فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1395)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد نمازی، مهدی ابراهیمی میمند* صفحات 1-29
    اطلاعات حسابداری افشا شده از سوی شرکت ها به طور کامل پاسخگوی نیاز تصمیم گیرندگان نبوده و نیاز به اطلاعات مربوط به ریسک وجود دارد. پژوهش حاضر به بررسی ویژگی ریسک های افشا شده در گزارش های سالانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. هم چنین عوامل موثر بر میزان افشای اطلاعات مربوط به ریسک مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور یاداشت های همراه صورت های مالی و گزارش فعالیت هیات مدیره 275 سال شرکت برای دوره زمانی 1388 تا 1392 با استفاده از تحلیل محتوا مورد بررسی و ویژگی ها و میزان افشای اطلاعات مربوط به ریسک تعیین می شود. داده های حاصل از تحلیل محتوا با استفاده از آزمون های مقایسه ای مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد شرکت ها به طور معناداری به ارائه اطلاعات گذشته نگر در مقایسه با آینده نگر، کیفی در مقایسه با کمی و افشای منابع ریسک در مقایسه با مدیریت ریسک گرایش دارند. هم چنین در بررسی عوامل موثر بر میزان افشای ریسک، نتایج بیانگر ارتباط مثبت و معنادار بین اندازه شرکت و اهرم مالی با میزان افشای ریسک و رابطه منفی و معناداری بین سطح ریسک بازار شرکت با افشای ریسک بود.
    کلیدواژگان: افشای ریسک، تحلیل محتوا، انواع ریسک، ویژگی های شرکت
  • داریوش فروغی*، امین ساکیانی صفحات 31-52
    یکی از عواملی که منجر به سقوط قیمت سهام می شود اقدامات مدیران در راستای نگهداشت اخبار بد و عملکرد منفی در داخل شرکت است. در صورتی که مدیر شرکت دارای نقش دوگانه باشد با توجه به نفوذ و قدرتی که خواهد داشت بهتر می تواند اخبار بد شرکت را در راستای منافع خود انباشت نماید که این امر خود موجب افزایش احتمال ریسک سقوط قیمت سهام می گردد. نقش دوگانه مدیرعامل اشاره به وضعیتی دارد که مدیرعامل شرکت رئیس هیئت مدیره یا نایب رئیس هیئت مدیره نیز باشد. هدف پژوهش حاضرتعیین تاثیر دوگانگی وظیفه مدیرعامل بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام است. به منظور دست یابی به اهداف پژوهش تعداد 98 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388الی 1393 انتخاب گردید. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از دو معیار ریسک سقوط قیمت سهام از الگوی رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که دوگانگی وظیفه مدیرعامل بر هر دو معیار ریسک سقوط قیمت سهام تاثیری مثبت و معنادار دارد.به بیان دیگر مدیران با نقش دوگانه باعث افزایش احتمال ریسک سقوط قیمت سهام می گردند.
    کلیدواژگان: دوگانگی وظایف مدیرعامل، ریسک سقوط آتی قیمت سهام، انباشت اخبار بد
  • محمدرضا عباس زاده، نوید پایدارمنش*، متینا خرمی صفحات 53-68
    با توجه به نگرش عام تاثیر افزایش تورم در کشور بر نگهداری وجه نقد و نگرش تخصصی تغییرات در چرخه عملیات اصلی شرکتها بر وجه نقدی که باید نگهداری شود در این پژوهش به بررسی اثر نرخ تورم و چرخه عملیاتی فعالیتهای اصلی شرکت بر نگهداری وجه نقد در شرکت می پردازیم. تحقیق در بازه زمانی ده ساله ی سال های 1382 تا 1392 برای 118 شرکت انجام شده است. تحقیق دارای دو فرضیه می باشد که با استفاده از یک مدل رگرسیونی چند متغیره و نرم افزار آماری R مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. نتایج تحقیق نشان می دهد بین تورم و نگهداشت وجه نقد رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد؛ و بین چرخه عملیاتی شرکت و نگهداشت وجه نقد رابطه معنی داری وجود ندارد. با توجه به شرایط کنونی کشور ایران توصیه عدم نگهداری وجه نقد به شرکتها کمک شایانی به اثربخشی کارکرد مدیریت می کند، همچنین با توجه به نتیجه فرضیه دوم، تغییرات چرخه عملیاتی شرکت (شامل موجودی ها) تاثیری بر نگهداشت وجه نقد شرکت ها نمی گذارد
    کلیدواژگان: تورم، چرخه عملیاتی، نگهداشت وجه نقد، بورس اوراق بهادار تهران، وجه نقد
  • محمدحسین صفرزاده *، ناهید کاظمی صفحات 69-90
    یکی از مفروضات اولیه حسابداری مدیریت آن است که تغییرات هزینه ها رابطه ای متناسب با افزایش و کاهش سطح فعالیت دارد. اما این فرض با مطرح شدن بحث چسبندگی هزینه ها توسط آندرسون و همکاران (2003) مورد بحث قرار گرفت. به این معنا که میزان افزایش در هزینه ها با افزایش در سطح فعالیت بیشتر از میزان کاهش در هزینه ها در ازای همان میزان کاهش در سطح فعالیت است، که از آن به چسبندگی هزینه ها یاد می شود. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش بررسی چسبندگی هزینه های فروش، عمومی و اداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و همچنین بررسی رابطه بین هزینه های نمایندگی با چسبندگی هزینه های فروش، عمومی و اداری است
    نتایج این پژوهش که متعلق به نمونه ای متشکل از 145 شرکت برای یک دوره 7 ساله 92-1386 است، نشان می دهد در ازای 1% افزایش در سطح فروش، هزینه های فروش، عمومی و اداری 1% افزایش می یابد، در حالی که در ازای کاهش 1% در سطح فروش، هزینه های فروش، عمومی و اداری 3/0% کاهش می یابد. در این پژوهش همچنین معناداری ارتباط بین چسبندگی هزینه های فروش، عمومی و اداری و هزینه های نمایندگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان جریانهای نقدی آزاد، دوره تصدی مدیر عامل و پاداش مدیران (به عنوان معیارهای سنجش هزینه های نمایندگی) ارتباط معناداری با چسبندگی هزینه ها ندارد.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، هزینه های فروش، عمومی و اداری، هزینه های نمایندگی
  • زهره حاجیها*، صلاح الدین قادری صفحات 91-107
    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین فرصتهای سرمایه گذاری و تاخیر در گزارش حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و نمونه پژوهش با اعمال شرایط متغیرهای پژوهش به تعداد 155 شرکت طی سال های 1383-1393 انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از تکنیک آماری رگرسیون داده های تابلویی استفاده شده است. در این تحقیق جهت اندازه گیری فرصت های سرمایه گذاری از دو عامل نسبت ارزش بازار سهام به ارزش دفتری سهام و نرخ رشد دارایی ها بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین فرصت های سرمایه گذاری و تاخیر در گزارش حسابرسی ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد، نسبت ارزش بازار سهام به ارزش دفتری سهام قویترین ارتباط را نشان می دهد. این یافته نشان می دهد که فرصت های سرمایه گذاری منجر به افزایش ریسک حسابرسی می شوند و در نتیجه حسابرسان مستقل دامنه کار حسابرسی مورد نیاز را افزایش می دهند، بنابراین انتظار می رود تاخیر در گزارش حسابرسی رخ دهد.
