فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 17 (زمستان 1394)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 17 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین رضایی مقدم*، مجتبی مهدیان بروجنی صفحات 1-13
    طوفان ریزگرد یکی از مهم ترین چالش های منطقه غرب آسیا محسوب می شود که در دهه های اخیر به دلایل متعدد از جمله خشکسالی، شدت بیشتری یافته اند. این طوفان ها حجم عظیمی از ذرات خاک را جابه جا کرده و باعث آسیب های شدید اقتصادی، اجتماعی و سلامت می شوند. نتایج تحقیقات نشان می دهد که طوفان های ریزگرد می توانند از مهم ترین مخاطرات اقلیمی کشور محسوب شوند. شناسایی منابع و کانون های برداشت ریزگردهای واقع در مرزهای جنوب غرب کشور، هدف اصلی این پژوهش را دربر می گیرد. بدین منظور، با بهره گرفتن از تصاویر سنجنده AVHRR ماهواره نوآ اقدام به شناسایی مناطق منشا تولید ریزگردها گردیده است. در این راستا با استفاده از داده های هواشناسی سطح زمین که مربوط به کدهای پدیده ریزگردها هستند، 24 تصویر AVHRR از بین کلیه تصاویر تهیه شده انتخاب گردیدند و با استفاده از الگوریتم های معروف آشکارسازی ریزگردها شامل اختلاف دمای روشنایی در باندهای مادون قرمز حرارتی و همچنین ترکیب رنگ کاذب، اقدام به آشکارسازی ریزگردها گردید. از تصاویر بارزسازی شده در مجموع 62 نقطه منشا در جنوب غرب کشور استخراج گردید که با استفاده از توزیع تراکم نقاط به دست آمده در محیط GIS، سه منطقه مکرر در تولید ریزگردها در جنوب غرب کشور معرفی گردید که شامل غرب ایلام و مرز این استان با عراق، تلاقی مرزهای جنوبی ایلام، شمال خوزستان و عراق و نواحی اطراف تالاب هورالعظیم می شوند.
    کلیدواژگان: ریزگرد، سنجش از دور، بارزسازی، جنوب غرب ایران، AVHRR
  • علی اکبر عنابستانی*، مهدی جوانشیری، مهدیه موسوی صفحات 15-33
    مشارکت یکی از مهم ترین ارکان توفیق طرح های توسعه روستایی از جمله طرح هادی محسوب می شود و از آنجا که مشارکت فرآیندی نیست که بتوان آن را از بیرون تعیین کرد و باید آن را از طریق کنش و بازبینی جمعی و منظم مردم به وجود آورد، هدف تحقیق، بررسی عوامل موثر بر مشارکت روستاییان در فرآیند تهیه طرح های هادی در سکونتگاه های روستایی مورد مطالعه انجام شده است.در تحقیق حاضر، با استفاده از کارهای صورت گرفته در دانشگاه ها، موسسات و مجلات علمی و پایگاه های علمی مختلف، اطلاعات مورد نیاز در زمینه عوامل موثر بر مشارکت روستاییان در اجرای طرح هادی روستایی به دست آمده است و در مطالعات میدانی نیز اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشگری و مشاهده حاصل شد. جامعه آماری، 12 سکونتگاه روستایی شهرستان دشتستان که در آنها مشارکت روستاییان در فرآیند اجرای طرح چشم گیر بوده است می باشد. در سطح روستاها، حجم نمونه خانوارهای مورد پرسشگری بر اساس فرمول کوکران 257 خانوار بوده که 136 خانوار در طرح هادی مشارکت کرده اند و 121 خانوار در طرح هادی مشارکت نکرده اند؛ همچنین 28 نفر از مسئولین روستایی (دهیار و اعضای شورای اسلامی) نیز مورد پرسش قرار گرفته اند تا نتایج قابل مقایسه باشد. یافته نشان می دهد کهمیزان مشارکت روستاییان در تهیه و تصویب و اجرای طرح در حد متوسط است. در بررسی عوامل موثر بر مشارکت نیز عوامل فردی با میانگین 67/3 موثرترین عامل در مشارکت و عوامل اقتصادی با میانگین 01/4 موثرترین عامل در عدم مشارکت روستاییان است؛ بنابراین، آگاهی روستاییان می تواند زمینه ساز افزایش مشارکت و سطح توانمندی اقتصادی روستاییان به عنوان مانعی برای مشارکت آنان محسوب گردد. در تحلیل فضایی عوامل موثر بر مشارکت، روستاهای نظرآقا و رود فاریاب به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار را دارا بوده اند. در کل عوامل موثر بر مشارکت، 6/34 % درصد از تغییرات مربوط به میزان مشارکت روستاییان را تبین می کند.
