فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1394)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالرسول خیراندیش، مصطفی نامداری منفرد* صفحات 1-16
    در سراسر نیمه دوم قرن نهم هجری / نیمه دوم سده پانزدهم میلادی، دولت های آق قویونلو و عثمانی به نحوی روزافزون به مقابله با یکدیگر کشیده می شدند. دولت آق قویونلو برای توسعه مناسبات تجاری، دستیابی به آناتولی مرکزی را امری ضروری می دانست، در مقابل عثمانی با خنثی کردن اقدامات آق قویونلوها، می کوشید مانع از پیوند آن دولت با ونیز شود که از دشمنان اروپایی دولت عثمانی به شمار می آمد، از این رو، آق قویونلوها ابتدا تلاش کردند در گام اول فرمانروایی خود را تثبیت کنند و در گام دوم وارد رقابت با فرمانروایی عثمانی شوند. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در پی کاویدن اقدامات فرمانروایان آق قویونلو برای دستیابی به تجارت با بنادر اروپایی در آن سوی دریای سیاه و مدیترانه است. نتیجه چنین فرایندی در مرحله نخست، شکست آق قویونلوها از دولت عثمانی در دوران حسن پادشاه و در مرحله دوم زوال اقتصادی آق قویونلو، با توسعه ارضی عثمانی بود.
    کلیدواژگان: آق قویونلوها، عثمانی، تجارت دریایی، آناتولی مرکزی، آق کرمان (مون کاسترو)
  • هادی دوست محمدی، داخل خضر رخیص* صفحات 17-35
    مسئله اختلاف شیعه و سنی یکی از محوری‍ترین مسائل در تاریخ اسلام و اندیشه اسلامی است. این مسئله ابعاد‍ گوناگون دینی، اجتماعی و سیاسی دارد و از همین رو، بسیاری از پژوهشگران با استفاده از ابزارها و شیوه های گوناگون، و از دیدگاه خود به بررسی آنها پرداخته اند. یکی از این پژوهشگران، دکتر علی الوردی (19131995م)، جامعه شناس و تاریخ‍نگار عراقی است که در این مقاله به بیان رویکرد و دیدگاه او در مورد این پدیده پرداخته ایم. الوردی مخاطبان بسیاری در عراق و کشورهای عربی و جهان داشته و این امر اهمیت آگاهی و بحث و مناقشه آثار وی را بیشتر روشن می‍سازد؛ زیرا نفوذ و عمق بسیاری در جامعه مخاطب خود دارد. در نگاه کلی، الوردی پدیده اختلاف میان سنی و شیعه را پیش از هر چیز نتیجه شکاف میان آرمان‍گرایی و واقع‍گرایی در بسترهای اجتماعی و تاریخی می‍داند. در این راه وی به بازتفسیر رخدادهای صدر اسلام هم دست می زند. در قالب این مقاله تلاش شده است دیدگاه او در این زمینه ها مورد بحث قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تشیع، تسنن، علی الوردی، آرمانگرایی، واقعگرایی
  • محمدرضا علم *، محمد افسری راد صفحات 37-56
    رابطه حزب پان ایرانیست با جبهه ملی تا کودتای 28 مرداد 1332 از سرفصل های مهم در ادوار فعالیت این حزب می باشد. این حزب که اساس تشکیل آن بر مسائل هویت ملی، ناسیونالیسم و جلوگیری از نفوذ بیگانه مبتنی بود، مسئله نفت را مهم ترین مسئله کشور در زمان خود می دانست و به همین دلیل با جبهه ملی به همکاری پرداخت. رابطه حزب پان ایرانیست با جبهه ملی در دو سطح قابل بررسی است: الف) حمایت آشکار و فراگیر، ب) مخالفت و جدایی. سوال مهم این است که زمینه ها و دلایل این رفتار سیاسی متفاوت چیست؟ ظاهرا این تغییر رویکرد، تحت تاثیر دو آرمان حزبی حزب پان ایرانیست یعنی ناسیونالیسم و پادشاهی قرار داشت. ناسیونالیسم، وجه مشترک نزدیکی سیاسی و سرنوشت سنت پادشاهی دیرین ایرانی، نقطه اختلاف این دو جریان با هم بود. مسائل دیگری نیز در گسترش اختلافات فی مابین نقش داشتند: مانند رفتار سیاسی دکتر مصدق در برخورد با مخالفین به ویژه حزب توده، فعالیت دولت های انگلستان و آمریکا و مسائل داخلی جبهه مانند رابطه دکتر مصدق و آیت الله کاشانی.
