فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 27 (تابستان 1395)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 27 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حنانه سادات صادقی، حسن سرایی صفحات 1-32
    پژوهش حاضر به منظور بررسی عوامل موثر بر گرایش به فرزندآوری در بین زنان مناطق 1 و 19 شهر تهران و مقایسه آنها صورت گرفته است. کاهش سطح باروری، یکی از مشخصه های جمعیت شناختی شهر تهران است. ازاین رو مطالعه شهر تهران از درجه اهمیت بالایی برخوردار است. جامعه آماری این پژوهش همه مادران مراجعه کننده به پایگاه های سنجش سلامت بینایی سنجی و شنوایی سنجی دانش آموزان بدو ورود به مدرسه است. هدف این پژوهش شناخت متغیر های حمایت اجتماعی، اشتغال زنان و پایگاه اقتصادی اجتماعی خانواده بر گرایش به بارداری مجدد است. براساس نتایج آزمون دی سامرز و کندال سی بین متغیر حمایت های اجتماعی و گرایش به داشتن فرزند دیگر رابطه معنادار به دست آمده است که نشان دهنده قوی بودن شبکه خویشاوندی در ایران است. اما بین متغیر اشتغال زنان و پایگاه اقتصادی اجتماعی خانواده و گرایش به داشتن فرزند دیگر رابطه معناداری به دست نیامده است.
    کلیدواژگان: فرزندآوری، رفتار باروری، ایده آل های باروری، منطقه یک، منطقه نوزده
  • سیده نرگس حسینی امین، سید محمد سیدمیرزایی، افسانه ادریسی صفحات 33-47
    کیفیتزندگیمناسب مستلزم ایجاد احساسفردازشادیو رضایت است. از نظر وینهوون قابلیت زندگی جامعه در شادی اعضایش نشان داده می‏ شود. از آنجاکهشادمانیدرسلامتی،عزت نفسوعملکردافراد موثر است،باعثبهبودکیفیتزندگیمی‏شود. حمایت های اجتماعی افراد را قادر می‏سازد تا توانایی رویارویی با مشکلات روزمره و بحران های زندگی را داشته باشند. هدف این پژوهش بررسی اندازه گیری کیفیت زندگی شهروندان تهرانی و تاثیر شادمانی اجتماعی، حمایت اجتماعی و تحصیلات بر آن در سال 1394 است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی تبیینی و از لحاظ روش ، یک پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه شهروندان ساکن در شهر تهران در سال 1394 است.ابزار گرد آوری داده ها پرسش نامه است که در حجم نمونه 420 نفر اجرا شده. انتخاب نمونه با تلفیق نمونه‏گیری خوشه ایو طبقه بندی نامتناسب صورت گرفته است . آمار توصیفی نشان می دهد که به طورکلی 3/58 درصد پاسخگویان کیفیت زندگی متوسطی دارند.نتایج حاکی از آن است که کیفیت زندگی با شادمانی اجتماعی، حمایت اجتماعی و تحصیلات آنها همبستگی معنادار و مثبتی دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که شادمانی اجتماعی بیشترین تاثیر را بر کیفیت زندگی دارد. پس از آن تحصیلات و در آخر حمایت اجتماعی متغیرهای موثر بر کیفیت زندگی هستند. براساس مدل پژوهش، با افزایش حمایت اجتماعی، شادمانی اجتماعی افزایش می‏یابد و نیز افرادی که حمایت اجتماعی بالاتری را دریافت می دارند، از تحصیلات بالاتری نیز برخوردار می شوند.
