فهرست مطالب

کلام اسلامی - پیاپی 96 (زمستان 1394)

نشریه کلام اسلامی
پیاپی 96 (زمستان 1394)

  • 150 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ربانی گلپایگانی، مسلم زمانیان صفحه 9
    محقق حلی از عالمان برجسته قرن هفتم است که متناسب با نیازهای عصر خویش به مباحث کلامی ورود پیدا کرده است. وی در علم کلام کتاب «المسلک فی اصول الدین» و دو رساله به نام های «الرساله الماتعیه فی اصول الدین»، و «رساله فی العقیده» را به رشته تحریر درآورده است. چینش معارف اعتقادی در آثار مذکور مشابه بوده، و در ضمن چهار بخش: «توحید الهی»، «افعال الهی»، «نبوت»، و «امامت» بیان شده است.
    محقق حلی از متکلمین عقل گرا به شمار می رود، اما در مباحث کلامی به اقتضای نوع مسئله از علوم مختلف بهره گرفته است، که می توان به علوم عقلی چون: منطق، معرفت شناسی، فلسفه، و علوم نقلی چون: ادبیات، تاریخ، علوم حدیث، و اصول فقه اشاره نمود.
    از دیگر ویژگی های روشی محقق حلی می توان به بیان دیدگاه ها و نظرات فرقه ها و صاحب نظران در بسیاری از مواضع، و نقد و بررسی آنها اشاره نمود.
    کلیدواژگان: محقق حلی، روش شناسی، روش کلامی، عقل گرایی
  • محمدصفر جبرئیلی، علی خانی صفحه 23
    مساله نبوت پس از اصل توحید، از جایگاه ویژه و نقش تعیین کننده ای در نظام فکری و اندیشه دینی برخوردار است. متکلمان امامیه بیش از سایر متکلمان مکاتب کلامی، به تعریف اصطلاحی نبی اهتمام داشته اند و با توجه به مبدا اشتقاق این واژه، تعاریف مختلفی ارائه نموده اند. تحلیل این تعاریف نشان می دهد که آنها در مقام تبیین مفهوم نبی، به مولفه هایی چون «هویت بشری»، «هویت واسطه ای» و «هویت اخباری» نبی، اشاره کرده اند. سر توجه متکلمان اسلامی به مساله هویت بشری نبی، از آن روست که بشر بودن پیامبران در ارتباط مستقیم با بسیاری از مسائل کلامی مرتبط با نبی و نبوت، از جمله «امکان وحی الهی به پیامبران»، «برتری پیامبران بر فرشتگان»، «امکان عصمت پیامبران»، «رویکرد اختیارگرایانه در عصمت پیامبران» و «اسوه و الگو بودن پیامبران» است. هویت واسطه ای نبی، ناظر به ارتباط دو سویه پیامبر با خدا و مخاطبان وحی و فارق میان پیامبر و امام است. هویت اخباری نبی نیز به بعد اجتماعی و تبلیغی پیامبر و همسانی نبی با رسول در مسئولیت خطیر ابلاغ وحی الهی به مردم اشاره دارد.
    کلیدواژگان: نبی، هویت بشری، هویت واسطه ای، هویت اخباری
  • حامد شریفی نسب، سیدمحمود طیب حسینی صفحه 47
    از جمله اتهاماتی که مشرکان با طرح آن به دنبال انکار الهی بودن قرآن و رسالت پیامبر بودند سحر نامیدن قرآن کریم و سایر معجزات پیامبر اکرم بود. بررسی مقصود مشرکان از اتهام سحر و منشا و دستاویز آنان در طرح این اتهام می تواند تصویر بهتری از آیات ترسیم کند. این پژوهش با بررسی واژه سحر در فرهنگ عرب و با ارزیابی دیدگاه مفسران در این زمینه به این نتیجه می رسد که مقصود مشرکان از اتهام سحر، ناشناخته و مرموز عنوان کردن منشا و اسباب قرآن کریم و معجزات پیامبر بوده است، زیرا هنگامی که مشرکان، قرآن را همچون سایر معجزات فراتر از اسباب و علل عادی یافتند با انتساب آن به امور مرموز و ناشناخته، الهی بودن آن را انکار کردند. همچنین در این مقاله دیدگاه اکثر مفسران که بر پایه روایتی غیر مستند، جدایی افتادن بین افراد قبائل و خانواده ها را منشا و دستاویز صدور اتهام سحر به قرآن دانسته اند، نقد شده و این دیدگاه که منشا اصلی صدور این اتهام را نفوذ غیر عادی قرآن در قلب ها دانسته، تایید شده است.
