فهرست مطالب

نشریه مهندسی عمران
سال چهل و هشتم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسن سبط، محمود مختاریانی صفحات 111-120
    صنعت ساخت یکی از صنایع مهم ایران به شمار می رود که متاسفانه علیرغم پتانسیل بالایی که برای ایجاد اشتغال و افزایش تولید ناخالص ملی دارد ، نتوانسته است وظایف خود را آنچنان که شایسته است در بخش ملی ، منطقه ای و فرا منطقه ای به انجام برساند. به نحوی که در حال حاضر سهم ایران در صنعت ساخت در عرصه منطقه ای و بین المللی ناچیز است و به هیچ وجه این سهم متناسب با توانمندی ها و پتانسیل های موجودو شرایط ویژه جغرافیایی موجود نمی باشد. بنابراین ضروری است که ابعاد مختلف صنعت ساخت در ایران مورد شناسایی قرار گرفته و عملکرد آن نیز مورد ارزیابی قرار گیرد.
    در این مقاله، ابتدا با بهره گیری از رویکرد خوشه و روش کیفی دلفی به شناسایی خوشه ساخت ایران پرداخته و سپس با استفاده از روش الماس پورتر، عملکرد و رقابت پذیری صنعت ساخت ایران مورد ارزیابی قرار می گیرد و در پایان با استفاده از نظرات خبرگان و تجربیات سایر کشورها، راهکارهایی به منظور بهبود وضعیت این صنعت در ایران ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: صنعت ساخت، شناسایی خوشه، روش دلفی، رقابت پذیری، مدل الماس پورتر
  • کاظم فخاریان، سیدمحمدعلی تسلطی صفحات 121-128
    مهم ترین مسئله در پروژه های پیش بارگذاری، زمان پروسه تحکیم خاک می باشد. چنانچه به دلایلی زهکش قائم تا عمق مورد نظر طراحی که در واقع ضخامت لایه تراکم پذیر حاصل از مطالعات ژئوتکنیک می باشد، اجرا نشود، تاخیری در زمان پروسه تحکیم به وجود می آید. در این مقاله کدل سازی عددی اثر این پارامتر بر روی زمان پروسه تحکیم بررسی شده و سپس به مطالعه موردی پروژه پیش بارگذاری واحدهای زلال ساز سربندر خوزستان پرداخته می شود. به علت آنکه زهکش های قائم در برخی نقاط این پروژه تا عمق طراحی نفوذ نکرده اند، لذا می توان مقایسه ای بین مدل عددی و نتایج حاصل از داده های ابزارها در پروژه انجام داد.
    بر اساس تحلیل های انجام شده مشخص گردید که چنانچه عمق نفوذ زهکش قائم بیشتر از 80% ضخامت لایه تراکم پذیر باشد، تاخیر قابل ملاحظه ای در پروسه تحکیم خاک نسبت به حالت نفوذ کامل به وجود نمی آید.
    کلیدواژگان: پیش بارگذاری، عمق نفوذ زهکش قائم، مدل عددی، تحکیم خاک
  • ساسان عشقی، بهرنگ صرافی صفحات 129-138
    سازه های آجری غیر مسلح در سراسر دنیا بویژه در ایران و در شهرهای کوچک سهم عمده ای از انواع ساختمانها را به خود اختصاص داده اند. این امر به دلیل اقتصادی بودن آنها میباشد. ساخت نوعی از ساختمانهای آجری با عنوان ساختمانهای آجری کلافدار در ایران مرسوم است. در این ساختمانها دیوارهای آجری توسط کلافهای افقی و قائم عموما بتنی از چهار طرف محصور میشوند. این سیستم ساختمان در استاندارد 2800 ایران توصیه شده است. اما توجه به روش های تحلیل و طراحی این سیستمها و پیشرفت ضوابط آیین نامه ای طراحی آنها در این سالها در ایران متناسب با اهمیت و کاربرد آنها نبوده است. تغییرات کم در ضوابط موجود در استاندارد 2800 ایران نسبت به اولین ویرایشهای آن و همچنین نوع ضوابط ارائه شده در سایر دستورالعملهای موجود موید این امر می باشد. در این مقاله مزایای فنی و اجرایی سیستم آجری کلافدار بررسی شده، روابط مختلف موجود در آیین نامه های مختلف جهان برای محاسبه مقاومت جانیی دیوارهای آجری کلافدار مورد بررسی قرار می گیرند. سپس کلیات آزمایشاتی که توسط مولفان بر روی دیوارهای آجری کلافدار انجام شده ذکر می شود و با استناد به نتایج این آزمایشات رابطه ای جهت محاسبه مقاومت جانبی دیوارهای آجری کلافدار که بر اساس استاندارد 2800 و به روش های ساخت و مصالح مرسوم در ایران ساخته شده اند پیشنهاد میگردد.
