فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 33 (پاییز 1394)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 33 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جابر قلی نژاد، زهرا کریم زاده، محمد شاهین فرد، حامد تشویشی صفحات 5-21
    ازجمله معضلات حادی که فرماندهان در یگان های نظامی با آن بسیار روبه رو هستند و از اهمیت شایانی برخوردار است پرخاشگری کارکنان وظیفه یا تحت امر است. هدف این مقاله یافتن اثربخشی درمان های فراشناختی بر کاهش پرخاشگری فیزیکی و کلامی کارکنان وظیفه مرکز تربیت و آموزش شهید فیض الله امانی نزاجا می باشد. بدین منظور، 40 نفر از کارکنان وظیفه مراجعه کننده به شعبه خدمات مشاوره ای بازرسی این مرکز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی نظام دار در دو گروه تصادفی (گروه درمان فراشناختی و گروه کنترل) با حجم مساوی (20 نفر) قرار گرفتند که از آزمون های پرخاشگری باس و پری، مصاحبه سازمان یافته، توسط روان شناس بالینی، در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد که در تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) انجام شده روی داده ها نشان داد: درمان فراشناختی در کاهش پرخاشگری فیزیکی و کلامی کارکنان وظیفه اثربخش بوده است. این مداخله ها با جایگزین کردن الگوهای سازگاری رفتاری و شناختی در این افراد، به وی امکان می دهد که از خزانه رفتاری گسترده تر و مناسب تر در مواجهه با موقعیت برخوردار باشد و در واکنش به مسائل با برنامه ریزی و آینده نگری موثرتری عمل کند. بنابراین، با استفاده از مداخلات روان شناختی به ویژه مداخلات فردی می توان میزان پرخاشگری کارکنان وظیفه را کاهش داد.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، پرخاشگری، کارکنان وظیفه
  • سورنا کیانی صفحات 23-45
    در جنگ های امروزی که به صورت هیبریدی- استفاده یک بازیگر دولتی یا غیردولتی با ترکیبی از شکل های متعارف، نامنظم و نامتقارن و به کارگیری شیوه ها و ابزارهای دیپلماتیکی، اطلاعاتی، نظامی و اقتصادی باهدف ایجاد بی ثباتی در کشور هدف - انجام می گیرند؛ تفوق بر دشمنان مستلزم ارائه و به کارگیری الگوی خردمندانه ای است که متضمن کسب پیروزی نهایی در این نوع از جنگ ها باشد. بنابراین سوال عمده مقاله عبارت از: الگوی پیروزی مجاهدان اسلام در جنگ های ترکیبی از منظر قرآن کریم کدام است؟ و هدف اصلی آن، تبیین الگوی پیروزی مجاهدان اسلام در جنگ های ترکیبی از منظر قرآن کریم می باشد. این مقاله دارای روش داده بنیاد و از نوع کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری تحقیق؛ مشتمل بر آیات نورانی و تفاسیر نمونه و راهنما قرآن کریم و همچنین بیست نفر از خبرگان علوم قرآنی و دفاعی است که با روش هدفمند انتخاب شده اند. روش های گردآوری داده ها میدانی و کتابخانه ای و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه است. بر مبنای یافته های این مقاله 95% جامعه نمونه (اکثریت مطلق) تاثیر مقوله های به دست آمده بر الگوی قرآنی پیروزی مجاهدان اسلام در جنگ های ترکیبی را در حد خیلی زیاد میدانند.
