فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 120، بهار 1395)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 120، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/28
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدحسین رامشت*، فرهاد باباجمالی، محمود احمدی صفحه 4
    اصطلاح علوم جغرافیایی رفته رفته به ساختاری علمی در قالب دانشکده های علوم جغرافیایی تغییر شکل داده و نظام آموزشی ایران با تکیه بر چنین ساختاری متکفل تحول در دانش جغرافیا می شود. بدون شک تحول در دانش جغرافیا تنها نمی تواند به یک شکل ساختاری معطوف باشد و اگر خواستار تغییر در بنیاد های معرفتی در این دانش نباشیم تغییر عمده وثمر بخشی که بتواند در حوزه دانش تمدنی نقش آفرینی کند، رخ نخواهد داد.
    کوهن(1962: 197) معتقد است پیشرفت دانش بشری بیشتر مدیون تغییر در پارادایم های هر دانش بوده است و نه در تخصصی شدن آن والبته این گزاره معطوف به تغییرات معرفت شناسی در حوزه های دانشی است. اگرجغرافیا را دانش انسان، محیط و رابطه بین آن دو بدانیم، اکنون این پرسش اساسی را می توان مطرح ساخت که کدام بخش از این سه رکن می تواند تحول اساسی را در پارادایم های جغرافیایی پدید آورد.
    این مقاله که بر گرفته از یک طرح پژوهشی در دانشگاه اصفهان است سعی دارد به استناد یک روش تحلیل مفهومی (سینماتیک) از روند تاریخی تغییرات پارادایم های تاثیرگذار در حوزه دانش جغرافیا پاسخگوی چنین پرسشی باشد نتایج حاصل از این بررسی ها نشان می دهد که:سیر تحول وتغییر مفهوم انسان در جغرافیا می تواند نقشه راه تحول در این دانش را به خوبی برما معلوم و نقش بنیادی این مفهوم در تحول دانش جغرافیا را مستند سازی نماید. تحول در مفهوم انسان در جغرافیای ایران وقتی می تواند در حوزه تمدنی تاثیر گذارباشد که برگرفته از تفکر نبوی ودر قلمرو« فضای قدسی » باشد.
    کلیدواژگان: انسان، پارادایم، فضای قدسی، دانش تمدنی، جغرافیا، تراریخت
  • غلامعباس فلاح قالهری*، حمزه احمدی، معصومه فاخری صفحه 13
    مطالعه عناصر جوی و شناسایی شرایط حرارتی موثر بر زنبورداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق با توجه به اهمیت بالای دما در فعالیت و پرورش زنبورعسل، از آمار دمای کمینه و بیشینه روزانه ایستگاه های هواشناسی در دوره آماری 20 ساله استفاده شد. از این داده ها برای تطبیق آستانه های دمایی و شناسایی ماه های فعال و غیرفعال چرای زنبور عسل، محاسبه انحراف از شرایط بهینه حرارتی و برآورد تاریخ گلدهی درختان میوه با استفاده از شاخص درجه روز استفاده شد. نتایج برآوردهای ایستگاهی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی، به پهنه استان تعمیم داده شد. نتایج نشان داد شرایط حرارتی بر مبنای رخداد دماهای کمینه در چهار ماه از سال از آذر تا اسفندماه برای فعالیت های زیستی نامناسب (غیرفعال) است. شرایط حرارتی فعال از اردیبهشت ماه در مناطق کم ارتفاع اطراف دریاچه ارومیه آغاز شده و به تدریج به مناطق مرتفع نیمه غربی می رسد. در ماه های آغازین فصل بهار مناطق نیمه شرقی استان به دلیل انحراف کمتر از شرایط بهینه فعالیت زنبورعسل، مکان مناسبی برای استقرار و آغاز فعالیت کلنی های زنبورعسل محسوب می شوند. بهینه ترین ماه های سال برای فعالیت زنبورهای عسل ماه های خرداد و تیر می باشد. بهینه مکانی جهت استقرار کلنی ها با تبعیت از عامل ارتفاع در فصل تابستان به ارتفاعات 2000 متری کشیده می شود. گلدهی درختان میوه در منطقه مورد مطالعه بیشتر در اردیبهشت ماه رخ می دهد. تقویم زنبورداری بر پایه شرایط حرارتی و تاریخ گلدهی درختان میوه از اردیبهشت ماه در مناطق کم ارتفاع نیمه شرقی آغاز شده و در شهریور ماه در مناطق مرتفع نیمه غربی به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، تقویم زنبورداری، تاریخ گلدهی، دمای بهینه، زنبور عسل
  • محمد قدیری*، فرزانه دستا صفحه 31
    شناخت الگوی رشد فضایی شهرهای اصلی کشورها از جمله کلانشهر تهران، برای تدوین سیاست های مناسب و دستیابی به توسعه ی پایدار ضروری است. بر این اساس، این پژوهش بر مبنای مساله ی چگونگی الگوی رشد فضایی کلانشهر تهران شکل گرفت. سپس با تبیین نظری مساله ی مذکور در چارچوب نظریه ی توسعه پایدار و رشد هوشمند شهری، سه فرضیه ارایه و با روش توصیفی-تحلیلی ارزیابی شد. در این چارچوب، با گردآوری داده های مورد نیاز به روش کتابخانه ای، برای آزمون فرضیه های اول از روش هلدرن، دوم از ضرایب آنتروپی و جینی و سوم از ضرایب موران، گری و G عمومی استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه ی اول نشان داد که علی رغم رشد فشرده طی سال های 35 تا 55، کلانشهر تهران طی سال های 55 تا 65 رشد فضایی بسیار پراکنده ای را به میزان 75 درصد تجربه نموده است. ولی در ادامه، این روند به سمت شهر فشرده تغییر یافته است. نتایج فرضیه ی دوم ضمن رد آن نشان داد که علی رغم وجود نابرابری نسبی در توزیع جمعیت و اشتغال، گرایشی به افزایش آن وجود ندارد. همچنین نتایج در تایید فرضیه ی سوم نشان داد که کلانشهر تهران طی سال های 75 تا 90 الگوی رشد تصادفی متمایل به خوشه ایرا با شکل گیری دو نقطه داغ در بخش جنوبی شهر و یک نقطه سرد در بخش شمال-شمال غربی تجربه نموده است.
