فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال چهاردهم شماره 8 (پیاپی 85، آبان 1395)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال چهاردهم شماره 8 (پیاپی 85، آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضوان اصغرپور، معصومه همتی مسلک پاک*، وحید علی نژاد صفحات 665-673
    پیش زمینه و هدف
    جراحی قلب و شرایط بعدازآن بر روی بیمار و خانواده بیمار تاثیر می گذارد. یکی از مشکلات روحی و روانی، افزایش اضطراب در خانواده بیمار و ایجاد خلل در مراقبت موثر از بیمار می باشد. استفاده از یک برنامه آموزشی نیاز محور که بر روی نیازهای آموزشی بر اساس باور و فرهنگ و اولویت خانواده بیمار می باشد، امری منطقی به نظر می آمد. لذا این مطالعه باهدف تعیین تاثیر اجرای برنامه آموزشی نیاز محور بر اضطراب خانواده بیماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی 60 نفر از اعضای خانواده بیماران تحت بای پس قلبی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به طور دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه کنترل (30 نفر) و در گروه مداخله (30 نفر) تخصیص داده شدند. در گروه مداخله برنامه آموزشی نیاز محور مراقبت دهندگان بیماران تحت عمل جراحی قلب باز پس از تعیین نیازها به صورت آموزش چهره به چهره در 3 جلسه نیم ساعته و ارائه کتابچه آموزشی اجرا شد. در این پژوهش از پرسشنامه اضطراب اسپیل برگر استفاده شد که در زمان پذیرش و روز خروج از بخش مراقبت های ویژه تکمیل شد. از آزمون تی مستقل و تی زوج برای مقایسه میانگین نمرات اضطراب استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات اضطراب در گروه کنترل قبل از مداخله 473/12±23/43 و در گروه مداخله قبل از مداخله 275/11±03/46 بود که ازنظر آماری این اختلاف معنی دار نبود (365/0p =). میانگین نمرات اضطراب پس از مداخله در گروه کنترل 374/ 12 ±3/40 و در گروه مداخله برابر 16/6±97/31 بود که ازنظر آماری این اختلاف معنی دار بود (002/0p=).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش موید آن بود که آموزش بر اساس نیازهای خانواده ها در کاهش اضطراب خانواده ها موثر است، لذا شناسایی و ارزیابی جامع از نیازهای روانی –اجتماعی و آموزشی خانواده بیماران بایستی به عنوان راهنمای پرستاران در برنامه ریزی آموزشی خانواده ها مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش بر اساس نیاز، اضطراب، خانواده، جراحی قلب، مراقبت ویژه
  • منصوره تجویدی *، ناهید دهقان نیری صفحات 674-681
    پیش زمینه و هدف
    معنویت به مثابه آگاهی از هستی یا نیرویی فراتر از جنبه های مادی زندگی است و احساس عمیقی از وحدت یا پیوند با کائنات را به وجود می آورد. اهمیت دوران بارداری در این است که سلامت و بهتر زیستن مادر مستقیما بر زندگی جنین اثر می گذارد، سلامت جسمی، روحی و روانی زن در این دوره اثرات قابل توجهی بر سلامت جنین، موفقیت در زایمان طبیعی و شیردهی دارد. این تحقیق باهدف تبیین تجربه معنویت در بارداری انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به روش تحقیق کیفی با رویکرد پدیدارشناسی در مراکز بهداشت شهرستان کرج انجام شد. تعداد 6 نفر از زنان باردار با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از نمونه گیری، مصاحبه های عمیق و نیمه سازمان یافته با استفاده از راهنمای مصاحبه جهت جمع آوری اطلاعات انجام شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد هرمنیوتیک هایدگر موسوم به چرخه هرمنیوتیک استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر، شامل یک درون مایه اصلی به نام معنویت گرایی در بارداری و 7 درون مایه فرعی شامل 1. مذهب گرایی در بارداری 2. معناگرایی در بارداری، 3. حساس شدن در بارداری 4. کنترل رفتار به سمت معنویت گرایی 5. بارداری به عنوان تغییر 6. سایه معنویت گرایی بر جنین 7. تاثیر معنویت اطرافیان بود.
