فهرست مطالب

تئاتر - سال دوم شماره 63 (زمستان 1394)

نشریه تئاتر
سال دوم شماره 63 (زمستان 1394)

  • 150 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدمصطفی مختاباد صفحه 7
  • سید مصطفی مختاباد، علی رویین صفحه 11
    پژوهش حاضر با اعمال رویکرد پدیدارشناسی، در بررسی و تحلیل «مکان»‏های موجود در نمایشنامه گزارش خواب نوشته محمد رضایی‏راد و قراردادن آن به عنوان چهارچوب نظری، سعی در آزمودن و ارزیابی توان این دیدگاه، به عنوان رویکردی کاربردی و نه صرفا نظری، برای تحلیل متون نمایشی و روایی دارد. برای رسیدن به این مهم، ارزیابی نمونه مطالعاتی یادشده بر پایه آراء یکی از فیلسوفان پدیدارشناس فرانسوی-گاستن باشلار- در کتاب بوطیقای فضا انجام می‏شود. روش کار، تعیین وگزینش شاخص‏های بنیادی و کلیدی باشلار در بوطیقای فضا (مکان، فضا، مکان‏فضاها، مکان‏کاوی، نقاط اتصال و نهایتا خانه‏خوانی) بوده و سپس، تحلیل پدیدارشناسانه آنها به شکلی همزمان، در گزارش خواب انجام می‏شود. بر این اساس، پژوهشگران در گام نخست، فرضیه اصلی پژوهش را، با پاسخ به یک پرسش‏ اصلی پیرامون کاربردی بودن تعاریف و آراء باشلار در روش نامتعارف «خانه‏خوانی» وی –در نمایشنامه مورد بررسی- ارزیابی کرده و سپس با طرح دو پرسش دیگر، مهم‏ترین شاخص‏ها و سنجه های ممیز این رویکرد تحلیلی را در مواردی چون اشیا، مرزها، سیالیت زمان و جهان‏های گوناگون نمونه های مطالعاتی واکاوی می‏کنند. از نتایج پژوهش می‏توان به مطابقت آراء باشلار و شیوه ترسیم، بیان و به‏کارگیری خانه و متعلقات آن (شامل افراد و اشیاء) توسط نویسنده-محمد رضایی‏راد- اشاره کرد. همچنین، همخوانی و همسانی در ساختاربندی روایی، نشانه‏گذاری و مکان‏سازی اثر، بیانگر تایید آراء باشلار در شیوه پدیدارشناسی تخیلی بوده و همچنین گویای توان رویکردهای پدیدارشناختی برای آزمودن و تحلیل متون دراماتیک و روایی است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی مکان، گزارش خواب، گاستن باشلار، محمد رضایی راد، ادبیات نمایشی، نمایشنامه
  • معصومه علی نژاد صفحه 33
    یکی از مسائل چالش برانگیز درحوزه طراحی صحنه موضوع فضا است. درقرن بیستم تئاتر باوهاوس با نگاهی نو به مساله فضا و ساختار اجرا تعاریف تازه ای را ارائه می دهد. اسکار اشلمر از پیشروان این مکتب است که با طرح نظریه و اجرای شاخص خود در نمایش «باله سه گانه» فضایی را پیش رو قرار می دهد که در ابعاد مختلف قابل پژوهش است. به نظر می رسد شناسایی «هندسه فضا» در این اجرا می تواند الهام بخش اجراهای نوین باشد. از این رو با بررسی سه حوزه در «باله سه گانه» ، به شکل مواجهه اشلمر با فضا خواهیم پرداخت. اولین بعد شناسایی فضا برای اشلمر بدن انسان است که به عنوان مدیومی جدید برای شناسایی ذات اصلی همه اشکال به شمار می رود. بدن به مثابه شکل