فهرست مطالب

نشریه قضاوت
پیاپی 82 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد صقری*، سعید جوهر صفحات 1-24
    شرکت تک شریک، اصطلاحی نو در ادبیات حقوقی است و بدون آنکه در هیچ یک از قوانین موضوعه، نامی از آن برده شده باشد، تنها در تشکیل برخی از شرکت های چندشریکی توسط یک شخص در موارد منصوص و محدود، پیش بینی شده است. در کشورهای اتحادیه اروپا که سردمدار تشکیل این نوع شرکت ها به حساب می آیند در ابتدا نظرات موافق و مخالف زیادی در مورد این شکل نوین از فعالیت شرکتی وجود داشت که در نهایت منجر به ایجاد ساختار منسجم و قاعده مندی از چهارچوب شرکت تک شریک شد. در راستای انطابق با قواعد تجاری بین المللی، در ماده 479 از لایحه تجارت ایران، مورخ 1391، تشکیل شرکت با مسوولیت محدود، به صورت تک شریک پیش بینی شده است؛ اما نحوه تشکیل ابتدایی و موجودیت این شرکت به چه صورت است؟ ارکان سه گانه شرکت، در حالت تک شریک بودن، چه حالت ویژه ای پیدا می کند؟ جریان انحلال و تصفیه شرکت تک شریک چگونه است.
    کلیدواژگان: عمل حقوقی یک طرفه، شرکت تک شریک، تاسیس، ارکان، انحلال
  • علی باقری *، امیر برزگر، سکینه باقری صفحات 25-51
    تشخیص ظهرنویسی از ضمانت، یکی از مسائل و مشکلات مهم در دادرسی های مدنی است. این امر، از این باب حایز اهمیت است که قانون آیین دادرسی مدنی و قانون تجارت، تعریفی از ظهرنویسی و ضمانت ارائه نداده اند. این پژوهش بر آن است که با توجه به اصول اساسی حاکم بر حقوق تجارت و با توجه به پیچیدگی های مباحث تکنیکی اسناد تجاری به مفهوم خاص (چک، سفته و برات) و همچنین ضرورت تسهیل امر تجارت از ورای مقررات، از طریق بازشناسی مفاهیم ظهرنویسی و ضمانت در اسناد تجاری، وجوه اشتراک و افتراق این دو را مورد شناسایی فنی و کاربردی قرار دهد. با توجه به اهمیت موضوع و به منظور ارزیابی موشکافانه آن، آرای وحدت رویه دیوان عالی کشور، آرای اصراری دیوان عالی کشور، آرای دادگاه های حقوقی، نظریات مشورتی قضات دادگاه های حقوقی تهران و نظریات مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه، در رابطه با ظهرنویسی و ضمانت در اسناد تجاری از جمله چک، مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: ظهرنویسی، ضمانت، سند، اسناد تجاری، برات، سفته، چک
  • امید میلان لویی* صفحات 53-77
    مواد مخدر، یکی از چالش های مهم جوامع در عصر حاضر است که همچنان بر دامنه آن افزوده می شود. همچنین تولید مواد مخدر صنعتی و آزمایشگاهی، بحران های نوظهوری را برای جوامع و دولت ها به وجود آورده است. یکی از راهکارهای مهار این بحران در سیاست کیفری کشورها، توسل به جرم انگاری و مبارزه کیفری با این پدیده است. با بررسی سابقه تقنینی در کشور ما نیز می توان مشاهده نمود که از همین شیوه استفاده شده و در مقاطع مختلف تاریخ، قوانین متعددی تصویب و اجرا گردیده است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با تصویب قانون مبارزه با مواد مخدر جدید، سیاست کیفری ایران بر پایه تشدید مجازات جرایم مربوط به مواد مخدر استوار گردید و همه موضوعات و جهات آن، جرم انگاری شد. مقنن در این قانون