فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 2 (زمستان 1391)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 2 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
  • ابراهیم صالحی عمران صفحه 7

    آموزش عالی در کشور ایران به شکل‌های مختلفی توسعه پیدا کرده است و طبیعتا متقاضیان مختلفی را از  گروه‌های سنی، جنسی و طبقات اجتماعی به خود جلب کرده است. این نوع آموزش‌ها از دوره‌های کاردانی تا تحصیلات تکمیلی، و به شیوه‌های نظری و عملی انجام می‌گیرد. یکی از این نوع آموزش‌ها، آموزش‌های فنی و حرفه‌ای است که در دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای ارایه می‌شود. این پژوهش، به صورت توصیفی بوده و جامعه آماری آن را دانشجویان دانشگاه‌ فنی و حرفه‌ای استان مازندران را تشکیل داده‌اند. مسئله اساسی این تحقیق این است که چه انگیزه و دلایلی متقاضیان را برای ورود به دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای ترغیب کرده است؟ نتایج این پژوهش نشان داده است که: علل انگیزشی جذب دانشجو به رشته فنی و حرفه ای همبستگی مثبت معنی‌دار با استعداد و توانایی دانشجو، همبستگی مثبت معنی‌دار با بازار کار و آینده شغلی؛ همبستگی منفی معنی‌دار با وضعیت اقتصادی دانشجو؛ همبستگی مثبت معنی‌دار با کوتاه‌مدت بودن دوره و جذب سریع به بازار کار؛ همبستگی منفی معنی‌دار با شغل والدین؛ همبستگی مثبت معنی‌دار با خوداشتغالی و همبستگی مثبت معنی‌دار با وضعیت تحصیلی؛ همبستگی مثبت معنی‌دار با تشویق خانواده دارد.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، دانشگاه های فنی و حرفه ای، دانشجو، انگیزه
  • حسین فلاح، سعید عابسی، محمدتقی امینی صفحه 27

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای استان یزد، و توسعه چارچوب مفهومی‌ارزیابی این مراکز به اجرا درآمده است. از آنجایی که سطح کارایی، معیار مناسبی برای درک چگونگی مصرف منابع در مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای است، در این مطالعه نیز، کارایی نسبی 13 مرکز آموزش فنی وحرفه‌ای استان یزد در سال 1389، با استفاده از رویکرد ترکیبی کارت امتیازی متوازن و تحلیل پوششی داده‌ها محاسبه شده است. روش تحقیق این مطالعه توصیفی تحلیلی بوده و از مستندات و آمارهای کتابخانه ای نیز استفاده شده است. یافته‌ها نشان داده است که تنها، مرکز صدوق در هر چهار منظر BSC دارای کارایی یک بوده و مرکز تفت نیز با کارایی 592/ . کم‌ترین کارایی را داشته است. امتیاز عملکرد کل مراکز نیز در منظر مالی869/ .، مشتری 848/ .، فرایندهای داخلی 763/ . و رشد و یادگیری 733/ . بوده است. استفاده از رویکرد ترکیبیBSC  و DEA  در این پژوهش به شناسایی بخش‌هایی که برای بهبود عملکرد سازمانی ضروری است، کمک کرده و فرصت‌هایی را برای یادگیری دوطرفه بین واحدها فراهم می‌کند. همچنین با انجام این پژوهش، مجموعه‌ای از پیشنهادها در رابطه با کاربرد موفقیت‌آمیز ادغام  DEA  وBSC ، به منظور بهبود مستمر فرآیند یادگیری  با ارایه راه‌حل‌هایی برای افزایش سطح کیفی عملکرد واحدهای ناکارا و تعیین اندازه بهینه مراکز در هر چهار منظر، ارایه می‌گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارایی، کارت امتیازی متوازن، تحلیل پوششی داده ها، آموزش فنی و حرفه ای
  • حسین حیدری موسی نارنجی، مریم حیدری موسی نارنجی صفحه 49

