فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1395)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • شهرام معینی*، علیمراد شریفی، هادی فروهرمنش صفحات 1-24
    هدف اصلی این پژوهش تحلیل پایداری مجمع نفتی اوپک بر اساس رهیافت نسبت صیانت دانیلسن و با لحاظ تاثیر تحریم های اقتصادی ایران می باشد. به این منظور از دو مفهوم نسبت صیانت ذخایر نفت خام و نسبت صیانت ظرفیت تولید نفت خام در چارچوب مدل دانیلسن جهت بررسی پایداری اوپک استفاده شده است. ارتباط بین نسبت های صیانت و متغیرهایی همچون جمعیت، ذخایر نفت خام، تولید ناخالص داخلی، تولید و ظرفیت های تولیدی نفت خام تمامی اعضاء اوپک با الگوی داده های تابلویی مبتنی بر مدل دانیلسن مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تحریم های نفتی ایران به عنوان عامل مهم تاثیرگذار بر نسبت های صیانت و در کل پایداری اوپک وارد مدل شده است. نتایج این پژوهش در دوره زمانی2000 تا 2014 میلادی نشان دهنده ارتباط معنادار و منفی میان جمعیت و نسبت های صیانت است. همچنین بین ذخایر نفت خام و نسبت صیانت نیز رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. به عبارت دیگر کشورهای غنی و کم جمعیت نفتی، به دلیل دارا بودن ذخایر نفتی زیاد، تمایل کمتر به برداشت سریع از ذخایر نفتی از خود نشان می دهند که به پایداری اوپک منجر می شود. بر اساس نتایج تحریم های اقتصادی ایران و نسبت صیانت رابطه معنادار و مثبت دارند. بنا بر نتایج کلی این پژوهش کماکان عوامل منجر به ایجاد پایداری در مجمع نفتی اوپک برقرار است. در نتیجه اوپک کماکان یک مجمع نفتی پایدار تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: پایداری، نسبت صیانت، تبانی، تحریم اقتصادی، اوپک
  • اسمعیل ابونوری، حسن لاجوردی* صفحات 25-44
    هدف اصلی این مقاله برآورد شاخص های آسیب پذیری و تاب آوری اقتصادی است. آسیب پذیری از ویژگی های ساختاری است که منجر به افزایش نقاط ضعف اقتصاد در برابر شوک های برونزا می شود. تاب آوری اقتصادی نیز به توانایی سیاستی یک اقتصاد برای مقاومت در برابر شوک و میزان بازیابی پس از شوک اطلاق می شود. در این مقاله با استفاده از روش حداکثر راست نمائی، شاخص آسیب پذیری و تاب آوری اقتصادی کشورهای عضو اوپک برای دوره 1374 تا 1392 (2013-1995) برآورد شده است. پس از برآورد تعداد زیادی مدل، از بین آنها مدل های برتر با توجه به سازگاری با مبانی نظری توسط شاخص های برازش و آزمون معنی داری ضرایب انتخاب گردید. نتایج مطالعه نشان می دهد که کشورهای عراق، آنگولا، لیبی و نیجریه دارای آسیب پذیری بالا و امارات، قطر، کویت و عربستان سعودی دارای آسیب پذیری پایین تری هستند. رتبه ایران در شاخص خالص تاب آوری و در میان 12 کشور عضو اوپک برابر 6 برآورد شده است.
