فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال سوم شماره 12 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله بهرامی* صفحات 7-36
    تاریخ اقلیت های قومی و اجتماعی تابع خلافت اسلامی، از مباحثی است که تاریخ نگاران مسلمان بدان کم تر پرداخته اند. این بخش از زندگی و خواسته های اجتماعی با توجه به رویکرد عربان به تاریخ نگاری اخباری، سیاسی و قبیله ای در تاریخ اسلام به ویژه در عهد امویان، در منابع تاریخ نگاری سده های نخستین بازتاب چندانی نداشته و این کمبود به دشوار شدن کار مورخان و علاقه مندان پژوهش های تاریخی اجتماعی درباره بررسی و چگونگی پیدایی چنین جنبش هایی، انجامیده است.
    جنبش «کساحین»، «اهل الکلاء» و بردگان، زنگیان و موالی جنوب عراق در عهد خلافت عبدالملک بن مروان، از این دست جنبش های اجتماعی به شمار می رود که در ماجرای روی دادها و جنگ های داخلی مسلمانان در آنزمان فراموش شده و در تاریخ نگاری اسلامی بازتاب فراوانی نداشته است. این مقاله ضمن بررسی اوضاع سیاسی اجتماعی دوره یاد شده برآنست تا جنبشی راکه اقلیت های اجتماعی بردگان، جمعیت زنگیان و سیاه پوستان کرانه های رودخانه های بصره و برخی از موالی عراق به راه انداختند بشناساند. بررسی گستره جغرافیای سیاسی، همچنین چگونگی ظهور و زمینه های، اجتماعی، اقتصادی و نحوه ی سرکوب این حرکت بوسیته حجاج بن یوسف ثقفی و ماهیت اجتماعی، چیستی و پی آمدهای این جنبش نیز در این جستار پاسخ می یابد.
    کلیدواژگان: امویان، زبیریان، عبدالملک مروان، حجاج بن یوسف ثقفی، عراق، بصره، کساحین، اهل الکلاء، زنگیان، بردگان، موالی
  • فاطمه جعفرنیا* صفحات 37-65
    حضور خاندان های شیعی گوناگون کنار امامان در عصر حضور و دوره های پس از آن و تاثیر این خاندان ها در دگرگونی های جامعه شیعی، از موضوع های درنگ کردنی در تاریخ شیعه امامیه است. این خاندان ها در تکوین مبانی فکری شیعه بسی تاثیر گذاردند و در گرفتن احکام و گسترش علوم و معارف اهل بیت (ع) در جامعه اسلامی، بسیار کوشیدند و در صحنه مبارزات سیاسی حاضر شدند. خاندان یقطین از خاندان های متقدم علمی و سیاسی شیعه در کوفه (میانه قرن دوم تا میانه قرن سوم هجری) بود که اعضایش از اصحاب و یاران امامان به شمار می رفتند. شماری از آنان، از محدثان این خاندان بودند که از امامان شیعه حدیث روایت کردند. اینان در زمینه های حدیث، فقه، تفسیر و کلام می کوشیدند و برخی از آنان از محدثان و فقی هان معروف شیعه اند. خدمات علمی خاندان یقطین در انتقال و گسترش مبانی فقه و کلام امامیه و گسترش روی کرد نقل گرایانه پیروان تشیع، تاثیرگذار بوده است. عمل کرد خاندان یقطین افزون بر انتقال و گسترش مبانی فقه و کلام امامیه، زمینه ای برای گرایش مبتنی بر اصالت حدیث در شیعه فراهم آورد. بررسی سهم خاندان یقطین در انتقال و گسترش میراث شیعه از هدف این پژوهش است.
    کلیدواژگان: شیعه، خاندان یقطین، حدیث، فقه
  • علی اکبر جعفری، مرجان سرمدی زاده صفحات 67-87
    دریافت خبر و انتقال سریع آن به مرکز و تصمیم گیری درست و به هنگام، از اصول پای داری دولت ها به شمار می رود. این هدف موجب شده است که از روزگار باستان، سازکارهای گوناگونی برای دست یابی به اخبار و انتقال آن فراهم آید. مانند چاپار، دیوان برید، اشراف و نظام یام به انگیزه خبریابی به هنگام و انتقال سریع آن. دیوان برید در این میان از کمال بیشتری در سنجش با دیگر سازکارها برخوردار بود که با سقوط بغداد، آن نیز بر افتاد. باری، اصل و ضرورت کسب و انتقال خبرها در دوره های بعدی به ویژه در دوره صفویه به اندازه‏ای مهم بود که این دولت از روش های قرینه ای در این باره بهره می برد.
