فهرست مطالب

ادب فارسی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1395)

نشریه ادب فارسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منوچهر اکبری، مونا ولی پور صفحات 1-15
    وجه به طورکلی مقوله ای معنایی است که دیدگاه گوینده را درباره گزاره ای نشان می دهد. عناصر وجهی مختلفی در زبان برای انتقال وجه وجود دارد؛ به عبارت دیگر، زبان ها ابزارهای مختلفی برای بیان مفاهیم وجهی در اختیار دارند؛ یکی از این ابزارها، وجه فعلی است. وجه فعلی آن جنبه از وجه است که در ساخت واژه فعل و از طریق صرف آن نمودار می شود و مقوله ای دستوری است. با بررسی تاریخ دستورنویسی فارسی، مشخص می شود که دستورنویسان درنهایت بر سر وجود سه وجه فعلی در فارسی به اجماع رسیده اند؛ این سه وجه فعلی عبارت اند از: اخباری، التزامی و امری. این نوشتار بر آن است تا نشان دهد تمایز وجه التزامی و امری که تنها بروز ساخت واژی آن در شناسه است، تمایزی وجهی نیست و نمی توان این دو گروه از افعال را از نظر وجه فعلی متمایز دانست؛ به عبارت دیگر، فارسی تنها دو وجه فعلی دارد: اخباری و غیراخباری. همچنین این نوشتار تلاش می کند تا تبیینی برای صفربودن شناسه دوم شخص مفرد امر ارائه دهد.
    کلیدواژگان: وجه، وجه فعلی، التزامی، اخباری، امری، شناسه صفر
  • تیمور مالمیر، ناصر محبی صفحات 17-36
    اسطوره ها نیرومند و پایدار هستند، می توانند با تغییر شکل در سخت ترین شرایط نیز به حیات خود ادامه دهند و در قالبی دیگر زنده و فعال بر جای بمانند. بسیاری از مسائل تصوف نظیر آداب و رسوم، قصه ها و داستان های متون ادبی عرفانی، از اسطوره گرفته شده اند یا اسطوره در آنها به گونه ای تاثیر نهاده است. وجود اساطیر کهن در برخی آداب صوفیه، نشانه سازواری و انسجام این اندیشه ها با تعالیم صوفیه است. به منظور تبیین سازواری اسطوره با مباحث عرفانی، کارکرد و شیوه های تداوم آن را در متون عرفانی زبان فارسی تا پایان قرن هشتم بررسی کرده ایم. نتیجه این پژوهش نشان می دهد اندیشه های اسطوره ای؛ نظیر نجات بخشی، اشه و تقدس عناصر آب و آتش، متناسب با چارچوب اندیشه های عرفانی، در قالب کرامات صوفیان به حیات خود ادامه داده اند. ساختار کتب مقامات عرفا نیز مبتنی بر اسطوره نجات بخشی است. آیین های آشناسازی نیز به صورت گذر آزمونی صوفیان از آب یا آتش و در قالب کرامت جابه جا شده است. اهمیت پیر، قطب و ابدال نیز شکلی از جابه جایی اسطوره در قالب کرامات است.
    کلیدواژگان: جابه جایی اسطوره، کرامت، متون عرفانی، آشناسازی، اشه، نجات بخشی
  • تقی پورنامداریان، لاله معرفت صفحات 37-56
    «تقابل های هم جوار» (همنشینی دو رکن متقابل)، اصطلاحی است در پیوند با علم معانی نحو. این اصطلاح، هنرسازه‏ای پنهان در مثنوی است که در این نوشتار براساس نظریه نظم (ساخت) و علم معانی نحو، ساخت‏های گوناگون و الگوهای متنوع آن تبیین و تحلیل شده است؛ ازجمله این الگوهای تقابلی عبارت اند از: تقابل‎های هم جوار در یک جمله با هویت دستوری یکسان (تقابل‎های معطوف، تقابل‎های هم جوار مضاف و مضاف‎إلیهی و موصوف و صفتی)، تقابل‎های هم جوار در یک جمله با هویت دستوری ناهمسان و تقابل‎های هم جوار در دو جمله شامل تقابل‎های عطفی و غیرعطفی. همراهی این الگوها با دیگر عناصر زیبایی‎شناسی چون انواع آرایه های بلاغی و موسیقی کلام، بر ظرفیت معنایی و حسن بلاغی آنها می‎افزاید. این گونه‎گونی موجب پویایی زبانی، بلاغی و معنایی هر چه بیشتر شعر مولانا شده است. بسامد فراوان این هنرسازه، ویژگی‏ای سبکی در شعر مولانا آفریده است و گذشته از تاثیر بلاغی و زیباشناسانه در القای زمینه معنایی سخن، به‎ویژه در اندیشه های بنیادین ذهن مولانا موثر است. در این نوشتار، تقابل‎های هم جوار معرفی و ساختار نحوی ابیاتی که شامل این هنرسازه اند، تحلیل زیباشناسی شده اند.