    کلیدواژگان: ساختمانهای آجری کلافدار، مقاومت جانبی، رفتار لرزه ای
  • مجید محمدی، علی درویش زاده صفحات 139-150
    مقاله حاضر به بررسی اثر تغییرات ضریب اصطکاک و مولفه قائم بر روی اثر پی لغزشی می پردازد. به علت پیچیدگی مسائل و تمرکز بر روی مسئله اصلی، سازه مورد بررسی یک بلوک صلب که نماینده ای از یک ساختمان یک طبقه ساخته شده از مصالح بنایی می باشد، درنظرگرفته شده است. برای تحلیل از دو مولفه افقی و قائم زلزله استفاده شده که در آن بر اساس تحقیقات جدید، ضریب اصطکاک در هر لحظه تابعی از فرکانس و دامنه لحظه ای نوسان درجهت قائم می باشد که در طول زمان زلزله متغیر است. این کمیات لحظه ای باید به وسیله تبدیل موجک محاسبه گردد. نتایج نشان می دهد که با در نظرگیری ضریب اصطکاک متغیر بیشینه شتاب وارد شده به بلوک کاهش می یابد در حالی که وجود مولفه قائم زلزله باعث افزایش بیشینه شتاب وارد شده به بلوک می گردد. در نظرگیری ضریب اصطکاک متغیر و مولفه قائم زلزله بر روی لغزش بلوک نیز بسیار موثر بوده و در بیشتر موارد باعث افزایش لغزش می شود.
    کلیدواژگان: ضریب اصطکاک، پی لغزشی، مولفه قائم، ارتعاش قائم، دامنه ارتعاش، تبدیل موجک
  • سید محمد اسماعیل جلالی، نعمت الله عسکرنژاد، زهرا بهری صفحات 151-160
    دست یابی به سود بیشتر در کنار بازیابی هرچه بیشتر کانسنگ در یک معدن که به روش کارگاه و پایه استخراج می شود، از مهم ترین اهداف معدنکاری است؛ از این رو، در طراحی روش های استخراج، مناسب است که با در نظر گرفتن شرایط فنی، بتوان مقدار بیشتری از ماده معدنی را استخراج کرد. در این پژوهش، با استفاده از نرم افزار FLAC3D و انتخاب مدل کرنش نرمی برای رفتار پایه، شکل پایه های طراحی شده در معدن فطر یک از مجموعه ی معادن کرومیت فاریاب بهبود داده شده است. بدین منظور، ابتدا ابعاد پایه به شکل استوانه ای مدل سازی شده و سپس با کاهش قطر استوانه در قسمت میانی پایه، شکل بهبود یافته برای پایه های مذکور برآورده شده است. بر این اساس، پایه هایی به شکل استوانه ی هذلولوی با قطر میانی 8/6 متر و قطر بالایی و پایینی 8/8 متر، شکل مناسب و بهبود یافته ی پایه در این معدن تشخیص داده شده است.