    جایگاه جهانی و مهم دولت صفوی در کنار دولت عثمانی و ازبک ها و وحدت و تمرکز حاکمیت صفوی در ایران، بر ضرورت و اهمیت کسب خبر و انتقالش در این دوره می افزود. هدف این پژوهش، بررسی پیش‏بینی ها و عمل کرد دولت صفوی درباره دست یابی و انتقال اخبار است. پرسش هایی که این پژوهش آنها را پاسخ می‏گوید، چنینند: اخبار و اطلاعات قلمرو صفوی چگونه به دست می آمد و منتقل می شد؟ نظام خبریابی و خبررسانی دولت صفوی چگونه در ثبات و ضعف این دولت تاثیر می‏گذارد؟ بر پایه این پرسش‏ها، این فرضیه آزموده می ‏شود: «پراکندگی مسئولیت و نبود تشکیلات ثابت خبریابی و خبررسانی در این دوره، از عوامل بنیادینی به شمار می‏رفت که در روزگار ضعف دولت صفوی به انحطاط و سقوطش انجامید». داده های تاریخی پژوهش با اثبات این فرضیه، تصویری روشن از نظام خبریابی و خبررسانی این دوره می‏نماید.
    کلیدواژگان: دولت های اسلامی، خبریابی، خبررسانی، برید، جاسوس، صفویه
  • داریوش نظری* صفحات 89-112
    شاخه هایی از قبیله «عتوب» که ساکن نجد عربستان بودند، به عللی مانند خشک سالی های مکرر و طبیعت بدوی شان، در قرن هفدهم میلادی به مناطق گوناگونی مانند عراق، شام و خلیج فارس کوچ کردند. گروهی از آنان به خلیج فارس رفتند و در کویت جای گرفتند. مانند «آل خلیفه»، «آل صباح» و «آل جلاهمه». آل خلیفه پس از زمانی به سوی قطر رفتند و در منطقه «زباره» در بخش غربی قطر مستقر شدند تا اینکه به بحرین یورش بردند (1783 م) و به حاکمیت «آل مذکور» حاکمان دست نشانده ایران، پایان دادند و با سیاست های خاص خود و بهره گیری از زمان مناسب، بر آن کشور چیره شدند. آل خلیفه بحرین پس از قدرت یافتن، املاک شیعیان را مصادره و آنان به بیگاری گرفتند. بنابراین، شیعیان از استخدام در اداره ها و مراکز مهم محروم و به پرداخت مالیات های ظالمانه ای وادار شدند و از این رو، در پایین ترین درجه هرم اقتصادی و سیاسی جای گرفتند. اصلاحات دهه دوم قرن بیستم و کارهای حمد بن عیسی بن سلمان (1999 م) تغییراتی در وضع اقتصادی شیعیان پدید آورد، اما موجب نشد که شیعیان آن منطقه به حقوق خود دست یابند. بنابراین ناخرسندی آنان از حکومت دوام یافت. این پژوهش به عوامل موثر در پیروزی آل خلیفه در تصرف بحرین می پردازد و تاثیر آن را در وضعیت اقتصادی جامعه شیعی آن کشور توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: بحرین، آل خلیفه، شیعیان، اقتصاد، غواصی، کشاورزی، کارگری
  • سید علیرضا واسعی* صفحات 113-135
    جامعه مدینه که به کوشش پیامبر اسلام(ص) پدید آمد، آن چنان با پیشینه خود و نیز با آن چه در ذهنیت مردمان وجود داشت، متفاوت شده بود که اطلاق مدینه فاضله بر آن چندان دور از واقعیت نمی نمود؛ جامعه ای مبتنی بر ارزش های متعالی و دارای شاخصه های پیشرفت؛ چون امنیت، فرهنگ، نظم و آزادی که حرکت شتاب آلود آن تا سالیان دراز هم چنان بالان بود و زمان زیادی گذشت تا خمودی و سستی در آن راه یابد. این پیشرفت، نتیجه و حاصل آموزه های وحیانی، کنش های نبوی و تربیت متعالی نبی مکرم اسلام (ص) بود که با کوشاورد دست پروردگانش به سرعت به بار نشست و با گسترش همه جانبه توانست تمامی ابعاد زندگی مردم را، از نظر آرامشی و آسایشی (فرهنگ و تمدن) در بر گیرد. شهر یثرب که با هجرت پیامبر به آن جا، نام مدینه النبی به خود گرفت، پیش از این در چالشی جدی با اصول ارزشی و مدنی، در مسیر انحطاط قرار داشت و از حداقل سازمان سیاسی، فرهنگی و اجتماعی بهره مند بود، اما در پی اقدامات پیامبر (ص) تحولی بنیادین یافت و در اندک زمانی دچار تحولی ژرف و اساسی شد؛ شکل گیری حکومت، تدوین قانون اساسی، تحقق زمینه برادری و برابری و در یک کلمه، پیدایی امکان اراده گری و نیز فرصت بهره مندی همگان از حقوق انسانی، همراه با شناخت وظایف و تکالیف ضروری. بدین گونه مدینه توانست به عنوان شهری اسلامی، نماد جامعه پیشرفته قلمداد گردد. این جستار که به انگیزه نمایاندن تحولات معطوف به توسعه جامعه نبوی بر پایه آموزه ها، سیره و سنت نبی اکرم، شکل گرفته، بر آن است هر چند گذرا، فرایند این پیش رفتگی را مورد بازخوانی و درنگ قرار دهد.
