فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 27 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مریم جودکی، حسین شریعتمداری، مهران شیروانی صفحات 1-14
    به علت استفاده بی رویه از منابع آب آبیاری بی کیفیت، بسیاری از زمین های کشاورزی مناطق خشک و نیمه خشک ایران با پدیده شوری مواجه هستند. از آنجا که شوری موجب کاهش رشد و عملکرد گیاهان می شود باید به دنبال راه کارهایی برای مقابله با آثار سوء نمک بر رشد گیاهان در این خاک ها بود. یکی از این راه کارها، جلوگیری از تجمع نمک در گیاهان به صورت فیزیولوژیک و افزایش مقاومت آنها به شوری است. این پژوهش گلخانه ای با هدف بررسی اثر متقابل پتاسیم و بر بر عملکرد و جذب برخی عناصر کم مصرف در ریشه و اندام هوایی گیاه تربچه تحت تنش شوری انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل در سه سطح پتاسیم (1، 4 و 8 میلی مولار)، سه سطح بر (1/0، 2/0 و 3/0 میلی گرم بر لیتر) و سه سطح شوری (1، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) در محیط کشت ماسه کوارتز با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل پتاسیم و بر بر عملکرد وزن تر و خشک اندام هوایی، عملکرد وزن تر ریشه و همچنین جذب عناصر بر، آهن، مس، روی و منگنز در سطوح مختلف شوری معنی دار حداکثر عملکرد وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی مربوط به سطح پتاسیم 8 میلی مولار بود. همچنین، بیشترین جذب عناصر بر، آهن و منگنز در اندام هوایی و بیشترین جذب بر، آهن و مس جذب عناصر کم‏مصرف بر، آهن، منگنز و مس در ریشه، در شوری 4 دسی‏زیمنس بر متر، نسبت به شوری 8 دسی‏زیمنس بر متر بیشتر بود. در شوری 4 دسی‏زیمنس بر متر، حداکثر عملکرد اندام هوایی و جذب بر در ریشه، جذب روی در اندام هوایی و جذب منگنز در ریشه و اندام هوایی، در حضور 8 میلی مولار پتاسیم و 3/0 میلی گرم بر لیتر بر مشاهده شد. در شوری 8 دسی‏زیمنس بر متر نیز جذب بر و منگنز در اندام هوایی و بر و آهن در ریشه، در حضور 4 میلی مولار پتاسیم و 3/0 میلی گرم بر لیتر بر مشاهده شد. بر اساس نتایج این پژوهش، سطوح شوری و غلظت متفاوت پتاسیم و بر، بر اثر متقابل این دو عنصر، در نهایت بر عملکرد و جذب عناصر کم‏مصرف در گیاه اثرگذارند.
    کلیدواژگان: بر، تغذیه، پتاسیم، تربچه، شوری
  • مسعود شاکرمی، صفر معروفی، قاسم رحیمی صفحات 15-39
    از نگرانی های عمده کاربرد فاضلاب و کمپوست در اراضی کشاورزی، شور شدن آنها و همچنین جذب عناصر سنگین توسط گیاه است. به منظور بررسی اثر فاضلاب و کمپوست بر عملکرد و تجمع عناصر سرب و نیکل در گیاه ریحان و همچنین میزان هدایت الکتریکی و پ هاش در نیمرخ و زه آب خروجی از ستون خاک، تحقیق حاضر به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی، با سه تکرار، در 48 عدد لایسیمتر انجام شد. فاکتورها شامل چهار نوع آب آبیاری ]فاضلاب خام (1W)، پساب (2W)، ترکیب 50% فاضلاب خام و آب معمولی (3W) و آب معمولی (4W)[ و چهار سطح کمپوست ]صفر (1C)، 40 (2C)، 80 (3C) و 120 تن در هکتار (4C)[ بودند. در مجموع، در طول فصل کشت، تعداد 11 دوره آبیاری اعمال شد، گیاه ریحان در سه مرحله برداشت شد و در پایان برداشت سوم گیاه نیز نمونه های خاک از اعماق 10، 20، 40، 65، 85 و 105 سانتی‏متری خاک درون لایسیمترها برداشت گردید. نتایج نشان داد که کاربرد فاضلاب و کمپوست، در مقایسه با شاهد، میانگین وزن های تر و خشک، میانگین غلظت عناصر سرب و نیکل موجود در شاخساره گیاه ریحان و هدایت الکتریکی خاک را به طور معنی داری (05/0≥p)، متناسب با نوع آب آبیاری و سطح کمپوست، افزایش داد. اما با کاربرد فاضلاب و کمپوست، میزان پ-هاش زه آب به طور معنی داری (05/0≥p) کم شد. با تداوم چین، بر میزان عناصر سرب و نیکل شاخساره ریحان افزوده و با افزایش عمق از میزان هدایت الکتریک خاک کم گردید. دامنه تغییرات عناصر سرب و نیکل شاخساره ریحان به ترتیب 36/0-09/0 و 44/0-12/0 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک، تغییرات هدایت الکتریکی خاک 5/2-72/0 دسی زیمنس بر متر و تغییرات پ-هاش زه آب 8/7-5/7 در نوسان بود.