والد که هر شکل و فرم در جهان خارج، از او زاده می شود قابل تجزیه به اشکال و احجام مختلف است. همچنین در میان بدن و دنیای پیرامون فضایی نامرئی وجود دارد که انسان به آن متصل است و او را احاطه کرده است. دومین بعد شناخت فضا «حرکت بدن » و یا اشکال است که تصویر این فضای نامرئی را تا حدودی مرئی می کند. حرکت حول محور های مختلف هویت احجام را مشخص می کند و بر اهمیت ارتباط انسان با پیرامونش تاکید می کند. در نمایش «باله سه گانه» با توجه به تنوع حرکتی وجوه مختلفی از خطوط ارتباطی اجراگر را با محیطش نشان می دهد. «صحنه و نور» سومین وجه از هندسه فضایی است که با تغییرات ساده علاوه بر تنوع بصری با اجرا و مفاهیم بنیادین آن همسو است. طراحی صحنه جزیی آمیخته با سایر ابعاد اجرا است و به طور ماهرانه ای راوی پیام اجرا است. با تمرکز بر موارد ذکر شده می توان ابعاد هندسی نمایش را مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: تئاتر باوهاوس، هندسه فضا، بدن، حرکت، باله سه گانه، طراحی صحنه و نور، اسکار اشلمر
  • محسن حکیمی، حمیدرضا افشار، فاطمه شاهرودی صفحه 53
    خلق شخصیت نمایش در یک تعامل دو سویه بین بازیگر و کارگردان، و ارائه ی آن شخصیت به نحوی باورپذیر به مخاطب به مفهوم هدایت بازیگر است و به دو شیوه ی مرسوم صورت می گیرد. نخست از درون به بیرون و دوم از بیرون به درون. زندگی درونی و بیرونی یک شخصیت با تناقضات و تضادهای فطری اش، نقطه ی کانونی و مورد توجه اکثر کارگردانان و مربیان بازیگری بوده و برای هر کدام، وسیله ای که بیان کننده ی این تناقضات و تضادها باشد، بازیگر آموزش دیده می باشد. تمامی تئوری های مربوط به آموزش بازیگر در صد سال گذشته ملهم از نظریات استانیسلاوسکی ست که به سیستم شهرت دارد. زمانی-که «سیستم» وارد آمریکا شد به واسطه ی تاثیری که لی استراسبرگ، استلا آدلر و سنفورد مایسنر از استانیسلاوسکی پذیرفتند، به یک نحله ی جدید برای آموزش بازیگر تبدیل شد. بر این اساس «متداکتینگ» با اقتباس این سه نظریه پرداز از سیستم مصطلح شد. دهه های 1950 و 1960، این نظریه پردازان ادعا کردند که وامدار اصلی سیستم استانیسلاوسکی اند، و هر یک وجوه مختلف کار استانیسلاوسکی را به منظور نشان دادن رویکرد خود مورد استفاده قرار دادند. این پژوهش از طریق مقایسه ای تطبیقی، وجوه اشتراک، افتراق و موارد تاکید این سه نظریه پرداز را در روند تمرینات عملی هدایت بازیگر از درون به بیرون و از بیرون به درون مشخص می کند. یافته ها نشان می دهد، وجوه اشتراک این سه نظریه پرداز را می توان در مولفه هایی هم چون کنش توجیه پذیر، شرایط مفروض نمایش نامه، تاکید بر باورپذیر بودن رفتار بازیگر و بداهه پردازی در محرک و پاسخ جستجو کرد. از مهمترین وجوه افتراق این سه نظریه پرداز نیز می توان به مبحث اصالت بازیگر و اصالت نقش اشاره کرد.
