فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1395)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • زهره قلی زاده، محمدحسین امینی فرد، محمدحسن سیاری زهان صفحات 169-184
    مدیریت تغذیه و اندازه بنه مادری، از مهم ترین عوامل موثر بر رشد و عملکرد زعفران به شمار می روند. به منظور بررسی اثر کمپوست زباله شهری و وزن بنه مادری بر شاخص های عملکرد گل و ویژگی های رشدی بنه زعفران، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند، در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 سطح کمپوست زباله شهری (0، 5، 10 و 20 تن در هکتار) و 3 سطح وزن بنه مادری (شامل گروه های وزنی 4-1/0، 8-1/4 و 12-1/8 گرم) و در 3 تکرار اجرا گردید. صفاتی نظیر تعداد و عملکرد گل تر، طول و وزن کلاله، وزن بنه، تعداد بنه دختری و تعداد جوانه در بنه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کمپوست زباله شهری بر وزن بنه همراه با فلس، تعداد بنه دختری و عملکرد گل تر و کلاله تاثیر معنی داری داشت، بطوریکه بالاترین وزن بنه همراه بافلس و تعداد بنه دختری (به ترتیب، 33/21 گرم در بنه و 11/2 عدد) از تیمار 10 تن در هکتار و پایین ترین آنها (47/16 گرم در بنه و 66/1 عدد) در شاهد به دست آمد. وزن بنه های مادری نیز، عملکرد گل وکلاله، وزن بنه و قطر بنه دختری را تحت تاثیر معنی دار خود قرار داد، بطوریکه بالاترین وزن تازه و خشک کلاله (به ترتیب، 31/0 و 11/0 گرم در متر مربع) از بنه های 12-1/8 گرم و کمترین آن ها (06/0 و 03/0 گرم در متر مربع) از بنه های 4-1/0 گرم بدست آمد. همچنین، اثر بر همکنش وزن بنه و کمپوست زباله شهری بر عملکرد گل و کلاله زعفران معنی دار گردید، بطوریکه بیش ترین عملکرد گل و کلاله تر (به ترتیب 36/9 و 41/0 گرم در متر مربع) از تیمار 10 تن در هکتار کمپوست و بنه های 12-1/8 گرم بدست آمد. بر اساس نتایج این تحقیق، استفاده از کمپوست زباله شهری (10 تن در هکتار) و بنه های مادری درشت (12-1/8 گرم) به عنوان موثرترین تیمارها در این آزمایش، می‏توانند نقش موثری در افزایش رشد بنه و عملکرد گل زعفران داشته باشند.
    کلیدواژگان: بنه دختری، تغذیه، کلاله تر، کود آلی
  • مهدی بیات، رضا امیرنیا، مهدی تاج بخش، بهاتین تانیولاچ صفحات 185-200
    به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی و زراعی زعفران، شش اکوتیپ از نقاط مختلف استان خراسان (مشهد، تربت جام، گناباد، تربت حیدریه، قاین و بیرجند) جمع آوری و در طی دو سال زراعی 93-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج مزرعه ای نشان داد که اختلاف معنی داری بین اکوتیپ ها از لحاظ اکثر صفات زراعی و کیفی مورد مطالعه وجود دارد. به طوری که تجزیه خوشه‏ای، اکوتیپ‏های تربت حیدریه، مشهد و تربت جام را در یک خوشه‏ و اکوتیپ‏های بیرجند، قاین و گناباد را در خوشه‏ دیگر گروه بندی نمود. همچنین نتایج حاصل از مقایسه میانگین نشان داد که اکوتیپ‏های تربت حیدریه و مشهد به ترتیب به‏ عنوان بهترین‏ اکوتیپ‏های زعفران در ارومیه شناخته شدند. از طرفی نتایج ژنتیکی نشان داد که از بین 30 جفت آغازگر SSR مورد استفاده، 22 جفت آغازگر (73%)، در مجموع 44 آلل چندشکلی را شناسایی نمودند (میانگین 2 عدد). میانگین شاخص شانون (I)، تنوع ژنتیکی (h) و محتوی اطلاعات چندشکلی (PIC) به ترتیب 688/0، 424/0 و 402/0 تخمین زده شد که این نتایج از وجود تنوع ژنتیکی در بین اکوتیپ های زعفران خبر می