    کلیدواژگان: عوامل موثر بر مشارکت، طرح هادی روستایی، عوامل فردی، عوامل اجتماعی، فرهنگی، شهرستان دشتستان
  • سعیدرضا اکبریان رونیزی*، رعنا شیخ بیگلو صفحات 35-47
    توسعه پایدار روستایی دارای ابعاد مختلفی است که در بین آنها بعد پایداری اجتماعی در تحقق اهداف توسعه روستایی بسیار حائز اهمیت است. این بعد از پایداری، تعیین نیازمندی های اجتماعی حداقلی برای توسعه بلندمدت و شناسایی چالش های پیش روی عملکرد جامعه در بلندمدت را دنبال می کند. دستیابی به پایداری اجتماعی در نواحی روستایی، نیازمند شناخت و تحلیل وضعیت پایداری اجتماعی روستاها است. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف سنجش، تحلیل و اولویت بندی نواحی روستایی دهستان قلعه بیابان (شهرستان داراب) از لحاظ پایداری اجتماعی تدوین یافته است. اطلاعات و داده های مورد نیاز در این پژوهش، با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. واحد تحلیل پژوهش خانوارهای ساکن در 7 روستای بالای 20 خانوار است که 10 درصد آنها (185 خانوار) به عنوان خانوار نمونه انتخاب شدند. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری Tتک نمونه ای، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر، تجزیه و تحلیل و در راستای اولویت بندی روستاهای مورد مطالعه از تکنیک RALSPI استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که نواحی روستایی داراب از لحاظ پایداری اجتماعی بالاتر از حد متوسط قرار دارند که البته تفاوت معناداری از این لحاظ در بین روستاها وجود دارد؛ همچنین بر اساس مدل RALSPIمشخص شد که از لحاظ پایداری اجتماعی روستای فتح آباد در بالاترین رتبه و روستای بیخ وبنگل در پایین ترین رتبه قرار دارد. نهایتا اینکه مشخص گردید، معیارهای جمعیت، امکانات و خدمات و نیز معیار رضایت زیستی نقش موثری در بالابودن میزان پایداری اجتماعی روستاها دارند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری اجتماعی روستا، مدل RALSPI، دهستان قلعه بیابان
  • منصور جهان تیغ*، مرضیه تابع صفحات 49-63
    استفاده بی رویه از زمین به دلیل افزایش جمعیت باعث کاهش حاصلخیزی، تخریب و فرسایش آن گردیده است. فرایند نهایی این برداشت های نامعقول، افزایش چالش های اقتصادی - اجتماعی و زیست محیطی است. بخش عمده تلفات خاک از طریق فرسایش آبی صورت می گیرد که پیشرفته و حاد آن،نوع خندقی است. هدف از اجرای این پژوهش، مقایسه خاک خندق های دو منطقه چابهار (خندق شماره 1 و 2) و سیستان است. برای اجرای این پژوهش، محدوده پراکنش خندق ها و همچنین نوع اقلیم آنها مشخص شد. بر اساس مطالعات میدانی برخی از خصوصیات خندق ها در نقاط مختلف آنها شناسایی گردید. از محل سر و فاصله های 25، 50 و 75 درصد طول آنها، از دولایه خاک سطحی (15-0) و عمقی (30-15 سانتی متری) نمونه های خاک برداشت و به آزمایشگاه منتقل شد. ویژگی های اسیدیته، شوری، درصد سدیم قابل تبادل، ظرفیت تبادل کاتیونی،درصد اشباع و بافت خاک اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از برنامه آماری SPSS موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقایسه میانگین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک با استفاده از آزمون T نشان داد که بین مقدار pH، EC، SAR، CEC، ESP، SP، رس، سیلت و شن در منطقه چابهار و سیستان اختلاف معنی داری وجود ندارد. شکل پروفیل عمودی راس خندق های منطقه چابهار به ترتیب مایل و غارمانند و از سیستان عمودی است. پلان عمومی خندق های چابهار از نوع پنجه ای و خطی بوده ولی در منطقه سیستان به صورت مرکب است. از لحاظ پلان راس خندق شباهت های بین برخی از خندق ها وجود دارد. به صورتی که خندق های U و Vشکلبه ترتیب دارای پلان راس شاخه ای و نقطه ایاست.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، سیستان، تلفات خاک، فرسایش خندقی، فرسایش آبی
  • سیامک طهماسبی، سیدعلی بدری*، محمدرضا رضوانی صفحات 65-86
    تغییر و تحول همیشه همراه جوامع بشری بوده و بعد از انقلاب صنعتی به دلیل گسترش فناوری این تغییرات سرعت بیشتری به خود گرفته است. در این میان، جوامع عشایری که در طول تاریخ کهن سرزمین ایران نقش بسیاری مهمی را بر عهده داشته اند، امروزه به دلایل متعدد، تغییرات عمیقی را در ابعاد مختلف زندگی خود تجربه کرده و از نقش و اهمیت دیروزین آن کاسته شده است. با این حال، در چنین فراشدی، چالش ها و فرصت های زیادی فراروی آنان قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، شناخت الگوهای تغییر و تحول در ابعاد معیشتی - زیستی و تبیین آنها در یکی از
    زیست بوم های ایل پر سابقه قشقایی، یعنی زیست بوم طایفه فارسیمدان است. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی است و با استفاده از رهیافت کیفی و نظریه بنیانی انجام شده است. انتخاب نمونه ها ابتدا به شیوه ملاکی و سپس گلوله برفی بود که در نهایت با بهره گیری از تکنیک های مشارکتی، مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با تعداد 12 نفر، اشباع نظری حاصل شد. نتایج پژوهش نشان
    می دهد که الگوهای متفاوت معیشتی - زیستی همچون یکجانشینی، نیمه کوچ نشینی و کوچ بدون دام در این محدوده شکل گرفته است. یافته های تحقیق مشخص می کند که مجموعه نیروهای درونی تغییر «ضعف دانش و تکنولوژی نوین عشایر در ارتباط با دامداری»، «افزایش جمعیت، مهاجرت به شهر و کمبود نیروی کار» و «کمبود سرمایه» را شامل می شود. مجموعه نیروهای بیرونی تغییر نیز دربرگیرنده مواردی مانند «اصلاحات ارضی»، «محدود بودن حمایت و پشتیبانی دولت از نظر قانونی، حقوقی و مالی»، «ورود خدمات و امکانات به روستا»، «نفوذ تکنولوژی در بین عشایر»، «آسیب پذیری عشایر در برابر مخاطرات طبیعی و انسانی»، «از بین رفتن مدیریت سنتی عشایری» و «تغییر ساختار سیاسی کلان کشور» است. در نتیجه می توان گفت که مجموعه نیروهای ترکیبی تغییر شامل «سست شدن ارزش های زندگی کوچ نشینی»، «رواج فرهنگ مصرف گرایی» و «گرایش به سبک زندگی شهری» در شکل گیری و انتخاب الگوها و راهبردهای اتخاذشده توسط اجتماع مطالعه شده، ایفای نقش کرده و در نهایت چالش ها و فرصت هایی را به وجود آورده اند.
