فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال سیزدهم شماره 5 (آذر و دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید سلمانی ندوشن، علیرضا چوبینه، محسن رازقی*، تایماز شاه نظر نژاد خالص صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    بخش درمان و مراقبت های بهداشتی از جمله مشاغلی است که دارای خطرات و مشکلات سلامتی مربوط به خود می باشد. بخش قابل توجهی از آسیب های اسکلتی- عضلانی در پرسنل درمانی در اثر فعالیت های حمل و جابجایی بیمار رخ می دهند. هدف این مطالعه ارزیابی ارگونومیک انتقال بیمارنما بین تخت و برانکارد به روش رایج و استفاده از وسیله کمکی مکانیکی حمل بیمار می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه، پارامترهای راحتی، فشار فیزیکی درک شده و احساس ایمنی نوعی وسیله کمکی، از دید کاربران و بیمارنما مورد ارزیابی قرار گرفت. 37 نفر از پرسنل درمانی یکی از بیمارستان های شهر شیراز که با وظیفه حمل و جابجایی بیمار آشنایی داشتند، در این مطالعه شرکت کردند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل مقیاس لیکرت 5 نمره ای و مقیاس بورگ بود و همچنین جهت ارزیابی پوسچر کاربران از روش ارزیابی سریع کل بدن (REBA) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری ویلکاکسون، دقیق فیشر و تی زوجی انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین میزان راحتی کاربران در استفاده از وسیله کمکی برابر با (50/0) 48/4 و میانگین میزان راحتی و احساس ایمنی بیمارنما هنگام جابجا شدن با وسیله کمکی مکانیکی، به ترتیب (47/0) 21/4 و (49/0) 40/4، بدست آمد. میزان فشار فیزیکی درک شده توسط کاربران هنگام استفاده از وسیله کمکی به طور معنی داری کمتر از روش رایج بود (001/0> P). نتایج حاصل از ارزیابی پوسچر نشان داد که حدود 90 درصد از افراد در حالت جابجایی دستی بیمارنما در سطح اولویت اقدام اصلاحی 4 (سطح خطر بسیار بالا) و بیش از 80 درصد افراد در حالت جابجایی مکانیکی بیمارنما در سطح اولویت اقدام اصلاحی 2 (سطح خطر متوسط) قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، استفاده از وسیله کمکی مکانیکی موجب افزایش راحتی کاربر و بیمارنما شده، فشار جسمانی وارد به کاربران را کاهش داد و پوسچر آن ها را بهبود بخشید. کاهش آسیب های اسکلتی- عضلانی ناشی از جابجا کردن دستی بیمار از طریق اجرای برنامه ارگونومیک حمل بیمار بصورت مکانیکی با استفاده از وسیله کمکی، در دراز مدت قابل دستیابی می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، راحتی، ایمنی، اختلالات اسکلتی- عضلانی، وسیله کمکی
  • سمیه فرهنگ دهقان، فریده گلبابایی*، بزرگمهر مداح، رسول یاراحمدی، اصغر صدیق زاده صفحات 11-21
    زمینه و هدف

    در فیلترهای نانولیفی بی بافت، خصوصیات ریخت شناسی الیاف تولیدی، قطر آن ها و درصد تخلخل مدیا از مهمترین مشخصه های فیلتراسیون در نظر گرفته می شود. از این رو در مطالعه حاضر بهینه سازی پارامتر های الکتروریسی برای رسیدن به مقادیر مطلوب مشخصه های فوق صورت گرفت.

    روش بررسی

    بدین منظور طرح آزمایشی از طریق روش رویه پاسخ تهیه شد که در آن فاکتورهای عملیاتی الکتروریسی شامل غلظت محلول ، ولتاژ دستگاه و فاصله سوزن تزریق تا جمع آوری کننده به عنوان متغیرهای ورودی و پارامترهای قطر الیاف، درصد تخلخل، تعداد گره و نسبت متوسط قطر گره به قطر الیاف به عنوان متغیرهای پاسخ در نظر گرفته شدند. مطالعات ریخت شناسی الیاف تولیدی و تخلخل مدیاها از طریق پردازش تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی تعیین گردید.

    یافته ها

    حداکثر غلظت مورد بررسی محلول باعث ایجاد بهترین ریخت شناسی و حداکثر قطر الیاف گردید. بالاترین ضریب همبستگی بین قطر الیاف و غلظت محلول دیده شد (05/0<p، 73/0=r). قویترین همبستگی نیز بین درصد تخلخل و ولتاژ دستگاه دیده شد (05/0>p، 39/0=r). رابطه سایز گره با پارامترهای غلظت محلول (6/0- =r) و فاصله الکتروریسی(56/0=r) از نظر آماری معنی دار تعیین شد. تعداد گره نیز، بویژه با افزایش غلظت محلول کاهش می یافت.

