فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 399 (هفته سوم آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/18
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید جلال هاشمی، حسنعلی سلطانی، مهران رضوانی، پویا شاه منصوری، سلمان اسلامی صفحات 1077-1082
    مقدمه
    مطالعه ی حاضر با هدف تعیین تاثیر تزریق وریدی سه دز مختلف سولفات منیزیم قبل از پایان عمل جراحی بر روی پیش گیری از بروز لرز پس از اعمال جراحی شکمی تحت بیهوشی عمومی و مقایسه ی آن با گروه شاهد به انجام رسید.
    روش ها
    طی یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی، 100 بیمار تحت اعمال جراحی شکمی در 4 گروه 25 نفره توزیع شدند و قبل از اقدام جهت بازگشت به هوشیاری، یکی از محلول های نرمال سالین، سولفات منیزیم 30، 40 یا 50 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت 10 دقیقه به آنان تزریق شد و بروز لرز بعد از عمل در 4 گروه بررسی و مقایسه گردید.
    یافته ها
    در بدو ریکاوری، 9 نفر از گروه شاهد، 3 نفر از گروه 50 میلی گرم، 8 نفر از گروه 40 میلی گرم و 3 نفر از گروه 30 میلی گرم سولفات منیزیم دچار لرز شده بودند (07/0 = P). در دقیقه ی 15، 8 نفر از گروه شاهد، 1 نفر از گروه 50 میلی گرم، 1 نفر از گروه 40 میلی گرم و 6 نفر از گروه 30 میلی گرم سولفات منیزیم لرز داشتند (01/0 = P). در دقیقه ی 30، 4 نفر از گروه شاهد، 1 نفر از گروه 40 میلی گرم و 4 نفر از گروه 30 میلی گرم سولفات منیزیم لرز داشتند (10/0 = P).
    نتیجه گیری
    استفاده از سولفات منیزیم به ویژه با دز 40 یا 50 میلی گرم بر کیلوگرم، با کاهش بروز لرز بعد از عمل همراه بود. از این رو، استفاده از دزهای پیش گفته جهت کاهش لرز بعد از عمل در اعمال جراحی شکم توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: لرز بعد از عمل، سولفات منیزیم، اعمال جراحی شکمی
  • بابک علی کیایی، امید آقاداوودی، نسیم امامی صفحات 1083-1089
    مقدمه
    پنومونی وابسته به ونتیلاتور (VAP یا Ventilator associated pneumonia)، شایع ترین عفونت در بخش های مراقبت های ویژه می باشد که موارد زیادی از آن ، به آنتی بیوتیک های رایج در درمان، پاسخ نمی دهند. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی پاتوژن های شایع در VAP و بررسی عوامل خطر مقاومت چند دارویی در بخش مراقبت های ویژه ی مرکز آموزشی- درمانی الزهرای (س) اصفهان، به عنوان یک بخش فوق تخصصی ارجاعی سطح سوم در استان، به انجام رسید.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، پرونده ی 196 بیمار مبتلا به VAP، که در سال 1393 در بخش های مراقبت ویژه ی بیمارستان الزهرای (س) اصفهان بستری شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور تعیین پاتوژن های شایع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها، نتایج کشت ترشحات برونکوآلوئولار این بیماران بررسی شد. پاتوژن های عامل در دو گروه با و بدون مقاومت چند دارویی تقسیم بندی شدند و برخی عوامل دموگرافیک و عوامل خطر مقاومت بین دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    از 196 بیمار مورد بررسی، 63 مورد مبتلا به پنومونی زودرس و 133 مورد مبتلا به نوع دیررس بودند. فراوانی پاتوژن های مقاوم به چند دارو بین دو گروه زودرس و دیررس، تفاوت معنی داری نداشت. در مقایسه ی دو گروه با و بدون مقاومت چند دارویی، تفاوت معنی داری از نظر سن، جنس، نقص ایمنی، مدت بستری و مصرف آنتی بیوتیک، مشاهده نشد. شایع ترین جرم های هر دو نوع زودرس و دیررس Acintobacter baumannii (4/40 درصد) و Klebsiella pneumoniae (8/31 درصد) بودند و کمترین میزان مقاومت این دو باکتری، مربوط به آنتی بیوتیک های Colistin و Amikacin بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد میزان مقاومت به آنتی بیوتیک ها بیشتر تحت تاثیر شرایط محلی است که مطالعه در آن انجام می شود. با در نظر گرفتن این موضوع و با توجه به شیوع زیاد و رو به افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی، اقداماتی از قبیل تهیه ی نمونه جهت کشت قبل از تجویز آنتی بیوتیک و شروع درمان تجربی بر اساس فراوانی پاتوژن های عامل و میزان مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها و همچنین، پرهیز از تجویز بدون اندیکاسیون آنتی بیوتیک ها، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پنومونی وابسته به ونتیلاتور، مقاومت آنتی بیوتیکی، بخش مراقبت های ویژه