    کلیدواژگان: کوچ نشینی، تغییرمعیشتی، زیستی، روستای عشایری، یکجانشینی، طایفه فارسیمدان، قشقایی
  • حجت الله صادقی*، یعقوب سیف، اسکندر صیدایی، مریم صالحی کاخکی صفحات 87-107
    مخاطرات محیطی همواره تهدیدی برای سکونتگاه های انسانی است. این تاثیرات در فضاهای روستایی و در مناطق مختلف کشور با توجه به نوع مخاطرات متفاوت است. سکونتگاه های روستایی با توجه به خصوصیات گوناگون نظیر موقعیت جغرافیایی روستاها، ساختار کالبدی - فضایی، نوع مخاطره پذیری، بیشترین بحران ها را در زمان بروز مخاطرات تجربه خواهند نمود. شناسایی آسیب پذیری سکونتگاه های روستایی با در نظر گرفتن متغیر ها و عوامل موثر از روش های پیشگیری، کاهش خسارات و مدیریت مخاطرات به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر، اولویت بندی روستاهای استان خوزستان از منظر آسیب پذیری محیطی بر اساس متغیرهایی نظیر فاصله از حریم گسل های فعال زمین شناسی، مشخصات خاک، مشخصات سازندهای زمین شناسی، فاصله از دشت های سیلابی، فاصله از مناطق حفاظت شده، فاصله از وقوع نقطه ای زمین لغزش و میزان شیب زمین با استفاده از منطق فازی در راستای توسعه پایدار، پیشگیری بحران و کاهش خسارات است. روش پژوهش بر مبنای ماهیت توصیفی -تحلیلی و بر اساس هدف کاربردی و قابل استفاده در منطقه مورد مطالعه است. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس منطق فازی در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) طراحی و پیاده سازی شد. نتایج پژوهش نشان داد که استان خوزستان به پژوهش های بسیاری در زمینه اولویت بندی آسیب پذیری نیازمند است؛ از بررسی 1989 نقطه روستایی بر اساس سناریو های مختلف از جمله سناریوی نسبتا بد بینانه 746 نقطه روستایی، سناریوی نسبتا خوش بینانه 3 نقطه روستایی، سناریوی متعادل یا تابع ترکیب خطی وزن دار حدود 98 نقطه روستایی دارای مقدار استانداردشده آسیب پذیری محیطی بیش از 5/0 هستند. همچنین بر اساس سناریوی بدبینانه، تمامی سکونتگاه های روستایی منطقه دارای مقدار استانداردشده آسیب پذیری محیطی بیش از 75/0 و بر اساس سناریوی خوش بینانه، تمامی سکونتگاه های روستایی دارای مقدار استانداردشده آسیب پذیری محیطی صفر هستند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، آسیب پذیری محیطی، سکونتگاه های روستایی، منطق فازی، استان خوزستان
  • عرفان بشکار، احسان صیاد *، شایسته غلامی صفحات 109-118
    خشکیدگی تاج از پدیده های بارزی است که در جریان خشکسالی های اخیر در جنگل های بلوط زاگرس رخ داده و پایداری و حیات این اکوسیستم ها را با تهدید جدی مواجه کرده است. با توجه با اینکه تاثیر ویژگی های تاج درختان بر حضور دارواش اثبات شده و همچنین ویژگی های تاج با خشکیدگی آن ارتباط دارند، بنابراین در این تحقیق الگوی توزیع مکانی درختان خشک شده در اثر حضور دارواش و پارامترهای مربوط به تاج درختان با هدف مدیریت و کنترل دارواش و جلوگیری از آسیب آنها به درختان در جنگل های گهواره در استان کرمانشاه بررسی شد. به این منظور شبکه ای با ابعاد 200 متر ×200 متر به صورت سیستماتیک - تصادفی در منطقه انداخته شد و نمونه برداری در 84 پلات 40 متر ×40 متر انجام شد. سپس اقدام به بررسی همبستگی مکانی با استفاده از روش های زمین آماری (واریوگرام) گردید. دامنه تاثیر واریوگرام ها برای ارتفاع درخت 4110، ارتفاع درخت دارواش دار 4227، قطر متوسط تاج درخت 4110، قطر تاج درخت دارواش دار 4110، نسبت شکل تاج درخت دارواش دار 5110، سطح تاج درخت دارواش دار 2053 و حجم درخت دارواش دار 1793 و درصد خشکیدگی تاج 4110 است. دامنه تاثیر ارتفاع درخت، ارتفاع درخت دارواش دار، قطر تاج، قطر تاج دارواش دار با درصد خشکیدگی تاج مشابه است که این نشان می دهد این عوامل تاثیر بیشتری بر روی توزیع این متغیر دارند. در واقع تا محدوده حدود 4000 متر، توزیع خشکیدگی در اثر دارواش تحت تاثیر این ویژگی های درختان است.
    کلیدواژگان: الگوی توزیع مکانی، خشکیدگی، دارواش، دامنه تاثیر، ویژگی های تاج
|
  • Mohammad Hossein Rezaei Moghaddam*, Mojtaba Mahdian Boruojeni Pages 1-13
