فهرست مطالب

حقوق اداری - پیاپی 4 (تابستان 1393)

نشریه حقوق اداری
پیاپی 4 (تابستان 1393)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ولی رستمی*، احمد فرهانی، رضا خانی گیاشی صفحه 9
    در سالیان اخیر بسیاری از شرکت ها و موسسات دولتی به بخش های غیر دولتی واگذار گردیده اند. به تبع این واگذاری، نظام حقوقی حاکم بر این موسسات و کارکنان آنها از منظر استخدامی و تشکیلاتی نیز دچار تحول شده است. موسسات واگذار شده، دیگر موسساتی دولتی به شمار نمی آیند و کارکنان آنها نیز تابع نظامات حاکم بر بخش خصوصی از جمله نظام حقوقی قانون کار و تامین اجتماعی هستند. با این وجود در برخی از جنبه ها هنوز نظام حقوقی واحد و یکپارچه ای وجود ندارد؛ از جمله نظام حقوقی حاکم بر بازنشستگی (پیش از موعد و در موعد) کارکنان شرکت های واگذار شده موضوع اصل 44 قانون اساسی در مراحل قبل و بعد از واگذاری است. همچنین ضوابط و مقررات مربوط به تغییر صندوق بازنشستگی کارکنان مذکور که دارای ابهامات قانونی است. این مقاله ضمن بررسی احکام قانونی مرتبط با موضوع و شناسایی ابهامات و تعارضات موجود در نظام قانون گذاری ما، نظم حقوقی کنونی در این زمینه را به طور روشن و شفاف بیان نموده است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، کارکنان شرکت های واگذارشده، اصل 44 قانون اساسی، بازنشستگی پیش از موعد، بازنشستگی در موعد، تغییر صندوق بازنشستگی
  • محمد جواد رضایی زاده، فاطمه میراحمدی* صفحه 41
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اصل ممنوعیت جمع مشاغل در مورد شهردار می باشد. اهمیت انجام این پژوهش این است که شهردار نقش و جایگاه مهمی در مدیریت شهری بر عهده دارد و با سازمان ها و ارگان های مختلفی در ارتباط است و در برخی از آنها عضویت دارد؛ اما عضویت وی در این نهادها نباید به گونه ای باشد که مخالف با اصل ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل باشد. ظرفیت قانونی و تفسیر پذیری اصل 141 قانون اساسی به گونه ای است که در مورد شمول آن بر افراد و نهادهایی از جمله نهادهای عدم تمرکز محلی مانند شهرداری ممکن است موجب برداشت ها و نظرات مختلف گردد به همین خاطر و در این راستا برای فهم موضوع، به بررسی سایر منابع قانونی (قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل مصوب 11/1/1373) پرداخته شده است. موضوع دیگری که در این مقاله به آن پرداخته شده، امکان انتخاب پذیری شهردار در شورای اسلامی شهر و مجلس شورای اسلامی است. در این رابطه، مطالعه قوانین و مقررات مربوطه نشان می دهد که محدودیت هایی وجود دارد که قانون گذار با توجه به رعایت برخی اصول حقوق عمومی از جمله کنترل قدرت و جلوگیری از سوء استفاده از آن، جلوگیری از فساد اداری، نظارت پذیری و توسعه مشارکت عمومی، آن قواعد را وضع کرده است.
    کلیدواژگان: شهردار، شهرداری، منع جمع مشاغل، اصل 141 قانون اساسی، قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل
  • سید محمد تقی علوی، عادل ابراهیم پور اسنجان* صفحه 59
    ارجاع اختلافات به داوری همواره با یک سری محدودیت هایی همراه بوده است و در واقع این حق یک دولت است که مطابق سیاست خود تعیین کند که چه نوع از اختلافاتی باید در محاکم خود مورد رسیدگی قرار گیرد. اعمال این محدودیت ها در خصوص منع از ارجاع اختلافات به داوری ممکن است به دلیل حفاظت و صیانت از منافع عمومی باشد.
    هرچند اصل 139 قانون اساسی ارجاع اموال عمومی و دولتی را به مثابه برخی از کشورها مطلقا مجاز نمی داند و نه به مثل برخی کشورهای دیگر مطلقا آن را ممنوع اعلام نکرده؛ لیکن برای این امر ضوابطی را تعیین کرده است که با کسب مجوزهای مربوطه ارجاع اموال عمومی و دولتی نیز مانند سایر اموال مجاز خواهد بود. نکته حایز اهمیت این که سیاق اصل 139 در خصوص ارجاع اموال عمومی و دولتی به داوری سیاق ممنوعیت نیست بلکه ایجاد نوعی محدودیت به دلیل صیانت از حقوق ملت است.