    کلیدواژگان: الگوی رشد فضایی، رشد پراکنده، رشد فشرده، کلانشره تهران
  • صیاد اصغری سراسکانرود، بتول زینالی، صالح اصغری سراسکانرود* صفحه 46
    قدرت جریان از جمله پارامترهای مهم رودخانه ای است که در تجزیه و تحلیل های مورفولوژیکی می توان از آن استفاده کرد. هدف این تحقیق بررسی نحوه توزیع قدرت رودخانه و عوامل موثر بر آن در مقاطع بررسی شده در دوره های بازگشتی مختلف محدوده شهری رودخانه سراسکند چای و همچنین ارتباط قدرت رودخانه با توزیع تنش برشی و بررسی تاثیرات آن می باشد. جهت رسیدن به اهداف تحقیق از داده های آب شناختی جریان و داده های برداشت شده در طول مطالعات میدانی استفاده شده است. میزان تنش برشی و قدرت مخصوص رودخانه در مقاطع مختلف نیز با استفاده از روابط داده شده محاسبه و مقایسه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که در مقاطع10، 11، 12، 13، 14 قدرت مخصوص و تنش برشی بیشتر از سایر مقاطع بوده و خطرناکترین مقاطع در دوره های بازگشتی مختلف می باشند. در شرایط فعلی جریان نیز در این مقاطع پدیده هایی همچون آبشستگی، تخریب دیواره ها و سواحل رودخانه وجود خواهد داشت. و همچنین مقاطع 9، 15 و 16 به علت عرض بالای بستر رودخانه و شیب کم بستر، قدرت مخصوص و تنش برشی کمتر از سایر مقاطع می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد که اشکال ژئومورفیک ایجاد شده در بخش فعال بستر رودخانه تحت تاثیر جریان پایه رودخانه دچار تغییر و تحولات عمده می گردند. البته در بسیاری از مقاطع مطالعه شده تغییر و ایجاد اشکال رودخانه عمدتا تحت تاثیر عوامل غیر رودخانه ای مخصوصا تجاوز به حریم رودخانه و تخلیه نخاله های ساختمانی به داخل رودخانه باعث تغییر و یا زایش اشکال رودخانه ای می گردد.
    کلیدواژگان: قدرت رودخانه، تنش برشی جریان، مقطع عرضی، رودخانه سراسکند چای
  • حمید برقی، علی آقا امرایی*، محسن شایان صفحه 58
    شاخص های مسکن پایدار به عنوان یک برنامه و ابزاری ضروری برای بیان پایداری ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و کالبدی مسکن از جایگاه ویژه ای در امر برنامه ریزی مسکن روستایی برخوردار هستند. بنابراین تدوین یک برنامه در بخش مسکن پایدار روستایی نیازمند شناسایی و تجزیه و تحلیل ابعاد و اجزای مختلف مسکن پایدار است. از اینرو هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر شاخص های پایداری مسکن روستایی می باشد که به صورت مطالعه موردی در دهستان معمولان شهرستان پلدختر صورت گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و همبستگی بوده که با رویکرد ترکیبی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق سرپرستان خانوارهای واحدهای مسکونی دهستان معمولان می باشد که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 180 نفر از بین آنها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیده و با ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفته اند. ضریب آلفای کرونباخ به منظور تشخیص پایایی پرسشنامه ها محاسبه گردیده است که در این پژوهش بیش از 74/0 درصد به دست آمده است که حاکی از مناسب بودن ابزار پژوهش بوده است. نتایج حاصل از طریق تجزیه و تحلیل های آماری در نرم افزار اس پی اس اس نشان می دهد که پنج عامل امکاناتی- رفاهی، اقتصادی، استحکام بنا، بهره وری و همسازی با محیط زیست قادرند حدود 82 درصد از واریانس متغیرهای تحقیق را تبیین کنند و توجه به این عوامل در برنامه ریزی مسکن پایدار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شاخص، مسکن پایدار، مناطق روستایی، دهستان معمولان شهرستان پلدختر
  • محسن سقایی*، زهره صادقی، شیرین توفیق صفحه 64
    ترافیک سنگین شهری یکی از مشکلات زندگی شهری جدید و ماشینی شدن جوامع بشری است. با افزایش جمعیت و رشد غیر اصولی شهرها از یک طرف و افزایش خودروها ازطرف دیگر به منظور کاهش ترافیک در شهر، احداث پارکینگهای عمومی به عنوان یکی از راهکارهای موثر، می تواند مدنظر قرار گیرد. احداث پارکینگ در مناطق 1و 3 شهر اصفهان به وسعت 1962 هکتار که دارای 188005 نفر جمعیت می باشد، با روش های علمی و به طور صحیح و اصولی می تواند در روان تر شدن ترافیک شهری و استفاده ی بهینه از عرض معابر بسیار مفید باشد. در این مقاله پس از بررسی وضعیت شبکه معابر و پار کینگ های موجود در مناطق 1و 3 واقع در مرکز شهر اصفهان و مطالعه ی ظرفیت پارکینگ های موجود در آن ها با توجه به حجم تقاضا، با کاربرد مدل تحلیل سلسله مراتبی و با استفاده از ترسیم پلیگون های تیسن و روش بافرینگ نقاط مناسب جهت توسعه ی پارکینگ های عمومی مکان یابی شده اند، نتیجه ی این تحقیق مشخص می کند که پارکینگ ها در محدوده ی مرکزی شهر اصفهان دارای توزیع مناسبی نیستند.
    کلیدواژگان: پارکینگ، ترافیک شهری، منطقه مرکزی، شهر اصفهان
  • مصطفی قدمی، مهناز حسینی سیاه گلی* صفحه 82
    پس از ناکارآمدی طرح های جامع سناریوی جدیدی تحت عنوان«استراتژی توسعه شهری» در ادبیات برنامه ریزی شهری معاصر مطرح گردید. که مهم ترین هدف آن ارتقای کیفیت زندگی شهروندان، ساماندهی چالش های شهری، پالایش عملکردی، ایجاد نگرش مشارکتی و غیره می باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عوامل موثر بر پیاده سازی برنامه ریزی استراتژیک در ایران است. نوع تحقیق کاربردی – توسعه و روش گردآوری اطلاعات اسنادی و پیمایشی می باشد جامعه آماری پژوهش حاضر کارشناسان و متخصصان مسائل شهری و منطقه ای است که حجم نمونه آن با استفاده از جدول مورگان 200 نفر برآورد گردید. برای ارزیابی چالش ها و فرصت-های طرح جامع از مدل سوات و برای اولویت بندی معیارهای چهارگانه استراتژی توسعه شهری از فرآیند سلسله مراتبی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اسP131F P استفاده شده است. بدین معنی ابتدا معیارهای موثر بر کارآمدی استراتژی توسعه شهری در قالب 4 معیار نگرشی/ دانشی، هنجاری/ رفتاری، ارتباطی و مدیریتی و 44 معیار فرعی بر اساس درخت سلسله مراتبی ترسیم گردید. سپس از کارشناسان مسائل شهری و منطقه ای خواسته شد، تا براساس مقایسات زوجی اولویت ها را مشخص سازند. وزن هریک از معیارها در نرم افزار اکسپرت چویس P132F P سنتز و مورد واکاوی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد: که معیار نهادی و مدیریتی با وزن 322/0 اولویت اول، معیار ارتباطی با میانگین وزنی 301/0 دارای اولویت دوم، معیار هنجاری و رفتاری با میانگین وزنی 298/0 دارای اولویت سوم و اینکه معیار نگرشی و دانشی با میانگین وزنی 237/0 دارای رتبه آخر می باشد. پس بنابراین مهم ترین موانع پیش روی برنامه ریزی استراتژیک در ایران به ترتیب اولویت معیار نگرشی/ دانشی، هنجاری/ رفتاری، ارتباطی و مدیریتی می باشد، که برای پیاده-سازی آن راهکارهای پیشنهاد شده است، که نیازمند توجه جدی مدیران و برنامه ریزان شهری و منطقه ای ایران است.
