فهرست مطالب

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1395)

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/07
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مقالات مروری
  • سلیمان شفیعی، محسن نوکاریزی، زهرا جعفرزاده کرمانی صفحات 5-23
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش تحلیل مبانی نظری، مفهوم، اهمیت، پیشینه و نحوه مستندسازی دانش بر پایه چرخه حیات دانش سازمانی و معرفی راهبردهای عملیاتی خودکار و نیمه خودکار استخراج دانش ضمنی و کدگذاری و بازنمون دانش عینی است.
    روش
    این مقاله از نوع مروری تحلیلی است که با استفاده از روش کتابخانه ای و بررسی منابع نظری تهیه شده است.
    یافته ها
    در این پژوهش بر پایه این پذیره که بدون استخراج و مستندسازی دانش، مدیریت دانش در هیچ سازمانی تجلی نخواهد یافت، مبانی نظری و پیشینه مستندسازی دانش سازمانی تحلیل شده است. با بررسی منابع حوزه مشخص شد که سازمان های ایرانی از نظر مستندسازی دانش در وضعیت مناسبی قرار ندارند. یکی از مهم ترین دلایل آن آشنا نبودن با نحوه مستندسازی و ناآگاهی نسبت به راهبردهای عملی آن می باشد. در راستای پاسخگویی به این مساله در این پژوهش تلاش شد ابتدا بر پایه این واقعیت که فرایند کسب و مستندسازی از الگوهای چرخه حیات دانش سازمانی تبعیت می کند، ضمن معرفی مهم ترین الگوهای چرخه دانش، نحوه و فرایند مستندسازی براساس چرخه یکپارچه حیات دانش سازمانی دالکر تشریح گردد و در گام بعدی با توجه به ضرورت آشنایی سازمان ها با راهبردهای عملیاتی استخراج دانش ضمنی و کدگذاری و بازنمون دانش عینی، ضمن اشاره به ملاک های انتخاب راهبرد، مهم ترین راهبردهای عملی خودکار و نیمه خودکار در دو سطح فردی و گروهی تحت عنوان راهبردهای تولید و تحلیل پروتکل معرفی شد. در پایان بر پایه یافته های پژوهش، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مستندسازی دانش، کسب دانش، استخراج دانش ضمنی و عینی، کدگذاری دانش، بازنمون دانش، تولید پروتکل، تحلیل پروتکل، چرخه یکپارچه حیات دانش سازمانی دالکر
  • مقالات پژوهشی
  • آناهیتا باواخانی صفحات 24-40
    هدف
    این مقاله به بررسی نقش و تاثیر سرمایه فکری بر فرآیند مدیریت دانش در سازمان انرژی اتمی ایران می پردازد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی همبستگی، از نوع نظرسنجی است که از لحاظ زمانی یک پژوهش مقطعی به حساب می آید. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کارکنان سازمان انرژی اتمی ایران تشکیل داده است. نمونه آماری پژوهش با استفاده از جدول مورگان، 93 نفر به دست آمد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد سرمایه فکری بنتیس، پرسش نامه استاندارد مدیریت دانش کوئینگ استفاده شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش های آماری تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون و جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 استفاده شده است.
    یافته ها
    براساس یافته های این پژوهش، سرمایه فکری می تواند در فرآیند خلق و تسهیم دانش موجود در یک سازمان دانش بنیان، بسیار تاثیرگذار باشد. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این امر است که بین سرمایه فکری و ابعاد آن با مدیریت دانش رابطه مثبت معناداری وجود دارد
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مدیریت دانش، سازمان دانش بنیان، سازمان انرژی اتمی ایران
  • مقالات مروری
  • ژاله سلیمی فر، حمیدرضا جمالی مهمویی صفحات 41-60
    هدف
    هدف مقاله، معرفی و مرور تاثیر فرهنگ به عنوان یک عامل بافتی بر رفتار اطلاعاتی افراد است.
    روش
    این یک مقاله مروری انتقادی است که به مرور آثار مرتبط با فرهنگ و اطلاعات به ویژه نظریه های فرهنگی هال و هافستد و تحقیقاتی که با استفاده از ابعاد فرهنگی پیشنهادی آنها در حوزه اطلاعات و رفتار اطلاعاتی انجام شده اند، می پردازد.
    یافته ها
    هر یک از ابعاد فرهنگی هال و هافستد به نوعی با رفتار اطلاعاتی مرتبط هستند. به عنوان مثال، تلاش برای کاهش فاصله قدرت در طراحی نظام های اطلاعاتی در جهت دسترسی آزادتر و برابری هر چه بیشتر و کاربرد همگانی تر نمود پیدا می کند. تلاش برای کاهش سطح پرهیز از عدم قطعیت، کاهش اضطراب، و افزایش ریسک پذیری به شجاعت کاربران برای ورود به عرصه های ناشناخته و ناوبری آزادانه در دنیای مجازی کمک می کند که با ارائه نظام های گسترده پیوندها و تمرکز کم تر، و فرمول سازی آسان تر و جستجوی راحت تر امکان پذیر است. فردگرا یا جمع گرا بودن و نیز زنانه یا مردانه بودن جامعه بر به کارگیری راهبردهای اشتراک اطلاعات، اطلاع یابی مشارکتی یا راهبردهای جستجو و بازیابی فردی اطلاعات مانند پیوندیابی و تورق در طراحی نظام های اطلاعاتی تاثیر دارد. توجه به عادت کاربران در دریافت پیام های تند یا کند یا میزان سرعت مناسب برای دریافت پیام و یا تعلق کاربران به یک بافت بالا یا پایین و نیز میزان اطلاعاتی که فرد می تواند دریافت کند روی نحوه بیان نیاز اطلاعاتی، روش جستجو، سرعت دریافت و تفسیر پیام، و بازیابی اطلاعات و در نتیجه طراحی نظام های اطلاعاتی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، رفتار اطلاعاتی، اطلاع یابی، مدل فرهنگی هافستد، مدل فرهنگی هال
  • مقالات پژوهشی
  • ملیحه نیک کار، زهیر حیاتی، اعظم فارسی صفحات 61-79
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی موانع اطلاع‏ یابی (در مراحل تشخیص نیاز، جستجوی اطلاعات، راهبرد جستجو و استفاده از اطلاعات) اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز براساس بسط نظریه معنابخشی دروین (نظریه کاری) است.