    کلیدواژگان: داوری، ارجاع به داوری، دعوی، شرکت های دولتی، شورای نگهبان
  • کمال الدین هریسی نژاد، فرزاد جنگجوی (خراطا)*، اکبر لطفی عزیز صفحه 89
    افرادی که به خدمت در دستگاه اجرایی، برای اشتغال در مشاغل دولتی، پذیرفته می شوند ممکن است صلاحیت علمی، عملی و اخلاقی لازم را نداشته باشند. در این صورت، تحقق نظام اداری کارامد و شایسته که با جذب و به کارگیری نخبگان تحقق می یابد، دور از دسترس خواهد ماند. از این رو، قانون مدیریت خدمات کشوری پیش بینی نموده همه کسانی که شرایط ورود به استخدام رسمی را کسب می کنند، باید دوره ای را با عنوان «دوره آزمایشی کارمندان»، به مدت سه سال سپری کنند. در این دوره، آموزش های لازم به مستخدم داده می شود. اگر شرایطی از جمله: لیاقت، خلاقیت، کاردانی، روحیه خدمت به مردم، نوآوری و... از مستخدم احراز و وی بتواند امتیازات لازم را کسب نماید، با تایید گزینش، استخدام رسمی آزمایشی او به رسمی قطعی مبدل خواهد شد. این مستخدمان در حکم مستخدمین رسمی و همانند آنها از حقوق و مزایای کامل برخوردارند. با این تفاوت که وضعیت آنها متزلزل است؛ زیرا اگر در ضمن یا پایان دوره آزمایشی یا حتی تمدید دوره به مدت دو سال، شرایط برای تبدیل به استخدام رسمی قطعی حصول نشود، ممکن است وضعیت آنها به استخدام پیمانی تغییر یابد یا حکم استخدامی آنها لغو شود. مطالعه حاضر جنبه های مختلف دوره آزمایشی را در قانون مدیریت خدمات کشوری مورد واکاوی قرار داده است.
    کلیدواژگان: استخدام، مستخدم، دوره آزمایشی، قانون مدیریت خدمات کشوری
  • سید محمد مهدی غمامی، حسین عزیزی* صفحه 113
    عدالت همواره یکی از اصول بنیادین حقوق و از مهم ترین اهداف و آرمان های حکومت ها بوده است و یکی از ابعاد عدالت در جامعه، فراهم کردن شرایط یکسان برای همه افراد به منظور رسیدن به مناصب عمومی ذیل مفهوم عدالت استخدامی است که قانون گذار برای تحقق آن، سازوکارهایی را پیش بینی نموده است که از آن می توان به عدالت - رویه ای در تحقق اصول عادلانه بهره مندی از مشاغل عمومی تعبیر کرد. در واقع علاوه بر آنکه فرایند استخدام باید از الزاماتی پیروی کند لازم است که مفهوم عدالت در امر استخدام نیز تبیین گردد. از نظر نگارندگان، در نظام حقوقی اسلام عدالت استخدامی هرگز به معنای تساوی مطلق نیست؛ زیرا برخلاف تصور رایج، در خود مفهوم عدالت، «نابرابری» نیز نهفته است. عدالت معنایی غیر از «رعایت استحقاق ها» ندارد؛ یعنی «رفتار برابر با برابرها» و «رفتار نابرابر با نابرابرها». با فهم درست این معنا می توان نظام هنجاری و رویه ای دقیق و منسجمی را طراحی کرد که برای بسیاری از چالش های عدالت استخدامی در مرحله تقنین و هنجارگذاری از جمله مساله جنسیت، اعتقادات، قومیت و نژاد و... پاسخی منطقی تنظیم و ساماندهی کرد.
    کلیدواژگان: عدالت، استخدام، اشتغال، استحقاق، تبعیض
  • حمید قهوه چیان صفحه 135
    حقوق اداری، ضامن کارآمدی و اجرای سیاست ها و نیز حافظ آزادی ها و حقوق فردی است و حقوق استخدامی از بنیادی ترین مباحث مطرح در آن، بشمار می آید. بر اساس نتایج این مقاله، عدم تحقق شایسته ترین افراد، نقیصه های قانونی موجود در شرایط ورود، فقدان پاسخ گویی و شفافیت، چالش های نظام گزینش و عدم نظارت کامل بر فرایند استخدام سبب شده که نظام استخدامی دولتی در ایران در زمره نظام های توسعه نیافته قرار گیرد و از این رو، تحول نظام استخدامی ضروری به نظر می رسد. در این مقاله با رویکردی میان رشته و انتقادی، مفاهیم حقوقی مرتبط با ورود به خدمت عمومی در پرتو مبانی مدیریت دولتی، تحلیل و در خصوص اصلاح نظام استخدامی راهکارهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استخدام، گزینش، شرایط عمومی استخدام، تحول نظام استخدامی، مدیریت دولتی نوین
|
  • Vali Rostami*, Ahmad Farhani, Reza Khani Giashi Page 9
    In recent years Many companies and government agencies Have been transferred to the Non-governmental. As a result of this transfer, Legal system governing these institutions and personnel In terms of employment and workforce Also has changed. Assigned institutions are not Public institutions And their employees are covered by the government, private sector, including labor law and social security system. Nevertheless In some cases There is no single, unified legal system. Among Legal system governing retirement(Early retirement and Timely) Employees transferre Under Article 44 of the constitution Pre- and post-transfer. Also The regulations relating to Change Pension Fund of The staff Has legal uncertainties. This article While studying Relevant legal provisions And identify ambiguities and contradictions in our legislative system, The current legal order In this regard Clear and transparent manner Expressed.
