فهرست مطالب

کاشان شناسی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1394)

مجله کاشان شناسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین خندق آبادی صفحات 3-21
    خودشناسی کانون و قلب فلسفه باباافضل کاشانی و محور همه اندیشه ورزی های اوست. باباافضل خودشناسی را تنها توصیه ای برای سلوک عملی نمی داند چنان که پیشینیان او از حکیمان و عارفان و عالمان می گفتند بلکه جست وجوی علم نظری راستین را هم به آن وابسته می داند. وی معتقد است همه کسانی که از بیرون خود خواسته اند راه شناخت را آغاز کنند، به بیراهه رفته اند و بنابراین شناختشان معتبر نیست. وی نفس و عقل را که از نظر او والاترین مرتبه نفس است منشا تمایز میان وجود و عدم می داند و معتقد است آگاهی یعنی یافتن خود. از سوی دیگر، یافتن خود، براساس موازنه و تناظری که میان عالم صغیر و عالم برقرار است، به یافتن عالم می انجامد. این حرکت از خود به سوی عالم با برقراری و در واقع شناخت یگانگی و اتحاد موجود میان عقل و عاقل و معقول ممکن می گردد. سرانجام در پی برقراری دور و چرخشی هرمنوتیکی میان این معرفت کلی و جزئی به خود و عالم، انسان بار دیگر به خود بازمی گردد و درمی یابد که هرچه می جست در درون خود اوست. این دور و چرخش هرمنوتیکی میان شناخت خود و عالم و بازگشت دوباره به خود را به مسیری حلزونی شکل می توان تشبیه کرد که پیمودن هرچه بیشتر آن شناخت عمیق تری از خود حاصل می آورد.
    کلیدواژگان: باباافضل کاشانی، خودشناسی، تناظر میان عالم صغیر و عالم کبیر، اتحاد عقل و عاقل و معقول، دور هرمنوتیکی
  • حسین ایمانیان صفحات 22-55
    حسینعلی عطار بیدگلی از شخصیت های گمنام معاصر کاشان است که زندگی نامه ای به خط خود بر جای نهاده است. وی این زندگی نامه خود نوشت را به سال 1341 قمری در نوش آباد نوشته و به کوتاهی، از نسب، پیشه، گرایش مذهبی و گرفتاری ها و حوادث غم انگیز دوران زندگی خود که یکی از مهم ترین دوره های تاریخی مربوط به کاشان معاصر است، سخن گفته و از برخی حوادث مانند غائله ماشاالله خان کاشی و سیل ویرانگر نوش آباد به سال 1339 قمری، قحطی سال های 1288 و 1336 قمری در ایران و وبای 1322 در کاشان که در اثر آن هفده نفر از خانواده عطار از جمله مادر و همسرش از دنیا می روند، یاد کرده است؛ به ویژه از احوال دراویش فرقه نعمت اللهیه در بیدگل و نوش آباد و کاشان پرده برداشته است. اگرچه حسینعلی عطار با وجود سرگرمی به پیشه تدریس در مکتب خانه، شخصیت شناخته شده و صاحب آثار علمی و ادبی به شمار نمی آید، زندگی نامه یاد شده سندی معتبر و ارزشمند درباره برخی از موضوع های یادشده پیشین است. در جستار پیش رو ابتدا با بهره گیری از سند یادشده و دیگر منابع مرتبط، به آنچه از اصل و نسب و پیشه حسینعلی عطار برمی آید و رویدادهایی که وی از آن ها سخن گفته است، چشم زد داشته و سپس اصل سند را تصحیح و در اختیار خوانندگان قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: عطار بیدگلی، تصحیح، فرقه نعمت اللهیه، نوش آباد، بیدگل
  • رضا شجری، مریم حیدری صفحات 56-77
    هدف از این تحقیق، بررسی و توصیف نظام آوایی گویش جوشقان قالی است. این گویش یکی از گویش های مناطق مرکزی ایران است و تاکنون پژوهش مستقلی درباره آن انجام نشده است. تحقیق حاضر که اولین بررسی نظام مند درباره گویش جوشقان قالی است، نظام آوایی این گویش را شامل آواشناسی، فرایند واجی و ساختمان هجا تجزیه و تحلیل می کند. در این مقاله، فرایندهای آوایی این گویش نظیر ابدال، ادغام، قلب، افزایش و... بررسی شده و در برخی از موارد، مقایسه ای اجمالی با گویش های مناطق مجاور صورت گرفته است. بخش دیگر این مقاله به بررسی واحدهای زبر زنجیری گویش پرداخته است. از واحدهای زبر زنجیری، تنها مبحث تکیه بررسی شده و نتایج نشان می دهد که با فارسی معیار تفاوت دارد. در بخش پایانی این پژوهش، پاره ای از شباهت های آوایی زبان جوشقان قالی با زبان های باستانی مورد تحلیل قرار گرفته است. در مجموع می توان گفت که نظام آوایی گویش جوشقان قالی شباهت زیادی به فارسی معیار دارد و مانند فارسی، دارای 23 همخوان و 11 واکه است.
