فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 23 (پاییز 1395)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 23 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 19
|
  • علیرضا استعلاجی، ابراهیم فتحی نیا* صفحات 1-14
    مطالعات فضایی به عنوان اصلی ترین ابزاری که منطقه بر پایه آن از جنبه های مختلف به شکل بسیار محسوس و ملموس مورد مطالعه دقیق قرار می گیرد و جایگاه ویژه ای را در میان انواع برنامه ریزی ها دارد، در میان اهمیت آموزش و تحصیل همه افراد جامعه (زن و مرد) در همه سطوح تحصیلاتی یکی از اهداف اساسی سازمان های بین المللی قرار دارد. و مورد تاکید در اهداف هزاره MDG، (2000-2015) و اهداف توسعه پایدار SDG، (2015-2030)، می باشد. روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است و جامعه آماری تمامی افرادی است که در سطح شهرستان ها در زمینه شاخص های مرتبط با تحصیلات قرار داشته اند، بوده اند. در نهایت شاخص های آموزش (تحصیلات) شناسایی شده و با استفاده از نرم افزار ARC GIS، و EXCEL، این شاخص ها در پنج گروه (1- دسترسی به اینترنت، 2- سوادآموزی بزرگسالان، 3- آموزش عالی، 4- باسوادی و 5- بی سوادی جمعیت). طبقه بندی شده اند. برای بررسی و سنجش شاخص های شناسایی شده؛ ابتدا دادهای خام 1390 از مرکز آمار ایران دریافت شد و سپس تمامی 41 شاخص در نظر گرفته شده برای هر یک از 394 شهرستان کشور محاسبه گردید. نتایج نشان می دهد که در همه 5 مولفه اصلی، مناطق جنوب شرقی، مناطق مرزی و بیشتر مناطق شرق و غرب کشور در سطح پایین و متوسط و در برخی بسیار نامناسب می باشد. اما مناطق مرکزی و مناطق جمعیتی کشور و همچنین مناطق شمالی و تولیدی و صنعتی کشور در سطح خوب و متوسط از نظر 5 مولفه اصلی قرار دارند، که این سطح بالا یا پایین بودن می تواند دلایل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و غیره را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: تحصیلات، آموزش، سواد، تحلیل فضایی، شهرستان های ایران
  • هاشم داداش پور*، زاهدیوسفی صفحات 15-30
    موضوع نوآوری و خلق دانش یک حوزه پژوهشی مهم در برنامه ریزی توسعه منطقه ای محسوب می شود. بسیاری از کشورها به اهمیت این موضوع پی برده و به تقویت بخش های دانش محور اقتصادی پرداخته اند. در کشور ما نیز طی سالهای گذشته اقداماتی در راستای توسعه مبتنی بر دانش صورت گرفته و متاثر از آن، تحولاتی در فضای سرزمینی کشور و نقش و جایگاه استان ها در فرایند این تغییر و تحول، در حال شکل گیری است. با در نظر گرفتن این تحولات، هدف اصلی این مقاله، مقایسه تطبیقی جایگاه مناطق مختلف کشور در توسعه دانش محور می باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با روش تحقیق کمی- تحلیلی و با استفاده از داده های آماری موجود و از طریق ابزار GIS و تحلیل های فازی و سلسله مراتبی (AHP) موجود در آن و نیز نرم افزار SPSS، به تحلیل پیامدهای این تغییر و تحولات پرداخته و تلاش نموده است تا جایگاه استان های کشور را در فرایند توسعه دانش محور مشخص نماید. برای این منظور با توجه به معیارهای مورد استفاده در مطالعات مشابه و همچنین با توجه به امکان دسترسی به داده ها و اطلاعات مربوط به این معیارها، در نهایت 15 نماگر در 4 گروه شاخص انتخاب، و بر این اساس 31 استان کشور رتبه بندی شده که نتایج، حاکی از عدم تعادل شدید میان مناطق کشور در زمینه ظرفیت توسعه مبتنی بر دانش است. مناطق مرکزی کشور دارای وضعیت بهتری بوده و هر چه به سمت پیرامون می رویم شرایط به سمت بدتر شدن حرکت می کند. در این میان، استان تهران با فاصله بسیار زیادی از دیگر استان ها در رتبه نخست قرار گرفته و پس از آن استان های قم، سمنان و اصفهان در رتبه های دوم تا چهارم قرار دارند. همچنین سه استان کردستان، سیستان و بلوچستان، و خراسان شمالی به ترتیب رتبه های بیست و نهم تا سی و یکم را به خود اختصاص داده اند. این روند نشان دهنده نابرابری های فضایی در توسعه دانش محور است که ضرورت و لزوم بازنگری سیاست ها و برنامه ریزی برای کاهش فاصله میان مناطق کشور را در میان سیاستگزاران کشور بازتاب می دهد.
    کلیدواژگان: توسعه سرزمینی، مناطق دانش، نابرابری های فضایی، تحلیل فازی، GIS
  • ژیلا سجادی، رضا کانونی*، امیررضا خاوریان گرمسیر، ابراهیم فیروزی صفحات 31-44
    بخش مسکن یکی از مهم ترین بخش های توسعه در یک جامعه است و به عنوان نیاز اولیه بشر و تامین کننده ی حس رضایتمندی نقش اساسی را در بهبود کیفیت زندگی افراد بازی می کند و هر جامعه به فراخور نیازها و امکانات و محدودیت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خویش بدان شکلی خاص بخشیده است. هدف پژوهش حاضر سنجش توسعه یافتگی شهرستان های استان اردبیل در برخورداری از شاخص های کیفیت مسکن می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی بوده و روش تحقیق، توصیفی – تحلیلی است. برای تبیین کیفیت مسکن در شهرستان های استان از مجموعه داده های موجود در مرکز آمار و سایت استانداری استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از مدل ELECTRE استفاده شد که با توجه به این مدل، شهرستان های استان اردبیل در برخورداری از شاخص های کیفیت مسکن رتبه بندی شدند. همچنین برای وزن دهی به شاخص ها (بر اساس نظر 20 کارشناس متخصص در امر مسکن) مدل AHP مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس یافته های پژوهش شهرستان های استان اردبیل در پنج سطح به لحاظ برخورداری از شاخص های کیفیت مسکن قرار گرفتند که شهرستان اردبیل (امتیاز نهایی از مدل الکتره 4) توسعه یافته، شهرستان های پارس آباد، نمین و نیر (امتیاز نهایی از مدل الکتره 3) توسعه رو به بالا، خلخال و سرعین (امتیاز نهایی از مدل الکتره 2) میان توسعه (توسعه متوسط)، شهرستان های بیله سوار و مشگین شهر (امتیاز نهایی از مدل الکتره 1) کمتر توسعه یافته و شهرستان های کوثر و گرمی (امتیاز نهایی از مدل الکتره 0) توسعه نیافته محسوب می شوند. همچنین بر اساس ضریب همبستگی پیرسون بین برخورداری از شاخص های کیفیت مسکن با درصد شهرنشینی و میزان فاصله از مرکز استان رابطه ی معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، کیفیت مسکن، مدل ELECTRE، استان اردبیل
  • مرتضی نعمتی، سیامک طهماسبی، معصومه قرقانی* صفحات 45-58
    طی دهه های اخیر، توسعه به عنوان یکی از مهم ترین چالش های جهانی همواره توجه سیاست مداران و برنامه ریزان اقتصادی– اجتماعی را به خود جلب کرده است؛ در راستای دستیابی به توسعه پایدار در عرصه های سکونتگاهی کشورها اعم از شهر و روستا، شناخت روند تحولات گذشته، تحلیل وضع موجود و ترسیم فضای مطلوب آن ها ضروری است. به عبارت دیگر، شناخت توانمندی های محیطی و میزان خدمات موجود در هر منطقه و درپی آن، تعیین سطوح توسعه یافتگی این نواحی سکونتگاهی به ویژه روستاها، نخستین گام در فرایند برنامه ریزی و توسعه این مناطق جمعیتی به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر در توسعه نواحی روستایی و بررسی تفاوت ها، تشابهات و طبقه بندی آنها از نظر میزان توسعه یافتگی پرداخته است. روش تحقیق از نوع روش توصیفی- تحلیلی بوده و جامعه آماری روستاهای استان فارس در سطح شهرستان ها و اطلاعات لازم به وسیله مطالعات اسنادی جمع آوری شده و با استفاده از روش تحلیل عاملی وضعیت 29 شهرستان استان در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مطالعه شده و50 شاخص به 6 عامل خلاصه شده اند. سپس سطح توسعه یافتگی نواحی روستایی با استفاده از ضریب ناموزون موریس به چهارگروه توسعه یافته، درحال توسعه، کمترتوسعه یافته و محروم تقسیم شدند و با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی توزیع آنها نمایش داده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین نواحی روستایی استان فارس تفاوت ها و اختلافات شدیدی وجود دارد که در این بین نواحی روستایی شهرستان شیراز (50.57درصد)، مرودشت (50.22درصد)، داراب (49.04درصد)، استهبان (46.35 درصد) و کازرون (45.59درصد)، در بالاترین سطح به عنوان گروه توسعه یافته و در پایین ترین سطح نواحی روستایی شهرستان های کوار، مهر، سروستان، خنج و گراش (18.46 درصد) به عنوان گروه محروم قرار داشت.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، تحلیل عاملی، ضریب ناموزون موریس، استان فارس