    روش‏: روش تحقیق پیمایش توصیفی است. جامعه آماری کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز مشتمل بر 288 نفر است. با استفاده از جدول مورگان 108 نفر به صورت تصادفی انتخاب شد. ابزار سنجش پرسشنامه محقق ساخته حاوی 32 سوال است. برای بررسی روایی سوالات از تحلیل ماده و تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها: یافته ها نشان می‏ دهد که بیشترین موانع اطلاع ‏یابی در مرحله جستجوی منابع اطلاعاتی و سپس مرحله تشخیص نیاز اطلاعاتی است. استفاده از منابع اطلاعاتی و راهبرد جستجو هر دو در مرتبه سوم قرار دارند. آزمون فرضیه ‏ها نشان می‏ دهد، تشخیص نیاز اطلاعاتی رابطه‏ مثبت و قوی با جستجوی اطلاعات و جستجوی اطلاعات رابطه مثبت و قوی با استفاده از اطلاعات دارد. همچنین استفاده از اطلاعات رابطه مثبت و قوی با تشخیص نیاز اطلاعاتی دارد. نتایج بیانگر این است که امکان شناسایی موانع در تمام مراحل اطلاع ‏یابی براساس مدل بسط یافته معنابخشی وجود دارد.
    کلیدواژگان: موانع اطلاع یابی، نظریه معنابخشی، برندا دروین، نظریه کاری، اعضای هیات علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
  • جمیله نعیمی، صدیقه محمداسماعیل صفحات 80-96
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین رفتار اطلاع یابی دانش پژوهان دانشگاه های علوم پزشکی خراسان رضوی با استفاده از شبکه عصبی می باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی- توصیفی است که با استفاده از شبکه عصبی، انجام شده است. ابزار این پژوهش پرسشنامه ای متناسب با رفتار اطلاع یابی دانش پژوهان دانشگاه های علوم پزشکی استان خراسان رضوی است که بین نمونه ای از افراد جامعه (298 نفر) توزیع شد. پس از جمع آوری داده ها، شبکه عصبی به منظور خوشه بندی داده ها انتخاب و با استفاده از نرم افزار MATLAB 14، دانش پژوهان براساس مولفه های اصلی پژوهش (مهارت اطلاع یابی، راه های اطلاع یابی، موانع اطلاع یابی) خوشه بندی شدند. سپس با حذف هر یک از زیر مولفه های اصلی پژوهش، موثرترین و کم اثرترین گزینه در رفتار اطلاع یابی آنان تعیین شد.
    یافته ها
    با انجام خوشه بندی با استفاده از شبکه عصبی خودسازمان ده، مهم ترین مولفه در مهارت اطلاع یابی آگاهی از نیاز اطلاعاتی خود و کم اثرترین مولفه مشاهده نشد. موثرترین راه دسترسی به اطلاعات استفاده از منابع الکترونیکی و کم اثرترین راه خرید منابع می باشد. موثرترین مانع کمبود وقت به دلیل فشار کاری و کم اثرترین مانع دور بودن کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، دانش پژوهان دانشگاه، خراسان رضوی، شبکه عصبی مصنوعی، داده کاوی، خوشه بندی
  • مهناز احمدی، عاطفه شریف، محسن نوکاریزی صفحات 97-119
    هدف
    در این نوشتار ضمن معرفی چارچوب جدید 2016 و مبانی نظری حاکم بر آن مانند نظریه معنابخشی و رویکرد ساخت گرایانه، تفاوت ها و شباهت های این دو سند بررسی خواهد شد.
    روش
    اسناد مرتبط با استانداردهای سواد اطلاعاتی 2002، سه پیش نویس و متن نهایی چارچوب سواد اطلاعاتی 2016 مرور گردید.
    یافته ها
    چارچوب سواد اطلاعاتی برای آموزش عالی به منزله جایگزینی برای استاندارد سواد اطلاعاتی 2002 جهت آموزش سواد اطلاعاتی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی منتشر شد و در سال 2016 به تصویب نهایی رسید. چارچوب سواد اطلاعاتی 2016 با ساختار متفاوتی تدوین شده و با توجه به تغییرات محیط اطلاعاتی جدید و نظام های آموزشی مبتنی بر فضای اطلاعاتی و ارتباطی نوین می تواند به عنوان چارچوبی مناسب در آموزش سواد اطلاعاتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چارچوب سواد اطلاعاتی برای آموزش عالی 2016، استانداردهای سواد اطلاعاتی 2002، نظریه معنابخشی، ساخت گرایی، آموزش سواد اطلاعاتی
  • حمید ژیان پور صفحات 120-142
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی کارکرد مولفه های پژوهشی از دیدگاه کتابداران و اعضای کتابخانه با استفاده از مدل ارزیابی درونی در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی است.
    روش
    نوع پژوهش بر پایه ماهیت آن، کاربردی است. از نظر روش جمع آوری داده ها، تحقیق حاضر از نوع توصیفی _ پیمایشی است و هدف آن توصیف شرایط پدیده مورد بررسی برای یاری دادن در فرآیند تصمیم گیری است. در تحقیق حاضر جامعه مورد مطالعه کتابداران و مراجعه کنندگان به کتابخانه عمومی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از فنون آمار توصیفی و از آزمون های آماری شامل آزمون تک نمونه ای T با نمونه های وابسته و آزمون فریدون استفاده شده است.
    یافته ها
    با استفاده از آزمون تی تست یک نمونه ای و مقایسه میانگین ها با عدد 3 (متوسط) به طورکلی مشخص می شود که میزان موفقیت بخش های زیرمجموعه کتابخانه عمومی آستان قدس رضوی از بعد کارکرد پژوهشی ازنظر کارشناسان بیشتر از حد متوسط است. همچنین با استفاده از آزمون فریدمن در رتبه بندی اهداف کلی طرح شده در سطح کارکرد خدمات پژوهشی، میزان موفقیت اهداف کلی طرح شده به طور معنی داری با یکدیگر تفاوت دارند و از نظر توصیفی با توجه به میانگین رتبه ها مشخص است که میزان موفقیت هدف «ارزیابی مداوم از خدمات بخش ها» از سایر اهداف بیشتر است. همچنین با توجه به میانگین 38/3 و سطح معناداری کمتر از 5 درصد با اطمینان 95 درصد می توان گفت، میزان موفقیت بخش های زیرمجموعه کتابخانه عمومی آستان قدس رضوی از بعد کارکرد پژوهشی از دیدگاه اعضای کتابخانه بیشتر از حد متوسط است.
    کلیدواژگان: کارکرد پژوهشی کتابخانه، مدل ارزیابی درونی، کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی
  • مرضیه مروتی اردکانی، محمد امین عرفان منش، مهدی محمدی صفحات 143-161
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش کتابداران کتابخانه های وابسته به دانشگاه شیراز در سه بعد شناختی، عاطفی و رفتاری نسبت به تغییر سازمانی صورت گرفته است.