    کلیدواژگان: مثنوی، سبک شناسی، تقابل های هم جوار، علم معانی نحو
  • حسین آقاحسینی، سیدعلی اصغر میرباقری فرد، مریم نافلی صفحات 57-76
    عبهرالعاشقین سرشار از صور خیال است. ذهن پویای روزبهان موجب شده است گاه سلسله ای از تشبی هات به هم پیوسته در این اثر مشاهده شود که در این مقاله با الهام از نظریه «استعاره مفهومی» در قالب طرحی با عنوان «تشبیه حوزه ای» بررسی می شوند. در تشبیه حوزه ای، عناصر و لوازم یک مجموعه در تطابق با عناصر و لوازم مجموعه ای دیگر قرارمی گیرد؛ یعنی یک تشبیه به عنوان تشبیه اصلی در راس است و تشبی هات دیگر که همان اجزاء، لوازم یا ویژگی های هر دو مجموعه است، با عنوان تشبی هات فرعی موردتطابق و تشابه قرارمی گیرد. پس از استخراج و تحلیل جملات تشبیهی که درباره عشق در عبهرالعاشقین آمده است، چنین دریافت می شود که در کل اثر بسیاری از تشبی هات با یکدیگر در ارتباط اند؛ به همین سبب، ساختار تشبیه حوزه ای بستری مناسب برای تحلیل و بررسی تشبی هات این اثر عرفانی است. طی این پژوهش 44 تشبیه حوزه ای درباره عشق از عبهرالعاشقین استخراج و تحلیل شد. همچنین عوامل شکل گیری تشبی هات حوزه ای در چهار گروه بدین شرح تقسیم بندی شدند: 1- تناسبات و ملازمات، 2- اجزا و اعضای مشبه به، 3- نتایج حاصل از مشبه به و 4- ویژگی و صفات مشبه به.
    کلیدواژگان: عبهرالعاشقین، عشق، نشبیه، استعاره، استعاره مفهومی، تشبیه حوزه ای
  • علی محمدی، طاهره قاسمی دورآبادی صفحات 77-92
    عنوان اثر، نامی است که از سوی پدید آورنده یا ناقد اثر بدان داده می شود. اهمیت عنوان، تنها از آن روی نیست که اثر را شناسنامه دار و از سایر عنوان ها متمایز می کند، بلکه می تواند دال بر کیفیت و اهمیت اثر از نظر بافت و ساخت نیز باشد. عنوان، نخستین نشانه ای است که خواننده با آن مواجه می شود و از آنجا که بین عنوان و متن، ارتباط معناداری (بین ساختار و مفهوم) وجود دارد، خواننده از آن می تواند به محتوا و دیگر امکانات رسانه ای متن احاطه یابد. بررسی عنوان سروده های اخوان ثالث، خواه نام کلی اثر و خواه نام گذاری سروده ها، یکی دیگر از ابزارهایی است که می توان برای فهم و خوانش سروده های وی به کاربرد. بدین روی، باتوجه به عنوان هم می توان به محتوای سروده ها پی برد و هم سیر فکری و روحی شاعر را تا اندازه ای بررسی کرد. برای این کار از شیوه تحلیل محتوا استفاده شد که یکی از روش تحقیق های مطرح در حوزه علوم انسانی است. همچنین از آمارگیری به منظور تدارک سند برای ایجاد طبقه بندی ها بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: مهدی اخوان ثالث، شعر معاصر، عنوان سروده ها، بسامد، تحلیل شعر
  • سید محمدرضا ابن الرسول، سمیه کاظمی نجف آبادی، مهری کاظمی صفحات 93-112
    زبان، نظامی از روابط متداخل است؛ به گونه ای که مفهوم یک جزء، جز در سایه ارتباط با اجزاء و عناصر دیگر دریافت نمی شود. ارتباط بین ساخت ها و سازه های زبانی بر دو گونه است: رابطه لفظی و رابطه معنایی که هر دو پیوندی عمیق و ناگسستنی با یکدیگر دارند؛ چراکه لفظ در خدمت معنی و وسیله ای برای بیان آن است. باتوجه به اهمیت رابطه معنایی در جمله های مرکب، به ویژه جمله های شرطی، پژوهش حاضر بر آن است تا با مداقه در ساخت زبانی جمله