    نتیجه گیری

    در مجموع، روش رویه پاسخ به خوبی توانست ارتباط بین متغیرهای ورودی و خروجی را تعیین نماید. ضرایب رگراسیونی بدست آمده در مدل های ریاضی، به خوبی ارزش داده های تجربی حاصله را بیان کرد. آزمایشات تکمیلی اعتبارسنجی نشان داد مقادیر تجربی بدست آمده توافق خوبی با مقادیر پیش بینی شده دارند.

    کلیدواژگان: فیلتر نانولیفی، بهینه سازی، روش سطح پاسخ، قطر الیاف، تخلخل، گره
  • غلامعباس شیرالی، فضل الله خادمیان* صفحات 22-31
    زمینه و هدف
    امروزه برای بهبود شرایط ایمنی محیط کار تمرکز بیشتری بر روی عوامل سازمانی و مدیریتی از جمله جو سازمانی و به ویژه جو ایمنی می شود. با توجه به اینکه درک ایمنی و نگرش کارکنان در یک سازمان نسبت به وضعیت ایمنی محیط کارشان متفاوت می باشد؛ بنابراین برای سنجش این تفاوت در شرایط مختلف مثل موقعیت های شغلی مختلف و نوع قرارداد کاری می توان از پرسشنامه های استاندارد استفاده کرد. هدف این مطالعه تجزیه و تحلیل جو ایمنی محیط کار با استفاده از پرسشنامه نوردیک در یک صنعت فلزی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه برای سنجش جو ایمنی محیط کار در میان گروه های مختلف کارکنان، در یک صنعت فلزی، از پرسشنامه نوردیک NOSACQ-50 استفاده شد. در مجموع 300 پرسشنامه میان کارکنان توزیع شد که نتایج امتیازات جو ایمنی بدست آمده توسط 267 نفر از کارکنان با نرم افزار SPSS آنالیز شد. در این مطالعه تاثیر موقعیت شغلی، نوبت کاری، نوع قراردادکاری، نوع شغل(دفتری و غیر دفتری) و متغیرهای جمعیت شناختی بر درک جو ایمنی بررسی شد.
    یافته ها
    محاسبه میانگین امتیازات جو ایمنی نشان داد که میانگین کلی جو ایمنی 88/2 بود. بیشترین و کمترین امتیاز به ترتیب مربوط به اعتماد به کارایی سیستم ایمنی (35/3) و عدالت مدیریت ایمنی(69/2) بود. نتایج مطالعه نشان داد که بین سن و سابقه کار با جو ایمنی ارتباط معناداری وجود دارد. و به طور مشابه بین موقعیت شغلی، نوع شعل با جو ایمنی نیز ارتباط معناداری وجود دارد. ولی بین متغیرهایی از قبیل نوبت کاری، سطح تحصیلات و نوع قراداد کاری با جو ایمنی ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه اهمیت بررسی جو ایمنی محیط کار در میان گروه های کاری مختلف را نشان می دهد. به ویژه مدیران و کارکنان با سن و سابقه کاری بیشتر درک مثبت تری از ایمنی محیط کارشان دارند.و همچنین عوامل استرس زای محیط کار احتمالا تاثیر منفی روی جو ایمنی دارند.
    کلیدواژگان: جوایمنی، پرسشنامه نوردیک(NOSACQ، 50)
  • رسول یار احمدی، مریم برهانی جبلی، شاهین تیموری* صفحات 32-42
    زمینه و هدف
    یکی از دلایل برق گرفتگی عدم ارائه آموزش کارآمد به فرد است هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی دو روش سخنرانی و تمرین عملی بر مهارت و توانمندی کارکنان برق کار در شناسایی و کنترل مخاطرات الکتریکی براساس الگوی پژوهش اثربخشی مداخله آموزش (TIER) است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نوع نیمه تجربی از نوع قبل و بعد، در مرحله اول با کمک الگوی ((توسعه برنامه آموزشی)) ( DACUM) نیازسنجی آموزش صورت گرفته و با نتایج آزمون پایلوت، 61 نفر از اداره مولد بخار و 61 نفر از اداره مولد برق معاونت فنی رجا به طور تصادفی انتخاب شدند. در مرحله دوم؛ روایی محتوا و پایایی آزمون های عملکرد محاسبه شد. سپس روش ((تمرین عملی)) برای پرسنل اداره مولد بخار و روش ((سخنرانی)) برای کارکنان اداره مولد برق در سه جلسه برگزار شد. یک ماه بعد از مداخله آموزشی داده ها دوباره گرد آوری، تجزیه و تحلیل و با قبل از آموزش مقایسه شد.
    یافته ها
    بعد از آموزش، میانگین نمرات مهارت و توانمندی کارکنان اداره مولد بخار به ترتیب 13/10 و 27/15 ، و برای مولد برق به ترتیب 24/7 و 81/11 بود و تفاوت معناداری در میان نمرات مهارت و توامندی افراد دو گروه مشاهده شد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    روش آموزش ((تمرین عملی)) در مقایسه با روش ((سخنرانی)) در افزایش مهارت کمک های اولیه و افزایش توانمندی افراد به منظور شناسایی خطرات الکتریکی کارآمدتر بود.
