فهرست مطالب

آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬ - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1395)

نشریه ‪ آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن شکوهی یکتا، سعید اکبری زردخانه، عبدالله جمالی صفحه 1
    در دهه های اخیر، برخی از پژوهشگران شیوه ارتباطی والدین و کودکان و تاثیر آن بر کنترل هیجانات را مورد پژوهش قرار داده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی آموزش برنامه تربیت کودک اندیشمند بر خشم و رابطه مادران با فرزندان بوده است. در این پژوهش گروه نمونه به صورت در دسترس شامل 50 نفر از مادران دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی شهر تهران بود که برای شرکت در کارگاه تربیت کودک اندیشمند اعلام آمادگی نمودند. در این کارگاه ها مادران ضمن آگاهی از روش های مختلف کارآمد و ناکارآمد برخورد با رفتارهای کودک، تمرین هایی را برای بهبود سبک واکنش خود در مقابل رفتارهای چالش برانگیز کودکان انجام دادند. هدف کارگاه، بهبود سبک تربیتی مادران و استفاده از روش های تعاملی کارآمد مانند روش حل مسئله به جای روش های ناکارآمد مانند تنبیه و توبیخ بوده است. کارگاه ها در نه جلسه بصورت یک جلسه دو ساعته در هفته برگزار می شد. ابزارهای استفاده شده شامل دو پرسشنامه سیاهه رابطه والد- کودک جرارد و سیاهه خشم حالت- صفت اسپیلبرگر بوده است. مادران در یک بررسی اولیه قبل از شروع کارگاه و همچنین در پایان دوره آموزشی به تکمیل پرسشنامه ها پرداختند. داده ها با استفاده از روش اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش برنامه تربیت کودک اندیشمند در بهبود خشم و رابطه مادران با فرزندانشان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: کودک متفکر، مدیریت خشم، رابطه مادر، فرزند
  • منصوره مهدی یار، سیده فرشته نجاتی، محمد علی گودرزی صفحه 15
    خودکشی یکی از معضلات کنونی در تمامی جوامع است که در دهه های اخیر شیوع بیشتری یافته است. شناسایی عوامل موثر در این اختلال می تواند به پیشگیری از آن کمک کند. در پژوهش های مختلف، آسیب پذیری های هیجانی از جمله نابسامانی هیجانی یکی از عوامل خطر در خودکشی شناخته شده است. از طرف دیگر بر نقش شیوه های تربیتی به عنوان یک عامل تاثیرگذار بر خودکشی تاکید شده است. هدف از انجام این پژوهش پیش بینی تاب آوری در برابر خودکشی بر اساس نابسامانی هیجانی و سبک های فرزندپروری بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه شیراز بودند که 148 نفر از آنها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه تاب آوری در برابر خودکشی، مقیاس نابسامانی هیجانی و پرسشنامه سبک های فرزندپروری بود. برای تجریه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون همزمان و گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که سبک مقتدرانه در بین فرزندپروری توانست تاب آوری در برابر خودکشی را به صورت مثبت و معنی دار پیش بینی نمایند. سبک مستبدانه نیز مانند نابسامانی هیجانی توانست به صورت منفی و معنی دار تاب آوری در برابر خودکشی را پیش بینی نماید. از این رو در راستای افزایش تاب آوری دانشجویان در برابرخودکشی، آزمودن آموزش تنظیم هیجان به دانشجویان توام با آموزش شیوه صحیح فرزندپروری به والدین توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تاب آوری در برابر خودکشی، نابسامانی هیجانی، سبک های فرزندپروری
  • فهیمه زارعی نژاد، مالک میرهاشمی صفحه 26
    هدف اساسی این پژوهش مقایسه نیازهای روان شناختی بنیادی و تنظیم عاطفی دختران فراری و بهنجار بود. جامعه آماری شامل دختران فراری و دانش آموزان دختر بهنجار مقطع دبیرستان در شهر تهران بود. نمونه آماری شامل 50 دختر فراری و 50 دختر عادی بود که از نظر سن و طبقه اجتماعی خانواده همتا شدند. حجم نمونه بر اساس حجم نمونه های مطالعات قبلی برآورد شد. پس از کسب مجوز از سازمان بهزیستی و مراجعه به پزشکی قانونی استان تهران، دختران فراری در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. برای انتخاب دختران بهنجار پس از مراجعه به 4 دبیرستان شهر تهران از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار اندازه گیری عبارت بودند از مقیاس نیاز های روان شناختی بنیادی (دسی و ریان، 2000) و مقیاس سبک های تنظیم عاطفی مارس(2004). نتایج نشان داد که بین میانگین نمره های دختران فراری و دختران بهنجار در هر سه مولفه خودپیروی، شایستگی و ارتباط تفاوت معنی دار وجود دارد(01/0>p). همچنین، بین میانگین نمره های دختران فراری و دختران بهنجار در 5 مولفه تنظیم عاطفی (شناختی، رفتاری، ادراک از تغییر موقعیت، تغییرموقعیت عاطفی و خلق منفی) تفاوت معنی دار به دست آمد(01/0>p).
