فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 10 (زمستان 1393)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 10 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین حاجیلو، کریم دلاویز، رضا باجولوند، حسین باقرپور صفحه 7

    یک سازمان برای اینکه بتواند در عرصه رقابت ایجاد‌شده در عصر حاضر موفق شود، باید هم دانش خود را مدیریت کنند و هم دست به خلاقیت بزنند. مدیریت دانش فرایند کشف، کسب، توسعه و ایجاد، تعلیم و نگهداری، ارزیابی و به‌کارگیری دانش در زمان مناسب توسط فرد توانمند در سازمان است و خلاقیت در تعامل فرد با محیط شکل می‌گیرد؛ محیط منجر به تحریک فیزیکی و اجتماعی می‌شود و خلاقیت را در اعضاء تقویت می‌کند. هدف از این مطالعه نقش مدیریت دانش با خلاقیت در میان کارکنان ستادی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. داده‌های پژوهشی پس از جمع‌آوری از طریق پرسشنامه استاندارد، با آلفای کرونباخ 945/.؛ به‌وسیله نرم‌افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای نرمال بودن متغیرهای تحقیق از آزمون کلموگروف اسمیرنوف استفاده شد و برای تحلیل از رگرسیون کمک گرفته شد. نتایج حاصله ارتباط معنادار بین دو متغیر مدیریت دانش و خلاقیت را نشان می‌دهد و در صورتی که مدیریت دانش یک واحد افزایش یابد، میزان خلاقیت در میان کارکنان به میزان 696/. افزایش خواهد یافت و بالعکس.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلاقیت، ابتکار عمل شغلی، سازمان آموزش فنی وحرفه ای، کارکنان ستادی
  • علیرضا حاتم زاده، عباس خورشیدی، امیرحسین مهدیزاده صفحه 31

    هدف این پژوهش تشخیص عوامل سازنده صلاحیت‌های مربیان مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای شهر تهران است. روش انجام این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری این پژوهش را نیز کلیه مربیان مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای تهران تشکیل داده‌اند.از آنجایی که در انجام تحلیل عاملی اکتشافی نیاز به حداقل 350 آزمودنی است، در این پژوهش نیز از 392 مربی شاغل در مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای تهران به عنوان نمونه مورد مطالعه و پاسخگویی به پرسشنامه محقق‌ساخته استفاده شده است که بر اساس شاخص (KMO) نمونه به حد کفایت بوده است. یافته‌ها نشان می‌دهد  647/70 درصد صلاحیت‌های سازنده مربیان فنی و حرفه‌ای بر پایه هشت عامل استخراج‌شده از پرسشنامه تبیین می‎شود. این هشت عامل به ترتیب با عناوین مهارت‌های مدیریت و سازماندهی محیط یادگیری‌، مهارت‌های طراحی، برنامه‌ریزی تدریس و عرضه مطالب درسی  در کلاس و کارگاه‌، مهارت‌های پایه و اساسی‌، مهارت‌های مفهومی ‌و تفکر‌، مهارت‌های مرتبط با دنیای کسب و کار، مهارت‌های ارتباطی، مهارت‌ها و ویژگی‌های شخصیتی و مهارت‌های ارزشیابی نام‌گذاری شده‌اند. نتایج بیانگر این است که از این میان عامل مهارت‌های مدیریت و سازماندهی محیط یادگیری با ضریبی معادل 883/18 درصد از بیشترین اهمیت و عامل مهارت‌های ارزشیابی با ضریبی معادل 44/3 درصد از کمترین اهمیت برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: صلاحیت، مربی فنی و حرفه ای، سازمان آموزش فنی و حرفه ای، تحلیل عاملی اکتشافی
  • خیزران روستائی شلمانی، زهرا میلا علمی، زینب غلامی صفحه 53