های شرطی زبان فارسی و با تکیه بر روش وصفی تحلیلی، ساخت معنایی این جملات و عوامل موثر در افاده معنی شرط را تحلیل و با تامل در نمونه های برگرفته از متون ادب فارسی، نوع ارتباط معنایی دو جمله واره پایه و پیرو شرطی را که موردکم توجهی دستورپژوهان زبان فارسی قرارگرفته است، بررسی کند. مهم ترین دستاوردهای این نوشتار بیانگر آن است که در جملات شرطی رابطه تلازمی، اساس ارتباط معنایی دو جمله واره پایه و پیرو به شمارمی رود و این رابطه معنوی، خود به دو گونه تلازمی سببی و تلازمی غیرسببی تقسیم می شود.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، جمله های شرطی، پایه، پیرو، رابطه معنایی
  • فرزانه گلچین، امیرحسین هاشمی صفحات 113-132
    هرچه در تاریخ معماری به عقب می رویم، مستندات کالبدی کمتر می شوند؛ سقف ها فرو می ریزند، دیوارها محو و شالوده ها طعمه گذشت روزگار می شوند. هرچند از موجودیت مادی بعضی از بناها اثری به جانمی ماند، این بناها به کلی نابود نمی شوند و در مستندات مکتوب پایدار می مانند. از دوره های تاریخ معماری ایران که امروز آثار بسیارکمی از آن باقی مانده است، دوره غزنویان است؛ باوجوداین، مستندات مکتوب بسیاری از این دوره به دست ما رسیده است که می تواند تا حدی کمبود داده های فیزیکی را جبران کند؛ مانند دیوان شاعران، سفرنامه ها و تاریخ نگاری ها. دراین میان، تاریخ بیهقی نوشته ابوالفضل بیهقی به دلیل شیوه منحصربه فرد تاریخ نگاری آن و همچنین ویژگی های ادبی ارزشمند، اهمیت ویژه ای دارد. پرسش مهمی که درباره معماری عصر غزنوی مطرح می شود این است که چرا از دوره های قبل و بعد از غزنویان آثار معماری زیادی باقی مانده است، اما آثار این دوره مهم تاریخی از صفحه روزگار محو شده اند؟ مقاله پیش رو با بررسی نکته های زبانی و ادبی در تاریخ بیهقی و مقایسه آنها با کاربردهای مشابه در فارسی معاصر، به دنبال پاسخ این پرسش است که آیا می توان در متن تاریخ بیهقی شواهدی یافت که پایدارنماندن این بناها را توجیه کند؟
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، معماری، معماری موقتی، دوره غزنوی، تقدیر گرایی
  • ساغر سلمانی نژادمهرآبادی صفحات 133-152
    اسطوره هبوط با تمام پیچیدگی های خود در سطحی وسیع ذهن بشر را به خود مشغول داشته است. به زوایای گوناگون این مسئله در کتب دینی مختلف اعم از قرآن، انجیل و تورات هم اشاره شده است. با بررسی شعر معاصر درمی یابیم که شاعران معاصر در بیان دیدگاه های خود، هم تحت تاثیر قرآن بوده و هم از آموزه های تورات و انجیل استفاده کرده اند. در شعر فارسی معاصر، هبوط و جزئیات آن به شیوه های گوناگون نمود یافته است؛ آفرینش، نخستین گناه، میوه ممنوعه، اغواکننده، برهنگی آدم و حوا پس از خوردن میوهممنوعه، توبه، فرود و هبوط و درنهایت داستان هابیل و قابیل که برای بیان موضوعات اجتماعی خاص، بسیار دقیق و با نازک اندیشی خاصی به آنها توجه شده است. چگونگی بهره مندی شاعران معاصر از این اسطوره، پرسش اصلی این پژوهش است که به شیوه توصیفی– تحلیلی انجام شده است. نتایج نشان می دهد شاعران فارسی زبان معاصر، تقریبا تمام مواردی را که در جزئیات هبوط مورداختلاف ادیان و مفسران مختلف است، پذیرفته و در هر جایی به موردی اشاره کرده اند.