    کلیدواژگان: گیاه پالایی، لایسیمتر، هدایت الکتریکی، عناصر سنگین
  • مهناز کریمی صفحات 41-52
    این مطالعه به منظور بررسی نقش اتیلن و تیمارهای ممانعت کننده از تولید و عمل اتیلن در ماندگاری گل های گلدانی میخک به اجرا در آمد. بدین منظور، ابتدا گل های گلدانی میخک با غلظت های مختلف آمینو اکسی استیک اسید (AOA)، بنزیل آدنین (BA) و 1- متیل سیکلوپروپان (1-MCP) تیمار شدند. سپس، تیمار اتفن (برای ایجاد تنش) به صورت محلول پاشی روی گل های پیش تیمار شده اعمال گردید. نتایج نشان داد که کمترین ماندگاری گل در ارقام سیلور پینک و لیلک ان پرپل (به ترتیب 5 و 6 روز) مربوط به تیمار 30 میلی گرم در لیتر اتفن بود. بیشترین ماندگاری (50/11 روز) مربوط به رقم لیلک ان پرپل بود. تیمار 6/0 میکرولیتر در لیتر 1-MCP در هر دو رقم مورد بررسی موثرترین تیمار در جلوگیری از تاثیر اتفن بر کاهش ماندگاری گل ها بود. همچنین، کمترین میزان اتیلن تولیدی و بیشترین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در گل هایی مشاهده گردید که قبل از اعمال تنش، با 6/0 میکرولیتر در لیتر 1-MCP پیش تیمار شده بودند. بیشترین میزان تجمع پرولین مربوط به تیمار 30 میلی گرم در لیتر اتفن و حداکثر میزان فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز در تیمار 30 میلی گرم در لیتر اتفن و پیش تیمارهای 10 و 20 میلی گرم در لیتر BA و 50 میلی گرم در لیتر AOA بود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، بازدارنده های اتیلن، اتفن، ماندگاری گل
  • اثر سیلیسیم بر افزایش مقاومت به تنش اکسیداتیو ناشی از سفیدک سطحی در کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo، var. styriaca)
    عبدالرحمان محمدخانی، پروانه محقق، علی اکبر فدایی تهرانی صفحات 53-62
    عنصر سیلیسیم می تواند برخی گیاهان را در مقابل تنش های زیستی و غیر زیستی حمایت کند. در این پژوهش، اثر سه سطح سیلیسیم (صفر، 85/0 و 7/1 میلی مولار) بر رشد، پراکسیداسیون لیپیدها، فعالیت لیپوکسی ژناز، پرولین، تجمع پراکسید هیدروژن و فعالیت آنتی اکسیدان های غیر آنزیمی و آنزیمی (کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز) تحت بیماری سفیدک سطحی ناشی از Sphaerotheca fuliginea در گیاه کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo، var. styriaca) در شرایط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر سیلیسیم بر کاهش بیماری سفیدک سطحی معنی دار بوده و کاربرد محلول 7/1 میلی مولار این عنصر، بیماری را تا 35 % کاهش داد. افزایش غلظت سیلیسیم در محلول های غذایی منجر به افزایش این عنصر در ریشه و شاخساره کدوی پوست کاغذی شد. غلظت پراکسید هیدروژن، پراکسیداسیون لیپیدها و فعالیت آنزیم لیپوکسی ژناز در حضور بیماری افزایش یافت. ولی با کاربرد سیلیسیم، این شاخص ها در گیاه کاهش نشان دادند. کاربرد سیلیسیم، فعالیت آنتی اکسیدان های آنزیمی و غیر آنزیمی را به طور معنی داری (P≤ 0.05) افزایش داد. بر اساس نتایج این پژوهش، به نظر می رسد که غلظت 7/1 میلی مولار سیلیسیم در التیام آثار تنش ناشی از بیماری، موثرتر از دو تیمار دیگر بوده است، که این امر را می توان به اثر این عنصر بر کاهش اکسیداسیون لیپیدهای غشا نسبت داد.
    کلیدواژگان: تنش های زیستی، فعالیت آنتی اکسیدان ها، غشای سلولی، پراکسیداسیون لیپیدها
  • شیرین رضوانی پور، عبدالله حاتم زاده، سیدعلی الهی نیا، حمیدرضا اصغری صفحات 63-76
    این تحقیق به منظور بررسی اثر پلی آمین ها بر رشد، گل‏دهی و تشکیل پداژه در ارقام ‘Golden Wave’ و‘Blue Sea’ فریزیا انجام شد. بدین منظور، گیاهان فریزیا در زمان های 35، 70 و 100 روز بعد از کاشت، با پلی آمین های پوترسین، اسپرمیدین و اسپرمین در غلظت های 5/0 و 1 میلی مولار و آب مقطر (شاهد) محلول‏پاشی شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی، در سه تکرار و دو گلدان برای هر تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تیمار با اسپرمین موجب تاخیر گل‏دهی گردید. در حالی که تیمارهای اسپرمیدین علاوه بر تسریع گل‏دهی، موجب افزایش طول برگ، ارتفاع ساقه گل‏دهنده، طول گل آذین، قطر و طول گلچه و تعداد ساقه گل‏دهنده جانبی در هر دو رقم شدند. همچنین، بیشترین تعداد پداژه پس از تیمار با اسپرمیدین حاصل شد. اما پداژه های تولید شده در تیمارهای پوترسین وزن و قطر بیشتری نسبت به شاهد و دیگر تیمارها داشتند. پلی آمین ها موجب افزایش غلظت عناصر غذایی برگ شدند. بیشترین میزان نیتروژن (39/2 و 37/2 درصد) در تیمار با پوترسین و اسپرمین و بیشترین میزان فسفر (47/0 و 46/0 درصد)، پتاسیم (1/3 و 03/3 درصد) و روی (31/51 و 3/50 میلی گرم در لیتر) در تیمارهای پوترسین و اسپرمیدین حاصل شد. تقریبا تمام تیمارها میزان منیزیم برگ را افزایش دادند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که پلی آمین ها، و به ویژه اسپرمیدین و پوترسین، می توانند سبب افزایش عملکرد و بهبود ویژگی های گل و پداژه در فریزیا شوند.
    کلیدواژگان: اسپرمیدین، اسپرمین، پوترسین، پداژک، ساقه گل دهنده، عناصر غذایی
  • محمود رقامی، احمد استاجی، واحد باقری، الیاس آریاکیا صفحات 77-87
    شوری، مسئله بسیار جدی برای توسعه کشاورزی، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، به شمار می رود. از طرف دیگر، مزایای متعدد کشت بدون خاک در این مناطق سبب گسترش استفاده از این سیستم ها شده است. در این پژوهش، به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و تنش شوری بر خصوصیات رویشی و فیزیولوژیک بادمجان، آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور شامل اسید سالیسیلیک در سه سطح (صفر، 50 و 100 میلی گرم در لیتر) و تنش شوری در سه سطح (صفر، 75 و 150 میلی مولار کلرید سدیم) با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اثرهای ساده و متقابل سطوح مختلف شوری و اسید سالیسیلیک، به جز قطر شاخه، کلروفیل b و میزان عنصر کلسیم، بر شاخص های رویشی، رنگدانه های فتوسنتزی، قندهای محلول، پرولین و عناصر معدنی معنی دار شد. با افزایش سطح شوری، شاخص های ارتفاع، تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه، رنگدانه های فتوسنتزی شامل کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئید، قندهای محلول و میزان عنصر پتاسیم کاهش یافت؛ کاربرد اسید سالیسیلیک، شاخص های مذکور را بهبود بخشید. ولی مقدار غلظت عناصر سدیم و کلر تحت شرایط تنش شوری افزایش یافت و کاربرد اسید سالیسیلیک تا حدودی این شرایط را بهبود بخشید. همچنین، مقدار پرولین با افزایش سطح شوری و کاربرد اسید سالیسیلیک افزایش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده و با توجه به افزایش املاح در آب آبیاری گلخانه ها، با کاربرد اسید سالیسیلیک می توان رشد گیاه را در شرایط شوری بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: مقاومت به تنش، محلول پاشی، شاخص سبزینگی
  • مژده خلیل پور، وحید مظفری صفحات 89-102
    به‎منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف بنزیل آدنین، نیتروژن و شوری بر خصوصیات رشدی دانهال‎های پسته رقم بادامی ریز زرند، یک آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور: بنزیل آدنین (صفر، 250 و 500 میلی گرم بر لیتر)، نیتروژن (صفر و 100 میلی‎گرم در کیلوگرم خاک از منبع نیترات آمونیم) و شوری (صفر و 2000 میلی گرم کلرید سدیم در کیلوگرم خاک)، در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به مدت 24 هفته در گلخانه اجرا شد. نتایج نشان داد که علی رغم این که شوری باعث کاهش معنی دار وزن خشک اندام هوایی و ریشه دانهال ها گردید، اما محلول‏پاشی 500 میلی گرم بر لیتر بنزیل آدنین، وزن خشک اندام هوایی و ریشه را به ترتیب 125 و 86 درصد افزایش داد. لیکن، با مصرف توام نیتروژن و بنزیل آدنین، وزن خشک اندام هوایی و ریشه به ترتیب بیش از 3 و 2 برابر افزایش یافت. نتایج همچنین نشان داد که تنش شوری باعث کاهش معنی‎دار سطح برگ و طول سیستم ریشه ای گردید. اما مصرف توام نیتروژن و بیشترین غلظت بنزیل آدنین، سطح برگ و طول سیستم ریشه ای را به ترتیب بیش از 3 و 5/2 برابر افزایش داد. نتایج اثرهای سه گانه نیز نشان داد که گرچه در شرایط شور ارتفاع، تعداد برگ و قطر ساقه به طور معنی داری کاهش یافتند، لیکن مصرف توام نیتروژن و بنزیل آدنین در افزایش این خصوصیات رشدی چشمگیر تر از مصرف جداگانه این تیمار ها بود. در نهایت، می توان چنین نتیجه گیری نمود که مصرف توام نیتروژن و بنزیل آدنین در کاهش اثرهای مخرب شوری بر خصوصیات رشدی دانهال‎های پسته موثرتر از مصرف این تیمار ها به تنهایی بود.