    بحث و نتیجه گیری
    توجه به معنویت عامل مهم در ارتقای سلامت مادر و جنین می باشد. بنابراین مراقبت دهندگان بهداشتی در دوران بارداری، باید این مهم را مدنظر قرار دهند و نگرش معنوی مادر باردار را در ارائه مراقبت های دوران بارداری در نظر داشته باشند. استفاده از آموزه های دینی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل در سلامت معنوی مادران باردار و توجه به نقش آن در سلامت جسمی مادر و جنین مهم است.
    کلیدواژگان: معنویت، بارداری، تحقیق کیفی، مطالعه پدیدارشناسی
  • حمیرا طهماسبی*، صغری حسنی صفحات 682-691
    پیش زمینه و هدف
    انجام پروسه های تهاجمی مانند آنژیوگرافی، روی واکنش های فیزیولوژیک و علائم حیاتی مددجو تاثیر گذاشته و عوارضی مانند دیس ریتمی، اسپاسم و پارگی عروق، مددجو را در معرض خطر قرار می دهد. روش های غیردارویی مانند رایحه درمانی و آرام سازی نقش موثری در ثبات علائم حیاتی و درنتیجه پیشگیری از این عوارض دارد. هدف این مطالعه مقایسه رایحه استنشاقی لاوندولا و آرام سازی بنسون بر علائم حیاتی بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک پژوهش مداخله ای (نیمه تجربی) است که بر روی100 بیمار بستری، جهت آنژیوگرافی عروق کرونر در بیمارستان فاطمه الزهرا (س) ساری در سال1392 انجام شد. افراد بر اساس نمونه گیری به روش آسان، انتخاب و سپس به صورت تصادفی به سه گروه مساوی تقسیم شدند که، گروه کنترل (33) و رایحه درمانی (33 نفره) و آرام سازی (34نفره)تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو بخش؛ پرسشنامه( اطلاعات دموگرافیک و برگه ثبت متغیرهای همودینامیک) و ابزار (دستگاه فشارسنج و ساعت ثانیه شمار) بود بیماران به سه گروه رایحه درمانی، آرام سازی و کنترل تقسیم شدند. در گروه رایحه درمانی از رایحه لاوندولا و در گروه آرام سازی از روش آرام سازی عضلانی بنسون استفاده شد ولی در گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای صورت نگرفت. داده ها با نرم افزار 5/11 SPSS و آزمون های آماری کای اسکوئر و ویلکاکسون، من ویتنی، کراس کالوالیس تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج اختلاف آماری معنی داری را بین میانگین پارامترهای فیزیولوژیک (فشارخون سیتولیک، تعداد تنفس و تعداد نبض) قبل و بعد از مداخله در هر گروه نشان داد. اما مقایسه دو گروه رایحه درمانی و آرام سازی با آزمون آماری من ویتنی از لحاظ آماری معنی دار نبوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه می توان پیشنهاد کرد که در تکنیک های تشخیصی تهاجمی می توان از رایحه درمانی و آرام سازی برای ثبات علائم حیاتی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آرام سازی، آنژیوگرافی، علائم حیاتی، لاوندولا
  • مهدی فتاحی مرنگلو*، لیدا کوهکلانی، هایده فیضی پور، رضا مجرب قوشچی، فاطمه راعی، فاطمه جاوید منش صفحات 692-701
    پیش زمینه و هدف
    احترام به شان و حقوق افراد جزء لاینفک خدمات درمانی بوده و ویژگی های ملیتی، نژادی، مذهبی، سن، جنس و حتی ویژگی های سیاسی یا اجتماعی بیماران دلیل موجهی بر برتری آن ها نسبت به یکدیگر نمی باشد. از طرفی موردی که می‏تواند بر ارتقاء و کیفیت سطح سلامتی همه افراد جامعه موثر باشد تدوین و رعایت منشور حقوق بیماران می‏باشد که در مورد امور بهداشتی و مراقبتی خود لازم دارند. در این تحقیق تلاش بر این بوده تا میزان رعایت حقوق بیماران ازنظر پرستاران، سپس عوامل تسهیل کننده حقوق بیمار تعیین گردد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از روش تلفیقی (از نوع کمی و کیفی) استفاده شده است. ابتدا با 30 نفر از پرستاران مصاحبه باز اکتشافی صورت گرفت و در مرحله بعد با استفاده از تکنیک پرسشنامه از یک نمونه 400 نفری پرستاران بیمارستان های دولتی شهر ارومیه در سال 1393 به جمع آوری اطلاعات پرداخته شد. سپس نتایج با استفاده از روش تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از روش تحلیل عاملی این تحقیق نشان داد به ترتیب: وجود امکانات و تخصص کافی، افزایش پرسنل، کاهش بیماران (افزایش تعداد بیمارستان ها)، آگاهی بیمار از حقوق خود در تعامل با پرستاران، تخصیص زمان کافی برای مراقبت از بیمار، توانمند‏سازی سیستم اجرائی و مدیریتی، آشنایی بیمار با سیستم درمان، عدم به کارگیری نیروهای طرحی در درمان اصلی از عوامل اصلی تسهیل کننده های حقوق بیمار در بیمارستان های شهر ارومیه می‏باشند. این عوامل درمجموع توانسته‏اند 54/60 درصد از واریانس حقوق بیمار را تبیین کنند. ضمنا میزان رعایت حقوق بیمار ازنظر پرستاران دقیقا به اندازه حد متوسط (5/62 درصد) است.