با استفاده از منطق ریاضی یا ارسطویی، ضمن جرم انگاری مصرف مواد مخدر، با لحاظ میزان مواد مخدر، اقدام به تعیین مجازات نمود و همه انواع مواد مخدر را مورد توجه قرار داد و مجازات های شلاق، حبس و اعدام را به وفور در آن جای داد. این درحالی است که با تامل و مطالعه در سیاست تقنینی کشورهای موفق در امر مهار جرایم مواد مخدر به ویژه کشورهای اروپایی، درمی یابیم که این گونه نبوده اند و در برخی از این کشورها همه انواع مواد مخدر مورد حکم مقنن قرار نگرفته اند. شلاق و اعدام از زرادخانه کیفری آنها حذف شده و حمل و نگهداری مقدار کم مواد مخدر برای مصرف شخصی، جرم انگاری نشده است. فروش و تحویل مواد مخدر در داروخانه ها برای مصارف دارویی، مجاز اعلام شده است و...؛ لذا می توان با مطالعه تطبیقی سیاست کیفری کشورهای موفق در مهار بحران مواد مخدر و استفاده از تجربیات آنها، در سیاست تقنینی کشورمان در امر برخورد با جرایم مربوط به مواد مخدر تجدیدنظر نمود.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، جرم زدایی، سیاست کیفری
  • احمد باقری*، ریحانه آیت الله شیرازی صفحات 79-95
    «قاعده فراش» یکی از قواعد مشهور فقهی است که از حدیث نبوی «الولد للفراش و للعاهر الحجر» گرفته شده است. به موجب این قاعده، فرزند متولد شده از زن با فرض تحقق شروط فراش ملحق به مردی می شود که با او زندگی رسمی دارد و زناکار یا واطی دیگر بهره ای از او نخواهد داشت. قانون مدنی ایران نیز به تبعیت از این قاعده، اماره ای به همین نام در دو ماده تدوین نموده است. این قاعده، برای تعیین نسب به کار برده می شد. امروزه روش های جدید اثبات نسب، مانند آزمایش خون و DNA به وجود آمده است که بنا به گفته متخصصان این امور، برخی از این روش ها نزدیک به صد درصد قطعیت دارند. در این نوشتار، سعی بر آن است که ادله قائلین به اثبات روش های نوین، به لحاظ علمی و اخلاقی مورد نقد و بررسی قرار گیرد تا از این رهگذر، تقویت ادله فرا زمانی و فرا مکانی قاعده «اخلاقی» فراش و کارایی آن و نیز حاکم بودنش بر روش های مذکور آشکار شود.
    کلیدواژگان: فراش، ولد، آزمایش خون، DNA
  • نصرالله ایزدی خواه*، حمیدرضا گرجی فرد صفحات 97-126
    حقوق، همواره به عنوان یکی از مهم ترین و موثرترین ابزارهای دولت ها برای حفظ ارزش های اساسی جامعه بوده است؛ از این رو، بعد از کنفرانس 1972 استکهلم، از ارزش های زیست محیطی به عنوان ارزش های اساسی جامعه بشری نام برده شد. تمامی کشورها ملزم شدند یک سری قوانین دقیق زیست محیطی را برای حفاظت و حمایت از محیط زیست تدوین نمایند. کشور ما ایران نیز از این قاعده مستثنا نبوده است و در ایران نیز قوانین زیست محیطی متعددی در سطوح مختلف اعم از حقوقی، کیفری، اداری و آیین نامه ای تدوین شده است. یکی از مهم ترین قوانین در این حوزه، قانون حفاظت از جنگل ها و مراتع مصوب 1346 است که برای حمایت و حفاظت از جنگل ها و مراتع تصویب شده است. این قانون برای تضمین منابع طبیعی، به برخی ضمانت اجراهای حقوقی و بیش از آن کیفری متوسل گردیده است که به نظر می رسد در پاره ای از موارد نمی تواند پاسخگوی نیازهای زیست محیطی باشد.