  • جمشید عینالی، احمد رومیانی*، زهرا اسکندری شهرکی صفحات 59-74

    در چند دهه اخیر فرایند توسعه منطقه ای مورد توجه بسیاری از جامعه شناسان و برنامه ریزی قرار گرفته است. لذا آنها به دنبال کاهش چالش های توسعه منطقه ای و تنوع بخشی به فعالیت های اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی در مناطق مختلف می باشند. هدف از این پژوهش بررسی اثرات گردشگری و اولویت بندی مناطق گردشگری مصوب در سطح استان لرستان به منظور معرفی به سرمایه گذاران است تا بتواند زمینه مناسبی برای تحرک بخشی به اقتصاد منطقه و برنامه ریزی بهتر برای توسعه مبتنی بر گردشگری در سطح استان را ارایه کند. نوع تحقیق کاربردی، روش مورد استفاده تحقیق توصیفی- تحلیلی و برای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامع آماری تحقیق شامل دو سازمان صنایع دستی گردشگری و استانداری که مجموعا 58 نفر محاسبه شده است و به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفته اند، که از این مجموعه 35 نفر حاضر به پاسخ گویی شدند و جامع آماری این تحقیق را تشکیل می دهند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آماره توصیفی (میانگین، انحراف معیار و واریانس) و اسنباطی (t تک نمونه ای، همبستگی و تحلیل واریانس) به تحلیل اثرات گردشگری و تکنیک تشابه به راه حل ایده آل (TOPSIS) اقدام به تعیین اولویت هر یک از مناطق مصوب سازمان میراث فرهنگی در استان شده است. یافته های آزمون t تک نمونه ای نشان داد، میانگین مورد نظر برای تمامی ابعاد به جزء شاخص های سرمایه گذاری و مشارکت، بالاتر از شرایط مطلوب (3) ارزیابی شده است و تفاوت معناداری آن نیز برای همه شاخص ها کاملا معنادار است. همچنین نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه مشاهده شده بین شاخص گردشگری و توسعه منطقه ای، رابطه همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. بنابراین میزان معناداری این تاثیرات در سطح 95/0 درصد قابل تبیین است. نتایج آزمون تحلیل مسیر نشان داد که بیشترین اثر کلی مربوط به ابعاد اقتصادی با میزان (529/0) بوده است. و بعد زیست محیطی با میزان (287/0) دارای کمترین اثر کلی در توسعه منطقه مورد مطالعه بوده است. همچنین نتیجه مدل تاپسیس نشان دهنده تفاوت زیاد در سطح برخورداری مناطق نمونه پیشنهادی است، به طوری که مناطق نمونه مور زرین و قلعه فلک الافلاک به ترتیب با ضریب 69/0 و 64/0 برخوردارترین و مناطق نمونه مخمل کوه و کمالوند به ترتیب با ضریب 03/0 و 04/0 به عنوان کم برخوردارترین گزینه ها در بین مناطق نمونه گردشگری استان لرستان بوده اند.

    کلیدواژگان: مناطق نمونه گردشگری، توسعه منطقه ای، سرمایه گذاری، استان لرستان
  • میرنجف موسوی*، امیر فتحی فرزانه صفحات 75-88
    سرزمین های شهر محور، برآیندی از روابط عملکردی و کالبدی است. گسترش روز افزون این روابط منجر به پیچیده شدن ادراک هر یک از پدیده های فضایی و برنامه ریزی منطقه ای می گردد. هدف از این پژوهش، بررسی چهار واژه پر کاربرد در مطالعات منطقه ای (منطقه کلان شهری، شهر- منطقه، منطقه شهری عملکردی و منطقه شهری چند هسته ای) با استفاده از روش تحلیل تطبیقی است تا بر اساس آن به تبین ماهیت هر یک از این پدیده ها، با توجه به دو مولفه تعامل عملکردی و کالبدی بپردازد. اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات برای تطبیق الگوی فضایی کلانشهر تهران و نواحی پیرامونی اش با چارچوب نظری به دست آمده، از روش های آماری و مدل های برنامه ریزی مانند میزان فعالیت و مدل ضریب مکانی (L.Q) استفاده شده است. در نهایت بر اساس تحلیل های فضایی، الگوی فضایی بهینه در مقیاس های مختلف برای کلانشهر تهران و نواحی پیرامونش ارائه شده است. یافته ها نشان می دهد کلانشهر تهران پذیرنده نقش های مرکزیت در مقیاس های تو در تویی از فضای ملی، منطقه و نیز بین آن دو می باشد. پس وجود الگوهای متنوعی از تعاملات عملکردی بین کلانشهر تهران و شهرهای پیرامونش می تواند از هر بعدی ماهیت فضایی تازه ای به این کلانشهر و نواحی پیرامون تزریق نماید. نگاه صرفا کالبدی به پدیده های فضایی تا کنون موجب گردیده که سرزمین های شهرمحور از نظر مورفولوژیکی به هم نزدیک باشند. پس شایسته است که پدیده های فضایی را به عنوان سیستمی شکل یافته از مولفه های مورفولوژیکی، عملکردی، ارتباطی و سیاسی مورد توجه و تفکر قرار داد. بر این مبنا، سه مفهوم منطقه کلانشهری، شهر- منطقه و منطقه شهری عملکردی در مقیاس های گوناگونی از فضا برای نواحی پیرامون کلانشهر تهران، به عنوان مفاهیم قابل قبول، تعریف پذیر و بهینه سازی می شوند.
    کلیدواژگان: منطقه کلان شهری، منطقه شهری عملکردی، منطقه شهری چند هسته ای، برنامه ریزی منطقه ای، تهران
  • جمیله توکلی نیا، بتول مجیدی خامنه، سعید ظرغامی صفحات 89-98
    فرآیند جهانی شدن اقتصاد، ادغام اقتصاد ملی در اقتصاد جهانی است. جهت ادغام در این فرآیند جهانی نیاز به زیرساخت ها، ظرفیت ها و توانمندی های متناسب می باشد. در این رابطه کلانشهرهای کشورهای درحال توسعه با داشتن این شرایط به نوعی دروازه ورود کشورها به فرآیندجهانی شدن به شمار می روند. لذا بیان جایگاه کلانشهرها و بررسی عملکرد آنها در اقتصاد جهانی حائز اهمیت می باشد. بدین منظور پژوهش حاضر به مقایسه دو کلانشهر تهران و استانبول بر اساس شاخص های جهانی شدن اقتصاد از نظر موسسه ها و سازمان های مختلف می پردازد و در این راستا سعی درارزیابی عملکرد دو کلانشهر در اقتصاد جهانی دارد. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است. جهت مقایسه شاخص ها ابتدا به تحلیل زمینه ها و نقاط ضعف و قوت این دوکلانشهر و سیاست های تاثیرگذار در این زمینه در ارتباط با متغیرهای پژوهش پرداخته و سپس آزمون T دو نمونه ای مستقل جهت بررسی عملکرد این دو کلانشهر به کار گرفته شده است. نتیجه نشان می دهد که بیشترین میزان اختلاف به ترتیب مربوط به شاخص تعداد شرکت های خارجی (با مقدار T ، 633/27- )، واردات (با مقدار T، 301/10- )، صادرات (با مقدار T، 435/7-)، عملکرد شبکه ارتباطی هوایی (با مقدار T ،039/7-)، میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی (با مقدار T، 276/4-) و کمترین اختلاف مربوط به ضریب نفوذ اینترنت (با مقدار T، 2.5 – ) است. با توجه به بررسی شاخص ها از لحاظ توصیفی، تحلیلی و استنباطی نتایج این پژوهش گویای آن است که در تمامی شاخص های جهانی شدن اقتصاد، عملکرد استانبول از تهران قوی تر بوده و بطور کلی در این زمینه استانبول از تهران موفق تر عمل کرده است
    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، عملکرد کلانشهرها، شاخص های جهانی، تهران، استانبول
  • مرجان شهاب زاده*، یعقوب پیوسته گر، علی اکبر حیدری صفحات 99-112
