فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم حبیب اللهی*، محمد سلطانی زاده صفحات 1-10
    مقدمه
    اختلال بدشکلی بدن یکی از اختلالات شایع دوران نوجوانی است که با اشتغال ذهنی به وجود نقص جسمانی در بدن مشخص می شود.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی، اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد بر وسواس فکری- عملی نوجوانان دختر دارای اختلال بدشکلی بدن بود .
    مواد روش ها
    این پژوهش به روش کارآزمایی بالینی و روش نمونه گیری تصادفی بر روی نوجوانان دختر شهرستان نجف آباد در سال 1393 که بر اساس ملاک های چهارمین ویراست راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی و مقیاس اصلاح شده ی اختلال وسواسی جبری ییل- براون برای اختلال بدشکلی بدن (YBOCS-BDD) مبتلا به این اختلال بودند، انجام شد. تعداد30 نفربه عنوان نمونه انتخاب و در دوگروه کنترل وآزمایش به روش تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 8جلسه هفتگی تحت مداخله پذیرش و تعهد قرار گرفتند در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان مبتنی برپذیرش وتعهد موجب کاهش معناداردروسواس های فکری- عملی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد (P < 0/01).
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر وسواس فکری،وسواس عملی و وسواس های فکری- عملی نوجوانان دختر دارای اختلال بدشکلی بدن موثر است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد، اختلال بدشکلی بدن، وسواس فکری، عملی
  • مختار عارفی*، پروین محمدی صفحات 12-22
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر رابطه ی خود ارزشمندی و سبک های ارتباطی با سازگاری زناشویی در زنان بود.
    روش
    در این مطالعه همبستگی، نمونه پژوهش 148 نفر ( زن متاهل) والدین فرزندانی که در مراکز مهد کودک و پیش دبستانی شهرستان قروه در سال 1394 بودند، به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. در این مطالعه از مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر، (1976)، پرسش نامه خود ارزشمندی( کروکرولف،2003) و پرسش نامه سبک های ارتباطی( کریستنسن و سالاوی،1984) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد خود ارزشمندی به صورت کلی ارتباطی ارتباط معناداری بوجود نیامد اما بعد بیرونی خود ارزشمندی(صلاحیت و شایستگی علمی، رقابت و سبقت جویی، ظاهر و تایید دیگران) با سازگاری زناشویی رابطه معنادار و منفی داشت. همچنین نتایج نشان داد بین سبک های ارتباطی و سازگاری زناشویی رابطه معنادار وجود دارد. به این صورت که بین نمرات سبک سازنده متقابل و سازگاری زناشویی رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد و همچنین بین سبک اجتنابی و سبک توقع / کناره گیری با سازگاری زناشویی رابطه ی معنی داری و معکوسی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد بعد بیرونی خود ارزشمندی بر سازگاری زناشویی اثر منفی داشت .همچنین سبک های ارتباطی( ارتباط سازنده متتقابل) زنان به طور مستقیم بر سازگاری زناشویی اثر مثبت دارد و سبک اجتنابی و سبک توقع / کناره گیری بر سازگاری زناشویی اثر منفی دارد. مشاوران خانواده می توانند آموزش سبک ارتباطی سازنده متقابل و تقلیل اثر بعد بیرونی خود ارزشمندی بر سازگاری زناشویی را آماج مداخلات درمانی خویش قرار دهند.
    کلیدواژگان: خود ارزشمندی، سبک های ارتباطی، سازگاری زناشویی، زنان
  • سامان صادق پور *، شهرام محمدخانی، جعفر حسنی صفحات 23-34
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی OCD براساس متغیرهای باورهای فراشناختی و راهبردهای کنترل فکر انجام شده است.