    کلیدواژگان: گویش، جوشقان قالی، نظام آوایی، هجا
  • محسن جاوری صفحات 78-97
    محوطه باستانی ویگل و هراسکان در پی انجام چند بازدید مقدماتی نگارنده در سال 1385، با توجه به وجود داده های فراوان دوره های تاریخی و اسلامی و اهمیت محوطه و در پی برنامه ریزی پژوهشی در پاییز 1386، مورد انجام یک برنامه بررسی سیستماتیک باستان شناسی قرار گرفت. در این برنامه، یک محدوده 120 هکتاری که شامل دو شهر به مرکزیت دو قلعه است، مورد شناسایی قرار گرفت که با عنوان های شهر غربی و شهر شرقی نام گذاری شدند؛ با توجه به اینکه برخی متون، از دو شهر ویگل و هراسکان سخن به میان آورده اند، نگارنده معتقد است محوطه باستانی مذکور می تواند بقایای این شهرها باشد که از دوره ساسانی شکل گرفته و پس از گذر از دوره انتقالی به دوره اسلامی منتقل شده و دوام یافته اند و با آغاز دوره ایلخانی متروک شده اند. متعاقب این بررسی در سال 1389 اولین فصل کاوش در این محوطه به اجرا درآمد و طی آن داده های مهمی به دست آمد که بر اهمیت این محوطه و منطقه کاشان صحه گذاشت. به دست آمدن یک اثر معماری مذهبی از دوره ساسانی، مهم ترین دستاورد این فصل از کاوش بود که در این مقاله به معرفی آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: ویگل و هراسکان، شهرهای غربی و شرقی، ساسانی، کاوش، آتشکده
  • روح الله تعظیمی فر، احمد دانایی نیا صفحات 98-111
    بنای تاریخی شاسوسا در میان اراضی زراعی دشت ملاحبیب در حدود دو کیلومتری شهر کاشان و در کنار جاده قدیم آران وبیدگل، پشت خط راه آهن کاشان قرار گرفته است. ساختار بنا یک چهارطاقی است با پوشش کلنبو به عنوان طاق، و گوشواره های طاق از نوع سه کنج است. این بنا یک بنای خشتی است و مصالح آجر تنها در قسمت رینگ طاق آن به کار رفته است. اندود گچ و کاهگل دو اندود اصلی هستند که به ترتیب در بدنه های داخلی وخارجی بنا استفاده شده اند. این فضا در میان زمینی با دیواری گلی و آجری محصور شده است. قدیمی ترین سندی که از این عمارت ذکری به میان آورده، کتاب تاریخ کاشان ضرابی است. اما آنچه باعث شده نام این بنا بر سر زبان ها بیفتد، شعری از سهراب سپهری به نام «شاسوسا»ست که در مجموعه شعر آوار آفتاب وی به چاپ رسیده است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعات دقیقی راجع به دوره بندی تاریخی و کاربری این بنا صورت نگرفته، در این مقاله سعی شده است با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی، به پاسخی دقیق درباره دوره بندی تاریخی و نوع کاربری بنا برسد. با استناد به این مطالعات، می توان گفت که عمارت شاسوسا، در گذشته بنایی مذهبی بوده و به عنوان زیارتگاه، مورد توجه اهالی منطقه کاشان بوده است.