    مفاهیم کلیدی: کیفیت زندگی، شادمانی اجتماعی، حمایت اجتماعی، تحصیلات، شهروندان تهرانی
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شادمانی اجتماعی، حمایت اجتماعی، تحصیلات، شهروندان تهرانی
  • عزت الله سام آرام، فاطمه برزگر پاریزی صفحات 75-116
    شهروندی تنها یک موقعیت نیست که شخص در آن، مجموعه ای از حقوق و وظایف داشته باشد؛ بلکه احساس برخورداری از حقوق شهروندی جنبه مهمی از شهروندی است که در تحقق شهروندی، تحکیم و تقویت بنیان های اجتماعی هر جامعه نقش بسزایی دارد. بر این اساس هدف اصلی مطالعه حاضر سنجش احساس برخورداری از حقوق شهروندی و عوامل اجتماعی موثر بر آن است. این مطالعه در بین380 نفر از جوانان شهر سیرجان که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شده است. روش این پژوهش پیمایش و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه است. نتایج پژوهش نشان می دهد که احساس برخورداری از حقوق شهروندی در بین جوانان در سطح متوسط است و همچنین میزان حضور فرد در حوزه عمومی، نوع جامعه پذیری فرد در خانواده و میزان استفاده از رسانه های داخلی و خارجی بر احساس برخورداری از حقوق شهروندی جوانان تاثیرگذارند.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، حوزه عمومی، جامعه پذیری، جوانان
  • جعفر هزار جریبی، جواد فعلی صفحات 117-144
    پژوهش حاضر به بررسی رضایت از زندگی دانشجویان و رابطه آن با احساس امنیت اجتماعی پرداخته است. روش پژوهش تبیینی از نوع پیمایش است. نمونه پژوهش شامل 409 نفر از دانشجویان دختر و پسر مشغول به تحصیل در دانشگاه های پیام نور استان کرمانشاه در سال 1394 بوده که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند و با آزمون های استنباطی تحلیل آماری شده اند. عمده ترین یافته های پژوهش نشان داد:بین میزان احساس امنیت اجتماعی (و ابعاد آن شامل احساس امنیت اقتصادی، سیاسی و جانی) و میزان احساس رضایت از زندگی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. یعنی با افزایش احساس امنیت میزان رضایت از زندگی هم افزایش می یابد و بالعکس با کاهش احساس امنیت اجتماعی، میزان رضایت از زندگی کاهش می یابد. همچنین بین همه ابعاد امنیت اجتماعی و رضایت از زندگی رابطه معناداری وجود دارد؛ به طوری که با بالا رفتن احساس امنیت اقتصادی، احساس امنیت سیاسی و احساس امنیت جانی میزان رضایت از زندگی دانشجویان افزایش می یابد و بالعکس.
    همچنین از بین ابعاد امنیت اجتماعی، احساس امنیت اقتصادی بیشترین تاثیر را - نسبت به دو بعد دیگر احساس امنیت (امنیت سیاسی و احساس امنیت جانی) - بر میزان احساس رضایت از زندگی دارد.
    کلیدواژگان: احساس رضایت از زندگی، احساس امنیت اجتماعی، ابعاد احساس امنیت اجتماعی، دانشجویان دانشگاه پیام نور
  • توکل آقایاری هیر، محمد عباس زاده، فرانک گراوند صفحات 145-187