    کلیدواژگان: هدایت بازیگر، متداکتینگ، لی استراسبرگ، استلا آدلر، سنفورد مایسنر
  • حسن فدایی حسین، محمدعلی خبری صفحه 67
    «تئاتر کاربردی» گونه ای از اجرای نمایش است که برای توصیف روش‏ها و تکنیک های اجرای تئاتر در فضایی خارج از محیط‏های متداول اجرایی، به‏منظور تاثیر گذاشتن بر قشر وسیع‏تری از مخاطبان جهت تغییرات اجتماعی و یا آگاهی‏بخشی جامعه. از این میان «تئاتر محیطی» و «تئاتر میراث» به‏عنوان دو شاخه‏ی اصلی از تئاتر کاربردی، اهداف و مفاهیم مختلفی را دربر می‏گیرند، «تئاتر محیطی» نمایشی برنامه ریزی شده در یک حوزه‏ی مکانی است که داستان نمایش به آن مربوط می‏شود و درواقع شباهت زیادی به محیط رویداد داستان دارد و «تئاتر میراث» نوعی بهره‏گیری از تئاتر و فنون تئاتری برای انتقال آگاهی درباره‏ی مفاهیم میراث فرهنگی و تاریخ گذشته است. شکل اجرایی در هر دو گونه‏ی نمایشی ذکر شده، ایجاد شرایط، محیط و موقعیتی تقریبا مشابه همان محیط و شرایط اتفاق افتاده در گذشته است. این تحقیق به دنبال آن است که نشان دهد چگونه می توان از این روش و تکنیک در بازسازی موقعیت های جنگ در مناطق عملیاتی، برای اجرای نمایش استفاده کرد. برای این منظور این مقاله به بررسی ویژگی های «تئاتر کاربردی» و روش‏های مختلف اجرا با تاکید بر دو گونه‏ی اجرایی «تئاتر محیطی» و «تئاتر میراث»، و چگونگی استفاده از این روش‏ها در بازسازی موقعیت‏های جنگ، در مناطق عملیاتی می پردازد.
    کلیدواژگان: تئاتر کاربردی، تئاتر محیطی، تئاتر میراث، بازدید، مناطق جنگی، تعامل با تماشاگر
  • آزاده شاهمیری، ابواقاسم دادور صفحه 87
    جنگ مشرق و مغرب (1301-1300) نوشته گریگور یقیکیان (1329-1259) نخستین متن در ادبیات نمایشی ایران است که از طریق بازگویی داستانی برگرفته از واقعه ای تاریخی، روبه رو شدن خود ایرانی با دیگری یونانی را بازنمایی کرده است. هدف پژوهش حاضر مطالعه چگونگی مواجهه خود و دیگری یا به بیان بهتر فرهنگ خود و فرهنگ دیگری در این نمایشنامه است. در جست وجوی این مساله با به کارگیری رویکرد تحلیلی نشانه شناسی فرهنگی یوری لوتمان، مفاهیم دیگری فرهنگی، پادفرهنگ و ارتباط بینافرهنگی تشریح شده و نمایشنامه به مثابه یک متن فرهنگی واکاوی شده است. در رویکرد نشانه-شناختی به فرهنگ، فرهنگ ها در تعامل با فرهنگ دیگر آن را در حکم نافرهنگ، پادفرهنگ یا برون-فرهنگ تفسیر می کنند و به مثابه ناخود یا دیگری می شناسند. بنابراین، سوال اساسی پژوهش این است که دیگری فرهنگی که این جا یونان/ غرب است چگونه از چشم فرهنگ خودی بازنمایی می شود و فرهنگ خودی چگونه در ارتباط با دیگری خود را تعریف می کند. مفروض پژوهش پیش رو این است که دیگری غربی در متن نمایشنامه در حکم یک پادفرهنگ در تقابل با فرهنگ درونی تصویر شده است. در پایان نشان داده می شود که باوجود برساختن تقابل های دوگانی میان دو فرهنگ، سطحی از ارتباط بینافرهنگی و فضای گفت وگو میان دو فرهنگ در متن نمایشنامه شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی فرهنگی، دیگری فرهنگی، ارتباط بینافرهنگی، یوری لوتمان، جنگ مشرق و مغرب، گریگور یقکیان
  • نرگس یزدی صفحه 105
    مناندر یک از نمایشنامه‏نویسان موفق کمدی جدید یونان بود. بین سال‏های آخر فعالیت آریستوفان و سال‏های اولیه فعالیت مناندر، کمدی یونان دستخوش تحولات بسیاری گردید. با تغییر وضعیت سیاسی و اجتماعی جامعه آتن، هجو و انتقاد سیاسی در کمدی جای خود را به نوع جدیدی از کمدی داد که زندگی روزمره مردم آتن و موضوعات عاشقانه را موضوع خود قرار می‏داد. ویژگی اصلی کمدی جدید قراردادی بودن آن است. با اینحال، نویسندگان این ژانر برای جلب نظر تماشاگران خود و پرهیز از کسالت بار شدن آثارشان، ضمن به رسمیت شناختن قراردادهای متعارف، دست به نوآوری هایی می‏زدند. در این مقاله پس از معرفی اجمالی مناندر و نمایشنامه بدخلق، ویژگی های کمدی جدید بر مبنای کتاب کمدی جدید یونان و رم نوشته آر ال. هانتر به اختصار برشمرده شده‏اند. سپس این ویژگی ها در نمایشنامه بدخلق اثر مناندر مورد بررسی قرار گرفته‏اند تا نشان داده شود مناندر در این نمایشنامه چگونه در محدوده قراردادهای متعارف کمدی جدید، با تمهیداتی خلاقانه نوآوری هایی انجام می‏دهد. این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و با استفاده از منابع کتابخانه‏ای و پایگاه های معتبر اینترنتی انجام یافته است.