    کلیدواژگان: حزب پان ایرانیست، جبهه ملی، ملی شدن صنعت نفت، کودتای 28 مرداد 1332، دکتر محمد مصدق
  • یزدان فرخی* صفحات 57-72
    اصطلاح «سند»، واژه ای کلیدی در حوزه علم تاریخ محسوب می شود. اگرچه درباره مفهوم و حوزه های کاربردی سند تحقیقات ارزنده ای صورت پذیرفته است، در خصوص ریشه های تاریخی این واژه و روند شکل گیری این مفهوم، تحقیقات علمی و دقیقی انجام نشده است. از آنجایی که ظاهرا لفظ «سند» به معنای نوشته ای رسمی، سابقه ای کهن در تاریخ اسلام و ایران ندارد، پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این پرسش است که پیشینه تاریخی کاربرد «سند» به معنای اخیر در متون تاریخی فارسی چیست؟ و از چه زمانی به معنای نوشته ای رسمی معمول شده است؟ این تحقیق نشان می دهد که سند به معنای نوشته و مکتوبی رسمی در متون فارسی متاخر است و در اواخر سده نهم هجری از راه تشکیلات دیوانی به معنای رایج و پرکاربرد آن در روزگار اخیر تحول یافته است.
    کلیدواژگان: سند تاریخی، کاربرد رسمی، تشکیلات دیوانی
  • مهرداد فردیار *، محمد جواد جدی صفحات 73-84
    برای پژوهشگران حوزه تاریخ، دسترسی به اسناد جدید و یا چگونگی ارتباط اسناد و مدارک به یکدیگر، کلید حل بسیاری از نقاط تاریک تاریخی است. سکه ها، یکی از مدارک مهم و ارزشمند در شناسایی نکات و ابهامات تاریخی از جمله نام های جغرافیایی و سیر تحول نام آنها، نام پادشاهان و... هستند، چراکه بسیاری از تغییرات در منابع دیگر ثبت نشده و یا به دوران ما منتقل نشده اند، اما به کمک سکه ها و علم سکه شناسی می توان بسیاری از شهرهای از یاد رفته یا تغییر نام یافته، موضوعاتی نظیر دوره اهمیت آنها و بسیاری از موارد دیگر را شناسایی کرد. در این پژوهش ضمن بررسی نظرات مختلف سکه شناسان در شناسایی محل ضرابخانه جعفرآباد، اسناد و متون تاریخی و تصاویر تعدادی از سکه های ضرب شده، همزمان با شکل گیری فرضیه مجاورت شهر جعفرآباد با شهر قزوین، به تحلیل آنها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سکه، ضرابخانه، جعفرآباد، قزوین، صفویه
  • نقی لطفی، علی باغدار دلگشا* صفحات 85-104
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مکالمات خیالی مندرج در مطبوعات دوره مشروطه است. توجه ویژه به گفتمان مطبوعاتی این دوره به دلیل اوج کاربرد این وجه انتقادی نو می باشد. تاکید بر مطبوعات نیز به دلیل نقش آنها به عنوان مهم ترین منبع اطلاع رسانی در زمانه مدنظر است. در این میان پرسش اصلی این است که آیا می توان این مکالمات خیالی را از نظر موضوعی دارای رویکردی مشابه دانست؟ این مقاله که به روش توصیفی تبیینی و با برشماری کامل شمارگان باقی مانده از 82 روزنامه گردآوری شده به این نتیجه رسیده است که استفاده از ساختار مکالمات خیالی در پی آشنایی با متون غربی انجام پذیرفته و پس از ظهور در آثار روشنفکران دوره ناصری، به ترتیب در مطبوعات فارسی زبان برون مرزی و داخلی انعکاس یافته است. در این مکالمات، اوضاع ایران با فرانسه و ژاپن مقاسیه شده است. این مکالمه ها از نظر موضوعی دارای نگرش انتقادی نسبت به دولت قاجار و مخالفان نظام مشروطه است.
