فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال شانزدهم شماره 140 (امرداد و شهریور 1395)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال شانزدهم شماره 140 (امرداد و شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن گل محمدیان، سیده نسیم سجادی، حمید سلیمی صفحه 5
    زمینه
    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش سرمایه روان شناختی و رفتار شهروندی سازمانی در پیش بینی رضایت شغلی معلمان مدارس استثنایی شهر کرمانشاه بود.
    روش
    روش پژوهش، از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه معلمان مدارس استثنایی مقطع ابتدایی شهرکرمانشاه در سال تحصیلی 94-93 بود. حجم جامعه پژوهشی 108 نفربودند و به علت کوچک بودن جامعه، کل آن ها انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از 3پرسش نامه سرمایه روان شناختی لوتانز، رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و رضایت شغلی بری فیلد و روث استفاده شد. داده های پژوهش از طریق شاخص های آمار توصیفی، همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین سرمایه روان شناختی و مولفه های آن (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) با رضایت شغلی، همبستگی مثبت معنی داری وجود دارد. همچنین بین مولفه های شهروندی سازمانی، جوانمردی و تواضع با رضایت شغلی به ترتیب همبستگی منفی و مثبت معنی داری وجود دارد. تجزیه و تحلیل رگرسیونی نشان داد مولفه جوانمردی و سرمایه روان شناختی کل 25 درصد از واریانس رضایت شغلی را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش، نقش و اهمیت سرمایه روان شناختی و 2مولفه جوانمردی و تواضع رفتار شهروندی سازمانی را در پیش بینی رضایت شغلی معلمان یادآور می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، رفتار شهروندی سازمانی، رضایت شغلی، معلمان مدارس استثنایی
  • الهه استوی، عباسعلی حسین خانزاده، معصومه ساکت محجوب، حاتم محمدی صفحه 13
    زمینه
    حضور کودک با اختلال طیف اتیسم، فشار زیادی بر اعضای خانواده، به ویژه مادران وارد می کند. مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم با چالش های بسیاری روبه رو هستند که آن ها را در معرض سطوح بالای استرس و دیگر پیامدهای منفی روانی قرار می دهند. این پژوهش به منظور مقایسه استرس ادراک شده، انسجام خانوادگی و خودپنداره مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم و عادی انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری در این پژوهش عبارت از همه مادران کودکان 7 تا 11ساله با اختلال طیف اتیسم و عادی شهر رشت در سال تحصیلی 93-1392 بود. نمونه مورد مطالعه نیز 49نفر از مادران دارای کودک با اختلال طیف اتیسم و 52مادر دارای کودک عادی بود که با شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس استرس ادراک شده کوهن و همکاران، مقیاس انسجام خانوادگی بلوم و نار و پرسش نامه خودپنداره بک استفاده شد. برای تحلیل داده ها ی به دست آمده از روش های آمار توصیفی میانگین و انحراف استاندارد و از روش استنباطی تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین 2گروه مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم و مادران کودکان عادی در استرس ادراک شده (0001/0>p)، انسجام (0001/0>P) و خودپنداره (0001/0> P)، وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بنابراین باید با طراحی برنامه های آموزشی مناسب برای والدین از تاثیرات داشتن فرزند اتیسم بر اعضای خانواده به خصوص مادران جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، انسجام خانوادگی، خودپنداره، مادران، اختلال طیف اتیسم
  • شبنم بیاتی، غلامعلی افروز، مسعود حسینچاری صفحه 22
