فهرست مطالب

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 7 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم پفاژ، ترانه عنایتی، محمد رضا محبوبی صفحه 7

    این پژوهش در صدد است، تاثیر آموزش‌های فنی و حرفه‌ای مشاغل خانگی بر بهبود کسب و کار زنان استان گلستان را مورد بررسی قرار داده و تاثیرآن در حوزه‌های خدمات، کشاورزی و صنعت را بر حسب محل سکونت افراد در شهر و روستا مورد بررسی قرار دهد. پژوهش از نوع کاربردی و دارای طرح آزمایشی مقدماتی پس‌آزمون برای یک گروه است. براساس نتایج به‌دست آمده از پژوهش، مشخص شد آموزش‌های فنی و حرفه‌ای مشاغل خانگی ارایه‌شده از سوی اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان گلستان در سه حوزه خدمات، صنعت و کشاورزی بر بهبود شاخص‌های کسب و کار مشتمل بر ملاک‌های دانش، شایستگی و مهارت، مدیریت و بهره‌وری، نگرش، ایمنی و توجهات محیطی، ارتباطات و اقتصاد تاثیر داشته است. همچنین، آموزش‌های ارایه‌شده بر بهبود کسب و کار زنان شهری و روستایی نیز موثر بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، مشاغل خانگی، بهبود کسب و کار، زنان
  • علی ربیعی، نجمه خادمی ورنامخواستی صفحه 25

    در حال حاضر سیر تحولات جهانی، کارآفرینان را در خط مقدم توسعه فناوری و توسعه اقتصادی قرار داده است. تجربه موفقیت‌آمیز اغلب کشورهای پیشرفته و نیز برخی از کشورهای در حال توسعه در عبور از بحران‌های اقتصادی به‌واسطه توسعه کارآفرینی در آن کشورها، موجب شده تا سایر کشورها نیز برای کارآفرینی، کارآفرینان و شکل‌گیری کسب و کارهای نوآورانه اهمیت خاصی قایل شوند. با عنایت به پدیده جهانی شدن اقتصاد، برخی عقیده دارند که «بازارهای جهانی فردا در اختیار شرکت‌هایی است که به ریسک‌پذیری کارآفرینانه بها می‌دهند و برای گسترش سرمایه‌های فکری خود در حد کلان سرمایه‌گذاری می‌کنند، در بالندگی فردی پرتلاشند و در تعیین استراتژی‌ها، شرایط محیطی را مد نظر قرار می‌دهند.» بر همین اساس، توسعه‌ کارآفرینی از جنبه‌های گوناگون مدنظر قرار گرفته است. از این‌رو، این تحقیق با هدف بررسی موانع و راهکارهای توسعه کارآفرینی در سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای پرداخته شده است و در آن  عوامل فردی، عوامل آموزشی و عوامل سازمانی به شیوه توصیفی و پیمایشی با اخذ نظرات مهارت‌آموختگان یک دوره اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان تهران مورد بررسی قرار گرفته است. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد موانع سازمانی با رتبه 2.66 بیشترین مانع کارآفرینی در میان مهارت‌آموختگان دوره‌های فنی و حرفه‌ای است و موانع فردی با رتبه 1.24 کمترین مانع می‌باشد. از میان عوامل ذکر شده، عوامل سازمانی مهم‌ترین عوامل به عنوان موانع توسعه کارآفرینی محسوب می‌شود.

    کلیدواژگان: کار آفرینی، توسعه، موانع، راهکارها، عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل آموزشی
  • احد نویدی صفحه 53