    اشتغال زنان به‌عنوان نیمی از سرمایه انسانی هر جامعه‌ای می‌تواند نقش مهمی‌ را در رشد و توسعه کشور داشته باشد. از دیگر سو، امروزه بنگاه‌های اقتصادی و موسسات مالی برای تسخیر بازارها و جلب رضایت مشتریان در حال رقابت هستند. با توسعه مالی می‌توان انتظار افزایش به‌کار گیری نیروی کار را داشت. با وجودی که ادبیات مربوط به توسعه مالی افزایش یافته است، پیوند بین اشتغال و توسعه مالی، به‌طور ویژه اشتغال زنان، در مطالعات محدودی بررسی شده است. در این راستا، با استفاده از داده‌های سری زمانی موجود و در قالب برآورد مدل‌سنجی انتخابی، رابطه بین توسعه مالی و اشتغال زنان در اقتصاد ایران مورد بررسی قرار می‌گیرد. نتایج حاکی از آن است که با افزایش توسعه مالی می‌توان انتظار داشت که نرخ مشارکت زنان در ایران افزایش یابد.

    کلیدواژگان: اشتغال زنان، توسعه مالی، ایران
  • سید عبدالله خاوری، رضا گرزین صفحه 77

    این پژوهش با هدف آسیب‌شناسی عوامل موثر نظام آموزش‌های مهارتی به‌منظور تدوین برنامه راهبردی توسعه این آموزش‌ها در استان مازندران انجام شد. روش‌شناسی پژوهش بر گرفته از رویکرد تلفیقی، (کیفی و کمی) بود. در بخش کیفی از روش برخاسته از داده‌ها و تحلیل محتوا و در بخش کمی از روش توصیفی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان حوزه آموزش‌های مهارتی استان در معیار ارزیابی بیرونی و کارشناسان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان مازندران بر اساس معیار درونی در سال 1393 انجام گرفت. ابزار جمع‌آوری اطلاعات مصاحبه‌های نیمه‌ساختاری به‌منظور تعیین مولفه‌ها و آسیب‌های مترتب بر اجرای آموزش‌های مهارتی و پرسشنامه به‌منظور امتیاز و رتبه به هر مولفه انجام گرفت. یافته‌های پژوهش حاکی از وجود آسیب‌های متعدد در هر دو نوع بیرونی و درونی اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای بود. مهم‌ترین این آسیب‌ها، عدم هماهنگی آموزش‌ها با نیاز بازار کار، کمبود افراد متخصص برای ارایه برخی از آموزش‌های مهارتی، کمبود تسهیلات مالی و اعتباری است، از دیگر آسیب‌ها عدم به روز رسانی امکانات و تجهیزات موردنیاز آموزش، عدم مواد مصرفی مکفی برای انجام کارهای کارگاهی و همینطور عدم حمایت از افراد کارآفرین و نخبه مهارتی است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، نظام آموزش های مهارتی، اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان مازندران
  • محمد جهانگیری، مهتاب عشقی عراقی، میترا آذرلو، علی اصغر هنرپرور، احمدرضا واثق صفحه 93

    امروزه تردیدی در نقش و اهمیت صنایع کوچک و متوسط برای رشد و توسعه اقتصادی کشورها وجود ندارد و کشورهای صنعتی و درحال توسعه با سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی لازم درصدد ساماندهی، رفع موانع و مشکلات، بهبود فضای کسب و کار و فراهم ساختن زمینه لازم به‌منظور بهره‌گیری هرچه بیشتر از این صنایع در راستای توسعه کارآفرینی و حل معضل بیکاری هستند. 4. 98 درصد از کسب و کارها در ایران از نوع بنگاه‌های خرد(با نیروی کار1 تا 9 نفر) هستند، درحالی که نسبت کل بنگاه‌های کوچک(از10 تا 49 نفر) تنها 4/1 درصد است. این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر نوآوری، آموزش، مهارت و کارآفرینی، در بنگاه‌های تولیدی و اقتصادی کوچک و متوسط شهرستان اراک، انجام گرفته است. پژوهش از نوع کاربردی و از نظر روش، پیمایشی- تحلیلی است. از دو روش«تحلیل توصیفی» و «تحلیل استنباطی»، آزمون‌های فریدمن، کوکران و آزمون ناپارامتریک، برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شده است. با بررسی انجام‌شده، میزان رقابت در بازار بر نوآوری و همچنین محیط داخلی و محیط خارجی موجود بر نوآوری در بنگاه‌های اقتصادی کوچک و متوسط، موثر است.