    کلیدواژگان: شعرفارسی، شعر معاصر، تحلیل، اسطوره، داستان هبوط
  • الهام سیدان صفحات 153-172
    عطار از نخستین شاعرانی است که به صورت جدی در غزل روایت پردازی کرده است. طرح روایت در این دسته از غزلیات تنها وجه یا قالب ادبی نیست، بلکه ساختاری معرفت شناختی دارد. عطار در طرح این روایت ها و پیشبرد فرآیند معناسازی در آن، به نحو موثری از فضای دلالی حاکم بر اشعار بهره می برد. در این غزلیات فضا عنصر پس زمینه ای ساده محسوب نمی شود؛ بلکه بر کل روایت سایه افکنده است. بررسی غزل روایت های عطار نشان می دهد فضای حاکم بر آنها ارتباط مستقیمی با ادراک و احساس شخصیت ها دارد و براین اساس شکل گیری فضا مراحلی را طی می کند. تمرکز بر دگرگونی، بارزترین ویژگی فضا در این نوع غزل هاست که به بسط فضا می انجامد. علاوه براین، فضا در این اشعار ابعاد مختلفی دارد که در این پژوهش با ارائه طرحی به سه جنبه تقسیم می شود: 1 اجتماعی، 2 فردی، 3 نمادین. هرکدام از این فضاها در تعامل با فضای دیگر قراردارد و به این ترتیب در فضایی واحد و منسجم با هم متحد می شوند. نظر به گوناگونی ابعاد فضا در غزل های روایی عطار و نبود الگویی کارآمد برای بررسی روایت های مشابه، مقاله حاضر بر آن است که ضمن بررسی و تحلیل فضای اشعار، بنیان های معرفت شناختی آن را واکاوی و الگویی برای تحلیل فضا در این دسته از اشعار ارائه کند.
    کلیدواژگان: عطار، غزل روایی، فضای اجتماعی، فضای شخصی، فضای نمادین
  • رضا قنبری عبدالملکی صفحات 173-192
    وقوع جنگ ایران و روس ، شعر عصر قاجار را به تجربه ای جدید در ورود به مسائل اجتماعی- سیاسی و واکنش به حوادث مهم عصر واداشت. این جنگ های خونین و طولانی که در نیمه اول قرن سیزدهم هجری روی داد، برخی از شاعران این دوره را که در چارچوب مکتب «بازگشت ادبی» فعالیت می کردند، به واکنش واداشت. بررسی این واکنش ها، به دسته بندی دو گروه از شاعران بزرگ این عهد انجامید: 1. شاعران «جامعه گرا»، همچون میرزا ابوالقاسم قائم مقام و نشاط اصفهانی که علاوه بر شاعری، از سیاستمداران بزرگ ایران نیز بوده و با نگاه تحلیلی به پدیده جنگ نگریسته اند؛ همچنین شاعرانی چون صبای کاشانی، مجمر اصفهانی، خاوری شیرازی و عبدالرزاق بیک دنبلی که گرچه قصاید زیادی در مدح شاه و شاهزادگان قاجار سروده اند، به وقایع جنگ و مسائل جاری کشور نیز بی توجه نبوده اند؛ 2. شاعران «غیرجامعه گرا» همچون سحاب اصفهانی و وصال شیرازی که در فضای ملتهب کشور، صرفا کارشان ترتیب چند لفظ و به هم بافتن چند مصراع در مدح کسان بود. نگارنده در این جستار می کوشد تا با مطالعه آثار و دیوان های شعرای مکتب بازگشت، واکنش آنها را به جنگ ایران و روس بکاود و بازتاب این واقعه بزرگ را در اشعارشان بررسی کند.