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش کفایت اجتماعی خانواده محور بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان پسر کم توان ذهنی شهر شیراز بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را همه دانش آموزان پسر کم توان ذهنی 7 تا 12ساله شهر شیراز به همراه والدین شان تشکیل دادند. برای انتخاب آزمودنی ها به روش نمونه گیری تصادفی از مدارس استثنایی شیراز، یک مدرسه انتخاب و از میان دانش آموزان آن 40نفر به همراه والدین شان (40مادر و 24پدر) به طور تصادفی انتخاب و به 2گروه آزمایش و گواه به طور مساوی تقسیم شدند. گروه آزمایش با حضور مادران و پدران دانش آموزان طی 12جلسه تحت آموزش کفایت اجتماعی خانواده محور قرار گرفت ولی به گروه گواه آموزشی ارایه نشد. ابزار جمع آوری اطلاعات، مقیاس ارزیابی مهارت های اجتماعی کودکان ماتسون و برنامه آموزشی کفایت اجتماعی خانواده محور بود. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که گروه آزمایش و گواه دست کم در یکی از خرده مقیاس های مهارت های اجتماعی تفاوت معناداری داشتند (01/0 > P). نتایج نهایی تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش کفایت اجتماعی خانواده محور بر مهارت های اجتماعی کلی، رفتارهای اجتماعی مناسب، رابطه با همسالان، کاهش رفتارهای غیراجتماعی و پرخاشگری اثر مثبت داشته اما در مولفه برتری طلبی این تاثیر معنادار نبوده است.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی کفایت اجتماعی خانواده محور باعث بهبود مهارت های اجتماعی کلی، رفتارهای اجتماعی مناسب، رابطه با همسالان،کاهش رفتارهای غیراجتماعی و پرخاشگری دانش آموزان کم توان ذهنی شد.
    کلیدواژگان: کفایت اجتماعی، خانواده محور، کم توان ذهنی، مهارت های اجتماعی
  • حمیده قائمی، علی عربی، متین خزاعی صفحه 31
    زمینه
    فنیل کتونوریا بیماری اختلال در سوخت وساز فنیل آلانین ناشی از کمبود آنزیم کبدی فنیل هیدروکسیلاز است که به صورت اتوزوم مغلوب منتقل می شود. شیوع این بیماری یک نفر از هر 12هزار تولد است و شایع ترین عارضه آن کم توانی ذهنی است. از تاثیرات کم توانی ذهنی تاخیر در رشد زبان و شناخت است که موجب اختلال در برقراری ارتباط می شود. ازآن جاکه زبان مهم ترین ابزار برقراری ارتباط است، این اختلال ارتباطی در افراد دارای فنیل کتونوریا می تواند ناشی از نقص زبانی باشد.
    روش
    2بیمار دارای فنیل کتونوریا، یک دختر 7سال و 3ماهه و یک پسر 8 سال و 11ماهه انتخاب شدند و جنبه معناشناسی زبان آن ها با استفاده از آزمون رشد زبان فارسی (حسن زاده و مینایی، 1380) ارزیابی شد. نمره استاندارد به دست آمده در 3خرده آزمون واژگان تصویری، شفاهی و ربطی برای تعیین بهره معناشناسی استفاده شد. در پایان مجموع نمرات استاندارد و بهره معناشناسی بیماران با کودک همتای سنی سالم مقایسه شد.
    یافته
    در بیمار یک به طور میانگین 3سال و 11ماه تاخیر معناشناسی مشاهده شد که به موجب آن بهره معناشناسی از 106 به 81 کاهش داشته است. برای بیمار 2 نیز به طور میانگین 5سال و 5ماه تاخیر در حیطه معناشناسی زبان مشاهده شد که موجب کاهش بهره معناشناسی از 107 به 71 شده است.
    نتیجه گیری
    معناشناسی زبان در بیماران دارای فنیل کتونوریا به طور قابل ملاحظه ای تاخیر دارد.
    کلیدواژگان: معناشناسی، زبان، کودکان، فنیل کتونوریا
  • محمد عاشوری، سیده سمیه جلیل آبکنار صفحه 37
    زمینه و هدف
    بیش از 50سال از زمانی می گذرد که ساموئل کرک، اصطلاح ناتوانی یادگیری را برای توصیف کودکانی به کار برد که هوش نزدیک به متوسط یا بالاتر از متوسط دارند. در حقیقت، این کودکان هم معما و هم متناقض هستند و به طور معمول، این کودکان در مدرسه مشکلات بسیاری دارند. در ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی در سال 2013، اصطلاح ناتوانی یادگیری به اختلال یادگیری ویژه تغییر نام یافت. در جدیدترین تعریف که در سال 2013 توسط انجمن روان پزشکی آمریکا از اختلال یادگیری ویژه به عمل آمده است، در ملاک های تشخیصی این اختلال هم تغییراتی به وجود آمد. ملاک تشخیصی ناهماهنگی بهره هوشی و پیشرفت به علت تاخیر در شناسایی، الگوی انتظار به سوی شکست نامیده و حذف شد. از طرف دیگر، رویکرد پاسخ به مداخله جایگزین آن شد. پاسخ به مداخله یک واقعیت در کلاس های درسی امروزی به حساب می آید که سوال های بسیاری را به وجود آورده است.