    کلیدواژگان: طول سیستم ریشه ای، کلرید سدیم، نیترات آمونیم، وزن خشک اندام هوایی و ریشه
  • هادی بگی، اسماعیل چمنی صفحات 103-112
    به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف نانوذرات آهن (10، 100، 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر) و اسید هیومیک (100، 1000 و 2000 میلی‏گرم در لیتر) بر رشد، گل دهی و خصوصیات پس از برداشت گل شاخه بریده رز رقم «سفید نابلس» در شرایط کشت هیدروپونیک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی در سال 92-1391 انجام شد. از فرمول محلول غذایی وان زیندرن- بیکر تغییر یافته استفاده شد. این محلول غذایی در آب دو بار تقطیر حل شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که غلظت های 1000 میلی گرم در لیتر نانوذرات آهن و 100 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک تاثیر مثبت و معنی داری بر میزان کلروفیل گل رز، نسبت به سایر غلظت ها، داشت. غلظت زیاد نانوذرات آهن و اسید هیومیک (1000 میلی گرم در لیتر) تاثیر معنی داری بر ارتفاع گیاه، فلورسانس حداکثر، ارتفاع شاخه بریده، وزن کل شاخه بریده، وزن خشک برگ و وزن خشک کل نسبت به سایر غلظت ها نشان داد. تیمارهای مختلف نانوذرات آهن و اسید هیومیک تاثیر معنی داری بر بهبود شاخص های تعداد برگ، سطح برگ و زمان تا گل دهی نداشتند. طول عمر گل رز توسط نانوذرات آهن افزایش پیدا کرد؛ در حالی که اسید هیومیک اثر معنی داری بر طول عمر گل نداشت.
    کلیدواژگان: کشت بدون خاک، گل بریده، طول عمر، مواد هیومیک
  • مهری برومند، محمد علی بهمنیار صفحات 113-124
    به منظور بررسی اثر کاربرد مقادیر مختلف کمپوست پسماندهای شهری و لجن فاضلاب بر میزان عملکرد و تجمع برخی عناصر سنگین از جمله نیکل، کروم، کادمیم و سرب در اندام های گیاهی فلفل سبز قلمی، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار و 4 تکرار در شرایط گلدانی اجرا شد. تیمارها شامل شاهد، 5% کمپوست، 10% کمپوست، 5% لجن فاضلاب، 10% لجن فاضلاب، 5% کمپوست و لجن فاضلاب و 10% کمپوست و لجن فاضلاب بودند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که افزودن کمپوست و لجن فاضلاب سبب افزایش عملکرد (وزن تر و خشک) میوه فلفل شده است. بیشترین میزان وزن تر میوه در تیمار10% کمپوست و لجن فاضلاب و بیشترین وزن خشک میوه در تیمار 5% لجن فاضلاب مشاهده شد؛ به گونه ای که به ترتیب حدود 5/3 و 3 برابر افزایش عملکرد نسبت به شاهد نشان دادند. عملکرد اندام های هوایی نیز افزایش معنی داری در وزن تر و خشک نشان داد. کاربرد این کودها ارتفاع بوته را نسبت به شاهد افزایش داد، که بیشترین آن افزایشی در حدود 28% در تیمار 5% لجن فاضلاب نسبت به شاهد بود. همچنین، افزودن کمپوست و لجن فاضلاب سبب افزایش معنی دار غلظت عناصر سنگین در میوه، برگ، اندام های هوایی و ریشه گیاه فلفل گردید. با افزایش سطوح کودی، بر غلظت عناصر سنگین در گیاه نیز افزوده شد. غلظت نیکل در تمامی تیمارها، به غیر از شاهد و 5% کمپوست، و غلظت کادمیم در تمامی تیمارها، به غیر از شاهد، 10% کمپوست و 5% لجن فاضلاب، در میوه فلفل حداکثر بود. محاسبه شاخص انتقال حاکی از آن بود که تجمع عناصر سنگین در گیاه فلفل در ریشه بیشتر از اندام های هوایی است. کادمیم با شاخص انتقال 52/0 دارای تحرک بیشتری در گیاه فلفل سبز نسبت به سرب (44/0) و نیکل (14/0) می باشد.
    کلیدواژگان: کمپوست، سرب، نیکل، کادمیم، کروم
  • یونس خیری زاده آروق، مرتضی برمکی، کاظم هاشمی مجد صفحات 125-138
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر سه نوع محلول غذایی در تولید ریزغده سیب‏زمینی (Solanum tuberosum) در سیستم هیدروپونیک تحت شرایط گلخانه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. عامل اول شامل نوع محلول غذایی در سه سطح (هوگلند و اشنایدر، ایما و آنجل، نوولا و همکاران) و عامل دوم رقم سیب‏زمینی در دو سطح (آگریا و کایزر) بود. گیاهچه های این ارقام از کشت بافت حاصل شده بودند. نتایج نشان داد که اثر اصلی محلول های غذایی و اثر متقابل محلول های غذایی با ارقام سیب‏زمینی بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه ها، عملکرد هر بوته و تعداد ریزغده در هر بوته معنی دار بود. بیشترین ارتفاع بوته (8/96 سانتی متر)، وزن خشک اندام هوایی (22/92 گرم)، وزن خشک ریشه ها (08/20 گرم) و عملکرد هر بوته (66/195 گرم برای هر بوته) در رقم آگریا در محلول غذایی ایما و آنجل به دست آمد. بیشترین تعداد ریزغده در هر بوته (1/9 عدد) مربوط به رقم کایزر در محلول غذایی ایما و آنجل بود. بیشترین میانگین وزن ریزغده در محلول غذایی نوولا (93/21 گرم) و برای رقم آگریا (78/28 گرم) به دست آمد. همچنین، نتایج نشان داد که بیشترین میزان نشاسته (57/9 درصد) و نیترات (72/728 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک) متعلق به رقم آگریا، به ترتیب در محلول غذایی ایما و آنجل و محلول غذایی هوگلند و اشنایدر بود. بیشترین مقدار فسفر ریزغده (33/0 درصد) در محلول غذایی ایما و آنجل و بیشترین میزان پتاسیم (62/2 درصد) در رقم آگریا به دست آمد.