    کلیدواژگان: تنظیم عاطفی، فرار از خانه، نیازهای روان شناختی بنیادی
  • حسین عباسی، سید احمد احمدی، مریم فاتحی زاده، فاطمه بهرامی صفحه 39
    تعهد به همسر و ازدواج، یکی از مهمترین عوامل تضمین کننده تداوم ازدواج و تحکیم بنیان خانواده است که به دلیل افزایش روز افزون معاشقه نامشروع و طلاق در دو دهه اخیر، در مطالعات نوین خانواده و ازدواج، بسیار مهم تشخیص داده شده است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر واقعیت درمانی گلاسر بر تعهد شخصی زوجین بود. روش این پژوهش، شبه آزمایشی با استفاده از پیش آزمون- پس آزمون و گروه آزمایش و گواه بود. اعضای نمونه این پژوهش، 32 زوج ناسازگار از زوجین داوطلب مراجعه کننده به مراکز مشاوره و مداخله در بحران شهرستان خمینی شهر، اصفهان بودند که پس از انتخاب، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (16 زوج) و گواه (16 زوج) گمارده شدند. اعضای گروه آزمایش در 9 جلسه زوج درمانی گروهی طی مدت زمان دو ماه شرکت نمودند. متغیر وابسته، تعهد شخصی بود که توسط پرسشنامه ابعاد تعهد آدامز و جونز (1997) ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که واقعیت درمانی گلاسر، تعهد شخصی زوجین را افزایش داده است (001/0(P ≤ . ولی بین زنان و مردان از نظر میزان تعهد شخصی برحسب جنسیت، تفاوت معنی داری وجود نداشت. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که مفهوم تعهد که تاثیر محافظت کننده آن در پژوهش های متعدد خارجی و شمار محدودی پژوهش داخلی به اثبات رسیده است، می تواند در کاهش و پیشگیری از معضلات و آسیب های مختلف حوزه خانواده مانند طلاق و عهدشکنی زناشویی، موثر باشد.