    کلیدواژگان: آموزش، ایمنی برق، مهارت، توانمندی، TIER، تمرین کار عملی، سخنرانی
  • ایوب پرنو، کورش سایه میری، حمیدرضا مکرمی، محسن پرنو، کیکاووس ازره، محمدحسین ابراهیمی، محسن پورصادقیان* صفحات 43-54
    زمینه و هدف
    طی دهه های گذشته مشکلات اسکلتی- عضلانی به طور روز افزون در سراسر دنیا گسترش یافته اند. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع مشکلات اسکلتی- عضلانی در اندام های تحتانی ناشی از کار در ایران، جهت دستیابی به نتایجی کامل با قدرت آماری بالا، با استفاده از روش متاآنالیز انجام شد.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر به صورت مرور نظام مند کلیه مقالات مرتبط با میزان شیوع مشکلات اسکلتی - عضلانی در اندام های تحتانی در بین کارکنان ایران، در محدوده ی زمانی از سال 2000 تا 2010 ، از طریق جستجو در پایگاه های استنادی معتبر مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با روش متاآنالیز و با استفاده از مدل اثرات تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    کل حجم نمونه مورد بررسی در مطالعات انجام گرفته در ایران ،6090 نفر با میانگین 225 نمونه در هر مطالعه بود. میزان شیوع مشکلات اسکلتی- عضلانی در اندام تحتانی در مشاغل مختلف و با فاصله اطمینان 95 درصد، به این ترتیب برآورد شد: کمر 50 درصد (57/5- 42/5)، ران و باسن 7/20 درصد (25 – 16/4)، ،زانو 42/1درصد (49/1 – 35/1) و مچ پا 72/7درصد (36/7–18/8).
    نتیجه گیری
    شیوع مشکلات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار در اندام های تحتانی به ویژه در ناحیه های کمر و زانو در ایران در مقایسه با سایر مطالعات مشابه انجام شده در خارج از کشور بیشتر بود. برای کنترل و کاهش آن، اجرای برنامه های مداخله ای هدفمند مبتنی بر مداخلات و آموزش های بهداشت شغلی و ارگونومی، بویژه برای اندام ها، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مشکلات اسکلتی، عضلانی، اندام تحتانی، متاآنالیز، مرور نظام مند، کارگران ایرانی
  • سید محمد جواد گل حسینی*، محمدحسن پورقربانی، سعید امیدی، حدیثه ایزک شیریان صفحات 55-64
    زمینه و هدف
    صدا به عنوان یک عامل فیزیکی زیان آور، از معضلات اساسی دنیای صنعتی بوده و تعداد قابل توجهی از افراد، از آزار ناشی از آن در مخاطره اند. یکی از پیامدهای منفی مواجهه با صدا، اختلال در خواب می باشد. خواب به عنوان عاملی مهم در سلامت و رفاه افراد بوده که تنزل در کمیت و کیفیت آن، می تواند سلامت و ایمنی فرد و اطرافیان را به خطر بیاندازد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین صدا و کیفیت خواب، در کارگران یکی از صنایع لبنی اجرا شده است.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر که به صورت توصیفی شاهد – موردی انجام پذیرفت، 86 نفر از پرسنل شاغل در یکی از کارخانه های صنعتی، در دو گروه مورد و شاهد، شرکت داشتند. عوامل مداخله گر از طریق پرسشنامه محقق ساخته شناسایی گردید و برای تعیین مقدار صدا و کیفیت خواب افراد از دستگاه صداسنج CEL-450 و پرسشنامه استاندارد پیتزبورگ استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان مواجهه با صدا در افراد گروه مورد و شاهد به ترتیب 36/2 ±31/83 و 12/5±91/56 دسی بل و نمره حاصل از پرسشنامه کیفیت خواب نیز، در افراد گروه در معرض صدا 19/6 و در گروه شاهد 81/3 حاصل شد که اختلاف معناداری درکیفیت خواب دو گروه مورد بررسی وجود داشت |(P<0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که مواجهه با صدای شغلی می تواند به عنوان عاملی تاثیرگذار در کاهش کیفیت خواب افراد در معرض باشد. با توجه به تاثیر کیفیت خواب بر عملکرد افراد و وضعیت سلامت روانی آن ها، لازم است که این جنبه از سلامتی افراد شاغل مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: صدای شغلی، کیفیت خواب، پرسشنامه پیتزبورگ
  • پروانه عسگری، مختار محمودی*، داود حکمت پو، محمد خواجه گودری، فاطمه رفیعی، رضا تاجیک صفحات 65-74