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق لزوم توجه بیشتر به بیمارستان های دولتی و عوامل تسهیل کننده حقوق بیماران را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: حقوق بیماران، تحلیل عاملی، پرستاران
  • عاطفه قنبری، فاطمه جعفرآقایی، سید مجتبی مهرداد، ملاحت خلیلی، پردیس رحمت پور* صفحات 702-713
    پیش زمینه و هدف
    دستورالعمل های بالینی اصولی مختصر درباره ارائه مراقبت سلامت و اجرای آن ها، ایمنی بیماران و پیامدهای مراقبت را بهبود می بخشد. با توجه به نقش موثر پرستاران در مراقبت از بیماران، این مطالعه باهدف طراحی و اعتبارسنجی دستورالعمل مبتنی بر شواهد مراقبت پرستاری در بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی بر اساس مدل استتلر در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک پژوهش روش شناختی بود که بر اساس مدل مبتنی بر شواهد استتلر انجام شد. مطالعات با استفاده از کلیدواژه های مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Web of Science، Google Scholar، SID، Magiran در 5 سال اخیر جستجو گردید. شواهد مرتبط با مراقبت پرستاری در زخم پای دیابتی از مطالعات استخراج و بر اساس تشخیص های پرستاری و سطوح شواهد در قالب دستورالعمل طراحی شد. کیفیت دستورالعمل توسط پانل تخصصی با کمک ابزار AGREEII در 6 حیطه هدف، ذینفعان، دقت طراحی، وضوح ارائه، کاربرد و استقلال طراحان مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین قابلیت اجرای دستورالعمل در بالین توسط پرستاران با کمک چک لیست بررسی گردید.
    یافته ها
    از میان 114 مطالعه، 19 مقاله انتخاب شد. ازنظر پانل تخصصی، دستورالعمل طراحی شده در حیطه های هدف و حوزه (92 درصد) و کاربرد (76 درصد) به ترتیب بیشترین و کم ترین درصد کیفیت را به خود اختصاص داد. 9/92 درصد پرستاران اجرای توصیه های مراقبتی دستورالعمل را در درمان زخم پای دیابتی موثر دانستند و نبود تجهیزات موردنیاز را مانع اجرای آن گزارش کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس دیدگاه پرستاران، اجرای توصیه های مراقبتی دستورالعمل نقش موثری در پیشگیری و کاهش عوارض زخم پای دیابتی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پرستاری مبتنی بر شواهد، دستورالعمل مراقبتی، پای دیابتی، زخم پا، دیابت
  • مصطفی لنگری زاده، منصوره صمیمی، حدیث بهزادیان* صفحات 714-727
    پیش زمینه و هدف
    دیابت بارداری مادر باردار را در تمام طول بارداری درگیر کرده و بارداری پرخطری را برای مادر و جنین به همراه دارد. آگاهی زنان باردار درباره این بیماری و راه های کنترل آن میزان خطرات ناشی از عوارض آن کاهش می دهد. هدف اصلی پژوهش ایجاد برنامه کاربردی پرونده سلامت فردی مراقبت های دیابت بارداری مبتنی بر تلفن همراه هوشمند بود.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع توسعه ای-کاربردی بود. به منظور تعیین اقلام داده، پرسشنامه ای تهیه و از کلیه اعضای هیئت علمی گروه زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی کاشان (پنج نفر) و اعضای هیئت علمی گروه مامایی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران (هفت نفر) نیازسنجی انجام شد. بر اساس نتایج، نمونه اولیه برنامه با استفاده از نرم افزار بیسیک فور اندروید و زبان برنامه نویسی بیسیک و تحت سیستم عامل اندروید طراحی گردید. در مدت یک ماهه ارزیابی، نمونه اولیه بر روی تلفن همراه 25 نفر از زنان باردار با دیابت بارداری مراجعه کننده به بیمارستان تامین اجتماعی تک تخصصی زنان و زایمان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کاشان نصب گردید. سپس نظرات بیماران در مورد نمونه اولیه با پرسشنامه ارزیابی قابلیت استفاده و رضایت کاربران جمع آوری شد.