    روش
    نمونه ای شامل 433 نفر از شهروندان شهرستان اشنویه (شامل 176 زن و 257 مرد) بود که بصورت در دسترس انتخاب و به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های وسواس سنج مادزلی (MOCI)، باورهای فراشناختی ولز (MSQ-30) و راهبردهای کنترل فکر (TCQ) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها، از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین باورهای فراشناختی و راهبردهای کنترل فکر با علایم وسواسی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. از میان خرده مقیاس ها، کنترل ناپذیری و خطر، تنبیه، نگرانی و اطمینان شناختی به ترتیب بهترین پیش بینی کننده های علایم وسواسی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش با تایید نقش باورهای فراشناختی و کنترل فکر در علایم وسواسی، می تواند تغییر و اصلاح باورهای فراشناختی و راهبردهای کنترل ناسازگارانه را به منظور کنترل علایم این اختلال توجیه کند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، باورهای فراشناختی، راهبردهای کنترل فکر
  • محمدرضا خدابخش *، فریبا کیانی صفحات 33-44
    مقدمه
    همدلی و هوش هیجانی ویژگی های بسیار ارزشمند انسانی هستند که وجود آن ها در افراد یا نقص آن ها در تعدادی از آسیب شناسی های روانی، حجم عظیمی از تحقیقات را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که مطالعه صفت های شخصیتی نامطلوب به ویژه خصیصه غیر بالینی سایکوپاتی نیزدر دهه های اخیر توجه تحقیقات را به خود جلب کرده است.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش نقص همدلی و هوش هیجانی در پیش بینی ساختار شخصیتی غیربالینی سایکوپات بود.
    روش
    این مطالعه مقطعی بر روی 565 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران و علامه طباطبائی که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند، انجام گردید. شرکت کنندگان به مقیاس همدلی عاطفی، مقیاس هوش هیجانی و مقیاس خودگزارش دهی سایکوپاتی لوینسون پاسخ دادند. داده ها با استفاده از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین نقص همدلی و هوش هیجانی با ساختار شخصیتی غیربالینی سایکوپات همبستگی درونی معنی داری وجود دارد (01/0P<). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای همدلی و هوش هیجانی به ترتیب 31% و 20% از ساختار شخصیتی غیربالینی سایکوپات را بطور معنی داری پیش بینی کردند (01/0P<).
    نتیجه گیری
    نقایص همدلی و هوش هیجانی می توانند بخشی از واریانس ساختار شخصیتی سایکوپات غیربالینی را تبیین کنند. علاوه بر این، کاربرد های نظری و تجربی یافته های پژوهش حاضر بحث خواهد شد. کلید واژه :همدلی، هوش هیجانی، سایکوپات، پردازش هیجان
    کلیدواژگان: همدلی، هوش هیجانی، سایکوپات، پردازش هیجان
  • فریبا موسوی* صفحات 45-57
    مقدمه
    معلمان به واسطه ماهیت شغلی خود، با مشکلات عدیده ا ی(پرحجمی کار، افت تحصیلی دانش آموزان، حقوق و مزایای ناکافی،... ) مواجه هستند، که این مشکلات همگی بر سلامت آنها تاثیرگذار بوده و با استمرار این مشکلات آسیب پذیری آنها را بالا برده و نهایتا ممکن است منجر به بیماری و کاهش امید به زندگی در میان آنان شود.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، اثربخشی معنادرمانی گروهی بر امید به زندگی دبیران زن دبیرستان های شهرستان میانه در سال تحصیلی 91-1390 بود.