    کلیدواژگان: طرح های توسعه شهری، ناکارآمدی طرح های جامع ایران، برنامه ریزی استراتژیک، سوات
  • مژگان میرزایی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید حامد میرکریمی صفحه 102
    ارزیابی اثرات توسعه فرآیندی گروهی است که طی آن متخصصین مختلف به شناسایی و ارزیابی اثرات مثبت و منفی طرح های توسعه بر بخش های بوم شناختی، اقتصادی و اجتماعی محیط زیست می پردازند و در صورت پذیرش توسعه مورد نظر راهکارهایی جهت کاهش و یا رفع اثرات منفی آن ارائه می دهند. هدف اصلی این مطالعه انتخاب بهترین مکان برای احداث کارخانه کمپوست شهرستان گلپایگان با استفاده از روش ماتریس ارزیابی سریع اثرات159F است که وسیله ای برای سازماندهی، تحلیل و نشان دادن نتایج یک ارزیابی محیط زیستی جامع است. ماتریس ارزیابی سریع اثرات یک روش ماتریس است که موجب می شود قضاوت های ذهنی در یک مسیر شفاف در فرایند ارزیابی اثرات محیط زیست توسعه یابد. اثرات فعالیت های پروژه در سه گزینه مکانی پیشنهادی کارخانه کمپوست بر چهار جزء محیط زیستی (فیزیکی-شیمیایی، بیولوژیکی-اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی) از طریق بررسی های میدانی، نظر کارشناسی و نرم افزار ماتریس ارزیابی سریع اثرات ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بهترین گزینه مکانی جهت احداث کارخانه کمپوست گزینه سوم است.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیست، شهرستان گلپایگان، کارخانه کمپوست، گزینه سوم، نرم افزار ماتریس ارزیابی سریع اثرات
  • علی طالبی*، سمانه پورمحمدی صفحه 117
    برآورد صحیح رسوبدهی حوضه های آبخیز از جنبه های مختلف اعم از مدیریت منابع آب و خاک، عمران، فعالیت های زیربنایی، مقوله های اقتصادی و اجتماعی همیشه مدنظر برنامه ریزان می باشد. نکته قابل توجه در این میان تفاوت رفتاری رودخانه در حوضه های آبخیز مناطق خشک و مرطوب می باشد. توجه محقیقن به اقلیم منطقه مطالعاتی در استفاده از روش های مناسب جهت آنالیز نتایج حاصل از روش های مختلف در ایجاد تصمیم گیری های بهتر مفید خواهد بود. هدف از تحقیق حاضر بررسی منحنی های سنجه رسوب در 12 ایستگاه در مناطق خشک و مرطوب به دو روش یک خطی و حد واسط دسته ها و بررسی ضرایب اصلاحی (شامل فائو173F ، کیو ام ال ای174F ، اسمیرینگ175F ، ام وی یو ام176F و بتا177F ) جهت رفع اریب این منحنی ها می باشد. سپس با استفاده از آماره های ام ای178F ، پی179F و آر ام اس ای180F هر کدام از ضرایب اصلاحی صحت سنجی شد. نتایج تحقیق حاضر مناسب بودن روش حد واسط دسته ها برای ایستگاه های مناطق خشک و نیمه خشک و ایستگاه های مناطق مرطوب و نیمه مرطوب را نشان داد. بهترین ضریب اصلاحی در ایستگاه های مناطق خشک و نیمه خشک و مرطوب و نیمه مرطوب نیز ضریب اصلاحی ام وی یو ام می باشد به عنوان مثال شاخص ریشه خطای استاندارد در ایستگاه سد گرگان در منطقه نیمه مرطوب در مورد ضریب اصلاحی ام وی یو ام، 87/63 بوده است و در مورد ایستگاه تیر در منطقه نیمه خشک این مقدار 12/65 بوده که نسبت به سایر ضرایب اصلاحی ریشه خطای استاندارد کمتری داشته است.
    کلیدواژگان: منحنی سنجه رسوب، ضریب اصلاحی، اقلیم
  • جواد خوشحال، طوبی اصغری* صفحه 129
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی در سال 1392 می باشدکه در دو منطقه سرد کوهستانی (فریدونشهر) و گرم و بیابانی (خور) واقع در استان اصفهان صورت گرفته است. همسرآزاری یکی از مهمترین آسیب های اجتماعی مطرح شده در بین خانواده ها می باشد، این معضل بیشتر در رده اختلالات روانی قرار می گیرد و از آنجا که آب و هوا در بروز اختلالات روانی تاثیرگذار می-باشند این مطالعه با هدف تعیین ارتباط عوامل آب و هواشناسی با همسر آزاری انجام گرفته است. برای رسیدن به اهداف در نظر گرفته شده ابتدا فراسنج های ایستگاه سینوپتیک وآب و هواشناسی کشور مستقر در استان اصفهان از سال 1990 تا 2010 میلادی اخذ گردید، سپس با توجه به جمعیت دو شهر و با کمک مشاور آماری از هر شهر تعداد 500 نفر از افراد متاهل به طور مساوی و به صورت کاملا تصادفی( 250 نفرمرد و250 نفر زن) در نظر گرفته شد. ابزار کار، پرسشنامه تاکتیک تعارضP209F P بود که حاوی 92 سوال و همسر آزاری را از 6 جنبه مورد بررسی قرار می دهد: (آزار عاطفی، پرخاشگری، آزار جسمی، آزار فیزیکی، آزارجنسی، آزار مالی). اطلاعات گردآوری شده توسط نرم افزار اس پی اس اسP210F P( 20) مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که در تمام متغیرهای در نظر گرفته شده میانگین نمره همسرآزاری در شهر خور بیشتر از فریدونشهر می باشد. در تمام این متغیرها اختلاف معنادار می باشد: آزار عاطفی (00/0 p=)، پرخاشگری (01/0 p=)، آزار فیزیکی (03/0 p=)، آزار جسمی (02/0 p=)، آزار مالی (00/0 p=)، به استثنای آزار جنسی که از اختلاف معناداری برخوردار نبود (138/0 p=). همچنین مشاهده شد که در 6 متغیر در نظر گرفته شده آزار عاطفی دو شهر در اولویت اول و آنچه کمتر سبب آزار همسران شده است آزار جسمی می باشد.