    روش
    این مطالعه با روش پیمایشی انجام شده وجهت گردآوری داده ها، پرسشنامه دآنهام و همکاران مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه پژوهش را 52 نفر از کتابداران کتابخانه های مختلف وابسته به دانشگاه شیراز تشکیل می دهند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس.پی.اس.اس و آزمون های آماری توصیفی (بررسی میانگین و انحراف معیار) و آزمون های آماری استنباطی (تحلیل واریانس یک سویه، تی تست مستقل و تی تست دوسویه) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که نگرش رفتاری کتابداران نسبت به تغییر مثبت تر از نگرش شناختی و عاطفی آنها بوده است. با این وجود نگرش کتابداران دانشگاه شیراز به تغییر سازمانی در ابعاد سه گانه و همچنین در کل مقیاس، در سطح متعادلی قرار دارد. یافته های پژوهش بیانگر این است که جنسیت و سطح تحصیلات کتابداران تاثیر معناداری بر بعد شناختی نگرش آنها نسبت به تغییرات سازمانی در محیط کتابخانه ها داشته است. از سوی دیگر تفاوت آماری معناداری میان نگرش کتابداران دارای سن و سابقه خدمت متفاوت نسبت به تفییرات سازمانی مشاهده نشد. کتابداران مورد بررسی از نگرش متعادلی نسبت به تغییر سازمانی برخوردار بوده اند. با بهبود نگرش این افراد در خصوص تغییر می توان اشتیاق و آمادگی آنها به تغییرات سازمانی و احتمال موفقیت برنامه های بهبود سازمانی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: تغییر سازمانی، کتابخانه های دانشگاهی، نگرش کتابداران، مدیریت تغییر
  • مریم سادات سیدین، حیدر مختاری صفحات 162-184
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی وضعیت خط مشی های دسترسی آزاد در واسپارگاه های دیجیتال برتر دانشگاهی جهان از طریق شناسایی خط مشی های آنها در مولفه های ارائه، محتوا، داده، ابرداده، حفاظت و دسترسی بود.
    روش
    این پژوهش نوعی پیمایشی تحلیلی و توصیفی بود. داده ها به کمک پرسشنامه ای محقق ساخته ای گردآوری شد که مدیران نه واسپارگاه دانشگاهی دارای بالاترین رتبه جهانی در سال 2013 تکمیل کرده بودند.
    یافته ها
    واسپارندگان 5/55 درصد واسپارگاه ها محققان دانشگاه بودند و در 5/55 درصد آنها واسپاری برای برخی منابع اجباری و برخی اختیاری بود. در 4/44 درصد آنها واسپاری متن کامل و چکیده اجباری بود. در 7/77 درصد آنها منابع واسپاری پایان نامه بود. در 7/77 درصد آنها امکان دسترسی به چکیده و متن کامل وجود داشت. 7/77 درصد آنها از ابرداده دابلین کور استفاده می کردند. 5/55 درصدشان امکان دسترسی به ابرداده برای اهداف غیرتجاری داشتند. تمام آنها از قالب فایل متنی word و pdf پشتیبانی می کردند و 4/44 درصدشان دوره حفاظت تعریف نشده داشتند. 6/66 درصد آنها راهبرد حفاظت را تهیه نسخه پشتیبان و نگهداری آن در جای امن تعریف کرده بودند. 6/66 درصد آنها شناسگر شی ء دیجیتال handle را به کار برده بودند. 5/55 درصد آنها نسخه روزآمد اثر واسپاری را برای کنترل و اصلاح آثار اساس قرار می دادند. در 6/66 درصد آنها خط مشی بسته شدن واسپارگاه تعریف نشده بود و در 5/55 درصد آنها کاربران عموم مردم بودند.
    کلیدواژگان: دسترسی آزاد، واسپارگاه های دیجیتال، خط مشی
  • حسن محمودی، اعظم صنعت جو، ابولفضل طاهری، سید مسعود شفیعی صفحات 185-205
    هدف
    تعهد سازمانی نگرش کارکنان نسبت به سازمان است که ضمن مشخص کردن رابطه بین آنها، در تصمیم گیری درباره ادامه یا لغو عضویت افراد در سازمان موثر است. از جمله متغیرهایی که تاثیر زیادی در توسعه تعهد سازمانی در کارکنان دارد، توانمندسازی روانشناختی کارکنان است. هدف مقاله حاضر بررسی رابطه بین تعهد سازمانی و توانمندسازی روانشناختی در کتابداران کتابخانه های دانشگاه فردوسی مشهد است.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی است که با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را کتابداران کتابخانه های دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل می دهد. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر (1990) شامل سه بعد تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری و پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر (1995) شامل 5 بعد احساس خود کارآمدی (شایستگی)، احساس خودمختاری، احساس تاثیرگذاری، احساس معنادار بودن و اعتماد بهره گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین تعهد سازمانی و توانمندسازی روانشناختی کتابداران در کتابخانه های دانشگاه فردوسی در حد متوسط است. بین توانمندسازی روانشناختی کتابداران و تعهد سازمانی آنها رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد، بین وضعیت استخدامی و سابقه کاری کتابداران با توانمندسازی روانشناختی و همچنین سابقه کاری کتابداران با تعهد سازمانی آنها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، توانمندسازی روانشناختی، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه فردوسی مشهد
  • زینب غیوری، محمدحسن زاده صفحات 206-226
    هدف
    جذب مخاطب به کتابخانه های عمومی کشور یکی از مهم ترین اهداف نهاد کتابخانه های عمومی کشور بوده است. در این راستا هدف پژوهش حاضر نیز شناسایی راهکارهای موثر بر جذب مخاطب به کتابخانه های عمومی ایران است.
    روش
    روش موردنظر در تحقیق حاضر روش دلفی بوده است. جامعه پژوهش شامل متخصصان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی که 21 نفر در دور اول و 17 نفر در دور دوم در تحقیق مشارکت داشته اند. پایان دور اول 34 مولفه و در پایان دور دوم 73 مولفه نهایی به عنوان راهکارهای جذب مخاطب به کتابخانه های عمومی ایران شناسایی شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد، از بین مولفه های نهاد کتابخانه های عمومی کشور در جذب مخاطب، دیجیتال سازی، مکان کتابخانه، کارآفرینی سازمانی، تجهیزات کتابخانه و طراحی فضای داخلی کتابخانه و از بین مولفه های نقش کتابدار در جذب مخاطب نیازسنجی و مهارت کتابدار میانگین بالاتری نسبت به بقیه مولفه ها در جذب مخاطب کسب کرده اند.
    کلیدواژگان: نهاد کتابخانه های عمومی کشور، جذب مخاطب، راهکار، روش دلفی
  • انیس میری، مریم سلامی، سید عباس مرجانی صفحات 227-243
    هدف
    شخصی سازی را می توان، برآورده ساختن نیازهای منحصر به فرد تک تک مشتریان تعریف کرد. پژوهش حاضر به-منظور امکان سنجی شخصی سازی خدمات در کتابخانه های عمومی شهر مشهد انجام شده است.