    نتیجه گیری
    پاسخ به آموزش و مداخله، نوعی رویکرد بهبودبخشی تحصیلی چندمرحله ای است که حمایت های تحصیلی و رفتاری بهنگامی را ارایه می کند. انتظار می رود به منظور غربالگری، شناسایی و تشخیص بهنگام به رویکرد نوین پاسخ به مداخله، توجه ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، اختلال یادگیری ویژه، پاسخ به مداخله
  • عباسعلی حسین خانزاده، فهیمه ایمن خواه صفحه 47
    زمینه
    اختلال طیف اتیسم نوعی اختلال عصبی–تحولی است که به طورمعمول در سال های اولیه زندگی ظاهرشده و در طول زندگی ادامه می یابد. از ویژگی های اصلی آن مشکلات مداوم در برقراری تعاملات اجتماعی، ارتباطات کلامی و غیرکلامی ناهنجار و الگو های کلیشه ای رفتار و علاقه مندی هاست. یکی از روی آوردهای درمانی که در حال حاضر راجع به آن بحث می شود موسیقی درمانی و بازی درمانی است. موسیقی همراه با بازی یکی از مهارت های لازم برای برقراری ارتباط در کودکان با اختلال طیف اتیسم است که از زبان برای برقراری ارتباط استفاده نمی کنند، در نتیجه، تجربیات موسیقی و بازی و روابط میان آنها باعث رشد ارتباطات که یکی از مشکلات اصلی این کودکان است، می شود. در طی یکپارچه سازی موسیقی و بازی، بیماران از طریق ارتباط درمانی با متخصصی که در این دوره آموزش دیده به سوی هدف های از پیش تعیین شده درمانی خود حرکت می کنند. این هدف ها می تواند شامل ارتقای حرکتی، تحول اجتماعی و بین فردی،کاهش رفتارهای کلیشه ای و دستیابی به خودآگاهی باشد ولی به آنها محدود نمی شود.
    نتیجه گیری
    در این مقاله ضمن بیان اهمیت آموزش موسیقی و بازی، به تفصیل تاثیر آموزش مهارت های موسیقی و بازی در کودکان طیف اتیسم به صورت ترکیبی موردبحث قرار گرفته و در پایان نتیجه گیری های لازم صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: کودکان، اختلال طیف اتیسم، موسیقی درمانی، بازی درمانی
  • طاهر اصلانی صفحه 60
    زمینه
    درصد قابل توجهی از دانش آموزان دارای مشکلات یادگیری هستند. دانش آموزانی که دارای مشکلات یادگیری هستند در معرض مشکلات تحصیلی و سازشی متعدد قرار دارند و این مسئله والدین این دانش آموزان را هم تحتتاثیر آسیب های روان شناختی قرار می دهد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش شناختی – رفتاری والدین در درمان مشکل دیکته نویسی و تعلل در انجام تکالیف درسی دانش آموزان انجام شد. پژوهش حاضر به صورت آزمایشی و در قالب طرح تک آزمودنی ای-بی-ای اجرا شد و رفتارهای دانش آموز در مراحل پیش و پس از درمان مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش
    جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دارای مشکل دیکته نویسی مراجعه کننده به مرکز مشاوره و خدمات روان شناختی اداره کل آموزشو-پرورش استان اردبیل در سال 1392 بودند. نمونه های پژوهش به صورت تصادفی ساده از بین مراجعان مرکز مشاوره انتخاب شدند. از آزمون ریون رنگی کودکان، آزمون مازهای پروتئوس و جدول مشاهده رفتار برای ارزیابی و گردآوری داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    پیگیری وضعیت دانش آموز از طریق مدرسه و خانواده و بررسی فراوانی و نمودار رفتارهای عملکرد او نشان داد که این روش در درمان مشکل دیکته نویسی و تعلل در انجام تکالیف درسی دانش آموز موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    به کارگیری شیوه آموزش شناختی – رفتاری والدین در مراکز مشاوره می تواند در درمان مشکل دیکته نویسی و مشکلات تحصیلی و سازشی دانش آموزان موثر باشد.
    کلیدواژگان: مشکل دیکته نویسی، تعلل در انجام تکالیف درسی، آموزش شناختی، رفتاری والدین
  • نیک هاگیلیاسیس، هرپسیم گالبنکوگلو، مارک دی مارکو، سوزان یانگ، آلان هادسون ترجمه: فاطمه نصرتی، معصومه امینی فر، عزیز محمدی، منیره خسروی صفحه 71
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف مداخله برنامه گروهی برای برآوردن نیاز های مدیریت خشم در افراد با سطوح گوناگون ناتوانی های هوشی و نیاز های ارتباطی ویژه انجام شد.