  • علی پروندی، مختار عارفی، اسما مرادی صفحه 54
    دستیابی به جامعه سالم، درگرو سلامت خانواده و خانواده کارآمد، وابسته به رضایت زناشویی است. از این رو پژوهش حاضر به بررسی نقش عملکرد خانواده و الگوهای ارتباطی زوجین در پیش بینی رضایت زناشویی می پردازد. طرح پژوهش از نوع همبستگی است. نمونه آماری شامل 150نفر (75 مرد و75 زن) از معلمان متاهل ساکن در شهر سنقر بود که با شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه رضایت زناشویی انریچ، ابزار سنجش خانواده و پرسش نامه الگوهای ارتباطی زوجین بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد میان همه مولفه های عملکرد خانواده و رضایت زناشویی رابطه منفی معنی دار وجود دارد. بعلاوه میان الگوی سازنده متقابل و رضایت زناشویی رابطه مثبت و معنی دار، و میان الگوهای توقع/ کناره گیری و اجتناب متقابل با رضایت زناشویی رابطه منفی و معنی دار برقرار است. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد متغیرهای عملکرد خانواده و الگوهای ارتباطی زوجین، به ترتیب 66/0 و 81/0 از پراکنش رضایت زناشویی را پیش بینی می کنند. پس رضایت زناشویی معلمین با اطلاع از عملکرد خانواده و الگوهای ارتباطی زوجین قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباط، ی زوجین، رضایت زناشویی، عملکرد خانواده
  • علیرضا رشیدی، کسری شریفی، طیبه نقشینه صفحه 66
    مطالعه عواملی مانند نقش خانواده و نحوه ارتباطات اعضا، در بررسی کیفیت زندگی امری اساسی است. افزایش آمار طلاق، نشانه ضعف نهاد خانواده در ایجاد احساس رضایتمندی در زوجین خصوصا زنان که بیش از مردان متقاضی طلاق هستند، می باشد. طلاق معضلی است که موجب پیچیدگی عاطفی خانواده و کاهش سطح کیفیت زندگی افراد می گردد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه الگوهای ارتباطی خانواده و تمایزیافتگی خود با کیفیت زندگی زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به مرکز مشاوره دادگستری کرمانشاه در سال 1394 بود. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. برای انجام آن از بین مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره به روش نمونه گیری در دسترس نمونه ای به حجم 300 نفر انتخاب شد جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه الگوهای ارتباطی خانواده (FCP)، پرسشنامه تمایزیافتگی خود (DOS) و پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام شد. نتایج نشان داد میان الگوی ارتباطی گفت و شنود و تمایزیافتگی با کیفیت زندگی رابطه مستقیم در سطح 001/0 وجود دارد و هر دو متغیر الگوهای ارتباطی خانواده و تمایزیافتگی خود توان پیش بینی کیفیت زندگی را دارند. بنابراین باید به اهمیت کیفیت روابط اعضای خانواده، به عنوان اساسی ترین نهاد اجتماعی و تعیین کننده کیفیت زندگی فرزندان، بیش از پیش تاکید شود.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، تمایزیافتگی خود، کیفیت زندگی، طلاق
  • معصومه شکر الله زاده، یاسر مدنی صفحه 79
    رضایت زناشویی از مهم ترین شاخص های رضایت از زندگی همسران و برخورداری از سطوح بالای آن عاملی موثر در عملکرد بهتر خانواده است. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف پیش ب ینی رضایت زناشویی بر اساس سبک های هویتی و سبک های عشق ورزی زنان انجام گرفته است. طرح پژوهش از نوع همبستگی است، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان معلم شهر تهران بود که 320 نفر از آن ها که در مناطق 1، 7، 11 و 13 تهران شاغل بودند به واسطه استفاده از فرمول کوکران با روش نمونه گیری خوشه ایبه عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از سیاهه سبک های هویت برزونسکی، مقیاس سبک های عشق ورزی استرنبرگ و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ گردآوری شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی بکار گرفته شد. تحلیل یافته ها نشان داد که رابطه میان مولفه هویت اطلاعاتی و سبک عشق ورزی تعهد با رضایت زناشویی مستقیم و معنی دار است (001/0> P) و می توانند رضایت زناشویی را پیش بینی کنند، بعلاوه سبک هویتی پراکنده/ اجتنابی می تواند به شکل منفی و معنی دار (001/0> P) رضایت زناشویی را پیش بینی کنند. درنتیجه می توان گفت که انسجام هویتی، و سبک عشق ورزی تعهد زنان در رضایت زناشویی آن ها موثر است، پس بهتر است در برنامه های معطوف به غنی سازی خانواده و جلسات زوج درمانی لحاظ شوند.