    کلیدواژگان: مدل سازی عددی، طراحی پایه، مدل کرنش نرمی، نرم افزار FLAC3D، معدن کرومیت فاریاب
  • مهدی صدیق کیا، سیدعلی ایوب زاده، مرتضی حیدری، جعفر مامی زاده، الهام جعفرزاده صفحات 161-168
    ذرات درشت دانه تر تشکیل دلتای رسوبی را در بالادست مخزن می دهند که دلتای تشکیل شده به سمت پایین دست و دیواره سد پیشروی می کند. در این تحقیق تاثیر غیریکنواختی ذرات رسوبی برروی پیشروی دلتا در مخزن به طور آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفته است. از 10 نوع منحنی دانه بندی استفاده شد. همه منحنی ها دارای توزیع نرمال و قطر متوسط یکسان بودند. در تحقیق حاضر برای بررسی تاثیر غیریکنواختی ذرات بر پیشروی دلتا از یک مدل آزمایشگاهی رودخانه به مخزن با زاویه واگرایی تدریجی استفاده شد. با توجه به نتایج تحقیق مشاهده شد که در محدوده بررسی این تحقیق با افزایش میزان غیریکنواختی ذرات سرعت پیشروی دلتا کاهش داشته است و زمان پیشروی افزایش یافته است. در این تحقیق با توجه به نتایج می توان گفت در محدوده انحراف معیار هندسی 1 تا 2 تاثیر غیریکنواختی ذرات برروی پیشروی دلتا در مخزن محسوس نیست ولی با افزایش بیشتر انحراف از معیار هندسی تاثیر غیریکنواختی ذرات برروی پیشروی دلتا مشاهده شد. با توجه به نتایج آزمایشات مشاهده شد که با افزایش میزان غیر یکنواختی ذرات رسوبی زاویه شیب پیشانی دلتا کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مطالعه آزمایشگاهی، پیشروی دلتا، ذرات رسوبی غیر یکنواخت
  • اباذر اصغری صفحات 169-180
    از زمان آغاز مدل سازی رخدادهای فیزیکی توسط کامپیوتر، روش اجزاء محدود یکی از ابزارهای قوی برای حل عددی محدوده وسیعی از مسائل مهندسی بشمار می رود. آما آنچه که مسلم است هنوز به سوال اصلی تعیین مقدار دقیق خطای ناشی از جزء بندی در تحلیل یک مسئله سازه ای با استفاده از روش اجزاء محدود معمولی، پاسخی داده نشده است و تقریبا هیچگونه ابزاری مبنی بر مناسب بودن اندازه جزء بکار رفته و صحیح بودن نوع حل در دسترس کاربران وجود ندارد.
    در این مقاله تلاش شده است یک حل بسته برای المان های مثلثی سه گرهی جهت برآورد خطای ناشی از جزء بندی مسائل محیط های پیوسته جامد، به روش قانون بازیافت گرادیان و اصلاح وفقی از نوع نگارش h ، ارائه شود. براساس حل بسته ارائه شده، امکان محاسبه خطای ناشی از فرایند جزء بندی و نیز تشخیص مناسب بودن اندازه المان ها، میسر می باشد.
    کلیدواژگان: اصلاح وفقی، قانون بازیافت گرادیان، پس پردازشگر خطا، نرم خطا، روش اجزاء محدود وفقی
  • محمدرضا داوودی، جواد واثقی امیری، مصطفی حبیبی ملک کلایی صفحات 181-190
    یک سیستم متداول اتصالی برای ساخت سازه های فضاکار، سیستم اتصالی MERO است. مطالعات نشان می دهد درجه سفت شدگی پیچ در اتصال MERO نقش مهمی بر رفتار دینامیکی سازه های فضاکار دارد. در این تحقیق تاثیر درجه سفت شدگی پیچ و میزان دامنه ارتعاش بر مشخصات دینامیکی سازه فضاکار با اتصال MERO بصورت تجربی بررسی شد. بدین منظور یک عضو ساخته شده با این سیستم بصورت تیر کنسولی در درجات مختلف سفت شدگی، به روش ارتعاش آزاد با ایجاد جابجایی اولیه، برای تعیین مقدار پارامترهای دینامیکی آزمایش شد. نتایج نشان داد که میزان سفت شدگی پیچ رابطه مستقیم با فرکانس سازه دارد و مقدار بیشینه نسبت و ضریب میرایی در درجه سفت شدگی 60 نیوتن متر رخ می دهد یعنی با افزایش درجه سفت شدگی از 30 به 60 نسبت میرایی از 03/0 به 05/0 درصد می رسد یعنی افزایش حدود 60 درصدی و هر چه سفت شدگی از 60 بالاتر رود نسبت و ضریب میرایی کمتر و در درجه 180 نسبت میرایی سازه کمتر از 02/0 درصد می شود. همچنین رابطه مستقیمی بین جابجایی اولیه با میرایی وجود دارد، یعنی هر چه دامنه ارتعاش بیشتر باشد میرایی نیز بیشتر است و بالعکس.