    روش
    پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی و کتابخانه های وابسته آستان قدس رضوی تعداد آنها 142 نفر است. که براساس جدول کرجسی و مورگان به صورت تصادفی طبقه ای، تعداد 110 به عنوان جامعه نمونه پژوهش انتخاب شدند. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تحلیل واریانس، اندازه‏ گیری های مکرر و نیز آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار spss استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد؛ سطح تمایل جامعه تحقیق نسبت به شخصی سازی خدمات بالاتر از حد متوسط (3) است. بالاترین اولویت شخصی سازی خدمات، «خدمات تحویل مدرک» (86/4) و پایین ترین اولویت مربوط به «خدمات چکیده نویسی» (03/2) است. بالاترین اولویت جهت دریافت خدمات شخصی سازی شده مربوط به اعضای هیات علمی دانشگاه ها (71/2) و پایین ترین اولویت مربوط به شخصی سازی خدمات برای همه اعضای کتابخانه (96/1) است. مهم ترین اولویت از نظر ابزار و امکانات لازم، شخصی سازی خدمات «وجود اینترنت پرسرعت» (61/8) و پایین ترین اولویت مربوط به «کافی بودن منابع الکترونیکی» (68/2) است.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، شخصی سازی خدمات، کتابداران، امکان سنجی
  • علیرضا شیرازی، علی اکبر پوراحمد، محمدرضا حسنی صفحات 244-260
    هدف
    تغییرات سریع در عصر اطلاعات فراگیری دائمی فنون جدید و ارزیابی آنها را الزامی ساخته است. برگزاری کارگاه های آموزشی در جهت تداوم فراگیری و اثربخشی آن ضروری به نظر می رسد. از این رو پژوهش حاضر به اثربخشی کارگاه های آموزشی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران شاخه خراسان با استفاده از مدل کرک پاتریک می پردازد.
    روش
    روش پژوهش، از نظر هدف کاربردی، و از نظر ماهیت پیمایشی و تحلیلی است. جامعه آماری شامل 156 نفر از اعضای عضو انجمن است که تا سال 1393 در دوره های آموزشی شرکت کرده اند. داده ها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته که سه سطح شامل واکنش، یادگیری و رفتار را می سنجد گردآوری شده است.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد، هر چه اجرای کارگاه های آموزشی زیادتر شود به همان نسبت بر میزان رضایت، یادگیری، تغییر رفتار و مهارت فراگیران افزوده خواهد شد. مقایسه میانگین نمره های واکنش، یادگیری و رفتار بیانگر آن است که بین میانگین نمره کتابداران مرد با نمره کتابداران زن تفاوت معنی داری وجود ندارد. در مولفه های واکنش و یادگیری در بین مدارک تحصیلی مختلف تفاوت معنی داری وجود ندارد. اما در مولفه رفتار در بین دارندگان سطوح مدارک تحصیلی مختلف تفاوت معناداری مشاهده می شود. هر سه مولفه در بین گروه های سنی مختلف تفاوت معناداری را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، دوره های آموزشی، ارزیابی، واکنش، یادگیری، رفتار، مدل کرک پاتریک
  • افسانه حاضری، محمد توکلی زاده راوری، ندا احمدی، فرامرز سهیلی صفحات 261-280
    هدف
    تمایز میان مفاهیم علم و فناوری، شناخت رابطه بین این دو قلمرو را برای سیاستگذاری علمی و اقتصادی به یک ضرورت تبدیل کرده است. ارتباط علم و فناوری ارتباطی متحول و متغیر است و بسته به شرایط ممکن است از یک حوزه به حوزه دیگر، یا از یک زمان به زمان دیگر متفاوت باشد.هدف پژوهش حاضر بررسی روند رشد، قدرت علمی و قدرت فنی پروانه های ثبت اختراع حوزه نانوالکترونیک در پایگاه اداره ثبت اختراع آمریکا است.
    روش
    این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و با استفاده از فنون علم سنجی انجام شده است. جامعه مورد پژوهش تمام پروانه های ثبت اختراع نانوالکترونیک در پایگاه اداره ثبت اختراع آمریکا است. داده ها با استفاده از فنون جستجوی خاص پایگاه، بازیابی و برای تجزیه و تحلیل با استفاده از فنون برنامه نویسی سی شارپ استخراج شده اند.
    یافته ها
    روند رشد پروانه های نانو الکترونیک افزایش قابل توجهی به ویژه از سال 2000 به بعد را نشان می دهد. بررسی فهرست منابع و ماخذ این پروانه ها نیز حاکی از رشد بالای استنادها در آنها است. در این پژوهش، هم چنین علاوه بر قدرت علمی و پیوند با علم شاخص پیوند با فناوری و قدرت فنی برای پروانه های ثبت اختراع به شکل ابداعی، محاسبه و مشخص شد که قدرت فنی پروانه های ثبت اختراع حوزه نانوالکترونیک دو برابر قدرت علمی این مدارک است. پررنگ تر بودن جنبه فنی پروانه های ثبت اختراع نانوالکترونیک ممکن است ناشی از ماهیت کاربردی این حوزه باشد و حجم وسیع تر پروانه های مرتبط قبلی می تواند مزید بر علت باشد.
    کلیدواژگان: پروانه ثبت اختراع، پیوند علمی، پیوند فنی، پیوند بین علم و فناوری، روند رشد
  • ایرج رداد، حسن بهزادی، زهره منجمی صفحات 281-300
    هدف
    هدف از این پژوهش تعیین وضعیت هزینه-سودمندی نظام های یکپارچه مورد استفاده در کتابخانه های دانشگاهی ایران است.
    روش
    مطالعه حاضر کاربردی و به روش پیمایشی انجام پذیرفته است. جامعه آماری پژوهش را 118 کتابخانه مرکزی دانشگاه های دولتی ایران تشکیل می دادند که 75 کتابخانه به روش تصادفی-طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته بین آنها توزیع شد. در نهایت 73 پرسشنامه جمع آوری شد و داده های مربوطه با استفاده از بسته نرم افزاری SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    امنیت و کارایی مهمترین اولویت انتخاب نظام یکپارچه از سوی کتابخانه های مورد بررسی بودند. در میان نظام های مورد بررسی «پیام مشرق» کم هزینه ترین و «نظام های خودساخته» پرهزینه ترین نظام یکپارچه شناخته شدند. در همین حال رضایت مندی از نظام پیام مشرق بیش از سایر نظام ها بود و نظام های خودساخته نیز کمترین سطح رضایت مندی را به خود اختصاص داده بودند. بدین ترتیب «پیام مشرق» هزینه-سودمندترین نظام تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: نظام های یکپارچه، کتابخانه های دانشگاهی، تحلیل هزینه، سودمندی
  • آرزو کرباسی، مهری پریرخ، اعظم صنعت جو صفحات 301-320
    هدف
    کتا ب های داستانی تصویری نقش مهمی در درک مفاهیم و در نتیجه در پرورش فکری کودکان و نوجوانان دارند، هرچند که برخی از آنها به دلیل عدم رعایت معیارهای کیفی نمی توانند این نقش را ایفا کنند. هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی میزان آسیب های کتاب های داستانی تصویری بازاری منتشر شده در ایران برای کودکان گروه سنی «الف» و «ب» در رابطه با توجه به عوامل ظاهری و سایر عوامل موثر در تولید کتاب کودک (یعنی ظاهر جذب کننده، وضعیت محتوا ، وضعیت تصویر، و انتظار سود اقتصادی) می باشد.