    کلیدواژگان: کشت بدون خاک، محلول غذایی، عناصر غذایی گیاه
  • مریم کمالی، مرتضی گلدانی صفحات 139-153
    کود های آلی باعث حفظ چرخه مواد غذایی، کاهش آلودگی، اصلاح خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک و پایداری گیاه در خاک می شوند. به منظور بررسی اثر کودهای آلی (ورمی کمپوست، کمپوست و دامی) بر صفات مورفوفیزیولوژیک توده اطلسی ایرانی، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار در شرایط گلخانه در دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (آبیاری براساس 100% گنجایش زراعی به میزان 360 میلی لیتر (D1)، 50% گنجایش زراعی به میزان 180 میلی لیتر (D2) و 25% گنجایش زراعی به میزان 90 میلی لیتر آب (D3) در هر گلدان دو کیلویی خاک) و چهار تیمار کودی (شاهد، کمپوست، ورمی کمپوست و دامی) بودند. صفات مورفوفیزیولوژیک اندازه گیری شده عبارتند از ارتفاع گیاه، تعداد شاخه جانبی، تعداد برگ، تعداد گل، حجم ریشه، وزن خشک برگ، ریشه، ساقه و گل، نشت الکترولیت، هدایت روزنه ای و رنگدانه های فتوسنتزی. نتایج نشان داد که سطوح آبیاری و کودی در تمام صفات اندازه گیری شده معنی دار شدند، به طوری که بر اساس نتایج حاصل از برهمکنش تیمارهای آبیاری و کودی، بیشترین میزان وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، ارتفاع گیاه، تعداد گل و هدایت روزنه ای در تیمار 100% گنجایش زراعی و در بستر حاوی کود دامی حاصل شد. در تیمار 25% گنجایش زراعی، کود کمپوست 38%، کود دامی 29% و کود ورمی‏کمپوست 61% وزن 10 عدد گل را نسبت به شاهد افزایش داد. در بین تیمارهای کودی نیز بیشترین میزان کلروفیل a در تیمار شاهد به دست آمد. ولی کلروفیل b، کلروفیل کل و کارتنوئید در تیمار ورمی‏کمپوست مقادیر بیشتری داشتند. به طور کلی، نتایج نشان داد که خصوصیات رشدی و تعداد گل اطلسی به ترتیب در تیمار کود دامی و ورمی کمپوست در شرایط کم آبیاری مناسب تر بود.
    کلیدواژگان: گل اطلسی، ارتفاع گیاه، رنگدانه های فتوسنتزی، نشت الکترولیت، هدایت روزنه ای
  • عطیه صندوقی، علی یوسفی، امیر مظفر امینی صفحات 155-167
    در دهه های اخیر، به دلیل تاثیرات منفی کشاورزی رایج بر سلامت انسان و محیط زیست، کشاورزی ارگانیک در راستای تولید مواد غذایی سالم مورد توجه قرار گرفته است. هدف این بررسی، ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد گلخانه داران خیار و گوجه‏فرنگی شهرستان اصفهان در تولید محصول سالم می باشد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق پیمایش میدانی با طراحی و تکمیل پرسش نامه پژوهشگر ساخته به روش نمونه گیری طبقه ای از 110 نفر گلخانه دار جمع آوری شد. برای بررسی روابط علی بین متغیرها، از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که دانش گلخانه داران مورد مطالعه در زمینه انتخاب کود و آفت کش مناسب، به اندازه کافی نیست و همچنین با اینکه بیشتر نمونه های آماری معتقد بودند که مصرف بیش از حد سموم و کودهای شیمیایی، سلامتی انسان و محیط زیست را به مخاطره می اندازد، ولی رعایت اصول حفاظتی مربوط به استفاده صحیح و مناسب و به اندازه سموم و کودهای شیمیایی در آنها ضعیف بود. همچنین، کوچک بودن گلخانه ها، ضعف اقتصادی گلخانه داران، سطح سواد اندک و عدم آگاهی و اطلاع کافی از دیگر روش های مبارزه منجر به انتخاب سریع ترین و کم ریسک ترین روش مبارزه با آفات شده است. بنابراین، برنامه ریزی در جهت ارتقاء دانش گلخانه داران در زمینه انتخاب کود و روش های مبارزه با آفات و همچنین بهبود شرایط بازاریابی محصولات سالم، از اهمیت فراوانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: کشاورزی رایج، کشاورزی ارگانیک، کودهای شیمیایی، مدل معادلات ساختاری
  • نرجس سادات روحانی، سید حسین نعمتی، محمد مقدم، وحید اردکانیان صفحات 169-179
    تنش شوری از عوامل محدودکننده رشد در تولیدات کشاورزی است که خسارات فراوانی به کشت و کار محصولات کشاورزی وارد می سازد. به منظور کاهش و یا توقف تنش شوری، راهکارهای متعددی توسط محققین مختلف ارائه شده است. یکی از راه های کاهش خسارات تنش شوری، کاشت گیاهان مقاوم به این تنش می باشد. در این تحقیق، تحمل ارقام مختلف تربچه به تنش شوری از لحاظ فیزیولوژیک بررسی شد و بهترین رقم سازگار معرفی گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل، بر پایه طرح کاملا تصادفی، در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. تیمارها شامل سه رقم تجاری تربچه (چریبل، اسپارکلر و اسکارلت سین سیناتی) به عنوان فاکتور اول و شوری در چهار سطح (شاهد، 33، 66 و 99 میلی مولار نمک طعام) به عنوان فاکتور دوم بودند. سطوح شوری به صورت محلول در آب آبیاری در مرحله چهار برگی گیاهان اعمال گردیدند. نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش قند محلول و پتاسیم اندام هوایی و غده و همچنین افزایش هدایت روزنه ای، آنتوسیانین غده و سدیم اندام هوایی و غده گردید. بیشترین میزان تحمل ارقام مختلف تربچه به تنش شوری در سطح شوری 66 میلی مولار مشاهده شد و سطح شوری 33 میلی مولار، در مقایسه با تیمار شاهد، در اکثر صفات فیزیولوژیک، اختلاف معنی داری نداشت. در شرایط تنش شوری، تجمع سدیم در اندام هوایی بسیار بیشتر از غده دیده شد. بیشترین میزان آنتوسیانین غده در شوری 66 میلی مولار و مربوط به رقم اسکارلت سین سیناتی بود. از بین ارقام تربچه، بیشترین درجه تحمل به شوری و تجمع نمک در رقم اسکارلت سین سیناتی حاصل شد. با توجه به اینکه شکل ظاهری این رقم با دو رقم چریبل و اسپارکلر تفاوت زیادی دارد و دارای ظاهر کشیده با رنگ قرمز می باشد، در نتیجه میزان آب بیشتری در بافت خود ذخیره کرده و همین امر باعث افزایش مقاومت این گیاه به تنش شوری گردیده است.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، مقاومت به شوری، انباشت سدیم
  • علی پاداش، احمد قنبری، محمدرضا اصغری پور صفحات 181-192