    کلیدواژگان: مکالمات خیالی، رویکرد انتقادی، مطبوعات مشروطه، قاجار
  • جواد مرشدلو* صفحات 105-124
    در دهه های واپسین سده نوزدهم/سیزدهم یک جنبش فکری در حوزه مسلمان نشین روسیه تزاری ظهور کرد که بعدها به جدیدیه شهرت یافت. خاستگاه نخستین این جنبش، تاتارستان و کریمه و بنیانگذار آن روشنفکری تاتار به نام اسماعیل گاسپرینسکی (گاسپیرالی/غصپری) بود. هدف اصلی جنبشی که او به راه انداخت، اصلاح نظام آموزش در جوامع مسلمان روسیه به عنوان گام نخست و بنیادی برای اصلاح فرهنگی و اجتماعی این جوامع بود. گاسپرینسکی، آرای نوگرایانه خود را با نگارش مقالاتی در روزنامه ترجمان که خود تاسیس کرده بود و شماری رساله در میان جوامع مسلمان روسیه تزاری منتشر کرد. این اقدام او با استقبال گسترده طیفی از تجددگرایان مسلمان در تاتارستان و آسیای مرکزی مواجه شد. در پژوهش پیش رو کوشش شده است با تمرکز بر یکی از جنبه های نسبتا مغفول جنبش جدیدیه، نقش این جنبش در روند گذار فرهنگی آسیای مرکزی از دوره تزاری به دوره شوروی بررسی شود. به این منظور کوشش شده است روند تاریخی توسعه و شکوفایی جنبش جدیدیه در آسیای مرکزی و بن مایه های نظری آن، با رویکردی تاریخی و روش توصیفی تحلیلی بررسی شود. نتیجه اولیه این بررسی نشان می دهد که اندیشه جدیدیه هم در مرحله تکوین و هم در مرحله گسترش، با سیاست های روسی گردانی آسیای مرکزی هم راستا بوده است.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، جدیدیه، گاسپرینسکی، روسی گردانی، ماوراءالنهر و ترکستان
  • یاسمن یاری* صفحات 125-144
    این پژوهش تلاش دارد با بررسی اندیشه های محمد قاسم امین، نگاه این اندیشمند مصری به مسئله زن را درک نماید. در این نوشتار، به این پرسش بنیادین پاسخ داده می شود که متون وی، درباره حقوق اجتماعی زن مصری، چگونه صورت بندی شده است؟ در این راستا، از رویکرد نظری تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف بهره گرفته شده است. مدعای این پژوهش این گونه تنظیم شده است: متون تولید شده توسط یک اندیشمند سکولار مصری در نیمه نخست قرن بیستم، نابرابری موجود در حقوق اجتماعی زن را بازتاب می دهد. این متون تحت تاثیر هژمونی غرب گرایی، تلاش دارد جامعه سنتی مصر را زیر سوال ببرد. گفتمان موجود در جامعه را که به شدت تحت تسلط اندیشه مردسالارانه و سنت قرار دارد در هم شکند و گفتمانی نوین، ایجاد نماید. گفتمانی که نابرابری جنسیتی موجود در جامعه را به چالش می کشد و متصور است که با بهره گیری از نگاه غرب به مسئله حقوق اجتماعی زن، می تواند دگرگونی ایجاد کند. متون تولید شده، به عنوان یک ساختار اجتماعی، خود بازتاب دهنده ویژگی های موجود در جامعه مصر در دهه های پایانی قرن نوزده و سال های آغازین قرن بیست است.