    کلیدواژگان: مکتب بازگشت، جنگ ایران و روس، قفقاز، عباس میرزا، فتحعلی شاه
  • علیرضا محمودی، زهرا کیچی صفحات 193-211
    از گسترده ترین بخش های ادبیات هر ملتی، ادبیات مربوط به کودکان و نوجوانان است که نقش مهمی در آماده سازی آنان برای ورود به عرصه های اجتماعی ایفا می کند. در این بین نهادهای دینی- فرهنگی ازجمله نهادهای بنیادین (به ویژه در جوامع اسلامی) هستند که در ادبیات داستانی کودک و نوجوان موردتوجه خاص قرارگرفته اند؛ لذا در این تحقیق که با هدف شناخت هر چه بهتر چگونگی معرفی و انعکاس نظام اعتقادی در آثار کودکان و نوجوانان صورت پذیرفته، تلاش شده است تا به شیوه توصیفی و تحلیلی و باتوجه به نظریه ساختارگرایی تالکوت پارسونز، این مسئله در آثار منتخب هوشنگ مرادی کرمانی، از برجسته ترین نویسندگان آثار داستانی کودک و نوجوان کشورمان بررسی شود. در این پژوهش نظام اعتقادی آثار داستانی موردمطالعه، در دو قالب کلی نهادهای دینی و باورهای عامیانه بررسی و برای تبیین بهتر مطالب، جداول و نمودارهای لازم ارائه شده است. نتیجه این پژوهش نشان از آن دارد که نهادهای دینی به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای بنیادین جامعه، در این آثار انعکاس یافته است و باتوجه به فرهنگ اسلامی جامعه ایرانی، مسائل مذهبی در راس توجه نویسنده قراردارد.
    کلیدواژگان: نظام اعتقادی، نظریه ساختارگرایی، ادبیات داستانی کودک و نوجوان، هوشنگ مرادی کرمانی
  • حمیدرضا سلمانی صفحات 213-232
    در یکی از حکایات اسرارالتوحید، جمله ای از زبان قصابی خطاب به ابوسعید دیده می شود که متضمن ترکیب «افسوس خواره» است. شفیعی کدکنی در تعلیقات کتاب مذکور، این ترکیب را از «افسوس» به معنای «مسخره» دانسته و شرحی برآن نوشته است؛ اما با استناد به شواهد متنی از منابع دیگر و نیز باتوجه به ساختار معنایی جمله موردبحث در متن اسرارالتوحید، می توان دانست که این ترکیب احتمالا از افسوس به معنای ستم ساخته شده و مقصود قصاب بیان مفت خوری و بیکارگی صوفیان است. در این جستار، علاوه بر اقامه شواهد تاییدکننده این معنا از متون دیگر، بحثی نیز درباره ارتزاق صوفیان از راه فتوحات مطرح و نشان داده شده است که هرچه از دوران نخستین تصوف فاصله می گیریم، فتوحات جایگاه مهم تری در نظام خانقاه ها پیدا می کند و پرداختن به مشاغل یدی در میان صوفیه از رونق می افتد. ضمن اینکه دراین میان، به برخورد مردم عامی با صوفیان و نیز اجبار در دادن فتوحات هم اشاره ای شده است.
    کلیدواژگان: اسرارالتوحید، افسوس خواره، مشاغل صوفیان، ارتزاق صوفیان، فتوحات
|
  • Mona Valipour Pages 1-15
    Mood is, in general, a meaning concept that indicates the speaker’s point of view about a proposition. There are different modal elements in each language to embody a mood; in other words, different languages have variety of methods to express modal concepts. Using verbal moods is one of these methods. Verbal mood represents the morphology of a verb and can hence be considered as a grammatical issue. Examining the history of Persian grammar makes it clear that Persian grammarians have finally reached a consensus that there are three different types of moods in Persian language named Indicative, Subjunctive, and Imperative. This study is to show that the distinction between subjunctive and imperative moods, that is just its morphological outbreak, is not a modal distinction and it is not possible to distinguish these two verbal groups in terms of verbal mood. In other words it can be said that there are only two verbal moods in Persian language: indicative and non-indicative. It has also been tried, in present study, to provide an explanation about being zero of the second person singular feature.
