فهرست مطالب

آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬ - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه ‪ آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مالک میرهاشمی، سمیرا صبوری صفحه 1
    خانواده نخستین نهاد اجتماعی و یکی از آسیب های اجتماعی مهم آن، خشونت است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی ابعاد خشونت خانگی براساس راهبردهای مقابله ای در زنان قربانی خشونت بود. پژوهش از نوع همبستگی بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 114 زن قربانی خشونت خانگی به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های راهبردهای مقابله با استرس(لازاروس و فولکمن)، پرسشنامه خشونت خانگی را تکمیل کردند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که راهبردهای مقابله با استرس گریز و اجتناب، پذیرش مسئولیت با خشونت جسمانی همبستگی منفی و معنادار دارند در حالی که، مولفه حل برنامه ریزی شده مساله با خشونت جسمانی همبستگی مثبت و معنادار نشان داد. متغیرهای گریز و اجتناب و حمایت اجتماعی با خشونت غیرجسمانی همبستگی مثبت و معنادار داشتند. در عین حال، همبستگی پذیرش مسئولیت با خشونت غیرجسمانی منفی و معنادار بود. تحلیل داده ها نشان داد که به طور کلی بین متغیر راهبردهای مقابله ای با خشونت علیه زنان همبستگی معنی دار وجود دارد و براساس راهبردهای مقابله ای می توان خشونت علیه زنان را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، استرس، خشونت، قربانی
  • سید امید حسینی، زینب خواجویی زاده صفحه 14
    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه ذهن آگاهی با رضایت زناشویی بود.
    روش
    این مطالعه از نوع همبستگی بوده که جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان و مردان متاهل شاغل در مدیریت بهزیستی استان کردستان در سال 94 که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 66 نفر برآورد شد و بصورت سرشماری این شرکت کنندگان انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (ENRICH) فرم کوتاه، پرسشنامه 14 گویه ای ذهن آگاهی فرایبورگ (2006) استفاده شد.
    یافته ها
    جهت تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دادند که بین ذهن آگاهی کارکنان متاهل و رضایت زناشویی آنان رابطه مثبت و معناداری (p<0/05) بصورت مستقیم وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    به دلیل اهمیتی که خانواده در جامعه ما دارد و نیز بروز نشانه هایی مبنی بر گسستگی خانواده و افزایش آمار طلاق و نیز محدود بودن پژوهش در این زمینه، این پژوهش رضایت زناشویی را بر اساس ذهن آگاهی مورد بررسی قرار می دهد. این پژوهش به طور کلی بیان گر این نتایج می باشد که به صورت همزمان رابطه ذهن آگاهی و رضایت زناشویی معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، رضایت زناشویی
  • هادی پردل صفحه 25
    مقدمه
    خطرپذیری و رفتارهای ناسازگار نگرانی والدین، روانشناسان، مدارس، پلیس و نهادهای متولی امور اجتماعی است. هزینه های ناشی از این رفتارهای پرخطر بسیار سنگین و گاه جبران ناپذیر است. از طرفی تحقیقات نشان از فزونی رفتارهای پرخطر در دوره نوجوانی دارد. مجموع این عوامل توجه محققان را به سمت عوامل محافظت کننده در برابر رفتارهای پرخطر و تمرکز آنان را بر دوره نوجوانی افزایش داده است. تحقیق حاضر نیز با هدف تعیین اثر بخشی نظارت والدین بر میزان خطرپذیری در نوجوانان انجام شد.
