فهرست مطالب

نشریه قضاوت
پیاپی 85 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالحسین شیروی خوزانی، هادی خدابخشی* صفحات 1-25
    از جمله اصول مورد توجه در تجارت می توان سرعت، سهولت و امنیت را نام برد. بازرگانان همواره در تلاش اند ابزاری برای تامین این اصول فراهم آورند. یکی از این ابزارها، فرم های استاندارد قرارداد هستند. با استفاده از این فرم ها طرفین معامله، دیگر وارد جزئیات مذاکرات نمی شوند و پس از توافق در خصوص امور اساسی و ارکان اصلی قرارداد از قبیل ثمن، مثمن و اوصاف و ویژگی های اساسی، بیان سایر شروط مد نظر خود را بر عهده این فرم ها می نهند. در کنار مزایای قابل توجه این فرم ها، تعارض شروط مندرج در آنها یکی از مشکلات استفاده از این فرم ها می باشد. طرفین قرارداد، در تدوین فرم های خود معمولا بر اساس نیاز و منفعت سنجی خود شروطی را که بیشتر به سودشان است درفرم ها می گنجانند. در نتیجه، بسیار طبیعی و قابل پیش بینی خواهد بود که این امر به تعارض میان شروط استاندارد طرفین بیانجامد و تاجر را با دو پرسش مواجه نماید: نخست، این که آیا قراردادی تشکیل شده است یا خیر؟ دوم، به فرض تشکیل قرارداد، کدام یک از شروط بر قرارداد حاکم هستند و مفاد قرارداد چه خواهد بود؟ این مقاله در صدد پاسخ گویی به دو پرسش فوق در سیستم حقوقی ایران و فقه می باشد. با نگاهی به مقاله ها و کتاب های مرتبط با این موضوع، می توان دریافت که نظام های حقوقی داخلی و بین المللی به تبع نیاز بازرگانان، در پی ارائه راه حلی برای این مساله برآمده اند که عمده آنها قواعد «اولین اقدام»، «آخرین اقدام» و «تساقط» می باشند. در حقوق ایران با توجه به تازگی موضوع، بحث درخوری نشده است و نمی توان گفت که در کدام سوی این نزاع ایستاده است. به نظر می رسد که برای رسیدن به هدف این مقاله، می بایست قواعد عمومی قراردادها و پیش تر، فقه امامیه را به عنوان مبنای نظام حقوقی ایران بررسی نمود.
    کلیدواژگان: فرم ها، تعارض فرم ها، قاعده آخرین اقدام، قاعده اولین اقدام، قاعده تساقط
  • عبدالله خدابخشی، امیر مرادی* صفحات 27-40
    آخذ بالسوم که گیرنده مال موضوع معامله هنگام انعقاد آن است، در صورتی که مالی را به منظور ارزیابی و آزمایش، از دیگری بگیرد تا به اوصاف و خصوصیاتش پی ببرد و چنانچه پسندید خریداری کند، آن گاه که بدون تعدی و تفریط در دستش تلف، ناقص یا معیوب شود، آیا فرض را بر امین بودن گیرنده گذاشته و در نتیجه فقط در صورت تعدی و تفریط او را ضامن می دانیم یا مطلقا حکم بر ضمان او می نماییم؟ در این نوشتار، بر آن هستیم که ضمن تبیین لغوی، اصطلاحی و عنصرشناسی اصطلاح آخذ بالسوم، به تقریر و تشریح استدلال های مشهور فقهای امامیه و حقوقدانان شهیر ایران پرداخته و ضمن تحلیل آرای آنان، بررسی کنیم که آیا عنوان فوق، موجب مستقلی برای ضمان می باشد؟ و آیا عنوان مذکور، در قانون مدنی ایران مطرح و احکام آن بیان گردیده است؟ در پایان بررسی خواهیم نمود که آیا اخذ بالسوم، قاعده ای فقهی است یا خیر؟
    کلیدواژگان: مسوولیت، آخذ بالسوم، قانون، فقه، نظریه های حقوقی
  • یوسف درویشی هویدا * صفحات 41-67
    قانونگذار به منظور رواج هرچه بیشتر اسناد تجاری و استفاده زیادتر اشخاص از این اسناد، امتیازات مختلفی را برای اسناد تجاری در نظر گرفته است. بخشی از این امتیازات به عنوان امتیازات مشترک در مورد هر سه سند تجاری برات، سفته و چک اعمال می شود؛ اما بخشی دیگر به عنوان امتیازات خاص چک، تنها به این سند تجاری اختصاص یافته است. در مقابل امتیازات مشترکی که در مورد هر سه سند تجاری قابل اعمال است، امکان تعقیب کیفری صادرکننده چک پرداخت نشدنی، امکان وصول وجه چک از طریق اجرائیه ثبتی، محاسبه خسارت تاخیر تادیه از تاریخ سررسید چک، مسوول بودن شخصی که به وکالت یا نمایندگی چک را صادر می کند، ناچیز بودن حق تمبر مالیاتی، عدم اجبار دارنده چک به قبول بخشی از مبلغ چک و رسیدگی فوری و خارج از نوبت دعاوی حقوقی و کیفری مربوط به چک از جمله مزایای مهمی است که قانونگذار تنها در مورد چک قائل گردیده است. اعطای امتیازات خاص به چک موجب شده است در میان اسناد تجاری جایگاه ویژه ای پیدا کند و با حذف نمودن برات از صحنه تجارت داخلی، در موارد زیادی به عنوان جایگزین سفته، ایفای نقش نماید. این مقاله تلاش دارد تا با بررسی امتیازات مشترک اسناد تجاری و امتیازات خاص چک، زمینه های جایگزینی چک به جای اسناد تجاری دیگر را مورد واکاوی قرار دهد.