    کلیدواژگان: نوآوری، آموزش، مهارت آموزی، کارآفرینی، بنگاه های تولیدی و اقتصادی کوچک و متوسط
  • ملیحه اختری، سمیه بشیریان، مهدی عارف خانی صفحه 107

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و ارایه راهکارهای جذب حداکثری کارآموزان به مسابقات ملی مهارت متناسب با حرفه‌های مختلف در اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان خراسان شمالی انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل کلیه مربیان و کارآموزان و شرکت‌کنندگان استان خراسان شمالی در مسابقات ملی مهارت سال‌های 92 و 93 و کلیه کارکنان امور مسابقات ملی مهارت هستند. تعداد نمونه مورد تحقیق 267 نفر بر اساس جدول برآورد نمونه از روی حجم جامعه مورگان و کرجسی و به شیوه تصادفی طبقه‌ای و ساده انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق‌ساخته حاوی 34 سوال در طیف لیکرت تهیه شده و پایایی پرسشنامه تنظیمی با توجه به محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 828/0 محاسبه شد و روایی آن به تایید افراد متخصص رسید. پس از گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آماری و انجام آزمون فریدمن بر روی فرضیات، نتایج نشان داد که نگرش مثبت جامعه در اولویت بالاتری قرار دارد و وجود مربیان ماهر، کیفیت دوره‌های آموزشی، تسهیلات اشتغال‌زایی و حمایت‌های مالی دولتی، تبلیغات و کیفیت دوره‌های آموزشی به ترتیب بیشترین تاثیر را از نظر پاسخ‌دهندگان بر جذب حداکثری کارآموزان به مسابقات ملی مهارت داشتند.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، راهکار جذب کارآموزان، مسابقات ملی مهارت
|
  • Page 7

    To become successful in nowadays’ world competition, any organization should manage its knowledge and be creative. Knowledge management is the process of discovering, capturing, developing, instruction and retention, evaluating and effectively using organizational knowledge at the right time by competent people. And creativity is formed by interaction of an individual with the environment. Environment encourages people physically and socially to think in unusual and creative ways. So it supports staff’s creativity. The objective of the paper was to study the significance of knowledge management on creativity among the Iran Technical and Vocational Training Organization (Iran TVTO)’s headquarters staff. This research was implemented by using the approach of descriptive correlational design. Data, collected through a standardized questionnaire with Cronbach Alpha coefficient 0.945, were analyzed by SPPS software. The Kolmogorov-Smirnov (K-S) test was used for normality of the distribution. Watson- Camera test was used to assess independence of errors in regression. The results showed a significant correlation between knowledge management and creativity. Therefore, if the level of knowledge management in the organization increases at rate of 1.0, the level of creativity among staff will increase at a rate of 0.969 and vice versa.

    Keywords: Knowledge management, Creativity, Job initiative, Iran TVTO, Headquarters staff
  • Page 31

    This paper aimed to identify the key and contributing factors of instructors’ competencies and qualifications of Tehran Technical and Vocational Training (TVT) Centers. Due to its purpose and data collection method, this research was an applied and a cross- sectional descriptive survey respectively. All Tehran TVT Centers’ instructors were the research population. Since in exploratory factor analysis (EFA), a sample of at least 350 cases is needed; the gross of sample for this research was 392 TVT centers’ instructors that based on KMO index it has sampling adequacy. A researcher-made questionnaire were developed as data collection tool. Findings showed that 70.647% of TVT instructors’ qualifications are determined based on 8 factors. These 8 factors respectively were “skills for learning environment management and organization”, “skills for design, curriculum development and training implementation in class and workshop”, “basic and fundamental skills”, “thinking and  conceptual skills”, “business skills”, “communication skills”, “personality traits and skills”, and “evaluation skills”.  The results indicated that “skills for learning environment management and organization” having 18.883% and “evaluation skills” with 3.44% are the most and least important factors respectively.