    کلیدواژگان: همسر آزاری، فریدونشهر، خور، آب و هوا
  • محمد عموزاد مهدیرجی، غلامعلی جلالی*، عباس علیپور، محمدحسین پاپلی یزدی، مهدی قربانی صفحه 138
    اداره کل منابع طبیعی استان مازندران به استناد قانون واگذاری و احیای اراضی مصوب سال 1359 شورای انقلاب و آیین نامه های اجرایی مرتبط با آن و در قالب مواد 31 و32، و با هدف اشتغال زایی و کاهش بیکاری، کاهش روند تخریب منابع طبیعی و حفظ و نگهداری بهینه از آن و افزایش بهره وری و توسعه اقتصادی اجتماعی مناطق روستایی، نسبت به واگذاری اراضی ملی به اشخاص حقیقی و حقوقی جهت اجرای طرح ها و فعالیت های مختلف صنعتی و کشاورزی اقدام نموده است. اکنون پس از گذشت حدود سه دهه از تصویب و اجرای این قانون این تحقیق قصد دارد روند واگذاری های اراضی منابع طبیعی و اثرات اقتصادی و اجتماعی آنرا در استان مازندران مورد ارزیابی قرار داده تا میزان تحقق پذیری اهداف پیش بینی شده اولیه را مورد مورد بررسی قرار دهد. از این رو تحقیق حاضر با عنوان ارزیابی روند واگذاری های اراضی ملی در استان مازندران (طی دوره 1373 تا 1392) به دنبال انجام این مهم با استفاده از پژوهش توصیفی با روش پیمایشی انجام شده است می باشد. جامعه آماری این تحقیق تعداد 586 فقره واگذاری در قالب اشخاص حقیقی و حقوقی بوده که در استان مازندران طی سال های مذکور و در قالب مواد 31 و 32، زمین یا عرصه منابع طبیعی به آنها واگذار شده، تعداد 169 نمونه آماری تحقیق با استفاده از جدول مورگان به صورت نمونه گیری تصادفی احتمالی غیر قضاوتی انتخاب و این افراد مورد پرسش گری مستقیم قرار گرفتند. متغیر های مورد بررسی در این تحقیق عبارتند از: مساحت واگذاری اراضی منابع ملی و دولتی برای اجرای طرح ها. میزان اشتغال تحقق یافته در طرح های واگذار شده. بررسی عوامل و زمینه های موفقیت و عدم موفقیت طرح های واگذار شده. میزان تحقق اهداف واگذاری بوده است. پس از جمع آوری اطلاعات میدانی با استفاده از ابزار پرسش نامه، داده های تحقیق وارد محیط نرم افزارSPSS شدند، یافته های تحقیق به شکل جداول و نمودارهای آماری بدست آمدند. بر اساس نتایج بدست آمده میزان کل واگذاری های اراضی انجام شده به مساحت 4709 هکتار، و شامل فعالیت های بخش کشاورزی، صنعت و خدمات بوده است. بیشترین میزان واگذاری مربوط به فعالیت های بخش کشاورزی است که حدود 56 درصد اراضی را شامل می شود. برای انجام آزمون های آماری از روش Chi-square استفاده شد، در نهایت تجزیه و تحلیل روابط بین متغیرهای تحقیق صورت گرفت. نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر نشان دادکه طرح واگذاری اراضی ملی به اشخاص حقیقی و حقوقی، نتوانسته است به اندازه کافی همه اهداف اولیه پیش بینی شده قانونی خود (ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و کاهش تخریب منابع طبیعی) را بدست آورد.
    کلیدواژگان: واگذاری منابع ملی، منابع طبیعی، ماده 31 و 32، مازندران
  • مژگان انتظاری*، سمیه خسروی، علی احمد آبادی صفحه 157
    روانگرایی خاک به عنوان یک خطر طبیعی باعث ناپایداری زمین و تخریب سازه ها می گردد. پهنه بندی خطر روانگرایی، به فرایند تقسیم بندی یک محدوده به مناطق همگن براساس درجه خطر ناپایداری وقوع روانگرایی اطلاق می شود. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی پهنه بندی روانگرایی در جنوب غرب تهران با استفاده از روش چندمعیاره ویکور می باشد. بدین منظور از معیارهای آب زیرزمینی، عمق رس، جنس زمین و فاصله از گسل استفاده شده است. مدل سازی احتمال وقوع پدیده روانگرایی در ساختار رستری و محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی انجام گرفته و نقشه نهایی پهنه بندی توان بالقوه وقوع روانگرایی تهیه گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد 28 درصد پهنه مطالعاتی بخصوص در بخش جنوبی بیشترین میزان خطر روانگرایی داشته و کمترین میزان خطر روانگرایی در بخش شمالی دیده می شود.