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از عوامل شایع آسیبهای شغلی پرستاری است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیرآموزش ایمنی شغلی بر آگاهی و بهبود عملکرد کارکنان بخش های مراقبت ویژه حین جابه جایی بیماران می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارازمایی آموزشی است که در بخش های مراقبت ویژه (آی سی یو) بیمارستان ولیعصر و امیر المومنین اراک انجام شد .نمونه های پژوهش 60 نفر ( پرستار، بهیار و خدمات) بودند که به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند.در هر دو گروه ابتدا میزان اختلالات اسکلتی عضلانی بررسی شد و سپس در گروه مداخله دستورالعمل ایمنی حمل و جابه جایی بیماران آموزش داده شد اما در گروه کنترل از روش های روتین در بخش استفاده گردید. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه20 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که قبل از انجام مداخله دو گروه ازنظر کلیه شاخصهای دموگرافیک و آگاهی از اختلالات اسکلتی عضلانی تفاوت آماری معناداری نداشتند(P>0.05). در گروه آزمون، تفاوت آماری معنی داری بین میزان آگاهی قبل (6.61±12.73) و بعد از مداخله(19.27±88) (آموزش بر اساس دستورالعمل ایمنی و بهداشت شغلی) دیده شد (P<0.05). میزان عملکرد گروه کنترل جهت پیش گیری از اختلالات اسکلتی عضلانی قبل از مداخله(11.6±12.73) با بعد از مداخله(12.37±12.53) تفاوت آماری معنی داری نداشت (P>0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد افزایش آگاهی پرستاران و کادر درمان نسبت به نحوه صحیح جابه جایی بیماران، نقش موثری در آگاهی و بهبود عملکرد آن ها حین جابجایی بیمار در بخش های مراقبت ویژه داشته است.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، پرستار، دستورالعمل ایمنی
  • اصغر صدیق زاده، محمد جواد جعفری، لیلا امیدی، حسن محمد پور* صفحات 75-83
    زمینه و هدف
    توسعه تکنیک های جدید در جهت کنترل آلودگی هوا، همواره از موضوعات مورد علاقه محققان می باشد. هدف از پژوهش حاضر، مطالعه آزمایشگاهی استفاده از میدان های آکوستیکی با تراز فشار صوت بالا در حذف میست های اسید سولفوریک از جریان هوا است.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی از یک محفظه انباشت در مقیاس آزمایشگاهی استفاده شد. این مطالعه تحت امواج ایستا در گذر حجمی 40 لیتر بر دقیقه، فرکانس تشدید 852 هرتز، غلظت ورودی5- 30پی پی ام و تراز های فشار صوت 115-165 دسی بل انجام یافت. جهت بدست آوردن کارایی محفظه انباشت، غلظت های ورودی و خروجی محفظه انباشت با استفاده از روش استاندارد شماره 8 سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا به طور ایزوکنتیک نمونه برداری و تعیین مقدار گردید. جهت آنالیز داده ها از نسخه 22 بسته نرم افزاریSPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که با افزایش تراز فشار صوت در محفظه انباشت کارایی فیلتراسیون آکوستیکی به طور معنی داری افزایش یافت (001/0=P)، به طوریکه که میانگین کارایی فیلتراسیون آکوستیکی به ترتیب در تراز های فشار صوت 115، 135، 155 و 165 دسی بل برابر 75/22، 54/42 و 27/64 و 69/78 درصد بدست آمد. نتایج آزمون آماری نشان داد که تفاوت معنی داری در میزان کارایی در محدوده های مختلف غلظت ورودی مورد مطالعه وجود نداشت (985/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر تاثیر میدان های آکوستیکی در انعقاد آکوستیکی میست های اسید سولفوریک را ثابت نمود. به نظر می رسد استفاده از این روش رویکرد مناسبی برای حذف میست ها و کاهش سطوح انتشار این آلاینده به محیط زیست باشد.
    کلیدواژگان: میدان های آکوستیکی، میست اسید سولفوریک، غلظت، کارایی
  • سعید یاری* صفحات 84-93
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از کار (MSDs) یکی از دلایل عمده ناتوانی و کاهش بهره وری در کشور های توسعه یافته است و یکی از ریسک فاکتور های ایجاد این اختلالات در بین افراد وزن بالا می باشد بنابراین هدف از این مطالعه ارزیابی کمی وکیفی اختلالات اسکلتی عضلانی کارگران و ارتباط آن با توده بدن در یک صنعت کاغذسازی در سال 1393 می باشد.
