حدیث اقبال صفحه 139
    نظام ها، متشکل از نهادها، و نهادها متشکل از ساختارها هستند، ازاین رو تبیین یک الگوی نظام سازی نیازمند بررسی نهادها و ساختارهای موجود در آن است. هر تعریفی از مردم سالاری دربرگیرنده دو مبنای «مشارکت» و «رقابت» می باشد. «نهاد قانون اساسی» اصول متعددی را به منظور تضمین مردم سالاری و حاکمیت مردم اختصاص داده است. «مشارکت سیاسی» با استناد به «متدولوژی مورد اجماع ارزیابی دموکراسی» در این الگو محقق شده است، اما در سوی دیگر ضعف های «مقومات رقابت سیاسی» و «کثرت سالاری چارچوب مند»، چالشی است که این پژوهش متوجه این الگو می بیند.
    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، انقلاب اسلامی، نظام سازی، نهاد، مشارکت، رقابت
  • مجتبی زارعی صفحه 165
    سوال اصلی در این نوشتار آن است که با توجه به مرکب بودن ساختار وجودی انسان از روح و بدن آیا سیاست و حکمت عملی متکفل امور او می تواند تک ساحتی و تک بعدی باشد؟ با توجه به این پرسش بنیادی و سوال اصلی در مقاله پیش روی که اجمالا پاسخ منفی را در پی دارد پیش فرض این پژوهش نیز بر این اساس استوار می باشد که انسان شناسی انقلاب اسلامی، سیاست و حکمت عملی غیر سکولار را برای اداره انسان ضروری می سازد و سنخ سکولار و غیر متالهانه آن فاقد پاسخی جامع به نیازهای چنین است.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، انقلاب اسلامی، سیاست، حکمت علمی، انسان شناسی
  • عبدالله عطایی، بهزاد قاسمی صفحه 189
    مقاله حاضر به بررسی مهم ترین تحولات نهضت روحانیت ایران در طول دوره پهلوی می پردازد. پرسش مهمی که در اینجا مطرح می شود، این است که نهضت روحانیت ایران در اواخر دوره پهلوی به رهبری امام خمینی چگونه متحول شده؟ دیگری اینکه تحول در رویکرد سیاسی چه تاثیری در آینده نهضت داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد سیر تحولی نهضت روحانیت از سیاست گریزی یا عدم دخالت در سیاست با رهبری امام خمینی+ و با طرح دکترین ولایت فقیه به ضرورت دخالت در مسائل سیاسی تحول و تغییر یافته است. این تحول در نهایت موجب تاسیس و شکل گیری نظام جمهوری اسلامی ایران و تداوم آن شده است.
    کلیدواژگان: نهضت روحانیت، سیاست گریزی، نظام سیاسی، سیاست گرایی، نظام دموکراتیک
  • سید مرتضی هزاوه ای، صادق میرویسی نیک صفحه 213
    فهم تاریخ سیاسی ایران و تحولات آن بدون در نظر گرفتن روحانیان شیعه به عنوان قدرتمندترین نیروی جامعه مدنی ایران امری ناممکن است. این مقاله به دنبال بررسی علل سیاسی شدن روحانیت شیعه در تاریخ ایران از منظر جامعه شناسی سیاسی است؛ لذا ابتدا با نگاهی گذرا، جامعه شناسی سیاسی مذهب را توضیح داده و سپس با بررسی موضوع رابطه دولت و روحانیان به عملکرد سیاسی روحانیان شیعه در فاصله زمانی تشکیل دولت صفویه تا انقلاب اسلامی می پردازد. آنچه در اینجا مدنظر می باشد نه ذکر تحولات، بلکه دلیل تحول رفتار سیاسی روحانیان از انزوا تا قدرت یابی و با توجه به بستر اجتماعی آن می باشد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی سیاسی، روحانیت، شکاف سیاسی، نیروهای اجتماعی، قدرت یابی سیاسی
  • عباسعلی فرزندی صفحه 237
    در این مقاله به بررسی مبانی و اصول حاکم بر نظریه نهضتی امام خمینی+ پرداخته می شود. در دیدگاه امام خمینی+ آگاهی و بیداری ملت ها نسبت به وضعیت نامطلوب تحمیلی، هدایت آگاهانه و مدبرانه پیروان نهضت توسط رهبری الهی و مورد قبول عامه و ایمان به آرمان الهی (خداباوری) مبانی نهضت را تشکیل می دهند و تفکیک ناپذیری دین از سیاست، تحول فرد و جامعه، ظلم ستیزی، آمادگی همه جانبه، تلاش برای تصاحب قدرت بر محور حق، اتحاد مسلمانان، استقلال ملت های مسلمان و امید به آینده و انتظار مصلح جهانی اصول اجتناب ناپذیری است که رهبران و طرفداران نهضت اسلامی باید به آن توجه کنند.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، نهضت های اسلامی، استراتژی نهضتی، مبانی نظریه نهضتی، اصول نظریه نهضتی