    کلیدواژگان: جنگل ها و مراتع، ضمانت اجرا، حقوق محیط زیست، تخریب
  • محسن شریعتی* صفحات 131-159
    تجربیات عصر جهانی شدن، حکایت از آن دارد که عدم مشارکت مردم در فرایند تصمیم گیری و تصمیم سازی، جامعه را متضرر می نماید؛ از این رو، جوامع به سمت بهره گیری بیشتر از مشارکت مردمی سوق پیدا کرده اند. این تغییر، منجر به خلق افق های جدیدی در اداره امور ملی و محلی گردیده است؛ ازجمله راه های جلب این گونه مشارکت ها، ایجاد و توسعه فعالیت های سازمان های محلی می باشد. در این نوشتار نشان داده می شود که چطور تجربیات منبعث از جهانی شدن، پیچیدگی های روزافزون جامعه امروز ایران، کاهش هزینه های دولت و چابکی آن، جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه مردم، منطقه ای شدن امور و تسریع آنها و نیز لزوم بهره گیری از مشارکت مردم، سبب شده است تا شوراهای اسلامی در ایران نقش پررنگ تری را در حیات سیاسی و اجتماعی پس از انقلاب ایفا کنند. در این میان، بررسی شوراها از منظر قانون اساسی در این نوشتار مورد تاکید بیشتری قرار دارد. با توجه به قانون اساسی، این نهاد یکی از پایه های مردم سالاری در کشور شناخته می شود که با ایفای کارکردهای مختلف و متنوع، تاثیرگذاری مردم در مدیریت و اجرای امور محلی را عینیت می بخشد؛ با این حال، فعالیت شوراها از حیث درون شورایی و برون شورایی، با چالش های فراوانی مواجه است که مستلزم توجه می باشد. اما به طورکلی می توان گفت توجه قانونگذار به شوراها نشان می دهد که اولا: این نهاد به لحاظ کارکرد، از اهمیت به سزایی برخوردار است و ثانیا: ظرفیت های بالقوه ای دارد که در صورت تحقق می تواند به پیشرفت منطقه ای و محلی در وهله نخست و پیشرفت و آبادانی کشور در وهله بعد منجر شود. این نوشتار درصدد است تا پس از بررسی ابعاد نظری، به تاریخچه پیدایش، ویژگی ها، شوون قانونی و کارکردهای این نهاد بپردازد و در نهایت، چالش ها و آسیب های آن را مورد مداقه قرار دهد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، مردم سالاری، شوراها، کارکرد شوراها، قانون اساسی
|
  • Mohammad Soghri *, Saeed Johar Pages 1-24
    Company one mans, is a term that has recently entered the legal literature, without it, the relevant laws, any name, since it is used only for some of the company's formation a few traditional items by a person with limited, the lift is the European Union, countries in the forefront of this kind of shit forklift company come to regard, first, to agree and opposing opinions a lot about this new form of corporate activity that existed Eventually led to the creation of a coherent structure and base of a single company, pane was a partner. In line with international trade rules, antabgh in the article of the Bill, the Iran trade 479 dated 1391, forming a limited liability company, to lift a single partner has been forecast. But how to lift the company's existence the primary and up to what? The three pillars of the company's single-mode, in the special case, being a partner find what fitted properly? A single corporate liquidation and purify the stream of a partner is how?
    Keywords: unilateral legal act, A single company established dissolve pillars, partner
  • Ali Bagheri *, Amir Barzegar, Sakine Bagheri Pages 25-51
    Recognition endorsements to guarantee one of the important problems in civil proceedings. It is important that the law of civil procedure and commercial law, the definition of endorsements and guarantees were not provided. This research is due to the basic principles of commercial law and given the complexity of the technical issues specific to the concept of business documents (paper money, promissory notes and bills of exchange) and also the need to facilitate trade through regulations, through recognition concepts endorsements and guarantees on commercial documents, to identify similarities and differences of these two technical and functional place.