    روش
    بدین منظور 203 نوجوان پسر و دختر 18-11 سال به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. ارزیابی متغیرهای مورد نظر تحقیق با استفاده از سه پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه محقق ساخته نظارت والدین و پرسشنامه خطرپذیری انجام شد. به جز نوجوانان که سه پرسشنامه مذکور را تکمیل نمودند، از والدین آنها نیز خواسته شد تا پرسشنامه نظارت والدین (فرم والدین) را تکمیل نمایند. داده ها پس از جمع آوری به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رابطه منفی و معنی داری بین نظارت والدین (فرم والدین و نوجوان) با خطرپذیری وجود دارد. شرکت کنندگان پسر و دختر از نظر میزان خطرپذیری تفاوت معنی داری نداشتند، اما در خرده مقیاس های مصرف مواد، نوشیدن الکل و رابطه جنسی پسران میانگین بالاتری داشتند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که سازه نظارت والدین که تاثیر محافظت کننده آن در مطالعات متعدد خارجی و مطالعات بسیار معدود داخلی اثبات شده ، می تواند در کاهش و پیش گیری از رفتارهای پرخطر موثر باشد.
    کلیدواژگان: نظارت والدین، خطرپذیری، نوجوان
  • خدامراد مومنی، صدیقه آزادی فرد صفحه 34
    در سال های اخیر آمار طلاق در ایران به شدت رو به افزایش بوده است .اما آنچه از نظر پنهان مانده روابطی است که علی رغم وجود فاکتورهای لازم برای طلاق، همچنان پابرجا هستند و در واقع دچار طلاق عاطفی شده اند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی رابطه ی دانش و نگرش جنسی و باورهای ارتباطی با طلاق عاطفی است. روش پژوهش در این مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه ی این مطالعه شامل230نفر از پرستاران زن متاهل شهر خرم آباد بودکه از میان تمامی پرستاران زن این شهر با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند. شرکت کنندگان پرسشنامه های دانش و نگرش جنسی، باورهای ارتباطی و طلاق عاطفی را تکمیل کردند. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که بین دانش و نگرش جنسی و باورهای ارتباطی با میزان طلاق عاطفی زنان رابطه ی منفی معناداری برقرار است و باور به مخرب بودن مخالفت، نگرش جنسی، توقع ذهن خوانی، باور به عدم تغییرپذیری همسر و کمال گرایی جنسی بیشترین نقش را در پیش بینی طلاق عاطفی داشتند. مشاوران خانواده و زوج درمانگران می توانند با بررسی متغیرهای مذکور شناخت بهتری از پدیده ی طلاق عاطفی داشته باشند و مداخلات لازم را اجرا نمایند.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، دانش و نگرش جنسی، باورهای ارتباطی، پرستاران
  • خدامراد مومنی، سکینه کاووسی امید، رزیتا امانی صفحه 46
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تعهد زناشویی بر اساس تمایزیافتگی خود، همبستگی و انطباق پذیری خانواده و صمیمیت زناشویی در معلمان زن متاهل شهر همدان، انجام گرفت. در پژوهشی با روش توصیفی از نوع همبستگی، نمونه ای به حجم 346 نفر از میان تمامی معلمان زن متاهل شهر همدان به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان در مطالعه، فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسش نامه ی استاندارد تعهد زناشویی (آدامز و جونز، 1997)، پرسش نامه ی تمایزیافتگی خود (اسکورون و اسمیت، 2003)، مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و همبستگی خانواده (السون و همکاران، 1985) و مقیاس صمیمیت (والکر و تامپسون، 1983) را تکمیل نمودند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از میان متغیرهای پیش بین، صمیمیت زناشویی بیش ترین نقش را در پیش بینی تعهد زناشویی دارد و پس از آن، همبستگی خانواده و تمایزیافتگی خود قرار دارند و این سه متغیر در مجموع حدود 62 درصد واریانس تعهد زناشویی را پیش بینی می کنند. یافته های پژوهش نشان از اهمیت تجارب تحولی اولیه ی افراد در خانواده و کیفیت رابطه ی مادر و کودک و همبستگی اعضای یک خانواده بر روابط بین فردی زوجین دارند.