دهد و این تنوع توسط تجزیه های دیگری از جمله تجزیه واریانس مولکولی مورد تایید قرار گرفت. از طرفی نتایج حاصل از تجزیه خوشه‏ای داروین، هر کدام از اکوتیپ‏های بیرجند، مشهد و گناباد را در یک خوشه‏ و سه اکوتیپ تربت حیدریه، قاین و تربت جام را به دلیل شباهت بالا همگی را در یک خوشه‏ قرار داد و این گروه بندی توسط تجزیه به مولفه های اصلی مورد تایید قرار گرفت. قابل ذکر است شباهت ژنتیکی بالایی بین اکوتیپ‏های زعفران (90-65 درصد) تخمین زده شد. در مجموع نتایج حاصل از این تحقیق ضمن بیان این موضوع که نشانگرهای ریزماهواره ابزار مفیدی برای ارزیابی تنوع ژنتیکی و گروه‏بندی اکوتیپ های زعفران هستند. این موضوع را نیز تایید نمود که زعفران گیاهی منومورف نبوده و می توان تنوع مفیدی را جهت استفاده در برنامه های اصلاحی شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: پارامترهای ژنتیکی، خوشه بندی، شباهت ژنتیکی، نشانگرهای ریزماهواره (SSR)
  • عباس خاشعی سیوکی، محسن احمدی، سید رضاهاشمی، امین چالاک صفحات 201-213
    زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی نیمه گرمسیری و گران بها است که توسط بنه تکثیر می شود. با توجه به اهمیت وزن بنه در عملکرد زعفران، بررسی اثر عوامل مختلف ازجمله تنش آبی بربنه اهمیت می یابد. بدین منظور تحقیقی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی طی سال های 1394-1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. تیمار زئولیت در چهار سطح (Z0: صفر، Z1: 5/0، Z2: 1 و Z3: 2 درصد وزنی) و تیمار آبیاری در سه سطح (I1: آبیاری سنتی، I2: آبیاری با تخلیه 70 درصد رطوبتی و I3: آبیاری کامل) در سه تکرار در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که سطح مصرف زئولیت اثر معنی داری بر متوسط وزن بنه، تعداد بنه با وزن کمتر از 2 گرم، تعداد بنه با وزن بین 6 تا 8 گرم و تعداد بنه خواهری داشت (P≤0.01). مدیریت آبیاری نیز اثر معنی داری بر متوسط وزن بنه (P≤0.01)، تعداد بنه با وزن بین 6 تا 8 گرم و تعداد بنه خواهری داشت (P≤0.05). وزن بنه در تیمارهای بدون کاربرد زئولیت (Z0I1، Z0I2 و Z0I3) نسبت به Z3I3 کاهش معنی داری داشتند (P≤0.05). همچنین تیمارهای Z3I3، Z3I2 و Z1I3 بیشترین و تیمارهای Z0I1 و Z0I2 کمترین تعداد بنه های خواهری را داشتند. با در نظر گرفتن کاهش مصرف زئولیت و آب آبیاری، تیمار Z2I1 را می توان به عنوان مناسب ترین تیمار پیشنهاد کرد به طوری که وزن بنه را نسبت به تیمارهای Z0I1، Z0I2 و Z0I3 به ترتیب 64/26، 88/23 و 81/17 درصد افزایش داد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آبیاری، تنش آبی، وزن بنه و تغذیه
  • معصومه وکیلی قرطاول، سعیده علیزاده سالطه صفحات 215-224
    زعفران (Crocus sativus L.) محصولی ارزشمند و نیمه مقاوم به خشکی است که می تواند در شرایط بسیار متفاوت آب و هوایی مورد کشت و کار قرار گیرد. مهم ترین ترکیب های شیمیایی زعفران را کروسین و مشتق های کروستین تشکیل می دهند. زعفران موارد استفاده مختلفی دارد، از جمله در صنایع غذایی به عنوان عامل عطر و طعم و همچنین در صنایع دارویی به عنوان ضد اسپاسم، ضد نفخ، آرامبخش، ضد افسردگی و بیماری های قلبی. در این پژوهش، نمونه های زعفران از شهرستان مرند با ارتفاع 1360 متر و کاشمر با ارتفاع 1000 متر از سطح دریا جمع آوری شدند و در شرایط مناسب و یکسان خشک گردیدند. همچنین نمونه تجاری از شرکت معروف بسته بندی