    کلیدواژگان: سیستم اتصالی MERO، درجه سفت شدگی، ارتعاش آزاد، میرایی، سازه فضاکار
  • مرتضی قارونی نیک، علی فرمهینی فراهانی صفحات 191-198
    تحلیل تنش ها و کنترل پایداری در مقاطع برخورد تونل ها، به دلیل تمرکز تنش و سه بعدی بودن مسئله، کار بسیار پیچیده ای است. در طول ساخت تونل، افزایش بار بر روی نگهدارنده و تغییر شکل اضافی تونل به علت اختلال ایجاد شده در مصالح اطراف ناحیه تقاطع منحصر بفرد بوده و ممکن است باعث بروز ناپایداری در این مقطع شود. برای کنترل تنش ها و تغییرشکل های اضافی در این مقاطع، نیاز به سیستم نگهداری قوی تری نسبت به سایر مقاطع تونل وجود دارد. مقادیر تنش و جابجایی هایی اضافی در محل تقاطع Y شکل متاثر از زاویه برخورد تونل ها است. در این تحقیق با مدل سازی سه بعدی محل انشعاب تونل پنستاک سد رودبار لرستان در نرم‏افزارFLAC 3D تاثیر زاویه برخورد تونل ها بر طول نگهداری اضافی در تقاطعY شکل بررسی شده است. نتایج تحلیل ها برای سه زاویه 60 ، 75 و90 درجه نشان می دهد، با کاهش زاویه برخورد، طول نگهداری اضافی لازم، در محل گوه میانی و تاج تونل ها افزایش می‏یابد.
    کلیدواژگان: تقاطعY شکل، تونل پنستاک، نگهداری اضافی
  • شبنم ولی اسکویی، علی لکی روحانی صفحات 199-206
    سازه های زیرزمینی از جمله تونل ها، المان های مهمی در شبکه های حمل و نقل و سرویس هستند که به دلیل محصورشدگی در زمین و تحمل تنش های برجای بزرگ رفتار لرزه ای متفاوتی با سازه های سطحی از خود نشان می دهند. در این مقاله حل های تحلیلی ارائه شده برای تونل های دایروی، در مقابل بارهای استاتیکی و لرزه ای نشان داده می شود، سپس برای یک مقطع از تونل شهری بانکوک، نیروهای داخلی ایجاد شده در پوشش تونل با استفاده از حل های تحلیلی بدست آمده و مورد ارزیابی قرار می گیرند. همان مساله به صورت عددی و با استفاده از روش تفاضل محدود و برای شتاب های افقی و قائم مختلف، نیز حل می شود و با حل های تحلیلی مقایسه می گردد. مطابق با نتایج بدست آمده با افزایش ضریب شتاب افقی زلزله، نیروی محوری و لنگر خمشی پوشش تونل افزایش می یابد. همچنین مشاهده شد که با افزایش عمق تونل، نیروی ایجاد شده در پوشش بتنی تونل، افزایش می یابد اما شتاب قائم زمین تاثیر کمی بر روی تنش ها دارد. در مورد تاثیر نسبت تنش های برجا، هر چه که این نسبت از محدوده عدد یک دورتر شود (کمتر یا بیشتر)، تنش ایجاد شده در پوشش افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سازه های زیر زمینی، حل تئوری، حل عددی، ضریب شتاب افقی زلزله، نسبت تنش های برجا
  • علی سنایی راد، علیرضا کاشانی صفحات 207-216
    مساله پایداری شیروانی های خاکی از مسائل پیچیده مکانیک خاک است و روش های تحلیلی براساس سطح لغزش دایره ای در خاک های غیر همگن پاسخگو نمی باشد و بایستی از روش های دیگر ، پایداری این نوع شیروانی ها مورد مطالعه قرار گیرد. امروزه روش های بهینه سازی در تحلیل پایداری این نوع شیروانی های بکار گرفته شده است و نکته قابل توجه در کاربرد این نوع روش ها، توانمندی آن ها در حل مسائل غیر تعینی می باشد. در این مقاله کاربرد سه روش بهینه سازی فرااکتشافی برای بررسی پایداری شیروانی های خاکی مورد مطالعه قرار گرفته است. عملکرد این سه روش برای سه مورد مطالعاتی نشان می دهد که سطوح لغزش برای هر سه مورد مطالعاتی غیردایره ای است و ضرایب اطمینان بدست آمده بر اساس این سه روش در مقایسه با روش های تحلیلی نشان می دهدکه الگوریتم بهینه سازی رقابت استعماری بهترین عملکرد را در تحلیل پایداری شیروانی ها ی مورد مطالعه در مقایسه با دو روش بهینه سازی دیگر داشته است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، سطح لغزش، غیر دایره ای، فرا اکتشافی، رقابت استعماری