    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، آسیب پذیری اقتصادی، معادلات ساختاری، شاخص های چندگانه علل چندگانه
  • بهزاد سلمانی*، محمد مهدی برقی اسگویی، سمیه رزاقی، صابر خداوردیزاده صفحات 45-68
    در ادبیات اقتصادی و به ویژه اقتصاد بین الملل، معمای فلدشتاین و هوری اوکا که به اختصار معمای F-H نامیده می شود، از اهمیت خاصی برخوردار است. طبق معمای F-H، در کشورهای با تحرک بین المللی بالای سرمایه بین نرخ سرمایه گذاری و نرخ پس انداز داخلی ارتباط مثبت و ضعیف برقرار است. برای بررسی این معما، تاثیر آستانه ای نرخ پس انداز بر سرمایه گذاری کشورهای منتخب توسعه یافته و درحال توسعه طی دوره زمانی 2012-1995 مورد مطالعه قرار گرفته است. جهت انجام این بررسی از مدل رگرسیون انتقال ملایم پنلی (PSTR) استفاده شده است. نتایج آزمون خطی بودن، قویا وجود رابطه غیرخطی میان متغیرهای مورد مطالعه را تایید می کند. براساس نتایج به دست آمده حد آستانه ای پس انداز برای کشورهای منتخب توسعه یافته و در حال توسعه به ترتیب برابر 8/17 و 32 بوده و پارامتر شیب (سرعت انتقال) نیز به ترتیب برابر 1/0 و 3/10 برآورد شده است. در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه متغیر نرخ پس انداز در هر دو رژیم تاثیر مثبت بر رشد سرمایه گذاری دارد. با این وجود میزان تاثیرگذاری آن در رژیم دوم نسبت به رژیم اول کم تر می باشد. همچنین نتایج حاکی از عدم تایید معمای F-H در کشورهای توسعه یافته و نیز رد این معما در کشورهای در حال توسعه می باشد.
    کلیدواژگان: کشورهای در حال توسعه، کشورهای توسعه یافته، معمای فلدشتاین، هوری اوکا، مدل رگرسیون انتقال ملایم پنلی (PSTR)
  • صلاح سلیمیان، کیومرث شهبازی* صفحات 69-92
    اغلب تولیدکنندگان با فروش مستقیم به مصرف کنندگان درگیر نمی شوند و محصولات خود را از طریق نمایندگی ها و توزیع کنندگان می فروشند. تعیین مکان بهینه و تعداد نمایندگی های فروش برای ارائه خدمات و یا محصول، از مهم ترین مراحل برنامه ریزی بنگاه ها بوده و از اهمیت زیادی برخوردار است. مدل های مکان یابی موجود بر پایه فروض ساده ای نظیر شهر خطی و وجود یک یا دو نمایندگی طرح ریزی شده اند. هدف اصلی این مقاله مدل سازی نظری مکان یابی نمایندگی های فروش و بسط مدل های مکان یابی به روشی است که فروض آن به واقعیات نزدیک تر بوده و بتواند شرایط لازم برای انتخاب تعداد بهینه نمایندگی ها و توزیع بهینه مکان آن ها را فراهم سازد. بدین منظور از مدل چن و ریوردان (2007) و لیجسن و رجیانی(2013) استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از این است که تعداد بهینه نمایندگی های فروش تابعی از تعداد خیابا ن ها، ارزش گذاری مصرف کنندگان برای هر واحد کالا، هزینه های حمل ونقل، تعداد مصرف کنندگان واقع در خیابان و هزینه های ایجاد نمایندگی فروش است. براساس نتایج، در صورتی که هزینه های ایجاد نمایندگی فروش نسبتا بالا و هزینه های حمل ونقل نسبتا پایین باشد، آنگاه انحصارگر با ایجاد یک نمایندگی فروش در مرکز و چندین نمایندگی فروش در حاشیه های شهر موافقت خواهد کرد. در مقابل، اگر تعداد مصرف کنندگان واقع بر روی هر خیابان نسبتا کم و تعداد خیابان ها نسبتا زیاد باشد، آنگاه انحصارگر یک نمایندگی فروش در مرکز شهر ایجاد خواهد کرد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، نمایندگی فروش، مدل خیابان های برابر
  • محمد مولایی *، عدی علی صفحات 93-114