    Keywords: Modality, Mood, Indicative, Subjunctive, Imperative, Zero Verbal Ending
  • Pages 17-36
    Myths are powerful and stable. They can survive in the toughest conditions by changing their shape and remain alive and active keeping their dynamicity. Much of the issues in mysticism, such as customs, tales, stories and gnostic literature, have either emanated from myth or affected by it in other ways. The existence of ancient myths in some Sufi's traditions is a sign of wholesomeness and integrity of these ideas with the teachings of Sufism. To explain the coherence of myth and mysticism, we have reviewed the functions of myth and the ways it has continued in Persian mystical texts up to the end of the eighth century. The results of this study show that mythical thoughts such as salvation, Asha, and the holiness of water and fire as sacred elements has continued to exist according to context of mystical ideas and in the form of mystics`"Keramas"(Miracles).The structure of the mystics`"Magamas" books is also based on the myth of salvation. Initiation rites have been replaced in form of testing pass of mystics through the water or over the fire and in framework of Keramas. The importance of the characters such as Sage, Ghotb and the Abdal is also a form of displacement of myth in the form of Keramas.
    Keywords: Displacement of Myth, Keramas, Mystical Texts, Initiation, Asha, Salvation
  • Taghi Poornamdarian, Laleh Marefat Pages 37-56
    The "conterminous opposition" (the companion of two opposite pillars) is a term connects with rhetoric of syntax. This term is a kind of hidden structural art of Masnavi and several structures and different models of this art are going to be analyzed and explained on the basis of construction theory and rhetoric of syntax in present essay. Conterminous opposition in a sentence with similar grammatical identity (focus oppositions; the possessive conterminous oppositions and adjectival conterminous oppositions), conterminous opposition in a sentence with dissimilar grammatical identity, and conterminous opposition in two sentences including conjunctive and non-conjunctive oppositions are some of the oppositional models. Association of these models with other aesthetic elements such as different types of rhetorical techniques and the music of speech increases the meaning potential and their rhetorical elegance. This diversity has made Mowlavi's poetry being more dynamic linguistically, rhetorically and syntactically. The high frequency of this structural art has created a stylistic feature in the poetry of Mowlavi and impacts the semantic induction of his speech, especially the fundamental ideas of his mind, in addition to its rhetoric and aesthetic aspects. The conterminous oppositions have been introduced in present essay and the syntactic structure of the lines include this structural art has been analyzed aesthetically.
    Keywords: Masnavi, Stylistics, Conterminous Oppositions, Rhetoric of Syntax
  • Hosein Aghahoseini, Seyed Aliasghar Mirbaghri, Maryam Nafli Pages 57-76
    Abhar-Al Asheghin is full of imageries. The active mind of Roozbahan has rendered the work with a chain of connected similes .
    In this paper, inspired by the conceptual metaphor theory and in a framework called as “ Domain Simile” these similes were studied. In “ domain Simile” , the elements of one domain or category are in concordance with elements of another domain;a simile is considered as the main one on the top and other similes which are in fact the very parts, means or features of the two domains would undergo contrastive analysis as subsidiary similes.
    After analyzing the simile combinations , phrases and sentences about love in Abhar-Al Asheghin, it was concluded that many of these similes are connected in the whole workand therefore, the domain simile structure is a good ground for analysis of similes. Forty four domain similes about love were derived from it and went through analysis. Moreover, the factors involved in creating and innovating domain similes were classified into two categories: 1) analogies and adjuncts 2) parts and elements of the object of simile 3) the obtained results of the object of simile, 4) the features and attributes of the object of simile.
