فهرست مطالب

نشریه امنیت ملی
پیاپی 17 (پاییز 1394)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمودرضا شمس دولت آبادی، محمدتقی نادری صفحه 9

    دشمنان انقلاب اسلامی و عوامل آن‌ها همواره با استفاده از عامل اختلاف میان مسیولان، بین مردم و مسیولان و میان خود مردم در طول بیش از سه دهه خط هدایتی برنامه‌ریزی موثر علیه انقلاب اسلامی را دنبال می‌نمایند. نظام سلطه با علم به این‌که عامل اصلی استحکام قدرت نظام، اتحاد ملی است، همواره تهاجم همه‌جانبه‌ای را برای مخدوش نمودن چهره نظام از طریق عوامل داخلی و رسانه‌های خود با اختلاف‌افکنی در کشور دنبال می‌نماید تا جایی که بتواند نظام را در درون خود مشغول ساخته و از هدف تعالی بخش آن یعنی الهام بخشی انقلاب اسلامی برای ارایه الگویی تاثیرگذار جلوگیری کند. از شاخص های اساسی ساخت درون نظام، عنصر وحدت ملی است که می‌تواند موجب افزایش اقتدار ملی و تثبیت امنیت ملی در قبال تهاجم دشمن باشد. این مقاله با طرح این سوال که نقش اتحاد ملی در استحکام قدرت درونی نظام چیست؟ درصدد تبیین نقش اتحاد ملی در مقاوم‌سازی استحکام درونی نظام بوده و با استفاده از روش تحقیق کاربردی، توصیفی و گردآوری اسناد، از طریق تحلیل محتوی فرمایشات مقام معظم رهبری به بررسی نقش اتحاد ملی در استحکام قدرت درون نظام می‌پردازد. اتحاد ملی به احساس همبستگی ملی، اعتماد مردم به حکومت، افزایش اطمینان مردم به نظام و دستگاه‌های اجرایی، متکی است. با توجه به وضعیت جامعه، تنوع گروه‌های اجتماعی و اقوام، دستیابی به وحدت نیازمند برنامه اجتماعی و فرهنگی فراگیر است.

    کلیدواژگان: قدرت، وحدت، اتحاد ملی، قدرت درون زا
  • علیرضا عین القضاتی* صفحه 39

    با توجه به رهنمودهای مقام معظم فرماندهی کل قوا حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) مبنی بر تکیه نظام ج.ا.ا. بر ارتقای توان دفاعی ج.ا.ا، این مقاله در پی تبیین نقش فناوری شناختی در ارتقای توان دفاعی ج.ا.ا به‌عنوان یکی از مولفه‌های قدرت بازدارندگی همه‌جانبه دفاعی ج.ا.ا می‌شود. در ادامه با استناد به اسناد بالادستی و آرای اندیشمندان در حوزه‌های مختلف، شاخص‌های این فناوری استخراج با بهره‌گیری از روش پژوهش آمیخته از طریق روش توصیفی و پیمایشی انجام گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق رگرسیون چند متغیره ترکیبی (STEPWISE) انجام و میزان تاثیر و همبستگی متغیرهای سنجیده شد و نهایتا 10 مولفه و 52 شاخص که در ارتقاء توان نظامی بومی تاثیر مستقیم داشتند احصاء شد و نتایج این تحقیق مبین آن است که به‌کارگیری فناوری شناختی به‌عنوان فناوری‌های حساس دفاعی در تمامی ده نوع توانایی حاصل خود علاوه بر تامین امنیت و تقویت توان دفاعی ج.ا.ا باعث «ارتقاء دیپلماسی دفاعی با تغییر اذهان و دیپلماسی شده و برتری و موفقیت نسبی را در مبارزه با تروریسم ایجاد می‌کند» و «در جنگ فرهنگ محور توانایی پیش‌بینی رفتار دشمن را تسهیل» و «آموزش، شبیه‌سازی و یادگیری را برای سربازان سریع‌تر» و «در رزم شناختی راهبردی باعث کاهش هزینه‌های جنگ در آینده شده» و «با تقویت ذهن و ارتقاء عملکرد رفتاری و شناختی سربازان» باعث «مسئولیت‌پذیرتر شدن، فرهنگ پذیرتر کردن سربازان همانند فرماندهان ارشد شده»، و «افزایش قدرت تصمیم‌گیری شناختی و هدایت جنگ فرهنگ محور» را با «تقویت شناخت و افزایش توانایی‌های ادراکی و هوش روان» افزایش داده و نهایتا با «درمان غیر دارویی مدل‌های موجود باعث رفع کمبود خواب و خستگی نیروهای نظامی» می‌شود.