    کلیدواژگان: روانگرایی، پهنه بندی، ویکور، جنوب غرب تهران
  • هادی ویسی* صفحه 165
    فضاهای جغرافیایی و واحدهای سیاسی متاثر از موقعیت مکانی و محیط طبیعی خود هستند و با محیط های پیرامونی در یک فرایند تاثیر و تاثر قرار دارند. به نظر می رسد که امنیت به ویژه امنیت اجتماعی به عنوان زیربنایی ترین مفهوم زندگی اجتماعی متاثر از موقعیت مکانی و به طور کلی عوامل جغرافیایی است. این تحقیق به دنبال بررسی تاثیر عوامل جغرافیایی بر امنیت اجتماعی استان کرمان است. بدین منظور، این پژوهش با رویکرد سیستمی و نگرش منطقه ای و یکپارچه به مقوله امنیت و با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. داده های مورد نیاز تحقیق به شیوه کتابخانه ای و از دفتر مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحدP265F P، مرکز آمار ایران و دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمان جمع آوری شده است. در مقیاس منطقه ای به دو شاخص قاچاق مواد مخدر و تروریسم و در مقیاس محلی (استان کرمان) به شاخصهای ناامنی اجتماعی یعنی میزان سرقت مسلحانه، سرقت به عنف (زورگیری)، آدم ربایی و قتل و مقدار مواد مخدر کشف و ضبط شده استناد شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که امنیت اجتماعی استان کرمان متاثر از موقعیت مکانی با توجه به منابع تهدید در سه سطح فراملی، فروملی و درون استانی است و متاثر از وضعیت توپوگرافیکی و دوری و نزدیکی به کانون های بحران، شهرستان های نیمه غربی استان کرمان نسبت به نیمه شرقی از وضعیت امنیت اجتماعی بهتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، عوامل جغرافیایی، موقعیت مکانی، تروریسم، قاچاق مواد مخدر
  • احمد شاهیوندی* صفحه 187
    در عصر جهانی شدن، شهرهایی که بتوانند خدمات مناسب را در کمترین فرصت و با کیفیت بالا به شهروندان ارائه کنند مورد علاقه بسیاری از مردم جهان واقع می شوند. از جمله ویژگی های این شهرها، داشتن قابلیت های مختلف در ارایه خدمات به هنگام و از راه دور می باشد. هدف این پژوهش، سنجش میزان آمادگی الکترونیکی شهر اصفهان با توجه به شاخص های مهم اجتماعی- فرهنگی، انسانی، قوانین- استانداردها و فناوری می باشد. با توجه به عدم وجود اطلاعات به روز، تفاوت در مقیاس های سنجش و تمایز این شاخص ها با مدل های ارزیابی آمادگی الکترونیکی در جهان، سعی شده با استفاده از سنجه های کمی و کیفی محقق ساخته به سنجش میزان آمادگی الکترونیکی شهر اصفهان پرداخته شود. روش پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد، جامعه آماری شامل کاربران اینترنت در مناطق 14گانه و کارشناسان فاوا در سازمان های مختلف شهر اصفهان می باشد، برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از آزمون های آماری تی، من ویتنی و رگرسیون گام به گام چند متغیره استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که سرمایه گذاری سازمان ها در زمینه IT و بخصوص توسعه منابع انسانی ضعیف بوده، امکان انجام فعالیت های اداری و خدماتی از راه دور محدود و همچنین وضعیت زیرساخت های سازمانی نیز نامناسب می باشد.بررسی سوالات پژوهش نشان می دهد که تفاوت معناداری بین نظرات کارشناسان فاوا و کاربران به جز در زمینه ضعف ابزارهای اولیه دیده نشده، رابطه معناداری بین زیرساخت های شهری و ارائه خدمات الکترونیکی وجود دارد، در این بین دسترسی همه مردم و وجود زیرساخت های فنی با اهمیت تر می باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، خدمات الکترونیک، شهر اصفهان
  • حسین نظم فر *، علی عشقی چهاربرج، مستجاب بهروزی، سعیده علوی صفحه 200
    رشد شتابان شهرنشینی و قطبی شدن مناطق و گروه های اجتماعی منجر به نابرابری هایی در شرایط سکونت و دسترسی به خدمات شهری میان مناطق و گروه های شهری شده است. مادر شهر تبریز علاوه بر اینکه از تبعیض طبقاتی در بین گروه های اجتماعی– اقتصادی رنج می برد، از تبعیض فضایی ناشی از توزیع نامناسب خدمات شهری نیز تهدید می شود. هدف پژوهش حاضر سنجش عدالت فضایی در بهره مندی از خدمات شهری در سطح مادرشهر تبریز است. روش پژوهش، بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی –تحلیلی است. مناطق ده گانه تبریز به عنوان جامعه آماری در سنجش «عدالت فضایی» و 15 شاخص تعیین کننده خدمات عمومی برای نیل به این هدف انتخاب شده اند. برای وزن دهی به شاخص های موردمطالعه از مدل تحلیل شبکه ای و برای تحلیل و رتبه بندی مناطق شهری از منظر برخورداری از خدمات عمومی از مدل های تصمیم گیری چند معیاره شامل تاپسیس، ویکور و الکتر و برای رسیدن به یک نتیجه ی واحد از تحلیل داده ها در مدل های مختلف، از مدل تلفیقی کپلند استفاده شده است. تجزیه و تحلیل شاخص ها بیانگر آن است که مناطق 1 و 10 در همه مدل های مورد استفاده در تحلیل داده ها کاملا برخوردار و مناطق 6 و 8 از این لحاظ فاقد حداقل برخورداری می باشند. بر این اساس منطقه 4 به عنوان منطقه برخوردار و مناطق 7، 2، 3 و 5 نیز به عنوان مناطق نیمه برخوردار شناخته شدند. یافته های حاصل از این پژوهش، عدم انطباق توزیع خدمات عمومی در سطح مناطق، حتی با کمترین سطح عدالت فضایی را نشان می دهد. بنابراین مدیریت شهری مادرشهر تبریز، نیازمند توجه به مناطق محروم از شاخص های خدمات عمومی است.
    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، عدالت اجتماعی، خدمات عمومی، تصمیم گیری چند معیاره، تبریز
  • محسن پورخسروانی*، لیلا گلی مختاری صفحه 224
    کشف ارتباطات طبیعی بین اجزاء سیستم های ژئومورفیک، بخش مهمی از مطالعات ژئومورفولوژی در چشم اندازهای بیابانی را تشکیل می دهد. به طوریکه کشف روابط موجود بین پارامترهای این سیستم پیچیده اهمیت بسیاری در مطالعات مربوط به ثبات، پایداری و مدیریت محیط خواهد داشت. در همین راستا این پژوهش سعی دارد روابط موجود بین مولفه های مورفومتری نبکاهای دشت نگار بردسیر را جهت شناسایی اصول مدیریتی حاکم بر رفتار آنها بررسی نماید. در این راستا ابتدا مولفه های مورفومتری 103 نبکا به روش نمونه برداری طولی مورد اندازه گیری قرار گرفت. سپس روابط بین مولفه های منتخب نبکاها که در مراحل متفاوت رشد قرار داشتند با استفاده از مدل های آماری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین پارامترهای حجم نبکا و قطر قاعده نبکا، ارتفاع نبکا و قطر تاج پوشش گیاه، ارتفاع نبکا و قطر قاعده نبکا، ارتفاع نبکا و ارتفاع گیاه، حجم نبکا و قطر تاج پوشش گیاه و حجم نبکا و ارتفاع گیاه روابط آلومتریک بسیار قوی برقرار است. کشف روابط آلومتریک شاخصی مناسب جهت تعیین میزان پایداری و نحوه ترسیب رسوبات بادی در ژئوسیستم های نبکایی می باشد. علاوه بر این روند تعادلی در این چشم اندازها را نیز می توان با استفاده از این نوع روابط مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: نیکا، موفومتری، آلومتری، دشت نگار بردسیر
|
  • Mohammad Hosein Ramesht, Farhad Babajamali, Mahmood Ahmadi Page 4
    The term “Geographic Sciences” has gradually changed into other scientific
    structures in the form of Geographic Sciences Departments. The educational system of
    Iran is no exception to delivering this issue in such formats. With no doubt the evolution
    in this field cannot be restricted to one form and if we do not seek to make fundamental
    changes in the epistemological foundations in this realm, there will not be any major or
    effective change that would contribute to the knowledge regarding civilization.