    کلیدواژگان: پیشرفت، جامعه نبوی، مدینه النبی، توسعه، آموزه های وحیانی، تربیت متعالی
  • سیاوش یاری، آیت قبادی صفحات 137-160
    شخصیت های صدر تاریخ اسلام بر پایه جایگاه خود، در روند شکل گیری روی دادها تاثیرگذار بوده اند. سعد بن ابی وقاص از کسانی بود که بر اثر جایگاه قبیله ای، سبقت در اسلام، آشنایی با امور نظامی، شرکتش در فتوحات و حضورش در شورای تعیین خلیفه، هویت سیاسی و اجتماعی تاثیرگذاری در جامعه اسلامی عصر خویش داشته است. برای شناخت درست و دقیق روی‏دادهای گوناگون به ویژه دوره خلافت عثمان و امام علی(ع)، بررسی شخصیت و عمل کرد وی ناگزیر می نماید. این مقاله با بهره گیری از منابع اصلی و پژوهش های جدید، به روش توصیفی تحلیلی بدین پرسش پاسخ می‏گوید که نقش و جایگاه سعد بن ابی وقاص در این روی‏دادها چه و کجا بوده است و چرا عملکرد وی در این زمینه، اهمیت ویژه ای دارد؟
    کلیدواژگان: صدر اسلام، سعد بن ابی وقاص، امام علی (ع)، خلفای نخستین
|
  • Ruhollah Bahrami * Pages 7-36
    One of the important factors neglected seriously in the writings of Islamic historians is the movement of social and tribal minorities in the Islamic Caliphates. The prevalence of political and military issues in the writings of historians, especially in Omavid's Caliphate, has left no space for this issue. This historical negligence has made the job historians difficult to study the socio-historical nature of these movements and their causes. The movement of Kasahin and Ahloalkala and slaves of the south of Iraq—occurred during the reign of Abdol-almalek- ebne- Marvan—is among these social movements neglected in the civil wars of Muslims. This article attempts to study the social, economic and political roots of this movement and how this social movement was suppressed by Hajaj-Ibne-Yusof –e- Saqafi
    Keywords: Omavids, Zobirian, Abdolmalek, Iraq, Basreh, Kasahin, Ahlol, al, kala, Zangian, Slaves, Mavali
  • Fateme Jafarnia * Pages 37-65
    The presence of Shiite families contemporary with the life of Imams and their subsequent influences on Shiite communities are the issues which need to be taken into consideration. These families played influential roles in developing Shiite ideologies and receiving and expanding the Imams’ Islamic and social teachings. They also played important roles in leading political activities. Yaqtyn family was among well-known intellectual and political Shiite families of Kufa (in the middle of the second to third centuries) whose members were close companions and friends of the Imams. Among them were hadith narrators who narrated the sayings of the Imams and jurists who worked on Islamic jurisprudence, commentaries and theology. Academic contributions made by Yaqtyn family in transmission and expansion of the principles of jurisprudence, theology and Shia hadith are noteworthy. Furthermore, this family laid the foundations for authenticity in narrating hadiths. Studying the scientific and cultural contributions of Yaqtyn household is the aim of this research.
    Keywords: Shiite, Yaqtyn family, Hadith, Jurisprudence
  • Ali Akbar Jafari, Marjan Sarmadi Zadeh Pages 67-87
    One of the main principles of stability of a government is receiving and transmitting news to the capital as quickly as possible so that appropriate and timely decisions can be made. This has long led to invention of different methods for transmitting and accessing the news. The analysis shows that organizations such as Pony Express system, Brigadier Court, and Noble Court were established in order to receive timely news and deliver it in time. Among others, Brigadier Court enjoyed a higher publicity and efficiency, though it was discharged after Baghdad overthrown. Anyway, the necessity of receiving and transmitting the news and information in the following eras, especially in the Safavid era, made the Safavid government utilize similar methods.