    کلیدواژگان: منادر، کمدی جدید، بدخلق، قراردادهای متعارف
  • اسماعیل شفیعی، ابوالفضل قاضی صفحه 121
    تئاتر قدسی، مفهومی برگرفته از مطالعه ادیان و مذاهب، که توسط پیتر بروک عنوان شده است، دارای ابهاماتی است که مخاطبش را در یافتن ویژگی ها و تعریفی مشخص از آن، سردرگم می کند؛ از جمله آن که تئاتر قدسی چیست؟ ویژگی های آن کدام است؟ کیفیت ناپیدای نمایانده شده چیست و ظهور عنصر ناپیدا چگونه مسیر می شود؟ از آن جایی که فرهنگ عقلایی غرب علاقه کمتری نسبت به واکاوی مفاهیم شهودی مقاله بروک نشان داده اند، می توان ادعا کرد فرهنگ و حکمت شهودی شرق، مرجع مناسبی برای این بررسی باشد. از طرفی نظرات آنتونن آرتو که متاثر از فرهنگ شرقی است نیز می-تواند چنین نقشی را ایفا کند. این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است، با مطالعه امر قدسی، حکمت شرقی و تئاتر موردنظر آنتونن آرتو، کیفیت های مشترک میان آن ها و تئاتر قدسی را مشخص و استخراج کرده است تا به جواب سوالات مطرح شده برسد. تئاتر قدسی تئاتری است انسانی، بیان کننده حقایق ناپیدای انسان که با زبانی کامل، تماشاگر را به خودحقیقی اش نزدیک می کند و وظیفه آن نمایاندن امر ناپیدا(امر قدسی)ست که می تواند از دو راه صورت گیرد: 1- حذف حواس پنج گانه و جایگزین کردن قوای ذهنی مخاطب هم چون تصور، تجسم، تداعی و تخیل 2- آشنایی زادیی از امور آشنا.
    کلیدواژگان: تئاتر قدسی، امر قدسی، پیتر بروک، آنتونی آرتو، حکمت شرق
|
  • Seyyed Mostafa Mokhtabad, Ali Rooyin Page 11
    This study applied the phenomenological approach and the analysis of "place" in a play "Gozaresh-e Khab" by Mohammad Rezaei Rad. With this approach as a theoretical framework to the test and evaluation of view, as not merely a theoretical and practical approach to the analysis of dramatic texts. To achieve this goal, the evaluation of the above-mentioned case studies based on the ideas of Gaston Bachelard in The Poetics of space. Methods to determine the selection of indicators and key fundamental Bachelard (location, space, space mining and the house reading) and then, at the same time they are being phenomenological analysis, the play. Based on this, researchers at an early stage, the main hypothesis of the study, to answer a key question about the application of the definitions and views of Bachelard in an unusual way "home reading" he -In the play-evaluation and then play with two the other question, the most important indicators and audit measures in this analytical approach, such as objects, borders, multiple world time and fluidity of study samples are analyzed. The results can be summarized thus: Bachelard's ideas and methods of analysis, expression and the use of the house and its accessories (including people and objects) by the author plays. Also, compatibility and consistency in narrative structure, markup and places of work, confirmed the imaginative ideas of Bachelard in the way of phenomenology and phenomenological approaches to testing and analysis also suggests the dramatic and narrative texts.