    روش
    این پژوهش کاربردی با شیوه پیمایشی و روش تحلیل محتوا انجام گرفت. برای گردآوری اطلاعات، از سه سیاهه وارسی محقق‎ساخته استفاده شد. در پژوهش پیش رو، 100 کتاب داستانی تصویری بازاری که با روش نمونه گیری تصادفی نظام مند انتخاب گردید، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
    یافته ها: تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد کتاب های تصویری بازاری در رعایت اصول صفحه‎آرایی یعنی آستر بدرقه، صفحه‎شمار و سفیدخوانی و وجود صفحه شناسنامه مشکل ها و کاستی های زیادی دارند. همچنین اطلاعات به دست آمده مشخص می‎کند در بیشتر کتاب های بازاری (یعنی نزدیک به 78 درصد) حقوق مالکیت معنوی اثر به درستی رعایت نمی‎شود. افزون براین، در زمینه صحت و درستی گروه سنی و نوع تصاویر به‎کار رفته در کتاب های بازاری نیز میان «اطلاعات مندرج در کتاب» و «اطلاعات شناسایی شده» تفاوت‎ قابل ملاحظه ای مشاهده می‎شود
    کلیدواژگان: کتاب های بازاری، کتاب های داستانی تصویری، عوامل آسیب رسان، عوامل ظاهری، مالکیت معنوی، وضعیت تصاویر، گروه سنی الف و ب
  • طاهره ابوالقاسم مسلمان، عصمت مومنی، محسن حاجی زین العابدینی صفحات 321-337
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان دقت در بازیابی منابع شنیداری با استفاده از روش خوشه بندی و به کارگیری الگوریتم کی- مینز انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش پژوهش نیمه تجربی و از طریق مشاهده مستقیم است. به منظور بررسی میزان دقت در بازیابی منابع شنیداری، مجموعه ای شامل 23 آلبوم منتشر شده در تابستان سال 1391 انتخاب شد. ابتدا پیشینه های موجود در هر آلبوم براساس استاندارد فراداده ای پی.بی.کور فهرست نویسی شد. در گام بعدی هر یک از عناصر فراداده مزبور به عنوان یک خوشه و توضیحگرهای آن به عنوان متغیر در نظر گرفته شده و الگوریتم کی- مینز در محیط نرم افزاری اس. پی. اس. اس بر روی داده ها اجرا شد و فاصله هر پیشینه تا مرکز خوشه به دست آمد.
    یافته ها
    با توجه به میزان فاصله هر پیشینه تا مرکز خوشه و ملاک قرار دادن این مقدار به عنوان میزان دقت در بازیابی منابع، پیشینه هایی که بیشترین شباهت به مرکز هر خوشه را دارند در کمترین فاصله، و پیشینه هایی که کمترین شباهت با مرکز خوشه را دارند در بیشترین فاصله با آن قرار گرفتند و میزان دقت برای هر خوشه و توضیحگر محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: دقت، بازیابی منابع شنیداری، خوشه بندی، الگوریتم کی، مینز، فراداده پی، بی، کور
  • ابوالفضل طاهری، رحمت الله فتاحی، عاطفه شریف صفحات 338-360
    هدف
    خانواده های کتابشناختی، مجموعه آثاری هستند که در طول زمان و در ارتباط با یک اثر اصلی خلق می شوند. وابستگی ها انواع گوناگونی در سلسله مراتب خانواده کتابشناختی دارند و واژگانی که نوع وابستگی را می نمایاند بسیار متنوع اند. این پژوهش با هدف تحلیل و شناسایی انواع وابستگی ها و نیز واژه های نمایانگر آنها در خانواده های کتابشناختی شاهنامه فردوسی، مثنوی معنوی، دیوان حافظ و گلستان سعدی به انجام رسیده است.
    روش
    پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را پیشینه های کتابشناختی خانواده های پر عضو حوزه ادبیات فارسی («شاهنامه فردوسی»، «دیوان حافظ»، «مثنوی معنوی» و«گلستان سعدی») تشکیل می دهد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی نظام مند، برای خانواده شاهنامه فردوسی، 351؛ دیوان حافظ، 346؛ مثنوی معنوی، 320؛ و گلستان سعدی 305 نمونه انتخاب شد.
    یافته ها
    در 41/63 درصد از پیشینه های مورد بررسی، حداقل یک وابستگی شناسایی شد که بیشترین آنها از نوع اشتقاقی بود. وابستگی هایی همچون «برگزیده» با 9/19، «بازنگری» با 3/17، «براساس نسخه خاص» با 7/14، «شرح» با 6/11و «اقتباس» با 1/9 درصد جزء فراوان ترین انواع وابستگی های حوزه ادبیات فارسی شناسایی شد. همچنین، ترتیب وابستگی ها در همه خانواده ها متفاوت بود. اغلب وابستگی های سطح بیان با واژه های متفاوتی در پیشینه ها حضور داشتند. توجه به واژه های پربسامد شناسایی شده در این پژوهش و به کار گیری فایل دسته بندی شده از واژگان نمایانگر انواع وابستگی ها می تواند گام موثری در زمینه دسته بندی و مدیریت خودکار بخش بزرگی از پیشینه های هر خانواده کتابشناختی به حساب آید و نیز سبب تقویت استاندارد توصیف و دسترسی به منابع (آر. دی. ا) و ساختارمندی واژگانی در عنوان قراردادی گردد.
    کلیدواژگان: روابط کتابشناختی، مدل اف آر بی آر، آثار وابسته، خانواده های کتابشناختی، وابستگی ها، واژگان نمایانگر وابستگی
|
  • Soliman Shafee, Mohsen Nowkarizi, Zahra Jafarzade Kermani Pages 5-23
    Purpose
    The aim of this study is to analyze the theoretical foundations, the concept, documentation history, steps and the procedure of documentation of knowledge on the basis of life cycle of organizational knowledge and the introduction of automatic and semi-automatic operational strategies of the extraction of tacit knowledge and coding or the representation of explicit knowledge.