    کلیدواژگان: حقوق اجتماعی زن، قاسم امین، تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، نوگرایی
|
  • Abdolrasoul Kheirandish, Mostafa Namdari Monfared* Pages 1-16
    Increasingly, Aq Qoyunlu rule and Ottoman Empire were inclined to contradict in the half of 9th/15th century. Access to central Anatolia for Aq Qoyunlu was a pivotal enterprise by which could develop its commercial ties. In contrast, Ottomans tried to counteract the Aq Qoyunlu strives and thwarted its close relation with Venice since Ottomans regarded the latter as an archenemy in Europe. Foremost Aq Qoyunlu ruler decided to consolidate his situation and competed with Ottomans in Anatolia secondly. The article is based on descriptive-analytical method and intends to investigate the enterprises of Aq Qoyunlu rulers to connect with the European ports on the other side of the Black sea and Mediterranean Sea. In the first stage, However, defeat of Aq Qoyunlu in the reign of Uzun Hasan (Hasan padishah) and economic decline by Ottoman advancement in the second step was the result of mentioned process.
    Keywords: Aq Qoyunlu, Ottoman Empire, sea trade, central Anatolia, Akkerman
  • Hadi Doust Mohammadi, Dakhil Khudhur Rukhis * Pages 17-35
    The subject of conflict between shia and sunni is one of the most pivotal subjects in Islamic history and Islamic thought. This subject includes various aspects of religious, social and political and thereby many researchers using different tools and methods have addressed them based on their perspectives. One of these researchers is Dr. Ali Alwardi (1913-1995) , an Iraqi sociologist and historian who in this article we have addressed to his perspective and attitude on this phenomenon. Alwardi is a writer who has many fans in Iraq and other Arabic countries and also around the world and this further shows and clarifies the importance of his texts, since he has a great and deep influence on his society. In general perspective of alwardi,the main conflict and difference between shia and sunni is mainly because of the gap between idealistic and realistic manners in social and historical streams. In this way he has interpreted the many events at the commencement of Islam.In this article it has been tried to discuss his perspectives in these areas.
    Keywords: Shia, Sunni, Ali Alwardi, idealistic, realistic
  • Mohammad Reza Alam *, Mohammad Afsari Rad Pages 37-56
    The relation of Pan-Iranist Party and the National Front of Iran until 1953 Iranian coup d'état is of great importance in its periods of activity. This relation can be examined at two different levels: the obvious and pervasive support, and the opposition and separation. In the first period, the Pan-Iranist Party supported the objectives and activities of the National Front party, particularly the nationalization of the oil industry. In the second period, this support changed into opposition and even confrontation. The backgrounds and reasons of this political behavior are different and influenced by two ideals of nationalism and kingdom of the Pan-Iranist Party. Participating in protests, Conflicts with the Tudeh Party, Articles published in newspapers and magazines party. In this course, support Changed the opposition and even Conversion the clash. And Its expression can be traced in the developments leading to the 1953 Iranian coup d'état. The key question is what is the different political context and the reason for this behavior? The backgrounds and reasons of this political behavior are different and influenced by two ideals of nationalism and kingdom of the Pan-Iranist Party. Nationalism is the Aspect of common political affinity and the fate of Iranian ancient royal tradition led by the National Front when faced with the threat of removal, Spot the difference between the two flows together. Other important issues also played a role in the spread of differences between political behavior of doctor mossadegh in dealing with the opposition, particularly the Tudeh Party, Activity governments of Britain and America, inner issues such National Front as the relationship between doctor Mossadegh's and Ayatollah Kashani.
    Keywords: the Pan, Iranist Party, the National Front of Iran, Oil Nationalization, 1953 Iranian coup d'état, Mohammad Mosaddegh
  • Yazdan Farrokhi * Pages 57-72
    The term “Sānād” i-e (Persian Historical document) is an important key word in history. Although there are many researches about purport, applicable field of “Sanad” But historical Linguistic of this term is little-known. In regard to that this word have not a long use by mean “written” and “document” in Iranian historical texts, therefore mind question of this article is: When this term in recent mean, used in Islamic historical text? Results of this article prove that “Sanad” by different sense and late 15th century, has become common through Persian texts, particularly administration texts.