    روش

    29فرد به طور تصادفی در گروه مداخله و در گروه لیست انتظار منتسب شدند. مداخله شامل 12هفته برنامه مدیریت خشم رفتاری –شناختی با مواد تصویری و محتوای اصلاحشده برای مراجعان با دامنه ناتوانی هاست.

    یافته ها

    با تکمیل برنامه، مراجعان گروه مداخله بهبود معنادار در سطوح خود گزارش دهی خشم در مقایسه با گروه مقایسه و نمرات پیش از مداخله نشان دادند. اثر درمان با برنامه پیگیری بعد از 4ماه نیز حفظ شده بود. در مقابل، فقدان بهبود میزان کیفیت زندگی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    این نتایج شواهدی بر تاثیر برنامه مداخله بر مسایل خشم افراد با دامنه ناتوانی ها فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت خشم، ناتوانی هوشی، نیازهای ارتباطی
|
  • Mohsen Golmohammadian , Sayedah Nasim Sajjadi M.A., Hamid Salimi B.A Page 5
    Background
    The purpose of present study was to investigate the role of psychological capital and organizational citizenship behavior in predicting job satisfaction of elementary exceptional school’s teachers.
    Method
    The research type was descriptive-correlation. Population of study includes all exceptional elementary school’s teachers in Kermanshah in 2014-2015. All teachers (N=108) selected as sample. Psychological capital (Luthans, 2007), organizational citizenship behavior (Podsakoff, 1999) and job satisfaction (Barry Field &Ruth, 1951) were used as tools. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation and linear regression stepwise method.
    Results
    Research findings showed that the components of self-efficacy hope optimism and resiliency and total psychological capitals a significant positive correlation with job satisfaction; however, the components of organizational citizenship chivalry and Humility, courtesy in order have significant negative correlation and positive with job satisfaction. More over results showed that psychological Capital and chivalry can predicts %25 of job satisfaction.
    Conclusion
    Findings indicated the importance of psychological capital and organizational citizenship behavior in predicting job satisfaction in teachers.
    Keywords: Psychological capital, Organizational citizenship behavior, Job satisfaction, Teachers of special schools
  • Elaheh Ostavi Abbasali Hosseinkhanzadeh , Massoumeh Saket Mahjoub M.A., Hatam Mohammadi M.A Page 13
    Background
    The presence of children with autism spectrum disorder in the family imposes great pressure on family members especially on mothers. Mothers of children with autism spectrum disorder are faced with numerous challenges that expose them to high levels of stress and other negative psychological consequences. This study is conducted in order to compare levels of perceived stress, family coherence, and self-concept in mothers of children with autism spectrum disorder and normal.
    Method
    The present study is conducted with a causal-comparative design. The statistical population of the study is comprised of all mothers of children with autism spectrum disorder and normal in the age range of 7 to 11 in Rasht, in 2013-14. The sample of study consisted of 49 mothers of children with autism and 52 mothers of normal who were selected via convenience sampling procedures. To measure the variables, the researchers deployed the Perceived Stress Scale (PSS) (Cohen et al. 1983), Family Cohesion Scale (FCS) (Bloom and Naar, 1994), and the Beck Self-Concept Test (BST) (1989). Collected data were analyzed with both descriptive (mean value and standard deviation) and inferential statistical methods (multivariate analysis of variance).
    Results
    The results showed that there is a significant difference between the two groups of mothers of children with autism spectrum disorder and mothers of normal children in all of the variables of Perceived Stress (p
    Conclusion
    Therefore, it seems necessary to develop appropriate training programs for parents to prevent the negative impact of growing children with autism spectrum disorder on family members especially on mothers.
    Keywords: Perceived stress, Family coherence, Self, concept, Mothers, Autism spectrum disorder