    Kohen (1962) in this respect announces:Basic idea was to challenge the traditional view that the development of science
    takes place by the gradual accumulation of discoveries and inventions. Instead, he
    suggested that progress occurs in a more irregular way, with revolution occurring by the
    replacement of one paradigm by another. Therefore, the origin, continuance and
    obsolescence of paradigms together occupy an important place in the history of
    evolution of science.
    If geography is considered as the knowledge of humanity and environment, and the
    relation between them, the main question that arises is: which section of these two basic
    elements can contribute to the fundamental evolution in geographic paradigms?
    This article is a research project conducted at Isfahan University. Based on a
    scientific method (cinematic), here the history of changes affecting paradigms in
    geographic sciences is analyzed.
    The outcomes of this study show that the shifts of human concept determine the
    evolution knowledge of geography map rough.
    The evolution of human concepts in Iran geography can effect on civilization filed
    and can be obtain from Nabavy taught (divine space)
    Keywords: human, paradigm, sacred space, cultural knowledge, geography transgenic
  • Gholamabbas Fallah Ghalhari, Hamzeh Ahmadi, Masumeh Fakheri Page 13
    Study the atmospheric elements and identify thermal conditions affecting beekeepers is of particular importance. In this research, given the importance of high temperature and beekeeping activities, the daily maximum and minimum temperatures were used in the period of 20 years. This set of daily temperature data were used for the adjustment of thermal thresholds, identification of active and inactive bee grazing, deviations from the optimal conditions and estimation of the flowering date of the trees by using growing degree day index. The results of estimations were extended to the province using GIS. The results showed that the thermal condition based on the occurrence of minimum temperatures in the four months from December to March is inappropriate for biological activity. Active thermal conditions start of May in lowland areas around the Uromiyeh Lake and gradually arrive into the highlands of the western half of the study area. In the early months of spring, parts of the eastern half of the province, due to the deviation is less than optimal conditions for honey bees are a good place to settle and start of honey bee colonies activities. The most optimal months of the year for bee activity is June and July. The optimal place for the establishment of colonies in compliance with a height is drawn of 2000 m in the summer. Flowering fruit trees in the study area occurs in May. Beekeepers Calendar based on thermal conditions and flowering date of fruit trees May in lowland areas of the eastern half started in May and ends in Highlands areas of the western half in September.
    Keywords: West Azerbaijan, Calendar beekeepers, flowering date, optimum temperature, honey bee
  • Mahmood Ghadiry, Farzaneh Dasta Page 31
    The growth pattern of a city is the most critical matters of the recent century. So,
    recognition of the spatial growth pattern of main cities of regions and countries such as
    Tehran metropolis is necessary for drawing up suitable policies and achieving
    sustainable development. In this regard, in the framework of sustainable development
    and urban smart growth theories, three hypotheses offered about the quality of spatial
    growth pattern of the Tehran metropolis and then were evaluated in the framework of
    the analytical-descriptive research method. In this framework, for testing the first
    hypothesis, the Holdren model was used. For testing the second hypothesis, Gini and
    Entropy's indexes were used, and for testing the third hypothesis, Moran, Geary and
    General G indexes were used. The necessary data was collect by librarian method. The
    results of testing the first hypothesis showed that despite compact and regular growth of
    the Tehran metropolis during 1335-1355, this city have had a sprawl growth of 75
    percent during 1355-1365. But since then this procedure has changed to compact city.
    In the case of the second hypothesis, the results despite un-confirming this hypothesis,
    showed that though there are imbalance in population and employment distribution,
    there are not tend to its increasing. Moreover the results in confirming third hypothesis
    showed that the Tehran metropolis have had a random development pattern tending to
    Clustered pattern by forming a hot-spot in its south- south eastern part and a cold spot in
    its north- north western part.
    Keywords: spatial pattern, urban sprawl, compact city, Tehran metropolis
  • Sayyad Asghari Saraskanroud, Batool Zeinali, Saleh Asghari Saraskanroud Page 46
    Flow power is an important parameter that can be used in the morphological analysis. Research objectives are evaluation of river power distribution and factors affecting it in studied levels and in different return periods of Saraskand Chay River urban interval, also relationship between river power whit shear stress distributions and investigation their effects. For these has been used flow hydrological data and obtained data from field studies. Also shear stress and river spatial power in different levels were computed and compared by given formulas. Results indicated that spatial power and shear stress in intervals 10, 11, 12, 13 and 14 are more than other intervals. Also Dangerous intervals are in different return periods. 57TIn57T79T 57T79Tpresent situation of flow in these sections will be phenomena such as destroying the57T79T 57T79Twalls and57T79T 57 79Tthe banks of river. Also, the sections of 9, 15 and 16 have specific strength57T79T 57T79Tand shear stress57 79T 57T79Tless than57T79T 57T79Tother because of the more width57T79T and 57T79Tlow slope of57T79T 57T79Tthe river57 79T. 79TAlso results show that Geomorphic forms created in the active part of riverbed change by the base flow of River. In many studied levels, modifying and creating the river forms is by Factors except river spatially Invasion of domain River and construction debris discharged into the river.
    Keywords: River Power, Shear Stress Flow, Cross, section, Saraskand Chai River
  • Hamid Barghi, Ali Agha Amraie*, Mohsen Shayan Page 58
    The sustainable housing Indexs as a plan and a necessary tools have prominent role in rural housing planning for explaining the sustainability of various dimensions such as social, economic and physical of housing. Therefore, supplement of a plan in the sector of rural sustainable housing is required to both recognition and analysis of both various dimensions and components of sustainable housing. So, this paper aims to recognize and analyze the effective factors upon rural housing sustainability and for this goal, the rural area of Mamolan in the township of Poldokhtar has been selected. The method of the research is descriptive-analytic, correlation and the approach is integrated. The statistical population of the research is the households of the Mamolan rural area. The sample size for the designed questionnaire is determined 180 residents using Cochran’s formula and the method of sampling is occasional. The obtained coefficient from Cochran’s formula is 0/74 percent which indicates the high reliability of the research tool. The obtained results from analyzes of the SPSS software show that the five factors of facility - and welfare, economic, building strength, efficiency and harmony with the environment are able to explain 82 percent of the indicators variances of the research and consideration to these factors in the rural housing planning are necessary.