    یافته ها
    ارزیابی قابلیت استفاده از برنامه نشان داد بیماران برنامه را با میانگین امتیاز 99/7 (از مجموع نه امتیاز) در سطح خوب ارزیابی کردند.
    نتیجه گیری
    می توان از برنامه های کاربردی تلفن همراه جهت کمک به بیماران مبتلا به دیابت بارداری در کنترل قند خون، کاهش عوارض بیماری و ارتقاء سلامتی آن ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، پرونده سلامت فردی، تلفن همراه هوشمند
  • عباس داداش زاده، جواد دهقان نژاد، صمد شمس، همایون صادقی، فیروز حسن زاده، امین سهیلی*، مهرداد طلوعی صفحات 728-737
    پیش زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین مفاهیم در اورژانس پیش بیمارستانی پاسخ و انتقال سریع بیماران ترومایی است. هدف از این عمل ارائه مراقبت با کیفیت، کاهش آسیب و مرگ ومیر در اورژانس می باشد. شاخص های زمانی متعددی بر فرآیند اعزام آمبولانس اثر دارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی فواصل زمان اعزام بیماران ترومایی از صحنه تا بیمارستان در اورژانس پیش بیمارستانی تبریز می باشد.
    مواد و روش کار
    در این پژوهش توصیفی تمامی پرونده های مصدومان ترومایی تماس گیرنده با اورژانس 115 سال 1393 که منجر به اعزام اورژانسی در شهر تبریز گردیده، موردبررسی قرار گرفت. برای دسترسی به اهداف پژوهش از چک لیست مشتمل بر مشخصات بیمار، وضعیت صحنه، وضعیت بیمار و فواصل زمانی اعزام، استفاده شد. داده های جمع آوری شده پس از وارد کردن در نسخه 16 نرم افزار SPSS با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از مجموع کل 37002 ماموریت ثبت شده در طول یک سال در اورژانس، 5614 مورد مربوط به مصدومان ترومایی بود. 88/75 درصد مرد بودند و میانگین سنی مصدومان 71/17 ± 54/35 سال بود. 5/94 درصد از مصدومان، سطح هوشیاری پایداری داشتند و هیچ بیماری در زمان انتقال در آمبولانس فوت نکرد. میانگین زمان فعال سازی، پاسخ، حضور در صحنه و انتقال بیماران به بیمارستان به ترتیب 38/2، 07/10، 11/8 و 13/9 دقیقه بود. در این مطالعه شایع ترین عامل ترومای بیماران حوادث ترافیکی (9/72 درصد) بوده و ترومای غیر نافذ (6/85 درصد) بیشترین نوع تروما بود. میانگین کل فواصل زمانی از زمان تماس تا رساندن بیمار به بیمارستان 16/30 دقیقه بود. در این پژوهش تفاوت معناداری بین میانگین زمان فعال سازی با سطح هوشیاری و مکانیسم آسیب و همچنین بین میانگین زمان کل اعزام با سطح هوشیاری، نوع تروما و مکانیسم آسیب دیده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مشخص نمود در شهر تبریز حوادث ترافیکی در راس علل تروما قرار دارد. درمجموع شاخص های زمانی اعزام مناسب بود و پرسنل اورژانس در بیماران با وضعیت هوشیاری پایین و ترومای نافذ سریع عمل کردند. زمان فعال سازی آمبولانس ها بالاتر به نظر می رسد که نیاز به برنامه ریزی و اصلاح دارد.
