فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال چهل و پنجم شماره 1 (بهار 1394)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال چهل و پنجم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعلی سادات اخوی* صفحات 3-18
    طبق کنوانسیون 1969 وین درباره حقوق معاهدات، یکی از مواردی که به هنگام تفسیر معاهدات می‎توان بدان استناد کرد رویه بعدی دولت های طرف معاهده است. قدیمی شدن بسیاری از معاهدات بین المللی و مطابقت نداشتن آن ها با شرایط روز موجب شده است که موضوع رویه بعدی دولت ها و نقش آن در اجرای منعطف معاهدات بیش از پیش مطرح شود. کمیسیون حقوق بین‎الملل و همچنین محاکم بین المللی در سال های اخیر به این موضوع توجه خاصی کرده اند. یکی از جدیدترین آرایی که به رویه بعدی دولت ها برای تفسیر معاهده استناد کرده است رای دیوان بین المللی دادگستری در اواخر سال 2011 در قضیه «اجرای موافقت‎نامه موقت 13 سپتامبر 1995» است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان هماهنگی رای دیوان در پرونده ‎یادشده با مقررات کنوانسیون 1969 وین درباره نقش رویه بعدی دولت ها در تفسیر معاهدات است.
    کلیدواژگان: تفسیر معاهدات، حقوق معاهدات، دیوان بین المللی دادگستری، رویه بعدی دولت ها، کنوانسیون 1969 وین
  • امید احمدی* صفحات 19-34
    یکی از مسائل اساسی در فلسفه حقوق، «احترام به قانون» است؛ یعنی به چه ترتیب می توان در شرایط عادی اطاعت از قانون را توجیه کرد؟ یا برعکس، آیا شرایطی وجود دارد که نافرمانی از قانون از لحاظ اخلاقی موجه باشد؟ برداشت عموم از دیدگاه افلاطون دربردارنده توجیه مقتدرانه و اطاعت بدون قید و شرط از قانون است، که فاقد مبنای عقلانی است. در نوشتار حاضر، ضمن نقد تفاسیر اقتدارگرایانه، اقتدار قانون از دیدگاه فضیلت اخلاقی بررسی می شود. در این دیدگاه، دلیل احترام شهروندان به قانون کسب فضایل اخلاقی است. در جایی که معلوم شود امکان ایجاد تعامل و برقراری گفت وگو، به منزله پیش شرط فضلیت اخلاقی، میان قانون گذاران و شهروندان وجود ندارد، گزینه نافرمانی از قانون مطرح می شود.
    کلیدواژگان: اقتدار، فضیلت، قانون، نافرمانی مدنی
  • عباسعلی کدخدایی، عبدالله عابدینی* صفحات 35-62
    ادبیات امروزین در زمینه حقوق مصونیت دولت از حجم درخور توجهی برخوردار شده است؛ این امر حاصل رخدادهای گوناگونی است که در عرصه مصونیت دولت در جامعه بین المللی رخ افتاده یا در حال وقوع است. دولت ها، به منزله بازیگران اصلی عرصه روابط بین المللی، در مواجهه با مسائل متعدد که به اقامه دعوا علیه آن ها یا ارگان و نمایندگان آن ها منجر می شود حاضر به دست شستن از اختیارات و توان حاکمیتی خود نیستند. این نکته بسیار مهمی است، زیرا، به رغم ظهور ارزش های