    روش
    در این پژوهش از روش تحقیق نیمه تجربی طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شده است. برای این منظور پس از نمونه گیری از جامعه آماری 200 نفره دبیران، تعداد 60 نفر از دبیران زن دبیرستانها به شیوه ی در دسترس انتخاب و از این تعداد 30 نفر در گروه آزمایش و 30 نفر در گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. روش معنادرمانی گروهی طی هشت جلسه هر هفته دو جلسه برای گروه آزمایش اجراشد و به گروه کنترل ، آموزشی داده نشد. همه آزمودنی ها قبل از آغاز آموزش و پس از آن، آزمون امید به زندگی میلر را پر کردند. در مرحله بعد جهت سنجش ماندگاری آموزش های داده شده پس از 1 ماه آزمون پیگیری امید به زندگی اجرا گردید . برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس دوطرفه همبسته استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس نشان می دهد که میزان امید به زندگی در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری دارد p<0. 001) (. همچنین پس از اجرای جلسات، پیگیری با فاصله ی یک ماه ، سودمندی معنادرمانی گروهی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می دهد که می توان از روش معنادرمانی گروهی به عنوان روشی مستقل ویا در کنار سایر درمان ها در جهت افزایش امید به زندگی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی گروهی، امید به زندگی، دبیران دبیرستان
  • الهام نظامی پور*، حسن احدی صفحات 57-68
    هدف
    ابتلاء به بیماری مزمن کلیه با افت شدید کیفیت زندگی همراه است و امید به زندگی نقش بسزایی در بهبود کیفیت زندگی بیماران دیالیزی دارد. در این پژوهش، نقش میانجی گرانه امید به زندگی بر رابطه عامل های روان نژندی و برون گرایی و کیفیت زندگی بیماران دیالیزی بررسی شد.
    روش
    در یک بررسی از نوع همبستگی، 100 بیمار دیالیزی از بیمارستان های استان قم به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و شرکت کنندگان مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، امید به زندگی و ویژگی های شخصیت نئو را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج معادلات ساختاری نشان داد که امید به زندگی در رابطه بین دو عامل روان نژندی و برون گرایی نقش واسطه ای دارد؛ بدین معنی که روان نژند ی اثر غیرمستقیم منفی و برون گرایی اثر غیرمستقیم مثبت به واسطه امید به زندگی بر کیفیت زندگی دارند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، عامل های روان نژندی و برون گرایی نقش مهمی بر امید به زندگی و نهایتا کیفیت زندگی بیماران دیالیزی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: روان نژندی، برون گرایی، کیفیت زندگی، بیماران دیالیزی، امید به زندگی
  • سعید عباسی* صفحات 69-81
    مقدمه
    صرع بیماری نسبتا شایع عصبی دوران کودکی است. این اختلال بر روی توانایی های کودکان مبتلا و عملکرد آنان تاثیر گذاشته و سلامت روانی آنان را تحت الشعاع قرار می دهد.
    هدف
    این پژوهش تعیین اثر بخشی بازآموزی اسنادی بر سلامت روان کودکان پسر با اختلال صرع بود.
    روش
    در این مطالعه شبه آزمایشی از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. از جامعه آماری کودکان مصروع عضو انجمن صرع ایران، 20 نفر کودک پسر با اختلال صرع به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه سلامت عمومی [گلدبرگ و هیلر، 1979] استفاده شد. گروه آزمایش طی 11 جلسه تحت [به مدت 45 دقیقه و هفته ای دو جلسه] آموزش قرار گرفتند سپس نتایج با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که مداخله بازآموزی اسنادی نشانه های جسمانی، اضطراب و بیخوابی، اختلال در عملکرد اجتماعی، افسردگی گروه آزمایش پس از مداخله آموزشی به طور معنادار [ 001/0P<] در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت.
    بحث و نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که آموزش بازآموزی اسنادی موجب افزایش سلامت روان کودکان مصروع می شود و به نظر می رسد که این روش مداخله مناسبی برای ارتقا سلامت روان کودکان پسر با اختلال صرع به شمار می رود.
    کلیدواژگان: صرع، سلامت روان، بازآموزی اسنادی
|
  • Azam Habibollahi*, Mohammad Soltanizadeh Pages 1-10
    Introduction
    Body dysmorphic disorder is one of the common disorders in which adolescents by a preoccupation with physical defects in the body is identified.
    Purpose
    The aim of this research was to evaluate The effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on obsessions-compulsions in najafabad girl adolescents with body dysmorphic disorder.
    Methods
    In this clinical trial and randomly on girls in the city of Najafabad in 2014 on the basis of DSM-IV-TR diagnostic criteria for BDD and were randomly assigned to either experimental or control group. The Yale-Brown obsessive compulsive scale modified for body dysmorphic disorder (BDD-YBOCS). The experimental group received 8 weekly acceptance and commitment therapy intervention sessions. The control group was in the waiting list until end of the follow up. The same measures were used for post-test and follow up. It was utilized multivariate analysis of covariance method using SPSS.18 for analysis of data.
