فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال سوم شماره 11 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • موسی الرضا بخشی استاد*، نزهت احمدی صفحات 7-27
    پس از رسمی شدن تشیع در ایران عصر صفویه، «مدرسه» به مهم ترین مرکز نهاد آموزش در خدمت این مذهب رسمی بدل گردید، اما پرسش این است که چنین نهاد آموزشی در علوم دینی وغیردینی آن روزگار چه تاثیری گذارد؟ بر پایه بررسی های صورت گرفته در این ‏باره، تکاپوهای علمی مدارس از عوامل تاثیرگذار در گسترش علوم دینی و مرکزیت یافتن فقه شیعه در ایران از میانه های عصر صفوی بوده است. مدارس معطوف به دیدگاه واقف و مدیران آنها، در رواج اندیشه های علمی به ویژه اندیشه اخباری، در روی‏دادهای علمی نیمه دوم عصر صفوی بسیار موثر بودند. هم چنین تاکید بسیار مدارس بر علوم دینی، سبب افول برخی ازعلوم غیر دینی شد.
  • شکرالله خاکرند، لیلا مودت صفحات 29-45
    پیدایی بحران های سیاسی و اقتصادی نیمه دوم قرن پنجم هجری در خلافت فاطمیان و منازعات آنان با سلجوقیان در شام به تاسیس حکومت های محلی در این منطقه انجامید. دولت بنی منقذ شیعی مذهب در شیزر، از این حکومت ها بود که میانه سال های 474-552 در شیزر (شمال غربی حماه) تاسیس شد و در تحولات سیاسی شام و تعامل با حکومت های سلجوقیان، صلیبیان و اسماعیلیان، تاثیر گذارد و سرانجام در پی وقوع زلزله ای سخت (552 ق) در شیزر از میان رفت. بر پایه یافته های پژوهش، امیران بنی منقذ با سیاستی کارآمد و بهره گیری از استحکامات شیزر، به رغم محدود بودن قلمرو خود موفق شدند استقلالشان را حفظ و پایه های حکومتشان را تثبیت کنند. این پژوهش به روش کتاب خانه ای و با استناد به منابع اصلی به دنبال بررسی تعامل سیاسی و برخوردهای این دولت با سلجوقیان، صلیبیان و اسماعیلیان شام است.
    کلیدواژگان: شیزر، روابط بنی منقذ و سلجوقیان، روابط بنی منقذ و صلیبیان، روابط بنی منقذ و اسماعیلیان
  • سید ابوالفضل رضوی* صفحات 47-73
    مغولان پیرو آیین «شمنیسم» بودند و بر پایه اوضاع برآمده از زندگی «خانه به دوشی» خود، از مدارای اعتقادی برخوردار بودند. در یاسای چنگیزی هیچ دینی راجح تر از دیگر ادیان نبود و بنابراین، زمینه برای تعامل اعتقادی مغول ها با مردمان فرمان پذیرشان فراهم آمد. برتری فرهنگ و مدنیت اسلامی و شمار فراوان مسلمانانی که در اولوس های چهارگانه پسران چنگیز می زیستند، راه را برای مسلمان شدن برخی از خانان مغول هموار کرد و در همت کردن آنان به بهبود اوضاع رعایای مسلمان تاثیر گذارد. قلمرو ایلخانان اوضاع دیگری داشت و افزون بر مدارای اعتقادی مغول، رفق و مدارای آگاهانه تری بر سلوک مسلمانان حاکم بود. هم چنین مشروعیت حکومت ها و هم گرایی آنان با مردم، از مسلمانی آنان سرچشمه می گرفت. در این قلمرو، زمینه های سیاسی و اقتصادی دیگری فراروی ایلخانان پدید آمد که آنان را به سوی پذیرش اسلام کشاند. تبیین این زمینه ها و شناخت و تحلیل عوامل اسلام پذیری ایلخانان در جامعه دین محور ایرانی، محور این مقاله است که بر پایه پاسخ به چگونگی اسلام پذیری خانان مغول در دیگر اولوس ها، سامان می یابد.