    کلیدواژگان: تعهدزناشویی، تمایزیافتگی خود، همبستگی و انطباق پذیری خانواده، صمیمیت زناشویی
  • مجید غفاری صفحه 59
    در حوزه ی تاب آوری خانواده، ابتدا مدل تاب آوری استرس، سازگاری و انطباق خانواده مطرح شد که مدل انطباق خانواده (عوامل محافظ خانواده) به طور مستقیم از آن استخراج شد. هدف این پژوهش بررسی پایایی، روایی و تحلیل عاملی تاییدی نسخه فارسی سیاهه عوامل محافظ خانواده در یک نمونه از دانشجویان ایرانی بود. نمونه ای شامل دویست و هفتاد و شش نفر دانشجوی متاهل (177 زن، 99 مرد) به طور داوطلب و بدون دریافت هزینه در دامنه سنی 19 تا 38 سال (24/3 ± 19/24) از طریق روش نمونه گیری سهل الوصول از دانشگاه های مازندران انتخاب شدند و فرم مشخصات دموگرافیک، سیاهه عوامل محافظ خانواده (IFPF؛ گاردنر، هیوبر، استاینر، واسکوئز و سویج، 2008)، مقیاس توانمندی های خانواده (FSS؛ شام، بولمن، یوریچ و هاچ، 2001) و پرسشنامه تعارض زناشویی (MCQ؛ ثنایی ذاکر، 1379) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، ساختار عاملی نسخه فارسی سیاهه ی عوامل خانواده را تایید کرد. روایی همگرا و واگرای سیاهه عوامل محافظ خانواده (IFPF) از طریق اجرای مقیاس توانمندی خانواده (FSS) و پرسشنامه تعارض زناشویی (MCQ) در مورد آزمودنی ها محاسبه شد و نتایج معنی دار بود. همسانی درونی به دست آمده قابل قبول بود (آلفای کرونباخ = 91/0). پایایی بازآزمایی سیاهه عوامل محافظ خانواده (IFPF) بر اساس نتایج دو بار اجرای آزمون 83/0 محاسبه شد. در نتیجه می توان گفت نسخه فارسی سیاهه عوامل محافظ خانواده واجد ویژگی های روانسنجی مناسبی است.
    کلیدواژگان: سیاهه عوامل محافظ خانواده، پایایی، روایی، تحلیل عاملی تاییدی
  • عادل زاهد بابلان، مریم حسینی شورابه، مرضیه پیری کامرانی، فاطمه دهقان صفحه 74
    این پژوهش با هدف مقایسه رضایت زناشویی، تعارض زناشویی و بخشش در زوجین عادی و در حال طلاق بود. روش این پژوهش، از نوع علی – مقایس های است و حجم نمونه شامل 75 زوج عادی و 75 زوج در حال طلاق می باشد که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش: برای جمع آوری داده ها پرسش نامه تعارض زناشویی ثنایی، رضایت زناشویی (اینریچ) و بخشودگی بین فردی احتشام زاده و همکاران استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد برای یافته های توصیفی و t تک نمونه ای و تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) برای یافته های استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج t تک نمونه ای نشان داد که میانگین کل بخشودگی زناشویی معنی دار می باشد . نتایج تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) نشان می دهد که تفاوت میانگین دو گروه عادی و در حال طلاق از نظر آماری معنی دار است. با توجه به مقدار آماره (001/0>p)، نتیجه می گیریم که بین میانگین نمرات دو گروه زوجین عادی و در حال طلاق در متغیرهای رضایت زناشویی، تعارض زناشویی و بخشش تفاوت معنی داری وجود دارد هم چنین در مولفه های استحکام خانواده بین میانگین زوجین عادی و در حال طلاق با توجه به سطح معنی داری (001/0>p)تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین در مولفه های بخشودگی بین میانگین زوجین عادی و در حال طلاق با توجه به سطح معنی داری (001/0>p) تفاوت معنی داری مشاهده شد. نتایج نشان داد که: گروه عادی از لحاظ متغیرهای رضایت زناشویی، تعارض زناشویی و بخشش بیش تر از گروه در حال طلاق می باشد و مولفه های استحکام خانواده و مولفه های بخشودگی در زوجین عادی بیش تر از زوجین در حال طلاق است.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، تعارض زناشویی، بخشش، زوجین
|
  • Malek Mirhashemi, Samira Sabori Page 1
    The family is first social institute and one of its important social pathology is domestic violence. The main objective of this research was to predicting dimensions of domestic violence upon coping strategies domestically women victim. This research was correlational studies. With multistage random sampling 114 married women who reported domestic violence in their files were selected. Participants answered to three questionnaires: Lazarous test, Domestic Violence Questionnaire. The results showed that coping strategies such as escape and avoidance, responsibility have negative correlation with physical violence, while planned problem solving had a meaningful positive correlation with physical violence. Escape and avoidance variables as well as social support had meaningful positive correlations with psychological violence, while responsibility had a negative correlation with it. Data analysis showed that in general, there is significant correlation between the coping strategies with women who reported domestic violence and it could predict domestic violence based on coping strategies.