    Keywords: Abhar, Al Asheghin, Love, simile, Metaphor, Conceptual metaphor, domain simile
  • Ali Mohammadi Pages 77-92
    The title of any written work is a name the author, or the critic, chooses for it. A book title is not important because it makes an identity for it or makes it different from other works, but it can indicate the quality and the importance in terms of structure as well. The title is the first sign thet the reader confronts with, and the reader can recognize the work's content and its other media facilities due to the meaningful relation between the title and the text (or between the structure and the concept). Studying the title of Akhavan-Sale's works, their overall title or the title of each poem, is one of the effective methods for reading and understanding of his poetry. So, considering the title of a literary work, it is possible to realize its content and the authors or poet's thinking and emotional moods. To achieve a suitable result, the content analysis method, as one of the proposed research methods in the field of humanities, was used. In addition, a survey methodology has been used to classify the obtained documents.
  • Seyedmohammad Ebnorasool, Somaye Kazemi, Mehri Kazemi Pages 93-112
    Language is a system of overlapping relations, in a way that the concept of a component would not be transferred except in relation with other components and elements. There are two types of relationship between the linguistic structures: verbal and semantic relationships which are intimately linked to each other, because the word holds the meaning and is a means to express it. Considering the importance of semantic relations in compound sentences and conditional sentences in special, it has been tried in present essay through a descriptive – analytic method, to study the semantic structure of these sentences, the factors affect the meaning expression, and the relation between the main and the consequence clauses(protasis and apodosis clauses) of conditional sentences - as a matter has been neglected by Persian grammarians, scrutinizing the linguistic structures of the Persian conditional sentences have been selected from Persian literary works. The main achievements of this paper indicate that there is a semantic correlation between the main and the consequence clauses in conditional sentences, and this semantic relation divides in to two types of causative and non-causative correlation.
    Keywords: Persian Language, Conditional sentences, Main Clause(protasis), Consequence Clause(apodosis), Semantic relationship
  • Farzane Golchin, Amirhosein Hashemi Pages 113-132
    The deeper we go into the history of architecture, the less physical evidences are found; ceilings are collapsed, walls are fallen and the foundations are faded out over the time. However, there is no trace of some of these buildings, but they are not completely destroyed and they have been surviving in written documentations. The period of Ghaznavid Empire (997-11860) encompasses one of the most prominent parts of the history of Iranian architecture from which few traces have remained; of course, there are many written documentation, such as the poet's divans, travelogues and historiographies, which can compensate the lack of physical documents. Among these, the history book of Abolfazl Beyhaqi (995-1077) known as the History of Beyhaqi holds a great importance due to its unique manner of historiography, and also, to its valuable literary features.
    Considering the architectural monuments have remained from the periods before and after Ghaznavids, the key question would be why the architectural monuments of this outstanding historical period are totally disappeared? It has been tried, in present essay, to answer whether it is possible to find documents in the History of Beyhaqi to justify the factors made the monuments faded out, studying the linguistic and literary points of the book and comparing them with similar applications in modern Persian.
    Keywords: the History of Beyhaqi, Architecture, Temporary Architecture, Ghaznavids era, Fatalism
  • Saghar Salmaninejad Mehrabadi Pages 133-152
    The myth of the descent of Adam, with all its complexities, has being preoccupied the mind of human kind from the very beginning stages of creation. The Holy Books of Torah, Bible and Quran have each paid to different angles of this legend. Studying the modern poetry, it can be found that the contemporary poets have been under the influence of Quran and have used the teachings of Old and New Testaments to express their opinions. The story of Adam's Descent has emerged in detail in Persian modern poetry and have attracted careful and subtlety attentions: creation, original sin, the forbidden fruit, seducing, the nudity of Adam and Eve after their violation in eating the forbidden fruit, repentance, and finally, the story of their sons Cain and Abel to express the special social issues. The main question of the present research that has been accomplished through a descriptive – analytic method is how the contemporary poets have used this myth. The results show that the modern Persian poets have almost accepted the details of the descent story that are the place of disputes by different religions and religious interpreters and have pointed them severally.