    کلیدواژگان: اسناد تجاری، چک، سفته، برات، امتیازات
  • حسن پاشازاده، بابک بابازاده* صفحات 69-93
    با رجوع به مواد قانون مدنی و بررسی مبانی قراردادها در نظام حقوقی ایران، واژه «تعهد» در ماده 183 قانون مدنی ایران به معنی «تراضی الزام آور» می باشد؛ لذا محدود کردن معنای «تعهد» به عقود عهدی، دارای آثاری است که نظام حقوق قراردادی را در عمل با مشکل مواجه می سازد. با مطالعه در فقه اسلامی و ملاحظه دیدگاه فقها در خصوص واژه «تعهد» و واژگان معادل آن، مثل «الزام و التزام»، «تکلیف» و «ضمان»، ملاحظه می گردد که از واژه «تعهد» (که محصول فقه رومی است) در فقه اسلامی در محدوده معنی «الزام آور بودن توافق اشخاص» بحث شده است. با مراجعه به قوانین کشورهای اروپایی و سایر نظام های حقوقی و کنوانسیون های مربوطه در عرصه بین الملل، ملاحظه می گردد که آنچه در دنیای کنونی در بحث عقود و تعهدات، مورد پذیرش است الزام آور بودن توافق اشخاص در قالب عقود است؛ در واقع، توافق حاصله به هر طریق، برای اشخاص الزام آور بوده و جدای از شکل آن، اشخاص به دلیل این که با یکدیگر معامله کرده اند و این معامله (Bargain) برای آنها ایجاد الزام و تعهد قراردادی می نماید، آنها را به پیمان منعقده پای بند می سازد. تعارض دیدگاه نظام حقوقی سنتی ایران در قراردادها، با «حقوق تعهدات» در نظام حقوقی سنتی رومی موجب دیدگاه هایی شده است که همان دیدگاه ها خود در عمل موجب بروز مشکلات اساسی در نظام حقوق قراردادها شده است.
    کلیدواژگان: تعهد، عقد، تراضی، الزام، التزام، ضمان، تکلیف، فقه اسلامی، فقه رومی
  • عباس میرشکاری* صفحات 95-114
    عرف دفاتر اسناد رسمی این است که در هنگام نگارش وکالتنامه ها، درباره انعقاد یک قرارداد لازم و سلب حق عزل وکیل در ضمن آن، اقراری نوشته می شود، بی آنکه هیچ گاه نام و نشانی از این قرارداد دیده شود؛ این رسم آنچنان پا گرفته و رایج شده است که کمتر در اعتبار آن تردید می شود. با این حال، در پرونده ای، ابطال شرط سلب حق عزل وکیل خواسته می شود. دادگاه نخستین نیز با بررسی و گزارش عرف جامعه، عدم انعقاد قرارداد لازم را احراز کرده و حکم به ابطال شرط یاد شده می دهد؛ تصمیمی که در دادگاه تجدیدنظر نیز با اندکی اصلاح، تایید می گردد. با این حال، هر دو دادگاه، به شرط یاد شده به مثابه یک امر انشایی می نگرند. برای همین، ابطال شرط را می پذیرند و این در حالی است که شرط مورد بحث، جنبه اخباری دارد. در نتیجه، راه درست برای مقابله با آن، اثبات کذب بودن اخبار صورت گرفته است. افزون بر این، هر دو دادگاه از تاثیر شگرف رای خود بر اعتبار وکالتنامه های موجود، بی خبر و یا نسبت به آن بی اعتنا هستند.