    مراکز تجاری نوین مجتمع هایی متشکل از صدها مغازه و واحدهای تجاری- خدماتی در سطح نواحی شهری است. مکان یابی نادرست این مراکز و عدم توجه به نقش آن در ارائه خدمات به شهروندان از معضلات مشترک بسیاری از شهرهاست. شهر شیراز به دلیل گسیختگی ساختار فضایی شهر با نارسایی و کمبود مراکز تجاری نوین در مناطق شهری مواجه است. هدف پژوهش ارزیابی توزیع فضایی مراکز تجاری نوین شهری و مکان یابی بهینه آن ها در شهر شیراز است. پژوهش حاضر بر مبنای هدف کاربردی و بر اساس روش توصیفی– تحلیلی انجام یافته است. متغیرهای پژوهش شعاع پوششی، تراکم جمعیت، شبکه معابر و کاربری اراضی سازگار و ناسازگار است. معیارها و زیر معیارها، بر اساس وزن دهی انجام شده در مدل AHP ، باهم تلفیق گشته و با استفاده از GIS روشIndex overlay نقشه نهایی مراکز تجاری نوین مشخص گردید. در این پژوهش شاخص شعاع پوششی با وزن نرمال 16/2 بیش ترین تاثیر و شبکه معابر با 5/0 کمترین تاثیر را داشته است. نتایج یافته ها نشان می دهد که مراکز تجاری نوین موجود شیراز جهت خدمات رسانی به تمام شهروندان کافی نبوده و بیش از نیمی از محدوده شهر، خارج از شعاع پوشش استاندارد مراکز تجاری نوین هستند و نیازمند مراکز جدید می باشند، تا کل فضای شهر تحت پوشش مراکز موجود و پیشنهادی قرار گیرد در این پژوهش مکان بهینه کاربری های مورد نظر از مناسب ترین تا نامناسب در نقشه شهر شیراز با استفاده از معیارهای معرفی شده در نقشه جانمایی شده است . عمده ترین مکان های مناسب به ترتیب در مناطق 7، 3، 2 و 5 جهت احداث مراکز تجاری نوین هستند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، GIS، AHP، مراکز تجاری نوین، شیراز
  • علی اکبر عنابستانی*، محبوبه نامدار صفحات 113-128
    ورود هر نوع فعالیت اقتصادی جدید در مناطق روستایی، تاثیراتی بر ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، فضایی و کالبدی آن جامعه خواهد داشت و به اشکال مختلف در دگرگونی ساختار اقتصادی و اجتماعی و نهایتا ساختار و کارکرد فضایی مکان ها موثر خواهد بود. فعالیت تجارت غیرقانونی نیز به عنوان یک پدیده اقتصادی، به شکل گیری سازمان فضایی و چشم انداز خاص جغرافیائی در روستاهای موجد این فعالیت منجر شده و در عین حال تاثیراتی را در ابعاد مختلف زندگی اجتماعات روستایی بر جای گذاشته است. هدف پژوهش حاضر شناخت و تشریح آثار و پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و کالبدی ایجاد شده از گسترش فعالیت اقتصاد غیررسمی و بازتاب آن بر توسعه سکونتگاه های روستایی واقع در منطقه تجاری ده شیخ شهرستان لامرد است. نوع تحقیق کاربردی، روش مورداستفاده توصیفی - تحلیلی بوده است و برای گردآوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه) استفاده شده است. حجم نمونه مورد مطالعه منتج از فرمول کوکران، شامل156 خانوار می باشد که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های توصیفی و استنباطی (همبستگی اسپیرمن، کی – دو، فریدمن و تحلیل عاملی) استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که فعالیت غیررسمی کالاهای وارداتی، در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی روستاهای منطقه موردمطالعه اثر معناداری داشته است. به گونه ای که زمینه های اشتغال و کسب درآمد بالای را در منطقه ایجاد نموده است. همچنین طبق آزمون تحلیل عاملی و فریدمن بیشترین میزان اثرگذاری این نوع از فعالیت ها به ترتیب در بحث اثرات اقتصادی، کالبدی و اجتماعی بوده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد غیررسمی، اشتغال روستایی، کالاهای وارداتی، روستاهای ده شیخ و سیگار
  • طاهر پریزادی، مهتاب بهمنی، محمدحسین شاکرمی، مریم بیرانوندزاده*، نوبخت سبحانی صفحات 129-140
    در دهه های اخیر، توسعه شهرهای کوچک از طریق فرایند تبدیل روستاها به شهر همواره یکی از سیاست های عمده در امر برنامه ریزی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران مدنظر بوده است. چون توسعه این استراتژی تاثیر بسزایی در بهبود کیفیت زندگی در نواحی روستاها، توزیع متعال جمعیت، امکانات و سرمایه، کاهش مهاجرت به شهرهای بزرگ، افزایش مشارکت روستائیان و توسعه اشتغال در روستائیان دارد. پژوهش حاضر با هدف، تعیین مرکز یا مراکز روستا- شهری در حوزه ی شهرستان خرم آباد با بررسی روستاهای با جمعیت بالای 2000 نفر، در قالب 71 شاخص به تفکیک شاخص های اقتصادی، اجتماعی، مسکن- کالبدی، زیربنایی و ارتباطی، بهداشتی- درمانی، مدیریتی و شاخص های کشاورزی تدوین شده است. در این پژوهش از روش تحلیلی- توصیفی در قالب روش تاکسونومی، روش موریس، روش ضریب پراکندگی، روش تعداد گره های ارتباطی و روش مجموع حداقل فواصل، استفاده شده است. یافته ها حاکی از ان است که روستای دارایی از لحاظ امکانات و خدمات از برتری بیشتری نسبت به سایر روستاها دارد ولی روستای بهرامی بر اساس دو مدل موریس و تعداد گره های ارتباطی در رتبه های اول در بین روستاهای مورد مطالعه قرار دارد و می تواند به عنوان مرکز روستا- شهری تعیین شود. همچنین یافته ها بر اساس ضریب پراکندگی بیانگر عدم تعادل شاخص نرخ باسوادی در بین روستاها و از سوی دیگر شاخص اموزشی و اینترنت بیانگر تعادل در سطح روستاها می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، روستا، شهر، مدل های کمی، خرم آباد
  • جواد بذرافشان*، مجتبی روستا صفحات 142-152
    انسان برای رسیدن به اهداف والای انسانی، پس از برآوردن نیازهای بیولوژیکی، نیاز به امنیت دارد که در این میان مهم تر از امنیت، موضوع احساس امنیت است که از شاخص های مهم کیفیت زندگی روستایی است. هدف مقاله حاضر، ارزیابی عوامل موثر بر احساس امنیت در مناطق روستایی بخش مرکزی شهرستان جهرم می باشد. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی و نوع آن کاربردی– توسعه ای است. جامعه آماری تحقیق تعداد 5813 خانوار از تعداد 74 روستا در بخش مرکزی شهرستان جهرم می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد250 نفر به دست آمد. داده ها با نرم افزار SPSS از روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی همچون آزمون خی دو، ضریب همبستگی کندال و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصله از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که مقدار ضریب همبستگی (R) بین متغیرها 706/0 می باشد و بین مجموعه متغیرهای مستقل و متغیر وابسته همبستگی نسبتا قوی وجود دارد. تاثیر متغیرهای محیط فیزیکی، اعتماد، رضایتمندی بر احساس امنیت معنی دار است و تاثیر متغیرهای جنسیت، تحصیلات، تجربه جرم و سن معنی دار نیست. متغیرهای رضایتمندی با ضریب رگرسیونی 758/0 و اعتماد با ضریب رگرسیونی 283/0 بیشترین تاثیر را روی متغیر احساس امنیت دارند و متغیر محیط فیزیکی با ضریب رگرسیونی 197/. در رتبه بعدی قرار دارند. همچنین، نتایج حاصل از آزمون همبستگی کندال حاکی است که بین دو متغیر احساس امنیت و میزان اعتماد اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. نهایتا اینکه؛ برای بررسی رابطه میان عامل تجربه جرم و میزان احساس امنیت از آزمون خی دو استفاده گردید. با توجه به میانگین تجربه جرم و سطح معنی داری که از 05/0 بیشتر می باشد، تفاوتی در احساس امنیت در بین کسانی که تجربه مستقیم جرم را داشته اند؛ با افرادی که تجربه نکرده اند، وجود ندارد. بنابراین، می توان گفت که امنیت و احساس امنیت در محدوده مورد مطالعه در سطح بالایی قرار دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، مناطق روستایی، شهرستان جهرم
  • ارسطو یاری حصار، فرزین حق پرست، علی مجنونی توتانخانه*، صغرا نیرومند شیشوان صفحات 153-168
