فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال پنجم شماره 20 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نزهت احمدی، محبوبه اسماعیلی صفحات 5-36
    از قرن نهم، فضای استعاری و آرمانی مناسبی برای باز تولید گفتمان مهدویت به عنوان رکن اصلی تشیع فراهم شد. این گفتمان از طریق خرده گفتمان های گوناگون، موفق شد حاکمیت مستقر گفتمان تسنن را به حاشیه راند و با هژمونیک شدن و سلطه حکومت صفویه در قالب مهدویت غالیانه با دال مرکزی سلطنت و با دال ها و نشان های مختلف تشکیل شود. هم زمان با شکل گیری این گفتمان، فقهای شیعه، گفتمان مهدویت امامیه را با دال مرکزی امامت با نشانه های مختلف مفصل بندی کردند و با غیریت سازی، کوشیدند گفتمان مهدویت غالیانه را به حاشیه رانند. در این پژوهش تلاش شده است منازعات گفتمانی در متون تاریخی و فقهی، در نیمه نخستین عصر صفوی با تکیه بر چارچوب نظری لاکلا و موفه تحلیل و تفسیر و علت این تنازعات را بازگوکرد.
    کلیدواژگان: مهدویت، عصر غیبت، صفویه، متون فقهی، متون تاریخی
  • امیر اکبری* صفحات 37-65
    طاهریان اندکی پس از شهادت امام رضا7 بنای حکومتی در خراسان را برافراشتند که هنوز دل های مردم با خاطرات حضور امام در مرو توام بود. ولایتعهدی امام، فرصتی مغتنم بود که امکان آشنایی گسترده مردم با معارف شیعه فراهم آید. از این رو رویکرد طاهریان به تشیع افزون بر زمینه های پیشین خود، بیشتر می توانست متاثر از ارتباط و آشنایی آن ها با امام رضا7 در خراسان باشد. در این راستا شاید اقدام طاهر بن حسین در تمرد از خلافت و دعوت به سوی علویان به دلگرمی از حمایت مردم مرو بازمی گشت که پشتیبان علویان بودند. بررسی زمینه های ارتباط خانوادگی طاهریان با خاندان های حامی تشیع همچون خزاعه و عجلیان ری، به همراه عملکردهای مثبت آن ها در این باره، می تواند فرضیه گرایش به تشیع در میان این خاندان را تقویت کند. سیاست های طاهر و عبدالله حاکمان خراسان نیز در همسویی بیشتر با علویان قرار داشت. در کنار روایات متفاوت منابع درباره عملکرد دوسویه مثبت یا منفی طاهریان با تشیع، دلایلی مبنی بر همگرایی آن ها به سبب ضرورت اجتماعی یا برخورد شخصی با تشیع و علویان بیشتر به چشم می خورد. در راستای پاسخ به پرسش میزان ارتباط طاهریان با تشیع، تلاش می شود مجموع عوامل همسویی آنان با نقد دیدگاه های مربوط به این ارتباط بیشتر مورد توجه و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امام رضا، طاهریان، خراسان، تشیع، علویان
  • مریم سعیدیان جزی* صفحات 67-87
    اشراف و رجال قبیله ای تحت حمایت حکام و خلفای اموی و ساختار قبیله ای و زمینه های فرهنگی جاهلی، در دگرگونی های سیاسی و اجتماعی، نقشی موثری ایفا کردند. در این پژوهش نسبت میان یکی از این شخصیت ها با تاریخ تحولات اسلامی در قرن نخست هجری بررسی می شود.
    احنف بن قیس یکی از مشاهیر بنی تمیم است که منابع اسلامی اطلاعات پراکنده و ضد و نقیضی درباره او ارائه می دهند. بررسی ابعاد شخصیت احنف و ارزیابی گزارش های موجود پیرامون چگونگی و چرایی حضور وی و پیامدهای آن، مسئله اصلی این پژوهش به شمار می رود. سابقه حضور احنف به صدر اسلام و فتوح اسلامی بازمی گردد. وی از جمله روسای قبیله ای، فرماندهان نظامی و مشاهیر عراق است که در بصره سکنا گزید و به دلیل اتخاذ مواضع و ایستارهای متفاوت، مورد توجه قرار گرفته است. شخصیت احنف نمونه بارز خاستگاه قبیله ای، اندیشه های بدوی و تفردطلبی است که در ابعاد حیات اجتماعی و سیاسی جامعه اسلامی ریشه دوانده بود.