    کلیدواژگان: قرآن، الگو، مجاهد، جنگ ترکیبی
  • خداداد هلیلی، جلیل مظلوم، بهرنگ هادیان صفحات 47-62
    در عصر اطلاعات و ارتباطات، رشد روزافزون و نمایی تولید و تبادل داده های متنوع از منابع مختلف، مفهوم کلان داده را به وجود آورده است. در کشورهای صنعتی، سرمایه گذاری وسیعی در مورد بهره گیری از فرصت ها و برطرف نمودن چالش های فنی و مدیریتی این فناوری نوظهور در حال انجام است. کلان داده علاوه بر کاربردهای تجاری، اجتماعی، اقتصادی و علمی در تامین امنیت ملی و کاربردهای نظامی نیز موردتوجه قرارگرفته است. در مدیریت عملیات نظامی، استفاده بلادرنگ و موثر از داده های بیشتر و افزایش سرعت انتقال و پردازش داده ها، از حساسیت و جایگاه حیاتی برخوردار است. هدف اصلی این مقاله، بررسی کاربردهای نظامی فناوری کلان داده و نقش آن در مدیریت صحنه نبرد است. برای این منظور ابتدا به معرفی ویژگی ها، کارکردها و ابزارهای مورداستفاده در کلان داده پرداخته شده و در ادامه با اشاره به کاربردهای اخیر این فناوری در سازمان های دفاعی و امنیتی، با ارائه دو مدل مفهومی، نقش این فناوری در مدیریت صحنه نبرد موردبررسی قرارگرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشانگر آن است که به کارگیری فناوری کلان داده موجب بهینه سازی کارایی تجهیزات، تصمیم گیری به موقع، هدایت نیروها و افزایش توان عملیاتی شده و برای کسب برتری نظامی در جنگ های آینده امری ضروری است. توجه به آگاه سازی، برنامه ریزی و شناسایی توانمندی های داخلی، حمایت از شرکت های دانش بنیان و لزوم بومی سازی زیرساخت های ارتباطی و مراکز داده به منظور تبیین تعامل این فناوری با کاربردهای نظامی، ازجمله راه کارهای پیشنهادشده در این مقاله است.
    کلیدواژگان: کلان داده، سازمان های دفاعی، صحنه نبرد
  • نقی فلاح نژاد صفحات 63-84
    از درون مایه های قابل اعتنا در آثار ادب فارسی مقوله نظامیات است. مراد ما از نظامیات شامل آن اموری می شود که به امر و رای نظامی پرداخته می شود. نظامی گنجوی از سرایندگان برجسته ادبیات رزمی و بزمی بشمار می رود. یکی از آثار برجسته نظامی در حوزه ادبیات رزمی اسکندرنامه است این اثر که در دو بخش (شرف نامه و اقبال نامه) تدوین شده است شرح جنگاوری های اسکندر مقدونی است. نظامی در اسکندرنامه سه تصویر متمایز از اسکندر ترسیم می کند. در این پژوهش به یکی از این تصاویر پرداخته می شود. تصویری که او را پادشاهی صاحب تخت و تاج، ولایت ستان و جهانگیر نشان می دهد. اسکندر برای دست یافتن به این همه توفیق در عرصه نظامی از کدام شیوه و شگرد بهره برده است. مولفه های کامیابی او در عرصه نظامیگری چه اموری بوده است. و درنهایت منش شخصی او از کدام ویژگی نظامی بهره مند بوده است. مهم ترین یافته های این پژوهش جایگاه، اهمیت و امکان به کارگیری اندیشه های قدما می باشد، مشخص گردید تا زمانی که آدمی از روی غریزه به نبرد می پردازد، مولفه هایی از قبیل: انتخاب محل جنگ، نحوه آرایش سپاه، ترکیب جمعیتی سپاه، استفاده از قومیت های گوناگون در ترکیب لشگر، روحیه جنگاوری، دادن وعده غنائم جنگی و پاداش مادی، دیده بانی، حفاظت از مناطق تصرف شده، استفاده از حربه رعب و وحشت افکنی در میان سپاه دشمن، رجزخوانی، عنصر موسیقی یا مارش نظامی، مین گذاری، استفاده از منجنیق، مقابله به مثل، که از شگردهای مورد اعتنای اسکندر درنبرد با مخالفین بوده به شکل های نوینی کاربرد خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نظامیات، اسکندرنامه، شرف نامه، نظامی گنجوی
  • داود غفوری، آرش یاوری صفحات 85-108