    کلیدواژگان: اعجاز، اتهام سحر، پیامبر، تحلیل، تفسیر، تفرقه انگیزی، تاثیر قرآن بر مشرکان
  • سید حسن بطحایی گلپایگانی صفحه 71
    نحوه وجود نفس قبل از بدن و حدوث جسمانی آن از مباحث کلامی و فلسفی است. سوال این است که علامه طباطبایی نحوه وجود نفس قبل از بدن و حدوث جسمانی آن را چگونه تقریر کرده و چه شباهت و یا تفاوتی با دیدگاه ملاصدرا دارد؟ علامه طباطبایی نفس قبل از بدن را به نحو وجود جمعی و ملکوتی اثبات کرده در حالی که ملاصدرا از نفس قبل از بدن به عنوان وجود عقلی نفس در مراتب علل عالیه یاد کرده است. همچنین در بحث انسان در دنیا، علامه حدوث نفس در بدن را به معنای تبدیل نشئه مادی بدن به نفسانی دانسته و حدوث جسمانی نفس را اثبات کرده است.
    صرف نظر از برخی اختلاف ها، می توان گفت نتیجه تفسیر علامه از آیات مربوط به مراتب آفرینش انسان و نفخ روح در بدن، در مورد کیفیت حدوث نفس، مشابه همان تبیینی است که ملاصدرا بر اساس مبانی حکمت متعالیه از حدوث نفس کرده است، و از منظر هر دو حکیم، نفس، تمام بدن و محصول بدن مادی است؛ با این تفاوت که ملاصدرا بر اساس مبانی حکمت متعالیه، و علامه با پذیرش همان مبانی و با توجه به دلایل وحیانی آن را تقریر کرده است.
    کلیدواژگان: حدوث جسمانی، نفس، بدن، علامه طباطبایی، صدرالمتالهین
  • رحیم لطیفی، محمدداود کریمی صفحه 87
    یکی از موضوعات بسیار مهم که زمینه را برای بهشت و جهنم و سایر موضوعات جهان دیگر فراهم می سازد، مسئله ی حشر است. درباره ی حشر نیز یکی از مقولات مبهم و در عین حال مهم، حشر حیوانات است. یافته-های مقاله ی حاضر با عنوان حشر حیوانات از منظر عقل و نقل، این است که در باب حشر حیوانات، میان دانشمندان اسلامی گفتگو بسیار است به گونه ای که برخی به این جهت که حشر، تابع اختیار و تکلیف است، حشر حیوانات را دور از واقعیت و نوعی خیال پردازی می دانند. اما عده ای دیگر، باور به حشر حیوانات دارند؛ زیرا از یک سو، عقل حکم به حشر من له او علیه العوض، می کند و حیوانات نیز برخی، صاحب عوض و برخی دیگر، من علیه العوض اند. و از سوی دیگر، تعدادی آیه و روایت بیانگر حشر آن ها می باشد. پاسخ این دسته به این پرسش که با وجود دور بودن حیوانات از اختیار، تکلیف و مسئولیت، حشر آن ها بی فایده و بی معنا خواهد بود، این است که اولا: ملازمه ای میان حشر و تکلیف نیست پس، تکلیف نداشتن حیوانات، خللی به حشر آن ها وارد نمی سازد. ثانیا: انعام و انتقام از اوصاف ظلم و احسان است و حیوانات نیز اجمالا برخی محسن و برخی دیگر ظالم اند. ثالثا: برخورداری حیوانات از درک و شعور، مقتضی حشر آن هاست. و رابعا: حیوانات نیز تکلیف متناسب با درک و شعور خود دارند.
