فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال پنجم شماره 1 (پاییز 1395)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال پنجم شماره 1 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید مظلومیان، سعید طالبی، سهیلا صالحی* صفحات 5-21
    هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل علی رفتار محیطزیستی بر اساس شیوه های فرزندپروری والدین و نقش واسطه ای سبک های پردازش هویت در دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر داراب است. بدین منظور از بین 13480 دانش آموز دختر مقطع متوسطه دوم مشغول به تحصیل در سال 95- 94 در شهر داراب با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی، تعداد 375 دانش آموز به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسش نامه فرزندپروری شیفر (1965)، پرسش نامه سبک پردازش هویت برزونسکی(1979) و پرسش نامه رفتار محیطزیستی امامقلی(1390) می باشد. در این پژوهش از روش های آمار توصیفی و استنباطی نظیر همبستگی و تحلیل مسیر به منظور آزمون فرضیات استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که سبک های فرزندپروری از طریق سبک های پردازش هویت بر رفتار محیطزیستی دارای اثر غیرمستقیم و معنادار می باشد و بیش ترین تا کم ترین تاثیر غیرمستقیم بر رفتار محیطزیستی به ترتیب مربوط به شیوه ی مستبدانه ، قاطعانه، بی تفاوت و سهل گیرانه از طریق سبک های پردازش هویت است. هم چنین هویت اطلاعاتی و هنجاری بر رفتار محیطزیستی دارای اثر مستقیم و مثبت و هویت سردرگم-اجتنابی بر رفتار محیطزیستی دارای اثر معنادار و منفی می باشد. بر اساس یافته های این پژوهش سبک های فرزندپروری و سبک های پردازش هویت41 درصد از تغییرات رفتار محیطزیستی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: رفتار محیطزیستی، سبک های پردازش هویت، شیوه های فرزندپروری
  • اکبر زارع شاه آبادی، حامد سیارخلج*، ستاره آقا عبدالله ماهوت فروش صفحات 23-35
    گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی ناشی از فعالیت های بشر یکی از مشکلات عمد ه ی زیست محیطی است که در دو دهه ی اخیر توجه بسیاری از محافل علمی و سیاسی جهان را به خود جلب کرده است. این تحقیق با موضوع عوامل مرتبط با رفتارهای حامی محیط زیست در محیط شهری انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شهروندان 15 تا 75 ساله شهر کرج بوده است که تعداد 1٬614٬626 نفر هستند که حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ایبا استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر تعیین شد. روش تحقیق پیمایش و ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه است. اعتبار پرسشنامه از نوع صوری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ اندازه گیری شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای تحصیلات، آگاهی از تغییرات آب و هوا، دانش عمومی درباره تغییرات آب و هوا، ادراک از خطر تغییرات آب و هوا، نگرش نسبت به تغییرات آب و هوا و رفتارهای حامی محیط زیست، رابطه ی معنادار وجود دارد؛ همچنین بین زنان و مردان در رفتارهای حامی محیط زیست تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که با توجه به ضریب تعیین تعدیل شده متغیرها در معادله رگرسیون، 29 درصد از واریانس متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل تعیین می شود و ادراک از خطر تغییرات آب و هوا، بیشتر اثر کلی را بر روی رفتارهای حامی محیط زیست دارد.