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل تاثیر آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بر عملکرد تخصصی و اثربخشی شغل‌های مهارتی، به منظور ارایه راهکارهای بهبود اجرا شده است. مطالعه به روش علی مقایسه‌ای و با استفاده از پرسشنامه‌های سنجش عملکرد، اثربخشی شغلی و نظرسنجی از کارگران و کارفرمایان به انجام رسید، برای تحلیل داده‌ها، از آزمون‌های آماری کای اسکویر، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون تی برای گروه‌های مستقل استفاده شد. یافته‌ها حاکی از ارتباط معنادار بین آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و عملکرد تخصصی کارکنان است. همچنین بین اثربخشی شغلی کارگران آموزش‌دیده با آموزش‌های فنی و حرفه‌ای، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، همچنین آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بر رضایت شغلی کارگران اثر مثبت و معناداری بر جای گذارده است. در نهایت به برنامه‌ریزان حوزه فنی و حرفه‌ای، طراحی آموزش‌های کاربردی و منطبق با نیازهای صنایع مختلف در غالب برنامه‌های مدون آموزشی پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: آموزش، فنی و حرفه ای، عملکرد، اثربخشی، مهارت آموزی
  • حسین باقرپور، کورش پرند صفحه 75

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای مراکز دانشگاهی و توانمندسازی دانشجویان مهارت آموخته است. مولفه‌های توانمندسازی روان‌شناختی و آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بازشناسی شد و ارتباط آن با یکدیگر مورد کندو کاو قرار گرفت. نمونه شامل 213 از دانشجویان مهارت‌آموخته استان زنجان بود که به طور تصادفی انتخاب شدند همچنین از دیدگاه‌های توصیفی 30 نفر از کارشناسان و مدیران ستادی سازمان آموزش فنی وحرفه‌ای  بهره گرفته شد. ابزار گردآوری داده‌ها ،شامل پرسش‌نامه استاندارد توانمندسازی روان‌شناختی و پرسش‌نامه محقق‌ساخته آموزش فنی و حرفه‌ای برای مهارت‌آموختگان بوده است. تحلیل یافته‌ها با استفاده  از آزمون‌های خی دو، t تک نمونه‌ای و همبستگی انجام شد. یافته‌ها حاکی از آن بوده است که بین آموزش‌های فنی و حرفه‌ای دانشگاهی با توانمندسازی روان‌شناختی و مولفه‌های تشکیل‌دهنده آن اعم از «شایستگی»، «استقلال»، «موثربودن»، «معنی‌داری» و «اعتماد»، ارتباط معناداری داشته  است (p< 0/05). همچنین سطح آموزش‌های فنی و حرفه‌ای کسب‌شده و توانمندی روان‌شناختی مهارت‌آموختگان در تمامی مولفه‌ها غیر از مولفه « اعتماد»، بیشتر از حد متوسط بوده است.

    کلیدواژگان: سازمان آموزش فنی و حرفه ای، مراکز آموزش فنی و حرفه ای دانشگاهی، مهارت آموزی، توانمندسازی
  • کاترین فکری، عبدالله شفیع آبادی، رحمت الله نورانی پور، قدسی احقر صفحه 93