    کلیدواژگان: تروما، اورژانس پیش بیمارستانی، زمان، آسیب، صحنه
  • حمیده محدثی، مریم همدانی*، حمیدرضا خلخالی، عفت سادات مرقاتی خویی، مرضیه ساعی صفحات 738-747
    پیش زمینه و هدف
    رضایت زناشویی یک جنبه ی بسیار مهم از یک رابطه ی زناشویی و از مهم ترین شاخص های رضایت از زندگی است که بر میزان سلامت روانی زوجین نیز تاثیر می گذارد با توجه به آگاهی ماماها از مسائل مربوط به روابط زناشویی و تماس مداوم با جامعه که می توانند به عنوان مشاورین حرفه ای خانواده عمل کنند، این پژوهش باهدف تعیین تاثیر مشاوره با رویکرد شناختی-رفتاری بر رضایت زناشویی زوجین در مراکز بهداشتی منتخب شهر ارومیه انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه ی نیمه تجربی بر روی60 زوج (30 زوج گروه مداخله و30 زوج گروه کنترل) مراجعه کننده به سه مرکز بهداشتی درمانی منتخب شهر ارومیه که واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند انجام شد. بعد از انجام پیش آزمون و گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ی دوقسمتی (اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد اینریچ) برای گروه مداخله، 5 جلسه مشاوره ی 2 ساعته با فواصل یک هفته ای برگزار شد. یک ماه پس از آخرین جلسه، پس آزمون برای هر دو گروه به عمل آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-22 و آزمون های کای دو، تی زوجی، تی مستقل و آنالیز کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بعد از مداخله در گروه مداخله تفاوت معنی داری در میانگین نمرات رضایت زناشویی در زنان و مردان نسبت به گروه کنترل وجود داشت (001/0>P). همچنین طبق نتایج آزمون تی مستقل، میانگین نمرات در ابعاد پاسخ قراردادی، موضوعات شخصیتی در زنان و مردان، مدریت مالی، فعالیت های مربوط به اوقات فراغت، روابط جنسی، فرزندپروری، بستگان و دوستان، نقش های مربوط به برابری زن و مرد، جهت گیری مذهبی (001/0>P) بین دو گروه مداخله و کنترل در مردان و زنان تفاوت معنی داری داشت ولی در بعد حل تعارض فقط در زنان معنی دار بود (001/0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    مشاوره با رویکرد شناختی-رفتاریدر افزایش رضایت زناشویی زوجین خصوصا در زمینه های بهبود ارتباطات و مهارت حل تعارض زوجین و روابط جنسی آن ها تاثیر بسزایی دارد و باید در مراکز بهداشتی-درمانی توسط پرسنل بهداشتی آموزش دیده ازجمله کارشناسان ارشد مشاوره در مامایی انجام شود.
    کلیدواژگان: رویکرد شناختی، رفتاری، رضایت زناشویی، پرسشنامه ی اینریچ، مهارت های ارتباطی، مهارت های جنسی
|
  • Rezvan Asghar Poor, Masumeh Hemmati Maslakpak*, Vahid Alinejad Pages 665-673
    Background and Aims
    Cardiac surgery and its side effects can have a serious effect on the patient and his family. Mental health problems can increase anxiety in the patient's family, and so it can aggravate the effective care of the patients. The use of a need-based training program on educational needs and priorities based on beliefs and culture of the patient's family seems logical. Therefore, this study aimed to investigate the effect of need-based training program on the anxiety of the families of the patients undergoing coronary artery bypass graft surgery.
    Materials And Methods
    In this semi experimental study, 60 family members who had a patient having heart bypass were selected, and they were randomly assigned into the two groups of control (n = 30) and intervention (n= 30). In the intervention group, need-based training program was delivered to the caregivers of the patients who underwent an open-heart surgery. The program included face-to-face training in three half-hour sessions, and distributing booklets among them. The Spielberger anxiety questionnaire was used to collect the data. Independent and paired t-test was applied to compare the mean scores of the anxiety level.