نوین جامعه بین المللی، از دهه 1960 به بعد که تجلی گاه آن در چارچوب حفاظت از ارزش های انسانی موجود در قواعد آمره قابل مشاهده است و در عصری که سخن از بشرمحوری حقوق بین الملل می رود کم رنگ شدن مصونیت دولت در برابر این ارزش ها مقوله ای است که هنوز تردیدهای بسیاری را در سطح رویه قضایی و دکترین برانگیخته است. آیا چشم انداز مصونیت دولت با حضور قواعد آمره، که هسته سخت نظم حقوقی بین المللی را تشکیل می دهند، به سر فرودآوردن حاکمیت در مقابل ارزش های مورد حمایت مزبور ختم می شود؟ یا این گردن فرازی حضور و تا سال ها تداوم خواهد داشت؟
    کلیدواژگان: ارزش و واقعیت، جامعه بین المللی، حقوق بین الملل، قواعد آمره، مصلحت اندیشی، مصونیت دولت، نظم حقوقی بین المللی
  • خیرالله پروین، آرین پتفت* صفحات 63-82
    نظارت تقنینی ذیل اصول 85 و 138 قانون اساسی به رئیس مجلس شورای اسلامی واگذار شده است. مصوبه هیئت وزیران، هم زمان با ابلاغ به دستگاه ها، باید به اطلاع رئیس مجلس برسد. آنچه حائز اهمیت است دامنه اختیار رئیس مجلس و سازوکار این نوع نظارت بر مصوبات مذکور است. سوال اصلی در این زمینه این است که در صورت ایراد اشکال از جانب رئیس مجلس بر مصوبه و عدم اصلاح آن توسط هیئت وزیران، پس از گذشت مهلت مقرر قانونی، آیا مصوبه مورد ایراد ملغی الاثر خواهد شد؟ در این مقاله سعی شده، با بررسی ، شرح، و تحلیل این موضوع ، دامنه و نحوه اعمال این نظارت مشخص شود. و این اقدام گام مفیدی برای تدوین قوانین و مقررات آتی در این حوزه باشد.
    کلیدواژگان: رئیس مجلس شورای اسلامی، قانون اساسی، مصوبات، نظارت تقنینی، هیئت وزیران
  • موسی موسوی زنوز* صفحات 83-106
    بسیاری هوگو گروسیوس را پدر حقوق بین‏ الملل خوانده‏ اند. می‏ توان گفت رساله حقوق جنگ و صلح او مبین نظریه عمومی حقوق بین‏الملل است. در این پژوهش سعی شده است دیدگاه های گروسیوس درباره رابطه حقوق طبیعی و حقوق موضوعه، جنگ و اخلاق، و نیز اراده انسان و عدالت طبیعی نقد شود. گروسیوس در هر دو حوزه «حقوق بر جنگ» و «حقوق در جنگ» آرایی ارائه می‏کند که شاید در نگاه نخست برای دوران کنونی کاربردی نباشد، لیکن، واقع امر آن است که آرای او در تحول فلسفه حقوق نقش بسزایی داشته است؛ مضافا اینکه، با توجه روزافزون حقوق بین‏الملل به حقوق بشر، به ویژه طی نیم قرن گذشته، حقوق طبیعی و اخلاق به تدریج جایگاهی جدید (هرچند نه دقیقا مانند گذشته) در نظام حقوق بین ‏الملل یافته است. اگر آرای گرسیوس را در مجموعه اوضاع و احوال زمان او بررسی کنیم، بسیاری از انتقادات وارد بر آنچه را او با استناد به مفهوم «تجویز» در زمینه حقوق تخاصم مشروع شمرده است رد می کنیم. با چنین رویکردی، حتی می‏توان نخستین رد پاهای صلاحیت جهانی را هم در آرای او یافت.