    کلیدواژگان: حیوانات، حشر، عقل و نقل
  • محمدرضا خاکی قراملکی صفحه 111
    بشر جدید با نفی هرگونه عنصر و بعد قدسی و متافیزیکی از دین و منزلت انسان در نظام هستی، بحران و چالش را در عمق فرهنگ بنیادین دینی و مرجعیت آن وارد کرده و فرهنگ ایمانی و عقلانی بشر بدون پایگاه دین، مورد تردید و تفسیر آزاد بشری قرار گرفته است. بر پایه این تفسیر اومانیستی از دین، معضل سکولاریزه شدن، تکثرگرایی و خصوصی شدن دین، پدید آمده، و تبیین حقیقت انسان و کی هان و نسبت شان به یکدیگر، بر پایه دانش فلسفه و فیزیک، زیست شناسی، روانشناسی مدرن با رویکرد مادی گرایانه صورت می گیرد و منزلت انسان در این منظر دچار تغییر بنیادین می گردد، و ما شاهد بحران های اخلاقی و معنوی و بحران معنا و هویت در انسان مدرن هستیم. بحران ها و چالش های مدرن، دامن گیر هر تمدن و فرهنگی خواهد شد که در مواجهه با مدرنیته از الگوها و مدل های توسعه غربی و فن آوری ها، بدون مقید و مشروط شدن آن به زیرساخت های تمدنی و فرهنگ بومی و دینی خود، و به نحو مطلق استفاده کند.
    کلیدواژگان: انسان مدرن، هویت، معنا، اخلاق، معنویت، سکولاریزه شدن
  • سیدجابر موسوی راد صفحه 133
|
  • Ali Rabbani Golpaygani, Moslem Zamanian Page 9
    Mohaghegh Helli is one of the most prominent scholars in seventh century, who has dealt theological discussions according to needs of its epoch. He has written in theology a book entitled al-Maslak Fi Osoul al-Din and two treatises entitled al-Resalah al-Maate,eiyah and Resalah Fi al-Aghidah. Arrangement of theological discussions in these books is similar in four chapters: divine unity, divine actions, prophecy, and Imamah.
    Mohaghegh Helli is considered as a rationalist theologian, however, in theological discussions, according to the sort of the matter, has used many rational sciences like logic, epistemology, philosophy, as well as revealed sciences like, Arabic literature, history, Hadith, principles of jurisprudence.
    Other methodological characteristic of Mohaghegh Helli would be explanation of views and ideas of denominations and thinkers in many places.
    Keywords: Mohaghegh Helli, methodology, theological method, rationalism
  • Mohammad Safar Jbryyly, Ali Khani Page 23
    In the intellectual system of religious theology, the question of "prophecy" has a special place and a decisive role after the article of monotheism. Shiite theologians studied the terminology of the word “Prophet” more than any other theological schools and they have presented different definitions reflecting the reference of derivation of the word. Analysis of these definitions suggests that they have taken components such as "human identity", "intermediate identity" and "indicative identity" into consideration to elaborate the concept of Nabi (Prophet). The emphasis of the Muslim theologians on the human identity of the prophet is due to the fact that humanity of the prophets is directly related to many theological issues associated with the "prophet" and "prophecy", including "the possibility of divine revelation to prophets", the "primacy of the prophets to the angels", "the possibility of infallibility of prophets", "the libertarian approach in the infallibility of prophets" and "the prophets being examples". The intermediate identity of the prophet suggests the mutual communication between God and the prophet and separates the concept of "Nabi" from "Imam (guide)". Moreover, the indicative identity of the prophet points out the social and promotional role of the prophet and the similarity of "messenger" and "prophet" in the solemn responsibility of conveying the divine revelation to the people.