    کلیدواژگان: سبک های هویتی، سبک های عشق ورزی، رضایت زناشویی
|
  • Dr Mohsen Shokoohi, Yekta, Dr Saeed Akbari Zardkhaneh, Mr Abdollah Jamali Page 1
    In the recent decades, some researchers investigated communication styles of parents and children and its effects on emotional control. The aim of this study was to teach parents how to raise thinking children and to study it’s effects on anger and relationship with their children. In this research, the sample consisted of 50 mothers of students in private schools in Tehran who volunteered to participate in the workshops. In this workshop, mothers knowledge about different efficient and inefficient methods to deal with child behavior and how to improve mothers responses to the challenging behavior of children were discussed. The aim of the workshop was to improve parenting style teaching and efficient interaction methods such as problem solving in contrast to inefficient methods like punishment and reprimanding. Workshops in 9 sessions were held for a two-hour session per week. The instruments included two questionnaires, Gerard Parent- Child Relationship and Spilberger Trait Anger Inventory. Before the start of the workshop and at the end of the training sessions mothers to completed the questionnaires. Data were analyzed using repeated measures. The results showed that the program has been effective in improving the anger control and the relationship between mothers and their children.
    Keywords: children thinker, anger management, mother, child relationship
  • Mansureh Mahdiyar, Seyedeh Fereshteh Nejati, Dr Mohammad Ali Goodarzi Page 15
    Suicide affects all societies and has unfortunately become more common in recent decades. Understanding the factors influencing this phenomenon can help in developing programs to reduce suicide. Past studies have identified emotional vulnerabilities such as emotion dysregulation as risk factors for suicide. A secondary factor is parenting styles, which again has been studied for its effect on suicide risk. Identifying factors in suicide risk can be important in crafting prevention programs. The aim of this study was to predict resilience to suicide based on emotion dysregulation and parenting styles among Shiraz university students. The method of research was correlational. The sample included 148 students of Shiraz University who were selected via convenience sampling method. Measures were Resilience to Suicide Inventory, Emotion Dysregulation Scale and Parenting Styles Questionnaire. For regression analysis, stepwise methods were used. The results showed that authoritative parenting style can predict resilience to suicide positively and significantly. Authoritarian parenting style and emotion dysregulation also predicted resilience to suicide negatively and significantly. This work shows that emotion regulation training and educating parents about the impact of parenting styles can help improve resilience to suicide.
    Keywords: resilience to suicide, emotion dysregulation, parenting styles
  • Fahimeh Zareenejad, Dr Malek Mirhashemi Page 26
    The basic objective of this study is to investigating the basic psychological needs and affect regulation of runaway and normal girls. The population included girls living in Tehran who had attempted to escape from their home and the normal girls students in Tehran. Statistical sample includes 50 runaway girls and 50 normal girls that matched with runaway girls group in term of age and social class. The runaway girls were selected by referring to welfare organization, forensic medicine of Tehran province and were administrated the scales. In regard to runaway girls, accidental sampling was examined. The normal girls were selected by simple random sampling method. The measurement tools were Basic Psychological Needs Scale (BPNS) and Measure of Affect Regulation Styles (MARS). The results showed that there is significant difference between the scores mean of runaway girls and normal girls in each three components of autonomy, competence, and relation (p
    Keywords: affect regulation, home runaway, basic psychological needs
  • Hossein Abbasi, Dr Syed Ahmad Ahmadi, Dr Maryam Fatehi Zadeh, Dr Fatemeh Bahrami Page 39
    Commitment to his wife and marriage is one of the most important factors to ensure the continuity of marriage and family bonds that come due to increasing infidelity and divorce in the past two decades, a new study of marriage and family, diagnosed is very important. The purpose of this research was to examine the effect of Glaser's reality therapy on marital commitment of couples. The method of this research was quasi experimental design with pre test, post test and control group. The sample was 32 couples of non adapted couples who referred to counseling and crisis intervention centers in Khomeini shahr of Isfahan. They were randomly placed in experimental (16 couples) and control (16 couples) groups. The independent variable was reality therapy in 9 Sessions over a period of 2 months. The dependent variable was personal commitment that evaluated by the dimensions of commitment inventory of Adams and Jones (1997). The data analysis was performed by analysis of covariance (MANCOVA). personal commitment that evaluated by the dimensions of commitment inventory of Adams and Jones (1997). Results showed that Glaser's reality therapy increased personal commitment of couples (P ≤0/001). But the men's and women's participants didn’t have a significant difference in personal commitment. All in all results of this research showed that personal commitment factor which its protective effect in variety of foreign studies and so few native ones has been proven, can be effective in decreasing and preventing of problems and threats of family as divorce and marital infidelity.