    کلیدواژگان: فناوری شناختی، همگرایی، ارتقای توان دفاعی ج.ا.ا
  • محسن حسین آبادی، حجت الله ناصرپور، حمیدرضا حاتمی صفحه 73

    وحدت از جمله عوامل تاثیرگذار بر انسجام و تداوم یک نظام سیاسی بوده که از ابعاد مختلفی قابل واکاوی و تحلیل است. این مقاله برگرفته از پژوهشی است که به ارایه مدلی برای پدیده وحدت‌آفرینی از منظر امام خمینی (رحمت الله تعالی علیه) پرداخته است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش تحلیل محتوا بوده و نتایج آن بر اساس مدل پارادایمی نظریه برخواسته از داده طبقه‌بندی گردیده است. بر این اساس، پدیده اصلی یعنی "وحدت‌آفرینی"؛ متاثر از 20 مقوله گروه‌بندی‌شده در: شرایط علی، زمینه ای و مداخله‌گر بوده و 33 مقوله نیز به‌عنوان پیامدهای آن تعیین و در قالب الگویی تجسمی ارایه گردیده است. به‌صورت خلاصه نتایج این مطالعه نشان داده است که از دیدگاه حضرت امام خمینی، فرآیند وحدت‌آفرینی متاثر از شرایط علی ایدیولوژیک (چون قیام در راه خدا، نفی استکبارستیزی، حفظ کیان اسلام و...) و همچنین دلایل سیاسی (چون حل معضلات کشورهای اسلامی و مصالح عمومی و...) و سایر دلایل است. از سویی، فرایند ایجاد وحدت از طریق راهبردهایی چون پیروی از ولایت، همزیستی مسالمت‌آمیز، تاکید بر اصول مشترک و... قابل تحقق است. هرچند که شرایطی مداخله‌گر (مانند تلاش علما و روشنفکران، بیداری و آزادی، اقدامات دشمنان و...) موجب تسهیل و یا ایجاد محدودیت برای پدیده اصلی می‌شوند. پیامدهای و نتایج ایجاد وحدت از نگاه حضرت امام در دو گروه داخلی و خارجی طبقه‌بندی شده‌اند. از مهم‌ترین پیامدهای داخلی وحدت می‌توان به استقلال، صلح، دفاع از کیان اسلام، کسب عظمت و شرافت، بقای انقلاب... دانست و از پیامدهای خارجی نیز به برقراری آرامش در جهان، تامین منافع جهان اسلام، شکست ابهت استکبار و... اشاره کرد.

    کلیدواژگان: وحدت، بقا اجتماعی، حفظ نظام، اندیشه های امام خمینی
  • علیرضا پورابراهیمی، احسان کیان خواه صفحه 107