  • عادله دادخواه، نجمه سالک، پروانه صانعی، عمار حسن زاده کشتلی، احمد اسماعیل زاده، پیمان ادیبی صفحات 1090-1096
    مقدمه
    یبوست، یک اختلال شایع است که بر کیفیت زندگی بیمار اثر می گذارد. یافته های مطالعات انجام شده در رابطه با مصرف غذای سرخ شده و یبوست متفاوت هستند. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی این ارتباط در بزرگ سالان ایرانی بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، 4517 بزرگ سال، با استفاده از پرسش نامه ی عادات و رفتارهای غذایی، بر اساس میزان مصرف غذای سرخ شده به چهار دسته ی «هرگز»، «3-1 بار در هفته»، «6-4 بار در هفته» و «هر روز» تقسیم شدند. شیوع یبوست و یبوست عملکردی و اجزای آن با توجه به معیارهای III ROME مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع یبوست و یبوست عملکردی 5/33 و 3/15 درصد بود. با تعدیل عوامل مخدوشگر، افرادی که 6-4 بار در هفته غذای سرخ شده مصرف می کردند، نسبت به افرادی که هرگز غذای سرخ کردنی مصرف نمی کردند، خطر کمتری برای ابتلا به یبوست عملکردی داشتند (99/0-45/0 :CI 95 درصد، 67/0 = OR). پس از تعدیل برای فیبر مصرفی این ارتباط از حالت معنی داری خارج شد. با این وجود، مصرف غذای سرخ شده در زنان احتمال «احساس دفع ناکامل» و «دفع مدفوع کمتر از 3 بار در هفته» را به میزان 36 درصد (79/1-02/1 :CI 95 درصد، 36/1 = OR) و 159 درصد (71/6-00/1 :CI 95 درصد، 59/2 = OR) افزایش می داد. همچنین، مصرف غذای سرخ کردنی، تکرر و شدت این دو جزء یبوست عملکردی را افزایش می داد.
    نتیجه گیری
    ارتباط معنی داری بین مصرف غذای سرخ کردنی و خطر یبوست عملکردی مشاهده نشد، اما مصرف غذای سرخ شده احتمال تکرر و شدت بعضی از اجزای یبوست عملکردی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: یبوست، یبوست عملکردی، غذای سرخ شده
  • عظیم هنرمند، محمدرضا صفوی، سیمین منصوریان صفحات 1097-1105
    مقدمه
    لرز بعد از بی حسی نخاعی، عارضه ی ناخوشایندی است که باعث ناراحتی بیمار و تداخل در دستگاه های پایش و مراقبت می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر تزریق سولفات منیزیم و ترکیب میدازولام کتامین بر پیش گیری از لرز در بی حسی نخاعی بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی دو سو کور تصادفی، 90 بیمار با American Society of Anesthesiologists (ASA) درجه ی I و II، تحت عمل جراحی ارتوپدی اندام تحتانی با بی حسی نخاعی با استفاده از بوپیواکائین انتخاب شدند و به طور تصادفی در یکی از سه گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه میدازولام- کتامین، کتامین به میزان 25/0 میلی گرم بر کیلوگرم و میدازولام به میزان 5/37 میکروگرم بر کیلوگرم دریافت کردند. گروه منیزیم سولفات، به میزان 80 میلی گرم بر کیلوگرم منیزیم سولفات در عرض 30 دقیقه و سپس تزریق با سرعت 2 گرم در ساعت دریافت کردند. گروه شاهد، هیچ داروی پروفیلاکتیک دریافت نکردند. فراوانی و شدت لرز هر 10 دقیقه تا زمان خروج از ریکاوری ارزیابی و ثبت شد.
    یافته ها
    میزان فراوانی و شدت لرز در گروه شاهد به طور معنی داری بیشتر از گروه میدازولام- کتامین (001/0 = P) و گروه منیزیم سولفات (001/0 = P) بود، اما اختلاف بین دو گروه میدازولام- کتامین و منیزیم سولفات معنی دار نبود (232/0 = P، 248/0 = P). دز مصرفی پتدین در گروه شاهد نسبت به گروه های میدازولام- کتامین و منیزیم سولفات بیشتر و اختلاف آن معنی دار بود (001/0 > P)؛ در حالی که بین دو گروه میدازولام- کتامین و منیزیم سولفات، تفاوت معنی داری وجود نداشت (999/0 < P).