    امروزه، به منظور کاهش اثرهای منفی ناشی از تنش های مختلف، کاربرد ترکیبات فنلی و تنظیم کننده های رشد مانند اسید سالیسیلیک مطرح شده است. در این پژوهش گلخانه ای که در سال 1392 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد، گیاهان ریحان (Ocimum basilicum)، رقم کشکنی لولو، که در چهار سطح سرب ]صفر (شاهد)، 100، 200 و 300 میلی گرم در کیلوگرم خاک[ همراه با سه سطح محلول پاشی اسید سالیسیلیک (صفر (شاهد)، 50 و 100 میلی لیتر در لیتر) در سه تکرار کاشته شده بودند، مقایسه شدند. نتایج نشان داد که افزودن سرب به طور معنی داری سطح برگ، تعداد برگ، ارتفاع بوته، فلورسانس و شاخص کلروفیل گیاه را کاهش و پرولین، کربوهیدرات های محلول و آنزیم های گایاکول و آسکوربات پراکسیداز را افزایش داد. محلول پاشی اسید سالیسیلیک نیز بر تمام صفات تاثیر معنی داری (01/0P≤) داشت. غلظت 100 میلی لیتر در لیتر اسید سالیسیلیک در سطح چهارم سرب (300 میلی گرم در کیلوگرم خاک) سبب کاهش به ترتیب 6/78، 8/73 و 3/24 درصدی میزان فعالیت آنزیم های گایاکول، آسکوربات پراکسیداز و کربوهیدرات های محلول، در مقایسه با شاهد، شد. در این بررسی، اثر متقابل بین اسید سالیسیلیک و سرب بر سطح برگ، ارتفاع بوته، میزان کلروفیل برگ، فلورسانس، پرولین، قندهای محلول و آنزیم های گایاکول و آسکوربات پراکسیداز معنی دار بود، به طور کلی، نتایج آزمایش نشان داد که اسید سالیسیلیک نقش تعدیل کننده و کاهنده اثرهای منفی سمیت سرب را بر این ویژگی های گیاه ریحان دارا بود.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، آنزیم های آنتی اکسیدان، پرولین، فلزات سنگین
  • آیگین جهانگیری، شهرام کیانی، علیرضا حسین پور صفحات 193-203
    پوسیدگی انتهای گلگاه یکی از ناهنجاری های فیزیولوژیک مرتبط با کمبود کلسیم در میوه است که منجر به کاهش عملکرد و کیفیت میوه فلفل دلمه می شود. بروز این عارضه در گلخانه های تولید فلفل دلمه در شهرستان شهرضا همه ساله خسارت زیادی را به پرورش دهندگان این محصول وارد می کند. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی منابع و مقادیر مختلف کلسیم بر غلظت عناصر غذایی و پوسیدگی انتهای گلگاه میوه فلفل دلمه در سال 1392 در یک گلخانه در شهرستان شهرضا انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه عامل نوع کود کلسیم، غلظت کلسیم و رقم فلفل دلمه و در سه تکرار انجام شد. نوع کود کلسیم شامل کلرید کلسیم (CaCl2.2H2O) و نانوکلات کلسیم بود که هر کدام در سه غلظت کلسیم صفر (محلول پاشی با آب مقطر)، 9/0 و 8/1 گرم بر لیتر محلول پاشی شدند. عامل نوع رقم نیز شامل اینسپریشن (قرمز)، آرنکیا (نارنجی) و تورنتو (زرد) بود. نتایج نشان داد که محلول پاشی کلرید کلسیم منجر به کاهش معنی دار پوسیدگی انتهای گلگاه میوه فلفل دلمه در مقایسه با تیمار شاهد شد. در این تیمار، ظهور پوسیدگی انتهای گلگاه میوه 3/30 تا 9/44 درصد در مقایسه با 5/65 درصد تیمار شاهد بود. همچنین، شدت پوسیدگی انتهای گلگاه میوه 3/1 تا 6/1 در مقایسه با 1/2 تیمار شاهد بود. دلیل این مسئله افزایش غلظت کلسیم و کاهش نسبت های N/Ca، K/Ca و Mg/Ca در میوه بود. در حالی که محلول پاشی کلسیم به شکل نانوکلات کلسیم بر ظهور و شدت این عارضه بی تاثیر بود. بر اساس نتایج این پژوهش، محلول پاشی مستقیم میوه ها با کلسیم (غلظت 8/1 گرم بر لیتر) از منبع کلرید کلسیم به منظور کاهش پوسیدگی انتهای گلگاه میوه فلفل دلمه در شرایط مشابه این تحقیق قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: ارقام فلفل، عناصر غذایی، کلرید کلسیم، نانوکلات کلسیم
|
  • M. Joodaki, H. Shariatmadari, M. Shirvani Pages 1-14
    Due to wasteful use of low-quality irrigation water, many agricultural lands in arid and semi-arid regions of Iran are confronted with salinity phenomenon. Salinity decreases growth and yield of plants, therefore, ways to combat deleterious effects of soil salinity on plant growth should be sought. One of these strategies is physiological prevention of salt accumulation in plants and increasing their resistance to salinity. In this greenhouse study, the main objective was to investigate the interaction effects of potassium (K) and boron (B) on yield and uptake of some micronutrients by roots and shoots of radish under salinity conditions. The experiment was carried out as factorial, based on completely randomized design with three replications, at 3 levels of K (1, 4 and 8 mM), 3 levels of B (0.1, 0.2 and 0.3 mg/L) and 3 levels of salinity (1, 4 and 8 dS/m) in quartz sand culture medium. Results showed that interaction of K and B on fresh and dry weight of shoots, fresh weight of roots and uptake of B, Fe, Cu, Zn and Mn was significant at different levels of salinity. Maximum fresh and dry weight of roots and shoots was observed in 8 mM K treatment. Also, maximum B, Fe and Mn uptake in shoots, and maximum B, Fe and Cu uptake by roots was observed at 4 mM K level. Uptake of B, Fe, Mn and Cu in roots was higher at salinity of 4 dS/m than 8 dS/m. At 4 dS/m salinity, maximum shoot yield and B uptake in roots, Zn uptake in shoots, and Mn uptake in roots and shoots, was observed at 8 mM K and 0.3 mg/L B. At salinity level of 8 dS/m, maximum B and Mn uptake in shoots and B and Fe uptake in roots was observed at 4 mM K and 0.3 mg/L B. According to the results this study, different levels of salinity and concentration of K and B, due to the interaction of these two elements, affect yield and uptake of plant micronutrients.