    کلیدواژگان: مغولان، ایلخانان، اولوس، دین، اسلام پذیری
  • زهرا علیزاده بیرجندی، سمیرا عباسلو، محمدحسن الهی زاده صفحات 75-100
    سنت بلنددامنه اجوبه نویسی از روزگار ائمه اطهار (ع) آغاز شد و پس از غیبت امام زمان (عج) به علمای شیعی رسید. عالمان شیعه از طریق اجوبه ها، به پرسش‏های گوناگونی در زمینه های اعتقادی، اقتصادی، حقوقی، مسائل نوپدید (مستحدثه) بنابر نیازهای آن روزگار، پاسخ می دادند. از این رو، اجوبه های عالمان شیعه مجموعه ای غنی و استنادپذیر در معارف دینی به شمار می‏روند. این اجوبه ها افزون بر اهمیت مذهبی‏شان، داده های ارزش مندی در زمینه تاریخ اجتماعی در بردارند؛ زیرا مضمون آنها تعامل‏های قشرهای گوناگون جامعه با یک دیگر است و افزون بر این، نیازهای فکری، حقوقی و اقتصادی مردم آن روزگار را بازمی‏تایند. این مقاله به تحلیل محتوای اجوبه ها می پردازد و محتوای آنها را برای گرفتن داده های اطلاعاتی از آنها به انگیزه تدوین تاریخ اجتماعی برمی‏رسد و نشان می‏دهد که محتوای اجوبه ها، گوشه و کنار حیات اجتماعی عصر خود را آشکار می‏کنند که از مواد ناگزیر برای تاریخ نگاری اجتماعی اند.
    کلیدواژگان: تاریخ اجتماعی، علمای شیعی، اجوبه نویسی
  • مهدی فردوس مشهدی* صفحات 101-147
    میرزای نائینی پس از ورود اندیشه «پارلمانتیسم» به ایران (1324 ه)، با استناد به متن مقدس اسلام (قرآن و احادیث پیشوایان دینی) به توجیه آن پرداخت، اما شیخ فضل الله نوری با استناد به متن مقدس، این پدیده نوآمد را نفی و پیروانش را تکفیر کرد. چرایی تفاوت فتوای این دو فقیه مسلمان درباره یک پدیده، بر پایه چارچوبی نظری در حوزه جامعه شناسی معرفت معطوف به معرفت دینی و جامعه شناسی تاریخی روزگار آن دو، پاسخ خواهد یافت. این پژوهش در دو بخش بر پایه نظریه پیتر برگر درباره «ساخت اجتماعی واقعیت» و جامعه شناسی تاریخی عصر مشروطه، به تبیین جامعه شناختی معرفت دینی آن دو فقیه فعال در روزگار مشروطیت ایران می پردازد. بر پایه نظریه برگر، آگاهی (معرفت) آدمی هم در سطح «معارف روزمره» و هم در سطح معارف ناب (نظریه ها)، از عوامل اجتماعی و محیطی برمی آیند، اما صاحبان این معارف دوباره آنها را برای نسل بعد از خودشان برونی می کنند و در این فرآیند، داد و ستدی میان جهانی عینی و ذهنی افراد جامعه برقرار می شود. بنابراین، آگاهی های آدمی نه یک سره نسبی اند و نه یک سره «داده شده» و مطلق، بلکه دیالکتیکی میان ذهن و عین در کار است و معرفت دینی نیز از این قاعده مستثنا نیست. اینکه نائینی توجیه گر مطلوب های اجتماعی عصر خودش به شمار می رفت و نوری حافظ قلمرو وضع موجود جامعه خود و پردازنده ایدئولوژی نظام حاکم بود و سنت موجود بر اثر تضارب این دو گونه معرفت آموزه ای دین با توجه به استناد هر دوی آنان به متن مقدس غنی تر شد، از نتایج این تحقیقند؛ چنان که نسل پس از آنان، نظام پادشاهی را به هیچ روی برنتافت.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی شناخت، جامعه شناسی تاریخی، مشروطیت، معرفت دینی، تطور فقه، محمدحسین نائینی
  • محسن مرسل پور، آرمان فروهی* صفحات 149-169

    حکومت آل بویه زمان کوتاهی پس از پیدایی اش در فارس، جبال و عراق گسترش یافت. در شاخه عراق، پس از مرگ معزالدوله پسرش عزالدوله به حکومت رسید. با قدرت گیری عزالدوله سستی به حکومت آل بویه عراق راه یافت که بخشی از آن معلول ناکارآمدی کارگزاران وی بود. محمد بن بقیه از شخصیت های سیاسی و دیوانی عصر آل بویه عراق به شمار می رفت که در زمان عزالدوله به مقام وزارت رسید. وی پیشینه دیوان سالاری نداشت و از عیاری به مقام وزارت دست یافت. مهارت او در گردآوری مال و تقدیم تحف بسیار به عزالدوله، عامل اصلی دست یابی اش به وزارت بود، اما مشکل نداشتن پیشینه دیوان سالاری در روند کار وزارت او تاثیر گذارد و به پاره ای از ناسامانی ها انجامید. بر پایه یافته های پژوهش، ناکامی ابن بقیه در منصب وزارت حکومت بویهی از سویی از ناشایستگی وی در کارهای دیوانی و از سوی دیگر از استواری حکومت عزالدوله در عراق سرچشمه می گرفت.