زعفران در بازار نیز تهیه گردید. میزان ترکیبات موثره نمونه های زعفران شامل؛ کروسین، پیکروکروسین و سافرانال مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، در نمونه های جمع آوری شده از مرند، بیشترین میزان ترکیبات کروسین و پیکروکروسین مشاهده گردید (میزان جذب به ترتیب 306 و 118). همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه های زعفران نیز به روش احیای رادیکال آزاد DPPH اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که زعفران اکوتیپ مرند میزان ترکیبات موثره و فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری نسبت به اکوتیپ کاشمر دارد. بطور کلی با توجه به خشکی روزافزون و مسئله کم آبی در منطقه آذربایجان و کیفیت بالای زعفران برداشت شده از زعفران زارهای شهرستان مرند، زعفران می تواند به عنوان محصولی جهت کشت و کار وسیع در این منطقه قابل توصیه باشد.
    کلیدواژگان: کروسین، پیکروکروسین، سافرانال، خاصیت آنتی اکسیدانی
  • سمیه حیدری، مریم خلیلی صفحات 225-237
    اصلی ترین عامل ایجاد قدرت رنگی در زعفران ترکیبی به نام کروسین به فرمول شیمیایی C44H64O24 است. کروسین یکی از چند کاروتنویید محدود موجود در طبیعت است که به آسانی در آب حل می شود. این حلالیت یکی از دلایل کاربرد وسیع آن به عنوان رنگ دهنده در مواد غذایی و دارویی نسبت به سایر کاروتنوییدها می باشد. قدرت رنگی زعفران یکی از پارامترهای عمده تعیین کننده کیفیت زعفران می باشد که با اندازه گیری میزان کروسین موجود در آن مورد ارزیابی قرار می گیرد. روش میکرو استخراج مورد استفاده در این تحقیق از جدیدترین و ساده ترین روش های میکرو استخراج است که می تواند با موفقیت برای پیش تغلیظ و جداسازی کروسین در نمونه زعفران بکار رود. سرعت، ارزانی و آنالیز آسان در طیف سنجی UV-Vis مورد استفاده در اندازه گیری کروسین نسبت به سایر روش های اندازه گیری، از مزایای این روش است. بررسی ها نشان داد که نوع و حجم حلال پخشی و حلال استخراج در بازده استخراج تاثیر بسزایی دارد. در این پژوهش از استون به عنوان حلال پخشی و دی کلرو متان به عنوان حلال استخراج استفاده شد. تحت شرایط بهینه، منحنی کالیبراسیون در دامنه 00001/0-15/0 میکروگرم بر میلی لیتر خطی بوده و حد تشخیص روش 000008/0 میکروگرم بر میلی لیتر است. روش پیشنهادی تحت شرایط بهینه برای اندازه گیری کروسین نمونه های زعفران مناطق مختلف مورد استفاده قرار گرفته است و درصد بازیابی بسیار خوبی با خطای کم محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: پیش تغلیظ، میکرواستخراج، اسپکتروفتومتری، کروسین
  • سید حسین محمدزاده، علیرضا کرباسی، مریم کاشفی صفحات 239-254
    بیمه محصولات کشاورزی را می توان یکی از اهرم های توسعه کشاورزی دانست؛ زیرا با استفاده از آن هم می توان امنیت بیشتری برای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی فراهم ساخت و هم شرایط مطلوبتری برای جلب و جذب سرمایه های خصوصی در بخش کشاورزی فراهم آورد. در این مطالعه تلاش شده است تا با استفاده اطلاعات حاصل از 118 کشاورز زعفران کار شهرستان قاین در سال 1392 و بهره‎گیری از سه الگوی لاجیت، پروبیت و دومرحله ای هکمن توبیت عوامل تاثیرگذار بر پذیرش بیمه زعفران مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان داد که از بین الگوهای برآوردی، روش دو مرحله ای هکمن به دلیل اینکه می تواند میان عوامل موثر بر پذیرش بیمه و نیز