    Keywords: Boron, Nutrition, Potassium, Radish, Salinity
  • M. Shahakarami, S. Marofi, Gh. Rahimi Pages 15-39
    One of the main anxieties in application of wastewater and compost in agricultural lands is their salinity and uptake of heavy metals by plants. To envestigate the effects of wastewater and compost on yield and accumulation of lead and nickel in the basil shoots, as well as electrical conductivity (EC) and pH in soil profile and its leachate, a factorial test was conducted, based on completely randomized design with three replications, in 48 lysimeters. The factors included four types of watering [raw wastewater (W1), treated wastewater (W2), combination of 50% raw wastewater and fresh water (W3) and fresh water (W4)] and four compost levels [0 (C1), 40 (C2), 80 (C3) and 120 (C4) ton/ha]. Totally, 11 waterings were applied during the growing season. Basil plants were harvested at three stages. After the third harvest, soil samples were taken from 10, 20, 40, 65, 85 and 105 cm depth in the lysimeters. Results showed that application of wastewater and compost, compared to the control treatment, significantly increased (p≤ 0.05) fresh and dry weights, concentration of lead and nickel in the shoots of basil, as well as EC of the soil, relative to type of irrigation water and level of compost. But, wastewater and compost application significantly decreased (p
    Keywords: Phytoremediation, Lysimeter, Electrical conductivity, Heavy metals
  • M. Karimi Pages 41-52
    This study was performed to evaluate the role of ethylene stress, ethylene inhibitors and action treatments on longevity of potted-carnation flowers. For this purpose, first, potted-carnation flowers were pretreated with different concentrations of amino-oxyacetic acid (AOA), benzyladenine (BA) and 1-methylcyclopropene (1-MCP). Then, ethephon (as stress treatment) was sprayed on the pretreated flowers. Results showed that the lowest longevity of carnation flowers (5 and 6 days, respectively) in both studied cultivars (‘Silver pink’ and ‘Lilac on purple’) was related to 30 mg/L ethephon. Maximum flower longevity (11.5 days) was related to ‘Lilac on purple’ cultivar. The 0.6 µL/L of 1-MCP treatment, in both cultivars, was the most effective treatment in inhibition of ethephon on reduction of flowers longevity. Also, the lowest amount of ethylene production and the highest enzyme activity was observed when the flowers were pretreated by 0.6 µL/L of 1-MCP before the stress is applied. The highest proline accumulation was related to 30 mg/L ethephon treatment. Maximum α-amylase activity occurred in 30 mg/L ethephon, 10 and 20 mg/L BA and 50 mg/L AOA pretreatments.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Ethylene inhibitors, Ethephon, Flower longevity
  • Effect of silicon on increasing plant tolerance to oxidative stress by powdery mildew in pumpkin (Cucurbita pepo, var. styriaca)
    A. Mohammadkhani, P. Mohaghegh, A. A. Fadaei Tehrani Pages 53-62
    Silicon (Si) can protect some plants from biotic and abiotic stresses. In this research, effects of three exogenous Si levels (0, 0.85 and 1.7 mM) on growth, lipid peroxidation, lipoxygenase activity, proline content, H2O2 accumulation, and activity of non-enzymatic and enzymatic antioxidants (catalase and ascorbate peroxidase) under powdery mildew disease stress by Sphaerotheca fuliginea on pumpkin (Cucurbita pepo, var. styriaca), under hydroponic conditions, were investigated. The results revealed that effect of Si in reduction of powdery mildew was significant (P≤ 0.05) and application of 1.7 mM of this element decreased the severity of disease symptoms up to 35%. Increasing the Si concentration in the nutrients solution elevated the amount of this element in roots and shoots of pumpkin plants. The concentration of H2O2, lipid peroxidation and lipoxygenase activity were increased by disease stress. But these parameters were decreased with application of Si. The activity of enzymatic and non-enzymatic antioxidants was significantly enhanced (P≤ 0.05) by the application of Si. Based on the present work, it can be concluded that concentration level of 1.7 mM Si was more effective than the other two treatments in alleviating disease stress, which could be related to the effect of this element on prevention of membrane lipid-oxidation.
    Keywords: Biotic stresses, Antioxidants activity, Cell membrane, Lipid peroxidation
  • Sh. Rezvanypour, A. Hatamzadeh, S. A. Elahinia, H. R. Asghari Pages 63-76
    This experiment was carried out to investigate the effect of polyamines on growth, flowering and corm production of ‘Golden Wave’ and ‘Blue Sea’ cultivars of freesia. For this purpose, freesia plants were sprayed at 35, 70 and 100 days after planting with concentrations of 0.5 and 1 mM of putrescine, spermidine and spermine and distilled water (control). The factorial experiment was performed in a completely randomized design with 3 replications and 2 pots for each replicate. Results showed that spermine treatment delayed flowering time. But spermidine treatment accelerated flowering and also increased leaf length, flowering stem height, inflorescence height, diameter and length of florets and number of lateral stems in both cultivars. Maximum number of corms was obtained in spermidine treatment. But, plants treated with putrescine had more corm weight and diameter than other treatments and control. Polyamines increased leaves nutrient concentration. The highest nitrogen concentration (2.39 and 2.37 percent) was observed in putrescine and spermine treatments and the highest concentration of phosphorus (0.47 and 0.46 percent), potassium (3.1 and 3.03 percent) and zinc (51.31 and 50.3 mg/L) was obtained in spermidine and putrescine treatments. Almost all polyamines increased magnesium concentration of leaves. The results of this study revealed that polyamines, and especially spermidine and putrescine, could increase yield and improved quality of flower and corm of freesia.
    Keywords: Spermidine, Spermine, Putrescine, Cormlet, Flowering stem, Nutrients
  • M. Raghami, A. Estaji, V. Bagheri, E. Aryakia Pages 77-87
    Salinity is a serious problem for expansion of agriculture, especially in arid and semi-arid regions. On the other hand, various benefits of soilless culture have caused the expansion of this system in these areas. In order to investigate the effect of different levels of salicylic acid and salinity stress on vegetative and physiological characteristics of eggplant, a factorial experiment was conducted with two factors, including salicylic acid at three levels (0, 50 and 100 mg/L) and salinity stress at three levels (0, 75 and 150 mM NaCl) with 3 replications. The results showed that the main and interaction effects of different levels of salinity and salicylic acid were significant (except stem diameter, chlorophyll b and calcium concentration) on growth parameters, photosynthetic pigments, soluble sugars, proline and mineral elements. Plant height, number of leaves, leaf area, fresh and dry weight of shoots, fresh and dry weight of roots, photosynthetic pigments (chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoids), soluble sugars and K content were decreased by increasing salinity level. Application of salicylic acid improved these parameters. But, Na and Cl contents were increased under the salinity stress. Application of salicylic acid partially improved this situation. Also, proline content was increased by increasing salinity and salicylic acid levels. Based on the obtained results, and the problem of high salinity level of irrigation water in greenhouses, application of salicylic acid can improve plant growth under saline conditions.