    Results
    Before the intervention, the anxiety score in the control group was 43/23 ± 12/473, while it was 46/03±11/ 275 in the intervention group, which was not significant statistically (p =0/365). After the intervention, the anxiety scores were 40/3±12/374 and 31/79± 6/16 in the control and intervention groups, respectively. The difference was significant statistically (p =0/002).
    Conclusion
    The results showed that needs-based training is effective in reducing anxiety in the families, therefore; identification and assessment of psychological, social and educational needs of the patient's families should absolutely be considered in planning family education.
    Keywords: Training on demand, anxiety, family, cardiac surgery, critical care
  • Mansooreh Tajvidi *, Nahid Dehghan, Nayeri Pages 674-681
    Background and Aims
    Spirituality is a powerful force in the universe or beyond the material aspects of life, and it creates a profound sense of unity or link to the universe. Pregnancy period is important because health and a better life in the mother directly affect fetal life. Physical and mental health of women significantly can affect the fetus, natural childbirth and breastfeeding. This study aimed to explore the experiences of spirituality in pregnancy.
    Materials And Methods
    The study was conducted as a qualitative research with phenomenological approach. It was done in the health centers of the Karaj's city. 6 pregnant women were selected by purposive sampling. After sampling, deep and semi-structured interviews using an interview guide were designed to collect the authentication information. In analyzing the data, Heidegger's hermeneutics approach known as hermeneutics cycle was used.
    Results
    The findings included a central theme by the name of spirituality in pregnancy, and 7 sub-themes including: 1. Religiosity in pregnancy, 2. Spirituality in pregnancy, 3. Sensitization during pregnancy, 4. Control behavior towards spirituality, 5. Pregnancy as a change, 6. Shadow spirituality on embryos, and 7. The effect of spirituality on people.
    Conclusion
    Spirituality is an important factor in improving the health of the mother and fetus. So health professionals should consider spiritual attitude during pregnancy caring. Using religious teachings is important as one of the most essential factors in the spiritual health of pregnant women and the fetus.
    Keywords: Spirituality, Pregnancy, Qualitative research, Phenomenological study
  • Homeira Tahmasebi *, Soghra Hasani Pages 682-691
    Background and Aims
    Invasive procedures Such as angiography, influence on physiological reactions and vital signs of patient and side effects such as dysrhythmia, spasms and vessels rupture caused, and him/her in danger. Aromatherapy and Relaxation leads to mental relaxation, feel comfortable and physiological responses can be changed. The aim of this study was comparison of Aroma inhalation and Benson Relaxation on the Vital Signs of patients experiencing coronary angiography.
    Materials and Methods
    This study was a quasi-experimental and conducted on three groups of patients undergoing catheterization. This study is a clinical trial with pretest and post test, This study performed on 100 patients hospitalized for coronary angiography in sari Fatemeh-Zahra hospital,Iran in 2014.They were selected based on purposive sampling and randomly divided to control(n=33), Benson Relaxation(n=34)and Aromatherapy(n=33 )groups. The collecting data tools consisted of, demographic questionnaire data, recording sheet of hemodynamic variables blood pressure gauge and chronometer. The collecting data tools consisted of, demographic questionnaire data, recording sheet of hemodynamic variables blood pressure gauge and chronometer. Questionnaires have been filled out for three group after and before aromatherapy.
    After sampling, the collected data was analyzed by using SPSS-16 software, Chi-square and Mann-Whitney tests, cross Kalvalys were analyzed.
    Results
    The findings show that there was a significant reduction in mean physiological parameters (systolic blood pressure, respiratory rate, pulse number) between relaxation and control groups and Aromatherapy and control groups. But the results showed no significant statistical difference between the relaxation and aromatherapy groups after the intervention.
    Conclusion
    Considering the results of this study can be suggested that using relaxation and aromatherapy before Invasive diagnostic technics could be keep stable vital signs.