    هدف این پژوهش، بررسی نقاط قوت و ضعف آموزش مهارت‌های کارآفرینی بر اساس نظریه محدودیت و سازش گاتفردسون از دید شرکت‌کنندگان در دوره آموزشی بود. روش پژوهش نیمه‌آزمایش یا پیش‌آزمون- پس‌آزمون و گروه کنترل بود. 30 نفر از دانشجویان داوطلب شرکت در کلاس‌های کارآفرینی واحد علوم و تحقیقات که نمرات کمتری در پرسشنامه مهارت‌های کارآفرینی داشتند به تصادف انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند و گروه آزمایش 8 جلسه آموزش مهارت‌های کارآفرینی دریافت کرد. مقایسه دو گروه نشان داد دوره آموزشی مبتنی بر نظریه گاتفردسون در افزایش مهارت‌های کارآفرینی اثر داشته و اکثر شرکت‌کنندگان اثربخشی این دوره را در آموزش مهارت‌های کارآفرینی زیاد و خیلی زیاد دانسته‌اند. بنابراین، نتیجه گرفته می‌شود که نظریه گاتفردسون می‌تواند به عنوان یکی از روش‌های آموزش مهارت‌های کارآفرینی مورد توجه و بررسی بیشتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت های کارآفرینی، نظریه محدودیت و سازش گاتفردسون، دانشجویان
  • محمد حسن میرزا محمدی، محمد فتحی، سمیرا ندیرخانلو صفحه 103

    با عنایت به مشکلات گریبان‌گیر جامعه در بخش اقتصاد و اشتغال و همچنین سیاست‌ها و استراتژی‌های کلان کشور در قالب چشم‌انداز 20 ساله و برنامه پنجم توسعه، عطف توجه و تمرکز بر راهکارهای ریشه ای، اساسی و اثربخش ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. توانمندسازی نیروی انسانی از طریق آموزش مهارت‌های شغلی و تخصصی، در راستای ترغیب و توسعه کارآفرینی، به‌ویژه در مراکز آموزش مهارتی، یکی از این راهکارهای اساسی محسوب می‌شود که می تواند به عرضه نیروی انسانی توانمند و کارآفرین و در نهایت کاهش مشکلات اقتصادی و اشتغال و همچنین افزایش بهره‌وری و کارایی شاغلین بخش‌های مختلف منجر شود. گام‌های اولیه اجرایی کردن این راهکار با شکل‌گیری نظام جامع مهارت و فناوری و تصویب و ابلاغ آیین‌نامه نظام آموزش مهارت و فناوری، برداشته شده است.
     در این پژوهش تلاش شده تا ضمن بررسی میزان تاثیر آموزش‌های مهارتی موجود، در توانمندسازی نیروی انسانی، مسایل و مشکلات پیش‌رو و راهکارهای بهینه‌سازی این‌گونه آموزش‌ها شناسایی شوند. روش تحقیق در این مقاله، کیفی بوده و داده‌ها با استفاده از مصاحبه با صاحب‌نظران آموزش‌های مهارتی گردآوری و سپس از طریق تحلیل محتوا، مورد بررسی و بحث قرار گفته‌اند. نتایج این تحقیق در چهار حوزه "ویژگی‌های نیروی انسانی توانمند"، "عملکرد و ضرورت آموزش‌های مهارتی در تربیت نیروی انسانی توانمندسازی"، "موانع و مشکلات پیش‌رو" و "راهکارهای بهینه سازی" این‌گونه آموزش‌ها، ارایه شده‌اند.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی، توانمندسازی، نظام آموزش مهارت و فناوری
  • رهام کیائی، محمود حقانی، محمد نیرو صفحه 123

    الگوی آموزش کارآفرینی KAB از جمله الگوهای معتبر آموزش کارآفرینی در حوزه آموزش‌های مهارتی است که از سوی کارشناسان سازمان جهانی کار ([1]ILO) تهیه و توسعه یافته است. پژوهش حاضر، به منظور بررسی میزان اثربخشی الگوی آموزش کارآفرینی KAB در سه حوزه نگرش شخصی، سبک زندگی و الگوی رفتاری کارآموزان انجام گرفت. پژوهش با استفاده از روش طرح‌های آمیخته انجام شد که در مرحله کیفی به صورت مصاحبه و در مرحله کمی به صورت شبه‌آزمایشی، همراه با پیش‌آزمون و پس‌آزمون بود. جامعه مورد مطالعه این پژوهش، 35 نفر ازکارآموزان دوره کارآفرینی در یکی از آموزشگاه‌های تحت نظارت اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان البرز بوده که به‌ صورت تمام‌شماری، قبل و بعد از آموزش، مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌ای استفاده شد که روایی صوری و محتوای آن از سوی متخصصان و پایایی آن از طریق انجام آزمون آلفای کرونباخ با ضریب 74/0 تایید شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS انجام و برای بررسی فرضیه‌های پژوهش، علاوه بر آمار توصیفی، از آزمون‌های کولموگروف- اسمیرنف، لوین، ویلکاکسون وt  گروه‌های وابسته استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش کارآفرینی KAB بر الگوی رفتاری و سبک زندگی تاثیرگذار بوده ولی بر نگرش شخصی، تاثیری نداشته است.