    هدف در پژوهش کاربردی حاضر، بررسی میزان تاثیر فرهنگ سازمانی بر سرمایه اجتماعی اساتید دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری در جهت ارائه راه کارهایی برای تقویت این مهم در راستای بهبود و پیشرفت اهداف سازمانی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل کلیه اساتید و مدرسان دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری (اعضای هیئت علمی و نظام مدرسین اجا) می باشد که حجم آماری 270 نفر و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 160 نفر به دست آمده است. در این پژوهش داده های اولیه از طریق روش کتابخانه ای و داده های ثانویه با استفاده از روش میدانی (پرسشنامه) به دست آمده است. برای تایید یا رد فرضیه های پژوهش از روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار لیزرل استفاده شده است.با توجه به بررسی انجام شده بر روی پنج فرضیه پژوهش، می توان نتیجه گیری کرد که در مجموع، تقویت عوامل فرهنگ سازمانی در افزایش مولفه های سرمایه اجتماعی اساتید دانشگاه موثر می باشد. این تاثیر به خصوص در متغیر اعتماد بیشتر است. اما در خصوص متغیر مشارکت نیازمند توجه و ملاحظات بیشتری است. شناخت عوامل فرهنگی هر سازمان و تلاش جهت تقویت این عوامل از وظایف مهم مدیران است. فرهنگ، منبع اعتماد و همکاری است. هرچه شعاع اعتماد بیشتر باشد گروه موردنظر، سرمایه اجتماعی بیشتری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فرهنگ سازمانی، اعتماد، مشارکت، پیوندهای اجتماعی غیررسمی، بخشش و روحیه داوطلبی
  • مهدی کیخایی، کاظم رنگزن، ایوب تقی زاده صفحات 109-128
    شناخت زمین و آشنایی با ویژگی های مختلف آن با استفاده از ابزارهای به روز و کارآمد عامل مهمی در دستیابی به برتری نظامی محسوب می شود. انتخاب مکان مناسب جهت استقرار سایت های دیدبانی و پست های استراق سمع در صحنه نبرد یکی از مهم ترین و در عین حال حساس ترین اقدامات فرماندهان نظامی محسوب می گردد. هدف از این پژوهش شناسایی و تعیین مناطق بهینه استقرار دیدبانها در منطقه نصرآباد اصفهان قبل از حضور فیزیکی، با در نظر گرفتن کلیه شرایط، محدودیت ها و قابلیت های موجود می باشد. جهت نیل به این هدف، عواملی از قبیل: شیب، جهت شیب، قابلیت دید و اختفاء، نوع لندفرم ها، زمین شناسی و نوع سازندها، نوع خاک، میزان دسترسی به شبکه راه ها و فاصله از دشمن مورد بررسی قرار گرفت. پس از آماده سازی داده ها و نقشه های موضوعی لازم، عملیات نرمال سازی روی لایه ها انجام شد. سپس توسط روش AHP و رویکرد فازی نسبت به وزن دهی لایه ها اقدام و با استفاده از عملگرهای فازی در محیط GIS، عملیات همپوشانی فازی (روی لایه ها) انجام و پهنه بندی منطقه در پنج گروه بسیار مناسب، مناسب، متوسط و ضعیف و بسیار ضعیف مشخص گردید. نتایج پژوهش با توجه به بازدیدهای میدانی انجام شده، نشان می دهد که محدوده های نیمه مرتفع و مناطقی که از نظر ژئومورفولوژی نظامی حائز اهمیت و مطابق ملاحظات این مکان ها با بهره گیری از حداکثر میدان دید و شعاع عمل می باشد به خوبی استخراج گردیده است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، مکان یابی، دیدگاه، سلسله مراتبی فازی
  • حاتم سیفی صفحات 129-154
    هر کشوری برای مقابله با تهدیدات باید دارای تدابیر، خط مشی ها و تمهیدات خاص باشد تا بتواند تلاش های دفاعی و امنیتی خود را در قالب دکترین و سیاست های کلی هم جهت نموده و به مورداجرا گذارد، با توجه به تغییرات ایجادشده در ساختار نیروی زمینی نحوه ی پشتیبانی آتش گروه های توپخانه از ماموریت قرارگاه های عملیاتی منطقه ای نزاجا به خصوص در جنگ ناهمتراز با چالش جدی مواجه گردیده است تحقیق حاضر به این موضوع پرداخته و هدف این تحقیق مطالعه موردی در خصوص تبیین نحوه ی سازمان برای رزم و طرح ریزی آتش گروه های توپخانه در پشتیبانی آتش از ماموریت قرارگاه های عملیاتی منطقه ای نزاجا در جنگ ناهمتراز هست. روش تحقیق توصیفی با رویکرد تحلیل آمیخته هست. جامعه موردمطالعه گروه های توپخانه نزاجا می باشند. به علت نداشتن سابقه ی نبرد در برابر نیروهای فرا منطقه ای در کشور، محقق با توزیع پرسشنامه، مصاحبه با صاحب نظران، اسناد و مدارک از ابزار و روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق استفاده می نماید. یافته های این تحقیق منظور نمودن موارد جدیدتری نسبت به جنگ کلاسیک در سازمان برای رزم و طرح ریزی آتش گروه های توپخانه در پشتیبانی آتش از ماموریت قرارگاه های عملیاتی منطقه ای نزاجا در جنگ ناهمتراز هست.
