فهرست مطالب

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 26 (پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی بهارمقدم، سید رسول حسینی* صفحه 7
    در این مقاله گزارشگری سود اصلی تجاری و ارتباط ارزشی آن در خصوص شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرارگرفته است. به منظور آزمون ارتباط ارزشی نسبی و افزایشی از رگرسیون سطوح قیمت و سطوح بازده که بر مبنای الگوی اولسون (1995) قرار دارد، استفاده شده است. در همین راستا، از بین شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران، تعداد 72 شرکت انتخاب شده و اطلاعات آنها برای سال های بین 1382 تا 1393 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج رگرسیون سطوح قیمت نشان داد که سود اصلی تجاری در مقایسه با اقلام مستثنی شده از سود اصلی تجاری، از ارتباط ارزشی افزایشی برخوردار است. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون سطوح بازده بیان کننده این مطلب می باشد که سود اصلی تجاری در مقایسه با اقلام مستثنی شده از سود اصلی تجاری از ارتباط ارزشی افزایشی برخوردار نیست. در خصوص ارتباط ارزشی نسبی نیز نتایج آزمون ونگ (1989) در رگرسیون سطوح قیمت نشان داد که سود اصلی تجاری در مقایسه با سود پایه از ارتباط ارزشی نسبی بیشتری برخوردار نیست. در رگرسیون سطوح بازده نتایج آزمون ونگ حاکی از این بوده است که سود اصلی تجاری در مقایسه با سود پایه دارای ارتباط ارزشی نسبی بیشتری بوده است.
    کلیدواژگان: سود پیش بینی شده، سود اصلی تجاری، اقلام مستثنی شده از سود اصلی تجاری، ارتباط ارزشی
  • بیتا مشایخی*، مصطفی دلدار صفحه 33
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین مدیریت مالیات و مدیریت سود در گروه های تجاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از الگوی رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. نتیجه بررسی 126 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1387 الی 1393، حاکی از آن است که بین مدیریت سود و مدیریت مالیات، رابطه منفی معنادار وجود دارد. یافته های تحقیق نشان داد که شرکت های عضو گروه های تجاری در مقایسه با شرکت های مستقل سودشان را بیشتر مدیریت می کنند. همچنین، گروه های تجاری متنوع در مقایسه با شرکت های مستقل مدیریت سود بیشتری دارند. علاوه بر این، به نظر می رسد با افزایش مالکیت اصلی در فرعی مدیریت سود بالاتری اتفاق خواهد افتاد. در بخش انگیزه، نتایج تحقیق نشان می دهد که مدیریت سود راهبردی گروه های تجاری (متنوع و غیر متنوع) در پاسخ به انگیزه های مالیاتی است. بویژه، به نظر می رسد که اقلام تعهدی اختیاری شرکت های عضو گروه های تجاری به طور قابل توجهی به نرخ موثر مالیاتی وابسته است. در نهایت، نتایج نشان می دهد که مدیریت سود به طور خاص از طریق معاملات درون گروهی انجام می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، گروه های تجاری، مدیریت مالیات، نرخ موثر مالیاتی
  • مهدی صالحی*، جواد اورادی، زینب سالاری فورگ صفحه 59
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر وجود کمیته حسابرسی و ویژگی های آن بر تاخیر گزارش حسابرسی می پردازد. این ویژگی ها شامل تخصص مالی، تجربه، جنسیت، اندازه و استقلال کمیته حسابرسی است. در این راستا تاثیر وجود کمیته حسابرسی بر تاخیر گزارش حسابرسی در بازه زمانی قبل و بعد از تصویب دستورالعمل کنترل های داخلی، طی سال های 1388 تا 1393 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج بر اساس 54 شرکت از طریق داده های ترکیبی به روش تابلویی، رابطه معناداری بین وجود کمیته حسابرسی و تاخیر گزارش حسابرسی نشان نداد. در ادامه تاثیر ویژگی های کمیته حسابرسی بر تاخیر گزارش حسابرسی در بازه زمانی بعد از تصویب دستورالعمل کنترل های داخلی، طی سال های 1391 تا 1393 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی 142 شرکت از طریق داده های ترکیبی به روش تابلویی، بیانگر آن است که بین تخصص مالی و تجربه کمیته حسابرسی با تاخیر گزارش حسابرسی، رابطه معنادار منفی وجود دارد. درحالی که رابطه دیگر ویژگی های کمیته حسابرسی با تاخیر گزارش حسابرسی معنادار نیست.