    مقاله حاضر با هدف بررسی ارتباط بین برخی عوامل فردی و عوامل سطح محله با سلامت روانی شهروندان تهرانی 1845 ساله، به روش پیمایشی و با جمع آوری داده از 448 شهروند تهرانی ساکن 25 محله مختلف این شهر با کاربرد روش نمونه‏گیری خوشه ایچندمرحله ای انجام یافته است. داده ها با استفاده از نرم‏افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته‏اند. برای بررسی تاثیرات توامان عوامل سطح فرد و سطح محله، از مدل رگرسیونی دوسطحی در تحلیل‏های چندمتغیره استفاده شده است. براساس نتایج، سطح سلامت روانی پاسخ‏گویان در حد 46/4 (در یک مقیاس 2/1 تا 6 واحدی) و متوسط به بالا بوده و براساس تحلیل‏های دومتغیره، تمام متغیرهای سطح فرد شامل؛ پایگاه اقتصادی اجتماعی (مثبت)، سن (مثبت) و سبک زندگی سالم (مثبت)، وضع تاهل (به نفع متاهل ها) و جنس (به نفع مردان) رابطه معناداری با سلامت روانی پاسخگویان داشته‏اند. نتایج حاصل از برازش مدل دوسطحی (فرد محله) نشان داد که همه متغیرهای سطح اول، به استثنای سن، تاثیر معنادار خود در مدل نهایی دوسطحی را حفظ کرده‏اند. شرایط اجتماعی مساعد در سطح محله نیز با کنترل اثر متغیرهای سطح اول، به شکل مثبت و معناداری بر سلامت روانی پاسخگویان تاثیر گذاشته است. متغیرهای سطح فرد 23/13 درصد و متغیرهای سطح محله 89/33 درصد از واریانس سلامت روانی را به ترتیب در سطوح اول و دوم مدل دوسطحی تبیین کرده‏اند.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، سبک زندگی، کالبد، اقتصاد، اجتماع و فرهنگ محله، مدل دوسطحی
  • غلامرضا لطیفی، محمدعلی قائم پور صفحات 189-232
    ایجاد مناطق آزاد تجاری، مناطق ویژه اقتصادی و در کل مناطق پردازش صادرات یکی از اهداف برنامه ریزی های منطقه ای و ملی است که به منظور افزایش و توسعه صادرات، ایجاد اشتغال، جذب سرمایه گذاری داخل ، انتقال فناوری، افزایش درآمد عمومی و دیگر موارد انجام می پذیرند. اجرای چنین برنامه هایی و ایجاد چنین مناطقی، همواره مستلزم پیامدهایی در بعد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نیز هست. بر این اساس در این مقاله، تاثیر ایجاد منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان بر توسعه اجتماعی شهر سلفچگان مورد بررسی قرار گرفت و پاسخ به این سئوالات که منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان چه تاثیری بر رفاه اجتماعی و همچنین چه پیامدهای اجتماعی برای بومیان این منطقه به همراه داشته، از اهداف این مطالعه بوده است. این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی بود و جامعه آماری آن،کلیه ساکنین روستای سلفچگان را که اخیرا طبق مصوبه وزارت کشور، شهر اعلام شد، دربر می گرفت. بنا برآمار موجود جمعیت این شهر برحسب خانوار، 211 خانوار بودند که به روش های نمونه گیری تصادفی ، 86 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب شده بودند. نتایج به دست آمده نشان داد ایجاد منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان از طرفی باعث کاهش همبستگی اجتماعی وکاهش اعتماد اجتماعی، در بین مردم سلفچگان شده، اما از جانب دیگر وجود این منطقه، باعث بهبود رفاه اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی مردم شهر سلفچگان شده است.