|
  • Mohsen Qomi * Page 7
    The current article tries to review people''s role in the constitution of the Islamic republic of Iran and believes that in the constitution¡ people''s right to vote has been ontologically recognized and it has been epistemologically secured. It has been socially implemented to elect and supervise the leader. By asserting the purpose of the establishment of Assembly of Experts of the Leadership¡ this article finds that¡ first¡ the assembly makes this approach organized and institutionalizes it. Second¡ this assembly takes the responsibility to calm the society following a crisis caused by the demise¡ resignation or disposition of the leader and third¡ explains its unparalleled role and position.
    Keywords: Assembly of Experts of Leadership, public supervision, passive supervision, endorsed rulings [rulings that existed before, have been endorsed by Islam], continuation of competence
  • Seyyed Hamidreza Mir Azimi, Mohsen Jamshidi Koohsari Page 35
    This article studies the position of Iranian Majlis representatives in Islamic jurisprudence. Some say representation in Iranian Majlis can be adapted to the concept of wakil [agent] in jurisprudence. On the contrary¡ some reject this adaptation for many reasons. As a jurist and founder of Islamic republic of Iran¡ Imam Khomeini has called Iranian Majlis representatives as nation''s wakils¡ however¡ it is inferred from his speeches that first¡ applying the term wakil for Iranian Majlis representatives is based on the broad meaning of wakil not because the concept of wekalat [agency] in jurisprudence applies to Iranian Majlis representatives.
    Keywords: representation in Iranian Majlis, Imam Khomeini, Islamic jurisprudence, wekalat [agency], wakil [agent], movakkel [client]
  • Yousof Torabi * Page 59
    Among the new terms that has appeared in the arena of security in the recent decade is «ethical security» coined by supreme leader¡ Ayatollah Khamenei. According to a search by author¡ this term does not have a clear definition in related western literature. However¡ this term has a new semantic load in the field of security studies especially human and social security; a type of security that includes aspects of culture¡ norms¡ values¡ ethics¡ human dignity and chastity that is closely related to life style. The current study is a scientific survey to semantically clarify «ethical security» from Ayatollah Khamenei''s viewpoint. Functions of ethics¡ elements of ethical security and its features are among the issues covered in this article.
    Keywords: security, values, norms, ethics, ethical security, life style
  • Gholam Reza Khaje Sarvi, Vahide Ahmadi Page 89
    Islamic Revolution of Iran is a clear example for a sustained revolution; since the stability of Iranian revolution has increased over time and public support is redefined according to political¡ social and economic conditions and grounds. This article tries to examine the reasons for the sustainability of the Iranian revolution and demonstrates that comprehensiveness of the discourse of Islamic revolution of Iran is the main factor of its dynamicity and the sustainability that forms the knowledge system of social forces based on internal satisfaction and persuasion.