    Keywords: Salinity resistance, Foliar spray, Physiological trait
  • M. Khalilpour, V. Mozafari Pages 89-102
    In order to evaluate the effect of different levels of benzyladenine, nitrogen and salinity on growth characteristics of pistachio seedlings, cv. Badami Zarand, a factorial experiment with three factors: benzyladenine (0, 250 and 500 mg/L), nitrogen (0 and 100 mg N/kg soil as NH4NO3) and salinity (0 and 2000 mg NaCl/kg soil) was carried out as completely randomized design with three replications for 24 weeks under greenhouse conditions. Results showed that although salinity significantly decreased dry weight of shoots and roots of the seedlings, but application of 500 mg/L benzyladenine increased dry weight of shoots and roots by 125 and 86 percent, respectively. However, simultaneous application of nitrogen and benzyladenine increased dry weight of shoots and roots more than 3 and 2 folds, respectively. Results also showed that salt stress significantly decreased leaf area and length of root system. But simultaneous application of nitrogen and the highest concentration of benzyladenine increased leaf area and length of root system more than 3 and 2.5 folds, respectively. The results of triple effects also showed that although height, leaf number and stem diameter significantly decreased under saline conditions, but simultaneous application of nitrogen and benzyladenine resulted in more prominent increase of these growth characteristics than individual application of these treatments. Finally, it is concluded that simultaneous application of nitrogen and benzyladenine resulted in more effective reduction of harmful effects of salinity on growth characteristics of pistachio seedlings than application of these treatments alone.
    Keywords: Length of root system, Sodium chloride, Ammonium nitrate, Dry weight of shoots, roots
  • H. Bagi, E. Chamani Pages 103-112
    To evaluate the effects of different concentrations of iron nanoparticles (10, 100, 1000 and 2000 mg/L) and humic acid (100, 1000 and 2000 mg/L) on growth, flowering and characteristics of cut rose flower, cultivar White Nablus, under hydroponic system, an experiment was conducted based on completely randomized design with factorial arrangement and 5 replications in the Research Greenhouse of Mohaghegh Ardabili University in 2012-2013. Nutrient solution, formulated by Van Zinder and Baker, was used. This nutrient solution was dissolved in the twice-distilled water. Results of the experiment showed that chlorophyll content of leaves was significantly (P≤ 0.05) affected by 1000 mg/L iron nanoparticles and 100 mg/L humic acid, compared to other concentrations. High concentration of iron nanoparticles and humic acid (1000 mg/L) had a significant effect on plant height, chlorophyll fluorescence, cut flower length, total dry weight of cut flower, leaf dry weight and total dry weight, compared to other concentrations. Different treatments of Iron nanoparticles and humic acid did not significantly (P≤ 0.05) affect number of leaves, leaf area and time to flowering. Iron nanoparticles increased flower vase life, whereas humic acid did not significantly (P≤ 0.05) affect the vase life.
    Keywords: Soilless culture, Cut flower, Vase life, Humic substances
  • M. Boroumand, M. A. Bahmanyar Pages 113-124
    To investigate the effect of applying different amounts of municipal solid waste compost (MSWC) and sewage sludge (SS) on yield and concentration of some heavy metals including nickel (Ni), chromium (Cr), cadmium (Cd) and lead (Pb) in organs of green pepper plant, a pot experiment was conducted as a completely randomized design with seven treatments and four replications. Treatments included control, 5% MSWC, 10% MSWC, 5% SS, 10% SS, 5% MSWC SS, and 10% MSWC SS. Results showed that addition of MSWC and SS increased the yield of pepper (fresh and dry weights). The highest amount of fruit fresh weight was in 10% MSWC SS treatment and the highest amount of fruit dry weight was in 5% SS treatment, such that this increase was about 3.5 times in fresh weight and about 3 times in dry weight, as compared to the control. The shoot yield showed significant increase in fresh and dry weight, too. Application of these fertilizers increased plant height as compared to control. The highest increase was about 28% in 5% SS, as compared to control. Also, adding MSWC and SS caused significant increase in concentration of heavy metals in fruits, leaves, shoots and roots of pepper plant. Increasing the level of fertilizers caused an increase in concentration of heavy metals in the plants. Concentration of Ni of fruits was maximum in all the treatments, except in control and 5% MSWC, and concentration of Cd exceeded the critical level for human in all the treatments, except in control, 10% MSWC and 5% SS. Calculation of transfer index showed that accumulation of heavy metals in pepper plants is mainly in roots and not in the shoots. Cadmium, with transfer index of 0.52, has more mobility in plants, as compared to Pb (index of 0.44) and Ni (index of 0.14).
    Keywords: Compost, Lead, Nickel, Cadmium, Chromium
  • Y. Kheirizadeh Arough, M. Barmaki, K. Hashemimajd Pages 125-138
    This research was conducted to study the effect of three nutrient solutions on potato (Solanum tuberosum) minituber production in hydroponic system under greenhouse conditions. The basic experimental design was factorial with randomized complete blocks with four replications. The first factor was nutrient solution at three levels (Hoagland and Snyder, Imma and Angel, Novella et al.) and the second factor was potato cultivar at two levels (Agria and Kaiser). The plant seedlings were obtained from tissue culture. Results showed that the main effect of nutrient solutions and interaction between nutrient solutions and potato cultivars were significant on plant height, stem diameter, roots and shoots dry weight, yield and number of minitubers per plant. Plants grown from Agria cultivar in Imma and Angel solution produced the greatest plant height (96.8 cm), shoots dry matter (92.22 g), roots dry matter (20.08 g) and yield (195.66 g per plant). Kaiser cultivar had the highest number of minitubers (9.1 per plant). Maximum minituber weight was obtained from Novella et al. solution (21.93 g) and in Agria cultivar (28.78 g). Results also showed that the greatest starch content (9.57%) and nitrate content (728.72 mg/kg dry weight) were observed in Agria cultivar and Imma and Angel solution and Hoagland and Snyder solution, respectively. Maximum phosphorus content of minituber (0.33%) belonged to Imma and Angel solution and the highest potassium content (2.62%) was measured in Agria cultivar.
    Keywords: Soilless culture, Nutrient solution, Plant nutrients
  • M. Kamali, M. Goldani Pages 139-153
    Organic fertilizers preserve food cycle, reduce pollution and remediation of soil physicochemical properties and stabilization of plants in soil. To investigate the effect of organic fertilizer (vermicompost, compost and manure) on physiological characteristics of Petunia hybrida, a factorial greenhouse experiment was conducted based on completely randomized design with three replications at Ferdowsi University of Mashhad. Treatments consisted of three irrigation levels (irrigation based on 100% of field capacity (FC), equivalent to 360 ml of water (D1), 50% of field capacity, equivalent to 180 ml water (D2), and 25% of field capacity, equivalent to 90 ml water (D3), in each 2-kg pot) and four fertilizer treatments (control, compost, vermicompost and manure). The measured morphophysiologic traits were plant height, number of lateral branches, number of leaves, number of flowers, volume of roots, dry weight of leaf, root, stem and flower, electrolyte leakage, stomatal conductance and photosynthetic pigments. Results showed that irrigation levels and fertilizer types were significant for all measured traits. The interaction of irrigation and fertilizer treatments showed that the highest amount of leaf dry weight, stem dry weight, plant height, number of flowers and stomatal conductance was obtained in the 100% FC and manure fertilizer. In 25% FC treatment, 10-flower weight was increased by 38, 29 and 61% in compost, manure and vermicompost, respectively, compared to control. Among the fertilizer treatments, the highest level of chlorophyll a was measured in control. However, the highest chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoid content was observed in vermicompost treatment. Generally, manure and vermicompost had better effects in improving the performance and number of flowers of petunia under deficit irrigation.