    روش بررسی
    صنعت مورد نظر دارای 1473 نفر پرسنل بود که در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 520 نفر از واحدها و شیفت های مختلف به طور تصادفی انتخاب شدند به طوری که حداقل یک سال سابقه کار داشتند و با رضایت کامل به پرسشنامه های LPD و NORDIC پاسخ دادند. جهت تعیین روایی و پایایی پرسشنامه ها از آزمون آلفاکرومباخ و در نهایت جهت تعیین ارتباط بین اختلالات اسکلتی عضلانی حاصل از دو پرسشنامه با هم و با شاخص توده بدن از آزمون های مجذور کای دو، رگرسیون و همبستگی توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد. همچنین سطح معناداری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شده بود.
    یافته ها
    مطالعه حاضر نشان داد که از نظر شاخص توده بدن هیچ فرد لاغری در نمونه وجود نداشت و از این نظر وضعیت 32% افراد طبیعی، 41% دارای اضافه وزن و 27% چاق بودند. همچنین بین دو پرسشنامه در اندام های قسمت تحتانی و فوقانی پشت، زانو، شانه، ران و دست ارتباط معنادار و در اندام های آرنج و قوزک پا ارتباط غیرمعنادار و بین BMI و اختلالات اسکلتی عضلانی اندام های قسمت فوقانی و تحتانی پشت، زانو، شانه و ران ارتباط معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    از آنجا که اختلالات اسکلتی عضلانی تجمع پذیر می باشند با افزایش سن، سابقه کار، ساعات کار روزانه و شغل دوم نیز ناراحتی ها و اختلالات اسکلتی عضلانی افزایش می یابد. جهت رفع این اختلالات ایجاد برنامه غذایی رژیمی به همراه ورزش ها ی مناسب و آموزش های ارگونومی به کارگران توصیه می شود. همچنین به پژوهشگران نیز پیشتهاد می شود که در این زمینه با استفاده از پرسشنامه LPD تحقیقات بیشتری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه نوردیک، پرسشنامه وضعی ناراحتی موضعی، شاخص توده بدن، اختلالات اسکلتی عضلانی
  • محمد خندان، علیرضا کوهپایی* صفحات 94-102
    زمینه و هدف
    تکنیک تاپسیس به عنوان یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره، به تصمیم گیرندگان کمک می کند تا مشکلات را سازماندهی و تحلیل، و گزینه ها را اولویت بندی کنند. در این تحقیق شرایط ارگونومیکی موثر بر سلامتی در یک شرکت تولیدی در سال 1393 به کمک روش آرت ارزیابی شده و بر اساس نتایج، با روش تاپسیس سالن های مختلف کارخانه از نظر اولویت اقدام اصلاحی و بهینه سازی ارگونومیک شرایط کار، دسته بندی شدند.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی است. شرایط در هفت سالن یک کارخانه تولید ظروف چینی، با مجموع تعداد 13 نوع وظیفه، مطالعه گشت. از یک پرسش نامه جهت جمع آوری داده های دموگرافیک افراد و از روش ارزیابی وظایف تکراری (ART)، برای ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومی استفاده شد. روش تصمیم گیری تاپسیس نیز به منظور اولویت بندی واحدهای کاری جهت اجرای اقدامات اصلاحی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با نرم افزار آماریSPSS V.20 صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نمره نهایی روش ART دارای میانگین 07/30 با انحراف استاندارد 43/12می باشد. در میان 240 مورد بررسی شده، 179 مورد (6/74%) در سطح خطر بالا و 8/13% در سطح خطر متوسط ارزیابی شدند. نتایج آرت تاپسیس (ART-TOPSIS) نشان داد سالن لهر در اولویت اول اقدام اصلاحی و سالن درجه بندی در آخرین سطح اقدام قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که می توان روش تاپسیس را با موفقیت به منظور حل چالش های مهندسی فاکتورهای انسانی به کارگرفت. به نظر می رسد ارائه راهکارهای اصلاحی ماکرو و میکروارگونومی به همراه مشارکت کارگران، مبتنی بر نتایج علمی روش های تصمیم گیری می تواند اثربخشی فزاینده ای جهت ارتقای سطح سلامت در واحدهای صنعتی در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ریسک فاکتورهای ارگونومیک، روش ART، روش تصمیم گیری چند معیاره، تاپسیس
|
  • Hamid Salmani Nodooshan, Ailreza Chobineh, Mohsen Razeghi, Taymaz Shahnazar Nezhad Khales Pages 1-10
    Background And Aims