|
  • Mohammad Hasan Sebt, Mahmood Mokhtariani Pages 111-120
    The construction industry is one of the most important industries in Iran that, unfortunately, In spite of its potentials to increase new business information and GDP, couldnt be worked out its domestic and international missions, so that it has only a little international market share. This share is not in proportion to its capabilities and potentials in existence, and the special geographic region. Therefore, it is necessary to identify all dimensions and sectors of the construction industry and analyze its performance in Iran. In this article, first, we identify the construction cluster in Iran by use of cluster approachand Delphi method, and then evaluate its competitiveness. At the end, expert's opinion and other countrie's experiences have been used to give recommendations for improving the level of construction industry in Iran.
    Keywords: Construction industry, cluster identification, Delphi method, competitiveness, porter's diamond model
  • Kazem Fakharian, Seyed Mohammad Ali Tasalloti Pages 121-128
    The most important factor in soil preloading is the consolidation time. In any cases, if installation depth of the vertical drain is less than the design depth (which is equal to the thickness of the compressible layer), a delay of the consolidation process will occur. In this paper, effect of this parameter on consolidation time is determined by numerical modeling and then a case study (soil preloading project of Sarbandar decanter units in Khoozestan) is studied. In some areas in this project, the penetrating depth of vertical drains is less than the expected design depth. Comparison has been made between numerical modeling and data from field instrumentation could be done. It is concluded that if the penetrating depth of vertical drains is more than 80% of the compressible layer thickness, the delay in the consolidation process seems to be negligible.
    Keywords: Preloading, Penetrating length of vertical drain, Numerical modeling, Soil consolidation
  • Sassan Eshghi, Behrang Sarrafi Pages 129-138
    Unreinforced masonry system was a conventional form of construction in rural areas in worldwide countries in last decades. The main advantage of using this system is that it is cheaper than other building systems such as reinforced concrete or steel. Iranian seismic code proposes masonry walls confined by reinforce concrete or wooden ties. This building type called confined masonry is very common in Iranian construction but code provisions regarding this have not improved during recent years and are very similar to the old provisions proposed for unconfined masonry buildings. In this study, the specifications of confined masonry buildings are described. Then some equations proposed by different codes to estimate the lateral resistance of masonry walls are reviewed. An equation is proposed to estimate the lateral strength of confined masonry walls designed and built according to the Iranian codes. The proposed equation then is validated with the results of the tests the authors conducted on seven confined masonry walls.