    کلیدواژگان: آگاهی، ادراک از خطر، تغییرات آب و هوا، رفتارهای حامی محیط زیست، محیط شهری
  • بهمن زندی *، محمدرضا سرمدی، ناهید کریمی صفحات 37-48
    این پژوهش در پی تبیین نیازهای آموزشی شهروندان تهرانی بر اساس هدف اصلی «شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی مردم تهران، در زمینه زلزله» انجام گرفته است. این پژوهش از نوع پیمایشی است و جهت تعیین نیازهای آموزشی از روش نیازسنجی مبتنی بر مدل سه بعدی کافمن، گوریکان و جانسون استفاده شده است. جامعه آماری این مطالعه، جمعیت شهر تهران (بر اساس آمار سال 1385، بالغ بر 7797520 نفر) بوده است؛ که از میان آن ها 750 نفر نمونه، شامل 700 نفر شهروند با روش تصادفی طبقه ای از پنج منطقه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تهران و نیز 50 نفر متخصص و مسئول به روش غیراحتمالی و هدفمند، جهت پژوهش انتخاب شده اند. پژوهشگران با مراجعه به منابع کتابخانه ای و جستجو در سایت های اینترنتی مرتبط با امر دفاع غیرنظامی، فهرستی نسبتا کامل از مصادیق دفاع غیرنظامی جهت آمادگی در برابر زلزله در شهر تهران استنتاج نموده و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در طیف لیکرت (چهارگزینه ای) داده های موردنیاز را از نمونه های آماری گردآوری نموده اند. تحلیل اطلاعات جهت نیازسنجی، مقایسه نظرات بین گروه ها و اولویت بندی نیازها؛ توسط نرم افزار SPSSو آزمون فریدمن انجام گرفته است. اولویت بندی کلی در میان سه بخش مذکور مشخص نموده که نیازهای آموزشی مربوط به مهارت های کاهش آسیب پذیری قبل از وقوع زلزله در اولویت اول قرار دارد. علاوه بر این، مقایسه نیازهای آموزشی به تفکیک مشخصات جمعیت شناختی (جنسیت، گروه، میزان تحصیلات و منطقه محل سکونت) در این پژوهش نشان دهنده آن است که مشخصات مذکور بر نیازهای آموزشی افراد تاثیری ندارند.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، آموزش شهروندی، بحران، زلزله، دفاع غیرنظامی
  • توکل آقایاری هیر، محمد باقر علیزاده اقدم، حسین هنرور* صفحات 49-61
    مصرف مسئولانه و پایدار یکی از جنبه های مهم توسعه ی پایدار محسوب می شود که به دستیابی رشد اقتصادی بلند مدت سازگار با نیازهای محیطزیستی و اجتماعی بستگی دارد. در واقع تعاریف اخیر از پایداری در قالب اصول سه گانه ی (محیط زیست، اجتماع و اقتصاد)، نشان از تنیدگی عوامل اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی دارد. در این بین، یکی از تعیین کننده های بلافصل مصرف مسئولانه و پایدار سواد محیطزیستی افراد می تواند در نظر گرفته شود. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی رابطه بین سواد محیطزیستی و مصرف مسئولانه و پایدار انجام یافته است. جامعه آماری پژوهش حاضر شهروندان 64-15 ساله ارومیه و نمونه ی آماری آن 516 نفر می باشند که با استفاده از روش پیمایش و نمونه گیری خوشه ای، مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد که بین متغیرهای سواد محیطزیستی و ابعاد آن با مصرف مسئولانه، رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین، نتایج رگرسیون چندگانه نشان می دهد 26 درصد از واریانس مصرف مسئولانه و پایدار توسط نگرش محیطزیستی و رفتار محیطزیستی (از ابعاد سواد محیطزیستی) تبیین شده است.
    کلیدواژگان: مصرف مسئولانه و پایدار، سواد محیطزیستی، شهروندان ارومیه ای
  • حسین یوسفی*، مرضیه مومنی صفحات 63-73
    منابع آب زیرزمینی، جزو منابع استراتژیک به حساب می آیند و در کشور ما که با کاهش منابع آب جهت بهره برداری مواجه شده است، اهمیت حفاظت از منابع آب زیرزمینی که در برابر خشکسالی و آلودگی، نسبت به منابع آب سطحی، از مصونیت بیشتری برخوردار است، دوچندان گشته است. در شرایط حال حاضر که اکثر آبخوان های کشور با افت شدید سطح آب مواجهند، باید توجه ویژه ای به این مساله بشود. حفاظت از منابع آب گامی مهم در راستای نیل به چشم انداز توسعه پایدار می باشد و از سویی دیگر، توسعه پایدار بدون مشارکت کارآمد مردم و ذی نفعان میسر نمی شود؛ بنابراین هدف تحقیق حاضر، بررسی چندمعیاره راهکارهای افزایش آگاهی عمومی ذی نفعان در زمینه حضور فعال در فرایند اجرای راهکارهای بهینه مدیریت منابع آب زیرزمینی در محدوده آبخوان کرمان-باغین می باشد. معیارهای ارزیابی، مبتنی بر مفاهیم توسعه پایدار استخراج شده اند و گزینه ها به روش تصمیم گیری چندمعیاره برنامه ریزی توافقی اولویت بندی می شوند. شاخص های استفاده در این تحقیق شامل گسترش نقش بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در بخش تبلیغات و برنامه های آموزشی، میزان صرفه جویی در مصرف آب، کارآفرینی، تطابق روش آموزش با آداب و رسوم و طرز فکر نسبت به حفاظت از منابع، دوره اجرای راهکار، ارتقای نقش زنان در فرآیند محافظت از منابع آب و انعطاف پذیری می باشند. پس از به کاربردن شاخص ها، راهبردهای برتر تحقیق از میان ده گزینه، سرمایه گذاری در تولید فیلم و انیمیشن با محوریت منابع آب و اهمیت محیط زیست، ایجاد یک گروه هدف شامل افراد تاثیرگذار و بانفوذ در جامعه محلی و در آخرتقویت فعالیت های سازمان های مردم نهاد، برترین گزینه های هم راستا با هدف پژوهش بودند.