    Health care sector has job-related health problems and hazards. Patient handling is a main risk factor of musculoskeletal disorders among Health Care Workers (HCW). The present study aimed to ergonomic evaluation of client transfer between bed and stretcher through common way and using mechanical patient transfer aid device.

    Methods

    In this study, parameters of comfort, perceived physical exertion and safety of a patient handling assistive device was measured from users’ and clients’ viewpoints. Thirty seven health care workers of a hospital in Shiraz city who had experience in patient transfer participated in the study. The data were collected using a five point likert scale (1= worse condition and 5= better condition), likert-type scale for rating (Borg scale), and Rapid Entire Body Assessment (REBA) for user’s posture analysis. Statistical analyses were performed using Wilcoxon, Fischer and Paired t-test analyses.

    Results

    The mean (SD) of users’ comfort while using the aid device was 4.48 (0.50), and the means (SD) of clients’ comfort and safety regarding mechanical transfer method were 4.21 (0.47) and 4.40 (0.49), respectively. The results revealed a significant reduction in the users’ rating of perceived exertion while doing the job by the device as compared to manual operation (P

    Conclusion

    According to the findings, using mechanical assistive device increased the users’ and the clients’ comfort, reduced the users’ physical exertion, and improved their working postures. It is believed that using mechanical patient handling aid device may reduce MSDs risk among HCWs.

    Keywords: Evaluation, Comfort, Safety, Musculoskeletal disorders, Assistive device
  • Somayeh Farhang Dehghan, Farideh Golbabaei, Bozorgmehr Maddah, Rasoul Yarahmadi, Asghar Sadigh Zadeh Pages 11-21
    Background And Aims

    In nanofibrous filters, morphological properties, diameter of fibers and porosity percent of media are the most filtration characteristics. Therefore, the present study aimed to optimize the electrospinning parameters for reaching to the desired values of the mentioned filter characteristics.

    Method

    For this purpose, a study design was prepared using response surface methodology (RSM), in which electrospinning factors such as solution concentration, applied voltage and electrospinning distance were considered input variables and the fiber diameter, porosity, bead number and average bead diameter to average fiber diameter (ABD/AFD) ratio were considered the output variables. Morphological features of fibers and porosity of media were done through image processing approach of Scanning Emission Microscopy (SEM) images.

    Results

    Maximum concentration in assessed range can provide the best morphology and also the maximum diameter. The highest correlation coefficient has been seen between fiber diameter and solution concentration (p 0.05, r=0.39). There was the significant relationship between both concentration and electrospinning distance and bead size (r=-1.6, r=0.56, respectively). Bead number was decreased specially with increase in concentration.

    Conclusion

    Totally, RSM could well determine the relationship between input and response variables. High regression coefficient in mathematical models indicated the importance of the experimental values. The validation test shown the experimental data are in good agreement with the predicted ones.