    Keywords: Benson Relaxation, Aromatherapy, Coronary angiography, Vital Sign
  • Mehdi Fattahi Marangaloo *, Lida Koohkalani, Hydeh Feyzipour, Reza Mojarrab, Fatemeh Rayi, Fatemeh Javidmanesh Pages 692-701
    Background and Aim
    Respect for the dignity and rights of individuals is an integral part of health services, and features of nationality, race, religion, age, gender, and even political or social characteristics of patients cannot be determinant factors regarding their superiority over each other. On the other hand, the number of factor that can affect promotion and health quality level of all members of society are the development and correct treatment according to patient's rights charter which is essential in their healthcare matters. The main aim of this study is to determine the level of respecting for the patients based on their exact rights by the nurses, as well as determining factors which facilitate their rights.
    Materials and Methods
    Compilation method (quantitative and qualitative) has been conducted in this study. First, exploratory interview was performed on 30 nurses, then, data were gathered using a questionnaire from a sample of 400 nurses in public hospitals of Urmia in 2014. At last, the results were analyzed using factor analysis.
    Results
    The results obtained from factor analysis of present study showed that the existence of the facilities and expertise, increasing number of staffs, reducing in patients number (increasing the number of hospitals), patient's awareness of their rights when interacting with nurses, allocating sufficient time for patient care, empowering administrative systems, patient's familiarity with the treatment system, not using sub-forced in main treatment are the main factors facilitating patient's rights in Urmia city hospitals. These factors can explain 54/60 % of the variance of patient's rights. In addition, respecting the patient's right by nurses exactly equals to average (62.50 %).
    Conclusion
    Results of this study shows a need to pay more attention to governmental hospitals and facilitator factors for patient's rights.
    Keywords: Patient's rights, Factor analysis, Nurses
  • Dr Atefeh Ghanbari, Dr Fateme Jafaraghaee, Dr Mojtaba Mehrdad, Malahat Khalili, Pardis Rahmatpour* Pages 702-713
    Background and Aim
    Clinical practice guidelines (CPGs) are brief principles in health care providing and Implementation of CPGs which can improve patient safety and patient outcomes. According to effective role of nurses in caring patients, this study aims to design and validate the evidence based on the nursing care guideline among the patients with diabetic foot ulcer (DFU) based on Stetler model in 2015.
    Materials And Methods
    This study was a methodological study based on Stetler Evidence based Model. Studies for 5years with related keywords in Pub Med, Scopus, Web of Science and Google Scholar, SID, Magiran were selected. According to nursing diagnosis and evidence levels were designed as a guideline, related evidences about nursing care in DFU were extracted as well. Quality appraisal of guideline was done by AGREEII instrument in 6 domains of Scope and Purpose, Stakeholder Involvement, Rigor of Development, Clarity of Presentation, Applicability and Editorial Independence by an expert panel. Furthermore, applicability of the guideline in clinical state was assessed with a checklist by nursing group.
    Results
    From 114 studies in this field, 19 studies were chosen. In the AGREEII domains, Scope and Purpose (92%) and Applicability (76%) were the highest and the lowest scores respectively. 92.9% of nurses reported that implementation of guideline recommended on caring of DFU were effective and lack of needed equipment for its implementation was a barrier.
    Conclusion
    According to nurse’s opinion, implementation of recommended guideline has effective role in prevention and reduction of complication in DFU.
    Keywords: Evidence, Based Nursing, Practice Guideline, Diabetic Foot, Foot Ulcer, Diabetes
  • Mostafa Langarizadeh, Mansoure Samimi, Hadis Behzadian* Pages 714-727
    Background and Aims
    Gestational diabetes is a disease that affects pregnant women throughout the pregnancy period. In addition to difficulties of pregnancy, it would be creating more problems for pregnant women, and make a high-risk pregnancy for mother and fetus as well. Pregnant women's awareness about the disease and know how to control it can reduce the risks of complications. The main purpose of this study was to develop a personal health record application for gestational diabetes.
    Materials and Methods
    this was an applied developmental study. Based on the present study, a questionnaire was prepared to determine the data elements and their fields. For this aim, the questionnaire was filled by all faculty members of the department of obstetrics and gynecology in Kashan university of medical sciences (5 persons), and faculty members of the department of midwifery, school of nursing and midwifery in Iran university of medical sciences (7 persons) as a requirement assessment. Prototype was developed using basic4 android integrated development environment, and android programming language based on results obtained from the requirement assessment. Then the prototype of application was installed on smart phone of 25 pregnant women with gestational diabetes who were referred to gynecology hospital affiliated with social security organization in Kashan during one-month. Finally, usability and user satisfaction assessment questionnaire was distributed among participants to express their opinions about the available application.