    کلیدواژگان: وکالت، اقرار، عزل، سند رسمی
  • مهدی فتاحی* صفحات 115-132
    درباره نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه چک، رویکرد های متفاوتی در رویه قضایی وجود دارد. دلیل این ناهمگونی، وجود دو مقرره متفاوت در خصوص موضوع فوق است؛ هرچند که قانونگذار در سال 1376 به موجب تبصره ماده 2 قانون صدور چک، تاریخ چک را به عنوان مبدا محاسبه این خسارت پیش بینی کرده است اما در سال 1379 بر اساس ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، ملاحظات دیگری درباره نحوه محاسبه و شرایط مطالبه خسارت تاخیر تادیه مقرر نموده است. با توجه به مفاد دو ماده فوق، برخی دادگاه ها معیار تعیین شده در قانون صدور چک (تاریخ سررسید) را ملاک قرار داده و در مواردی که دارنده چک پس از تاریخ مندرج در چک، اقدام به مطالبه آن و اخذ گواهینامه عدم پرداخت می نماید، خسارت تاخیر تادیه را از تاریخ چک محاسبه می کنند. در مقابل، عده ای تاریخ اخذ گواهی عدم پرداخت را معیار قرار می دهند. آرایی نیز مشاهده شده است که ملاک محاسبه را تاریخ تقدیم دادخواست می دانند. در مورد چک های مشمول مرور زمان تجاری نیز رویه دیگری حاکم است. تقسیم بندی و تفکیک این رویکردها و مبانی استدلالی آنها در این مقاله مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خسارت تاخیر تادیه چک، مطالبه، تاریخ چک، رویه قضایی، گواهی عدم پرداخت چک
  • مهرزاد شیری، امیرعباس علاءالدینی* صفحات 133-149
    مفهوم دلیل و بار اثبات دلیل، از مباحث مهم در هر دعوایی است. در مورد بار اثبات در دعوای ترک انفاق زوجه در عقد دائم، این که اگر تمکین را شرط وجوب نفقه بدانیم، اثبات تمکین به جهت استحقاق نفقه، با زوجه می باشد ولی اگر وجوب نفقه را همزمان با عقد قائل شویم، تبعا زوج بایستی عدم استحقاق زوجه و عدم تمکین وی را اثبات نماید؛ اما ادعای شخصی که خود را مستحق دریافت نفقه در عقد انقطاعی و در نفقه اقارب می داند باید توسط وی اثبات گردد؛ زیرا در عقد انقطاعی، خواه شرط پرداخت نفقه در ضمن عقد شده و خواه نشده باشد، در هر حال زوجه بایستی ادعای خود را اثبات نماید و در نفقه اقارب نیز از آنجایی که تکلیف به انفاق خویشاوندان امری استثنایی و خلاف اصل است لذا بار اثبات ادعا بر عهده وی می باشد.
    کلیدواژگان: نفقه زوجه، نفقه اقارب، دلیل، بار اثبات دعوا
|
  • Abdolhossein Shiravi Khozani, Hadi Khodabakhshi * Pages 1-25
    The principles of speed, ease and security are among the principles in the area of business. Merchants always make attempts to provide means to pair these principles. One of these means is standard forms of contract. By using these forms, parties to the transaction don’t pay attention to the details. They agree on the basic issues and fundamentals of the contract including price and sales and basic qualities and characteristics, expressed in other terms considered to these forms. Besides the significant benefits of using these forms, the forms, the issue arised is the conflict among provisions in the forms. Contracting parties in drafting their forms usually focus on the needs and interests of their survey and naturally incorporate provisions that will maximize their profits in forms. It will be usual and predictable that this isshe result in conflict between standard terms of contract so the merchant get involved to questions. The first one is that, if a contract is concluded, which terms governs the contract, and what is the contract content? The porpuse of this article is to answer the questions mentioned aboved in Iranian legal system and fiqh (Islamic Law). By consulting the articles and books, one may find that domestic and international legal systems attempt to provide a solution to this issue according to the needs of merchants. The main ones are first resort, last resort and waving rules. Because of the novelty of issue in Iran, the debate has not been done in a proper way. It seems in order to serve the purpose of this article we must examine general rules of contracts after the examination of imamieh fiqh as the base of Iranian law.
    Keywords: Forms, conflict of forms, Last Shot Rule, First Shot Rule, Knockout Rule
  • Abdollah Khodabakhshi, Amir Moradi * Pages 27-40
    Goods obtainer is one who obtains the goods or samples at the time of conclusion of contract from the other party for examiningand testing. After that if he/she is happy with the result, he/she may decide to buy it. When he obtains the goods, if any defect or damage may be done to the goods, is he/she legally liable? Is it right to presume him/ her as a trustee? Or is it better to regard him absolutely liable? This paper intends to explain the terms and elements of the term “goods obtainer”. Then it will review the arguments of the famous Shiite jurists and Iranian lawyers. While reviewing these arguments, the paper deals with the question whether “goods obtainer” is an independent cause for liability? Does Iranian Civil Code deals with this term? At the end, it will be discussed whether the goods obtainer is a rule of Fiqh?