    Keywords: Persian Historical document (S?n?d), formal usage, Administration organization
  • Mehrdad Fardyar *, Mohammad Javad Jeddi Pages 73-84
    In order to understand the unknown parts of history, having access to new historical documents and their interrelationship could be a breakthrough for researchers in the field of history. In this context, coins and numismatic knowledge are known as valuable resources to clarify the historical uncertainties such as geographical names and their evolution, discovering unknown cities, their names, their location, and their importance in the corresponding historical period, the names of the kings and the governments and etc. This is because, most of the changes are not well recorded or has not become accessible in contemporary era. In this study, the location of Jafar-Abad and the hypothesis of its neighborhood with Qazvin have been investigated and interpreted systematically in the light of historical documents and the images of the minted coins, which is in contrast with studies done by different numismatic opinionsý.
    Keywords: coin, Mint, Jafar, Abad, Qazvin, Safavid
  • Naghe Lotfi, Ali Baghder Delgosha * Pages 85-104
    Reviewing the dialogues in the press of Constitutional Era, especially its usage climax as a façade of new criticism, is our basic goal in this study. Emphasizing the press, as a principal tool of informing /reporting of the time, is due to their critical role. The main query, here, is that, can we thematically put these discourses into analogous approaches? Applying a descriptive-analytic method and studying the remanent volumes of 82 gathered newspapers of the time; we came to the conclusion that using this kind of discourses is the result of familiarization with western texts, and after the appearance the Naseri worksof intellectualism was reflected in the other Persian newspapers, both out and inside this country, respectively .In these dialogues, Iran affairs were compared with those of France and Japan. Thematically, these dialogues were of critical attitudes toward Qajar Dystiny and the opponents of the Constitutional System.
    Keywords: Soliloquies, Critical approach, Constitutional Press, Qajar
  • Javad Morshedlau * Pages 105-124
    Last years of 19th century witnessed to rise of an intellectual movement in the Muslim-settled lands of Russian empire. This movement was called Jadidism due to its main cause that was modernizing educational system of RussianMuslimsocieties.ItsoriginalbasewasCrimeaandIsmail Gasprinskii, its founder, was a Tatar intellectual whose main concern was to introduce a new method of education for Muslim societies of Russian Muslims as a way to modernize this societies. To actualize his ideas, Gasprinskii constituted a newspaper under the Persian title of Tercuman and wrote some popular treatises which contained his modern thoughts. During 1880’s Gasprinskii’s ideas were propagated throughout the Russian empire and welcomed by a group of central Asian intellectuals as well. This cultural movement led to formation of a modernizing discourse which for nearly four decades prevailed intellectual sphere of Russian empire. The present paper addressed one rather neglected feather of this movement and aims to investigate its role in cultural passing of central Asia from Islamic era to soviet Russia. It also attempts to give an explanation of Jadidism and its theoretical and historical formation in connection with Russification programs of Russian government toward its Muslim societies. The results show that Jadidism as a cultural movement has had some clear connections with Russification policies.
    Keywords: Central Asia, Jadidism, I.Gasprinskii, Russification, Mâvrâ, al, Nahr, Turkistân
  • Yasaman Yari * Pages 125-144
    This research effort to understand the Qasim Amin thinking about the Woman Question. This article responds to this question that How did he formulat­ his texts? In this regard, he used Fairclough critical Discourse Analysis theoretical approach­. Theory of this article is his books shows inequality in social rights of women. He undermines traditional Egyptian society and he influenced by the west orientation hegemony. Amin breaks the prevailing discourse in society, this discours was influenced by Patriarchal ideas and tradition and he created new discours.Amin challenge inequality in the society. He thinks that can make changes by using ­western thinking about women.
    Keywords: Social rights woman, Muhammad Qasim Amin, critical discourse analysis Fairclough