    Keywords: Coping strategies, stress, violence, victim
  • Seyed Omid Hoseyni, Zeinab Khajooyi Zadeh Page 14
    The aim of the present study is to investigate the relationship between mindfulness and marital satisfaction.
    Method
    it is a correlation study and the population of the study includes all the married women and men working in the Kurdistan Welfare Organization, management branch in the year 1394 and according to Cochran formula the sample was 66 people and the participants were chosen by census. For collecting data for the study ENRICH marital satisfaction the short version and 14 item Freiburg mindfulness (2006) were used. Findings: Pearson correlation coefficient was used to analyze the data. The findings of the study show that there is significant and direct positive relationship between mindfulness and marital satisfaction of the married women and men working in Kurdistan Welfare Organization (p
    Keywords: Mindfulness, marital satisfactio
  • Hadi Pordel Page 25
    Background
    Risk-taking and problematic behaviors is concern of parents, psychologists, schools, polices and social institutes. Cost caused by these dangerous behaviors is too heavy and irreversible. On the other hand researches indicate increase in dangerous behaviors in adolescence period. All these factors have leaded researcher’s attention to the protecting factors against dangerous behaviors and have increased their focus in adolescence period. Thus, this paper has been done with intention of determining the relationship between, the protecting factor, parental monitoring with risk-taking in adolescences.
    Results
    Results showed that there is a Negative significant relationship between parental monitoring (parents and adolescence form) with risk-taking. The boys and girls participants didn’t have a significant difference in risk-taking but in subscales such as using drugs, drinking alcohol and sexual relationship, boys reported higher average.
    Conclusion
    All in all results of this paper showed that parental monitoring factor which its protective effect in variety of foreign studies and so few native ones has been proven, can be effective in decreasing and preventing dangerous behaviors.
    Keywords: Parental monitoring, Risk, taking, Adolescents
  • Khodamorad Momeni, Sedighe Azadifard Page 34
    In recent years, the number of divorces in Iran has increased dramatically. However, hidden from sight are the relationships which despite the presence of necessary factors for divorce, are still sustainable and in fact, suffer from emotionaldivorce. Therefore the purpose of this research is to study the relationship between sexual knowledge and attitude and also relationship beliefs and emotional divorce. In this descriptive correlational study, a sample of 230 female married nurses was selected from the hospitals of Khorramabad city, through simple random sampling. The instruments employed in this study included Sexual Knowledge and Attitude Scale (SKAS), Relationship Belief Inventory (RBI) and Emotional Divorce Scale (EDS). Based on the results of Pearson Correlation Coefficient and Multiple Regression Analysis, a significant negative relationship was found between the sexual knowledge and attitude and also relationship beliefs and the degree of emotional divorce. The belief in destructiveness of disagreement, sexual attitude, mind reading expectation, belief in unchangeability of spouse, and sexual perfectionism, respectively, could best predict emotional divorce. Family counselors and couples therapists could gain a better knowledge of the phenomenon of emotional divorce by studying the aforementioned variables and hence implement necessary interventions
    Keywords: emotional divorce, sexual knowledge, attitude, relational beliefs, nurses
  • Khodamorad Momeni, Sekineh Kavoosi Omid, Rozita Amani Page 46
    This study has been conducted with the aim to predict marital commitment based on differentiation, family’s cohesion and adaptability, and marital intimacy among married women teachers in Hamadan city. In this descriptive correlational research, sample of 346 persons across all married female teachers in Hamadan were selected by multistage random sampling. Participants in the study completed a demographic form, the standard questionnaire of marital commitment (Adams & Jones, 1997), differentiation of self inventory (Skowron & Smith, 2003), flexibility and cohesion evaluation scale-III (Olson et al., 1985) and intimacy scale (Walker & Thompson, 1983). The results of multiple regression analysis showed that among all the predictors, marital intimacy has the biggest role in predicting marital commitment and after that are family cohesion and differentiation. In total, these three variables predict about 62% of the variance of marital commitment. The findings show that the experiences of the early development of the family, the quality of the relationship between mother and child and cohesion of family members, have important effects on couples’ interpersonal relations.