    Keywords: prophet, human identity, intermediate identity, indicative identity
  • Hamid Sharifi Nasab, Mahmoud Tayeb Hosseini Page 47
    Calling the Qoran and other miracles of the Prophet as "Magic" (Sehr) was one of polytheist's accusations that were made in order to deny Qoran as a divine text and deny the prophecy of the Prophet Muhammad. Study of polytheist's meaning from this accusation and also study of source and their pretext can depict the verses of Quran much better. This article through analyzing of the "Magic" (Sehr) in the Arabic culture and through analyzing of commentator's views about this topic concludes that polytheist's intention from this accusation was calling source of Quran and other miracles of the Prophet as weirdness things and unknown. Because when polytheists saw the Quran and other miracles higher than typical causes denied divinity of those through ascribing of Quran ,like other miracles, to weirdness and unknown things. This article also has criticized most commentator's view that ,based on a feeble tradition, separation among members of Muslim tribes and families is the cause of accusation of Quran to magic, as well as this article has confirmed the view that real cause of this accusation was Quran's unusual penetration in the Hearts.
    Keywords: Miracle, Accusation to magic, prophet, Evaluation, Interpretation, making disunity, effect of Quran on polytheists
  • Hassan Bathaie Gulpaigani Page 71
    How the soul existed before body and its physical creation is one of the theological and philosophical topics. The question is that how has Allameh Tabatabie formulated the existence of soul before body and what are the similarities or differences of his viewpoint with Mulla Sadra's viewpoint? Allameh Tabatabie has proved the existence of soul before body as a collective and heavenly form, while Mulla Sadra has considered it as the rational existence of soul in grade of higher causes. In addition, in the discussion of man in the world, Allameh has meant physical creation of soul in the body as the converting of material ecstatic of body to sensual body and has proved the physical creation of soul.
    Regardless of some disagreements, it can be said that the results of Allameh's interpretation for verses related to the order of man creation and soul bloated in the body and about the quality of soul creation is similar to Mulla Sadra's interpretation about soul creation which achieved based on the basics of transcendent wisdom and in viewpoints of both of them, soul is all of the body and the result of physical body; whit a difference that Mulla Sadra has formulated it based on the basics of transcendent wisdom, but Allameh has formulated with accepting the same basics and based on Revelation’s reasons.
    Keywords: physical creation, soul, body, Allameh Tabatabie, Sadr-Al Motalehin
  • Rahim Lotfi, Mohammad Davoud Karimi Page 87
    One of the most important issues discussed with regards to heaven and hell is the issue of resurrection. And an ambiguous yet important subtopic of the issue of resurrection is the resurrection of animals. Findings of the present paper with the title of “the resurrection of animals in the view of reason and tradition” is that there have been many discussions among scholars regarding this issue so that since resurrection is associated with freewill and obligation, some have considered resurrection of animals far from reality and just a fantasy. But, some others believe in the resurrection of animals, because on the one hand, reason supports the resurrection of “one for or against which there is a replacement” and some animals have replacement and against some others there is a replacement; and on the other hand, some verses of the Quran and hadiths suggest the resurrection of animals. With regards to this opinion that since freewill and obligation are not applicable to animals, thus their resurrection will be meaningless and purposeless, the supporters of the resurrection of animals reply that firstly, there is no necessary correspondence between resurrection and obligation, thus that animals have no obligation does not reject their resurrection; secondly, providing sustenance and applying punishment are among the requirements of cruelty and kindness and some animals are kind while some others are cruel. Thirdly, that animals have intelligence and perception is the ground for their resurrection and fourthly, animals actually have obligations proportionate to their intelligence and perception.
    Keywords: animals, Resurrection, reason, tradition
  • Mohammad Reza Khaki Page 111
    Negating the divine and metaphysical aspects of religion and human dignity in the universe, the new human being have challenged in depth the religious fundamental culture and its authority, and without religion, human have doubted and freely interpreted the religious and intellectual culture. Based on humanistic interpretation of religion, the problem of Secularization, Pluralism, Privatization of religion and clarifying the reality of human being and the universe, as well as the relation between these two have been accured through applying the sciences of philosophy, physics, biology and modern psychology, in a materialistic approach. Human dignity has fundamentally been challenged and we face the crisis of morality and spirituality, as well as the crisis of meaning and identity in modern human being. Every culture and civilization that likes to deal with modernity using the western patterns and models of development and technology, without considering its local and religious civilizational infrastructure, would face these crisis and challenges.
    Keywords: Modern human, identity, meaning, morality, spirituality, Secularism, religious authority