    Funding: the result of significant differenee of body dissatisfaction between control and experimental groups(P
    Results
    Acceptance and commitment therapy and has effect on obsessions-compulsions adolescents with body dysmorphic disorder.
  • Mokhtar Arefi*, Parvin Mohammadi Pages 12-22
    Introduction
    One of the most important roles of the studies and researches conducted on the family and espousal relationships has been devoted to the marital adjustment. Different surveys and studied have found that various factors such as personal characteristics and communication skills have affected the quality of the marital adjustment a lot.
    Objectives
    The main purpose of the present study is to have a survey on the relationship between self-worth and communication styles and the marital adjustment.
    Methodology
    The present study is a correlational survey. Its subjects included 148 married women who were the parents of the children studying in the kindergartens and pre-school centers in Ghorveh in the year 1394.The sampling procedure was a cluster sampling method. In this survey three marital adjustment scales were used: Dyadic Adjustment Scale (1976), Contingencies Self-Worth Questionnaire (Crocker & Wolfe, 2003) and the Communication Style Questionnaire (Christenson & Sullaway, 1984).
    Results
    The results of the survey showed that there is no significant correlation between self-worth and marital adjustment in general but the external aspects of self-worth (scientific qualification and competency, competition and competitiveness, appearance and being approved by others) had a significant negative correlation with the marital adjustment. The results also indicated that there is significant correlation between communication styles and marital adjustment in a way that there was a significant positive correlation between the scores of the interactive constructive style and marital adjustment but there was a significant negative relationship between the scores of the avoidant style and demand/withdraw style and marital adjustment.
    Conclusion
    The results of the present survey show that the external self-worth has a significant negative effect on the marital adjustment. In addition, communication styles (interactive constructive communication) of women have significant positive effects on marital adjustment directly but avoidant style and demand/withdraw style have significant negative effects on the marital adjustment. Family counselors can actively involve themselves in instructing the mutual interactive constructive styles and try to reduce the effects of the external self-worth on the marital adjustment in their own treatments and interventions.
    Keywords: Self-worth, Communication Styles, Marital Adjustment, Women
  • Saman Sadeghpour*, Shahram Mohammadkhani, Jafar Hasani Pages 23-34
    Background
    Studies show that unwanted intrusive thoughts occur to most people that is a common phenomenon in itself. Trying to control the intrusive thoughts and misinterpretations of thoughts that gives the pathological aspects to common thought.
    Objective
    The aim of the current study was to predict OCD on the basis of metacognitive belief's and thought control strategie's variables.
    Method
    A sample of 433 Oshnaviyeh citizens 176 women and 257 men) were conveniently selected and answered Metacognition Questionnaire-30 (MCQ-30), Thought Control Questionnaire (TCQ) and Maudsley Obsessive Compulsive Inventory (MOCI). Data were analyzed using Pearson correlation and stepwise regression analysis.
    Result
    Results indicated that metacognitive beliefs and thought control strategies were positively correlated with obsessive- compulsive symptoms. Among the subscales, uncontrollability and danger, punishment, worry and cognitive confidence were the best predictors of obsessive symptoms.
    Conclusion
    Result of this study emphasizing the role of metacognitive beliefs and thought control strategies in obsessive compulsive symptoms, can justify the change and modify maladaptive metacognitive beliefs and control strategies in order to control the disorder symptoms.
    Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder, Metacognitive Beliefs. Thought Control Strategies
  • Mohammad Reza Khodabakhsh*, Fariba Kiani Pages 33-44
    Introduction
    Empathy and emotional intelligence are great valued human characteristics which presence of those in individuals, and that absence in of psychopathologies, has attracted a major deal of research interest. The study of aversive personality traits has received great interest in the past decade, particularly the non-clinical traits of psychopathy.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the impairments of empathy and emotional intelligence in non-clinical psychopathy.