    فضای سایبر درحال در هم تنیده شدن و گسترش حضور خود در تمام شیون زندگی است. فضای سایبر به صورت مستقیم همانند عرصه‌های متنوع زندگی با انسان و گوهر وجودی و روح ملکوتی او در ارتباط است و می‌تواند موجب تیرگی یا تعالی قلب و روح شود. این گسترش و ممزوج شدن چالش‌ها و تهدیدهایی را برای کاربر این فضا که زنده ای مسیول بوده و بر اساس هدف و غایت مشخصی خلق شده، به وجود آورده است.. امنیت قلب، امنیت هویت انسان و روح ملکوتی اوست. دور شدن از کرامت ذاتی و اکتسابی، دور شدن از هویت بندگی و توجه به آخرت، آرامش کاذب و شکننده و دنیایی شدن همه مقولات زندگی را می‌توان در لفظ غفلت ناشی از فضای سایبر خلاصه نمود. غفلت سایبری، غفلت ناشی از تسلط تکنولوژی سایبر بر زندگی و شیون مختلف آن است. زمانی که تکنولوژی برنامه زندگی انسان را تعیین کند و انسان تابع محض برنامه‌های این تکنولوژی فرهنگ گستر فرهنگ‌ساز قرار گیرد، سایه غفلت سایبر بر انسان مستولی می‌شود. آنچه موجب نجات از غفلت سایبری و خود فراموشی است، حکمت سایبری است. حکمت موجب حفظ قلوب از اخلاق ذمیمه و تعالی بخش روح و قلب آدمی است. تداوم انقلاب اسلامی و حاکمیت دینی و زمینه‌سازی برای شکل‌دهی به جامعه منتظر و آمادگی برای پذیرش حکومت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، حفظ قلوب امت اسلامی از آفات و آلام شیطانی است. باید فرد، خانواده و جامعه اسلامی به توانمندی مناسبی برای حفاظت از قلب و گوهر وجودی الهی خود در مواجه با فضای سایبر برسد.

    کلیدواژگان: امنیت قلب، فضای سایبر، انسان، غفلت سایبری، حکمت سایبری
  • سید حسن آقایی فیروز آبادی، محمود شیخ حسنی صفحه 127

    کارگزاران جامعه اسلامی تلاش می‌کنند با اتکای به نیروی بیکران نصرت الهی و عزمی راسخ آینده مطلوب جامعه را ترسیم کنند و اهداف و راهبردهای کلان مورد نیاز برای تعالی جامعه را با رویکردی الهام‌بخش تدوین و اجرا کنند. بدین منظور به الگویی برای مدیریت راهبردی نیاز است که بر پایه سیاست‌های ابلاغی ولی‌فقیه و بر سه رکن عقلانیت، حکمت و مصلحت اسلام‌پایه استوار باشد؛ اتکای مدیریت راهبردی بر این ارکان سه‌گانه می‌تواند زمینه مناسبی برای تحقق آرمان‌ها و ارزش‌های انقلاب اسلامی، و اهداف سند چشم‌انداز کشور را فراهم کند و موجبات پیشرفت و تعالی جامعه اسلامی و تکوین الگوی الهام‌بخش و سرآمد حکومت اسلامی را فراهم سازد. ازاین‌رو در این پژوهش با توجه به عدم پرداختن به سه رکن تاثیرگذار، الگویی از مدیریت راهبردی مبتنی بر عقلانیت ارایه شده است. روش تحقیق مورد استفاده آمیخته (کیفی و کمی) است. در مرحله نخست، برای ارایه الگو از روش کیفی (نظریه‌پردازی داده‌بنیاد) استفاده شده است. بدین منظور متون مربوط به عقلانیت اسلام‌پایه بررسی شد و نتایج با استفاده از سه مرحله کدگذاری (باز، انتخابی و محوری) تحلیل و تفسیر شده‌اند. این الگو بیانگر مضامین عقلانیت در هر یک از مراحل چهارگانه مدیریت راهبردی (سیاست‌گذاری، تصمیم‌گیری، برنامه‌ریزی، اجرا و ارزیابی) است. در مرحله دوم پژوهش، الگوی ارایه شده در مرحله کیفی به صورت کمی آزمون شده است. جامعه آماری تحقیق 30 نفر از خبرگان حوزه مدیریت راهبردی است که با نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده‌اند. برای اعتبارسنجی مضامین عقلانیت ارتباط با فرایند مدیریت راهبردی از مدل معادلات ساختاری (تحلیل عاملی تاییدی) استفاده شده است. این نتایج نشان می‌دهند مضامین استخراج‌شده با فرایند مدیریت راهبردی ارتباطی منطقی دارند. بدین ترتیب نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی مرحله دوم نیز نشان داد میزان تاثیرگذاری مقوله عقلانیت در هر یک از مراحل سیاست‌گذاری ، تصمیم‌گیری، برنامه ریزی و اجرای راهبرد به ترتیب حدود 89/0، 76/0، 59/0 و 74/0 بوده است. این نتایج نشان می دهد تاثیر عامل عقلانیت در مراحل سیاست‌گذاری و برنامه ریزی نسبت به دو مرحله دیگر بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت راهبردی، عقلانیت، عقلانیت اسلام پایه
  • غلامرضا گودرزی، رضا علیدادی صفحه 157