    کلیدواژگان: حفاظت از منابع آب زیرزمینی، توسعه پایدار، ارتقای آموزش عمومی، کرمان، برنامه ریزی توافقی، حفاظت از منابع آب زیرزمینی، برنامه ریزی توافقی
  • هادی غفاری*، علی یونسی، مجتبی رفیعی صفحات 75-100
    ایده توسعه پایدار از دل نگرانی های محیطزیستی و نقد توسعه اقتصادی و صنعتی پدید آمد و آرمان آن حفظ منابع برای همه نسل ها در کنار رفع نیازهای نسل کنونی است. توسعه پایدار نیازمند تغییرات وسیعی در زندگی جوامع در همه سطوح است. این تغییر نیازمند مشارکت مردم و جامعه مدنی است و لازمه آن نیز آگاهی و آموزش مردم درباره توسعه پایدار است. آموزش، زیربنای توسعه ی جهان نوین است و بدون دستیابی به آموزش و ایجاد آگاهی همگانی در انسان ها توسعه ی پایدار از شعاری سطحی و عوامانه فراتر نخواهد رفت. هدف این پژوهش که با استفاده از روش توصیفی از نوع تحلیل اسنادی به انجام رسیده، تبیین و تحلیل اثر آموزش و به ویژه آموزش محیط زیست بر توسعه پایدار است. یافته ها حاکی از آن است که توسعه پایدار و همه جانبه، از بستر نیروی انسانی می گذرد و پیش شرط رخداد و تداوم هر توسعه و تحولی، سرمایه گذاری در نیروی انسانی از طریق آموزش و به ویژه آموزش محیط زیست است که به منزله رکن و هسته اصلی و محوری هر جامعه ای می باشد؛ پس با توجه به اینکه آموزش یکی از موثرترین مولفه ها تاثیرگذار بر توسعه پایدار هر کشور است، انجام اقداماتی وسیع، همه جانبه، مستمر و فراگیر در جهت افزایش آگاهی ها محیطزیستی جامعه امری ضروری به نظر می رسد. نگاه اقتصادی به مقوله آموزش از منظر سرمایه گذاری بر اساس استانداردهای بانک جهانی و تبیین نقش آن در توسعه پایدار، نوآوری این مقاله می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش محیط زیست، آموزش توسعه ای، توسعه پایدار
  • اصغر میرفردی* صفحات 101-114
    با توجه به اینکه مشکلات زیست محیطی روز به روز در حال افزایش است، حفظ محیط زیست نیازمند رفتار زیست محیطی مناسب می باشد. این مقاله به بررسی رفتار زیست محیطی شهروندان ساکن نورآباد ممسنی و رابطه آن با پایگاه اقتصادی و اجتماعی و احساس مسئولیت اجتماعی پرداخته است. جامعه آماری افراد 15 سال و بالاتر شهر نورآباد بوده اند که با استفاده از جدول لین تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای چندمرحله ای نمونه ها انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ساختمند بود که با استفاده از مقیاس نگرش به محیط زیست به کار گرفته شده توسط صالحی عمران و آقامحمدی(1387)، مقیاس احساس مسئولیت اجتماعی به کار گرفته شده توسط حقیقتیان و امیدی(1387) و رفتار زیست محیطی به کار گرفته شده توسط نواح و فروتن کیا (1390) تدوین گردید. یافته های تحقیق نشان داد که متغیر وابسته (رفتار محیطزیستی) با متغیرهای احساس مسئولیت اجتماعی و نگرش زیست محیطی در سطح 99 درصد و با متغیر پایگاه اقتصادی- اجتماعی در سطح 95 درصد رابطه مستقیم و معناداری دارد. نتیجه اینکه باورداشت ها و نگرش های افراد که نشانگر شرایط اجتماعی شدن آنها می باشد، نقش مهمی در رفتارهای زیست محیطی دارند.
