فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 28 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناهیدسادات پزشکی *، عاتکه نریمیسا صفحات 11-26
    هرمنوتیک به معنی تاویل متن از قرن هفدهم مورد توجه برخی فلاسفه غربی قرار گرفت و در قرن بیستم با پدید آمدن هرمنوتیک مدرن دستاوردهای آن به حوزه بسیاری از علوم مانند الهیات، فلسفه، علوم اجتماعی و ادبیات راه یافت. بر خلاف هرمنوتیک کهن که مولف محور است و هر متنی را فقط دارای یک معنی می داند هرمنوتیک مدرن مفسر محور و قائل به معانی متعدد برای یک متن واحد است. هر چند واژه هرمنوتیکاخیرا به عرصه ادبیات فارسی راه یافته است، اما به لحاظ مفهومی سابقه ای بسیار کهن در متون دارد. آثار صوفیه را باید از آن دسته متونی دانست که با نگاهی تاویل گرا به آیات و احادیث رویکردی هرمنوتیکی دارند. یکی از این متون، مصباح الهدایه عزالدین محمود کاشانی، مهم ترین کتاب عرفانی قرن هشتم هجری است. کاشانی در این اثر، بارها برای اثبات مقاصد عرفانی خود از آیات و احادیث بهره گرفته و آنها را بر مذاق متصوفه تاویل کرده است. در این نوشتار نگارندگان بر آنند تا پس از تعریف هرمنوتیک و تقسیم بندی های آن، تاویل قرآن را با ذکر شواهد، در مصباح الهدایه مورد بررسی قرار دهند.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، تاویل، قرآن، عزالدین کاشانی، مصباح الهدایه، تفاسیر عرفانی
  • طاهره چال دره *، فاطمه احمدی صفحات 27-43
    هر نظام اخلاقی بر مبنای متعددی اعم از مبانی هستی شناختی، انسان شناختی و معرفت شناختی بنا شده است. مقصود از مبانی، مباحث نظری است که در شکل گیری مکاتب اخلاقی و نوع گزاره های آن، تحلیل ها و داوری های اخلاقی تاثیری مستقیم دارد. در این مقاله از رهگذر تامل بر اشعار مولانا در مثنوی به بررسی قلب که یکی از مبانی انسان شناختی اخلاق عرفانی است، پرداخته ایم.
    نخست معنا و مفهوم و کارکردهای معرفتی و عملی قلب از دیدگاه عرفا بررسی شد سپس معنای این دو مفهوم در اشعار مولانا تبیین گردید آنگاه کارکردهای معرفتی (شهودی) و عملی قلب و اثر آن بر اخلاق عارفانه روشن شد.
    کلیدواژگان: قلب، مولانا، کارکردهای قلب، اخلاق عرفانی، خوی کبریایی
  • صونیا زارع بازقلعه *، صغری زارع صفحات 44-64
    در عرفان عملی، سالک برای طی مسیر سلوک، نیازمند رعایت آدابی است. با توجه به اینکه به لحاظ دینی، عقلی و تجربی رعایت آداب سلوک مورد تایید می باشد، پیروی از آداب برای دستیابی به مقصد ضروری است. ذکر از جمله آدابی است که هم در قرآن و سنت و سیره رسول اکرم (ص) و هم در کتاب های عرفانی به آن سفارش شده است. در این مقاله ضمن معرفی اجمالی اهمیت آداب سلوک در عرفان عملی، تلاش شده با استفاده از متن کتاب های عرفانی، تعریف، تقسیم بندی، شرایط و آداب ذکر به ترتیب زمانی، از گفته ها و رفتارهای ثبت شده از عارفان و مشایخ صوفیه مطرح شود و سپس یک تاریخ تحلیلی از قرن اول هجری تا قرن هفتم از آن ارائه گردد.