    کلیدواژگان: حقوق جنگ و صلح، حقوق طبیعی، حقوق موضوعه، فلسفه حقوق، هوگو گروسیوس
  • یحیی بوذری نژاد *، الهه مرندی صفحات 107-122
    علامه طباطبایی از جمله متفکران بزرگ اسلامی است. او، با ارائه نظریه اعتباریات، تحول بزرگی در عرصه معرفت شناسی فلسفه اسلامی ایجاد کرد، که نتایج آن بر حوزه های گوناگون علوم انسانی، به ویژه حقوق عمومی، تاثیرگذار است. علامه طباطبایی، با بحث پیرامون اعتباریات اجتماعی، به بررسی مفاهیم و مقولاتی می پردازد که از عناصر مطرح در حوزه حقوق عمومی و به نوعی بیانگر نگاه ایشان به نظام سیاسی و ساختار حکومتی است. در نظر علامه طباطبایی، اعتباریات مفاهیم جعل شده ذهن آدمی است در برابر مفاهیم حقیقی، که مصداق آن با واسطه یا بی واسطه در عالم خارج تحقق دارد. اعتباریات در مباحث حقوقی و اجتماعی با تعریف آن در برابر مقولات اولی ذهن فرق دارد . اعتباریات در حوزه حقوق همان مفاهیمی است که انسان در حوزه جامعه و سیاست می سازد و محل بحث آن در حکمت عملی است . از این رو، پرسش بنیادین نوشتار حاضر بر این محور استوار است که، با توجه به نظریه اعتباریات علامه طباطبایی، نظر ایشان درباره نظام حقوقی - سیاسی جامعه چیست؟ و ایشان چه مدل حکومتی را تایید می کنند؟
    کلیدواژگان: اعتباریات، حقوق عمومی، حکومت، علامه طباطبایی، مدل حکومتی
  • ساسان صیرفی* صفحات 123-148
    ماده 76 کنوانسیون 1982 حقوق دریاها یکی از پیچیده‏ترین و طویل‏ترین مواد این کنوانسیون است. ماده مزبور مشتمل بر مقررات ماهوی و شکلی درباره نحوه تعیین حد خارجی فلات قاره است. تملک فلات قاره به دو سبب فاصله و امتداد طبیعی حاصل می ‏شود. بنا به ضابطه فاصله، محدوده‏ای به عرض 200 مایل دریایی از خط مبدا دریای سرزمینی به عنوان فلات قاره درونی به هر دولت ساحلی تعلق می‏گیرد. اما، بنا به ضابطه امتداد طبیعی، چنانچه حاشیه قاره در امتداد خط ساحل دولت ساحلی از محدوده 200 مایل دریایی فراتر رود، فلات قاره دولت ساحلی تا لبه بیرونی حاشیه قاره ادامه می‏یابد که فلات قاره بیرونی خوانده می‏شود. برای تعیین حدود خارجی فلات قاره بیرونی سلسله‏ای از ضوابط علمی و فنی در ماده 76 پیش‏بینی شده است. اعمال این ضوابط توسط دولت ساحلی زیر نظارت کمیسیون حدود فلات قاره در سازمان ملل متحد انجام می ‏شود.
    کلیدواژگان: حاشیه قاره، خط فرمول، خط مانع، فلات قاره بیرونی، فلات قاره درونی، کمیسیون حدود فلات قاره، ماده 76 کنوانسیون حقوق دریاها
  • احمد مومنی راد، مجید قاسم زاده مسلبه* صفحات 149-165
    بحران مالی، که نخستین بارقه های آن در سال 2005 در بازار مسکن آمریکا و سپس بخش های مختلف اقتصاد غرب اروپا بروز نمود، رفته رفته، جهان را تحت تاثیر عمیق خود قرار داد و امواج مخرب آن تا به امروز فروکش نکرده است. به رغم تلاش های هماهنگ دولت ها از طریق همکاری های بین الدولی و نیز از طریق سازمان های بین المللی، همچون بانک جهانی و صندوق بین المللی پول، و اجرای برنامه های هماهنگ جهانی، از جمله اجرای «برنامه ارزیابی بخش اقتصادی»، بحران اقتصادی جهانی رو به گسترش نهاد و دولت ها را وادار ساخت تا به موازات اقدامات بین المللی مستقلا تصمیماتی را در حوزه اقتصاد داخلی به اجرا گذارند. اجرای تصمیمات فوق، بدون توجه به تعهدات بین المللی، در شرایط ضرورت واکنش سریع به تهدیدهای ناشی از بحران، خسارات زنجیره واری را به اشخاص حقیقی و حقوقی سرمایه‏گذار در عرصه بین المللی که خود از تابعان حقوق بین‏الملل به شمار می‏روند وارد ساخت. پژوهش حاضر، پس از شناسایی، ریشه یابی، و طبقه بندی اقدامات اقتصادی دولت ها در مواجهه با بحران، به مقایسه اجمالی ضمانت اجرای سازوکارهای حل و فصل اختلاف «مراجع حل اختلاف تجاری بین الدولی» با «مراجع نسبتا جدیدتر» در حوزه خاص بین المللی «سرمایه گذاری» می پردازد. نیز به بررسی راه های طرح دعوی و جبران خسارات وارده به این تابعان با توسل به سازوکارهای شق اخیر و بر اساس اصول و قواعد حقوق بین الملل سرمایه گذاری در محاکم حل و فصل اختلافات بین المللی سرمایه‏گذاری می پردازد. نیز به مقایسه این سازوکارها با یکدیگر و استخراج عناصر اجرای آن ها می پردازد و روابط میان آن ها را با اقدامات اقتصادی دولت ها در مواجهه با بحران تحلیل می نماید.