    شوک های موقت و دائمی درآمد مهم ترین عوامل تعیین کننده مصرف خانوار به حساب می آیند. بر اساس فرضیه درآمد دائمی، مصرف خانوار همواره به شوک های دائمی درآمد در مقایسه با شوک های موقت بیشتر عکس العمل نشان می دهد. در این مطالعه از تکنیک بلانچارد-کوا برای تجزیه شوک های درآمد به موقت و دائمی و از مدل خود توضیح برداری ساختاری (SVAR) جهت بررسی اثر این دو جزء تکانه بر مصرف خانوار های ایرانی طی سال های 1393-1353 استفاده شده است. نتایج تخمین مدل تحقیق، فرضیه درآمد دائمی را در ایران تایید می کند که بر اساس آن، در طول دوره مورد بررسی، مصرف خانوار تقریبا به طورکامل توسط شوک های دائمی درآمد توضیح داده می شود، در حالی که نسبت به شوک های موقت حساسیتی از خود نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: شوک های موقت و دائمی درآمد، مصرف خانوار، روش بلانچارد، کوا، مدل خود رگرسیونی برداری ساختاری (SVAR)
  • محسن پورعبادالهان کویچ*، حسین اصغرپور، سارا معصوم زاده صفحات 115-132
    با توجه به تفاوت ماهیت دارایی ها در ایران، بازارهایی همچون ارز، طلا، مسکن و سهام که هر کدام دارای بازدهی متفاوتی می باشند، به عنوان گزینه های پیش روی سرمایه گذاران در انتخاب ترکیب سبد دارایی مطرح می شوند. سرمایه گذاران معمولا به دنبال بازدهی های بیشتر بوده و تمرکز آن ها در بازار هایی با بازدهی بیشتر، ممکن است در بلندمدت باعث کاهش بازدهی این گونه بازارها شود. از این مسئله به عنوان همگرایی بازدهی بازار های دارایی یاد می شود. هدف مطالعه حاضر نیز بررسی همگرایی بازدهی بازارهای دلار، یورو، سکه تمام بهارآزادی طرح قدیم، سکه تمام بهارآزادی طرح جدید، نیم سکه، ربع سکه، مسکن و سهام در ایران طی دوره زمانی 1394:11-1381:02 با استفاده از روش همگرایی ناهار و ایندر و سنجش همگرایی بازدهی تک تک بازارها نسبت به متوسط بازدهی این بازارها است. نتایج حاکی از آن است که علیرغم همگرا شدن بازدهی بازار مسکن به متوسط بازدهی بازارها، ضریب همگرایی آن از لحاظ آماری معنی دار نمی باشد. در زمینه بازدهی سایر بازارهای مورد مطالعه نیز شواهدی از همگرایی مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: همگرایی، بازدهی، بازار دارایی ها، روش ناهار و ایندر، ایران
  • هادی رحمانی فضلی*، عباس عرب مازار صفحات 133-152
    این مطالعه، یک مدل برنامه ریزی آرمانی را جهت تخصیص بهینه استانی منابع بودجه در راستای تحقق آرمان های عمده کلان اقتصادی و اجتماعی کشور شامل کاهش نرخ بیکاری، کاهش نابرابری درآمدی و افزایش تولید و اشتغال و سطح سرمایه اجتماعی ارائه می دهد. مدل طراحی شده، سطح بهینه تخصیص منابع بودجه را به استان های کشور به طوری که در راستای تحقق آرمان ها باشد تعیین می نماید. نتایج تجربی برای استان های کشور بر پایه ده شاخص عمده شامل سهم جمعیتی استان، سهم تولید ناخالص داخلی استان از کشور، نرخ بیکاری استان، نرخ باسوادی، نرخ مشارکت اقتصادی، ضریب نفوذ اینترنت، ضریب جینی، نسبت ارزش افزوده بخش های عمده کشاورزی، خدمات و صنعت و معدن نشان می دهد که اولا همگرایی نسبی در توزیع بهینه استانی سهمی اعتبارات بودجه عمومی کشور وجود دارد و ثانیا تحقق آرمان های تعیین شده در استان های بیشتر توسعه یافته نیازمند تخصیص سطوح بالاتری از منابع مالی و بودجه ای نسبت به استان های کمتر توسعه یافته می باشد و در واقع بیشتر هزینه بر است. از این رو در راستای دستیابی به توسعه متوازن و همگرای منطقه ای و رفع نابرابر ی ها و ناهمگنی های فضایی و مالی کشور پیشنهاد می گردد که به اندازه سهم تخصیص منابع بودجه به استان های کمتر توسعه یافته افزوده شود و سهم تخصیص منابع بودجه استان های مختلف همگرا شود.