    کلیدواژگان: عرفان عملی، آداب، سلوک، ذکر
  • مجید فرحانی زاده *، عباس محمدیان صفحات 65-88
    غیرت از اصطلاحات مهم عرفانی است که ملازم مفاهیمی چون محبت و عشق بوده و عبارت از کراهت مشارکت غیر در حق محبوب و محب و محبت است. این پژوهش پس از بیان دیدگاه قرآن و روایات، به واکاوی ریشه ها و بررسی سخنان عارفان در خصوص مفهوم غیرت و جنبه های مختلف آن در آثار برجسته عرفانی پرداخته است. هدف این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، زمینه سازی برای فهم و درک درست تر مفهوم غیرت در متون صوفیه و بازتاب آن در اشعار عرفانی است. این بررسی ضمن تحلیل مفهوم غیرت از منظر ارتباط خداوند با عالم به نحو عام ونیز با بنده به نحو خاص؛ و همچنین تحلیل ارتباط صفت غیرت با عشق، نشان می دهد که کلام برخی از عارفان از شائبه غیرت کونی مبرا بوده و منبعث از ژرفای معرفت الهی و توحیدی است.
    کلیدواژگان: غیرت، عشق، عرفان، محب، محبوب، محبت، معرفت، صوفیه
  • کورس کریم پسندی * صفحات 89-103
    یکی از موضوعات بنیادین تفکر عطار در عرفان، موضوع درد و لذت است.عطار درد حقیقی را رهبر آدمی، بیدار کننده روح و باعث زایش می داند. در نقطه مقابل، بی دردی و لذت های مجازی را راهزن معرفت، حجاب لذت حقیقی و باطنی، به هم خوردن تعادل روحی و روانی معرفی می کند. این مقاله به واکاوی موضوع درد ولذت در آثار عطار می پردازد و نیز سیری است در جهت گیری ها و نگرش های بدیع این عارف دردمند، درباره درد درونی و لذت مجازی و حقیقی؛ و این که انسان ها باید با پشت پا زدن به لذت های مجازی و زودگذر،درد و سوزی در درون حاصل کنند تا به لذت حقیقی و باطنی رهنمون گردند.
    کلیدواژگان: عطار، شعر، درد، لذت
  • وحید مبارک *، زهرا جمشیدی صفحات 104-127
    داستان مطرب پیراسرارالتوحید، درمصیبت نامه عطار و مثنوی مولوی، با تغییر عناصر داستانی، پیام و محتوا و شخصیت های داستان به کارگرفته شده است و موضوع اصلی آن، سماع عارفانه وممنوعیت و مقبولیت آن است که هر سه متن، بدان توجه ویژه داشته اند. قهرمان اصلی داستان اسرارالتوحید و داستان عطار، خود ابوسعید است؛ اما شخصیت اصلی داستان مولوی، خلیفه دوم است که برگرایش مذهبی مولوی و واردکردن گفتمان صریح دینی در متن تاکید دارد. این تحقیق براساس دیدگاه گرماس و با مطالعه کتابخانه ای و با سویه توصیفی –تحلیلی کوشیده است تفاوت ها و همسانی های سه متن را از منظر داستانی ومحتوایی بیابدوتوانمندی و علائق اصلی هریک از ایشان را دراین داستان نشان دهد. حاصل این است که مولوی در داستان پردازی و معنا پروری قوی تر وتوانمندتر از عطار و محمد بن منور عمل کرده است.
    کلیدواژگان: پیر چنگی، مطرب پیر، مولوی، عطارومنور، عناصر داستان و محتوا، بینامتنیت
  • مسعود معتمدی *، ملک محمد فرخزاد، عباسعلی وفایی صفحات 128-146
    مرگ در نگاه عرفا به دو گونه کلی، یعنی مرگ اضطراری و مرگ ارادی تقسیم می شود، برای رسیدن به مقام مرگ ارادی، نخست باید مرگ را شناخت و برای شناخت مرگ باید فلسفه آفرینش درک شود، به همین دلیل نگاه درست به زندگی، به دنبال زندگی درست به دست می آید، و در نتیجه مرگ زیبا و درست را نیز در پی خواهد داشت، بر همین مبنا، همانگونه که زندگی زیباست، مرگ نیز زیباست چرا که دروازه آن جهانی است و آن جهان موعد دیدار دوست است و برای لقای دوست باید از این گیتی گذشت و این خود ولادتی دیگر است، چرا که پای نهادن بدین جهان خود منوط به مردن از مراحلی چون نبات و حیوان بود، بر همین اصل گذشتن از این جهان نیز منوط به مردن از صفات بشری است چرا که با داشتن این صفات، رسیدن به دوست غیر ممکن است و تنها مرگ است که گشاینده این گره است، پس مرگ خود عین زندگانی جاوید است.