    کلیدواژگان: مناطق آزاد تجاری، مناطق ویژه اقتصادی، توسعه، توسعه اجتماعی، رفاه اجتماعی
  • علی جنادله* صفحات 225-284
    بوستان ها و فضاهای سبز شهری، به عنوان بخشی از فضاهای مشاع شهری، علاوه بر تاثیرات زیست محیطی که از جمله مهم ترین کارکردهای درنظرگرفته شده برای آنهاست، کارکردها و پیامدهای عمده دیگری نیز دارند. در این مقاله تلاش می شود با ترکیب چهار مدل تاثیرات فضای سبز مشاوران کاربری زمین، مدل ارزیابی تاثیرات سلامتی فضای سبز اسکاتلند، مدل طبیعت و سلامت شورای بهداشت هلند و مدل چیسورا، مدل جامعی برای ارزیابی تاثیرات اجتماعی بوستان ها و فضاهای سبز شهری با تاکید بر مفهوم کیفیت زندگی ارائه شده و نتایج کاربرد آن برای ارزیابی تاثیرات اجتماعی سه بوستان شهری در تهران مورد بحث قرار گیرد. در این مطالعه علاوه بر مطالعات اسنادی و نظری، ترکیبی از روش ها و تکنیک های کمی و کیفی از جمله، مشاهده، مصاحبه های فردی عمیق و گروهی، پیمایش و... استفاده شده است. براساس نتایج این مطالعه از جمله مهم ترین ملاحظاتی که در احداث فضاهای سبز شهری باید مورد توجه قرار داد، تاثیرات آنها بر جنبه های مختلف زندگی اجتماع محلی از جمله تاثیر بر همبستگی اجتماع محلی، برابری و تنوع اجتماعی، امنیت اجتماع محلی، تاثیر بر گذران اوقات فراغت افراد، تاثیر بر ترافیک، و همچنین تاثیر بر ارزش املاک مسکونی و فعالیت های اقتصادی و سلامت اجتماع محلی است. همچنین از جمله یافته های مهم این پژوهش، ضرورت بررسی و شناسایی ادراک ذهنی اعضای اجتماع محلی از فضای سبز شهری مطلوب پیش از احداث هر بوستان و فضای سبز شهری است.
    کلیدواژگان: فضاهای سبز شهری، کیفیت زندگی، ارزیابی تاثیرات اجتماعی
|
  • Hannaneh Sadat Sadeghi, Hasan Saraie Pages 1-32
    This research is done in order to study the factors that affect the trend among women to have babies in District 1 and District 19 of Tehran and compare them. A decrease in fertility rate in this city is one of the demographical characteristics of the city. So a study on Tehran is of great importance. The Statistical population of this research includes all mothers who go to optometry and audiometry centers for children starting school education. The goal of this research is to study the effect of variables of social support and women’s employment on further pregnancy. Based on the results of Samer's d and Kendall’s tests on variables of social support and inclination to have more children, another significant relationship is identified that shows the strength of kinship network in Iran. But no significant relationship is revealed between the variable of women's employment and socio-economic status of family on the one hand, and inclination to have more children, on the other hand.
    Keywords: Childbearing, Fertility Behavior, Fertility Ideals, Tehran
  • Seyede Narges Hoseiniamin, Seyed Mohammad Seyedmirzaie, Afsaneh Edrisi Pages 33-47
  • Ezaatollah Samaram, Fatemeh Barzegar Parizi Pages 75-116
    Citizenship is not only a situation in which a person has a set of rights and duties. The feeling of possessing citizenship rights is the main point of being a citizen, which has very important role in strengthening social foundations and the realization of citizenship rights. Therefore, the present study investigates the feeling of possessing citizenship rights and the social factors affecting it among youth of 15-29 years in Sirjan. In order to conduct this study, scaling study and questionnaire were used for gathering data. The population in this research includes the youth of 15-29 years in Sirjan, and the sampling method was multistage cluster. Based on the Cochran formula, the size of the sample was 380 people. In short, the following results have been obtained: at the level of description, the findings of the research showed an average feeling of possessing citizenship rights among the youth. Also, the degree of the presence of the individual in the public sphere, the type of sociability of the individual in the family and the use of domestic and international media had an impact on the feeling of possessing citizenship rights of the youth.
    Keywords: Citizenship Rights, Public Sphere, Sociability, Youth
  • Jafar Hezarjaribi, Javad Feli Pages 117-144
    This study has analyzed the life satisfaction of students and its relationship with the sense of social security. The method of research is survey-based; and the sample population used for the research is comprised of 409 students, both male and female, studying at Payam-e Noor universities of the Kermanshah province in the year 2015. The samples were selected by multistage cluster sampling and were analyzed by inferential statistical analysis. The major findings of the research are as follows: There is a direct, significant relationship between the degree of sense of social security (and different dimensions of it, including a sense of financial, political and criminal security) and the level of life satisfaction. This implies that with an increase in the sense of security, the level of life satisfaction also increases and vice versa. Moreover, there is a significant relationship between all the dimensions of social security and life satisfaction, such that with an increase in degree of the sense of financial, political and criminal security, the level of life satisfaction also increases and vice versa. Also, all of the dimensions of social security, the sense of financial security has the greatest impact on the level of life satisfaction when compared to the other two dimensions i.e. criminal and political security.