    کلیدواژگان: تخصیص بهینه استانی، برنامه ریزی آرمانی، توسعه متوازن منطقه ای، بودجه عمومی
  • سیاب ممی پور *، بهنام نجف زاده صفحات 153-178
    در این مطالعه با بهره گیری از الگوی ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها (DEA) کارایی زیست محیطی 16 شرکت برق منطقه ای کشور در بازه زمانی 1389-1393محاسبه شده است. بر خلاف مدل های سابق کارایی که بیشتر بر مدل های شعاعی تمرکز داشته اند در این تحقیق ضمن معرفی چند مدل غیرشعاعی (شامل مازاد مبنا، تابع فاصله جهت دار بر مبنای مازادها و برد تنظیم شده) و مقایسه روش آن ها با مدل های شعاعی (شامل CCR و تابع فاصله جهت دار)، محاسبه کارایی شرکت های برق منطقه ای با این دو الگو انجام شده و نتایج مدل های شعاعی و غیرشعاعی با هم مقایسه شده اند. همچنین در این تحقیق علاوه بر این که ستاند ه ها به دو گروه مطلوب (تولید برق) و نامطلوب (انتشار کربن دی اکسید) تقسیم شده اند، نهاد ه ها نیز به دو گروه انرژی و غیرانرژی تفکیک شده اند. نتایج نشان می دهد که در بین شرکت های برق منطقه ای شرکت های برق منطقه ای کرمان و خوزستان بالاترین کارایی و شرکت های برق منطقه ای فارس و سیستان و بلوچستان پایین ترین کارایی را دارند. همچنین نتایج آزمون های آماری با استفاده از رتبه کارایی شرکت ها نشانگر دو مفهوم اقتصادی است، اول این که تغییر مهمی در کارایی و عملکرد صنعت برق ایران بین سال های 1389 تا 1393 اتفاق نیفتاده است؛ دوم این که بعد از آزادسازی قیمت حامل های انرژی استراتژی ها و رویکردهای متفاوتی توسط شرکت های برق منطقه ای اتخاذ شده است.
    کلیدواژگان: کارایی زیست محیطی، شرکت برق منطقه ای، مدل های شعاعی و غیرشعاعی
|
  • Shahram Moeeni *, Alimorad Sharifi, Hadi Forouharmanesh Pages 1-24
    The main purpose of this study is to analyze the stability of OPEC, based on approach of Danielsen's sacrifice ratio and the impact of Iran economic sanctions. For this purpose two concepts called the reserves sacrifice ratio and the capacity sacrifice ratio on Danielsen model framework have been used for investigating the stability of OPEC. Relationship between sacrifice ratios and variables such as population, gross domestic product (GDP), production and oil production capacities of all members of OPEC have been reviewed and analyzed. Iran sanctions as an important factor influencing on amount of sacrifice ratios and totally OPEC stability have been studied. Period of study has been chosen from 2000 to 2014. The results of this study show that during the examined period, there is a meaningful and negative correlation between population and sacrifice ratios. There is a meaningful and positive correlation between oil reserves and sacrifice ratio too. OPEC countries with large oil reserves have a tendency to restrict extraction of crude oil reserves. There is a meaningful and positive correlation between Iran economic sanctions and sacrifice ratio. Iran's oil production capacity has been reduced due to sanctions against Iran and consequently sacrifice ratios of reserves and oil capacities have been increased. According to results of this research there is no evidence to suggest OPEC collapse. As a result of this study, OPEC still considered a stable organization.