    شیوه این پژوهش، اسنادی، توصیفی و تحلیلی است که با استفاده از منابع اسلامی و به صورت مطالعه تاریخی انجام گرفته است. فایده این تحقیق از آن جهت است که با ارزیابی میزان همبستگی نقش انسان با تاریخ، بخشی از مسائل مهم تاریخ اسلام در این دوران پاسخ داده خواهد شد.
    کلیدواژگان: احنف بن قیس، تمیم، فتوح، بصره، اشرافیت قبیله ای، امویان
  • زهیر صیامیان گرجی* صفحات 89-113
    آگاهی تاریخی و دینی جوامع مسلمان از مبانی فرهنگ و عقاید اسلامی از متونی متاثر است که در قرون نخستین اسلامی تدوین و تصنیف شده اند. ماهیت سنت گرایانه فرهنگ مسلمانان باعث شده است فرآورده های مولفان این متون، به عنوان مبنا و معیارهای شناخت سنت اسلامی فهمیده شود. این در حالی است که بر اساس رویکرد تفسیری انتقادی، این متون ساختارهای روایی حاوی معناهایی گفتمانی‏ هستند که در موقعیت بافتاری قرون نخستین هجری برساخته شده اند. از آن جا که وضعیت بافتاری این قرون، سرشار از منازعات عقیدتی و سیاسی ملل و نحل بوده و متون نیز حامل سوگیری مولفان آن اند، با نگاه رئالیستی به آن ها، عملا آن منازعات و نگرش ها در اعصار دیگر بازتولید می شود.
    مسئله این نوشتار، پیشنهاد ایده ای روش‏شناسی برای بازخوانی آثار وقایع‏نگاران این دوران بر اساس رویکرد تاریخی است که بدین روش، معناهای عقیدتی تعبیه شده در این سازه های زبانی را بازیابی کند.
    کلیدواژگان: متون تاریخ نگاری اسلامی نخستین، رویکرد تفسیرگرایی، سنت گرایی اسلامی، بافت تاریخی، قالب های حکایی
  • محسن قاسم پور*، علی مهمان نواز صفحات 115-138
    دقت در تاریخ علم حدیث، بیان گر تحول و تطورات معنایی در مفهوم سنت در طول دو قرن نخست هجری است. تغییرات معنایی سنت در این دو قرن تحت تاثیر جریان های مختلف صورت گرفته است. اصحاب اثر، سنت را به مثابه سخنان پیامبر6 و صحابه و تابعین و سیره مسلمانان (بلاغات) می دانستند؛ اصحاب حدیث، دایره سنت را محدود کردند؛ اصحاب ارایت،[3] سنت را به معنای ایجاد فقهی تقدیرگرا و نظام مند برشمردند و سرانجام، اصحاب رای، سنت را به معنای نظام فقهی تدوین یافته با گرایش به رای گرایی پایه گذاری کردند.
    بدین منظور بناست این مطالعه را با رویکرد تاریخ انگاره ها بازشناسیم؛ یعنی تحولات معنایی سنت نبوی را به مثابه انگاره در طول دو قرن بررسی کنیم.
    دستاورد این پژوهش چنین است که انگاره سنت در طول زمان و در سرزمین های مختلف دچار تضییق و تحدید معنایی شده است؛ به گونه ای که سنت در ابتدا معنایی عام و سپس توسط شافعی معنایی مضیق یافته است.