عوامل موثر بر سطح بیمه گذاری تمایز قائل شود، از قوت بیشتری برخودار است. نتایج به دست آمده از متغیرهای الگو با هر سه مدل برآوردی نشان می دهد که متغیرهای تحصیلات کشاورز، درآمد سالیانه، استفاده از تسهیلات بانکی، سطح زیرکشت، استفاده از خدمات آموزشی مروجان، شاخص دانش بیمه ای و شاخص دانش فنی زراعی دارای تاثیر مثبت بر پذیرش و بیمه گذاری زعفران دارد و تنها متغیر سن دارای تاثیر منفی براقدام به بیمه گذاری و میزان بیمه گذاری زعفران دارد. با توجه به نتایج استفاده از دوره های آموزشی در خصوص مزایای بیمه محصول در مناطق روستایی و نیز افزایش سطح آگاهی کشاورز از انواع خدمات‎دهی صندوق‎های بیمه، زمان بیمه نمودن و میزان حق بیمه، توجه بیشتر مسئولان صندوق بیمه کشاورزی به سطوح درآمدی مختلف و تدوین راهکارهایی جهت گسترش استفاده از تسهیلات بانکی برای کشاورزان به عنوان پیشنهاد مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: بیمه، زعفران، شهرستان قاین
|
  • Zohre Gholizade, Mohammad Hossein Aminifard, Mohammad Hassan Sayyari Pages 169-184
    In order to investigate the effects of different municipal waste compost levels of and maternal corm weights on yield and vegetative characteristics of saffron, an experiment was conducted with a factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, University of Birjand during the growing season of 2014-2015. The treatments were four levels of municipal waste compost (0, 5, 10 and 20 t.ha-1) and three mother corm weights (0.1- 4, 4.1- 8 and 8.1- 12 g). The traits included the number of flower, fresh weight of flower, stigma and fresh weight of corm with scale, weight and diameter replacement and number of buds. The results showed that the effect of municipal waste compost was significant on total weight corm with scale, diameter of center corm and replacement corm, weight of fresh flower and stigma. The highest corm weight and number of replacement corms were obtained for treatment 10 t. ha-1 compost (21.33 g. plant -1 and 2.33 number, respectively), while the control had the lowest values (with 16.4 g. plant -1 and 1.66 number). The effect of mother corm weight was significant on the vegetative characteristics of saffron. The highest corm weight with scale, diameter of replacement, flower yield and fresh weight of flower and stigma were observed for 8.1-12 g. The most fresh and dry weight of stigma (0.31 and 0.11 g. m -1, respectively) were observed from treatment mother corm weight 8.1-12 g, while the lowest values (0.06 and 0.03 g. m -1) were 0.1- 4g. Interaction between municipal waste compost and corm weight had a significant effect on the weight of fresh flower, sepal, stigma and the number of lateral buds and the highest fresh weight of flower (9.36 g. m-2) and stigma (0.41 g. m-2) were observed for treatment 10 t. ha-1 and 8.1-12g. Generally, the findings of the current study revealed that the use of municipal waste compost (10 t. ha-1) and large mother corms (8/1-12 g) had positive effects on corm growth and flower yield of saffron.