    Keywords: Stability, Sacrifice ratio, Collusion, Economic sanction, OPEC
  • Esmaiel Abounoori, Hasan Lajevardi * Pages 25-44
    The aims of this study is to estimate the resilience and economic vulnerability indicators. Vulnerability is a structural features that increase the weaknesses of a system during adverse shocks. Economic resilience is defined as the ability of economic policy of a country to withstand in the face of shocks and recover from the effects of them. Also this paper economic resilience and vulnerability index for OPEC member countries for the period of 1995 to 2013 is estimated. Using the method of multiple causes, multiple indicators (MIMIC) and using the method of maximum likelihood, resiliency and vulnerability index was estimated. After estimating the number of models, among them top models according to compatibility with the theoretical foundations and the significance test by fitting indicators were selected coefficients. The results show that Iraq, Angola, Libya and Nigeria have high vulnerability and the UAE, Qatar, Kuwait and Saudi Arabia affected are low. Iran's Net Index rating resiliency and among the 12 OPEC members is equal to 6.
    Keywords: Economic resiliency, Economic vulnerability, Structural equation, Multiple, Indicators Multiple, Causes (MIMIC)
  • Behzad Salmani *, Mohammad Mahdi Barghi Oskoee, Somayeh Razzaghi, Saber Khodaverdizadeh Pages 45-68
    In economic literature and especially in international economy literature, Feldstein and Hori Oka puzzle (briefly: F-H puzzle) has special consideration. According to F-H puzzle, in countries which have high international capital mobility, there is a positive but weak meaningful statically correlation between investment rate and domestic saving rate. We investigate threshold impact of saving rate on investment rate in selected developed and developing countries during 1995-2012 due to experiment F-H puzzle. We used Panel Smooth Transition Regression (PSTR) Model in order to study F-H puzzle in these countries. The results of linear relationship test strongly confirm nonlinear relationship between variables of the paper. According to the estimate results, threshold limit of saving calculated (for developed countries: 17.8 and for developing countries: 32) and slope parameter (Transfer Rate) also accounted (for developed countries: 0.1 and for developing countries: 10.3). In developed and developing countries saving rate has positive and meaningful statically effect on investment growth in both regimes. However in developing countries saving rate has less [positive and meaningful statically] effect on investment growth than developed countries. Paper results reject F-H puzzle in both developed and developing countries.
    Keywords: Feldstein, Hori Oka puzzle, Developed countries, Developing countries, Panel Smooth Transition Regression (PSTR) model
  • Salah Salimian, Kiumars Shahbazi * Pages 69-92
    Most manufacturers are not involved with direct sales to consumers and sell their products through dealers and distributors. Determining the optimal location and number of dealerships to provide a service or product is one of the most important stages of firm's planning and is of utmost importance. The available location choice models are based on simplified assumptions such as linear city and one or two firms. The main objective of this paper is theoretical modeling of dealerships location and expansion of location choice models in such a way that its assumptions are closer to reality and could provide the necessary conditions for selection of optimal number of dealerships and optimal distribution of their location. For this purpose, Chen and Riordan (2007) and Lijesen and Reggiani (2013) models are used. The results indicate that the optimum number of dealers is a function of the number of streets, reserve price of consumers for each unit of goods, transport costs, the number of consumers located on every street and costs for creation dealership. Based on the results, if the costs for creation dealership are relatively high and transport costs is relatively low, then monopolist will agree for creation of a dealer on the city center and several dealers in the margins. In contrast, if the number of consumers located on every street is relatively small and number of streets is relatively high, then the monopolist will create a dealer in the city center.