    با توجه به حادثه خیز بودن کشور ایران که همواره محل وقوع انواع حوادث طبیعی بوده و همچنین آسیب پذیری زیاد سکونت گاه های روستایی در برابر حوادث، اهمیت شناسایی موانع موثر پیش روی مقاوم سازی مساکن روستایی را آشکار ساخته است؛ ولی بایستی توجه نمود که پیش نیاز هرگونه برنامه ریزی، شناخت صحیح از شرایط تاثیرگذار در تمامی ابعاد است تا با تکیه بر همین اطلاعات بتوان تصمیمات اصولی را اتخاذ نمود. پژوهش حاضر باهدف بررسی موانع موثر بر مقاوم سازی مسکن روستایی در شهرستان بناب با استفاده از تحلیل عاملی صورت گرفته است؛ نوع تحقیق اکتشافی بوده و روش بررسی آن توصیفی تحلیلی می باشد. برای بررسی موضوع 35 شاخص در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی و محیطی انتخاب شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 14047 نفر ساکن در مساکن بالای 20 سال قدمت است. حجم نمونه با استفاده فرمول کوکران، 420 نفر و به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده های مورد نیاز از طریق توزیع پرسشنامه به دست آمده است. روایی صوری پرسشنامه با کسب نظر اساتید و کارشناسان و ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 91/0 محاسبه شده است. نتایج به دست آمده با به کارگیری تحلیل عاملی به چهار عامل معنی دار تقلیل یافته که به ترتیب عامل اقتصادی (09/ 86 درصد)، مدیریتی (46/5 درصد)، اجتماعی (26/2 درصد) و در نهایت محیطی با 93/0 درصد بیشترین تاثیر را بر عدم مقاوم سازی مساکن روستایی داشته اند. در مجموع چهار عامل فوق قابلیت تبیین 75/94 درصد تغییرات واریانس را تبیین نمودند. نتایج حاصل از تفسیر نقشه و نمودار نشان داد که موانع اقتصادی در بین همه ی روستاها به عنوان عامل مشترک بوده، عامل اجتماعی بیشتر در روستاهای نزدیک به مرکز شهرستان و عامل های مدیریتی و محیطی نیز به صورت مشترک در روستاهای دور از مرکز شهرستان به عنوان مانع اصلی بوده است. لذا این تفاوت ها لزوم تهیه و اجرای برنامه های مقاوم سازی با رویکرد حمایت های مالی را جهت مقاوم سازی مساکن روستایی در شهرستان بناب ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: مقاوم سازی، مسکن روستایی، پدافند غیرعامل، شهرستان بناب
  • مهدی معصومی جشنی*، حمید حیدری مکرر، حسنعلی جهانتیغ صفحات 169-178
    آبیاری بارانی یکی از روش های مناسب برای افزایش راندمان آب در امر کشاورزی است، اما با این وجود موانع و مشکلاتی برای اجرای این نوع آبیاری از طرف کشاورزان وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر، مسئله شناسی چالش های اجرای آبیاری نوین در مناطق روستایی دهستان سرچهان واقع در (بخش سرچهان) شهرستان بوانات از استان فارس می باشد. این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. محدوده جغرافیایی پژوهش 15 روستا از کل منطقه ی مورد مطالعه را شامل می شود. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی کشاورزان دهستان سرچهان می باشد (N=776) که از این میان 257 کشاورز با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه ی مورد مطالعه انتخاب شدند. برای تحقق اهداف مورد نظر، ضمن مطالعات اسنادی و بازدیدهای میدانی طیف گسترده ای از شاخص ها با ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فنی تعیین گردید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری T تک نمونه ای در نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش موید آن است که بیشترین میزان چالش های اجرای آبیاری نوین در بعد اقتصادی با میانگین 47/3 درصد و کمترین میزان در بعد اجتماعی با میانگین 81/2 درصد می باشد. همچنین مطالعه میزان چالش های اجرای آبیاری تحت فشار در ابعاد مورد بررسی در روستاهای مورد مطالعه، گویای این واقعیت است که کشاورزان روستاهای ابونصر، سیاهو و شهرک الزهرا با میانگین (28/3 درصد) با بیشترین چالش های اجرای آبیاری تحت فشار و کشاورزان روستاهای شاهزاده ابوالقاسم، اهل کوه و صوفیان به ترتیب با میانگین (95/2، 01/3 و 03/3) با کمترین چالش ها برای اجرای آبیاری تحت فشار روبه رو بوده اند.
    کلیدواژگان: مسئله شناسی، چالش های آبیاری نوین، دیدگاه کشاورزان، دهستان سرچهان
  • علی شکور *، حجت الله شرفی، خاطره نخعی، مهتاب جعفری صفحات 180-190
    خشکسالی به معنای کمبود بارش در یک مدت زمان طولانی و کاهش منابع آبی است. از پیامدهای خشکسالی محدودیت های موثر بر امنیت غذایی و امرار معاش بیش از دو میلیارد نفر از مردم ساکنان نواحی خشک، به ویژه ساکنان روستایی می باشد. در این راستا تبیین میزان ادراک محیطی روستائیان در مواجه با پدیده خشکسالی و آمادگی مواجه با پیامدهای آن بیش از پیش ضروری به نظر می رسد. هدف این مقاله بررسی اثرات اجتماعی، اقتصادی و محیطی خشکسالی با توجه به رویکرد ادراک محیطی از نظر ساکنان روستایی است. با توجه به هدف تحقیق و موضوع مورد مطالعه، فرضیه مقاله به صورت کاربست ذیل تبیین شده است: به نظر می رسد میزان ادراک محیطی ساکنان نواحی روستایی از پدیده خشکسالی متفاوت است. روش شناسی مقاله توصیفی – تحلیلی و بر مبنای شیوه پیمایشی است. در این مسیر از تکنیک مپک، جهت رتبه بندی فضایی ادراک محیطی روستائیان در برابر پدیده خشکسالی استفاده شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با تکیه بر مطالعات عمیق میدانی و با استفاده از مدل های کمی، به رتبه بندی سکونتگاه های روستایی محدوده مورد مطالعه پرداخته است؛ بدین صورت که ابتدا وزن هر کدام از معیارها پس از تکمیل پرسشنامه و ورود داده ها به Spss با آنتروپی شانون تعیین مشخص گردید و از تکنیک (MAPPAC) جهت رتبه بندی استفاده گردیده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که ساکنان نواحی روستایی نظیر رضی آباد دلفارد و میجان رتبه اول، فتح آباد رتبه دوم خاردان رتبه سوم را به دست آوردند و نسبت به سایر روستاها از رتبه بالاتری در ادراک محیطی خشکسالی برخوردارند و توانسته اند سازگاری بیشتری به سبب شناخت از محیط و درک آن با فضای پیرامونی و جوامع روستایی خود داشته باشند.
    کلیدواژگان: ادراک محیطی روستائیان، تحلیل فضایی خشکسالی، تکنیکMAPPAC، جیرفت
  • حمید جعفری*، سیده محدثه حاتمی شاه خالی صفحات 191-200
    امروزه در بسیاری از کشورهای جهان گردشگری به عنوان ابزاری برای توسعه مناطق روستایی به شمار می آید. هرچند که ساختار بیشتر روستاها با گذشت زمان دچار تغییر و تحول می شود، اما در روستاهایی که وارد چرخه گردشگری می شوند سرعت و میزان تغییرات بیشتر است. هدف این پژوهش بررسی نقش گردشگری در تحولات کالبدی و کارکردی روستاها است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری داده های مورد نیاز به دو روش اسنادی و میدانی صورت گرفته است. به منظور رتبه بندی روستاها بر اساس میزان تحولات ناشی از گردشگری، از مدلAHP استفاده شده است. در این پژوهش تعداد 8 روستا از بخش مرکزی شهرستان لاهیجان که دارای جاذبه های گردشگری بودهو گردشگری در آنها رواج یافته؛ مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری تعداد 98 نفر از کارشناسان و مدیران محلی و شهرستانی مرتبط با موضوع بوده است، که بر اساس جدول استاندارد مورگان تعداد 80 نفر به صورت تصادفی بعنوان حجم نمونه انتخاب شد. برای بررسی موضوع، هشت معیار مرتبط با گردشگری و تحولات کالبدی و کارکردی (تغییر کاربری اراضی، خدمات عمومی، خدمات اقامتی، خدمات پذیرایی، مشاغل، خانه های دوم، کیفیت ابنیه و قیمت زمین) مورد تاکید قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که مهم ترین تاثیرات گردشگری در این روستاها، گسترش خانه های دوم (491 واحد)، تغییر کاربری اراضی از کشاورزی به مسکونی و تجاری به میزان 622 هکتار، کاهش فعالیت های کشاورزی، رونق فعالیت گردشگری و ایجاد فعالیت های اقتصادی جدید در بخش خدمات، احداث سازه های مرتبط با گردشگری و رونق فعالیت های خدماتی بوده است. بر اساس خروجی مدل AHP از میان روستاهای مورد مطالعه، روستای شیخانبر با وزن 26/0 بیشترین و روستای سرچشمه با وزن 04/0 کمترین میزان تحولات کالبدی و کارکردی را داشته است.