    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، ویژگی های کمیته حسابرسی، تاخیر گزارش حسابرسی، تئوری نمایندگی
  • مریم دولو*، حمیدرضا فرتوک زاده صفحه 85
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر نقدشوندگی بر قیمت گذاری ریسک غیر سیستماتیک در پاسخ به چرایی ظهور معمای نوسان پذیری غیرسیستماتیک و آزمون نقدشوندگی به عنوان خاستگاه رابطه ریسک مذکور و بازده مقطعی سهام است. به منظور آزمون اثر مذکور توامان از رویکردهای تحلیل پرتفوی و الگوی فاما- مک بث (1973) استفاده می گردد. لذا، نمونه ای مشتمل بر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شده و طی دوره زمانی 1378 تا 1389 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش حاضر ضمن تایید معمای نوسان پذیری غیرسیستماتیک نشان می دهد توان توضیحی ریسک غیرسیستماتیک به منظور تبیین تغییرات مقطعی بازده سهام متاثر از عامل نقدشوندگی تقویت می گردد. با این حال، تاثیر ریسک غیرسیستماتیک بر بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران مغلوب اثر نقدشوندگی نبوده و شواهدی دال بر انتساب منشا قیمت گذاری ریسک غیرسیستماتیک به نقدشوندگی یافت نگردید. یافته اخیر حساسیت چندانی نسبت به نحوه اندازه گیری ریسک غیرسیستماتیک، مساله معاملات اندک (اعمال محدودیت های حداقل روز معاملاتی)و الگوی وزنی محاسبه بازده پرتفوی نداشته و کماکان برقرار است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری دارایی، نقدشوندگی، اثر ریسک غیرسیستماتیک
  • غلامحسین مهدوی، علی اصغر دهقانی سعدی* صفحه 107
    از آنجا که سرمایه گذاران به تاخیر زمانی در ارائه صورت های مالی به وسیله شرکت ها، واکنش نشان داده و این موضوع باعث تجدیدنظر در انتخاب مکان سرمایه گذاری آنان خواهد شد؛ از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تجربی نقش میانجی گری تاخیر غیرعادی در ارائه گزارش حسابرسی در تبیین رابطه بین کیفیت سود و ارزش 98 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای بازه زمانی1392-1383 است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی برای آزمون فرضیه ها از الگو ی معادلات ساختاری استفاده شده است. پس از بررسی و آزمون داده ها، نتایج نشان داد که رابطه ای منفی و معنادار بین کیفیت سود و تاخیر غیرعادی در ارائه گزارش حسابرسی وجود دارد. هم چنین، نتایج حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار بین تاخیر غیرعادی در ارائه گزارش حسابرسی و ارزش شرکت است. افزون بر این، رابطه میانجی گری تاخیر غیرعادی در ارائه گزارش حسابرسی در تبیین رابطه بین کیفیت سود و ارزش شرکت تایید شد. بنابراین، می توان بیان کرد که کیفیت ضعیف سود، افزایش تاخیر در گزارش حسابرسی را به همراه دارد و این امر باعث تعدیل منفی (کاهش) در ارزش شرکت به وسیله سرمایه گذاران خواهد شد.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، تاخیر غیرعادی در ارائه گزارش حسابرسی، ارزش شرکت، الگوی معادلات ساختاری
  • داریوش فروغی*، هادی امیری، محمد زمانی بختیاروند صفحه 131
    مدیریت ممکن است از طریق اجتناب مالیاتی، به دنبال گزارشگری مناسب تر سود باشد تا از این طریق تصویر مطلوبی از عملکرد شرکت ارائه کند. البته مدیران توانا به دلیل هزینه فرصت از دست رفته ناشی از اجتناب مالیاتی، کمتر درگیر فعالیت های اجتناب مالیاتی می شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر توانایی مدیریتی بر اجتناب مالیاتی می باشد. بدین منظور نمونه ای متشکل از 91 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بین بازه زمانی 1384 تا 1392 استفاده شده است. در این پژوهش، معیار توانایی مدیریتی، بخشی از کارآیی شرکت است که تحت تاثیر عوامل ذاتی شرکت قرار نمی گیرد و از طریق الگوی تحلیل پوششی داده ها محاسبه شده است. همچنین میانگین مجموع وجه نقد پرداختی سه سال آتی تقسیم بر مجموع مالیات سه سال آتی به عنوان نماینده اجتناب مالیاتی در نظر گرفته شده است. در نهایت آزمون فرضیه پژوهش با استفاده از رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر داده های ترکیبی انجام شده است. نتایج حاکی از وجود تاثیر منفی و معنادار توانایی مدیریتی بر اجتناب مالیاتی در طول دوره مورد مطالعه بوده است.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریتی، کارآیی شرکت، اجتناب مالیاتی، نرخ موثر مالیات نقدی
  • عباس افلاطونی*، حسن زلقی، حامد کمرئی صفحه 151