    Keywords: phenomenology of place, Mohammad Rezaei Rad, Gaston Bachelard, Play analysis, Iranian drama
  • Masoomeh Alinejad Page 33
    The question of ‘space’ is among the challenging issues in scenic design. Taking a new approach to the issue of space as well as structure of the performance, the Bauhaus theater provided new definitions in the 20th century. Through proposing his theory as well as his distinctive performance in the Triadic Ballett show, Oskar Schlemmer, a pioneer of the school, introduceda space which can be studied in its different aspects. It seems that identification of the ‘geometry of space’ in this performance can be inspiring for modern performances. Therefore, the present study aims to explore the way Schlemmer treated space through investigating threeaspects of the Triadic Ballett. Considering the importance and centrality of geometry of human bodyin the artist’s ideas, the ‘geometry of body and related shapes’ is the first aspect to study. Body, as the parent shape from which all shapes and forms in the outside world are born, is decomposable into various shapes and volumes. Moreover, there is an invisible space between body and the surrounding world, to which man is attached. The second aspect to be studied for the recognition of the space is the ‘motion of body’ or shapes that makes the image of this invisible space somewhat visible. The identity of volumes is determined by motion on different axes, emphasizing on the significance of man’s communication with his surroundings. Having a variety of motions, the Triadic Ballett is indicative of different aspects of the performer’s lines of communication with his environment. The third aspect of the geometry of space involves ‘scene and light’which creates visual diversity, and,having undergone some simple changes, is in consistence with the performance and its fundamental concepts. Scenic designis a part combined with other aspects of the performance and subtly narrates the performance message. The geometrical aspects of the performance can be studied through focusing on the mentioned items.
    Keywords: Bauhaus Theatre, Geometry of Space, Body, Motion, Terriadic ballet, triadic ballet, Scenic, Lighting Design, Oskar Sclemmer
  • Mohsen Hakimi, Hamid Reza Afshar, Dr. Fateme Shahroudi Page 53
    Directing the actor means to create a character via interaction between actor and director and to present it as believable to the audience and it's done by two common methods. First from inside to outside and second from outside to inside. The focus of most directors and acting teachers are the inside and outside life of the character with his/her whole paradoxes and inherent contrasts and the means to show these characteristics that actors are trained for it. All the actor training theories of the past hundred years are inspired by Stanislavsky's theories which are known as system. When system entered America it became an inspiration for Lee Strasberg, Stella Adler and Sanford Meisener, which consequently led to Method acting and made it the bible for teaching actors. In 50's and 70's these theoreticians claimed that they took their idea from Constantin Stanislavsky's system and that each has used different aspects of Constantin Stanislavsky's theory to show their own approach. This study shows similarities, differences and emphasizing points of these three theoreticians in the exercise of directing the actor from inside to outside and from outside to inside by contrastive analysis. The results show similarities in elements such as acceptable action, assumed conditions of the play, emphasis on actor's believable behavior and improvising on stimulus-response and the most important difference are the arguments about actor's originality and character's originality.