    کلیدواژگان: گردشگری، تحولات کالبدی، کارکردی، شهرستان لاهیجان، مدل AHP
  • طاهره فتح الله زاده *، رقیه شریفی چابکی صفحات 201-212
    یکی از اهداف اصلی توسعه کشورها در کاهش بیکاری، ایجاد و توسعه فرصت های شغلی است. توسعه گردشگری به صورت یک بخش فعال اقتصادی می تواند، موجب بالا رفتن سطح اشتغال و به تبع آن با کاهش بزهکاری و در نهایت افزایش امنیت شود. شهرستان بندر انزلی توانایی جاذبه های گردشگری در جهت تاثیر مثبت بر هر یک از شاخصه های توسعه ای اعم از زیرساخت ها، حفظ ماندگاری جمعیت، رفع بیکاری و ایجاد اشتغال، توسعه فرهنگی، بهبود مناسبات اجتماعی، توسعه کالبدی، توسعه مناسبات اقتصادی به تایید رسیده را دارد که می تواند موجبات رونق صنعت گردشگری و کسب و کار که منجر به کاهش بزهکاری در نتیجه توسعه شهرستان را فراهم سازد. هدف از این تحقیق نیز بررسی رابطه ای بین توسعه گردشگری و بهبود نظم و امنیت در شهرستان بندرانزلی است. این تحقیق از نوع کاربردی توصیفی بوده و دارای حجم نمونه 383 نفر می باشد؛ که از کل جامعه شهرستان بندرانزلی، با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. فرضیات در زمینه توسعه گردشگری، اشتغال و کاهش بزهکاری شهرستان بندرانزلی بیان شده است. در بررسی آزمون دو فرضیه های اول این تحقیق، از آزمون پیرسون و با استفاده از نتایج پرسشنامه، فرضیات به ترتیب با 785/0و 799/ 0درصد سطح اطمینان آزمون گردیدند. فرضیه سوم این تحقیق با استفاده از آزمون رگرسیون با سطح اطمینان 77 درصد، می باشد. برابر نتایج حاصله از ارزیابی های صورت گرفته، عملا بیان کنند این موضوع هستند که بین توسعه گردشگری و اشتغال و کاهش بزهکاری رابطه معنی داری وجود دارد و توسعه گردشگری و بهبود اشتغال موجب کاهش بزهکاری در این شهرستان خواهد شد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، اشتغال، کاهش بزهکاری، بندر انزلی
  • محمد علی فیروزی، ناهید سجادیان، محمدرضا امیری فهلیانی*، سمیرا مرادی مفرد، مجید بوستانی صفحات 213-224
    کیفیت شهرنشینی به چگونگی شرایط و وضعیت شیوه زندگی خانوارهای شهری و ساخت فضای داخلی شهرها اطلاق می شود. با توجه به پیچیدگی ذاتی شهرها و ابعاد مختلف تاثیرگذاری آنها، شناخت عوامل اصلی و کلیدی در جهت دستیابی به پایداری شهری ضروری به نظر می رسد. در این راستا، رضایت مندی شهرنشینان از وضعیت موجود شهرها، توجه به خواسته ها و نیازهای آنان می تواند مدیران شهری را در دست یابی به پایداری بیشتر شهرها به ویژه پایداری اجتماعی یاری رساند. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی کیفیت شهرنشینی بر اساس تجزیه و تحلیل ساختار و کارکرد سیستم شهری در نورآباد ممسنی است. روش تحقیق به کار رفته توصیفی تحلیلی و از نظر هدف در زمره ی پژوهش کاربردی می باشد. با توجه ماهیت پژوهش روش گردآوری داده ها به صورت پیمایشی است. جامعه آماری تمام خانوارهای ساکنان شهر نورآباد ممسنی می باشد که به صورت تصادفی350 نمونه انتخاب و پرسش نامه بین آن ها توزیع شده است. یافته های پژوهش به وسیله مدل تاپسیس و نرم افزار SPSS به منظور تعیین کیفیت شهرنشینی در شهر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که شهروندان بالاترین رضایت را نسبت به شاخص کارکرد امنیت اجتماعی به جز گویه کیفیت امکانات و خدمات پزشکی دارند در کارکرد امنیت اجتماعی بالاترین رتبه ی کسب شده متعلق به رضایتمندی از پاسخگویی نیروی انتظامی با رتبه 639/0 و رتبه 517/0 را رضایتمندی از امکانات پزشکی موجود در این شهر کسب نموده است. کمترین رضایت را نسبت به کارکرد تولیدی شهر دارند، در این کارکرد رضایتمندی از وضعیت اشتغال در تولیدات صنعتی در رتبه پایین با نمره 453/0 قرار دارد. همچنین بین رضایتمندی و کارکرد تولیدی بیشترین رابطه و همبستگی نسبت به سایر شاخص ها برقرار می باشد.
    کلیدواژگان: شهر کوچک، کیفیت شهرنشینی، ساختار و کارکرد، نورآباد ممسنی
  • حسین ابراهیم زاده آسمین* صفحات 225-236
    اصولا شهرنشینی نقش اساسی در خط مشی توسعه ی جغرافیایی جمعیت و رشد شهری دارد، از این رو در دهه های اخیر در ایران رشد و گسترش شهرها به صورت یک مساله در آمده و لزوم توجه به مسایل شهری به ویژه مسایل کالبدی آن، در قالب یک چارچوب علمی اهمیت یافته و ضرورت ویژه پیدا کرده است. در این پژوهش بررسی نقش پارامترهای جغرافیایی بر توسعه فیزیکی شهر صوفیان و نیز عوامل موثر بر آن مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، از روش ترکیبی استفاده شده است، به نحوی که برای جمع آوری داده ها، از روش توصیفی و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های علی استفاده شده است. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق، از ابزار پرسشنامه استفاده شده است که توسط 30 نفر از کارشناسان شاغل در ادارات شهر صوفیان تکمیل شده است و ضریب بالای (0.90) آلفا یک رونباخ تایید کننده پایایی پرسشنامه می باشد. تحلیل آماری تحقیق با استفاده از آزمون پارامتری تک متغیره و آزمون ناپارامتری دو جمله ای انجام گردید و نتایج حاکی از آنست که عوامل محیطی نقش چندانی در توسعه فیزیکی شهر صوفیان ایفاء نکرده اند،لیکن موقعیت جغرافیایی شهر صوفیان موثر ترین عامل در توسعه فیزیکی شهر صوفیان می باشد. از طرف دیگر، عامل فاصله از شهر تبریز، عاملی تعیین کننده در توسعه فیزیکی شهر صوفیان میباشد و نهایتا این که توسعه فیزیکی شهر صوفیان در طیده هاخیر هوشمند نبوده است.
    کلیدواژگان: الگوی توسعه فیزیکی، پارامترهای جغرافیایی، شهرصوفیان
  • رضا جهانتیغ، عبدالرضا فرجی راد *، حبیب الله سیاری، رحیم سرور صفحات 237-248
    تحولات سریع نظام بین الملل (پیچ تاریخی) در منطقه جنوب غرب آسیا با رشد بیداری اسلامی، فرصت ها و تهدیداتی را برای کشور های منطقه به وجود آورده است. از این رو نظام سلطه در پهنه جغرافیایی منطقه به منظور حفظ هژمونی خود جنگ های نیابتی را هدایت می نماید که زمینه های رقابت های منطقه ای را به وجود آورده است. در این مقاله با توجه به موقعیت خاص ژئوپلیتیکی کشور یمن که در طول تاریخ معاصر دچار تغییر و تحول شده است؛ ساختار سیاسی، ظرفیت های ژئواستراتژیکی، ژئوکالچر و ژئواکونومیکی در این تغییر و تحولات نقش اساسی را ایفا کرده اند. که با توجه به اهمیت این عوامل در این پژوهش به بررسی علمی نقش عوامل تاثیرگذار فوق پرداخته شده است. بررسی ها و تجزیه و تحلیل های به عمل آمده از پرسشنامه های اساتید و خبرگان جغرافیای سیاسی نتایج تحقیق نشان می دهدکه ظرفیت های بالقوه عوامل مهم و تاثیرگذار کشور یمن در عرصه منطقه ای و بین المللی، به ترتیب اولویت عبارتند از: موقعیت ژئواستراتژیک تنگه باب المندب و روند استحکام بخشی بر ساخت درونی نظام سیاسی و اجتماعی یمن که امید است در سایه عوامل ژئوکالچر و عوامل مذهبی و انسانی این کشور حاصل شود و همین پتانسیل ها در موقعیت پیچ تاریخی کنونی (گذار) زمینه های رقابت های منطقه ای را به وجود آورده است.