    کلیدواژگان: سنت، بوم، اصحاب حدیث، اصحاب اثر، اصحاب ارایت، اصحاب رای
  • سید مهدی موسوی کوهپر *، حمید خانعلی، جواد نیستانی صفحات 139-158
    با توجه به اهمیت موضوع مرگ و معاد در جهان بینی اسلامی، مسئله تدفین و چگونگی آن از نگاه اسلام، جایگاهی ویژه دارد. اگرچه در زمینه ساخت قبور و نشانه های مرتبط با آن در مذاهب گوناگون اسلامی دیدگاه هایی متفاوت وجود دارد، پرسش پیش رو این است که این تفاوت ها در ایران به چه صورتی بروز و ظهور یافته اند؟ نگارندگان بر این باورند که در قبرستان های شناسایی شده از دوره های مختلف اسلامی ایران، شواهد و نشانه هایی به چشم می خورد که نگاه تقریبا نزدیکی در میان مذاهب گوناگون اسلامی در زمینه چگونگی ساخت یادمان های مربوط به مردگان وجود داشته است. گستردگی حوزه پراکنش، کتیبه ها و نقوش موجود بر سنگ قبرهای گهواره ای بیان گر آن است که این سنگ قبرها صرفا به جغرافیا، دوره سیاسی یا مذهب خاص محدود نبوده اند. وحدت شکل سنگ مزارهای مورد بررسی قرار گرفته، در حقیقت بیان گر وحدت سیاسی و عقیدتی مردمی است که زیر لوای اسلام زندگی می کردند. تنوع نقوش و تفاوت های جزئی فرم ها، گویای ویژگی های منطقه ای و تسامح مذاهب مختلف موجود در ایران اند.
    کلیدواژگان: دوران اسلامی، سنگ مزار، سنگ قبرهای گهواره ای، تزیینات محرابی، تزیینات قبه ای
|
  • Mahboobeh Esmaeili, Nozhat Ahmadi Pages 5-36
    Since the ninth century, a rich metaphoric and ideal space has been opened for reproduction of Mahdaviyat discourse; as the main pillar of Shi’ism. Via various sub-discourses, this discourse succeeded at marginalizing the dominant Sunni discourse. With Safavid dynasty gaining domination and hegemony, a radical strand of Mahdaviyat was organized around the nodal point of monarchy and with various nodes and signs. Concurrent with formation of this discourse, Shia intellectuals strived to push the radical strand of Mahdaviyat to the periphery via starting up Imamate Mahdaviyat with various nodes and signs, marked by Imamate as the nodal point, as well as otherizing the others. Employing Laclau and Mouffe’s Discourse Theory, the present study seeks to examine the relevant discoursal debates and their reasons in the historical and jurisprudential texts during the early half of Safavid dynasty.
    Keywords: Mahdaviyat, Occultation era, Safavid, Jurisprudential texts, Historical texts
  • Amir Akbari * Pages 37-65
    Shortly after the martyrdom of Imam Reza (A), the Tahirid established a government in Khorasan, where people still lived with the memories of the presence of Imam. Imam’s guardianship provided great opportunities for the people to get acquainted with Shia teachings. Accordingly, besides their previous background, the inclination of the Tahirid towards Shi’ism was affected by their acquaintance and relation with Imam Reza (A) in Khorasan. In a similar vein, Taher Ibn Hossein’s attempt at defying caliphate and inclining towards the Alawites was as a result of sympathetic supports provided by the people of Marv, who were advocates of the Alawites. Studying the relations between Tahirid dynasty and Shia families like Khaza’ and Ajlian in Ray, plus their due positive performances, can further strengthen the hypothesis of inclination of the family towards Shi’ism. The policies adopted by Khorasan governors, Tahir and Abdullah, were mainly aligned with the Alawites as well. Contrary to conflicting narrations which indicate ambivalent and positive- negative attitudes of the Tahirid towards Shi’ism, there are pieces of evidence confirming their alignment with Shi’ism and the Alawites—resulted by the societal requirements or their personal encounter. The paper aims at studying the degree of relation between Tahirid dynasty and Shi’ism by considering a comprehensive set of factors indicating their alignment and the existing critical views.