    Keywords: directing the actor, Method Acting, Lee Strasberg, Stella Adler, Sanford Meisener
  • Hosein Fadaihosein, Mohammad Ali Khabari Page 67
    "Applied Theatre" is a kind of performances that to describe the methods and techniques of theatre performances in places outside of the normal Theater environment, for the impact on a wider segment of the audience, with the goal of social change or knowledge society. Of these "Environmental Theatre" and "Heritage Theatre" as the two main branches of the theatre, each follow different concepts and goals. «Environmental Theatre» is planned in an area of the location where the story is related to the show and in fact; and "Heritage Theatre" use Theatre and Theatrical techniques for transfer knowledge about the concepts of cultural heritage and the history of the past. In the present research, while reviews of "Applied Theatre" with the emphasis on the species listed in the above two executive-"Environmental Theatre" and "Heritage Theatre»-how to use this technique in the reconstruction of the position of war, operational areas, well pay up there that can be used visitors of the war zones not only as a spectator, but also participants in the particular situations of war processed and occurs more with reality in these areas will be familiar.
    Keywords: Applied Theatre, Environmental Theatre, Heritage Theatre, Visiting the war zones, Interacting with the audience
  • Azade Shahmiri, Abolghasem Dadvar Page 87
    The confrontation and communication between cultural Self and Other is one of the most critical areas of study that has been broadly investigated in Cultural Semiotics during the past decades. As cultural semiotics illustrates, cultures are the repertoire of the texts which are closely interwoven. In other words, cultures are inter-textual and texts are unique sources to comprehend diverse aspects of a culture. As a result, the present essay studies one of the distinguished Iranian plays as a text within a culture to approach the ways that Iranian culture represents itself and cultural Other. To this end, we analyze the play ‘Battle of East and West’ (jang-e mashregh va Maghreb) by Gregor Yeghikian (1880-1951) written in 1923 that attempts to display East and West as binary oppositions through the wars of Persian and Greek empires. The present essay aims at examining the confrontation between East and West as the encounter of cultural Self and Other in the play, by applying the contributions of Juri Lotman in this respect. The essential question of this study is that how Western culture as the cultural Other is understood, defined and represented in the play ‘Battle of East and West’ as a text within the cultural sphere of Iran. In other word, we try to find out if Western culture as the Other is represented as non-culture, counter-culture or extra-culture within the text. Furthermore, this essay sheds light on the self-descriptive dimensions of this play that tries to (re)define the identity of the Self.
    Keywords: Cultural Semiotics, Cultural Other, Intercultural Communication, Juri Lotman, Battle of East, West, Gregor Yeghikian
  • Narges Yazdi Page 105
    Menander is one of the greatest playwrights of the Greek New Comedy. The style of New Comedy differs tremendously from that of Old Comedy as written by Aristophanes in the fifth century B.C. The political freedom and the freedom of speech even during the course of the Peloponnesian War allowed Aristophanes to openly satirize prominent figures. New Comedy in ancient Greece and Rome heavily relied on convention. Thus, the concept of originality, as might be an important criterion for some critics based on which to evaluate literary works, is not sought for in this context. The writers of New Comedy were well aware of the conventions and did their best to create variations on the same conventions. Meanwhile they tried to use their creativity to make their own mark on this highly conventional type of Comedy. This paper attempts to analyze Dyskolos by Menander within the convention of New Comedy and pinpoint Menander’s creativity in injecting his creativity within that framework.
    Keywords: Menander, Dyskolos, New Comedy, Conventions
  • Esmaeel Shafiee, Abolfazl Ghazi Page 121
    Sacred Theatre, a concept derived from the study of religions, which is charged by Peter Brook, has doubts that the audience can not find features and a clear definition of it. Since the western rational culture has less interest to explore the intuitive concepts of Brook's article, it can be claimed that the intuitive and wisdom culture of the East intuitive is a convenient reference for this study. On the other hand Antonin Artaud's theories influenced by eastern culture can also play the same role. This article that is base on descriptive-analytic method, studies The Sacred, Eastern philosophy and Antonin Artaud's theories to find the common quality between them and the sacred theatre to answer the doubts. Sacred theater is theatre for human expressing his invisible facts to make the invisible visible that can be done in two ways: 1- Remove the five senses and replace mental faculties of audience 2- Defamiliarize the familiar affairs
    Keywords: Sacred Theatre, The Sacred, Peter Brook, Antonin Artaud, Eastern wisdom