    کلیدواژگان: الگوی آموزش کارآفرینی KAB، نگرش، الگوی رفتاری، سبک زندگی، اثربخشی
|
  • Page 7

    Higher education in Iran, has been variously developed and has attracted naturally several groups of applicants with different age, gender and social class. This type of education is theoretically and practically performed in a rang of undergraduate courses to graduate ones. This study was descriptive and the statistical population included all technical–vocational college students in Mazandaran. The fundamental question of this research included what incentives and reasons encourage applicants to enter into technical–vocational colledges. The results showed that the student' motivation has positive correlation with talents and abilities, future labour market and employment, short educational period and quick absorbtion into labour market, self-employment, educational situation, and family encouragement and has a significant negative correlation with socioeconomic status of students and their parents' jobs.

    Keywords: Technical–Vocational Education, Technical–VocationalColledges, Students, Motivation
  • Page 27

    Performance appraisal plays an important role in determining faults and difficulties of any organization. Technical and Vocational Training is incurring heavy expenses in every country. This study presents the development of a conceptual framework which aims to assess Technical and Vocational Training centers from multiple perspectives. The level of efficiency in Technical and Vocational Training centers is a good criterion to understand how they consume their resources. In this research, relative efficiency of 13 Technical and Vocational Training centers of Yazd in the Persian calendar year 2010-2011 is calculated using data envelopment analysis technique (DEA) and balanced scorecard (BSC). BSC has been used as a tool to design performance appraisal indexes in four perspectives (financial, Customers, internal processes, learning and growth). DEA, as a non parametric method, is one of the most important and significant management tools for measurment of outputs or efficiency and ranking. On this basis, Sadoogh center had 100% efficiency in all four perspectives of BSC, and Taft center with .592 efficiency had the lowest one. Total performance score of centers is 0.869 in the financial perspective, 0.848 in customer, 0.763 in internal processes, and 0.733 in learning and growth. By integrating the BSC and the DEA approach this research helps to identify where there is room to improve organizational performance and points out opportunities for reciprocal learning between centers (DMUs). This article provides a set of recommendations relating to successful application of DEA and its integration with BSC, in order to promote a continuous learning process to present solutions for improvement of performance quality levels of inefficient units in those four perspectives and also to determine the most productivity scale size (MPSS) in any perspective for inefficient centers.

    Keywords: Performance Appraisal, Efficiency, Dea-Bsc, TechnicalAnd Vocational Training
  • Page 49

    Technical & Vocational Training Organization of Kermanshah follows the strategies of the Main Technical & Vocational Training Organization in order to fulfill purposes of this section and to enhance productivity growth of industries, especially the automotive industry and the mechanical one. Several trainees conduct a large number of training courses and technical–vocational skills required out of the system every year. Therefore, it seems imperative to enter a number of cycles that have been manufacturing performance assesment and effectiveness of workers job training. This study was a comparative analysis and it used questionnaires and surveys measuring performance and effectiveness of the work done by the workers and employers. Data was analyzed in SPSS and Excel software. Statistical methods included chi-square test, Spearman correlation and T-test. Results indicated a significant relationship between technical– vocational training and professional performance. Moreover, there was a significant positive relationship between technical–vocational training and job effectiveness of trained workers and their job satisfaction. Finally, it was suggested Iranian planners in technical– vocational domains to design applied training based on the requirements of different industries in the form of planned educational programs.