    Keywords: Confined Masonry Buildings, Lateral Strength, Seismic Behavior
  • Majid Mohammadi, Ali Darvishzadeh Pages 139-150
    The effect of vertical earthquake component is studied here on the behavior of sliding foundations. Regarding complication of the problem and in order to focus well on the main subject, the superstructure is considered as a rigid block, which can be a representative of low masonry buildings. Recent researches show that coefficient of friction is not constant, but depends on instantaneous frequency and amplitude of the vertical vibration which normally change during the earthquakes. These instantaneous parameters can be calculated by WAVELET transforms. Both horizontal and vertical components of earthquake as well as the variation of frictional coefficient are considered in the analyses of this study. The results for five different earthquake records show that the applied acceleration of the block rises by considering the vertical earthquake, however variable frictional coefficient, compared with the constant one, decreases the acceleration. Both vertical earthquake and variation in frictional coefficient raise the sliding of the block in most cases.
    Keywords: Coefficient of Friction, pure Sliding base, Vertical earthquake, Wavelet transform
  • S.M. Esmaeil Jalali, Nematolah Askarnezhgad, Zahra Bahri Pages 151-160
    One of the most important factors in the extraction of minerals obtains the maximum benefit. The extraction of minerals is benefit when the more minerals extracted with considering of the technical conditions. In this study, using Flac3D and strain plasticity model, the shape of pillars in Faryab Chromite mine is optimized. In this regard, the pillar of the cylindrical shape was modeled and then the diameter of the cylinder in the middle of the pillar was decreased. The most suitable shape of pillars was obtained with a diameter of the middle 8.6 m and the diameter of the upper and lower 8.8 m.
    Keywords: Numerical modeling, Pillar design, Model strain plasticity, Flac3D Software
  • Mehdi Sedighkia, Seyed Ali Ayyoubzadeh, Morteza Heidari, Jafar Mamizadeh, Elham Jafarzadeh Pages 161-168
    The coarser particles deposit gradually and form a delta at the upstream of the reservoir that extends further downstream towards the dam. In this research the effect of non-uniform sediment particles has been studied experimentally on the Delta progression in the reservoir. 10 types of grading curves were used. All of the curves were the same in mean diameter and they have normal distribution. In this research, the effect of non-uniform particles on delta progression was investigated using a physical model. In this model the river is connected to the reservoir by a gradual transition. Based on the experimental observations, in the range of this study velocity of Delta progression decreased with increasing of non-uniform particle and time of progression increased. In the range of geometric standard deviation 1 to 2 the effect of non-uniform particle was not tangible but with increasing of geometric standard deviation the effect of non-uniform particle on Delta progression observed. Based on the experimental observations, slope of foreset decreased with increasing of non-uniform particle.
    Keywords: Experimental Study, Delta Progression, Non, Uniform Sediment Particle
  • Abazar Asghari Pages 169-180
    Since the beginning of modeling physical events by computers, the finite element method has been firmly accepted as one of the most efficient general techniques the numerical solution of a variety of problems encountered in engineering. But no one has provided an answer to accurately determine the discretization error value in analyzing a structural problem using finite element method and there is almost no accessible tool to select suitable sizes for elements and proper types of solutions and the size of each element is selected based on experts’ judgments.
    The present paper is an attempt to present a closed-form solution for three-node triangular elements in order to estimate the discretization error in continuous domains by using the rule of gradient recovery and h-refinement adaptivity. Computing the discretization error and diagnosing the suitability of the elements size are possible by the closed-form solution presented.