    رسانه دینی که برگرفته از تعالیم دین اسلام و قرآن کریم است، عنصر مهمی از فرهنگ یک جامعه دینی تلقی می شود که کارکردهای آن براساس آموزه های دینی و در جهت هدایت جامعه است. این هدایت می تواند با استفاده از شیوه های مطرح‌شده در نظریه های تاثیر رسانه ای همانند، نظریه واسطه ای، برجسته‌سازی، تزریق، کاشت و استحکام سازی ، به‌مرور شکل گیرد. با استفاده از این نظریه و نظریه تاثیر بر مخاطب متشکل از آگاهی، ترغیب، تصمیم، تایید، مدل جدیدی از کارکرد رسانه تا تاثیر بر مخاطب مطرح می کند. در این مدل به چهار گزینه نظریه تاثیر، فرضیه "اقدام" اضافه می شود که هم مدل پیشنهادی هم فرضیه "اقدام" با استفاده از روش دلفی فازی مورد تایید نخبگان قرار گرفت و درنهایت پارادایم جدیدی به نام مراسم دین‌داری یکپارچه که تغییری در هدف، شیوه و سبک برگزاری مراسم دینی، مذهبی است، در جامعه مطرح می کند. این پارادایم جدید تاثیر مثبتی بر دین‌داری جامعه می گذارد و باعث برگزاری پرشور مراسم مذهبی شده، دسته های کوچک برگزارکننده این‌گونه مراسم را به گروه های بزرگ شهری، استانی، ملی و درنهایت درسطح امت اسلامی تبدل می کند. درنتیجه این عملکرد رسانه دینی، مخصوصا رسانه تلویزیون، می توان گفت این رسانه در افزایش دین‌داری جامعه، به نحو مطلوبی موثر است.

    کلیدواژگان: دین داری یکپارچه، رسانه دینی، نظریه کاشت، نظریه استحکام، نظریه اقدام
|
  • Seyyed Mahmmudreaza Shamsdolatabadi, MohammadTaghi Naderi Page 9

    Enemies of the Islamic revolution and their agents have consistently been pursuing an effective planning guidance against Islamic revolution via causing dispute between authorities, people and authorities and among people for more than three decades.The control system, despite its awareness of the fact that the key factor to system‘s power is national alliance, keeps pursuing a full-scale invasion so as to distort system‘s general picture in minds with the help of domestic agents and their media by the method of schism inside the country with the purpose of making the country occupied with the inner issues and thwarting the Islamic system from its elite target which is introducing an effective pattern. No doubt, national alliance is one of the main pillars of the national power that if it is distorted, political stability and system‘s power receive serious harms and foreign interference will be then rooted and fortification inside the system will not take place. According to the Supreme Leader‘s words, national security comes after national unity. If there is no unity, national security will be jeopardized and insecurity will be the result.‖ If national unity and security are supplied, the government will have this chance to implement tasks and responsibilities.‖(Stated by the Supreme Leader, 26/1/1379) One of the basic parameters of the system‘s inner structure is considered to be national unity which can contribute to an increase in national power and stabilize national security against enemies‘ invasion. This article is aimed to determine the role of national alliance in inner fortification of the system by raising this query that‖ what is the role of national alliance in inner fortification of the system?‖ And by adopting a practical and descriptive research method as well as gathering adequate evidence, It probes the role of national alliance in inner fortification of the system via performing an analysis on the Supreme Leader‘s statements‘ content.