    کلیدواژگان: یمن، پیچ تاریخی، ژئوپلیتیک، موقعیت ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک، ژئوکالچر
|
  • Alireza Estelaji, Ebrahim Fathiniya * Pages 1-14
    Spatial studies, as the main tool for studying the region is a tangible and concrete way from different perspectives, has a special position among the different plans. Education of people (man & woman) in all levels is placed at the basic goals of international organizations. It is emphasized in MDG’s Goals of century (2000-2015) and sustainable development of SDG (2015-2030). The current research method is descriptive – analytic. The statistical society is people in all cities who are exposed to the related indices to education. Finally, the educational indices were recognized by using the ARC GIS and EXCEL and classified to five indices: 1) Internet access, 2) Adult literacy, 3) higher education, 4) literate, and 5) illiterate. For reviewing and assessing the recognized indices, at first the raw data received from Iran’s statistical center and then all 41 calculated indices considered for all 394 cities of Iran. The results show that in the South-East, all border areas and most of East and West regions are at average or low level and in some cases not appropriate in the all 5 main factors. But, the central, north and industrial areas of Iran are at the average or good conditions which the high or low levels resulted from political, economic, and cultural reasons.
    Keywords: Education, Literacy, Spatial analysis, Iran's cities
  • Hashem Dadshpour *, Zahed Yousefi Pages 15-30
    The innovation and knowledge creation is a vital and extensive research area in the contemporary regional development planning. Many countries have realized the importance of this issue and have tried to strengthen the knowledge-based sectors of the economy. As well, we have taken steps to a knowledge-based development in the past years in Iran. Consequently, some changes in the country and the role of the Provinces in the process of this change are being emerged. Considering these changes, the main objective of this paper is to assess and compare the role of knowledge in the 31 Iran Provinces to realize the role and importance of knowledge in each Province. This study, with descriptive-analytical research method and using available statistical data (mostly the year 1390), by using fuzzy and analytic hierarchy process (AHP) analysis tools in ArcGIS as well as SPSS analytical tools, has investigated the implications of these changes and attempts to determine the position of the each Province in the process of knowledge-based development. For this purpose, according to the criteria used in similar studies, as well as with regard to access to data and information relating to these measures, 15 indicators were selected in 4 index groups. Accordingly, 31 provinces were ranked and classified into six clusters using cluster analysis. The results show that there is a sever imbalance between the Provinces in potential of the knowledge-based development. Tehran, far from other provinces, is in the first place, and then the provinces of Qom, Isfahan, and Semnan are located in rank 2 to 4. Also, at the bottom of the ranking table, three provinces of Kurdistan, Sistan and Baluchistan, and North Khorasan are located in 29 to 31 places, respectively. This trend reflects the formation of center-periphery relations in the spatial knowledge-based development that implies the necessity of reviewing policies and programs among policymakers to reduce the gaps between county’s regions.
    Keywords: Regional development, Knowledge Regions, Knowledge, Based Development, Fuzzy Logic, GIS
  • Zilla Sajadi, Reza Kanoni *, Amirreza Khavariyan Garmsir, Ebrahim Firozi Pages 31-44
    The housing sector, as one of the most important parts of a society's development and a basic human need, plays a vital role in improving the quality of life satisfaction. Every community has formed its housing sector based on its economic, social and cultural needs, possibilities, and limits. This analytic-descriptive study, as an applied research, aims to assess the development of the Counties of Ardebil province and focus on the availability of quality housing indicators. For explaining the quality of housing in the Counties of Ardebil province, a series of available data in the statistic center and the County site is used. Finally, to determine the final score and rank of possessing the housing quality indicators and to weighing on the indices, the ELECTRE and the AHP (Based on 20 experts specializing in housing) model were used, respectively. The counties of Ardabil province categorized in the five level according to qualitative indexes of housing which Ardabil is determined (The final score of the ELECTRE 4) as developed countiy and Parsabad, Namin, and nir (The final score of the ELECTRE 3) as a developing counties, Khalkhal, and Sarein (The final score of the ELECTRE 2) as Moderate development counties, Bilehsavar and Meshginshahr (The final score of the ELECTRE 1) as less developed counties, and Kosar and Germy (The final score of the ELECTRE 0) as undeveloped counties. According to Pearson correlation, there is not any significant relation among housing quality, urbanization percent and distance to province capital-Ardabil.
    Keywords: Development, Quality housing indicators, ELECTRE model, Ardebil province
  • Mirteza Nemati, Seyamak Tahmasebi, Masome Ghareghani * Pages 45-58
    During recent decades, development as one of the most important global challenges has been attracted the attention of politicians and socioeconomic planners. Therefore, in order to achieve sustainable development in the country, including urban and rural settlement areas, studying the past events is necessary to analyze the situation and draw the appropriate spatial. In other words, knowing the capabilities of the environment and the available services in each region are necessary to determine the development level of of these areas, especially rural regions, as the first step in the planning process and development of the region's population. This study is aimed to investigate and identify the most important factors in the development of rural regions and explore the differences, similarities, and classify them in terms of development. Statistical community of this analytical-descriptive research is rural settlements of Fars province. The documentary data is collected by using the factor analysis of the 29 county of Fars province in three dimensions: economic, social and ecological status. The development level of of rural regions, by using Morris, is classified into four groups such as unbalanced, developed, less developed and deprived groups.The results show that there is strong differences among rural areas in the Fars province that means Marvdasht (50.22 percent), Darab (49.04percent), Estahban (46.35 percent) and Kazeroon (45.59 percent) are as the developed regins that placed at the highest level and Kawar, Mohr, Sarvestan, Khonj and Gerash (18.46 percent) are as deprived regions that located at the lowest level.
    Keywords: Rural development, factor analysis, Unbalanced coefficient Morris, Fars province
  • Jamshid Eynali, Ahmad Romeyani *, Zahra Eskandari Sani Pages 59-74

    In several recent decades, many sociologists and planners were interested in regional development process. Therefore, they intended to decrease challenges of regional development and diversify economic, socio– cultural and environmental activities in different areas. The aim of this study is to investigate the effects of tourism and the priorities of the approved areas in the Lorestan province to the investors so that they can provide a better condition to mobilize the local economy and better planning for the development of tourism in the province. The present study is an applied research, and a descriptive- analytical method is used for sample analyzing, and data collection is conducted through library and field (questionnaires, observation and interview) methods. This research contains two statistical population including Cultural Heritage Handicraft and Tourism Organization that from total of 58 people only 35 percent tend to respond so that they assumed as the statistical population. Descriptive statistics (mean, standard deviation and variance) and analytical (single sample t-test, correlation and analysis of variance) techniques were used to analyze the impacts of tourism and the technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) was carried out to prioritize each of the areas approved by the cultural heritage handicraft and tourism organization of Lorestan province. The results of one-sample t-test showed that the average for all aspects evaluated higher than optimum condition except investment and participation indices, and its difference was quite significant for all indices. The results of the Pearson correlation coefficient showed that there is a significant positive correlation between tourism and regional development. Therefore, the level of significance of the effects can be explained at 0.95 percent. The results of path analysis showed that the economic aspects have the highest effects (0.529), and the least effect on regional development was related to environmental dimensions (0.287). Furthermore, the model (TOPSIS) represented a large difference in the enjoyment level of proposed sample areas. So, the areas Moorzarin and Falak-ol-aflak Castle with 0.69 and 0.64 had the most enjoyment level, and the areas Makhmalkooh and Kamalvand showed the least coefficient values (0.03 and 0.04), respectively among the tourist sample areas of the province.

    Keywords: Tourism areas, Regional development, Investment, Lorestan province
  • Mirnajaf Mousavi *, Amir Fathi Farzane Pages 75-88
    Land in the city center is the outcome of relationships and physical performance. The extension of these relations complicates the understanding both spatial phenomenon and regional planning. This study has surveyed the four terms in regional planning (Metropolitan Region, City-Region, Functional Urban Region and Polycentric Urban Region) and it has paid attention to the explanation of every phenomenon’s nature by using of the comparative analysis method according to functional and morphological factors. The needed information has been collected in the documentary- library method. The Statistical methods and the models of planning such LQ and activity rate are used to adjust the spatial model of Tehran metropolis and its surrounding areas with the obtained theoretical framework. Thus, the optimized spatial model of Tehran metropolitan and its around has been presented in different scales. The findings show that Tehran metropolis accept the central roles not only in the complex scales such as national and regional but also between them. So, the existence of various patterns of functional interactions between Tehran metropolitan and its surrounding cities can add a new spatial nature to this metropolis and its surrounding areas. From physical viewpoint about the spatial phenomena, the urban based territories seem morphologically closer together. It is deserved that the spatial phenomena has been focused on the complex systems of morphological, functional, relational and political factors. The spatial nature of Tehran metropolis and its surrounding areas is studied in each of models. Therefore, three concepts of metropolitan region, functional urban region and city-region introduced as acceptable and definable spatial models in the various optimized scales.