    Keywords: Glaser's Reality Therapy, Personal Commitment, Couples
  • Ali Parvandi, Dr Mokhtar Arefi, Asma Moradi Page 54
    Achieving a healthy society, is depends on the family health and efficient family, is dependent on marital satisfaction. Hence this research investigates the role of family functioning and couples communication patterns in marital satisfaction prediction. The method of research was correlational. The research population included married teachers who resident in Songhor city, 150 patients (75 males and 75 females) among those were selected via convenience sampling method. Measures were Marital Satisfaction Inventory (ENRICH), family assessment device and couples communication patterns questionnaire. To analyze the data, Pearson correlation and multiple regression was used. The results showed that there is a significant negative relationship between all the components of family functioning and marital satisfaction. in addition, there is a positive relationship between Mutual constructive pattern and marital satisfaction, and a negative significant relationship between demand­/­withdraw and avoid mutual Patterns with marital satisfaction. Regression analysis also showed that family functioning and couples communication variables, respectively predicts 0/66 and 0/81 of marital satisfaction variance. Then with aware of family functioning and couples communication, teacher's marital satisfaction is predictable.
    Keywords: couples communication patterns, family functioning, family functioning
  • Dr Alireza Rashidi, Kasra Sharifi, Tayebeh Naghshineh Page 66
    Study the factors like the role of family and Relationships of members, is essential in survey of quality of life. Increasing divorce statistics indicate that the family has failed to create a sense of satisfaction in couples, Especially women who are more likely than men divorce applicant. Divorce is a problem that is causing the emotional complexity of family and decrease the quality of life. The aim of study is to determine the relationship between Family Communication Patterns and self-differentiation and quality of life of women divorce applicant visiting the Counseling Center of Kermanshah Justice in 2015. This study was correlational descriptive. For conducting it among clients to counseling center by accessible sampling method with a volume of 300women has been elected. The questionnaire of Family Communication Patterns (FCP), questionnaire differentiation of self (DOS) and questionnaire quality of life (SF-36) was applied. in order to analyze the data Pearson correlation and regression analysis were used. The results revealed that there is positive relationship between Communication pattern Dialogue and differentiation of self with quality of life at 0/001 level and both of variables Family Communication Patterns and self-differentiation, has the potential to predict the quality of life. Therefore, the importance of relation among the members of family as the basic social institution and determinant the quality of children's life , more than ever, should be emphasized.
    Keywords: differentiation of self, divorce, family communication patterns, quality of life
  • Masoume Shokrollahzade, Dr Yaser Madani Page 79
    Marital satisfaction is one of the most important indicators of life satisfaction in couples, and a higher level of marital satisfaction is related to a better family functioning. Therefore, the goal of this study was to predict marital satisfaction in women based on their identity and love styles. The method of research was correlational. The statistical population included all women working as a teacher in Tehran schools. Based on the Cochran’s formula and using a cluster sampling method, a total of 320 individuals working in the districts 1, 7, 11, and 13 of Tehran were selected as the study sample. The study data were collected using the Identity Style Inventory (ISI), the Sternberg's Love Scale, and the Marital Satisfaction Inventory (MSI). Pearson correlation coefficient and linear regression analysis were used to analyze the data. The data analyses indicated a positive and significant (0/001>P) relationship of identity commitment and commitment love style with marital satisfaction, and that these variables could significantly predict marital satisfaction. In addition, diffuse-avoidant identity style negatively predicted marital satisfaction. It can be concluded that identity integration and commitment love style in women significantly affects their marital satisfaction. Therefore, more attention should be placed on these variables in family enrichment programs and couples therapy sessions.
    Keywords: identity style, love style, marital satisfaction