    Dust storm is considered as one of the most important challenges in the west of Asia which has been intensified in recent decades due to various reasons like drought. These storms move a huge amount of soil particles causing severe economic, social and health damages. Different research findings show that dust storm can be considered as the most important climatic hazards in Iran.The present study aims at recognizing dust sources and its removal centers located in the southwest of Iran's borders. Using coded meteorological data, 24 AVHRR images were selected from all images. Moreover, the particles were detected by using the well–known algorithm of dust detection including brightness temperature difference in the thermal infrared bands and false-color combination. Totally, 62 original points were recognized in the southwest of the country, although 3 effective regions in production of dust were introduced by using the obtained density distribution in GIS including the west of Ilam and its bordering with Iraq, the confluence of the southern border of Ilam, north of Khuzestan and Iraq and the regions around HoorAlazim pond.
    Keywords: Dust Storm, Remote Sensing, Enhancement, Southwest of Iran, AVHRR
  • Ali Akbar Anabestani *, Mehdi Javanshiri, Mahdieh Mosavi Pages 15-33
    Participation is considered as one the most important elements of successful implementation of rural development projects, including rural conduct plans. Since participation is not a process that could be imposed from the outside, it should be created through collective action and regular revision of popular ideas. The present study aims at investigating the factors affecting the participation of rural people in the preparation process of the rural conduct plans in rural settlements. In the present study, using the previous studies of universities, institutes and scientific journals, and scientific databases, the primary information about the factors influencing participation of villagers in the implementation of the rural guidance plan have been achieved. Moreover, required information was also obtained through questionnaires and observation in the field studies. The population included 12 rural settlements in Dashtestan County in which the participation of villagers in the implementation process of rural conduct plans has been remarkably significant. Based on Cochran formula, the sample size of the households which were interviewed included 257 households in which 136 households had participated in the rural conduct plans and 121 households had declined to participate in the plans. In addition, 28 people from the rural authorities (rural administrators known as Dehyar and members of the Islamic council) were also interviewed, so that we can compare the results. The findings show that, based on single sample t-test, the participation of the villagers in the preparation, adoption and implementation of the rural conduct plans was moderate. The review of the factors affecting the participation of rural people revealed that individual factors had the highest mean (3.67) in the level of participation, and the economic factors had the highest mean (4.01) in non-participation of the villagers. The villages of Nazar-aqa and Faryab had the highest and the lowest mean for the factors that can affect the level of participation respectively. In general, the factors influencing the participation explains 34.6% of changes in participation level of the villagers.