    Keywords: Persian Poetry, Modern Poetry, Analysis, Myth, the Story of Adam's Descent
  • Elham Sayyedan Pages 153-172
    Attar is one of the first poets who had seriously narrated a story in their lyric poems. Bringing up a narrative in such kind of lyrics is merely a means of a literary form, but can be considered as an epistemological structure. In these narratives and in the progress of their meaning making, Attar has effectively used the ruling broking atmosphere of his poems. In these narratives, the atmosphere is not considered as a simple background element, but it pervades the narrative entirely. Attar's narrative-lyric's checking out indicates that their ruling atmosphere has a direct relation to the characters exist in them, therefore atmosphere forms in different stages. Focusing on transformation is the most striking feature of this type of lyric atmosphere which leads to its expansion. In addition, atmosphere has different dimensions in such lyrics that have classified, in present research, into three categories providing a plan: 1) Social, 2) Individual, an 3) Symbolic. Each of these atmospheres interacts with the others and thus they unify in a single and coherent atmosphere. Regarding the diversity of atmosphere in Attar’s lyrical poems and due to the lack of an efficient pattern to review the similar narratives, this paper is to explore, through the analysis of poems atmosphere, their epistemological basis and tries to provide a significant pattern to analyze the atmosphere in such lyrics.
    Keywords: Attar, Narrative Lyric, Social Atmosphere, Individual Atmosphere, Symbolic Atmosphere
  • Reza Ghanbari Pages 173-192
    Russo-Iranian war made the poetry enjoy a new experience entering socio-political issues and react the important events of the time. These long and bloody wars that fought between the 17th and 19th centuries promoted some poets who were active within the framework of the school of "literary return" to react. By studying these reactions the great poets of this period can be classified in to two main groups: 1) the ones who were community-oriented, such as Mirza Abolqasem Qaem-Maqam and Neshat Isfahani who were among Iranian great politicians and had an analytical approach toward war; and 2) the ones who werent community-oriented, such as Sahab Isfahani and Vesal Shirazi who composed poems putting words together in praise of others. It has been tried, in present essay, to review the reaction of the poets who worked in the school of "literary return" to the Russo-Iranian war and the reflection of this great event in their works, studying their works and divans.
    Keywords: Return Literary School, Russo, Iranian War, Caucasus, Abbas Mirza, Fath-Ali Shah
  • Alireza Mahmoodi Pages 193-211
    Literary works intended for children and adolescents is one of the most extensive parts of any nation’s literature that holds an important role in preparing them enter the society. In this regard, religious and cultural institutions - particularly in Islamic societies - are among the most fundamental ones which have attracted especial attentions in children and adolescents fiction. This study has been accomplished to provide a better understanding of the methods have been used to introduce the ideological system and its reflection in child and adolescent fiction, thus, it has been tried to study this reflection, through a descriptive-analytic method and on the basis of Talcott Parson's theory of "structural Functionalism", in selected works of Hushang Moradi Kermani who is one of the most prominent Iranian authors of fiction for children and adolescents. The ideological system of selected fiction works have been studied, in present study, in two general formats: 1) Religious institutions, and 2) Folk beliefs. The results show that religious-cultural institutions, as one of the important fundamental institutions of the society, have been reflected in the works and religious issues stand at the center of author's attention due to the Islamic culture of Iranian society.
    Keywords: Ideological System, the Theory of Structural Functionalism, Child, Adolescent Fiction, Hushang Moradi Kermani
  • Hamidreza Salmani Pages 213-232
    There is a sentence by a butcher to Abusaeed in one of the stories of “Asrar-al-towhid” (Maqamat of Sheikh Abusaeed Abollkheir) that contains a “regretful” combination. Professor Shafie Kadkani believes, based on what he has written in the appendix to the book, that the “regretful” combination denotes “ridicule” and has described it; but according to the other sources, and based on the semantic structure of above-mentioned sentence it can be said that the combination means “oppression”, and the butcher intended to express the Sufi's parasitic manner of life. Besides citing evidences that confirm the mentioned meaning from other texts, it has been shown, in present paper and through a discussion on Sufi's provisions by their illuminations, that the more we get away from the earliest periods of Sufism, the illuminations get more important places in monastery system and engaging in manual jabs decreases among the Sufis. Meanwhile the approach of common people to Sufis and the situation made them to give illuminations are the other discussed issues.
    Keywords: Asrar-al-towhid, Regretful, Sufi's Jobs, Sufi's Provisions, Illuminations