    Method
    This study was cross-sectional. The population was the entire student of Allameh Tabataba’i University and university of Tehran. The sample was 565 students who were selected by multiple cluster sampling. The instruments utilized in this study included the questionnaires of emotional empathy scale, emotional intelligence scale and self reported psychopathy. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression.
    Results
    Results showed that there was significant internal correlation among empathy, emotional intelligence impairments and non-clinical psychopathy (p
    Conclusion
    Empathy and emotional intelligence deficits can explain part of the variance in non-clinical psychopathy. In addition, will discuss the present study's theoretical and empirical implication.
    Keywords: empathy, emotional intelligence, psychopathy, emotion processing
  • Fariba Moosavi Pages 45-57
    Introduction
    teachers through the nature of their job, the problems of the (voluminous work, academic decline, inadequate wages and benefits ...) face these problems all on their health impact and the continuing injury problems raise their socialization and ultimately may lead to disease and reduced life expectancy among people.
    Objective
    The purpose of this study, the effectiveness of Logo therapy group on hope to life of the high school teachers of the miyaneh province in the years 1390-1391.
    Materials And Methods
    In this study of the method of this quasi-experimental research pre-test and post-test and follow-up with group control is used. For this purpose after sampling of statistical society that includes 200 members of teachers, high school teachers 60 to Stratified random sampling method selected and the number 30 in the experimental group and 30 in the control group were placed randomly. Logo therapy group of the 8th session, two sessions per week for the experimental group was was performed and the control group received no training. All participants before the start of training and after, the questionnaire of milers hope to life’s testing completed. The next step was to measure survival training after 1 month follow-up test was performed hope to life. SPANOVA was used to analyze the data.
    Results
    The results Analysis of variance showed that hope to life at pretest, posttest, and follow significant difference (p
    Conclusion
    The results show that can of the Logo therapy group as an independent method or in conjunction with other therapies in the direction to increase hope to life Used.
    Keywords: Logo therapy group, hope to life, high school teachers
  • Elham Nezamipour*, Hasan Ahadi Pages 57-68
    Background
    Chronic renal disease is highly associated with reduced quality of life and hope has an important role in improving the quality of life of dialysis patients. The study aimed to examine the mediating role of hope on the relationship between neuroticism and extraversion factors and quality of life in dialysis patients.
    Method
    In a correlative study, 100 dialysis patients from Qom hospitals were selected by cluster random sampling and participants completed quality of life, Snyder hope scale and NEO personality inventory. Data were analyzed by using a Structural Equation Modeling.
    Results
    The structural equation model revealed that hope has mediating role in relationship between neuroticism and extraversion factors and quality of life in dialysis patients.
    This means that neuroticism has negative indirect effect and extraversion has positive indirect effect due to hope on quality of life.
    Conclusion
    Based on the results of this study, neuroticism and extraversion factors play an important role in the hope of dialysis patients that have an impact on the quality of life for dialysis patients.
    Keywords: neuroticism, extraversion, quality of life, dialysis patients, hope
  • Saeid Abbasi Pages 69-81
    Background
    Epilepsy is relatively a common neurological disease in childhood. This disorder affects the ability of the children, their performance and their mental health.
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate effectiveness of attributive retraining on epileptic children’s mental health.
    Methods
    In this quasi-experimental study a pre-test post-test design with control group was used. From the statistical population of Iran epilepsy association, 30 epileptic children [17 boys and 13 girls] were selected by accessible sampling and were divided in experimental and control group. General health questionnaire [Goldberg and Hiller, 1979] was used in this study. Experimental group were trained during 11 sessions [each session was 45 minutes and two sessions in each week] then the results were analyzed by Multi variable covariance analysis.
    Results
    The results of analysis of covariance showed that physical symptoms, anxiety and insomnia, disorder in social function, depression was reduced significantly [p>0/01] after attribution retraining intervention in comparison with control group.
    Discussion
    It can be concluded that attributive retraining can increase epileptic children’s mental health and it seems that it would be an appropriate intervention for increasing epileptic children’s mental health.
    Keywords: epilepsy, mental health, attributive retraining