    Keywords: Effective Factors on Participation, Rural Conduct Plans, Individual Factors, Socio, Cultural Factors, Dashtestan County
  • Saeid Reza Akbarian Ronizi *, Rana Shaykh, Baygloo Pages 35-47
    Rural sustainable development has different dimensions in which the dimension of social sustainability is of great importance. This dimension follows not only determining the minimum social requirements for long-term development but also recognizing the challenges ahead of the society performance for a long time. As a matter of fact, accessing social sustainability in rural areas requires the recognition and analysis of social sustainability of the villages. Therefore, regarding social sustainability, the present study aims at evaluating, analyzing and prioritizing rural area of Ghal’eh Biaban District (Darab City). The data are gathered through library method, (including books, articles, and statistics) and field method (the questionnaire in the frame of Likert range to evaluate and analyze social sustainability indices). The samples include the families of 7 villages with the population more than 20 families in which 10% of the population was chosen (185 people) as the sample families. Analysis of data was done using RALSPI model and statistical descriptive and inferential methods. Variance analysis was applied for explaining difference among villages in respect of social sustainability, and ranking cases was done through RALSPI method because of reducing substitution possibilities between indicators. This method requires weighting indicators, so the weight vector was calculated using entropy method whose results assumed as input of RALSPI method. The findings reveal that rural areas have higher than average social sustainability, although there are significant differences among the villages. Moreover, based on RALSPI method, it turns out that Fath Abad village has the highest rank of social sustainability while Bikh & Bongol the lowest rank of social sustainability.
    Keywords: Sustainable Development, Rural Social Sustainability, RALSPI Method, Ghaleh Biaban District
  • Mansour Jahantigh *, Marzieh Tabe Pages 49-63
    Nowadays, the population growth leads to increasing the demand for food, which typically causes additional use of arable land and water. Improper use of the earth due to population growth leads to environmental degradation, economicandsocial challenges, low- income housing and migration to other part of country or the world. The most part of soil loss is through water erosion in the world. Gully erosion is a highly visible form of the soil erosion that not only affects soil productivity and restricts land use, but also threatens infrastructure.
    The present research aims at studying and comparing soil characteristics of gullies formed in the two regions which are sensitive to erosion (Chabahar and Sistan). In the present study, the available Geologic maps, aerialphotographs, Jammab map and field observation were applied to find gully erosion region. The kind of dominant climate was recognized. Moreover, two gullies in each region were selected in which the gully morphometric and natural characteristic were measured. Soil samples were taken from, 25%, 50%, and 75% of gully length at each location which were analyzed for soil characteristic and pH, EC, SAR, CEC, ESP, SP and texture. The data were analyzed using SPSSsoftware. The findings indicate that there are no statistically significant differences among the region soil properties. The profile typesofgully-headin Chabahar and Sistan are cave and vertical, respectively.
    Keywords: Soil Characteristics, Sistan, Soil Loss, Gully Erosion, Water Erosion
  • Siamak Tahmasbi, Seyed Ali Badri *, Mohammad Reza Rezvani Pages 65-86
    Nomadic societies have had a very important role in the history of human societies. As a matter of fact, changing and transformation have always been accompanying these societies, although, after the industrial revolution, these changes occurred more rapidly due to the expansion technology. Todays, the role and importance of nomadic communities have declined for many reasons. Moreover, some profound changes have occurred in different aspects of their lives facing numerous challenges and opportunities. The present study aimed to identify change and transformation patterns in livelihood ness- Residential and explanation of them in Farsimadan ecosystem. This study is trying to identify the changes in the patterns of living and explanation of the ecosystem of Farsimdan tribe. This research is an applied one using qualitative approach and grounded theory. The sample was selected first with criterion sampling method and then snowball or chain sampling method. So finally the research reached to theoretical saturation via participatory research techniques and eventually deep and semi-structured interviews with 12 people. The results show that different patterns of livelihood have been formed included sedentary, semi-nomadic and nomadic cattle without livestock. Set of internal changes includes the weakness of tribal knowledge and new technologies in relation to livestock, population growth, lack of capital and migration to the city and labor shortage. External forces of change, including land reform, limited support from the government in terms of legal, regulatory and financial, entrance of services and facilities to the village, technology penetration among tribes, vulnerability tribes against natural hazards and human risk, loss of traditional management nomadic, changing the political structure. Combined forces of change include the loosening of nomadic life values, promoting the culture of consumerism" and urban lifestyle that played a role in the formation and pattern choices, strategies, challenges and opportunities for them.