    Methodology
    This paper is an overview-analysis which is done using the library method and the theoretical sources analysis.
    Findings: In this study, based on the postulate that without extracting and documenting knowledge, knowledge management will find no objective expression in any organization, the literature and history is analyzed to document the organizational knowledge. To our knowledge, it became clear that the Iranian organizations are not in good conditions regarding the knowledge documentation. One of the most important reasons for this problem is that organizations are not familiar with the documentation procedures and the lack of knowledge about its practical strategies. In order to meet these organizational issues in this research first it is tried based on the postulate that the process of documenting the patterns will follow the life cycle of corporate knowledge to introduce the most important cyclical patterns and to analyze the process of documenting based on the life cycle pattern. The next step, regarding the necessity of organizations’ familiarity with the operational strategies of extraction of tacit knowledge and coding or the representation of explicit knowledge along with referring to the variety and selection criteria of each strategy, the most important practical strategies in both automatic and semi-automatic individual and group level under the title strategies of generation/analysis protocol were introduced. In the end, some recommendations are provided based on the research findings.
    Keywords: Knowledge documentation, Knowledge acquisition, Extraction of tacit, explicit knowledge, Knowledge codification, Knowledge representation, Protocol generation, Protocol analysis, Dalkir integrated organizational knowledge life cycle
  • Anahita Bavakhani Pages 24-40
    Purpose
    This paper aims to examine the role and the impact of the intellectual capital on the knowledge management in Atomic Energy Organization of Iran.
    Methodology
    The study method is descriptive correlational and the type of poll is cross-sectional. The statistical populations are the workers of the organization. The statistical sample of the study based on the Morgan table is 93 people. To collect the data, the standard intellectual capital questionnaire (BONTIS) and the Koenig standard knowledge management questionnaire were used. To test the hypothesis of the study, the statistical correlational analysis methods and the REGRISON analysis were used. In order to analyze the data, SPSS software of version 19 was used.
    Findings: According to the findings of the study, the intellectual capital can be so effective on creating and sharing the available knowledge in knowledge-based organization. The results of this study indicate that there is a significant positive relationship between the intellectual capital and its dimensions and the knowledge management process.
    Keywords: Intellectual capital, Knowledge management, Knowledge, based organization, Atomic Energy Organization of Iran
  • Zhaleh Salimifar, Hamidreza Jamali Mahmuei Pages 41-60
    Purpose
    This paper reviews the literature related to the impact of culture as a contextual factor on human information behavior.
    Methodology
    The article reviews past studies related to the culture and information especially cultural theories by Hall and Hofstede and the studies that have used their cultural dimensions in the area of information behavior.
    Findings: Past studies show that culture as a contextual factor has an impact on various aspects of information behavior. Although there have been studies on the use of culture for designing user interfaces, few studies have dealt with the impact of culture on the information behavior. Better understanding of the impact of contextual factors, especially culture on information behavior, can lead to a right plan for training, proper website designing and the service designing for users in order to increase the utility and profit of information resources in a country. Paying attention to the relation between dimensions of Hall and Hofstede’s cultural models and information seeking process can lead to the better information system design in a society and a particular culture.
    Keywords: Culture, Information behavior, Information seeking, Hofstede's cultural model, Hall's cultural model
  • Maliheh Nikkar, Zouhayr Hayati, Azam Farsi Pages 61-79
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the barriers to information seeking behaviors (in the phases of needs identification, information seeking, designing search strategy formula, and using information) of faculty members of Islamic Azad University of Shiraz based on the expansion of Dervin’s sense making theory (Kari’s theory).
    Methodology
    This is an applied study using the survey method. The subjects of the study were the full-time faculty members of Islamic Azad University of Shiraz being comprised of 288 people. 108 people were selected as the sample of the study by applying random sampling and using Morgan table. The measuring tool is a questionnaire comprised of 32 questions being designed by the researchers. Item analysis and Cronbach’s alpha were used to measure the validity and reliability, respectively. To analyze the data, descriptive and inferential statistics were used.
    Findings: The findings revealed that most of the information seeking barriers were found in the search for information resources phase and in the information needs identification phase. Using information resources and the searching strategy were among the other barriers. The results of the hypotheses testing revealed that recognition of information needs had a strong and meaningful relationship with the information seeking. And there was a strong and meaningful relation between the information seeking and the use of information. Information use also had a positive and strong relationship with the information needs. The results revealed that there is a possibility to identify the barriers in all stages based on the expansion of sense making model.
    Keywords: Information seeking barriers, Sense making, Brenda Dervin, Kari's theory, Faculty members, Islamic Azad University of Shiraz
  • Jamileh Naeimi, Sadigheh Mohammad Esmaeil Pages 80-96
    Purpose
    This study aims to assess the information seeking behavior of Medical Science university researchers using neural network in Khorasan Razavi.
    Methodology
    The study is an applied and descriptive survey which is conducted through the quantitative approach using neural networks.The data were collected through the questionnaire to examine the information seeking behavior of Medical Science university researchers in Khorasan Razavi. 298 participants took part as the sample of the study. After collecting data, the neural network was selected to cluster the data using Matlab 14 software. The university students were clustered on the basis of the main components of the study information seeking skills, seeking methods and information barriers. Then, after removing each sub-component of the main components of the research, the most effective and the least effective option on information seeking behavior of university students were determined.
    Findings: Considering clustering using self-organizing neural networks, the most important components of information seeking skill was awareness of their information needs, however, the least important component was not observed. The most effective way to access the information was the electronic resources and the least effective way was buying the required resources. The most effective common barrier of information seeking was the lack of time due to the workload and the least effective component was the distance of libraries and the information centers.
    Keywords: Information behavior, University researchers, Khorasan, e Razavi, Artificial neural networks, Data mining, Clustering
  • Mahnaz Ahmadi, Atefeh Sharif, Mohsen Nowkarizi Pages 97-119
    Purpose
    The similarities and the discrepancies of 2002 information literacy standards and the information literacy framework for the higher education published in 2016 were investigated in addition to introducing the new 2016 framework and its dominant basics such as sense-making theory and constructivism approach.
    Methodology
    In this context, Information literacy documents including 2002 information literacy standards, 3 drafts and 2016 final framework of information literacy were reviewed.
    Findings: The information literacy framework for higher education published in 2016 superseded the 2002 version of information literacy standards to be appropriate for teaching at the universities and higher education institutes. The 2016 information literacy framework which had a different structure can be used in thelearning information literacy as a proper framework due to the changes in modern information environment and learning systems based on the modern information and communication era.
    Keywords: Framework for information literacy for higher education 2016, Information literacy standards 2002, Sense, making theory, Constructivism, Information literacy education
  • Hamid Jiyanpour Pages 120-142
    Purpose
    This study examined the performance management component of librarians and library staff using internal valuation models at the Central Library of Astane Quds Razavi.