    Keywords: Nanofibrous Filter, Optimization, Response Surface Methodology, Fiber Diameter, Porosity, Bead
  • Gholam Abbas Shirali, Fazlollah Khademian Pages 22-31
    Background And Aims
    Today, to improve workplace safety, more focus is on organizational and managerial factors including the organization climate and in particular the safety climate. Given that safety perception and attitudes of employees toward workplace safety situation is different in an organization so, for measuring these differences in the various conditions, including different job positions and type of work contract can be used standardized questionnaires.The aim of this study was to analysis of the safety climate using Nordic questionnaire in a metal industry
    Methods
    In this study was used the Nordic NOSACQ-50 questionnaire to measuring safety climate among different employee groups of a metal industry. A total of 300 questionnaires were distributed among employees, the results of safety climate scores obtained by 267 employees were analyzed using SPSS 20. In this study were evaluated the influence of job position, shift work, type of work contracts, job type (clerical and non-clerical) and demographic variables on perception of safety climate.
    Findings: Calculation of the mean safety climate scores showed that the total mean of safety climate was 2/88. The highest and the lowest score were related to workers’ trust in the efficacy of safety systems (3.35) and management safety justice (2.69), respectively. The results showed that there was a significant relationship between age and experience with safety climate. Similarly, there is a significant relationship between the job position and job type with safety climate. But, there was not observed significant relationship between variables such as shift work, education level and type work contract with the safety climate.
    Results
    The results of this study show the importance of evaluating safety climate among the different work groups. Especially managers and employees with more age and experience have a more positive perception of the safety of their workplace safety. Workplace stressors may also have a negative impact on the safety climate.
    Keywords: Safety climate, Nordic Safety Climate Questionnaire (NOSACQ)
  • Rasoul Yarahmadi, Maryam Borhani Jebeli, Shahin Teymoori* Pages 32-42
    Background And Aims
    One of the reasons of electric shocks is failure to provide efficient training to the individual. The aim of this study is compare the effectiveness of practical and lecture training methods on skill and ability of electrical technicians in recognizing and control electrical hazards by TIER model.
    Methods
    This study is a quasi-experimental (before and after type). First stage, training need assessment was conducted using DACUM model, being immediately followed by the pilot test results a sample of 61 workers of Steam Generator and 61 workers of Electric Generator were randomly selected. In second stage, two performance tests performed separately one month before and after treatment sessions then the validity and reliability of tests were calculated. Then selected intervention methods, ‘Hands-on Practice’ method for vapor generator personnel and ‘Classroom’ method for generator personnel, were assigned to the treatment groups within three sessions separately.
    Results
    After education, scores of skill and ability in steam generator staff were 13.10, 15.27 and in generators staff group were 7.24, 11.81. And ability and skills scores in both groups showed significant differences (p
    Conclusion
    “Hands-on practice” was more effective than “lecture method” to increase first-aid skills and electrical hazard recognition abilities.
    Keywords: Training, Electrical Safety, Skill, Ability, TIER, Hands, on Practice, Lecture
  • Ayob Parno, Korosh Sayehmiri, Hamidreza Mokarami, Mohsen Parno, Keykaous Azrah, Mohammad Hossein Ebrahimi, Mohsen Poursadeghiyan* Pages 43-54
    Background and and aims: In the last decades musculoskeletal disorders are increasing all over the world have been developed. This study aimed to determine the prevalence of musculoskeletal disorders in the lower limbs in order to achieve perfect results with high statistical power, meta-analysis was performed.
    Methods
    In a systematic review and meta-analysis work-related musculoskeletal disorders data were investigated. Some keywords were searched in accessible databases and engineers including SID, Magiran, Google Scholar, Medlib, IranMedex, and PubMed. In general, 27 articles during 2001 to 2010 were gathered. I2 index was used to evaluate heterogeneity of articles and ultimate data were analyzed using random effects models.
    Results
    The total sample size in the studies has done in Iran, was 6090 patients with a mean of 225 samples per study. Musculoskeletal disorders were studied at various jobs that are generally confidence level (CL) 95%: lower back 50% (42.5–57.5), hips and thighs 20.7% (16.4-25)¡ knees 42.1% (35.1–49.1) and Ankles and feet 27.7%(18.8–36.7), respectively.
    Conclusion
    Work related musculoskeletal disorders in the lower limbs, especially in lower back and knees in comparison with other similar studies were more. Occupational health and ergonomics training on prevention of these disorders, especially for these limbs among Iranian workers is recommended.
    Keywords: musculoskeletal disorders, prevalence, meta, analysis, systematic review, Iranian workers
  • Seyyed Mohammad Javad Golhosseini, Mohammad Hasan Poorghorbani, Saeed Omidi, Hadise Izakshiriyan Pages 55-64
    Background And Aims
    Noise is one of the troubles in industrial world and numerous people are affected by it. Sleep disturbance is a harmful effect of exposure to noise. High quality of sleep is an important factor in health and well-being so its decline can threaten persons’ health and even their safety. The current study was conducted to assess the relationship between exposure to noise and quality of sleep among workers in an industry.
    Methods
    86 workers from an industrial company participated in this descriptive and case-control study. Interference variables were recognized by a designed questionnaire. Moreover, an advanced sound level meter (CEL-450) and Pittsburgh standard questionnaire were used to measure the noise level and the quality of sleep.
    Results
    The average of exposure to noise was 83.31±2.36 and 56.91±5.12 dB and the results of sleep quality scores were 6.19 and 3.81 in experimental and control group respectively. The statistical test showed that there was a significant difference between experimental and control group in their sleep quality (P
    Conclusion
    Our findings illustrated that occupational noise is the important factor in sleep disturbance among the exposed people. Due to the effect of sleep quality on people´s performance and their mental health, it´s essential to pay more attention to this issue.
    Keywords: Occupational Noise, Sleep Quality, Pittsburgh Questionnaire
  • Parvaneh Asgari, Mokhtar Mahmoudi*, Davood Hekmatpou, Mohammad Khajeh Goodari, Fatemeh Rafiei, Reza Tajik Pages 65-74