    این پژوهش، رابطه بین محافظه کاری مشروط و نامشروط حسابداری را با میزان تامین مالی از بانک ها و موسسات مالی، در نمونه ای متشکل از 138 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1384 تا 1393 بررسی می کند. همچنین، در این پژوهش، میزان تاثیر محافظه کاری مشروط و نامشروط در اخذ تسهیلات مالی از بانک ها و موسسات مالی، مقایسه شده است. به منظور سنجش محافظه کاری مشروط از معیار خان و واتز (2009) و برای اندازه گیری محافظه کاری نامشروط، از معیار بیور و رایان (2000) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که با افزایش محافظه کاری مشروط و نامشروط، حجم تسهیلات دریافتی شرکت ها از بانک ها و موسسات مالی افزایش می یابد. به بیان دیگر، بانک ها و موسسات مالی، تمایل بیشتری به اعطای وام به شرکت هایی دارند که درجه بالاتری از محافظه کاری را اعمال می نمایند. همچنین، یافته های پژوهش نشان می دهند که محافظه کاری مشروط نسبت به محافظه کاری نامشروط، تاثیر بیشتری بر حجم تسهیلات دریافتی شرکت ها از بانک ها و موسسات مالی دارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری مشروط، محافظه کاری نامشروط، تامین مالی، بانک ها و موسسات مالی
|
  • Mehdi Baharmoghadam, Seyyed Rasoul Hosseini* Page 7
    In this paper, headline earnings reporting and it’s value relevance components have been studied, using data from companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE). To test the relative and incremental value relevance, regressions for price and return levels within Ohlson (1995) model were used.
    The data from a sample of 72 companies listed in the TSE, in the period 2003 to 2014, was used. The results of price levels regression showed that the headline earnings, in contrary to the headline earnings exclusions, have incremental value relevance. Also, the results of return levels regression, indicated that the headline earnings, in contrary to headline earnings exclusions, lack incremental value relevance. For relative value relevance, the test results of Vuong (1989) in price levels regression showed that the headline earnings have not relative value relevance more than basic earnings. This test in return levels regression showed that the headline earnings have relative value relevance more than basic earnings.
    Keywords: Pro Forma Earnings, Headline Earnings, Headline Earnings Exclusions, Value Relevance
  • Bita Mashayekhi*, Mostafa Deldar Page 33
    The aim of this research was to investigate the relationship between tax management and earnings management in business groups in the companies listed in the Tehran Stock Exchange, (TSE). To test the study hypotheses, the multiple linear regression model was used. The results from 126 companies listed in the TSE in the period 2007 to 2014 showed that there exists a significant negative relationship between earnings management and tax management.
    Findings of this study indicated that the firms in business groups, compared with independent firms, concentrate on management of their earnings, more. Also, firms in diversified business groups, compared with independent firms, have more earnings management. Moreover, it seems that the increase in ownership share in main company in subsidiary results in more earnings management. With regard to motivation for earnings management, the results indicated that strategic earnings management in business groups, diversified and non-diversified, is in response to tax incentives. In particular, it seems that discretionary accruals in firms in business groups significantly depends on the effective tax rate. Finally, the results showed that earnings management are carried out specifically through the intra-group transactions.
    Keywords: Earnings Management, Business Groups, Tax Management, Effective Tax Rate
  • Mehdi Salehi*, Javad Oradi, Zeinab Salari Forg Page 59
    This study examines the impacts of the existence of audit committee and its characteristics on audit report lag. The characteristics consist of audit committee’s financial expertise, experience, gender, size, and independence. The impact of audit committee on audit report lag was investigated before and after the adoption of internal control guideline in the period from 2008 to 2014.