    Keywords: Index, Sustainable Housing, Rural Areas, Mamolan Rura Area, Poldokhtar Township
  • Mohsen Saghaei*, Zohreh Sadeghi, Shirin Tofigh Page 64
    Though city life and machining living of human beings has some advantage and facilities, yet it has caused a lot of problems as city heavy traffic, along with unanticipated growth of population and unusual development of cities, on the one side and the increasing number of motor vehicles on the other to reduce the heavy traffic in central city areas,building public parking in appropriate place seems very effective,it helps traffic to run smoothly and using better the streets and passages and this seems the only way to solve the city traffic. In this article after surveying and studying the not passages and streets and the existing public parking in the city centre area and also studying the capacity of the existing parking,regarding the value of demands for parking by applying AHP model and by using polygon drawing by Tiesen and Buffering Method, I have defined appropriate place to build parking, consequently, this research shows that parking situated in the city centre of Isfahan do not have any balancer distribution and should be paid attention to building new public parking.
    Keywords: parking, city traffic, central city area, city of Isfahan
  • Mostafa Ghadami, Mahnaz Hoseyni Siah Goli* Page 82
    Following the inefficiency of master plans, A new scenario called "City Development Strategy" was proposed in the literature of contemporary urban planning, Whose main purpose is to Improving the quality of life, organized urban challenges, refinement functional, create an collaborative approach, and so on. The present research seeks to Assess Factors Affecting the Implementation of Strategic Planning in Iran. This is an applied developmental research conducted with the documentary and survey research method. Statistical population consisted of Urban and regional issues professionals that sample size was estimated 200 people using Morgan table. We have used a SWOT for Master Plan Challenges and opportunities, to prioritize four CDS criteria used an AHP and and have analyzed the data using the SPSS software. This means, firstly the effective measures the effectiveness of CDS in the form of 4 criteria insight / knowledge, Normative / behavioral, Communication and management and 44 sub-criteria were drawn based on the hierarchical tree. Then, were asked from the experts to identify priorities based on paired comparisons. Weight each criterion in Expert Choice software was synthesized and analyzed. The results reveal that the institutional and managerial criteria with a weight of 0.322 first priority, Communication criteria with a weighted average of 0.301 in the second priority, Normative / behavioral criteria with a weighted average of. 298 in the third priority, Finally, attitude and knowledge criteria with an average weight of 0.237 Are the last priority. So the most important barriers to strategic planning in order of priority criteria insight / knowledge, Normative / behavioral, Communication and management to implement some strategies have been recommended, which they need the serious care of 57TManagement57T79T 57T79Tand57T79T 57T79Turban and57T79T 57T7 Tregional57T79T 57T79Tplanners57T in Iran.
    Keywords: Urban Development Plans, Inefficiency of Iran Master Plans, Strategic Planning, SWOT
  • Mojgan Mirzaee*, A.Salman Mahini, Seyyed Hamed Mirkarimi Page 102
    EIA is a group work and an interdisciplinary research during which negative and positive aspects of a development plan is assessed, the ways to limit or control the negative effects are suggested in the form of mitigation measures, based on which the plan is given unconditional or conditional approval or is otherwise rejected. The main objective of this study is the selection of optimum option for compost plant in the Golpayegan city using rapid impact assessment matrix (RIAM) which is a tool to organize, analyse and present the results of a holistic environmental impact assessment (EIA). RIAM (rapid impact assessment matrix) is a matrix method developed to bring subjective judgements in a transparent way into the EIA process. The effects of project activities in three alternative options on four environmental components (Physical- Chemical, Biological-Ecological, Social ana Economical) are evaluated by field survey, expert opinion and RIAM software. Results has shown that option 3 is the best option for establish of compost plant.
    Keywords: Environmental Impact Assessment, Golpayegan City, Compost Plant, Option 3, RIAM Software
  • Ali Talebi*, Samaneh Poormohammadi Page 117
    Suspended load is one of the most important factors in taking decision to create aquatic construction and to determine useful life of dams. Lack of long time measurements of erosion, as well as insufficient researches in this field, limit the access to trustable data and therefore we usually use estimating methods. Whereas sediment rating curve and its adjustment are used as basic methods for estimating suspended sediment load, in this research we used these methods for both of regions. To determine most appropriate method for estimating the suspended load in part of west and north of Iran, flow discharge and corresponding sediment discharge of 12 (6 arid and 6 wet gauges station were analyzed. results showed correlation coefficient in mean load equations is more than single-linear equations in both of wet and arid regions. In the other hand results showed Root Mean Square Error of MVUE factor is less than other Correction factors in both of wet and arid regions.
    Keywords: sediment rating curve, correction factors, wet, arid climates
  • Javad Khoshhal, Tooba Asghari* Page 129
    This study was made across sectional descriptive studyin in years 1392 in two town: the mountain region(Fereidunshahr) and warmet(estuary) in Isfahanhas. domestic violence is One of the most imporant discussed social in the the familyes. wife abuse is located mostly in the category of mental disorders And since the climatic conditions affecting mental disorders are the most influential factors in the climate of this study was to determine the relationship between wife abuse and climate. To achieve the goals originally intended Climate parameters and climatology station based in Isfahan, from 1990 to 2010 were obtained. Considering the population of the cityAnd with the help of statistical consultant from each of 500 married persons equally completely at random (250 men and 250 women) were considered. (cts-2) contains 92 items that examined aspects of domestic violence occurs from 6 (Emotional abuse, aggression, physical abuse, physical abuse, sexual, financial abuse). The data collected were analyzed by spss 20 software. Results showed that all the variables are wife abuse in the Fereidoonshahr more than is the mean of wife abuse in the khoor. exception of abuse sexual(p =0.138), In all variables disputes statistically significant,Emotional abuse (p =0.00), aggression (p =0.01), physical abuse (p =0.03), somatic abuse (p = 0.02), financial abuse (p =0. 00). in two city and between 6 variables, emotional abuse, in the Priority and physical abuse is Less than the other variables Cause of domestic violence.