    برای بررسی عملکرد شاخه کاردانش و مشاهده تصویر این شاخه در آیینه پژوهش، یافته‌های تعداد 72 سند پژوهشی با استفاده از روش‌های ناظر بر مطالعات کیفی (تلخیص، طبقه‌بندی، تحلیل و تفسیر) مورد مطالعه قرار گرفت. از مطالعه این اسناد می توان دریافت که تنها در 16 درصد این اسناد به نقاط مثبت برنامه کاردانش اشاره شده است. از مجموعه شواهد موجود چنین استنباط می شود که عملکرد برنامه آموزش های مهارتی شاخه کاردانش چندان موفقیت آمیز نیست. ارزشیابی دقیق عملکرد برنامه کاردانش مستلزم توجه کافی به بافت فرهنگی و مجموعه نظام هایی است که همواره درحال تعامل هستند. به همین دلیل، سر و سامان یافتن برنامه‌های آموزش‌های فنی و حرفه‌ای مستلزم بهبود وضعیت اقتصادی کشور و بازار کار است‌. اختلال در نظام اقتصادی کشور و رواج اقتصاد مبتنی بر دلالی و غلبه آن بر اقتصاد تولیدی می‌تواند موفقیت برنامه های آموزش و پرورش رسمی و غیر رسمی، به ویژه برنامه های آموزش های مهارتی را تهدید کند. ادامه وضع موجود به لوث شدن برنامه کاردانش و تضیع حقوق دانش‌آموزان این شاخه منجر خواهد شد. بنابراین، بازبینی و اصلاح برنامه و تمهید مقدمات اجرا، توقف توسعه کمی و اتخاذ تدابیر موثر برای توسعه کیفی برنامه کاردانش براساس معیارهای اقتصادی و فرهنگی کشور ضروری به‌نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: برنامه کاردانش، بازار کار، کاستی ها، ارزشیابی
  • محمد اکبرنژاد هنزایی صفحه 69

    مقاله حاضر ضمن تبیین اهمیت و ضرورت موضوع و آسیب‌شناسی وضعیت فعلی مهارت‌آموزی و اشتغال در کشورمان که ناشی از فقدان مشاوره مسیر شغلی مناسب است، به ارایه ضرورت و راهبردهای مناسب برای گسترش این مهم در مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای کشور پرداخته است. به منظور تنویر اذهان مخاطبین، ضمن بیان تاریخچه مشاوره مسیر شغلی در ایران (که سابقه آن به زمان هخامنشیان باز می‌‌گردد) و جهان به تشریح برخی ازنظریات مشاوره مسیر شغلی از جمله نظریه تیپ‌شناسی‌هالند که به لحاظ سادگی و قابل فهم بودن، پرکاربردترین نظریه در مشاوره مسیر شغلی، روان‌شناسی شغلی و سنجش رغبت‌های شغلی 30 سال اخیر به‌شمار آمده و با فرهنگ ایرانی نیز بسیار همخوانی دارد، پرداخته و در ادامه الگوها و مدل‌های کارامد این رشته از جمله مدل خصیصه و عامل و تناسب بین فرد و محیط (PEF) و مدل رویکرد پردازش اطلاعات شناختی(CIP) و مدل مشاوره چندفرهنگی برای اقوام مختلف و زنان را مورد بررسی قرار می‌‌دهد و ضمن تشریح انواع نظام‌های رایانه‌ای راهنمایی مسیر شغلی، نظام‌های رایانه‌ای راهنمایی مسیر شغلی با تاکید بر نرم‌افزارهای دیسکاور و سیجی و سیجی‌پلاس ارایه شده است. پایان‌بخش مقاله حاضر، ارایه پیشنهادات کاربردی برای اجرای هر‌ چه کامل‌تر پروژه مشاوره مسیر شغلی در سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشورمان با محوریت «تدوین برنامه ملی رشد مسیر شغلی» خواهد بود.

    کلیدواژگان: مشاوره مسیر شغلی، مهارت آموزی، اشتغال پایدار، آموزش فنی و حرفه ای، نیازسنجی آموزشی
  • حسن رضا زین آبادی، فاطمه خوشنویسان، حسین چهارباشل صفحه 101