    Keywords: Metropolitan region, City, region, Functional urban region, Polycentricurban region, Urban based territory, Tehran metropolis
  • Jamileye Tavakoliniya, Batool Majidi Khameneh, Saeed Zargami Pages 89-98
    Economic globalization refers to the integration of national economy into global economy. Infrastructure, potentiality and proportionate competencies are needed for integration into the economic globalization. In this regard, the metropolises of developing countries have these requirements and pave the ground for entering into economic globalization. Therefore, highlighting the status of metropolises and examining their function in economic globalization are taken to be of high significance. Accordingly, the aim of the present research is to compare two metropolises, i.e. Tehran and Istanbul, based on the indices of economic globalization in terms of diverse institutions and organizations. In addition, it assesses the function of these two metropolises in global economy. The methodology of this study is descriptive-analytical. Firstly, context, weak and strong points of these two metropolises and influential policies in the context in relation to the variables of this research were analyzed in order to compare the indices. Then, the independent two-sample t-test was applied to evaluate the function of these two metropolises. The results of this test indicated that the highest rates of difference related to the number of foreign companies index (T=-27/633), imports (T=-10/301), exports (T=-7/435), avionics network function (T=-7/039) and foreign direct investment (T=-4/276), respectively. On the contrary, the lowest rate of different pertained to internet infiltration coefficient (T=-2/5). By considering the indices in descriptive, analytical and inferential terms, the results of this research demonstrate that Istanbul’s function has been stronger than Tehran’s in all the indices
    Keywords: Economic Globalization, the Function of Metropolises, Global Indices, Tehran, Istanbul
  • Marjan Shahabzadeh*, Yaghob Peyvastegar, Ali Akbar Heydari Pages 99-112
    Modern commercial complex composed of hundreds of shops and commercial units are services in urban areas. Incorrect positioning of these trade centers and lack of attention to their roles in serving the citizens is one of the common problems in many cities. Shiraz is faced with failure and lack of new commercial centers because of the failure of urban spatial structure in urban areas. The aim of study is to evaluate the spatial distribution of new urban and commercial centers in the city to the optimal location. This study is based on objective, functional and analytical method. Research variables are cover radius, population density, road network, and incompatible and compatible land use. Criteria and sub-criteria, based on the weighted carried out in the AHP, and Index overlay method by using GIS methods were used to show final map of new commercial centers. In this study, normal weight index 2/16 has the greatest impact and street network coverage radius with 0/5 has the least effect. The results indicate that the new business centers in Shiraz were not enough to serve all citizens. More than half of new commercial centers are outside of the coverage radius standard. So, placing new commercial centers in the best places of city is required to consider the presented criteria in map to cover the whole atomosphere of the city.
    Keywords: commercial centers, urban areas, spatial distribution, Shiraz
  • Ali Akbar Anabestani *, Mahbobeh Namdar Pages 113-128
    The introduction of any new economic activity in rural areas will have impacts on economic, social, cultural, and physical and space aspects of the community in various forms especially spatial structure and function of the area. Illegal trade activities, as an economic phenomenon, have resulted in formation of spatial organization and specific geographic perspective, and creating new activities at the same time that affects different aspects of rural life community. The study aims to investigate the different effects of this activities in the villages of the central city in the southern province of Fars, Lamerd, which seeks to understand and explain the effects of economic, social, and physical activity created by the expansion of the informal activities and their reflection to the life development of the rural settlements. This descriptive and analytic study is collected its data in two ways from documentary study and surveys (via observation, interviews and questionnaires). The sample size was resulting from Cochran formula and estimated based on 156 households. Spearman analytical tests, Xi-two, Friedman and Factor Analysis were used in addition to descriptive statistics to analyze the data. The results show that immigrants in this region as the largest importers of contraband in the region, which is adjacent to the countries of the Persian Gulf, have the greatest impact on the development of rural settlements. So, it has a significant economic, social and physical effects on the studied villages that leads to founding too many high income professional activities in the region. Also, according to factor analysis and Friedman, the most effectiveness of this type of activities was on the economic, physical and social fields, respectively.
    Keywords: Informal economy, Rural employment, Imported goods, Villagers Sigar, Dehshykh
  • Taher Parizadi, Mahtab Bahmani, Mohammad Hosein Shahkarami, Maryam Beyravand Zadeh*, Nobakht Sobhani Pages 129-140
    In recent decades, the development of small towns through the process of transforming rural areas into the city has been taken into account as one of the major policy planning in developing countries, including Iran. Since the development of this effective strategy in improving the quality of life in rural areas such as population distribution, facilities and funds, reducing migration to large cities, increasing the participation of villagers, and employment development in the rural areas. This study is to determine the village-urban centers in the city of Khorramabad by examining the villages with a population of 2,000 in the form of 71 separate indicators such as economic, social, physical, quality of housing, infrastructure and communication, health, management and agricultural. In this study, analytical- descriptive method is used in terms of taxonomy, Morris method, scattering coefficient, method of communication nodes and a total minimum distance. The findings show that the rate of development of these villages is different. The results indicate that the superiority of one village is in terms of facilities and services. The village Bahrami based on the both Morris and the number of communication nodes is placed in the first place as a center of urban rural. The findings based on the coefficient of dispersion index showed as imbalance among the rural literacy rate, the education index and the accessibility to Internet in the villages.
    Keywords: Sustainable rural development, Urban, village, Quantitative models, Khorram, Abad
  • Javad Bazrafshan*, Mojtaba Roosta Pages 142-152
    To achieve the supercilious goals, after the biological needs, the human person needs to feel safety and security.so that sense of security is the the main indicator of the quality of rural life. The purpose of this paper is to consider the factors affecting this issue in rural areas. Analytical research and development is applied. The population survey is 5813 households in 74 villages in the Markazi District- Township Jahrom. The sample size was calculated 250 using the Cochran formula. Data were analyzed with SPSS software, descriptive and inferential statistical methods such as chi-square, Kendal correlation and multiple regression analysis. The results of regression analysis showed that there is relatively strong correlation coefficient (R) 0.706 between independent variables and the dependent variable. The physical environment variables, trust, satisfaction have significant impact on safety, but the impact of gender, education, experience, age and crime ares not significant. Satisfaction variables with regression coefficient 0.758/0 and confidence regression coefficient 0.283 have the greatest impact on changing sense of security and physical environment variable with a regression coefficient of 0.197 is placed in the next rank. The results indicate that the correlation between the two social security sense and confidence variables is significant. Finally, the chi-square was used to investigate the relationship between the experience of crime and sense of security. Based on average level of crime experience that is significant (=0. 05) there is no difference among people who have had direct experience of crime with people who have not experienced of crime in the sense of security. Therefore, it can be said that the safety and sense of security are high in rural areas of the Markazi District- Township Jahrom.
    Keywords: Security, Security feeling, Rural areas, Markazi District, Township Jahrom
  • Arasto Yari Hesar, Farzin Haghparast, Ali Majnoni Totankhaneh*, Sogra Niromnd Shishvan Pages 153-168
    Iran has always been the site of a variety of natural disasters such as earthquakes because of its geographical position. In fact, the vulnerability of the rural housing is more than urban ones due to low quality of the rural housing. So, it is important to identify barriers of the development and retrofitting of these buildings. But it is noticable that correct knowledge of existance conditions in social, economical, environmental and management dimentions is prerequisite for every planning to dicision making basically relying on this information. The present study aimed to analyze the barriers affecting rural housing in the Bonab county; therefore, retrofitting is done by using “factor analysis”.The exploratory research is descriptive- analysis. It has been selected 35 indexes. The population include 14047 people (living in residential buildings over 20 years old) in 29 villages of Bonab County. Sample size has been estimated 420 people that were selected randomly by using Cochran formula. Required data obtained through distributed questionnaires. Face validity of questionnaire is obtained by consent of professors and administrative experts and reliability coefficient calculated 0.94 using Cronbach's alpha formula. The results of the questionnaires reduced to 4 factors using “factor analysis” technique that economic factors (86/09), management factors (5/46), social factors (2/26) and environmental factors (0/93) had the greatest impact on nonretrofitting of rural housing, respectively. In total, four factors have the ability to explain the 94/75 percent of the varience. Results of the interpreting of the maps and dispresion diagram of the villages indicates that economic barriers is a common factor among all villages. The results from interpretation of village’s maps and scattered diagram show the economic barriers as common factor among all rural villages, social factor in villages near the city center and Environmental management and operating jointly in villages far from the city center are as a main barrieres. Therefore, it is required to prepare and implement retrofit programs with financial support approach to strengthening rural housing in the city.