    Keywords: power, unity, national solidarity, endogenous power
  • Ali Reza Einolghozati* Page 39

    According to the directives of the Supreme Commander -in-Chief of the Islamic Republic of Iran, relying on improvement of defense capabilities, this paper explains the role of cognitive technology as one of the component of the Islamic Republic of Iran's defense Overall deterrence power. Then, based on documents and thinkers‘ views in various technology fields, Indicators of this technology extracted & conducted by using mixed methods research through descriptive and survey methods. Through a combination of multivariate regression analysis (STEPWISE) was carried out and the effect level and correlation of variables were measured. And the results show, 10 components and 52 indicators which had a direct impact on improving the Islamic Republic of Iran‘s defense power ability. The results of this study suggest that the use of cognitive technology as a sensitive military technologies, In all ten of their output capacity, in addition to strengthening national security and military capabilities, cause to promotion of defense diplomacy with change minds, Lead to excellency & the relative success in combating terrorism, improving the ability to predict the behavior of the enemy, Facilitate learning and help better soldiers‘ learning, reduce costs of future war, improving behavioral and cognitive performance of soldiers by Brainstorming & strengthening the mind, making soldiers more responsible and more cultures, increasing decision-making powers in conducting of driven_ culture war, and improving the understanding of soldiers with increasing cognitive abilities and mental intelligence and ultimately with non- medicinal treatment of sleep loss and non-pharmacological treatment models relieve sleeplessness & fatigue of military forces.Keywords:

    Keywords: cognitive technologies, converging, promoting the I.R.I defense power
  • Mohsen Hoseinabadi, Hojjatollah Naserpoor, HamidReza Hatami Page 73

    Solidarity is one of the factors affecting of consistency and continuing of a political system and can be investigated from different aspects. This paper is derived from the research for the offering the model of solidarity making from the viewpoint of Imam Khomeini. Research method was content analysis and results were categorized according to the theoretical paradigm model derived from data. On this basis, the main phenomenon, solidarity making was presented which are affected by 20 categories of causality and contextual condition and 23 categories as the determining of model. In brief, the results of this research showed that form the viewpoint of Imam Khomeini, the process of solidarity making is affected by ideological conditions, political causes and other roots. In other hand the process of solidarity making is reachable by some strategy like following Vellayat Faqih, peaceful concord; emphasize in common principles, etc. Though some interlopers like the effort of Islamic scholars and intellectuals, vigilance, freedom etc. can facilitate mentioned process. Issues and results of solidarity making form the viewpoint of Imam Khomeini can be categorized in two groups: internal and external. Some of the most important issues in internal arena are independence, peace, defensing of Islam etc. and in external scene global peace, provision of Islamic world profits, fail of U.S awesomeness etc.

    Keywords: solidarity, Social Survival, Saving the government, Imam Khomeini thoughts
  • Alireza Pourebrahimi, Ehsan Kiankhah Page 107