    کلیدواژگان: زندگی، مرگ، عرفا، ولادت ثانی، مرگ اضطراری، مرگ ارادی
  • داوود واثقی خوندابی *، مهدی ملک ثابت، محمدکاظم کهدویی صفحات 147-171
    بهاءالدین سلطان ولد از قدرتمندترین مشایخ طریقه مولویه محسوب می شود؛ او نه تنها از هیچ کوششی برای توسعه این مکتب فروگذار نکرد، بلکه به واسطه قدرت علمی و روحانی والای خود توانست به شرح و بسط افکار پدرش مولوی بپردازد و به تقلید از او آثاری را به وجود آورد که در تبیین افکار عارف رومی بسیار ارزنده به شمار می روند؛ وی علاوه بر مثنوی های سه گانه و دیوان اشعار، مجموعه ای به نثر به نام معارف دارد؛ غور و تامل در این کتاب نشان می دهد که سلطان ولد تسلطی بی بدیل به قرآن کریم و احادیث نبوی داشته و با تکیه بر مبانی فکری خود و میراث معرفتی پدرش مولانا نظراتی بنیادین در خصوص مسائل اساسی تصوف مانند وحدت وجود، ولایت، کرامت، چله نشینی، سماع و... ارائه کرده است.
    نگارندگان در این جستار با نگاهی به اندیشه های مولوی، اهم مفاهیم عرفانی موجود در کتاب معارف سلطان ولد را بررسی می کنند.
    کلیدواژگان: سلطان ولد، معارف سلطان ولد، مولوی، مفاهیم عرفانی
|
  • Nahidsadat Pezeshki *, Atekeh Narimisa Pages 11-26
    Hermeneutic, or texts interpretation, has received attention by the western philosophers since the 17th century.In the 20th century, along with emerging the modern hermeneutic, its achievements entered upon the area of many sciences such as theology, philosophy, sociology, and literature. Unlike the old hermeneutic which is author-centered and accounts just one meaning for every single text, the modern hermeneutic is critic-centered and accounts multiple meanings for every single text.Although the term hermeneutic has lately entered into the Persian literature area,but conception ally it has a really long history in texts.
    The Sofia's works should be regarded as those texts which have a hermeneutical approach through the Quran's verses and Islamic anecdotes with an interpretative outlook. One of these texts is Ez-al-Din Mahmoud Kashani's Mesbah-al-Hedaya (The Guidance Light) which is the 8th century's most important Sofia book. At this work, Kashani several times used the Quran's verses and Islamic anecdotes to prove his Sufism intentions. He actually interpreted those verses and anecdotes according to Sofia's taste. At this paper, after defining hermeneutic and its classifications, the writers attempt to study the Quran's interpretation in Mesbah-al-Hedaya (The Guidance Light) with mentioning the evide.
    Keywords: Hermeneutic, Interpretation, Quran, EzoddinKashani, Mesbah, al, Hedaya, Sufism annotations
  • Tahereh Chaldareh *, Fatemeh Ahmadi Pages 27-43
    Each moral system is based on several principles consisting the principles of the knowledge of existence, human and wisdom. By principles we mean the theoretical discussions that have a direct influence on the formation of ethical schools and the type of its statements, analyses and ethical judgments. In this article by reflecting on Molana poem in Masnavi we investigate heart, which is one of the anthropological principles of gnostic morals. First, the meaning, concepts and cognitive and practical functions of heart were discussed from the viewpoints of the gnostics. Later, the meanings of these two concepts were clarified in Molana poems. Next, the recognitional (intuitive) and practical functions of heart and its effect on the gnostic morals were explained.
    Keywords: heart, Molana, inversions, functions gnostic morals, divine manners
  • Sonia Zaree Bazghaleh *, Soghra Zaree Bazghaleh Pages 44-64
    The wayfarer is required to observe rites in order to streamline the perfection path in practical theosophy. According to the fact that observing such rituals and rites have been verified and confirmed religiously, intellectually and empirically it is necessary to follow the rites in order to be able to reach the destination. Remembrance is among the rituals which has been recommended both in the holy Quran and the Sunna and tradition of the Islam Great Apostle (may god bless him with the best of the regards) and in the theosophical books, as well. in the present study, meanwhile briefly introducing the importance of the wayfaring rites in the practical theosophy it has been tried to make use of the theosophical books contexts to define and classify the conditions and the rituals pertaining to the remembrance rites based on a temporal chronological order and then we will deal with the utterances and the deeds and conducts recorded from the theosophists and the mysticism masters and finally the article proposes a historical analysis spanning over a period from the first to sevenths hegira century.