    Keywords: retrofitting, housing, rural housing, factor analysis, Bonab County
  • Mehdi Masoomi Jashni *, Hamid Heydari Mokarar, Hasanali Jahantikh Pages 169-178
    Sprinkler irrigation as one of the most suitable methods for increasing the irrigation efficiency, is faced with some operational problems and challenges among agronomists of Iran. The goal of present article is to understand the problems, difficulties and challenges of modern irrigation methods in rural regions of Fars province, Bavanat, in Iran. Geographic area of this analytic-descriptive research involves the study of 15 villages of the study area. Consequently, the population of the study consists of all farmers of Sarchahan region in Fars province (N= 776) of which 257 farmers were selected randomly among this population as the sample of study by means of Cochran formula. A vast range of indicators of economic, social and technical dimensions were determined by a series of documentary studies and field visits. Results were analyzed by means of T-single-sample method using SPSS software. The results show that the maximum range of difficulties and challenges in the files of modern irrigation methods refer to economic problems (3.47%) and the minimum refer to social dimensions (2.81%). Also the results show that the farmers of some villages like Aboo-Nasr, Siahoo, and Shahrak Al-Zahra are facing with the most problems and difficulties( 3.28) and the farmers of Shahzadeh Abolghasem, Ahl Kooh, and Soofian are facing with the minimum problems( 3.03%, 3.01%, 2.95% respectively) to implement the pressurized irrigation.
    Keywords: Modern irrigation method, Challenges, Implementating problem, Sarchahan region
  • Ali Shakoor*, Hojatillah Sharafi, Khatereh Nakhaeei, Mahtab Jafari Pages 180-190
    Drought means a shortage of rainfall in a long time and reduced water resources. The consequences of drought restrictions affecting food security and livelihoods of more than two billion people living in dry areas, especially rural residents. The purpose of this paper is to examine the social, economic and environmental drought due to introduction of environmental perceptions of rural residents.
    For the purpose of research and study topic, hypothesis is explained in the following application: It seems that the perception of the environment in rural areas is different from the phenomenon of drought. The methodology is descriptive - analytical and is based on the survey. In this way Mappak techniques for environmental ranking perceptual space is used villagers against the phenomenon of drought.
    The study is based on in-depth studies and field applications using quantitative models, to rank the study area is rural settlements. Namely, the weight of each criterion after the questionnaires and data entry were determined to Spss with Shannon entropy techniques (MAPPAC) is used for ranking.In this study, Spss software for data entry using software and techniques SANA Mappak, final comments in relation to environmental perceptions and rural residents has been ranked the phenomenon of drought.
    The results show that in rural areas such as RzyAbad Dalfard and Myjan first place, FthAbad second and third place, respectively Khaardan.And compared to other villages of rank higher on the peripheral perception drought and TvansthAnd are more compatible with the environment and understand it with the surrounding environment and their rural communities.
    Keywords: environmental perceptions villagers, drought spatial analysis techniques MAPPAC, city of Jiroft
  • Hamid Jafari *, Mihadeseh Shakhali Pages 191-200
    Today, tourism is considered as a tool for the development of rural areas in many countries of the world. Although most of the villages have changed over time, but villages, in which tourist attraction is significant, the speed and rate of change is more. The purpose of this study was to consider the role of tourism in the physical and functional changes of villages. This descriptive-analytic study collected its data via both documentary and field study. To rank the villages in terms of tourism arising fromchanges, the AHP model is used. In this study, based on preliminary studies, the 8 villages of the centeral Lahijan city, in which tourist attractions spread, was studied. Statistical population is 98 experts of local and provincial managers that relevant to the topic that based on the standard table of Morgan 80 persons were randomly selected as the sample. To investigate the matter, the eight criteria related to tourism and the physical and functional changes (changes in land use, public services, accommodation services, catering services, businesses, second homes, quality of buildings and land prices) were emphasized. The results show that the most important impact of tourism in these villages are such as: Open second homes (491 units), land use change from agricultural to residential and commercial about 622 hectares, reducingfarming, boom tourism activity and create new economic activity in the service sector, flourishing in tourism activity and creating new economic activity in the service sector. AHP model based on the output of the eight surveyed villages, Sheykhanbar village has a 0.26 weight that show the highest rate changes and sarcheme village has a 0.04 weight that show the least amount of physical and functional changes.
    Keywords: Tourism, Physical, functional changes, Central, city Lahijan, AHP model
  • Tahereh Fatolahzadeh*, Roghayeh Sharifi Chaboki Pages 201-212
    One of the main objectives of developing countries in reducing unemployment is creating career development opportunities. The development of tourism, as an economic activity, can lead to higher levels of employment and consequently to reduce crime, and ultimately increase the security. Anzali port city has tourism attractions ability that have a positive impact on each of the indicators of development such as infrastructure, maintaining the survival population, elimination of unemployment and job creation, cultural development, improving social relationships, physical development, the development of approved economic relations that lead to boost tourism industry, business and crime reduction as a result of city development. The aim of this study is to measure the relationship between tourism development and improvement of security, and order in Bandar-e Anzali city. This applied-descriptive study has a sample size of 383 people of the whole Bandar Anzali city that randomly selected. Data from this study was analyzed by using descriptive and inferential statistics. Assumptions of this study are based on tourism development, employment, and crime reduction in Bandar Anzali city. In the first study to test two hypotheses of the study, Pearson test and the questionnaire results were assessed the confidence level of them with 785 and 0, 0/799, respectively. The confidence level of the third hypothesis of this study is 0. 77 by using regression analysis. The results of assessments carried out, actually to express that there is significance relationship between tourism and employment development, and reduction in delinquency that the development of tourism and improve employment will reduce crime in this city.
    Keywords: Tourism development, Employment, Anzali port city
  • Mohamadali Firozi, Nahid Sajadiyan, Mamreza Amiri Falyani *, Samira Moradi, Majid Boostani Pages 213-224
    Urbanization quality refers to the situation urban households, urban lifestyle and interior space cities. Due to the inherent complexity of cities and various aspects of their impact, identifying key factors in achieving urban sustainability seems necessary. In this regard, the urban dwellers satisfaction of the present status according to the desires and needs can lead to the sustainability of cities, especially social sustainability. The aim of this study is to evaluate the urbanization quality based on an analysis of the structure and function of the urban system. This descriptive-analytical study is applied research. The statistical population of this study is all city residents being randomly selected who are 350 people that questionnaires were distributed among them. Research findings by TOPSIS and SPSS were analyzed to determine the quality of urbanization in the Nour abad city. Results indicate that citizens have the highest satisfaction index of social security function and quality of medical facilities and services. In the achieved social security function, the highest rank belongs to the satisfaction of police accountability rated 0.693 and satisfaction of medical facilities rated 0.517. But, the least satisfaction was allocated to productive function that, in this function, employment in industrial production satisfaction is placed in low ranking score 453/0. Also, the results show that the highest correlation are established between satisfaction and productive function relative to other indicators. Finally, based on the research findings, there have been strategies for improving the quality of urbanization in the nourabad city.
    Keywords: : Situational Analysis, Urbanization quality, Structure, function analysis, Nour, Abade Mammasani
  • Hossein Ebrahimzade * Pages 225-236
    Urbanization is basically plays key role in geographical development of population policy and urban growth. Therefore, growth and development of cities in Iran have become a problem in recent years and the necessity of paying attention to urban issues, especially its physical issues, has found importance within a scientific framework. In this study, the role of geographical parameters in physical development of Soufyan city and the affected factors have been investigated. In the current study, both methods were used: descriptive method was used to collect data and causal methods were used to analyze data. To test the hypotheses of research, questionnaire was used that was completed by 30 employees working in departments of Soufyan city, and its higher Cronbach's alpha coefficient (0.90) confirms the reliability of the questionnaire. Statistical analysis of research was carried out by using univariate nonparametric test and non-parametric binomial test. Results indicated that environmental factors did not play significant role in physical development of Soufyan and the geographical location of the Soufyan is the most effective factor in physical development of Soufyan city. On the other hand, the factor of distance from Tabriz is the determining factor in physical development of Soufyan city. Finally, physical development of Soufyan city has not been smart in recent years.
    Keywords: Physical development model, Geographical parameters, Soufyan Town
  • Reza Jahantikh, Abdoreza Farajirad *, Habibolas Sayari, Rahim Sarvar Pages 237-248
    The rapid changes in the international system (History Corner) in South West Asia has created opportunities and threats to the region with the growth of Islamic awakening. Hence “the system of domination” lead to proxy wars in the geographic area, in order to maintain its hegemony that have created regional competition grounds. This paper is to study Yemeni as special geopolitical position that has changed during recent years by emphasizing on its political structure, capacity, geopolitical, geo-economic and geo-culture aspects that played a major role in its transformation. By analyzing questionnaires, results show that potential geopolitical factors affecting Yemen in the field of regional and international, including, the geo-strategic position of the Strait of Bab el-Mandeb and the strength of the internal structure of Yemen's political and social system. We hope, Yemeni will be created the regional competitions based on its current position in the shadow of geo-culture, religious factors and human factors as its potentiality.
    Keywords: Yemen, History Corner, Geopolitical Capacities, Geostrategic Position, Geo, Economic, Geo, Culture