    کلیدواژگان: استاندارد رفتار ملی، استاندارد رفتار منصفانه و عادلانه، اصل عدم تبعیض، بحران مالی جهانی، حقوق بین الملل سرمایه گذاری، حقوق تجارت بین الملل، معاهدات دوجانبه و چندجانبه بین المللی سرمایه گذاری
|
  • Seyed Ali Sadat Akhavi * Pages 3-18
    Under the Vienna Convention on the law of treaties, when interpreting a treaty, there shall be taken into account any subsequent practice in the application of the treaty which establishes the agreement of the Parties regarding its interpretation. A large number of treaties have reached a certain age and they need to be adapted to the current situation. One way to this end is to interpret the treaties by means of the subsequent practice of the parties. Over the recent years, International Law Commission has paid particular attention to this topic and various international tribunals have resorted to the subsequent practice in order to interpret the treaties. In its Judgment of 5 December of 2011 in the “Application of the Interim Accord of 13 September 1995” case, the International Court of Justice addressed the question of subsequent practice and its role in the interpretation of treaties. The present article examines the compatibility of the above judgment with both the 1969 Vienna Convention and the previous case-law of the Court.
    Keywords: 1969 Vienna Convention, International Court of Justice, interpretation of treaties, Law Of Treaties, subsequent practice of states
  • Omid Ahmadi * Pages 19-34
    One central issue in philosophy of law is "respect to law": what arguments can be given, under normal circumstances, to justify obeying the law and conversely, are there any circumstances under which we are morally justified in disobeying? Typically, reading of Plato’s views includes an authoritarian and unquestionable obedience to law which are deprived of reasonable foundation. In this essay, the author criticizes cited interpretations and will try to investigate the authority of law from a virtue ethical perspective. In this recent view, citizens obey the law simply because it helps them to gain moral virtues. In those cases whereby citizens can’t construct a dialogue with law, they have civil disobedience option.
    Keywords: civil disobedience, Dialogue, law, virtue, authority
  • Abbasali Khadkhodaei, Abdollah Abedini * Pages 35-62
    International law is the product of sovereignties and in a real sense, of agreements among states. But it has nowadays been asserted that humanity and laws and rights belong to it, to the extent that we can talk about the humanity of international law. In other words, it has been spread in every areas of international law such as international humanitarian law, international criminal law, diplomatic and consular law, international environmental law etc. Therefore, the possibility of conflict between norms and rules of international law is visible in some legal regimes and its branches, and in a wider scope, in international legal order. In this regard, what is controversial in contemporary era of enforcement of international law is conflict and contrast between state immunity and jus cogens norms. This would be seen as a discussion between value and reality. Hence, the current paper aims to address this point and also contemporary transformations regarding these norms.
    Keywords: International Community, international law, international legal order, jus cogens, state immunity, value, reality
  • Kheirollah Parvin, Arian Patoft* Pages 63-82
    Legislative Supervision under Articles 85 and 138 of the constitution is granted to the President (Speaker) of the Parliament and the approval of the Council of Ministers, along with the notification to the device must be informed to the Chairman of the Parliament. The authority of the Speaker and the decisions of the monitoring mechanism of this kind are of great importance in this regard. The important question raised here is whether the approval after legal deadline will become legally void, if it is criticized by the Speaker and there is no amendment by the Council of Ministers? This paper aims to explore, describe and analyze the scope and manner of such monitoring to make it a useful step for future legislation and regulations in this field.