    Keywords: Qualification, TVT instructor, Iran Technical, Vocational Training Organization (Iran TVTO), EFA
  • Page 53

    Women employment as half of human capital can play an important role in the economic growth and national development. On the other hand, economic enterprises and financial institutes are competing to capture the market and attract customer satisfaction. More labor force employment can be expected by expanding financial development. Although, the literature on financial development has grown up, only a few researches studied the nexus between financial development and employment, especially women employment. In this regard, the paper aimed to investigate the relationship between financial development and women employment in Iran economy, by using available time series data analysis and using the selected econometric modelling. Results implied that increase in level of financial development can be expected to increase women participation rate in Iran national development.

    Keywords: Women employment, Financial Development, Iran
  • Page 77

    This study aimed to investigate the pathology of significant factors of skills training in order to develop a strategic development plan for this training in Mazandaran province, Iran. Research methodology was an integrated approach (qualitative and quantitative). Content analysis and descriptive data were respectively used in qualitative and quantitative methods. The research population involved provincial skill training chief experts for the external assessment and Mazandaran Technical and Vocational Training (TVT) Head Office’s experts for the internal assessment in 2014-2015. To determine components/ factors and ills in skill training implementation, semi-structured interviews and for scoring and ranking the factors, a questionnaire were developed as data collection tools. Findings showed that there are multiple ills and injuries to both external and internal factors of Mazandaran TVT Head Office. The most crucial ills were the mismatch between skill training and labor market needs, lack of qualified personnel to provide some skill training, and lack of financial and cedit facilities. Not to update the skill training equipment and facilities, inadequacy of  training materials and consumables, and no official support of entrepreneurs and distiguished skill tranees were the other main ills and problems.

    Keywords: Pathology, Skill training system, Mazandaran Technical, Vocational Training (TVT) Head Office
  • Page 93

    Nowadays, there is no doubt that the importance and role of small and medium enterprises (SMEs) for economic growth and development is highly appreciated. Industrialized and developing countries through making policy and planning has been trying to organize, tackle barriers and problems, improve environment for doing business and provide the necessary circumstances in order to make best beneficent of SMEs for entrepreneurship development and solution to the unemployment. 98.4 percent of businesses in Iran are micro-enterprises (1-9 workforces), while this for small ones (10 – 49 workforces) is only 1.4 percent. This paper aimed to study the contributing factors on innovation, training/ education, skill, and entrepreneurship in SMEs in Arak. Due to its purpose and data collection method, this research was an applied and a descriptive survey respectively. For data analysis, descriptive and inferential analysis, Friedman test, Cochran, and nonparametric test were used. Findings showed that market competitiveness, and current internal and external environment have an effect on innovation in SMEs.

    Keywords: Innovation, Training, Education, Skill training, Entrepreneurship, SMEs
  • Page 107

    The present study aimed to identify and provide solutions to attract the maximum competitors/ trainees for Iran National Skills Competition (Iran NSC) according to various skills in North Khorasan Province. It was a descriptive survey research. All competitors, and experts participated in Iran NSC during the years 2013 and 2014 were the research population. 267 samples were determined as adapted from Krejcie & Morgan table, and selected in a random sampling way. A researcher-made questionnaire having 34 statements (questions) in the scale of Likert were developed as data collection tool. Cronbach's alpha coefficient (0.828) was calculated to identify the questionnaire reliability and based on chief experts’ views, its validity was confirmed. Finally, after data collection, statistical analysis, and Friedman test, the results showed that the “public positive attitudes towards the TVT and NSC” had the highest rank to attract competitors. “Skilled instructors”, “high quality training courses”, “facilities to support employment and government financial support”, and “advertising and promotion” were the next priorities to attract competitors for NSC.

    Keywords: Technical, vocational Training (TVT), Solutions to Attract Competitors, Iran National Skills Competition (Iran NSC)