    Keywords: liability, Goods Obtainer, law, Fiqh, Legal Doctrines
  • Yousef Darvishi Hoveida* Pages 41-67
    The legislature, for the purpose of commercial documents and their increased use by individuals, has provided different privileges. Some of these privileges is applicable commonly to the bills of exchange, promissory notes and cheques. However, the other part has been assigned only to this commercial document as the special privileges of checks. There are some special privileges for cheque. It is necessary to mention that cheque contributes to commercial transactions as a substitute for promissory note. The bill of exchange has been removed from the internal commercial arena. This paper intends to scrutinize the contexts for substituting the cheque in place of the other commercial documents by investigating the common privileges of commercial documents in addition to the special privileges of cheque.
    Keywords: commercial documents, cheque, promissory note, bill of exchange, privileges
  • Hassan Pashazadeh, Babak Babazadeh * Pages 69-93
    According to the relevant articles of Iranian Civil Code and legal basis of contracts in Iraniann legal system, the term “obligation” in article 183 of Iranian Civil Code means “binding agreement”. Thus if one limit the meaning of obligation to certain catigories of contracts, there will be many problems in practice. Reviewing and study of Islamic law and consideration of opinions of Islamic lawyers on the term “obligation” and equvilant terms such as duty, burden and liability shows that this term is derived from Roman law. However in Islamic law it has been considered as binding agreement of the parties. Studying and consideration of laws of European contries and other legal systems and concerned conventions in international arena shows that the agreed point is that the agreement between the parties are binding. Thus when the parties enter into a contract they bound themselves to their agreements. The conflict of opinions in Iranian traditional legal system on the contracts with law of obligations in Roman traditional legal system resulted in basic problems for legal system of contracts.
    Keywords: obligation, contract, agreement, binding, liability, duty, Islamic Law, Roman Law
  • Abbas Mirshekari * Pages 95-114
    The practice of public notary offices is that while writing document of contracts advocacy, a letter of confess is written regarding conclusion of an irrevocable and disclaimer of right to terminate advocacy. There will be no details of this contract for the third parties. It is a well established and common practice. However, when the cancellation of such clause is claimed, the first court while investigating the common custom, may establish the non conclusion of an irrevocable. At the end it may rule the invalidity of such caluse. This rulling may be confirmed by the appeal court. The courts consider such clause as one wich is not descriptive. For this reason they accept the cancellation of such clause. However this clause is of descriptive character. So the best way is to establish that such clause is not true. In this article, according to the decision of the court, the validity of this condition is discussed. It seams thatin accordance withthe principle offreedom of contract, the legal system should follow thereal intent of the parties to the contract.
    Keywords: Advocacy, letter of confess, Dismissal clause, formal document
  • Mahdi Fattahi * Pages 115-132
    There are different standpoints about method of calculation of delayed payment penalty of checque. This is because of governing and applying different laws in this field. According to article 2 of checque insurance Act, date of checque is the beginning of calculation but article 522 of Civil Procedure Act provides for that for calculation of this loss, date of demanding is of significance. Regarding this conflict, some courts decide that date of payment (mentioned in checque insurance Act) is the very usual. Some courts belive that the date of notice of non- payment is relevant. In some judicial decisions, the date of bringing an action is the criterion. In relation to the statute of limitation about checques, another precedent governs.
    Keywords: delayed payment penalty of checque, date of checque, date of demand, date of notice of non, payment, precedent
  • Mehrzad Shiri, Amirabbas Alaeddini * Pages 133-149
    Alimony in law terminology is the requirements and financial supports which a person needs for life. In certain cases, law provides for the responsibility of providing the alimony of some people including the wife and family members on others, and clearly distinguishes between them. The concept of the proof and burden of proof are important aspects of each assertion. Regarding the burden of proof of desertion in the permanent marriage contract, if the condescension is considered as the clause of alimony necessity, proof of condescension is due to the wife's entitlement to the alimony, but if the necessity of alimony is considered in the moment of contracting, then the husband should prove the wife's absence of right and her disobeying. Nevertheless, one who claims that deserves allowance of family members or alimony in marriage contract must prove her entitlement. Whether or not the conditions of alimony payment are stated in contract, wife should evidence her claim. Also, as the obligation in allowance of family members is an exception and against principles, the burden of proof is her responsibility.
    Keywords: wife alimony, allowance of family members, Proof, burden of proof