    Keywords: Education, Technical Vocational, Performance, Effectiveness, Skill Training
  • Page 75

    Technical–vocational training organization set up academic technical – vocational training centers with the aim of filling the vacuum of the skill training in universities. The purpose of this study was to examine the relationship between academic technical–vocational training centers and psychological empowerment of skilled student. This research is the applied one and the data collection method is a descriptive survey. Sample included 213 skilled students in Zanjan that were randomly selected .Descriptive views of 30 experts and managers among the staffs of the technical–vocational training organization were also used. The instruments included two questionnaires: 1- Standard questionnaire of psychological empowerment; and 2- the questionnaire of technical and vocational training for skilled students made by the researcher. Data was analyzed by SPSS 20 and these statistical methods were used: chisquare test, one sample t- test and correlation test. The results showed that the academic technical– vocational training centers had a significant relationship (p <0/05) with the psychological empowerment and all its constituent components including "competence," "independence," "effectiveness," "significance" and "trust". Also the level of technical and vocational trainings and all components of psychological empowerments of students had been more than average except "trust".

    Keywords: Technical–Vocational Training Organization, AcademicTechnical– Vocational Training Centers, Training, Empowerment
  • Page 93

    The main purpose of this study was to investigate strengths and weaknesses of entrepreneurship training courses based on Gottfredson theory of constraints and compromise from the views of the participants in the training program.The research method was semiexperimental or pre-test/post-test with a control group. 30 volunteers of students participating in the entrepreneurship classes organized by the Science and Research Branch of Azad University who obtained lower scores based on entrepreneurship skills questionnaire were randomly selected and divided into two experimental and control groups. The test group received 8 sessions of entrepreneurship skills training. Comparison of these two groups indicated that the training course based on Gottfredson theory had an effect on the enhancement of their entrepreneurship skills and most of the participants evaluated the effectiveness of the course as very high. Therefore, it is concluded that Gottfredson theory can be of more interest and further explored as a method of entrepreneurship skills training.

    Keywords: Entrepreneurship Skills, Gottfredson Theory OfConstraints, Compromises, Students
  • Page 103

    Considering the employment and economic problems and also the country's macroeconomic policies and strategies in the form of 20- year vision and the fifth development plan, focus on the basic and effective solutions, is essential and inevitable. Human resources empowerment through training of specialized job skills, in order to entrepreneurship encouragement and development, especially in training centers, is one of the strategies that can lead to entrepreneurial human resource supply and ultimately reduces the unemployment and economic problems and also increases productivity and efficiency in different sectors. This paper attempts to investigate the effect of training on empowerment of human resources and therefore to identify issues and problems ahead and strategies for optimizing effectiveness of such trainings. Research method in this paper was qualitative and data was collected from interviews with experts. The results are provided in four areas, "features of empowered human resources", "performance and the necessity of training for empowerment", "obstacles and difficulties ahead" and "optimization strategies."

    Keywords: Training, Empowerment, Skill, TechnologicalEducation System
  • Page 123

    KAB training model is a kind of valid entrepreneurship training model within skills training domain which has been developed and designed by ILO master experts. This research mainly concentrates on the effectiveness of KAB entrepreneurship training model in three phases: personal attitude, life style, and learner's behavior model. The statistical method includes mixed model which has been run interviews in qualitative phase and semi-experimental method in the quantitative one in pre and post test. Participants consist of 35 learners from Alborz TVTO office who have been evaluated after and before training. Questionnaire has been used and its reliability has been approved. Data analysis has been processed by SPSS. Results showed that KAB entrepreneurship training model has an effect on behavior and life style with no effect on personal attitude.

    Keywords: Kab Entrepreneurship Training Model, Attitude, BehaviorMethod, Life Style, Effectiveness