    Keywords: Petunia, Plant height, Photosynthetic pigments, Electrolyte leakage, Stomatal conductance
  • A. Sandoghi, A. Yousefi, A. M. Amini Pages 155-167
    In recent decades, due to the negative effects of conventional farming on human health and the environment, the organic farming is taken into consideration in order to produce healthy food materials. The aim of the present study was to assess the greenhouse owners’ knowledge, attitude, and practice with respect to healthy cucumber and tomato production in greenhouse farming systems in Isfahan county, Iran. Required data was collected on a sample of 110 farmers through face-to-face interviews based on a comprehensive structured questionnaire. Behavioral analysis of farmers’ decision making is based on “knowledge, attitude and practice” (KAP) survey using structural equation modeling. Research findings showed that despite the positive attitude of most greenhouse owners toward production of healthy crops, there is no proper use of pesticides and fertilizers in greenhouse farming. Although most farmers believe that overuse of pesticides and chemical fertilizers endangers human health and environment, but they don’t adhere to proper usage principles and amount of pesticides and chemical fertilizers. Also, small-scale greenhouses, weak farm economy, low literacy level, and lack of adequate awareness, have led to select the least risky and fastest way to combat the pests. Therefore, it is very important to improve greenhouse owner's knowledge in fertilizer selection and pest management, and strengthening the marketing system of healthy products.
    Keywords: Conventional agriculture, Organic farming, Chemical fertilizers, Structural equation's model
  • N. S. Rohani, S. H. Nemati, M. Moghaddam, V. Ardakanian Pages 169-179
    Salinity is a limiting factor in agricultural production that inflicts great damages on agricultural products. In order to decrease or stop salinity stress, numerous methods are proposed by different researchers. One of the methods to reduce the damages of salinity stress is cultivating tolerant plants to salinity. In this research, resistance of three radish cultivars to salinity stress was investigated, from physiological points of view, and the best resistant cultivar was introduced. This factorial experiment was carried out in Research Greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad, Iran, based on complete randomized design, with three replications. Treatments included three commercial cultivars of radish (Cherry belle, Sparkler and Scarlett Cincinnati) as the first factor and four levels of salinity (control, 33, 66 and 99 mM NaCl) as the second factor. Salinity levels, as soluble form in irrigation water, were applied at the four-leaf stage of the plants. Results showed that salinity decreased the amount of soluble sugars and potassium content of aerial parts and tubers, and also increased stomatal conductance, anthocyanin content of tubers and sodium content of aerial parts and tubers. The highest tolerance of different radish cultivars to salinity stress was observed at 66 mM salinity level and the 33 mM salinity level had no significant difference, compared to control, in most physiological characteristics. Under salinity stress conditions, sodium accumulation in aerial parts was more than tubers. The highest amount of tuber anthocyanin was measured at 66 mM salinity level in Scarlett Cincinnati cultivar. Among the radish cultivars, the highest salinity tolerance and salt accumulation was obtained from Scarlett Cincinnati cultivar. Considering that the apparent shape of this cultivar (stretched appearance with red color) is very different from Cherry belle and Sparkler cultivars, and more water is stored in its tissues, thus, this trait has caused high resistance to salinity stress.
    Keywords: Anthocyanin, Salinity resistance, Sodium accumulation
  • A. Padash, A. Ghanbari, M. R. Asgharipour Pages 181-192
    Nowadays, phenolic compounds and plant growth regulators such as salicylic acid has been prescribed to reduce the adverse effects of different stresses. This greenhouse experiment was conducted in 2013, as a factorial randomized complete block design with 3 replications, to examine the effects of lead and salicylic acid on basil (Ocimum basilicum) plant, cv. Keshkeni Luvelou. Factors included 4 levels of lead [0 (control), 100, 200 and 300 mg/kg of soil] and foliar application of salicylic acid at 3 levels [0 (control), 50 and 100 ml/L]. Results showed that addition of lead significantly reduced leaf area, number of leaves, plant hight, fluorescence and chlorophyll content of the plants and increased proline, soluble carbohydrates and guaiacol and ascorbate peroxidase enzymes. In addition, salicilic acid spraying had significant (P≤0.01) influence on all traits. Spraying salysilic acid at concentration of 100 ml/L at the fourth level of lead (300 mg/kg soil) decreased guaiacol, ascorbate peroxidase and soluble carbohydrates by 78.6, 73.8 and 24.3%, respectively, compared to the control. In this study, the interaction between salicylic acid and lead on leaf area, plant height, leaf chlorophyll content, fluorescence, proline, soluble carbohydrates, guaiacol and ascorbate peroxidase was significant. In general, the results of this experiment suggested that salicilic acid plays a moderating role, reducing the negative effects of lead toxicity on the studied traits of basil.
    Keywords: Medicinal plants, Antioxidant enzymes, Proline, Heavy metals
  • A. Jahangiri, Sh. Kiani, A. R. Hosseinpour Pages 193-203
    Blossom-end rot (BER) is one of the physiological disorders related to calcium (Ca) deficiency in the fruit which reduces yield and fruit quality of bell pepper (Capsicum annuum L.). Every year, occurrence of BER in bell pepper of Shahreza greenhouses causes a loss to farmers of this vegetable. This experiment was conducted to elucidate the effects of foliar application of calcium sources and rates on the nutrients concentration and blossom-end rot of bell pepper fruit under greenhouse conditions in Shahreza region during 2013. A factorial experiment using completely randomized blocks design was carried out with three factors of Ca fertilizer type, Ca concentration and pepper cultivars, and three replications. Calcium fertilizers were calcium chloride (CaCl2.2H2O) and calcium nano-chelate that were sprayed at Ca concentration levels of 0 (foliar application of distilled water), 0.9 and 1.8 g/L. The three pepper cultivars were Inspiration (red), Arenkia (orange) and Toranto (yellow). Results indicated that foliar application of calcium chloride significantly decreased BER of bell pepper fruit, compared with the control. In this treatment, BER incidence was from 30.3 to 44.9 percent, compared with 65.5% in the control. Also, BER severity was from 1.3 to 1.6, compared with 2.1 in the control. This was due to increased Ca concentration and decreased N/Ca, K/Ca and Mg/Ca ratios in the fruits. While, foliar application of Ca nano-chelate had not significant effect on the incidence and severity of BER in pepper fruit. Based on the results of this research, it is suggested that direct spray of fruits with Ca (1.8 g/L from CaCl2.2H2O source) is recommendable to decrease BER of bell pepper fruit under similar conditions of this research.
    Keywords: Pepper cultivars, Nutrients, Calcium chloride, Calcium nano-chelate