    نتیجه گیری
    تاثیر تجویز منیزیم سولفات و ترکیب میدازولام- کتامین بر جلوگیری از لرز قبل و حین عمل تحت بی حسی نخاعی، تفاوت معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: لرز، بی حسی نخاعی، منیزیم سولفات، میدازولام، کتامین
  • بهنام صانعی، محسن کلاهدوزان، حمیدرضا جعفری، محمدحسین صانعی صفحات 1106-1113
    مقدمه
    عمل جراحی پانکراتیکو دئودنکتومی (Whipple) درمان انتخابی برای بیمارانی است که دارای توده های خوش خیم یا بدخیم در ناحیه ی سر پانکراس می باشند. آناستوموز پانکراس، به عنوان مهم ترین بخش این عمل جراحی تلقی می شود. فیستول پانکراس، مهم ترین عارضه پس از این جراحی می باشد.
    روش ها
    این مطالعه بر روی بیماران مبتلا به تومور پانکراس که در سال های 94-1390 تحت جراحی پانکراتیکو دئودنکتومی و آناستوموز پانکراتیکو ژوژنوستومی در شهر اصفهان قرار گرفتند، انجام گردید. با توجه به معیارها و تعاریف جدول International study group of pancreatic fistula (ISGPF)، میزان بروز فیستول پس از جراحی Whipple در بیماران ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون 2χ تحلیل گردید. 050/0 > P به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه ی آینده نگر، 82 بیمار تحت بررسی قرار گرفتند. میزان بروز فیستول پانکراس پس از انجام آناستوموز پانکراتیکو ژوژنوستومی، 26 بیمار (7/31 درصد( بر اساس درن راست گزارش شده و بر اساس درن چپ 14 بیمار (0/17 درصد) بود. با وجود این که بین بروز فیستول پانکراس و اندازه ی مجرای پانکراس، ارتباط معنی داری یافت شد، سن، جنس، هیستولوژی تومور و قوام پانکراس، تاثیری در بروز فیستول پانکراس نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، اندازه ی مجرای پانکراس کمتر از 3 میلی متر، یک عامل خطر برای بروز فیستول پانکراس است و میزان بروز فیستول پانکراس بر اساس محل درن متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: فیستول پانکراس، پانکراتیکو ژوژنوستومی، جراحی Whipple
|
  • Seyed Jalal Hashemi, Hasanali Soltani, Mehran Rezvani, Pooya Shahmansoori, Salman Eslami Pages 1077-1082
    Background
    This study aimed to determine the effect of intravenous infusion of magnesium sulfate in three doses before the end of the surgery for prevention of shivering after abdominal surgeries under general anesthesia.
    Methods
    In a clinical-trial study, 100 patients under abdominal surgeries were randomly divided in four groups. Before the reverse of anesthesia, one of the solutions included normal saline, and 30, 40 or 50 mg/kg magnesium sulfate were injected during 10 minutes for each group. The incidence of postoperative shivering mas measured and compared between the four groups.
    Findings: The incidence of shivering at the entrance to recovery room was 9, 3, 8 and 3 patients in normal saline, and 50, 40 and 30 mg/kg magnesium sulfate groups, respectively (P = 0.07). 15 minutes later, the incidence of shivering was 8, 1, 1 and 6 patients in mentioned groups, respectively (P = 0.01). 30 minutes after the entrance, the incidence of shivering was 4, 0, 1 and 4 patients in mentioned groups, respectively (P = 0.10).
    Conclusion
    Using 40 or 50 mg/kg of magnesium sulfate is benefit for decreasing postoperative shivering and using these doses is recommended for prevention of postoperative shivering in patients under abdominal surgeries.
    Keywords: Postoperative shivering, Magnesium sulfate, Abdominal surgery
  • Babak Alikiaii, Omid Aghadavoudi, Nasim Emami Pages 1083-1089
    Background
    Ventilator-associated pneumonia (VAP) is the most common infection in intensive care units (ICUs) which in most of cases is resistant to regular antibiotics. This study aimed to identify the antibiotic-resistance pattern of common pathogens in ventilator-associated pneumonia and risk factors of multi-drug resistance (MDR) in ICUs of Alzahra Hospital, Isfahan University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study, files of 196 patients with ventilator-associated pneumonia, which were hospitalized in ICUs of Alzahra teaching hospital from March 2014 to March 2015, were reviewed. To identify the common pathogens and related antibiotic-resistance pattern, reports of bronchoalveolar fluid culture were used. Pathogens were divided to multi-drug and non-multi-drug resistance groups and the groups were compared for some demographic and resistance risk factors.
    Findings: From 196 cases, 63 were early pneumonia and 133 were delayed. Number of multi-drug resistance pathogens showed no significant differences between the early and delayed pneumonia. Multi-drug and non-multi-drug resistance groups were compared for age, sex, immune deficiency, duration of hospitalization, and previous antibiotic therapy; and there were no significant differences. The most common pathogens for both early and delayed pneumonia were Acinetobacter baumannii (40.4%) and Klebsiella pneumoniae (31.8%) and minimum resistance among these bacteria was against colistin and amikacin.