    Keywords: Marital commitment, differentiation, cohesion, adaptability of the family, marital intimacy
  • Majid Ghaffari Page 59
    In the field of family resiliency, the resiliency model of family stress, adjustment, and adaptation was developed, initially. The family adaptation model (family protective factors) directly emanates from this work. The main purpose of this study was to examine reliability, validity, and confirmatory factor analysis of Farsi version of the Inventory of Family Protective Factors in a sample of Iranian university students. A sample of two hundred and seventy-six voluntary and unpaid married students (177 females, 99 males), aged between 19 and 38 years old (24.19 ± 3.24 years), were selected through convenience sampling in some universities in Mazandaran, Iran. All participants were asked to complete the Inventory of Family Protective Factors (IFPF; Gardner, Huber, Steiner, Vazquez, & Savage, 2008), the Family Strengths Scale (FSS; Schumm, Bollman, Jurich, & Hatch, 2001), and the Marital Conflict Questionnaire (MCQ; Sanai Zaker, 2000). The findings confirmed the factor structure of the IFPF. The convergent and divergent validity of the IFPF were supported by an expected pattern of correlations between the scale and the measures of family strengths and marital conflict. All correlation coefficients between the mean scores of the IFPF and the scores of the FSS and the MCQ were statistically significant. The obtained internal consistency was markedly high (Cronbach’s α = .91). The test-retest reliability of the IFPF was .83. The results suggest that the Farsi version of IFPF is a reliable and valid measure.
    Keywords: Inventory of Family Protective Factors, reliability, validity, confirmatory factor analysis
  • Adel Zahd Babolan, Maream Hosseni Shorabeh, Marzeh Peri Kamrani, Fateme Dehghan Page 74
    This study compared the marital satisfaction, marital conflict and forgiveness in ordinary couples in divorce. The method of this study, causal - comparative and sample consisted of 75 normal and 75 couples had divorced couple that is the sampling method were selected. The instrument used for data collection questionnaire Sanaee marital conflict, marital satisfaction (Enrich) and interpersonal forgiveness EHTESHAM was born and colleagues. In analyzing the data, the frequency, mean and standard deviation for the results of descriptive and multivariate analysis of variance and t-sample (Manoa) was used for analytical findings.
    Results
    The results showed that the mean total relief t-sample is the significant relationship. Multivariate analysis of variance (MANOVA) showed a significant difference between the two groups is statistically significant is divorce. According to the statistics (001/0> p), thus there where between mean scores of two groups: normal and is divorced couples in marital satisfaction, marital conflict and forgiveness, there are also significant differences in Mvlfh¬ family strength between the ordinary couples in divorce due to the significant level (001/0> p) there are significant differences. Also in the relief components between the normal and the couple are divorcing, according to a significant level (001/0> p) a significant difference was observed. The results showed that normal in terms of marital satisfaction, marital conflict and divorce is the gift of more-more of the components are common in couples greater family stability and relief components of the couple are divorcing is.
    Keywords: marital satisfaction, marital conflict, forgiveness, couples