  • Shabnam Bayati , Gholam Ali Afrooz , Masoud Hosseinchari Page 22
    Background
    The aim of the present research was to determine the effectiveness of family- centered training based on social competence on social skills of children with intellectual disability.
    Method
    This research is a quasi-experimental study by pre-test, post-test design and control group. The population of this study consists of 7-12 years old male children with intellectual disability and their parents in Shiraz in 2016. Sample groups included 40 male children with intellectual disability and their parents who were selected by simple random method from exceptional schools. Participants were divided into two groups (experimental and control group), each of which was consisted of 20 children, 20 mothers and 12 fathers. Experimental group received Family-centered training based on social competence in 12 sessions while control group did not. The instrument was social skills of children scale of Matson (1983). The obtained data were statistically analyzed by MANCOVA using SPSS (version 16).
    Results
    The results findings showed that experimental and control groups had significant difference at least in one of subscales of the social skills of children scale (P
    Conclusion
    It can be concluded that Family-centered training based on social competence has led to the improvement of social skills in children with intellectual disability. It is suggested that specialists improve social skills of children with intellectual disability by using the Family-centered training program based on social competence.
    Keywords: Social skills, Family, centered, Intellectual disability, Social skills
  • Hamide Ghaemi , Ali Arabi*.B.A., Matin Khazaei.B.A Page 31
    Background
    Phenylketonuria is a kind of disorder in phenylalanine metabolism which is caused by hepatic enzyme deficiency that transmitted in autosomal recessive mode. The prevalence is 1 in every 12000 birth and mental retardation is its prevalent phenomenon. Delay in language and cognition development is significant among the effects of mental retardation that will lead to communication disorder. Since the most important means of communication is language, it is likely that language impairment in patients with Phenylketonuria is caused communication disorder.
    Method
    Two children with Phenylketonuria were studied, a girl (7.3 ys) and a boy (8.11 ys). The standard score in three areas of picture vocabulary, oral vocabulary and conjunction vocabulary was used to determine the semantic use. Finally, standard scores and the semantic use of cases compared with age-matched healthy children.
    Results
    The first case averagely in 3.1 ys shows semantic delay with the decrease in semantic point from 106 to 81.The second cases averagely in 5.5 ys shows semantic delay with the decrease in semantic point from 107 to 71.
    Conclusion
    Observations demonstrate noticeable semantic delay among both cases.
    Keywords: Semantic, Language, Children, Phenylketonuria
  • Mohammad Ashori Seyedeh Somayeh Jalil, Abkenar Page 37
    Background
    More than fifty years have passed since Samuel Kirk used the term learning disability to describe children who average or above average intelligence. In the fact, these children are both puzzling and paradoxical. Generally, they have many problems in school. Term of learning disability in Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, 5th edition (2013) changed and named specific learning disorder (SLD). In recently definition of SLD that had done by American Association of Psychiatric (APA), there had changes in diagnostic criteria. Diagnostic criteria of intelligence quotient and achievement discrepancy named wait to fall model for delay to identification and limited. On the other hand, response to intervention (RTI) replaced it. RTI is a reality in today’s classrooms, bringing with it a wide range of questions.
    Conclusion
    RTI is a multi-step school improvement approach to provide early academic and behavioral supports. This is expected that for screening, identification and diagnostic pay specific attention to RTI in early intervention.