    Keywords: Privatization, article 44, early retirement, timely retirement, social security fund, state pension fund, public companies, social security law, civil service management law, veteran, captive, disabled, pension fund
  • Mohammad Javad Rezaiezadeh, Fatemeh Mirahmadi Page 41
    The purpose of this research is to study the study of illegality of holding more than one Public Job about Mayor. This research is important because Mayor has a very important role and position in city management, and also he is in contact with various organizations that he is member in some of them. But his membership must not be in opposition of Illegality of Holding more than one Public Job. The principle 141 of Constitutional law is written in a manner that does not include individuals and organizations such as local decentralization organizations like municipality . So we will search in other legal sources (Act of illegality of holding more than one public job, ratificated in 1373/3/11). Another issue is that the management of local affairs in Iran is decentralization, and the mayor is chosen(appointed) by city council, and is representive for local affairs. By searching related acts(rules), we want to find out whether it is possible to aggregate Mayor's job with other local and national delegations in Iran.
    Keywords: Mayor, municipality, illegality of holding more than one public job, principle 141 of constitutional law, act of illegality of holding more than one public job
  • Dr. Seyed Mohammad Taghi Alavi, Adel Ebrahimpoor Asanjan Page 59
    Referral of disputes to arbitration had has some limitations all the time from states, these limitations has been originated from observing public interests. Although Article 139 of Iran Constitution has not absolutely prohibited Referral of Public and State Properties Disputes to Arbitration, but there are some limitations for this matter in this article. Getting approval from aphorized organizations are the mechanism has been considered in Iran, and oil and gas as explicit example of Public and State Properties are governed under this rule.
    Keywords: Arbitration, Referral To Arbitration, Litigation, State Companies, Guardian Council
  • Kamaladdin Herissinejad, Farzad Jangjooi (Kharata)*, Akbar Lotfi Aziz Page 89
    Individuals, who are employed in executive system or governmental jobs, may have no scientific and practical qualifications. In this case, substantiation of an efficient and qualified official system through absorbing and employing elites will not be possible. Hence, public services management law has predicted that all individuals who are qualified to be employed in official employment, should spent a period called personnel’s probationary period, for 3 years. During this period, all needed trainings are taught to employee. If conditions including: competence, creativity, skill, sprit of servicing people, innovation and … were observed in the employee and he was able to gain needed scores, then his probationary official employment will change to firm recruitment with confirmation of selection. These employees are considered as official employees, enjoying complete wages and benefits like official employees. The only difference is that these employments’ condition is unstable. Since if ,while or after probationary period or even at extension time of period for two years, the employee has not found qualifications to change into official employment, then his condition can change into contract employment or his employment certificate can be canceled. Present investigation examines different aspects of probationary periods in public services management law.
    Keywords: Employment, Employee, Probationary period, Local service management law
  • Sayed Mohammad Mahdi Ghamami, Hosein Azizi* Page 113
    Justice has been one of the fundamental principles of the law and the most important goal for the governments. One of the dimensions of Justice in society is providing equal conditions for all people in order to hold public office under the employment Justice. The legislature to fulfill its mechanisms have predicted that it would be equitable principles of procedural Justice in realizing the benefit of the public service interpreted. Indeed the employment process must comply with the requirements that are necessary to explain the concept of Justice in employment. According to the authors, the Islamic legal system was never meant to employment Justice equality is not absolute because, contrary to popular perception, the concept of Justice, "inequality" is located. Sense of Justice than "entitled to respect" does not mean "equal treatment equal" and "unequal treatment of unequals".By understanding the true meaning of normative and procedural precise and coherent system can be designed for the many challenges in the legislative and Hnjargzary employment Justice including gender, creed, ethnicity, race, etc. The logical answer is arranged and organized.
    Keywords: Justice, employment, recruitment, entitlements, discrimination
  • Hamid Ghahvechian Page 135
    Administrative law guarantees the effectiveness and policy enforcement and protects the freedoms and individual rights that employment rights is considered one of the most fundamental issues. According to the article, failing to meet the most qualified individuals, legal defect in terms of entry, lack of accountability and transparency, the challenges of selecting, Lack of control over the recruiting process, due to the government's employment system, are the causes of undeveloped system and, it seems necessary to reform administrative system. With in this article’s interdisciplinary and critical approach, legal concepts of entering public service in light of Fundamentals of Public Administration are analyzed and solutions are suggested.
    Keywords: Employment, selection, general conditions of employment, reform of administrative system, new public management