  • Mohammad Mowlaei *, Oday Ali Pages 93-114
    Temporary and permanent income shocks are the most important determinants of household’s consumption. According to Friedman's permanent income hypothesis, household consumption always responds to permanent income shock more than temporary shocks. Given that these two components shock separately are unobservable, in this paper we use Blanchard-Quah method to decompose the income shocks into temporary and permanent and then by applying Structural Vector Auto-regression model to identify the effect of that two shock components on household’s consumption in Iran during the 1974-2014 years. The results from the estimated model confirm the validity of the PIH in Iran. So that household consumption almost entirely explained by permanent shocks income. But it does not show sensitivity to temporary shocks.
    Keywords: Temporary, permanent income shocks, Household consumption, Blanchard, Quah method, SVAR models
  • Mohsen Pourebadollahan Covich*, Hossein Asgharpur, Sara Masoomzadeh Pages 115-132
    Due to the nature of the assets in Iran, markets such as exchange rate, gold, housing and stock are options facing investors as asset portfolio, although each of them has different returns. Usually, investors are looking for higher returns and focus of investors on markets with higher returns may reduce returns of this kind of markets in the long run. This can be named as returns convergence of different asset markets. This study aims to also examine the returns convergence of dollar, euro, coins, housing and stock markets in Iran over the period 2002:05-2016:02, using Nahar and Inder method and convergence Measurement of each market`s returns to the average returns of them. Based on the results, the returns convergence of housing market was not significantly meaningful. Also, there was no evidence of convergence in the returns of other studied markets.
    Keywords: Convergence, Returns, Asset markets, Nahar, Inder method, Iran
  • Hadi Rahmani Fazli*, Abbas Arabmazar Pages 133-152
    This study, offers a Goal Programming model for optimal allocation of provincial budget resources in order to achieve macroeconomic and social goals of country include unemployment and income inequalities reduction and production and employment and social capital increasing. The designed model determines optimum proportion of provinces in budgetary resources in order to achieve goals. Empirical results based on ten provincial indicators include the unemployment rate, GINI coefficient, literacy rate, internet penetration rate, economic participation rate, the province proportion of domestic production and the province proportion of industrial, mining, services and agricultural value added, show that, there is relative convergence in distribution of proportion in public budget resources, and also achieving goals in the more developed provinces needy higher levels of the budget proportion of the province of the less-developed. Therefore, in order to achieve more balanced development and regional convergence and the elimination of inequalities and spatial heterogeneity and financial recommended the allocation of budgetary resources to less developed provinces must be increase and the budget proportion of the provinces converges.
    Keywords: Optimal provincial allocation, Goal programming, Balanced regional development, Public budget
  • Siab Mamipour*, Behnam Najafzadeh Pages 153-178
    This study uses DEA non-parametric approach (Data Envelopment Analysis) to measure the environmental efficiency of 16 Iranian electric power companies during the period (2010-2014). The proposed approach incorporates not only the output separation (desirable and undesirable) but also the input separation (energy and non-energy). This study discusses some non-radial models) slack based measure, Slack based measure based on directional distance function, Range adjusted measure) and compare them with other previous DEA radial models (CCR, Directional distance function) used for the performance evaluation of electric power companies. After the methodological comparison, this study applies the proposed approaches for measuring the environmental efficiency of Iranian fossil fuel power generation. The results show that Kerman and Khuzestan electric power companies belong to a high level of environmental efficiency and the worst performers are Sistan and Baluchestan and Fars companies in term of fossil fuel power generation. Finally, we can conduct a rank sum test based upon their ranking scores to obtain a statistical inference. We find two economic implications. One of the two implications is that no major change has occurred in the operational performance of Iranian electric power industry from 2010 to 2014. The other implication indicates that there are strategic differences in the operation of Iranian electric power firms after the liberalization.
    Keywords: Environmental efficiency, Power generation companies, Radial, Non, Radial models