    Keywords: Learning disability, Specific learning disorder, Response to intervention
  • Abbas Ali Hossein Khanzadeh , Fahimeh Imankhah, M.A Page 47
    Background
    Autism is a neurodevelopment disorder that usually appears in early years and its main characteristics are repeated problems in social interaction, abnormal verbal and nonverbal communication, and stereotyped patterns of behavior and interests. Two of the therapies that are currently being discussed are music therapy and play therapy. Music with play is one of the skills necessary for communication in children with autism who do not use language to communicate. As a result the experience of music and play and the interaction between them ends in improving communication which is one of the main problems in these children. Through the process of integrating music and plays, patients will move to reach some predetermined goals by the help of some specialists who are trained in such courses. These goals may include improving motor, social and interpersonal development, reduced stereotypical behaviors, achieving self-awareness, but they are not limited to these.
    Conclusion
    In this article, the importance of music education and play and the effect of training and playing music in children with autism is discussed. It is concluded that music therapy should be useful in conjunction with play therapy.
    Keywords: Children, Autism spectrum disorder, Music therapy, Play therapy
  • Taher Aslani, M.A Page 60
    Background
    A significant percentage of students have learning disabilities. Students with learning disabilities have exposed to multiple adaptive problems, and this also affected the parents of these students. This study aimed to investigate the effectiveness of parent cognitive - behavioral training method in the treatment of dictate disorder and delay in doing homework.
    Method
    This study implemented with quasi-experimental design in the framework of a single subject A – B –A. This is a report of the treatment of dictate disorder and delay in doing homework in third year primarily student (1393-1394) and was referred to the Student Counseling and Psychological Services Center of Ardebil. Raven's test, Proteus test and Behavior' table view were used for evaluation and data collection.
    Results
    Programs run by parents and was followed by the consular. Investigate the situation of student through school, family and statistical results showed that this method is effective in treating the problems.
    Conclusion
    Application of Parents cognitive - behavioral training can be effective for treatment of educational and Adaptive problems of students with dictate disability in counseling centers.
    Keywords: Dictated disorder_Delay in doing homework_Cognitive – behavioral training to parents
  • Fatimah Nosrati , Masoomeh Aiminifar Aziz Mohammadi, Monireh Khosravi, B.A. Page 71
    Background

    This paper describes the evaluation of a group program designed specifically to meet the anger management needs of a group of individuals with various levels of intellectual disability and/or complex communication needs.

    Method

    29 participants were randomly assigned to an intervention group or a waiting-list comparison group. The Intervention comprised a 12-week anger management program which incorporates adapted content and pictographic materials developed for clients with a range of disabilities.

    Results

    On completion of the program, clients from the intervention group had made significant improvements in their self-reported anger levels, compared with clients from the comparison group, and relative to their own pre-intervention scores. Treatment effects were maintained at 4-month follow-up. In contrast, there was an absence of measured improvements in Quality of life.

    Conclusion

    The results provide evidence for the program’s effectiveness as an intervention for anger problems for individuals with a range of disabilities.

    Keywords: Anger management, Intellectual disability, Communication needs