    Keywords: Nomadism, Residential, Livelihood Change, Tribal Vvillage, Farsimdan Tribe, Qashqai
  • Hojjatollah Sadeghi *, Yaghoub Seif, Skandar Seidaiy, Maryam Salehi Kakhki Pages 87-107
    The environmental hazards is always considered as a threat for human settlements. Their effects on rural areas and various regions of the country are different according to the type of hazards. According to various parameters such as geographical location of the villages, the physical-Spatial structure, and the risk-taking, rural settlements will experience the greatest crisis during the disasters. Identifying the vulnerability of rural settlements, regarding the variables and effective factors, is considered one of the prevention method, reduce damages and management of risks. The present study aims at prioritizing the villages of Khuzestan according to environmental vulnerability like the distance from the active geology fissures, soil texture, the features of geological structure, the distance from torrential plains, the distance from preserved regions and the degree of slope using fuzzy logic. The research method is based on descriptive-analytical one with practical goal and applicable in the region. Data analysis is designed and implemented based on fuzzy logic in geographic information system (GIS). The findings show that the Khuzestan province demands a lot of research in studies about prioritizing the vulnerability. According to the study on 1989 rural areas based on various scenarios including, relatively pessimistic scenario of 746 rural areas, relatively optimistic scenario of 3 the rural areas, balancing scenario of or the weighted linear combination of 98 point of rural areas, they have the value of standardized environmental vulnerability more than 0.5. Moreover, based on the pessimistic scenario, all rural settlements of the region have more than 0.75 standardized value of environmental vulnerability, while based on the optimistic scenario, all rural settlements have zero standardized value of environmental vulnerability.
    Keywords: Prioritizing, Environmental Vulnerability, Rural Settlement, Fuzzy Logic, Khuzestan Province
  • Erfan Boshkar, Ehsan Sayad *, Shayeste Gholami Pages 109-118
    Crown dieback is a manifest phenomenon that occurred in the Zagros oak forests during recent droughts. Since the effect of crown features on the presence of mistletoe and on the trees have been proven, it is necessary to investigate the relationship between the dieback and the characteristics of tree canopy of the trees with mistletoe. So the investigation of the spatial distribution of parameters related to dieback of trees is important in order to manage and control the mistletoe in The Zagros Forests and prevent damage to trees and. Therefore, the plots (1600 m2) in a 200 m × 200 m sampling grid were established in Gahvareh Forests. Then Data were analyzed using geo-statistics (variogram) in order to describe and quantify the spatial continuity of variables. The range of the variogram for tree height is: 4110, tree height with mistletoe: 4227, average diameter of the tree crown: 4110, canopy diameter of tree with mistletoe: 4110, crown shape ratio of the tree with mistletoe: 5110, crown area of the tree with mistletoe is 2053 and the percentage of crown dieback of trees with mistletoe is 4110. The range of height, tree height with mistletoe, average diameter of the crown tree, tree crown diameter with mistletoe and the percentage of crown dieback of trees with mistletoe are similar proving that these factors have a greater impact on the distribution of this variable.
    Keywords: Crown Characteristics, Dieback, Mistletoe, Spatial Distribution, Variogram