    Keywords: adaptive refinement, rule of gradient recovery, error norm, adaptive finite element method, error post, processor, discretization
  • Mohammad Reza Davoodi, Javad Vaseghi Amiri, Mostafa Habibi Pages 181-190
    One of the most common connecting systems that is used for the manufacture of space structure, is MERO connecting system. So a perfect knowledge of the behavior of this connection is the most essential problem for the engineers and designers. The results has shown that different parameters including the degree of tightness of the bolts affect on the static and dynamic characteristics on these kinds of jointings. Distinctly in this research the effect of the bolts tightness degree and the magnitude of the vibration on the dynamic characteristics of the MERO connecting system has been experimentally evaluated. Therefore a member made by this system in the form of a cantilever beam at different degree of bolt tightness and by the free vibration method and by making initial displacement was experimented in order to determine the quantity of dynamic system parameters including the damping ratio, damping coefficient and the natural frequency. The results obtained showed that, the magnitude of bolt tightness is directly proportional to the structure vibration. Also the maximum damping ratio and damping coefficient occurs at 60 Nm bolt tightness, and if the tightness degree is more or less than this quantity, the magnitude of damping ratio and damping coefficient would be less than that. Also the results showed that there is a direct relation between the initial displacement with the damping, it means that by increasing the vibration amplitude the damping will increase and vice versa.
    Keywords: MERO JOINTING SYSTEM, DEGREE OF TIGHTNESS, free vibration, DAMPING, SPACE STRUCTURE
  • Morteza Gharouni Nik, Ali Farmahini Farahani Pages 191-198
    Stress analysis and stability control in tunnel intersections is a very complicated issue due to stress concentration and three-dimensional situation. During tunnel construction, increase in load on support, extra tunnel deformations and disordering in rock around of intersection zone is unique and instability may be occur in this sections. In order to control extra deformation and stress, these sections need stronger support system than other sections. Extra deformations and stress values in Y shaped intersections influenced by tunnel intersection angle. The effect of intersection angle on length of extra support has been studied in this paper by three-dimensional modeling of penstock tunnel intersection of Rudbar Dam in FLAC3D. Numerical analysis results for three intersection angles of 60, 75 and 90 show an increase in length of extra support by decreasing in intersection angle.
    Keywords: Y Shape Intersection, Penstock Tunnel, Extra Support, FLAC3D
  • Shabnam Valioskooyi, Ali Lakirouhani Pages 199-206
    Underground structures like tunnels are important elements of transportation, network, and service, which due to being surrounded by the ground and withstanding in situ stresses show different seismic behavior in comparison of surface structures. This paper presents analytical solutions for seismic and static loads in circular tunnels, and then they have been used to evaluate internal forces of lining for a section of Bangkok’s urban tunnel. The problem is solved using numerical analysis of finite difference for both horizontal and vertical acceleration coefficients and the results compared with analytical solutions results. According to the results by increasing the horizontal seismic acceleration, the axial force and bending moment increases. And with increasing the depth of tunnel, the forces of lining increases but vertical acceleration of earth has small effect on stresses. For the in- situ stress coefficient it has been seen that as the ratio is further more away from the number one, the created stress increases in the lining.
    Keywords: UNDERGROUND STRUCTURES, THEORETICAL SOLUTION, Numerical Solution, HORIZONTAL ACCELERATION COEFFICIENT, IN, SITU STRESS RATIO
  • Ali Sanaeirad, Alireza Kashani Pages 207-216
    Taking into account that the stability analysis of the earth slopes is a complicated geotechnical problem and conventional methods of analyses because of circular slip surface assumption, are incapable to estimate the location of the slip surface especially in non-homogeneous earth slopes.Therefore, the new methods for the study of these types of slopes are necessary. Nowadays, the methods based on optimization principles are developed and the main point in the application of these new methods is the evaluation of the capability of these methods. Therefore, optimizing these problems needs robust algorithms. In this research, three meta- heurestic algorithms were applied for the slope stability analyzing of three studied and selected cases from literature. For all three cases of study, a non-circular slip surface is considered. Factor of safety was computed and compared with the same cases analysed analytically. The obtained results indicated that ICA had the best performance and FA had the worst results for the cases studied in this research.
    Keywords: optimization, Noncircular, slipe, Metaheurestic, ICA