    کلیدواژگان: احساس مسئولیت اجتماعی، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، رفتار زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، نورآباد ممسنی
|
  • Mazloumian S., Mazloumian S., Salehi S.* Pages 5-21
    The aim of the present research is to offer a causal model of the environmental behavior based on parenting styles and interactive role of identity processing styles among high school girls in Darab. For this purpose , among 13480 high school girls studying in grade 2 in 2015-2016 in Darab , about 375 of high school girls were selected as the research sample through relatively stratified sampling. Measurement tools were Schiffer's parenting questionnaire (1965), Berzonsky's identity processing style questionnaire (1979) and Emamgholi's environental behavior questionnaire (2011). In this research descriptive and inductive statistical methods such as correlative and route analysis were used to analyze the hypotheses. The research findings showed that the parenting styles through identity processing styles had an indirect and meaningful effect on the environmental behavior, and the most to the least indirect effect on the environmental behavior was related to the dictatorial , decisive, indifferent, and neglectful parenting respectively through identity processing styles. Also, informational and normative identity had an indirect and positive effect and bewildered-avoiding identity had a negative and meaningful effect on the environmental behavior. Based on the findings of this research, parenting styles and identity processing styles express 41% of changes in the environmental behavior.
    Keywords: Environmental Behavior, Identity Processing Styles, Parenting Styles
  • Zareshahababadi A., Sayarkhalaj H. *, Aghaabdollahmahootfooroosh A Pages 23-35
    Global warming and climate changes caused by human activities is one of the major environmental problems which has attracted the attention of many scientific and political circles of the world in the last two decades. The research with the subject of Factors associated with environmental behavior in the urban environment has been done. The statistical population of this research were 1,614,626 Karaj citizens with 15 to 75 year old that 384 individuals were selected by using of cluster random sampling by using of Cochran formula. The research is of survey type and questionnaire is the tool of data collecting. The questionnaire Validity is of formal type and its reliability is measured using Cronbach's alpha. The results show that there is a significant relationship between the variables of education, awareness of climate changes, general knowledge about climate changes, the perception of the risk of climate changes, attitudes towards climate changes and pro-environmental behavior. Also, there is a significant difference in pro-environmental behavior between women and men. Results of regression analysis show that, according to the adjusted coefficient of determination variables in the regression equation, 29% of the variance of the dependent variable is determined by the independent variables; and perception of the risk of climate changes, has the greatest overall impact on the pro-environmental behavior.
    Keywords: Awareness, Perception of risk, Climate changes, Pro, environmental behavior, Urban environment
  • B. Zandi *, M.R. Sarmadi, N. Karimi Pages 37-48
    This research seeks to explain the educational needs of citizens based on the main purpose of "identifying and prioritizing the educational needs of people in Tehran towards earthquake. This research is of survey type and for determining of educational needs the feasibility study method has been used based on the three-dimensional model of Kaufman, Gorican and Johnson. The statistical population of the study is the population of Tehran city (based on the statistics of 2006), amount to 7707520. Out of them, 750 people have been selected as a sample including 700 citizens in classified random method from five regions of the North, South, East and West and also the Center of Tehran and 50 experts and staffs in a non-probable purposeful method for the research. Referring to the library sources and searching in internet websites related to the civil defense, researchers extracted a relatively full list of the examples of civil defense to be prepared against the earthquake in Tehran city. Using the self-made questionnaire in Likert scale (four-options), the necessary data from the statistical samples were collected. The data analysis for feasibility study, comparing the views among the groups and prioritization of the needs, has been performed; using SPSS software and Freedman test. The general prioritization among the three mentioned sections has specified that the educational needs related to skills of vulnerability reduction before the occurrence of earthquake is in the first priority. In addition, comparison of the educational needs by population specifications (gender, group, rate of education and area of residency) in this research shows that the mentioned specifications do not have any impact on individuals’ educational needs
    Keywords: Educational Needs, Citizenship Education, Crises, Earthquake, Civil Defense
  • H. Tavakolaghayarihir, Alizadehaghdam M.B., H. Honarvar * Pages 49-61
    Responsible-sustainable consumption is one of the important aspects of sustainable development which depends on achieving long-term economic growth consistent with environmental and social needs. In fact, recent definitions of sustainability on the basis of the “triple bottom line” concept (environment, society and economic), represents the interrelation of economic, social and environmental factors. Environmental literacy can be considered as one of the immediate determinants of responsible-sustainable consumption. Present study aims to investigate the relationship between Environmental literacy and responsible-sustainable consumption. The population of this study is 15-64 year-old citizens of Urmia and the statistic sample is 516 persons, examined using the survey method and cluster sampling. The results show that there is a significant positive relationship between Environmental literacy and its aspects with responsible- sustainable consumption. Also, multiple regression results show that 26% of the variance in responsible-sustainable consumption are determined by environmental attitudes and behaviors (the aspects of Environmental literacy).