    Keywords: Islamic revolution of Iran, comprehensiveness, discourse, social forces, leader, religion, persuasion, satisfaction
  • Bahram Akhavan, E. Kazemi Page 109
    The current article tries to provide an answer for this question: What are the meanings of theoretical and practical concepts of efficiency and viability in western theories of development and Iranian - Islamic model of progress and what are their characteristics and distinctions? On the other hand¡ what solutions can be predicted and suggested to enhance the efficiency of the current system of Islamic republic of Iran? To provide a proper answer for above questions¡ it has been tried to first examine the concept of efficiency in some western theories for political development¡ crises approach and systemic structural functional approach and then discuss the concepts of efficiency and viability in Imam Ali''s (''a) thought. These ideas have been compared later and through the study of supreme leader''s opinions and internal scholars'' viewpoints¡ domestic and distinctive characteristics of efficiency in Iranian - Islamic model of development have been presented.
    Keywords: Iranian, Islamic model of progress, development, efficiency, monotheism, west, politics
  • Muhammad Reza Majidi, Hadith Eqbal Page 139
    Systems are comprised of institutions and institutions are comprised of structures. To explain a model for system making¡ one is first required to study institutions and their underlying structures. Any definition for democracy includes two basic concepts i. e. «participation» and «competition». «The constitution» as an institution¡ has reserved numerous principles to secure democracy and people''s ruling. «Political participation» with reference to «agreed upon methodology for the evaluation of democracy» has been implemented in this article. However¡ this article believes that «elements promoting political competition» and «structured panocracy» are challenges faced by this model.
    Keywords: religious democracy, Islamic revolution, system making, institution, participation, competition
  • Mojtaba Zareee Page 165
    The main inquiry of this article is to find out whether politics and practical philosophy in charge of human''s affairs can be single-dimensional while he is naturally composed of body and spirit making him a complex creature. Given this fundamental question and the main inquiry of the current article whose answer is more of a negative one¡ pre-assumption of this article is based on this fact that Islamic revolution''s approach toward humans¡ makes non-secular practical philosophy and politics a necessity for the handling of human''s affairs while its secular and non-divine type does not provide a comprehensive solution for such needs.
    Keywords: transcendental philosophy, Islamic revolution, politics, practical philosophy, approach to human
  • Abdollah Ataee, Behzad Qasemi Page 189
    The current article studies the most important developments in Iranian clerical movement during Pahlavid era. An important question that is raised here is that how has Iranian clerical movement transformed at the final stages of Pahlavid dynasty under Imam Khomeini''s leadership? Another question is that what were the impacts exerted by the change in political approach on the future of this movement? Findings of the article indicate that clerical movement had transformed from anti-politics or non-participation approach to necessity of engagement in political issues by Imam Khomeini''s leadership and his doctrine of welayat-e faqih. This change finally led to formation¡ establishment and sustainment of Islamic republic of Iran.
    Keywords: clerical movement, anti, political approach, political system, inclination toward politics, democratic system
  • Seyyed Morteza Hazawei, Sadeq Mir Weisi Nik Page 213
    It is impossible to understand Iran''s political history and its developments without taking Shiite clerics into account as the most powerful force within Iranian civil society. This article tries to find the reasons why Shiite clerics became engaged in politics in Iranian history from the viewpoint of political sociology; therefore it has first explained political sociology of religion in brief then¡ along with the study of the relations between clerics and the state¡ it has covered Shiite clerics'' performance in politics from Safavid era up to Islamic revolution. This article is not concerned with developments but with reasons for the changes in clerics'' political behavior from reclusion to gaining power while having its social grounds in mind.
    Keywords: political sociology, clerics, political gap, social forces, gaining political power
  • Abbas Ali Farzandi Page 237
    This article examines foundations and principles governing Imam Khomeini''s movement theory. From Imam Khomeini''s viewpoint¡ nation''s awakening concerning the undesirable and imposed status¡ mindful and competent guidance of the followers by a divine leader and faith in a divine cause (the belief in God) shape the foundations of the movement. Inseparability of religion and politics¡ transformation of the individual and the society¡ fight against tyranny¡ comprehensive preparedness¡ endeavors to take over the power based on truth¡ unity among Muslims¡ independence of Muslim nations and hopes for the future as well as the anticipation for the Savior are inevitable principles that leaders and proponents of Islamic movement should take into consideration.
    Keywords: foreign policy, Islamic movements, movement strategy, foundations of movement theory, principles of movement theory