    Background And Aims
    Musculoskeletal disorders are one of the most common causes of occupational injuries in nursing. The purpose of this study was to evaluate the effect of education of occupational safety on knowledge and improvement of employee performance during moving patients in intensive care units of hospitals.
    Methods
    This study is an educational trial and was accomplished in Amiralmomenin and Vali-e-Asr educational hospitals in Arak. 60 subjects (nurses, health workers and services) were randomly divided into intervention and control groups. In both groups, the rates of musculoskeletal disorders are assessed. Then intervention group was trained for safety instructions during moving patients, but the control group was not. Data analysis was performed using SPSS software version 20.
    Results
    Results showed that before intervention, both groups based on demographic characteristics and musculoskeletal disorders did not have significant different (P> 0.05). In intervention group a significant difference between knowledge level of before (12.73± 6.61) and after the intervention (88± 19.27) was seen (P 0.05).
    Conclusion
    The results showed that increasing the knowledge level of nurses and health workers about correct transportation of patients in intensive care units have had a surprisingly effectiveness on their knowledge levels and performances.
    Keywords: Intensive care unit, Nurse, Safety instructions
  • Asghar Sadighzadeh, Mohammad Javad Jafari, Leila Omidi, Hassan Mohammadpour* Pages 75-83
    Background And Aims
    Development of new air pollution control techniques have always been the main concern of the researchers. The purpose of this experimental study was to investigate the effects of using acoustic fields at high sound pressure levels on the removal of sulfuric acid mist from the air stream.
    Methods
    In this experimental study, an experimental scale agglomeration chamber was used. This study was conducted using standing waves at a total flow rate of 40 l/min, resonance frequency of 852 Hz, concentration of sulfuric acid mist in the range of 5-30 ppm, and sound pressure level (SPL) in the range of 115-165 dB. In order to measure the concentration of sulfuric acid mist in the acoustic agglomeration chamber, the US Environmental Protection Agency (EPA) standard method 8 was used for sampling air isokinetically. The data were analyzed with SPSS 22 for Windows.
    Results
    The results showed that the removal efficiency of sulfuric acid mist in the acoustic agglomeration chamber significantly increased with increasing sound pressure level (P=0.001). The average efficiencies at 115, 135, 155, and 165 dB SPL were 22.75, 42.54, 64.27, and 78.69 percent, respectively. The results of statistical test did not show any significant differences in the removal efficiency of sulfuric acid mist in the acoustic agglomeration chamber at different input concentration ranges (P=0.985).
    Conclusion
    The results of this study indicate that acoustic fields have effects on agglomeration of sulfuric acid mists. It seems that the approach is appropriate for removing mists and reducing the level of emissions of contaminants into the environment.
    Keywords: Acoustic fields, Sulfuric acid mist, Concentration, Efficiency
  • Saeed Yari* Pages 84-93
    Background And Aims
    occupational musculoskeletal disorders (MSDs) a major cause of disability and loss of productivity in developed countries and is one of the risk factors of these abnormalities is overweight, therefore the purpose of this study was to assess the quantitative and qualitative musculoskeletal disorders of workers and its relationship with the body mass index.
    Methods
    The industry has had 1,473 staff, Which in this cross-sectional study 520 individuals were randomly selected from different units and shifts so that at least one year of experience and with the full consent responded to NORDIC and LPD questionnaires. For validity and reliability of questionnaires was used alpha-Krumbach test and ultimately to determine the relationship between musculoskeletal disorders of the questionnaire together and with body mass index was performed Chi-square, regression and correlation tests using SPSS version 19. In this study, the significance level0.05 was considered.
    Results
    This study showed that BMI had anyone was thin and in this respect the 32% normal, 41% overweight and 27% were obese. As well as between of two questionnaires in the lower and upper limb, knee, shoulder, hip and hand relation significant and in elbow and ankle organs relation insignificant and association between BMI and musculoskeletal disorders in the upper limbs and lower back, knee, shoulder and hip were relation significant.
    Conclusion
    Since the musculoskeletal disorders are aggregation with increases age, experience, daily working hours and second jobs as well as increases discomfort and musculoskeletal disorders. For obviation these disorders and discomforts recommended proper diet regime and exercise along with ergonomics training for workers. Also the researchers suggested pay more research in this base with LPD questionnaire in further.
    Keywords: Nordic questionnaire, Localized Postural Discomfort questionnaire, body mass index, musculoskeletal disorders
  • Mohammad Khandan, Alireza Koohpaei* Pages 94-102
    Background And Aims
    TOPSIS as a method in Multi criteria decision making (MCDM) helps decision maker(s) to organize and analyze problems, and to rank alternatives. In this paper, the ergonomic risks factors which may influence health are addressed in a manufacturing company in 2014. Then TOPSIS method is applied to select the different halls that are prioritized in terms of action level and ergonomic conditions.
    Methods
    This cross-sectional study was done as a descriptive-analytic procedure. It considers conditions in seven halls and 13 tasks were included. Required Information gathered by the demographic questionnaire and ART method for repetitive task assessment. Also TOPSIS as a suitable multi criteria decision making instrument was used to prioritization of company halls. SPSS V20 and MATLAB are used to compute the variables.
    Results
    The total exposure score based on the ART method equals to 30.07±12.43 were calculated. Data analysis from ART illustrated that 179 cases (74.6% of tasks) were in the high level of risk area and 13.8% were in the medium level of risk. ART-TOPSIS results revealed that Leher hall has been placed in the top lists of action level and degradation hall in the end of this list.
    Conclusion
    obtained results showed that the TOPSIS method can be used to ergonomic and human factor engineering challenges successfully. It seems that, macro and micro ergonomic solution presentation besides employee's collaboration, based on the scientific decision-making procedures (with employer's cooperation motivation), can leads to effectiveness in health level enhancement of industrial setting increasingly.
    Keywords: Ergonomic risk factors, ART method, MCDM, TOPSIS