    کلیدواژگان: سازمان برای رزم، طرح ریزی آتش، جنگ ناهمتراز، گروه های توپخانه
|
  • Jaber Gholinejhad, Zahra Karimzadeh, Mohammad Shahinfard, Hamed Tashvishi Pages 5-21
    One of the paramount importance and serious problems for commanders in military units are the aggressions of the duty or under the affair personnel. The aim of this article is to find the effectiveness of Metacognitive Therapies on reduction of physical and verbal aggression of duty personnel of training and education center martyr Feizollah Amani of Nezaja army in year 1393. For this purpose, 40 persons of duty personnel’s referred to Consultancy inspection Services Branch of this centre, has been selected by means of random sampling randomized into two groups (Group MCT and control) at the same volume (20 cases). That Buss and Perry exams were used on the organized interviews by clinical psychologist, in both pre-test and post-test on the multivariate analysis of variance (MANCOVA) that was conducted on the data showed: Metacognitive therapy was effective on reduction of physical and verbal aggression of duty personnel. These interventions, with replacing of the patterns of cognitive and behavioural adaptation in these people, enable them to have extensive and appropriate behaviour when facing situations, therefore use of psychological interventions, particularly individual interventions, aggression could be reduced on duty personnel.
    Keywords: Meta, cognitive therapy, aggression, duty personnel
  • Sorna Kiani Pages 23-45
    In today’s wars in which a state or a non-state actor uses a hybrid combination of conventional, irregular and asymmetric forms and deploys diplomatic, intelligence, military and economic methods and tools with the aim of destabilizing the target country, dominance over enemies requires initiation and deployment of a wise pattern which would guarantee a final triumph in this type of wars. Therefore, the main question of the paper is: What is the triumph pattern of Muslim Mujaheds (fighters) in hybrid wars from the point of view of the Holy Quran? And the main objective of the article is to elaborate on the pattern of triumph of Muslim Mujaheds in the hybrid wars from the point of view of the Holy Quran. The article has a data-based method and it is of the applied type.The statistical population of the research consists of the luminous Verses and guiding commentaries of the Holy Quran in addition to the opinions of twenty Quranic science and defense experts, which have been adopted through a targeted method. The data has been collected through field and library methods and the tool of data gathering was a questionnaire. Based on the findings of this paper, 95% of the sample population (absolute majority) considers the categories extracted from the Quranic pattern to have a very high effect on the triumph of Muslim Mujaheds in the hybrid wars.
    Keywords: Holy Quran, pattern, Mujahed, hybrid war
  • Khodadad Halili, Jalil Mazloum, Behrangh Hadiyan Pages 47-62
    In the age of information and communication, exponentially growing and diversified production and exchange of data from various sources, have created the concept of Big Data. Extensive investment is being made in industrialized countries for the exploitation of the opportunities and resolving technical and managerial challenges of this emerging technology. In addition to commercial, social, economic and scientific applications, big data is taken into consideration in military and national security applications. Real-time and effective use of larger amounts of data and acceleration of data transfer and process are critically important in military operations management.The main objective of this paper is to investigate the military applications of big data technology and its role in the management of battlefield. For this purpose, the features, applications and tools used in big data is first introduced. Then, by referring to the recent applications of this technology in defense and security organization, the role of this technology in the management of battlefield is studied through two conceptual models. The results of this study indicate that the use of big data technology contributes to the optimization of equipment performance, timely decision making, force direction, increased combat power and it is essential for military superiority in future wars. Some of the propositions concluded from this paper include paying attention to enlightenment, planning, identifying the internal capabilities, supporting knowledge-based companies and localization of communications infrastructures and data centers for the purpose of explaining the coordination of this technology with military applications.