    The universal status and the strategic location of the Safavid government, standing along Ottoman and Uzbeks governments, as well as its great power, solidarity, and authority in Iran, further increased the necessity of receiving and transmitting of information. The present research aims at examining the approaches taken by the Safavid government for receiving and transmitting the news. The posed questions are: How was the information received and transmitted in the Safavid territory? What was the effect of informing and spying system on the stability or decadence of the Safavid government?
    The hypothesis is that the dispersal of responsibilities on informing and spying and lack of stable organization for receiving and disseminating information were among the main reasons for Safavid decadence; which eventually led to its ongoing weakness and overthrown. The historical data provided in the paper would display a clear picture of this system and confirm the above-mentioned hypothesis.
    Keywords: Islamic Governments, Broadcasting, Informing, Spy, Safavid
  • Dariush Nazari * Pages 89-112
    In the 17th century A.D, branches of “Otub” tribe that dwelt in Najd of Arabia started to migrate to different areas including Iraq, Damascus, and Persian Gulf, because of frequent droughts and their nomadic nature. Those tribes that moved toward Persian Gulf and settled in Kuwait were Al- Khalifas, Al-Sabahs and Al- Jalahimahs. Later on, Al- Khalifas moved to Qatar and settled in a western area of this country called Zubarah. In 1783 A.D, they invaded to Bahrain, ended the ruling of Al- Mazkoor – that ruled in favor of Iranian Government – and took the control of the country by taking advantage of appropriate time and specific polices. Taking the power in Bahrain, Al- Khalifas confiscated Shiites properties and set them to hard labors. Given that, Shiites were prohibited from being employed in any governmental departments and were forced to pay oppressive taxes, as well. As a result, Shiites found a place in the lowest level of political and economic status. However, the second-decade reformations of the 20th century and attempts made by Hamad bin Isa bin Salman (1999 A.D) made some good changes in economic conditions of the Shiites; though the movement did not help them to get their rights back. Hence, dissatisfactions with the government continued. The present research considers the influential reasons for Al- Khalifas victory in capturing Bahrain and its influences on economic status of Shiites community in this country.
    Keywords: Bahrain, Al, Khalifas, Shiites, Economic, Diving, Agriculture, Laboring
  • Seyed Alireza Vasei * Pages 113-135
    The Medina community that was established by the Prophet Muhammad (pbuh) was so different from its past history and what was in people's mind that it is not far-fetched to be entitled as Utopia. It was a society based on high values and progress indicators like security, culture, discipline and freedom and with rapid development for many years. Therefore, it took fairly a long time until laxity and weakness penetrated in such a community. Such developments were the result of revelatory teachings, actions and great trainings of the Prophet Muhammad (pbuh). Such teachings, with the blessings of God, came to fruition quickly and were manifested widely in all aspects of people’s life in terms of peace and comfort, culture and civilization.
    Prior to that, Yathrib, named Medina Al-Nabi after the Prophet Muhammad’s migration, was about to decline due to its serious challenges with normative and civil principles, as well as its lack of any political, cultural and social organizations. However, a miraculous evolution, enjoying great changes and developments, occurred there in short time as a result of the presence of the Prophet. Establishment of the government, codification of constitution, expansion of brotherhood and equality in the society, possibility of voluntarism and opportunity to benefit from human rights as well as recognition of the essential issues and necessary duties were among these developments. Accordingly, Medina succeeded as an Islamic city to be seen as a symbol of a modern society. This article aims to briefly clarify the developments and progress of the community of the Prophet Muhammad (pbuh), arising from the teachings, life, and traditions of the Prophet.
    Keywords: Development, Prophetic Community, Medina Al Nabi, Extension, Divine teachings, Great training
  • Syavash Yari, Ayat Ghobadi Pages 137-160
    Individuals living in the early Islamic history, based on their positions, had various impacts on formation of events. Saad Ibn Abi Waghas was among the people who had an influential political and social role in his contemporary time due to his family position, his early emracement of Islam, his familiarity with martial issues, his participation in wars, and his membership in council for election of the caliph. To better understand the various events of that time, especially during the rulings of Osman and Imam Ali, it is inevitable to know and investigate his character. Adopting an analytic- descriptive method and using documents and original sources, the present paper attempts to clarify the role of Saad Ibn Abi Waghas in early Islamic history.
    Keywords: Early Islamic history, Saad Ibn Abi Waghas, Imam Ali, First Caliphs