    Keywords: Imam Reza, Tahirid, Khorasan, Shiism, Alawites
  • Maryam Saeedyan Jazi * Pages 67-87
    The leaders and nobles of clans—under the auspices of the Umayyad governors and influence of the tribal structure and social grounds of the age of Ignorance—played an influential role in the socio-political transformations. The present paper studies the role of one of these personalities in the historical events of the first century of Islam. Ahnaf ibn Qais was one of the prominent figures of Bani Tamim. Islamic resources provide scattered and conflicting information about him. The present paper aims at studying Ahnaf’s personality, and evaluates existing reports on his presence and the consequences of his performances. Ahnaf’s presence dates back to the early years of Islam and Islamic conquests. He was one of the clan leaders, military commanders, and intellectuals of Iraq. He dwelled in Basra and attracted the attention of others by adopting dissimilar positions and attitudes. His personality was prominently shaped by his tribal origin and Bedouin and individualistic views dominating the socio-political atmosphere of the Islamic society. The present historical study adopts a descriptive-analytic methodology and relies on Islamic sources and documents. The paper suggests that by evaluating the degree of human relationship with history, a part of significant issues in the history of Islam could effectively be answered.
    Keywords: Ahnaf ibn Qais, Tamim, Conquest, Basra, Tribal aristocracy, The Umayyad
  • Zohair Siamian Gorgi * Pages 89-113
    Historical and religious perceptions held by Muslim societies of principles of Islamic thoughts and cultures are mainly shaped by texts written during the first Islamic centuries. The traditionalistic nature of Muslim culture has made such works be considered as criteria or points of reference for learning about Islamic tradition. Nonetheless, interpretive-critical approaches to such texts suggest that they are narrative structures embedded with discoursal meanings which were created within the context of the first centuries. The contextual circumstances of such centuries were replete with religious and political conflicts between nations and sects, and the authors were chiefly biased in their writings. Hence, realistically looking, such conflicts and attitudes are likely to be reproduced in other eras as well. Putting forth a historical approach, the present paper proposes a methodological idea for rereading the works of historiographers of this era so that the religious dispositions embedded in such discourses could be reexamined.
    Keywords: Early Islamic texts of historiography, Interpretive approach, Islamic traditionalism, Historical context, Narrative structures
  • Dr. Mohsen Ghasempour *, Dr. Ali Mehmannavaz Pages 115-138
    Scrutinizing the history of Narration (Hadith) indicates conceptual changes to the term “tradition” during the first two centuries (AH). Conceptual changes to tradition during the first two centuries are resulted by various factors. Authors considered “tradition” as the sayings of the Prophet, his companions and followers and Muslims’ codes of conduct (Balaqaat). Narrators; however, narrowed the scope of the term. People of Arayat [3]considered tradition as creating systematic fatalistic jurisprudence, and eventually People of Verdict assumed it as an orderly system of jurisprudence based on verdicts. The present historical study is an imagery-based one which aims at exploring the conceptual changes to the tradition of the Prophet during the first two centuries (AH) via the lens of imageries. The findings of the study reveal that the tradition imageries have gone through conceptual transformations over time and in different lands in a way that “tradition” initially used to have a general conception and was then narrowed by the Shafii.
    Keywords: Tradition, Narrators, Authors, People of Arayat, People of Verdict
  • Seyyed Mahdi Mousavi Kouhpar *, Hamid Khanali, Javad Nayestani Pages 139-158
    Considering the significance of death and resurrection in Islamic ideology, the issue of burial and how it is viewed by Islam is of great importance. There are various views on the way graves should be built and the signs related to them. However, the present paper explores how such differences set out and appeared in Iran. The authors take the view that in the graves identified over various Islamic periods in Iran there are pieces of evidence confirming close similarities between different Islamic religions about building mausoleums. The vast coverage of the field and the existing engravings, figures, and images carved on the studied tombstones point to political and religious unity of the people who lived under the auspices of Islam. Subtle variety of images and differences of form might be due to regional conditions and religious indulgence.
    Keywords: Islamic era, Tombstone, Cradle tombstones, Sanctuary, like decorations, Dome, like decorations