    این پژوهش برای پاسخ گویی به چیستی تاثیرات اوضاع سیاسی اجتماعی دوران زندگی ابن بقیه در کوشش های وی در مسند وزارت سامان یافته است که با روش توصیفی، کارهای ابن بقیه و تاثیر او را در دگرگونی های سیاسی دوره حکومت بویهیان برمی رسد.

    کلیدواژگان: آل بویه، وزارت، محمد بن بقیه، عزالدوله، عضدالدوله
|
  • Mosa Alreza Bakhshi Ostad *, Nozhat Ahmadi Pages 7-27
    After legitimization of Shiite religion in Iran, during Safavid era, schools (Madreseh) turned into the most significant educational institution, used at the service of this official religion. But what was the impact of this educational institution on religious and non-religious sciences of that time? What has been proposed based on conducted studies is that the academic dynamicity of schools was influential in expanding religious sciences and centralizing Shiite jurisprudence in Iran. Subscribing into viewpoints held by their founders and administrators, schools were influential in expanding academic thoughts, particularly Akhbari thoughts, during the second half of Safavid era. Furthermore, the emphasis of schools on religious sciences made other non-religious sciences fall from grace.
    Keywords: School (Madreseh), Education, Twelver school of Shiite, Safavid
  • Shokrollah Khaakrand, Leila Movaddat Pages 29-45
    In the second half of the fifth century (AH), the political and economic crises in the Fatemids and their conflicts with Seljuks in Sham led to the establishment of local governments in that region. The most prominent of these governments was Banu Munqidh, a Shiite government in Shayzar. Banu Munqidh's government played an important role in the political changes of Sham. This government was an important medium for relationships with Seljuks, Crusaders and Ismailis. This government eventually collapsed after the massive earthquake in Shayzar in 552 (AH). The findings of this study suggests that Banu Munqidh 's governors with their effective policies and strong fortifications, and despite their small territory, managed to maintain their independence and establish their state. This study, through following a library method, attempts for investigating the political relationships and conflicts of this government with Seljuks, Crusaders and Ismailis.
    Keywords: Shayzar, Relations between Banu Munqidh, Seljuks, Relations between Banu Munqidh, Crusaders, Relations between Banu Munqidh, Ismailis
  • Sayyed Abolfazl Razavi * Pages 47-73
    The Mongols were Shamanist and because of their "nomadic" life style believed in religious moderation. In Chinggis law, all religions were of equal value. This belief paved the way for religious interactions between the Mongols and the people conquered by them. The superiority of Islamic culture and civilization and the large number of Muslims that lived in the four Oluses of Chinggis children paved the way for a number of Mongol rulers to convert to Islam. This, in turn, improved the conditions of the conquered Muslims. In the realm of the Ilkhanids, given the religious awareness and moderation of the Mongols, the Muslims enjoyed more prosperous situations. Furthermore, the legitimacy of the governments and their alignment with their people resulted from their being Muslim. In this realm, other socio-economic conditions and grounds encouraged the Mongols for embracing Islam. The present paper aims at clarifying such grounds and other factors which were at work for encouraging the Mongol rulers to convert to Islam in other Oluses.