    Keywords: Practica Theosophy, Rituals, Wayfaring, Remembrance
  • Majid Farhani Zadeh *, Abbas Mohammadian Pages 65-88
    Jealousy (zeal) is one important mystic expression which needs the concepts such as affection and love and is termed as Abomination of the other’s participation for beloved and lover and affection. This research has paid to exploration of roots and studying mystics words regarding the jealously (zeal) concept and its different aspects in mystics showpiece works after expressing Quaran perspective and narratives. The aim of this research which is done by descriptive- analytic method is to make a ground in order to more correctly understand zeal concept in sofia texts and its reflection in mystics poets. While analyzing zeal concept from the perspective of God relationship with the universe in general as well as relative to the God relations hi and worshipper specially also analyzing relationship the jealously (zeal) with love, this study shows that words of some mystics is free of Suspicion of being and humanity and arose from depth of divine and monotheism wisdom .
    Keywords: Zeal, Love, Mystics, Lover, Beloved, Affection, Mystics, Sofia
  • Koros Karimpasandi * Pages 89-103
    The subject of pain and joy is one of the core concepts in Attar's thinking in mysticism. Attar considers the true pain as human's leader and spirit raiser and cause of birth. In contrast, he considers figurative joy and lack of pain as a dam of knowledge and true inner joy and mental imbalance. This article reviews the subject of pain and joy in the Attar's works and also reviews the orientations and attitudes of this great mystic about inner pain and virtual and true joy, and the fact that people should avoid fleeting pleasures and make an inner pain inside them to lead them to true and inner joy.
    Keywords: Attar, Poem, Pain, Joy
  • Vahid Mobarak *, Zahra Jamshidy Pages 104-127
    Tale Entitled Motreb Pir, in Atar, Molavi's works try to change the elements of story , message and characters, the main issue is spiritual listening, abandonment and acceptance of it in tree texts. The main hero of Asrar Al Tovhid and Atar's story is Abusaeid himself, but the main hero of Molavi's is the second Kalifeh who emphasizes Molavi's religion, correct discourse.This study is based on Grimas view and library studies are descriptive-analytical tries to find the differences and similarities of three texts of story and context, to show the main interests of stories.The results show that Molavi is strongest in tale and meaning.
    Keywords: Pir –Changy, Motreb–Pir, Molavi, Atar va Monavar, Elements of Story, Context, Inter, textauality
  • Masoud Motamedi *, Maleh Mohammad Farrokhzad, Abbasali Vafaie Pages 128-146
    As a whole. Two kinds of death can be found in the mystic' look, compulsory and voluntary. For obtaining the second one, we must understand the death and the cause of the creation. Apure Life leads to drighteous Look to the Life. They all lead to the eternal Life which is the time for meeting the Lod. for obtaining the God one must leave eveything and this is, itself, a second Life. When we came to this world, we Left the vegetable and animality Stages, so for Leaving these attributes. It is only the death which solves this problem. So death itself is just eternal Life.
    Keywords: Life, Death, Mystics, second Life, Compulsory, Voluntary Death
  • Davood Vaseghi *, Mehdi Malek Sabet, Mohammad Kazem Kahduyi Pages 147-171
    Bahaoddin soltan Valad is known as one of the most powerful scholars in the Molaviye path. Not only he did his best to improve this school but also he explained and described his father’s thought (Molavi) through his high scientific and divine power and he could create some books following his father that were very worthy in establishing the Romi scholar’s thoughts. Beside triple Masnavi and poetry book, he had a collection of prose called Maaref.
    Deep thinking in this book shows that Soltan Valad had a unique dominance over Quran and prophetic anecdotes and he provided basic ideas about the central points of mysticism such as unity of existence, sanctity, dignity, observing forty days seclusion, mystic audition and… based on his own thinking and his father’s epistemological heritage.
    The authors of this investigation with a look at Molavi’s thoughts will investigate most of mystical concepts existing in Maaref book of Soltan Valad.
    Keywords: Soltan Valad, Soltan Valad Maaref, Molavi, mystical concepts