    کلیدواژگان: فرصت های سرمایه گذاری، به موقع بودن، تاخیر در گزارش حسابرسی
  • غلامرضا کردستانی، زینت خاتمی* صفحات 109-129
    تمایل مدیران به افشای نامتقارن اخبار، منجر به ایجاد ریسک آتی سقوط قیمت سهام می شود. روش های حسابداری محافظه کارانه از انباشت بیش از حد اخبار منفی جلوگیری می کند و ریسک سقوط قیمت سهام را کاهش می دهد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر رابطه بین کیفیت اطلاعات حسابداری و حسابداری محافظه کارانه بر ریسک سقوط قیمت سهام است. بدین منظور داده های 88 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1384 تا 1392 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتیجه برآورد مدل های پژوهش با استفاده از داده های ترکیبی نشان می دهد بین محافظه کاری نامشروط و ریسک آتی سقوط قیمت سهام رابطه معنا داری وجود ندارد. همچنین سطح محافظه کاری نامشروط، نقش محافظه کاری مشروط در جلوگیری از ریسک آتی سقوط قیمت سهام محدود نمی کند. به علاوه بین کیفیت بالاتر حسابرسی با ریسک آتی سقوط قیمت سهام رابطه معناداری یافت نشد.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات، محافظه کاری مشروط، ریسک سقوط قیمت سهام
  • عباس افلاطونی* صفحات 131-148
    در بازارهای کارا فرض می شود که تمام اطلاعات منتشره، بی درنگ یا پس از اندک زمانی درد سترس عموم قرار می گیرد و بین معامله گران به صورتی متقارن توزیع می گردد. با این حال، بسیاری از پژوهشگران عقیده دارند که این فرض، بیش از حد خوش بینانه است و همواره افرادی وجود دارند که اطلاعات آنان بیش از دیگران است. آنان حتی ممکن است به اخبار و اطلاعات محرمانه شرکت نیز دسترسی داشته باشند و در معاملات سهام از آن اطلاعات استفاده کنند. این پژوهش، تاثیر احتمال انجام معاملات سهام مبتنی بر اطلاعات محرمانه شرکت و میزان اختلاف در قیمت های پیشنهادی خرید و فروش سهام را (به عنوان دو مولفه عدم تقارن اطلاعاتی) بر هزینه سرمایه سهام عادی در بازه زمانی 1387 تا پایان 1392 در 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی کرده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که با افزایش در احتمال استفاده از اطلاعات محرمانه شرکت ها در معاملات سهام و نیز افزایش در اختلاف قیمت های پیشنهادی خرید و فروش سهام شرکت ها، هزینه سرمایه سهام عادی آنها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اطلاعات محرمانه، قیمت پیشنهادی خرید و فروش، هزینه سرمایه سهام عادی، عدم تقارن اطلاعاتی
|
  • Mohammad Namazi, Mehdi Ebrahimi * Pages 1-29
    The accounting information currently assimiliated by firms is not wholly adequate for decision makers, and additional information regarding risks is required. This study explores the characteristics of risk disclosures in annual reports of companies listed in Tehran Stock Exchange. The factors affecting risk disclosures are also explored. To achieve the preceding objectives, the annual reports of 275 firm- year over the period of 2009 to 2013 were studied based on the content analysis and the characteristics of risk related information were determined accordingly. Data collected by content analysis was examined using Comparison Tests. The result showed that companies were significantly disclosure back-ward looking rather than forward-looking information and qualitative rather than quantitative information about risk, and they were disclosing risk sources rather than risk managements. Furtheremoe, the result indicated that firm size and leverage Posit a significant positive relationship with corporate risk disclosure, but market risk of the firms exhibits a significant negative relationship with corporate risk.
    Keywords: Risk Disclosure, Content Analysis, Risk Types, Firm Characteristics
  • Daruosh Foroghi * Pages 31-52
    One of the factors that led to stock price crash is managers’ activities to conceal bad news and negative performance inside of the company. If the CEO has a dual role with regard to influence and power will be better hoarding company Bad news In line with their interests that it would increase its stock price crash risk. The dual role of CEO refers to a situation where the CEO is also the Chairman or Vice Chairman of the Board. The purpose of this study is to determine the effect of CEO duality on the future stock price crash risk .In order to attain the research purpose, 98 companies among the listed companies in Tehran Stock Exchange during the years of 1388 to 1393 (2010 – 2015) were selected as statistical sample. Stock price crash risk was computed by utilizing the two criteria. In order to test the hypothesis, by using two measures Stock price crash risk, multivariate linear regression model and panel data have been used. The results of this study indicated that CEO duality has a positive and significant effect on each two criterion related to the stock price crash risk. In other word, CEOs’ dual role cause increasing possibility of stock price crash risk.
    Keywords: CEO Duality, Future Stock Price Crash Risk, Bad News Hoarding
  • Mohammad Reza Abbas Zadeh, Navid Paidarmanesh *, Matina Khorrami Pages 53-68
    According to the general attitude of the impact of inflation in the country to cash holding and the professional attitude and changes in the Company's operations on the cash cycle that must be kept, in this study, we investigate the effects of inflation and the operating cycle of the main activities of the company to cash holdings in the company. Research done on ten-year period 1382 to 1392 for 118 companies. Research has two hypothesis that analyze using a multivariate regression model and the R statistical software. The results show a significant inverse relationship inflation and cash holdings, and there is no significant relationship between the company's operating cycle and cash holdings. According to the current situation in Iran not company's cash holding recommendation helps to effectiveness management function, the, also according to the second hypothesis, the company's operating cycle changes (including inventory) does not affect the company's cash holdings.