    Conclusion
    Resistance to antibiotics is most affected by situational conditions. Considering this point and increasing prevalence of antibiotic resistance, it is necessary to do some actions such as preparing culture sample before antibiotic therapy, empirical treatment based on common pathogens and their resistance rate, and avoiding antibiotic therapy without indication.
    Keywords: Ventilator, associated pneumonia, Antibiotic resistance, Intensive care unit
  • Adeleh Dadkhah, Najmeh Salek, Parvaneh Saneei, Ammar Hassanzadeh, Keshteli, Ahmad Esmaillzadeh, Peyman Adibi Pages 1090-1096
    Background
    The linkage between consumption of fried foods and constipation was less studied. We aimed to assess the relationship between fried foods intake with constipation and functional constipation and its components in a large group of Iranian adults.
    Methods
    In this cross-sectional study on 4517 adults, fried foods intake was assessed using an eating-behavior questionnaire. Subjects were classified into four categories based on their fried foods intake: "never", "1-3 times per week", "4-6 times per week" and "every day". The prevalence of functional constipation and its components was defined according to Rome III criteria.
    Findings: The prevalence of functional constipation and constipation among study population was 15.3% and 33.5%, respectively. After adjustment for potential confounding factors, individuals who ate 4 to 6 meals of fried foods per week had lower odds ratios for functional constipation (OR: 0.67; 95% CI: 0.45-0.99), in comparison to those in the lowest category of fried food intake; more adjustment for dietary fiber intake disappeared this association. However, fried foods intake raised the risk of "sensation of incomplete evacuation" and "fewer than three defecations per week" by 36% (OR: 1.36; 95% CI: 1.02-1.79) and 159% (OR: 2.59; 95% CI: 1.00-6.71) in females as well as frequency and severity of these symptoms in whole population.
    Conclusion
    There was no significant association between fried foods intake and odds ratios for functional constipation. However, fried foods intake raised frequency and severity of some components of functional constipation.
    Keywords: Constipation, Functional constipation, Fried foods
  • Azim Honarmand, Mohammad Reza Safavi, Simin Mansorian Pages 1097-1105
    Background
    Shivering after spinal anaesthesia is an unpleasant feeling that causes discomfort for patient and interferes with monitoring systems. The goal of this study was comparing the prophylactic use of magnesium sulfate infusion and midazolam plus ketamine for prevention of shivering in spinal anaesthesia.
    Methods
    In this double-blinded study, 90 patients with status 1 or 2 of American Society of Anesthesiologists (ASA) classification, undergoing orthopedic surgery under spinal anaesthesia (with 15 mg of bupivacaine), were included. All the patients were randomly allocated to one of three equal groups: 1) Group MK received 0.25 mg ketamine 37.5 μg/kg midazolam. 2) Group Mg received intravenous (IV) bolus dose of 80 mg/kg MgSO4 over 30 minute period followed by infusion of 2 g/hour. Group S received saline without any prophylactic drug. Shivering score was recorded at 10-minutes intervals. Peripheral and core body temperature were recorded at 10-minutes intervals.
    Findings: Shivering frequency and intensity were significantly higher in group S compared to groups MK (P = 0.001) and Mg (P 0.999).
    Conclusion
    There was no difference between the use of ketamine plus midazolam and magnesium sulfate in preventing shivering during spinal anaesthesia.
    Keywords: Shivering, Spinal anaesthesia, Magnesium sulfate, Midazolam, Ketamine
  • Behnam Sanei, Mohsen Kolahdouzan, Hamid Reza Jafari, Mohammad Hossein Sanei Pages 1106-1113
    Background
    Pancreaticouodenectomy (Whipple surgery) is the chosen treatment in patients with malignant or benign tumors of the pancreatic head. Pancreatic anastomosis is the most important part of Whipple surgery. Pancreatic fistula is the most common postoperative complication.
    Methods
    This prospective study was conducted on patients with pancreatic tumor who went under pancreaticodoudenectomy and pancreaticojujenosotmy during the years 2011-2016 in Isfahancity, Iran. The incidence of postoperative pancreatic fistula was evaluated based on the criteria of International Study Group of Pancreatic Fistula (ISGPF). Data were analyzed using chi-square test via SPSS22 software. P-value Findings: 82 patients participated in this survey. The rate of pancreatic fistula was 26 (31.7%) and 14 cases (17%) based on the right and left drainage, respectively. Although, there was meaningful relationship between the pancreatic fistula and pancreatic duct size, age, gender, pancreatic texture, and tumor histology had no effect on its incidence.
    Conclusion
    Based on our analysis, a pancreatic duct less than 3 mm was considered a risk factor regarding the incidence of pancreatic fistula. In addition, the rate of pancreatic fistula was different based on the drainage location.
    Keywords: Pancreatic fistula, Pancreaticojujenostomy, Whipple surgery