    Keywords: constitution, Council of Ministers, legislation, legislative supervision, president of parliament
  • Moosa Moosavi Zonooz* Pages 83-106
    Hugo Grotius has been called by many, the father of international law. His treatise on "the Law of War and Peace; De Jure Belli ac Pacis" is said to contain a general theory of international law. This paper aims at reviewing Grotiu's ideas on the relationship between natural law and positive law, war and ethics, as well as human will and natural justice. His perspectives in both "jus ad bellum" and "jus in bello" may at first sight seem obsolete, with no practical uses at the present time. However, the fact is that they have had a major role in the evolution of the philosophy of law. Furthermore, with the increasing relevance of human rights in international law, particularly over the past half century, natural law and ethics are gaining a new stance in the system. Studying Grotiu's ideas in the context of the circumstances prevailing in his time, we can dismiss much of the criticism made against what he rendered lawful belligerent rights, through the concept of "permission". Taking this approach, we can even track down the early traces of "universal jurisdiction" in his writings.
    Keywords: Hugo Grotius, law of war, peace, natural law, philosophy of law, positive law
  • Yahya Bouzarinejad *, Elahe Marandi Pages 107-122
    Allameh Tabatabai is one of the great Islamic scholars whose Etebarian theory established a great development in the field of epistemology significantly influencing different areas of humanities, especially, public law. He discusses social Etebarian to explore concepts and issues which are considered to be important elements in the area of public rights somehow reflecting Tabatabai’s ideas on political system and governance structure. Etebarian here refers to concepts that are being made in the field of human society, politics and the discussion of practical wisdom. The fundamental question raised here is that, according to the Etebarian theory of Tabatabai, what is his opinion about the legal system- and what political model of governance has he approved?
    Keywords: Etebarian, governance model, Government, Tabatabai, public law
  • Sassan Seyrafi* Pages 123-148
    Article 76 of the Law of the Sea Convention is one of the longest and most complicated articles of this Convention. The said article contains a set of substantive and procedural provisions regarding the determination of the outer limits of the continental shelf. The basis of entitlement to the continental shelf is distance from the coast or natural prolongation. On the basis of the distance criterion, to a distance of 200 nautical miles from the baseline of the territorial sea, each coastal state is entitled to a continental shelf which is termed inner continental shelf. But according to the natural prolongation criterion, if the outer edge of the continental margin extends beyond 200 nautical miles, then the continental shelf continues to the outer edge of the continental margin which is termed outer continental shelf. In order to determine the outer limits of the outer continental shelf, article 76 provides a series of scientific and technical criteria. Application of these criteria is supervised by the United Nations Commission on the Limits of the Continental Shelf.
    Keywords: article 76 of the law of the Sea Convention, commission on the limits of the continental shelf, constraint line, continental margin, formula line, inner continental shelf, outer continental shelf
  • Ahmad Momenirad, Majid Ghasemzadeh* Pages 149-165
    Financial crisis the first signs of which started to spark off in 2005 at the residential property market of the United States and continued to grow at the various parts of the west European Economy in 2008 altered the economic face of the whole world and hasnt been receded until this moment. Despite the fact that states concerted attempts via inter-state cooperation as well as international organizations such as the World Bank, International Monetary Fund (IMF) and performing concrete programs like the latter's "Financial Sector Assessment Program (FSAP)" to hinder the progressive expansion process of the crisis, it spread gradually throughout the global markets and forced governments to devise national economic measures in parallel with the international steps. Carrying out these plans unconcerned about international obligations and need for prompt action against the crisis led to a series of damages incurred by various subjects of the international investment law including international investor individuals and corporations. Current article aims at identifying, tracing back and classifying states anti-crisis measures, to summarily compare international trade law dispute settlement mechanisms with their newish rival in international investment law, to scrutinize the means of taking legal action and compensation for these measures in investment dispute settlement tribunals, to compare them with each other, to extract their basic elements and ultimately analyze correlations thereof.
    Keywords: bilateral, multilateral investment treaties, fair, equitable treatment standard, International Financial Crisis, international investment law, international trade law, national treatment standard, non, discrimination principle