    پژوهش حاضر، به بررسی میزان برخورداری دانشجویان دانشگاه اصفهان و دانشگاه آزاد خوراسگان از نشانگان فرهنگ کار به عنوان یکی از قابلیت های اشتغال زای بازار کار می‌پردازد. روش مورد استفاده این پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه اصفهان و دانشگاه آزاد خوراسگان 1391-1392 بوده است که بر اساس جدول مورگان تعداد 331 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها نیز مصاحبه با مدیران صنایع برتر استان اصفهان و پرسشنامه محقق‌ساخته ای بود که بر اساس نشانگان فرهنگ کار ساخته شده و در میان دانشجویان اجرا شد. اعتبار پرسشنامه، از نوع اعتبار محتوایی و پایایی آن نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ برابر با 83/. به دست آمده است. داده های گردآوری‌شده به کمک تحلیل واریانس، آزمون تی تک نمونه ای و آزمون تعقیبی بونفرونی و از طریق نرم‌افزار SPSS17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج پژوهش، دانشجویان دانشگاه‌های اصفهان و خوراسگان از نظر برخورداری از نشانگان فرهنگ کار تفاوت معناداری با گروه پیش فرض جامعه داشتند. همچنین، نتایج نشان داد رشته و مقطع تحصیلی در میزان برخورداری دانشجویان از فرهنگ کار موثر است، اما جنسیت تاثیری در میزان برخورداری دانشجویان از نشانگان فرهنگ کار ندارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ کار، بازار کار، علوم انسانی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه اصفهان، دانشگاه آزاد خوراسگان
  • سید علی قادری، مرتضی کرمی، حسین جعفری ثانی صفحه 119

    هدف این پژوهش، بررسی دیدگاه‌های مدیران مراکز آموزش علمی-کاربردی و میزان آگاهی ایشان نسبت به تغییرات ایجادشده در برنامه‌های درسی رشته‌های تحصیلی علمی- کاربردی بر اساس بازنگری انجام‌شده در سال 1390، مقایسه آنها با برنامه‌های درسی قبلی، میزان هم‌سویی برنامه‌های جدید با اهداف نظام جامع آموزش مهارت و فناوری و نیز چالش‌ها و مسایل اجرایی پیش‌روی برنامه‌های درسی جدید بوده است. پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی با استفاده از پرسشنامه محقق‌ساخته به انجام رسیده و جامعه تحقیق آن شامل مدیران تمامی مراکز آموزش علمی-کاربردی استان خراسان رضوی که اجرای هر دوی برنامه‌های جدید و قدیم را بر عهده داشته‌اند، به تعداد 230 بوده‌اند. حجم نمونه با فرمول کوکران محاسبه و با نمونه‌گیری خوشه‌ای، 144 نفر از 38 مرکز انتخاب و پرسشنامه‌ها بین آنها توزیع شد. نتایج حاکی از آن است که در تمامی موارد بازنگری‌های انجام‌شده، مدیران مراکز آموزشی نسبت به ماهیت و اهداف تغییرات ایجادشده در برنامه‌های درسی آگاهی و موافقت دارند. البته در برخی موارد مانند اهداف و محتوای آیین‌نامه نظام جامع مهارت و فناوری، اطلاع‌رسانی و توجیه مجریان برنامه‌ها ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: تغییر، بازنگری برنامه های درسی، مهارت آموزی، اجرای برنامه درسی
|
  • Page 7

    This study had been intended to examine the effect of technical & vocational home business training to improving of women business in Golestan Province. The effectes were studied not only in the areas of services, agriculture, industry, but also their location in urban and rural areas. This is an applied study that has a preliminary experimental post test plan for a group. Based on results of the study was determined that technical & vocational home business training offered by Golestan Technical and Vocational Education Training Organization in three areas; services, industry and agriculture, has impacted on improvement of  business indicators, including criterias of knowledge, competence and skills management, productivity, attitude, safety and environmental considerations, Communications and economy. Also the provided trainings have been effective on improvement of urban and rural women's business.

    Keywords: Technical & Vocational Training, Home Business, Improving of Business, Women
  • Page 25

    The course of the present day global changes has placed entrepreneurs in the front line of the technological and economic development. The successful experiences of the majority of advanced nations and also certain developing countries in getting through various economic crises with the help of entrepreneurship development , has triggered an special interest from other countries directed toward entrepreneurship, entrepreneurs and the development of innovative businesses. With the ever present fact of economic globalization, many believe that “the future global markets shall belong to those enterprises that greatly value entrepreneurial risk taking, invest extensively in their intellectual capitals, actively support individual growth, and carefully consider environmental conditions when outlining strategies.” Based on these facts, entrepreneurship development has been addressed in this paper from different aspects, with the main objective of studying the current obstacles and measures facing entrepreneurship development in TVTO, paying special attention to individual, training related and organizational factors; all of which has been accomplished in a descriptive format through interviews with vocational training graduates of Tehran Provincial Office’s training facilities in one full semester. The finding of this study clearly show that the organizational obstacles rank highest in the factors hindering entrepreneurship development, with a rating of 2.66, and the individual factors ranking as the lowest obstacles with a rating of 1.24, thus making organizational factors as the most major obstacles among factors studied in this paper.