    Results
    Usability evaluation showed that patients evaluated the application with a mean score of 7.99 (out of 9 points) and it was evaluated in a good level.
    Conclusion
    The mobile applications can be used to help patients with gestational diabetes to control blood sugar level, reduce complications of the disease, and health promotion.
    Keywords: Gestational Diabetes, Personal Health Record, Smartphone
  • Abbas Dadashzadeh, Javad Dehghannejhad, Dr. Samad Shams, Dr. Homayoun Sadegi, Firouz Hassanzadeh, Amin Soheili *, Mehrdad Toloie Pages 728-737
    Background and Aims
    One of the most important concepts in pre-hospital trauma patients is a rapid response and transfer in order to provide high quality care and reduce injuries and deaths in the emergency situation. Several time indicators affect the process of dispatching ambulances. This study aims to investigate the pre-hospital dispatching time intervals in Tabriz.
    Materials and Methods
    In this descriptive study¡ the records of all trauma patients¡ which activated Emergency Medical Services (EMS) and led to an emergency dispatch¡ studied in 2014 in Tabriz. A four-part checklist consisted of patient characteristics¡ patient condition¡ scene status and dispatching time intervals used for collecting data. Descriptive and inferential statistics were applied to the data by SPSS v.16 software.
    Results
    A total of 5614 out of 37002 registered missions during a year were related to trauma injuries. The majority of patients (75.88%) were male. Their mean age was 35.54 ± 17.71. 94.5% of patients had stable level of consciousness and no patient had died during their transfer in the ambulance. The average time of activation¡ response¡ spent at the scene and transfer to hospital were 2.38¡ 10.07¡ 8.11 and 9.13 minutes¡ respectively. Traffic accidents (72.9%) were the most common cause of trauma and blunt trauma (85.6%) were the most common type of trauma among injured patients. The mean of total dispatching time (from call to delivery of patients to the hospital) was 30.16 minutes. There is a significant relationship between the activation time in the various levels of consciousness and mechanism of injury. Also¡ there is a significant relationship between the mean of total dispatching time¡ level of consciousness¡ type of trauma¡ and the mechanism of injury.
    Conclusion
    The results indicated that traffic accidents were the leading cause of trauma in Tabriz. Overall dispatching time indicators were better in comparison to other studies and emergency personnel were quick in patients with low GCS and penetrating trauma. Ambulances activation time seems to be higher that requires more planning and modifications to take proper actions in this area.
    Keywords: Trauma, Emergency Medical Services, Time, Injury, Scene
  • Hamideh Mohaddesi, Maryam Hamedani *, Hamid Reza Khalkhali, Effatossadat Merghati Khoee, Marzieh Saei Pages 738-747
    Background and Aim
    Marital satisfaction is a very important and complicated aspect of a marital relationship. Due to midwives awareness of issues related to marital relationship and constant contact of them with the society that can act as professional family advisers, this study done to determine the effect of counseling based on cognitive-behavioral approach on marital satisfaction.
    Materials and Methods
    This is apre-post semiexperimental study by control group. After completion the ENRICH marital satisfaction questionnaire, 60 couples by the inclusion criteria and score of 30-60 simply selected from 3 randomly selected healthy centers (20 couples from each center). Then the couples devided to two intervention and control groups randomly. The intervention done for 5 counseling sessions of 2 hours with one week intervals. No intervention done in the control group.After one month passed the last counseling session, the questionnaire completed by the couples again. Collected datas analyzed by use SPSS-22.
    Results
    After intervention, the ANCOVA analaysis of scores by deletion of pre-influence showed significant difference in total matital satisfaction in men and women of both of control and intervention groups (p
    Conclusions
    Marital counseling based on cognitive-behavioral approach has a great influence on marital satisfaction of couples, especially on couples communication, conflict-solving skills and sexual relationship. So it should be done in the healthy centers by trained personels such as masters of ejucated of midwifery counseling.
    Keywords: cognitive, behavioral approach, marital satisfaction, ENRICH questionnaire, communication skills, sexual skills