    Keywords: Mongols, Ilkhanids, Oluse, Religion, Conversion to Islam
  • Zahra Alizadeh Birjandi, Samira Abbasloo, Mohammad Hassan Elahizadeh Pages 75-100
    The long tradition of Ajvabe writing dates back to Imams period. This tradition was transferred to Shiite scholars in the period of occultation of Imam Mahdi (ATF). Through ajvabes, Shiite scholars (mojtahids) answered a variety of questions in religious, economic, and legal fields as well as contemporarily novel questions. So Shiite Ajvabes are considered as rich and reliable documents for religious education. Ajvabes, besides their religious importance, contain valuable data regarding social history of their people as the themes of these Ajvabes show the interactions among various groups of people and their intellectual, legal, economic needs in that age. In this paper, we aim at analyzing the contents of such Ajvabes and evaluating their potentials for obtaining socio-historical information. We also show that the contents of such Ajvabes reveal some aspects of social lives of their contemporary age that are essential for social historiography.
    Keywords: Social history, Shiite scholars, Ajvabe writing
  • Mehdi Ferdowsi Mashhadi * Pages 101-147
    After the entrance of '' Parliamentarism " to Iran ( 1324), Mirza Mohammad Hussein Naini, through reference to holy Quran and hadith, worked for justifying this doctrine. Contrary to him, Sheikh Fazlollah Noori, through reference to holy Book, rejected this nascent idea. The existing differences between the points of views of these two Muslim jurists, about the very same phenomenon, can be discussed within theoretical frameworks of sociology of knowledge, religious knowledge and historical sociology of their time. This study, through focusing on Social Construction of Reality (proposed by Peter Berger) and historical sociology of Mashrouta era, aims at clarifying the religious sociology of these two jurists. According to Berger's theory, knowledge (epistemology) emerges both from everyday affairs and higher-order theories. The beholders of such pieces of knowledge transfer them to their next generation and in this way there are interactions between the real and mental worlds of people of the society. Given that, our awareness is neither absolutely given nor acquired, but there are dialogical relations between mind and object. Religious epistemology is no exception to this view. The present paper aims at explicating this issue that Naini's attempts for justifying social ideals of his time and Noori's attempts for maintaining the existing conditions and dominant ideologies arise from their religious epistemologies; though their next generation could not stand the monarchy.
    Keywords: Sociology of cognition, Mashrouta, Religious knowledge, Development of Islamic jurisprudence, Mohammad Hussein Naini
  • Mohsen Morselpoor, Arman Foroohi * Pages 149-169

    The Buwaihids government was expanded to Fars, Jibal, and Iraq shortly after its formation. In Iraq, after death of Muizz al-Dawla, his son, Izz al-Dawla, reached to power. During his time, the Buwayhid government in Iraq lost its power, partly because of the ineffectiveness of the agents in charge. Muhammad Ibn Bakkiya was one the administrative and political figures of the Iraq's Buwayhids that was appointed as minister of Izz al-Dawla. He lacked any experiences in official bureaucracy and reached to ministry from Ayyari. His skill in tax collection and presenting gifts to Izz al-Dawla helped him in obtaining this position. However, his lack of experience in official bureaucracy influenced his ministerial operations and eventually led to some problems. Research findings show that his failure in ministry was both the result of his inexperience in official bureaucracy and the weakness of Izz al-Dawla in Iraq. This descriptive - analytic study aims at investigating the socio-political conditions in the life of Ibn Bakkiya, his ministerial activities, and his role in the political developments of Buwaihid government.

    Keywords: Buwaihids, Ministry, Ibn Bakiyya, Izz al Dawla, Adud al Dawla