    Keywords: Entrepreneurship, Development, Obstacles, Measures, Individual Factors, Organizational Factors, Training Factors
  • Page 53

    Looking for shortcomings of Kardanesh (skill training program) performance in the mirror of research, findings of 72 research documents were reviewed in present study. Only 16 percent of these documents corresponding positive points of mentioned program. Overall, the available evidence it is inferred that the performance of vocational training is not successful. Careful and detailed evaluation of vocational programs requires attention to the cultural context and set of systems that are constantly interacting. For this reason, the promotion of technical and vocational education entail improving economic conditions in the macro-level and labor market. Disturbance in the economic system of the country (prevalent fixer-based economy and its domination over the productive economy), could threaten success of TVET programs. With this explanation, pointing to the need for timely notifying and adequate justification of stakeholders to ensure their commitment, some suggestions have been proposed to improve and reform(such as stopping expansion and effective measures to improve quality).

    Keywords: Kardanesh, labor market, shortcomings, evaluation
  • Page 69

    This article explains the importance and necessity of the issue and pathology of the current situation of skill learning and employment in our country due to lack of adequate career counseling. Moreover, it presents practical and suitable strategies for development of this important factor in technical and vocational training centers all over our country. In order to lighten the minds of the esteemed audience, in addition to stating the history of career counseling in Iran (the history dates back to Archaemenian period) and in the world, it outlines some of career counseling theories including Holland's typology theory which because of simplicity and understandability is most commonly used in career counseling occupational psychology and career interest assessment in the past thirty years and it is well-matched with Iranian culture. Afterwards it studies the efficient patterns and models of this field including Trait-Factor theory, Person-Environment-Fit theory, Cognitive-Information Processing model and Multi-cultural career counseling for different Racial/Ethnical groups and women. In addition to different kinds of Computer-Assistance career counseling systems, the computer assistance career guidance with emphasis on Discover, SIGI (System of Integrated Guidance & Information) SIGI Plus is presented. The ending part of the article, provides practical recommendations for implementation more complete the career counseling project in technical and vocational training organization in our country focused on national program developing career counseling.

    Keywords: Career Counseling, Training, Stable employment, Vocational Training, Training Needs Assessment
  • Page 101

    Present study was to evaluate the Rate of students and the University of Isfahan and Khorasgan University of the components of ethic work as one of employability competencies labor market. The method used in this study is mixed – exploratory. Population has been student Isfahan University and Khorasgan University the 1391-1392, which is based on Table Morgan of 331 students were selected. Interviews and data collection instrument was a questionnaire that was administered to the students. Validity is Content validity and its reliability is obtained by using Cronbach's alpha coefficient equal to 0/83. Data collected by ANOVA, post hoc Bonferroni t-test and one-sample analysis was performed by software SPSS17. According to the results, students of universities Isfahan and Khorasgan of having the significant differences in components of ethic work. The results showed that the level of education and the field student is effective Rate the components of ethic work. But sex does not effete in the rate of students of components of ethic work.

    Keywords: ethic work, labor market, humanities sciences, postgraduate students, university of Isfaha, Khorasgan University
  • Page 119

    The purpose of this research was study the attitudes of administrators of training centers of applied science and technology and level of their awareness about changes that has been created in curricula of disciplines (applied science), comparing those with old curricula, degree of co-direction of new curricula with goals of Comprehensive Prescription of Skills and Technology and, challenges and executive issues regarding new curricula. This research was run with survey method and a researcher-developed questioner was used for gathering of data. The population of research was all administrators of training centers in Khorasan province that have implemented both old and new curricula (230 persons). The samples were computed with Sample size was computed with Cochrane formula and method of sampling was cluster. Ultimately, 144 samples from 38 centers were selected and questionnaires were distributed among them. Results showed that in all items that were reformed, the administrators were aware and had agreement about nature and goals of changes in curricula. Of course, in some cases like goals and content of Comprehensive Prescription of Skills and Technology, more information and justification of agents is necessity.

    Keywords: change, reform of curriculum, skill training, curriculum implementation