    The cyberspace is intertwining and expanding its presence in all respects of the life. The cyberspace like diverse areas of life is directly in contact with the human being essence and his divine soul and can cause obscurity or eminence of the heart and soul. This spread and mingle has established challenges and threats to the living and responsible user, a creature having been created based on specific objective and purpose. The security of heart and soul is the security of the human identity and his divine spirit. Getting away from the inherent and acquired dignity, getting away from servitude to god and consideration of the Hereafter together with false and brittle tranquility and becoming worldly of all things can be summed up by the term "neglect" emanating from the cyberspace; The cyber neglect which is caused by the cyber technology dominance on different affairs and dimensions of the human life. When the technology determines the human life plans in a way that the man becomes the sheer follower of this culture developer and spreader technology, the shade of cyber neglect would predominate the human being. What saves the man from cyber neglect and oblivion is cyber wisdom. The wisdom preserves the hearts from the indecent morality and enlightens the human heart and soul. Continuation of the Islamic Revolution and religious rule and setting the stage for the formation of a community waiting for the reappearance of Imam Mahdi (May Allah hasten his noble reappearance) and readiness to accept his Islamic rule, requires the maintenance of the hearts of the Muslim Ummah from pests and evil sufferings. The individual, the family and the Islamic society needs to achieve an appropriate capability for protecting the heart and the divine essence in confrontation with the cyberspace.

    Keywords: security of heart, cyberspace, human being, neglect in cyberspace, wisdom in cyberspace
  • Seyyed Hasan Aghaee Firouzabadi, Mahmmud Sheykhhasani Page 127

    The agents of the Islamic society try to prepare a suitable future for the society based on God's assistance and unwavering intentions, prepare and perform the considerable goals needed for the elevation of the society by an inspiring approach. Therefore, there is a need for a pattern to manage based on Islamic Leader's notified policies and three bases of Wisdom, Reason and expediency of Islam. Dependence of strategic management on these three bases can provide a suitable ground for the fulfillment of Islamic Revolution goals and values and the goals of prospective documents of the nation can provide the cause of improvement and the elevation of Islamic society and the formation of inspiring patterns of Islamic government. Thus, in this research based on not paying attention on the three effective bases, a pattern of strategic management based on reason has been offered. The method used in this research is mixed (quantitative and qualitative).In the first step, the qualitative method (data theorization) has been used to offer the pattern and the results were analyzed by three-step encoding (selective and pivotal dingle). This pattern reflects the wise theme in each of the four steps of strategic management (policy making, decision making, programming, performing and evaluating). In the second step of the research the offered pattern in the qualitative step has been examined quantitatively. The statistic society of the research consists of 30 experts in the field of strategic management that have been chosen by targeted selection. In order to validate the concepts of wisdom in relation to strategic management process, the structural equation model (confirmative analysis) were used. Those results show that the extracted concepts have a direct relation with the strategic management process. Therefore, the results from confirmative analysis in the second step indicate the amount of effectiveness in each factor of policy making. Decision making and strategic execution are respectively about %89, %71, %59 and %74. These results show that effect of wisdom concept in the process of policy making and programming was more comparing to the other steps.

    Keywords: Management, Strategic management, wisdom, wisdom of basic Islam
  • Reza Alidadi, Gholamreza Goodarzi Page 157

    Religious media which is part of the religion of Islam and the Holy Qur‘an, is the important element of society religious which is working based on religious teaching and leading the soaiety. This leading could be used by some raised styles in the impact of media theory same as medinm theory, agenda setting theory, hypedermic needle theory, ultivation theory. According to those theories gradually formed. Using to those theories and the theory of impact on the audience of awareness, persuasion, decision, approved, presents a new model of media functions to discuss the impact on the audience. In this model, the impact of four options theory, hypothesis, "action", adding that the proposed model is a hypothesis is an "action" by the elite were approved Delphi fuzzy method And the new paradigm of integrated religious ceremony is a change in purpose, style religious ceremonies, religion, in the society presented. This new paradigm positive impact on society's religiosity and makes passionate holding religious ceremonies, the organizer of this event category for small to large groups of municipal, provincial, national and ultimately transfer within the Islamic Ummah. As a result of the religious media, particularly television, we can say that the rise in religious media in society, is fairly effective.

    Keywords: The integrated religious, religious media, cultivation theory, theory of stability, theory of action