    Keywords: Replacements corm, Nutrition, Fresh stigma, Organic manure
  • Mahdi Bayat, Reza Amirnia, Mahdi Tajbakhsh, Bahattin Tanyolac Pages 185-200
    In order to study genetic diversity and some of the quality and agronomic traits in saffron, six cultivated ecotypes were collected from different regions of the Khorasan province (Mashhad, Torbat-Jam, Gonabad, Torbat-Heydarieh, Qaen and Birjand) and they were evaluated during two cropping seasons in 2011-13 in the research farm of the agricultural faculty, Urmia University, Urmia-Iran. The farming results showed that there were significant differences between the ecotypes in the studied agronomic and qualitative traits. Thus,, the cluster analysis grouped ecotypes Torbat-Heydarieh, Mashhad and Torbat-Jam in a cluster and ecotypes Birjand, Qaen and Gonabad in the other cluster. The results of mean comparison also showed that ecotypes Torbat-Heydarieh and Mashhad were the best saffron ecotypes in the Urmia condition. On the other hand, the genetic results showed that 22 of 30 SSR primers (73%) detected a total of 44 polymorphic alleles (average 2). The average of Shannon index (I), genetic diversity (h) and polymorphic information content (PIC) were estimated to be 0.688, 0.424 and 0.402, respectively. These results not only clarified the existence of genetic diversities among saffron ecotypes, but also, the genetic diversities were proven with other analyses such as analysis of molecular variance. The results of cluster analysis of Darwin grouped each ecotype of Birjand, Mashhad and Gonabad in a cluster and three ecotypes. Torbat-Heydarieh, Qaen and Torbat-Jam were placed in the same cluster because of their high genetic similarity. This grouping was confirmed by principal coordinate analysis. It was notable that high genetic similarities were estimated between saffron ecotypes (65-90%). Overall, the results of this research not only introduced microsatellite molecular markers as useful tools for evaluating genetic diversity and grouping of saffron ecotypes, but also confirmed that saffron is not a monomorphic plant and we can identify useful genetic diversities for breeding programs.
    Keywords: Cluster analysis, Genetic parameters, Genetic similarity, Microsatellite markers (SSR)
  • Abbas Khashei Siuki, Mohsen Ahmadee, Sayyed Reza Hashemi, Amin Chaalaak Pages 201-213
    Saffron (Crocus sativus L.) is a subtropical and valuable crop which is reproduced by corms. Due to the importance of corm weight in saffron yield, it is important to study the different factors that affect yield such as drought stress. For this purpose, this research was conducted as a factorial design based on completely randomized design (CRD) in the Agricultural Research Station of the University of Birjand during the period 2013-2015. The treatments consisted of Zeolite at four rates (0: Z0, 0.5: Z1, 1: Z2 and 2: Z3 as weight percentage) and irrigation management at three levels (traditional: I1, deficit irrigation as 70% moisture depletion: I2 and full irrigation: I3) with three replications. The results showed that zeolite rates has a significant effect on corm weight, number of corms less than 2gr, number of 6-8gr corms and number of replacement corms (P≤0.01). Irrigation management also has a significant effect on corm weight (P≤0.01), number of corms 6-8gr and number of replacement corms (P≤0.05). The treatments with no zeolite amended (Z0I1, Z0I2 and Z0I3) showed a reduction in corm weight compared to Z3I3 (P≤0.05). Z3I3, Z3I2 and Z3I3 showed an increase in the number of replacement corms while Z0I1 and Z0I2 had the least number of replacement corms. In conclusion, Z2I1 is recommended as the best treatment by considering the reduction in zeolite and water used, which increased corm weight by 26.64%, 23.88% and 17.81% compared to Z0I1, Z0I2 and Z0I3, respectively.