    Methodology
    This study, based on its nature and the data collection methods, is a descriptive research. The population studied here included public librarians and library patrons at the control library Astane Quds Razavi. For data analysis, we used descriptive statistical techniques and test such as T-test.
    Findings: Using a sample t-test and mean comparison with the number 3 (average) Overall, finding revealed that the success of the Public Library of Astane Quds Razavi in the sub-sectors of the research functions and from the view point of experts is more than average.
    Keywords: library management function, internal evaluation model, the Central Library of Astane Quds Razavi
  • Marzieh Morovati Ardakani, Mohammadamin Erfanmanesh, Mahdi Mohammadi Pages 143-161
    Purpose
    The present study aims to investigate the academic librarians’ cognitive, affective, and the behavioral attitudes to the organizational change in the library.
    Methodology
    The current research is conducted using survey method. The Attitude toward change questionnaire which was developed and validated by Dunham and his collaborators was utilized for data gathering. The population of this study comprised of 52 librarians from different departments of the libraries of Shiraz University. Statistical analysis was conducted using SPSS software. A series of descriptive and inferential statistics like mean and standard deviation, one way analysis of variance, independent sample t-test, and paired sample t-test were employed for the data analysis.
    Findings: The results of the study show that the behavioral attitude of the librarians to the organizational change is more positive than their cognitive and affective attitudes. However, the overall attitude of the studied librarians toward the organizational change in the libraries was moderate. Moreover, the librarians’ gender and their educational level were found to be correlates of cognitive attitude toward the organizational change. In other words, women and librarians who have earned the bachelor or higher degree were found to have more positive attitude toward the organizational change in cognitive dimension. Conversely, no associations were found among librarians’ age and work experience and their behavioral, cognitive, and affective attitudes toward the organizational change. Studied librarians were reported to have moderate behavioral, cognitive, and affective attitudes toward the organizational change in their work environment. The chance of success in the implementation of organizational changes would be enhanced by improving positive attitudes toward change, readiness, and the receptivity to change.
    Keywords: Organizational change, Academic libraries, Librariansattitude, Change management
  • Maryam Sadat Seyedein, Heidar Mokhtari Pages 162-184
    Purpose
    This study aimed to investigate the status of the open access policies of highly-ranked digital repositories in the world’s universities by identifying the policies regarding the components of submission, content, data, meta-data, preservation, and access.
    Methodology
    This survey was descriptive-analytical. Data was collected by administrating a researcher-made questionnaire completed by sending e-mails to the managers of nine highly-ranked university digital repositories of the world in 2013.
    Findings: In 55.5% of studied repositories, the main submitters were university researchers. In 44.4% of them, the submission of abstracts and full-texts was mandatory for some resources and optional for others. In 77.7% of them, the submitted resource was theses. In 77.7% of them, the access to abstracts and full-texts was possible. 77.7% used Dublin Core metadata. 55.5% provided meta-data for non-commercial objectives. All supported the PDF and word file formats. 44/4% have non-defined preservation period. 66.6% defined the preservative strategy by providing backup file and its holding in a safe place. 66.6% applied handle digital object identifier. 55.5% relied on the updated item for the control and mending process. 66.6% did not define the condition for the close repository and 55.5% provided open access repository to the public.
    Keywords: Open access, Digital repositories, Policy
  • Hasan Mahmoudi, Azam Sanatjoo, Abolfazl Taheri, Seyed Masood Shafie Pages 185-205
    Purpose
    The purpose of this article is to examine the relationship between the organizational commitment and the psychological empowerment in the libraries of Ferdowsi University of Mashhad.
    Methodology
    This study is an applied research on the librarians of Ferdowsi University of Mashhad. Data were collected relying on Allen and Meyer (1990) organizational commitment questionnaire and Spreitzer (1995) psychological empowerment questionnaire.
    Findings: The organizational commitment and the psychological empowerment has an average status. Besides, the results show that there is a significant relationship between the psychological empowerment and the organizational commitment.
    Keywords: Organizational commitment, Psychological empowerment, Academic libraries, Ferdowsi University of Mashhad
  • Zeinab Ghayouri, Mohammad Hasanzadeh Pages 206-226
    Purpose
    The aim of this study is to identify the key factors influencing the user’s attraction to the public libraries of Iran .
    Methodology
    The solutions to attract the audience were extracted using Delphi method and the questionnaires. 21 experts participated in the first and 17 in the second round of Delphi.
    Findings: 34 components at the end of the first round and 73 components at the end of the second round were identified as the ways of attracting the audience to the public libraries. Among the components of public libraries, the foundation to attract the user, digitalization, library locations, entrepreneurship, t library equipments, the interior design of library were recognized. Among the role of librarians in attracting the user, the librarians’ skill and assessment have a higher average than the rest of the components.
    Keywords: Public libraries foundation, Delphi study, Solution, User attraction
  • Anis Miri, Maryam Salami, Seyed Abbas Marjani Pages 227-243
    Purpose
    Personalization can meet the unique needs of the individual customers.. This study was done in order to find out the feasibility of the personalized services of public libraries in Mashhad.
    Methodology
    This survey is cross-sectional. The data were collected through questionnaires. 142 people participated in the study. Stratified random sampling based on Morgan table was used based on which110 were selected as the sample. To analyze the data, analysis of variance, repeated measures, and Bonferroni post hoc test were performed using SPSS software.
    Findings: The results showed that the levels of society tend to personalize the service is above top average(3) personal priority services 'document delivery' (86/4) and the lowest priority of "abstracting services" (03 / 2) respectively. The first priority is to get the personalized service to the faculty members (71/2) and the lowest priority is to provide personalized services to all the library members (96/1). Besides, from the perspective of public librarians, the most important priority should be given to the equipments and facilities along with the Internet speed (61/8), and the lowest priority should be specified to the adequate electronic sources (68/2) .
    Keywords: Public libraries, Customization services, Librarians, Feasibility
  • Ali Shirazi, Aliakbar Poor Ahmad, Mohammadreza Hassani Pages 244-260
    Purpose
    This study aimed to evaluate the effectiveness of training courses for the librarians of the Librarians Association of Iran, Khorasan branch, implementing the Kirkpatrick model.
    Methodology
    The method is based on the applied researchand the nature of the survey and analysis. The population consisted of 156 librarian members of the association who had participated in the training courses until 2014.The Measuring tool included the learners’ Patrick Kirk model whose questionnaire was used after determining its validity and reliability. It was distributed among the participants. The questionnaire has the three levels of reaction, the learners’ learning, and the learners’ behavior which were measured.