    Keywords: Endorsements, guarantees, documents, business documents, bills of exchange, promissory note, paper money
  • Omid Milanluei * Pages 53-77
    The drug is one of the major challenges in contemporary societies, as well as the added range of industrial and laboratory drug production, emerging crises, societies and governments have been involved. One of the ways to contain the crisis in the criminal policy, resorting to crime and criminal struggle with this phenomenon Reflecting on the legislative history of our country, the same method is used at various stages of history, many laws adopted and enforced. After the Islamic Revolution and the new anti-drug law, criminal policy of Iran to intensify crimes related to drugs, consider that all issues and aspects of it, is criminalized. Legislator in this law with or Aristotelian logic, with respect to the drug, to determine the penalty, to consider all sorts of drugs, drug abuse and crime and the punishment of flogging, imprisonment and death is frequently used However, the reflection and study on legislative policy successful countries in curbing drug-related offenses, especially European countries, this is not in some of these countries, all kinds of drugs are not ruling legislator, flogging and execution of arsenal Criminal remove them, carrying small amounts of drugs for consumption is not criminalized, sale and delivery of drugs in pharmacies for medicinal purposes allowed and more.so Can look at successful countries in crisis and a comparative study on criminal policy on drugs and use their experience in our legislative policy in dealing with crimes related to drugs, the revision of.
    Keywords: drugs, decriminalization, criminal policy
  • Ahmad Bagheri *, Reyhane Ayatolah Shirazi Pages 79-95
    One of the known rules of jurisprudence is a rule called Firash that derived from the Hadith of the Priphet, that means Child is for his father and stone is for adulterous. As a result of this rule, a child born to woman- by supposing all Firash conditions-is belong to the man who has an offical life with that woman not adulterous or others. Iranian civil law to comply with this rule,codify the rule by this name in law. In past, This rule specified the child's prentage. Nowadays, new ways of proof the parentage such as blood test and DNA are emerged and experts say some of these ways have about 100% finality. In this essay, we try to criticize scientific and moral reasons of people who agree with new ways of proof the parentage. By this way we want to prove the reasons of people who believe that firash is a beyond time and place rule that can still be useful in determining these kinds of children's parentages.
    Keywords: Firash, child, blood test, DNA
  • Nasrollah Izadikhah *, Nasrollah Izadikhah Pages 97-126
    Law has been one of the most effective and the most important tools in the governments hands to keep the basic values of the society, therefore, environmental values, after being mentioned as the basic values of the human society in the 1972 conference in Stockholm, all of the nations were bounded to set a set of accurate environmental rules for protecting and supporting the environment. Our nation ‘Iran’ also was not an exception to this rule and several environmental rules in various level such as civil, criminal, administrational and regulatory laws were also legislated in Iran. One of the most important rules in this regard is the law on protection of forests and pastures act of 1346 which has been approved in support of forests and pastures. This rule is also has resorted to more criminal and some legal sanctions to guarantee natural resources which seem not to be able to respond to environmental requirements in some cases.
    Keywords: Forests, pastures, sanction, environmental Law, destruction
  • Mohsen Shariati * Pages 131-159
    The experiences of the period of globalization, demonstrate that Nonparticipation of people on the process of decision making, detriments the society. Therefore, societies oriented towards utilization of people participation. This alteration, lead to creation of new horizons of management of national or local affairs. Among different methods of absorbing these participations, is to create and to develop the activities of local organizations.In this article, it is shown that how the experiences of globalization, the increasing complexities of the contemporary society of Iran, decreasing of the government’s costs and its flexibility,prevention of the waste of people’s time and cost, being regional of affairs and acceleration of them and also the utilization of people participation, caused that Islamic councils in Iran play a very important role on social and political life after the revolution. Here, analysis of Islamic councils from the viewpoint of constitutional law has been emphasized. Based on constitutional law, councils are known as one of the bases of democracy in the country which by playing different roles, identify the influence of people in the management of local affairs; Yet, the activities of councils from insight or outsight aspect, is encountered with several difficults which makes it necessary to pay more attention towards them. It can be said that the attention of the lawgiver towards councils show that: Firstly, this entity from the functional point of view, has an important value. Secondly, it has potential capacities that in the case of realization, it can first lead to the reginal and local development and then, can eventuate to the development of the whole country. This article is about to, first analyze the theoretical aspects of the councils and then to study their history of appearance, characteristics, functions. Eventualy it wants to scrutinize their difficults and weaknesses.
    Keywords: Globalization, democracy, councils, functions of councils, constitutional law