    Using a sample of 54 firms in a combined panel data, the results showed that there is no significant relationship between the existence of audit committee and audit report lag. Furthermore, the impact of audit committee characteristics on audit report lag in the period after the adoption of internal control guideline, during the years from 2012 to 2014, were examined. The results from studying 142 firms in a model of combined panel data showed that there is a significant negative relationship between audit committee financial expertise and experience with audit report lag. The examination for the other audit committee characteristics showed no significant relationship between them and audit report lag.
    Keywords: Audit Committee, Audit Committee Characteristics, Audit Report Lag, Agency Theory
  • Maryam Davallou*, Hamid Reza Fartookzadeh Page 85
    This paper is aimed to investigate liquidity effects on unsystematic risk pricing to explain the reasons of unsystematic volatility puzzle, and test liquidity as the origin of unsystematic risk and stock return. In order to examine the liquidity effect, portfolio study and Fama-MacBeth regression were implemented. A sample consisted of listed firms in the Tehran Stock Exchange, TSE, was selected and examined in the period 1999 to 2010.
    The results of this study confirmed the existence of unsystematic volatility puzzle, and indicated that the explanatory power of unsystematic risk in illuminating cross sectional changes in stock returns could be supported by liquidity effects. Nevertheless, the effects of unsystematic risk on stock returns in the TSE were not determined by liquidity variation, and that there was no evidence of attributing the origin of changes in unsystematic risk pricing to liquidity variation. This finding was not sensitive to unsystematic risk measurement, thin trading and weighting scheme of portfolio return calculation.
    Keywords: Asset Pricing, Liquidity, Unsystematic Risk Effect
  • Gholam Hossein Mahdavi, Ali Asghar Dehghani Saadi Page 107
    Since investors react to delay in presentation of financial statements by firms, and this leads to reconsidering their investment locations, this study concentrated on empirical investigation of the role of mediator of abnormal audit report delay in explaining the relationship between earnings quality and firm value. In this study a sample of 98 companies listed in the Tehran Stock Exchange, in the period 2004-2014, was selected.
    This study is an applied research and uses the structural equation model to test the hypotheses. The results, after passing tests, suggested that there is significant negative relationship between earnings quality and abnormal audit report delay. Also, the results indicated that there is significant negative relationship between abnormal audit report delay and firm value. Additionally, the role of mediator of abnormal audit report delay was confirmed in explaining the relationship between earnings quality and firm value. Therefore, it could be concluded that poor quality of earnings leads to increase in audit report delay, and this leads to a negative adjustment (decrease) in firm value by investors.
    Keywords: Earning Quality, Abnormal Audit Delay, Firm Value, PLS
  • Darioush Forougi*, Hadi Amiri, Mohammad Zamani Bakhtiyarvand Page 131
    Management by tax avoidance may follow appropriate reporting that presents the firm with more profit than reality, and to show a good delineation of firm proceeds. However, able managers are less involved in tax avoidance action because of its opportunity cost. The aim of this study is examining the effects of management ability on tax avoidance. A sample of 91 firms accepted in the Tehran Stock Exchange from 1384 to 1392 was selected.
    In this study management ability criterion was considered a part of firm efficiency which was not affected by inherent factors, and was calculated by data envelopment analysis method. Also, the average of cash payment in the next three years divided to the average of taxes in the same period was regarded as tax avoidance criterion. Finally, test of hypothesis was carried on by synthetic regression. The result showed that management ability has significant negative relationship with tax avoidance.
    Keywords: Managerial Ability, Firm Efficiency, Tax Avoidance, Cash Effective Tax Rate
  • Abbas Aflatooni*, Hassan Zalaghi, Hamed Kamarei Page 151
    This research investigates the relationship between conditional/ unconditional accounting conservatism and the amount of financing through banks and financial institutions, in a sample of 138 firms listed in the Tehran Stock Exchange, from 2005 to 2013. This study also compares the impacts of conditional/ unconditional conservatism on the amount of loans received from banks and financial institutions. To measure the conditional and unconditional conservatisms, the criteria introduced by Khan and Watts (2009) and Beaver and Ryan (2000), respectively, were used.
    The results showed that increasing the degree of conditional/ unconditional conservatism leads to increasing in the volume of loans received from banks and financial institutions. In other words, banks and financial institutions are more eager to grant loans to the firms that accept higher degree of conservatism. Also, the results indicated that, compared with the unconditional conservatism, conditional conservatism has higher impact on the volume of loans received from banks and financial institutes.
    Keywords: Conditional Conservatism, Unconditional Conservatism, Financing, Banks, Financial Institutions