    Findings: The results showed a positive and significant impact; in other words, it was found out that the more training courses are executed, the higher the satisfaction, learning, and behavior change will be. Comparing the average scores of the reaction, learning and behavior in men and women shows that the average score between male and female librarians is not significantly different.Furthermore, the comparison of the average scores of the reaction, and the learning concerning the educational level indicates that there is no significant relationship in between. However, comparing the average scores for the behavior variable concerning the different educational levels, it was found out that there is a significant difference between the holders of different educational levels. Also, no significant difference was found comparing the means of reaction, learning, and behavior considering the different age groups.
    Keywords: Training, Evaluation, Effectiveness, Reaction, Learning, Behavior, Kirkpatrickmodel, Librarians
  • Afsaneh Hazeri, Mohammad Tavakolizadeh, Ravari, Neda Ahmadi, Faramarz Soheili Pages 261-280
    Purpose
    The distinction between the concepts of science and technology has made it necessary for economic and scientific policymakers to know the realms of these two areas. The relationship between the science and the technology is changing and also is variable depending on the circumstances, scientific areas, and from one time to another one. The current research aims at studying the growth trend and the scientific and technical strength of USPTO-patents in Nano-electronic.
    Methodology
    This is a descriptive-analytical study, which uses scientometrics approaches. The Research material consists of all Nano-electronics patents in the USPTO database. For the purpose of data retrieval, several searches for different spelling forms of Nano-electronic keywords were conducted, and the data was extracted through c-sharp programming.
    Findings: The results of the growth trend analysis reveal a considerable increase in the number of Nano-Electronics patents, especially from 2000 onwards. The number of references listed in these patents has also increased significantly since 2002. Based on these findings, the science linkage indicator is considerable compared to other disciplines. On the other hand, the technology dependence on Nano-Electronic patents is twice more than their scientific strength, which demonstrates the interconnection between Nano-Electronic inventions and the previous technologies. The more technical aspects of nan electronics may be due to the applied nature of this field and the amount of associated patents.
    Keywords: Patent, Growth trend, Science linkage, Technology linkage
  • Iraj Radad, Hassan Behzadi, Zohreh Monajemi Pages 281-300
    Purpose
    The main aim of this study was to determine the cost-utility of the integrated systems in the Iranian academic libraries.
    Methodology
    This applied research was conducted through a survey method. The statistical population consisted of 118 academic libraries among which 75 libraries were selected using stratified sampling method. The researcher-made questionnaire was distributed among them. Finally 73 questionnaires were collected and the related data were analyzed using descriptive and inferential statistics by SPSS.
    Findings: Security and functionality were the most important priorities of choosing ILS by the libraries. Amongst the evaluated ILSs, Payam-e-Mashregh was the least costly system and the self-made systems were the most costly ones. Besides, Payam-e-Mashregh was the most satisfactory system while the least satisfaction was with the self-made systems. Finally, Payam-e-Mashregh had the best cost-utility ratio.
    Keywords: Integrated library systems (ILSs), Academic libraries, Cost, utility analysis (CUA)
  • Arezoo Karbasi, Mehri Parirokh, Azam Sanatjoo Pages 301-320
    Purpose
    The main purpose of this study was to identify the type and the extent of hurtful elements in commercial picture storybooks which have been published in Iran for the children grades of A and B. These elements were categorized into two groups: i.e., carelessness in specifying book features, such as the title page, the information page, etc. and other elements (i.e., Attractive features, low quality of content and pictures, and high economic profit).
    Methodology
    This survey research was based on the content analysis methods. The population of this research consisted of 960 picture books for the children grades of A and B. The sample of the research was 100 story books. In order to collect the data, three checklists were designed.
    Findings: The analysis of the collected data shows that the commercial picture story books for children were not published according to the publishing criteria. Many problems including the lack of title page, information page, proper book layout, or the lack of page number were identified. In terms of other inappropriate elements, the results indicate that in most commercial books (nearly 78%), the intellectual property rights have not been respected. In terms of the content, the theme of the most stories has been based on some ancient stories and fairytales. Some other translated stories are introduced as new books without referring to original book and its author. In addition, carelessness could be realized in assigning the story books to a specific age group and the quality of the pictures in the sample of the research.
    Keywords: Commercial books, Picture storybooks, inappropriate elements, Intellectual property, Content quality, Picture quality, Age grades A, B
  • Tahereh Abolghasem Mosalman, Esmat Momeni, Mohsen Haji Zeinolabedini Pages 321-337
    Purpose
    The aim of this paper is to survey the rate of the precision in the audio and visual material retrieval by clustering techniques and k- means algorithm.
    Methodology
    The type of the research method is experimental. For the purpose of this paper, twenty- three albums are studied directly through observation. Albums published in summer 1391(solar). Songs catalogs according to PBCore metadata and one of the elements in this metadata choose instead of variable. In the next step, k- means algorithm in SPSS software was performed. Finally, the distance between any records with cluster center was calculated.
    Finding: After performing k- means algorithm, the cluster center for the four clusters of intellectual content, intellectual property, instantiation, and extensions were determined. Due to the distance between each record and the center of the cluster this value is measured as the precision of the resource retrieval records. The closer to the center of each cluster the shorter the distance would be. However, the record-with the highest similarity to the center of the cluster has the greatest distance. The precision is calculated at 99 percent.
    Keywords: Precision, Audio, visual material, PBCore metadata, Clustering, K, means algorithm
  • Abolfazl Taheri, Rahamatollah Fattahi, Atefeh Sharif Pages 338-360
    Purpose
    The purpose of this paper is to analyze and identify the different types of bibliographic relationships and vocabularies represented in Persian literary families. This could help cataloguers and catalogue designers to do more meaningful information organization.
    Methodology
    Research population included the bibliographic records of four literary families: Shahnameh, Masnavi, Hafez's Divan, and Saadi's Gulistan. Content analysis was applied to identify and analyze the vocabularies representing bibliographic relationships in these families’ bibliographic records being stored in the OPAC of the National Library of Iran. Based on the systematic sampling method, 351 records for Shahnameh, 346 records for Hafez's Divan, 320 records for Masnavi, and 305 records for Saadi's Gulistan were selected.
    Findings: 63.41% of the records had at least one type of relationship from which most of them were derivative. The most frequent type of the relationships were abridgement”, revision, based on specific expression, ommentary”, and adaptation. Also, the pattern and the frequency of the relationships in all families were different. Most of the relationships were seen with different types of vocabularies. In order to better display the information in library OPACs, the categorized file of vocabularies representing the bibliographic relationships in OPACs can be developed and implemented. Also, the paper introduces the most frequent vocabularies as a means for automatically managing the records related to the bibliographic families and enhancing the vocabulary control in RDA and Uniform Titles.
    Keywords: Bibliographic relationships, FRBR model, Bibliographic families, Related works, Vocabularies representing relationships