    Keywords: Responsible, Sustainable Consumption, Eco, literacy, Urmia citizens
  • Yousefi H. *, Momeni M Pages 63-73
    Groundwater resources are strategic resources and as Iran is facing a lack of water sources for exploitation, the importance of protecting groundwater resources -which are more immune to drought and pollution compared to surface water resources- has doubled. In the current situation, where most of the aquifers of the country are facing a dramatic drop of water levels, it needs especial consideration. Protection of water resources is an important step in the point of view of sustainable development. However, sustainable development is not possible without high participation of people and stakeholders. Thus, the aim of the present study is the multifactor analysis of the methods of improving the general awareness of the stakeholders for their active presence in the process of implementation of effective groundwater management methods in Kerman-Baghein region. The criteria are chosen from the sustainable development literature and the options are prioritized with multi-criteria decision making in compromise programing. The criteria were: increasing the role of the private sector to invest on advertising, educational programs, level of water saving, entrepreneurship , matching the education method with traditions and the public opinion on protection of water resources, period of implementation of the strategy, improving the role of women in water resource protection process, and flexibility. Using the criteria, among the 10 options of the study, investment on films and animations focused on the subject of water resources and the importance of the environment, creation of a target group of important and influential locals, and finally empowering the NGOs activities , were the preferred options of the study.
    Keywords: Groundwater?Conservation, Sustainable Development, Public Education Improvement, Kerman, Compromise Programming
  • H. Ghaffari *, Younessi A., Rafiei M Pages 75-100
    The idea of sustainable development emerged from environmental concerns and criticism of economic and industrial development and its ideal is to preserve resources for all generations with meeting the needs of the present generation. Sustainable development requires extensive changes in the lives of communities at all levels. This change requires the participation of citizens and civil society and people awareness and education about sustainable development is its prerequisite. Education is the infrastructure of development of our modern world and without accessibility to education and creating general awareness in humans, sustainable development will not exceed a superficial and vulgar slogan.
    The purpose of this research using descriptive document analysis is to explain and analyze the impact of education and especially environmental education on sustainable development. The findings suggest that a sustainable and comprehensive development will be via human resources development and the prerequisite of the occurrence and continuation of any development, is investment in human resources through education and especially environmental education which is a central core and pillar of any society. Considering that education is one of the most influential factors affecting the sustainable development of each country, wide, continuous, comprehensive and inclusive measures in order to increase environmental awareness is necessary. Economic view to the issue of education from the perspective of investment, according to World Bank standards and explaining its role in sustainable development, is the innovation of this paper.
    Keywords: Education, Environmental Education, Development Education, Sustainable Developmen
  • A. Mirfardi * Pages 101-114
    Since Environmental problems are increasing day by day, environment protection needs pro-environmental behavior. This research was aimed to study the environmental behavior of Noorabad Mamasani's citizens and its relationship with socio-economic status and sense of social responsibility. The Statistics society was 15 years and older residents of Noorabad Mamasani; from which 400 people were determined based on Lin Sampling Table (1976) as sample size and were selected by classified-multi stage random sampling method. The structured questionnaire, which provided via the scale of environmental attitude (Salehi Omran & Aghamohamadi, 2008) and the scale of social responsibility sense(Haghighatian and Omidi, 2008) and environmental behavior (Novah & Forootan Kia, 2011), was used as the research tool. The findings showed that the dependent variable (environmental behavior) has a significant and meaningful relationship with the variables of social responsibility and environmental attitude (99%) and socioeconomic status (95%). The results showed that attitudes and beliefs of individuals, which are the indictor of their socialization conditions, have an important role in the environmental behaviors.
    Keywords: Sense of Social Responsibility, Socio, economic Status, Environmental Behavior, Environmental Attitude, Noorabad Mamasani