    Keywords: abuse, climate, khoor, Fereidoonshahr, Isfahan
  • Mohammad Amozad Mehdiraji, Ali Jalali*, Associate Professor, Abbas Alipur*, Mohammad Hossein Papoli Yazdi, Mahdi Ghorbani Page 138
    Natural resources general organization of Mazandaran Province on the strength of rehabilitation & transfer law (approved in 1980 and its executive regulations due to 31 & 32 issues) have transferred national lands to some persons and legal sectors in order to unemployment, poverty and Natural resources degradation reduction and also socioeconomic condition improvement by industrial and agricultural activities in rural communities. Now, after 3 decades of approval and execution of transfer process, we decided to analyze socio-economic effects and its success level in Mazandaran Province. Among the statistical society in present study including 586 transferred cases from 1993 to 2013, 169 samples were randomly selected by Morgan table and these cases were interviewed directly. Our considered variables include: (a) Natural resources area (b) employment level (c) success & efficiency factors. After collecting and arrangement of field data by questionnaires and analyses them by SPSS18 software, the founding were presented as charts and tables by Chi-square method. The results have show that 4709 hectares of national lands have transferred up to now and 56% of this process were allocated to agricultural activities and we finally found that the execution of transfer process have no worthy influence to its targets.
    Keywords: lands transfer, natural resources, 31, 32 issues laws, Mazandaran
  • Mojgan Entezari, Somaye Khosravi, Ali Ahmadabadi Page 157
    Soil liquefaction as a natural risk of land instability and other problems. Liquefaction hazard zonation, the process of dividing an area into homogeneous regions based on their degree of liquefaction refers to the risk of instability. The aim of this study was has been to evaluate the liquefaction zoning in the South West of Tehran, using one of the MCDM Model (Multiple Criteria Decision-Making ). For this purpose has been used criteria of groundwater, depth of Clay, made the earth and the distance of the fault. Modeling the probability of liquefaction was prepared in the structure and raster GIS environment and the potential for liquefaction final map. The results show that 28 percent of the study area, especially in the southern part of the liquefaction risk is highest and the lowest risk of liquefaction can be seen in the northern part.
    Keywords: Liquefaction, Zoning, VIKOR, South West of Tehran
  • Hadi Veicy* Page 165
    Geographical spaces and political units affected from its location and natural environment and with the surrounding environment have interaction. It seems that security, especially societal security as the most fundamental concept of as social life affected by the location and generally geographical factors. This study sought to examine the impact of geographical factors on societal security in Kerman province. Therefore, this study performed by systematic approach and integrated regional approach to issues of security and descriptive method. Data needed for research collected by library method and from United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), Statistics Center of Iran and Kerman Province’s Applied Research Office of police commander. In regional scale referred to drug trafficking and terrorism and in local scale (province) indicated to indicators of social insecurity such as armed robbery, robbery rape, kidnapping and murder, and the amount of drugs seized. The results show that societal security of Kerman province affected by the location of the resources of transnational, sub-national and inter-provincial threats. Also, it influenced by topographical conditions and the remoteness and proximity to centers of crisis. Townships in the western half of the province than half East of the state of societal security have better.
    Keywords: Societal Security, Geographical Factors, Location, Terrorism, Drug Trafficking
  • Ahmad Shahivandi* Page 187
    In the era of globalization, cities that can render appropriate services the fastest and
    with high quality to citizens win the interest of people in the world. One of the features
    of such cities is having various capabilities in rendering timely services from long
    distances. This research aims to make as assessment of Isfahan’s electronic readiness
    with regard to the important social, cultural, human, laws, standards and technology
    indices. With regard to lack of up-to-date information, difference in assessment scales
    and distinction of these indices from electronic readiness assessment models in the
    world, efforts have been made to deal with the assessment of Isfahan’s electronic
    readiness using established quality and quantity elements. The research method is
    descriptive-analytical. The statistical population includes internet users in the 14
    districts and FAVA experts in various organizations in Isfahan. To analyze the data and
    information, statistical T-tests, Manwitny and multivariate systematic regression have
    been used. The results of the research show that organizations’ investment in the field of
    IT and particularly development of human resources is weak, the possibility of remote
    administrative and service activities is limited, and the organizational infrastructures are
    inappropriate. The study of research questions show that there was no significant
    difference between the ideas of FAVA experts and users except for weakness in initial
    instruments, there was a significant relationship between urban infrastructures and
    rendering electronic services. In this regard, access of all people and the existence of
    technical infrastructures are of higher importance.
    Keywords: Electronic readiness, Information, communication technology, Electronic services, Isfahan City
  • Hossein Nazmfar*, Ali Eshghi, Mostajab Behrozi, Saeide Alavi Page 200
    Rapid urbanization and growing polarization between regions and social groups Lead to disparities in living conditions and access to services between urban areas and urban communities. The city of Tabriz addition to the class discrimination among socioeconomic groups suffer, the spatial discrimination arising from the improper distribution utilities are also threatened. The present study aims Evaluation of spatial justice in the enjoyment of civil service in the city of Tabriz. Research methodology is based on objective and descriptive nature is included. Statistical population the ten regions of Tabriz as an Evaluation of "spatial justice" And 15 criteria defining public services have been selected for this purpose. The weighting parameters of the model network analysis ANP And for the analysis and ranking of metropolitan areas in terms of access to public services Multi-criteria decision making models including TOPSIS, and electra Vikor And to achieve a result of the analysis of data in the model, the model used is a combination Copeland. The analysis indicators that Regions 1 and 10 in all models used in data analysis fully developed 6 and 8 of deprived areas. Accordingly region 4 as the region developed And Regions 7, 2, 3 and 5 are also known as semideveloped Regions. The results of this study, Distribution of public services in the Regions of non-compliance, shows Even at the lowest level of spatial justice. Thus urban management the city of Tabriz, Requires attention to underserved Regions of the public service.
    Keywords: spatial inequality, social justice, public services, network analysis, multi, criteria decision, Tabriz
  • Mohsen Pourkhosravani*, Leila Goli Mokhtari Page 224
    This research is to investigate the growth relations in 103 nebka’s morphometric in Dashte Negar Bardsir in order to define the principles of management in nebka growing areas. In order to select the proper samples, the studied area was defined using google earth satellite images and several field works verified the extent of growing area of nebkas. Then morphometric and morphologic properties of nebkas were measured. The sampling method was based on one-dimensional sampling and the sampling unit was linear. The important morphometric elements that were measured were height of nebkas, base diameter of nebkas, nebka volume, plant canopy diameter and plant height. After measuring morphometric properties of nebkas, the relation between elements were defined using regression analysis. Since almost all of relations were in the form of allometric equations, the allometric relations of morphometric properties of nebkas were analysed and changes of nebkas form through the time were determined using this equations. Therefore allometric nature of nebkas in Bardsir is proven based on resulted equations. Identification of morphometric properties of nebkas and allometric analysis of them could be an index to determine the equilibrium phases of the nebkas and therefore could help to investigate the desertification process.
    Keywords: nebka, morphometry, allometry, Dashte Negar Bardsir, Iran