    Keywords: Big Data, Defense Organizations, Battlefield
  • Naghi Fallahnezhad Pages 63-84
    One of the major themes in the Persian literary works is the subject of militancy. By militancy we mean the affairs undertaken for the fulfillment of military orders. Nezami-Ganjavi is one of the prominent poets in Iranian martial and lyrical literature. Eskandarnameh is one of his prominent poetries in martial literature. This book, which is compiled in two distinct sections (Sharafnameh and Equbalnameh), is a description of Alexander the Macedonian’s combats. Nezami presents three different images of Alexander in Eskandarnameh. This paper focuses only on one of them. That’s the one that illustrates him as a world conquering king and the owner of the throne and crown. Which techniques and approaches did he apply to achieve this level of success and glory in the battle field? What were the factors contributing to his victories in the battlefield? And finally, which military feature did his character embody? The findings of the research show that as long as man battles based on his instinct, elements such as the selection of fighting site, the deployment of the army, the army’s demographics, multi-tribal texture of the army, warlike spirit, the promise for the spoils of victory, observation, security of the conquered terrain, use of terror amongst enemy troops, bragging, military marches, mining, application of catapult and retaliation which were Alexander’s favorite tactics in combatting his enemies will be applied in modern forms.
    Keywords: Militancy, Eskandernameh, Nezami, Ganjavi
  • Davod Ghafori, Arash Yavari Pages 85-108
    The aim of this applied research is to investigate the impact of organizational culture on professors’ social capital of Shahid Sattari Air University in order to introduce ways to strengthen it for the purpose of improving the organizational objectives. The statistical population includes all professors and lecturers of Shahid Sattari Air University totaled 270, from which a sample size of 160 has been obtained through the Cochran formula. The primary data was obtained through library research and the secondary data was obtained from a questionnaire. The confirmatory factor analysis and LISREL software were used to confirm or refute the hypotheses of the research. The analysis of the hypotheses of the research indicates that strengthening the organizational culture of university professors is effective in increasing the social capital components. This effect is particularly more in the variable of trust. However, the participation variable requires further consideration Recognition of the cultural factors of any organization and efforts to promote these important elements are some of the important tasks of the managers. Culture is a source of trust and cooperation. The wider the domain of trust, the greater social capital will be possessed by the group.
    Keywords: Social Capital, organizational culture, trust, participation, informal social bonds
  • Mahdi Keykaee, Kazem Ranghzan, Aiyoob Taghizadeh Pages 109-128
    Terrain recognition and familiarity with its different properties through the application of up-to-date and efficient tools is an important factor in achieving military superiority. Selection of a suitable place to establish observation sites and eavesdropping posts is considered one of the most important and sensitive measures by military commanders on the battlefield. The aim of this study is to identify and determine the optimal deployment areas of observers in Nasrabad before physical presence considering all circumstances, limitations and capabilities. To achieve this goal, factors such as slope, aspect, visibility and concealment, type of landforms, geology and formations, type of soil, access to road networks and the distance from the enemy were examined. After preparing data and necessary thematic maps, operations of standardization were performed on layers. Then the layers were given weights through fuzzy AHP followed by conducting a fuzzy overlay operation and the zonation of the region into five groups - very good, good, average, poor, very poor was done by using fuzzy operators in GIS environment. The results of the research observed on the field indicate that the semi-high terrain and the morphologically important military regions which adapt to the considerations of these places are well-determined. Then by the method of fuzzy AHP was carried out weighting to layers and with fuzzy operators was performed fuzzy overlay operations then zonation was determined in five groups,
    Keywords: Geographical information system, Location, sight, fuzzy AHP
  • Hatam Sayfi Pages 129-154
    To oppose their threats, all countries have to possess specific measures, policies and initiations so that they can converge and implement defense and security efforts in the form of doctrines and general policies. Because of the changes in the IRI Army structure, fire support of Army regional headquarters mission by artillery groups has faced challenge particularly in asymmetric warfare. The aim of this research is to case-study the task organization and fire planning of artillery groups in fire support of the regional operational headquarters of the Army in asymmetric warfare. The research is descriptive with a mixed method analysis approach. The study population is the IRI Army artillery groups. Due to lack of asymmetric warfare experience against trans-regional forces, researcher interviewed experts, distributed questionnaires and referred to existing documents to collect data. This research findings, added new items to classic warfare task organization and army artillery groups fire planning in fire support of army regional headquarters mission in unbalanced warfare. Based on the findings of this research, further measures than those of classic wars have to be included for task organization and fire planning of the artillery groups in the fire support of the missions of the regional operational headquarters of IRI Army in and asymmetric warfare.
    Keywords: Task organization, fire planning, asymmetric warfare, artillery groups