    Keywords: Irrigation Scheduling, Water Stress, Corm Weight, Nutrition
  • Masoumeh Vakili, Ghartavol, Saeedeh Alizadeh Salteh Pages 215-224
    Saffron (Crocus sativus L.) is a valuable product that is moderately resistant to drought and is cultivated in environments with very different climatic conditions. The most important chemical compositions of saffron include crocin and crocetin derivatives. Saffron is used as a food colouring and flavouring agent in the food industry. Moreover, it is utilized in folk medicine as antispasmodic, carminative, sedative, anti-depression and for heart disease. In this study, saffron samples from different altitudes, i.e. Marand with altitude of 1360m and Kashmar with altitude of 1000m above sea level were collected and dried in the same conditions and compared with commercial samples. Three major metabolites (crocin, picrocrocin and safranal) were quantified in both altitudes by Spectrophotometry. The results obtained showed that saffron samples from Marand had the most amounts of crocin and picrocrocin (absorbance: 306 and 118). Also, after extraction, antioxidant activity was quantified by the DPPH free radical scavenging method. The results indicated that saffron samples from Marand had higher concentration of these constituents and antioxidant activity in comparison to that of samples from Kashmar. However, due to reduction of rain and increasing drought in the Azerbaijan region, cultivation of saffron in Marand is recommended on the basis of the results of this research and high yield and quality of saffron.
    Keywords: crocin, Picrocrocin, Safranal, Antioxidant activity
  • Somayeh Heydari, Maryam Khalili Pages 225-237
    The main component responsible for color in saffron is crocin with the chemical formula of C44H64O24. Crocin is one of several carotenoids in nature that is soluble in water. This solubility is one of the reasons for its widespread usage as a colorant in food and medicine compared to other carotenoids. The coloring strength of saffron is one of the major factors that determine the quality of the saffron stigma. It will be evaluated with measuring of crocin. Microextraction is the newest and easiest method that can be successfully applied for the preconcentration and separation of crocin in saffron samples. The advantages of this method are faster, cheaper and easier analysis by UV-Vis spectrophotometry in measurement of crocin compared to the chromatographic analysis methods. The studies showed that the type and volume of disperser and extractant solvent have a significant effect on the efficiency of crocin extraction. In this work, acetone as the disperser solvent and dichlorometane as the extractant solvent were found to be suitable combinations. Under the optimal conditions, the calibration curve was linear in the range of 0.15-0.00001 μg mL-1 and the limit of detection (LOD) was calculated based on 3 Sb/m (where, Sb and m are the standard deviation of the blank and slop ratio of the calibration curve respectively) was 0.000008 μg mL-1. The procedure was applied to saffron samples and the good recovery percent for the saffron samples was obtained.
    Keywords: preconcentration, microextraction, Spectrophotometry, crocin
  • Hossein Mohammadzadeh, Alireza Karbasi, Maryam Kashefi Pages 239-254
    Insurance for agricultural products can be considered to be one of the levers of agricultural development since its use can provide greater security for agricultural producers and provide more favorable conditions for attracting private investment in the agriculture sector. In this study, we used the data which was gathered in 2013 from 118 Qaeni Saffron farmers and examined the factors that affect the acceptance of Saffron insurance using Logit, Probit and Heckman two-stage Tobit. The results showed that among the estimated models, since Heckman two-stage can distinguish between the factors influencing the adoption of insurance and the factors affecting it, it is more strength paramount. The results of estimation of variables with the three models showed that farmer education, annual income, the usage of banking facilities, area under cultivation, educational services of agricultural demonstrators, insurance knowledge index and technical-crop knowledge index have a positive impact on the acceptance and insurance of saffron, and only the age variable has a negative impact on the insurance and the amount of the saffron insurance. According to the results, training courses on the benefits of crop insurance in rural areas and increasing farmers awareness of the types of insurance fund services, the insurance period and premium amount, consideration of the officials in charge of the agricultural insurance fund regarding the different income levels and development strategies to expand the use of banking facilities for farmers was suggested.
    Keywords: Insurance, Saffron, Qaen City