    Keywords: Sense of Life Satisfaction, Sense of Social Security, Dimensions of the Social Security, Students of Payam, e Noor University
  • Tavakkol Aghayari Hir, Mohammad Abbaszadeh, Faranak Garavand Pages 145-187
    This article aims to study the relationship between some individual and neighborhood factors and mental health among 18-65-year-old citizens of Tehran. The survey method has been used the data has been gathered from 448 citizens in 25 neighborhoods in the city through multistage cluster sampling technique. The data has been analyzed using SPSS. To study the simultaneous effects of individual and neighborhood factors, a 2-level linear regression model has been employed. The results indicate that the level of mental health among Tehran citizens is 4.46 (on a 1.2-6-point scale) and medium to high; and based on taking bivariate analysis, all individual level factors, including respondents’ age (positively), SES (positively), healthy lifestyle (positively), marital status (in favor of married), and gender (in favor of men) are statistically related to mental health of the respondents. The results of the fitted 2-level model show that all individual level predictors, except age, have remained significant predictors of mental health at individual level, and the social characteristics of the neighborhood positively and significantly affected the mental health at level 2 of the model. Individual level factors accounted for 13.23%, and social characteristics of the neighborhood for 33.89% of the mental health variance at individual and neighborhood levels, respectively.
    Keywords: Mental health, Lifestyle, body, Economics, Neighborhood Community, Culture, Two, Level Model
  • Gholamreza Latifi, Mohammad Ali Ghaempour Pages 189-232
    One objective of the regional and national planning is to create free trade zone, special economic zones and in general export zone, developed with the aim of increasing and developing export, employment, attracting internal investment and technology transfer and increasing public earning. The execution of such programs and the creation of these zones will have economic, political, social and cultural consequences. Therefore, in the present study the impact of the free trade zone in Salafchegan on the social development of that town has been examined. Also the effect of this zone on the social welfare of the local people and its social consequences has been dealt with. The statistical population of this project (211 households) includes all the families living in Salafchegan, 86 of which were selected as the sample size. The project's data was based on descriptive-survey research and the tools were questionnaires and interviews. Based on the results of this study the establishment of special free trade zone has led to a slight decrease in social solidarity among people of Salafchegan. However, it has resulted in an decrease in social confidence among the people of Salafchegan.
    Keywords: Free Trade Zones, Special Economic Zones, development, Social Development, Welfare Development
  • Ali Janadeleh* Pages 225-284
    Urban parks and green space, as city shared areas, in addition to environmental impacts, as their important functions, have other important effects. The present article aims to provide a general model for the assessment of the social impact of urban green spaces based on the concept of "quality of life"; the results of its application will be discussed and used for the assessment of the social impacts of three urban parks in Tehran. The final model employed in this study is a combination of four models: Green space impact model of land use consultants, green space health impact model of Scotland, green space, nature and health model of Health Council of the Netherlands, and green space and sustainable city model of Chiesura. In addition, the documents and theoretical studies, a combination of qualitative and quantitative methods and techniques such as observation, in-depth individual interviews, focus group discussion and survey have been utilized. According to the results several important considerations are required in designing green space such as its impacts on different aspects of social life in the area, like its effects on community solidarity, equity and social diversity, local societal security, leisure time of the residents, traffic, residential properties, economic activities and local social health. Moreover, among the important results of this study is the necessity of identifying the perceptions people of desirable green space before constructing parks or urban green space.
    Keywords: Urban Green Space, quality of life, Assessment of Social Impacts