    Keywords: Inflation, Operating cycle, Cash holdings, Tehran Stock Exchange, Cash
  • Mohammad Hosein Safarzadeh * Pages 69-90
    One of the initial assumptions of management accounting states that any changes in costs bear a relationship to the increase or decrease of the level of activity. However, this assumption has been argued after the issue of cost stickiness was proposed by Anderson et al. (2003), i.e. the amount of increase in costs due to an increase in the level of activity is much more than the amount of decrease in costs due to a decrease in the level of activity. Therefore the primary goal of this research is to investigate the issue of cost stickiness in selling, General and Administrative costs in TSE. Investigation the relationship between agency costs and Selling, General and Administrative costs stickiness is another goal of this research.
    The results of this study are based on a sample of 145 listed companies in TSE for a seven-year period; during the years 1386 to 1392. These results suggest that while there is an increase of %1 in selling, General and Administrative costs for an increase of %1 in the volume of sales, there is a decrease of %0.32 in the Selling, General and Administrative costs for the same amount of decrease in the volume of sales. In this research, the relationship between agency costs and Selling, General and Administrative costs stickiness were also investigated. The results show that, there is no significant relationship between free cash flow, CEO tenure and director's bonus (as variables for measuring agency costs) with Selling, General and Administrative costs stickiness.
    Keywords: costs stickiness, Selling, General, Administrative costs, agency costs
  • Zohre Hajiha * Pages 91-107
    The objective of this study is to evaluate investment opportunities and audit report lags in the Tehran Stock Exchange. Tehran stock exchange listed firms constitute statistical population of the research and the sample was selected imposing conditions of the research variables to 155 firms during 2005-2015. Statistical technique of panel data regression was used to analyze data and test the hypotheses. In this study to measure of investment opportunities has been used two factors, the the ratio of market value to book value stocks and assets growth rate. According to the results, there is a positive and significant relation between the investment opportunities and audit report lags and significant positive relationship exists, the the ratio of market value to book value stocks shows the strongest correlation. High investment opportunities have been perceived to increase audit risk. External auditors, therefore, have to increase the required scope of audit work, which is expected to lead to longer audit report delays.
    Keywords: Investment opportunities, Timeliness, Audit report lag
  • Gholamreza Kordestani, Zinat Khatami * Pages 109-129
    With increasing resources for management, The rate increases with the participation of relevant beneficiaries, The consequences of such a situation of conflict of interest. Managers who are at the center of this conflict, By providing financial information. This attempt to reduce conflicts of interest. They have an incentive effect and are often due to the favorable situation of the company's managerial discretion in reporting, the opportunity to apply this procedure also ones. The tendency of managers to disclose asymmetric News, Lead to future stock price crash risk is. Conservative accounting procedures prevent the accumulation of too much negative news and reduce the stock price crash risk.The purpose of this study is examined the relation between the quality of accounting information and accounting conservatism on crash risk of stock prices.For this purpose, data from 88 Production firms listed in Tehran Stock Exchange were analyzed during 1384 to 1392. Research models using panel data estimation results show that unconditional conservatism and future stock price crash risk there is no significant relationship.also the level of unconditional conservatism , not limit the role of conditional conservatism in preventing future stock price crash risk. In addition, not found a significant relationship between higher quality audit with future stock price crash risk.
    Keywords: Information quality, Conservatism, Stock price crash risk
  • Abbas Aflatoni * Pages 131-148
    In the capital markets, it is assumed that all issued information is available to public, immediately or after a short time. However, many researchers believe that this assumption is too optimistic and always there are people that they have more information than others. Furthermore, they may have access to firm’s private information and use that information to stock trading. This research investigates the effects of probability of trading based on firm’s private information (PIN) and the effect of bid-ask spread; (as two factors of information asymmetry) on the cost of equity capital (CoE) from 2008 to the end of 2013 in 112 firms listed in Tehran Stock Exchange. The research results show that the increase in probability of stock trading based on private information about firms’ condition (PIN) and also increase in bid-ask spread, increases the firm’s cost of equity capital. On the other hand, there is a negative association between two factors of information asymmetry (PIN and bid-ask spread) and the cost of equity.
    Keywords: Private information, bid, ask prices, cost of equity, information asymmetry