    کلیدواژگان: عمارت، شاسوسا، کاشان، آران وبیدگل، زیارتگاه
  • حمیدرضا جیحانی، پوراندخت ارزانی، مهسا محمدقلی بیک صفحات 112-139
    محله سلطان میراحمد بخشی از محدوده تاریخی کاشان است که خصوصیات منحصربه فردی دارد. قرارگیری در مجاورت عناصر ارزشمندی از شهر سلجوقی و وجود خانه های باارزش که از نمونه های مهم در ایران به شمار می آیند، ازجمله این خصوصیات است. باوجوداین، محله یادشده همچون دیگر بخش های محدوده تاریخی کاشان دستخوش تغییر و تحولات ناشی از توسعه شهری و ساخت وسازهای جدید شده است؛ ساخت وسازهای ناشی از طرح های جامع و تفصیلی که بنا بر سنت شهرسازی چند دهه اخیر، علاقه و توجهی به شناخت و درک صحیح از یک محدوده تاریخی شهری ندارند. ازاین رو با وجود برخی تلاش های صورت گرفته در جهت حفظ نسبی، محله سلطان میراحمد از تغییرات حاصل از تحولات شهری دهه های اخیر بی نصیب نبوده است. حفظ یک محدوده شهری تاریخی به میزان قابل توجهی به شناخت آن مربوط است. بدین سبب این مقاله در پی مطالعه و معرفی خصوصیات اصلی و عناصر مهم تر بافت شهری محله و همچنین بررسی و مطالعه آسیب های وارد بر آن است. در این پژوهش که بیشتر بر مطالعات میدانی استوار بوده، به مطالعه عناصر مهم بافت و نقش آن ها در محدوده شهری مورد نظر پرداخته شده است. همچنین تلاش شده تا وضعیت فعلی بافت با آخرین وضعیت ثبت شده اصیل که در تصویرها و عکس های هوایی قابل مشاهده است، مقایسه شود. این مقایسه تفاوت ساختار و الگوی شهری محله در گذشته و حال حاضر را آشکار می کند و همچنین اثرات ثانوی این تغییرات و دگرگونی ها را که موجب بروز اثراتی چون حذف و الحاق اندام های شهری و آشفتگی بصری شده است، به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: کاشان، محله سلطان میراحمد، مقبره چهل دختران، فضای شهری، شهر تاریخی
  • محمد مشهدی نوش آبادی، محمد خداداد صفحات 140-182
    بحث اصلی این مقاله بررسی وضعیت و خوانش کتیبه توغ های تاریخی منطقه کاشان به عنوان اسنادی از تاریخ، فرهنگ و هنر این منطقه است. امروزه توغ هایی نفیس با پیشینه ای چندصدساله در بسیاری از حسینیه ها، تکیه ها، زیارتگاه ها و مساجد شهرها و آبادی های منطقه نگهداری شده و در ایام عزاداری در میان دسته های عزادار برافراشته می شود. تزیینات توغ به طور عمده شامل کتیبه ها و نقوش گل و بوته و اسلیمی است. این تزیینات بر اجزای مختلف آن، با ظرافت، مشبک کاری و کنده کاری شده است. کتیبه ها که به نقوش ظریف گل و بوته مزین است، شامل آیات قرآنی، احادیث، ادعیه و شعارهای شیعی و تاریخ ساخت توغ است. ساختار، محتوای عناصر رمزی و کتیبه های آن، در مجموع، تجلیگاه فرهنگ ایرانی است. در این پژوهش، بیش از پنجاه توغ در شهرها و آبادی های کاشان، آران وبیدگل، نطنز، نوش آباد، قمصر، ابوزیدآباد، جوشقان، قمصر، ابیانه، راوند، نصرآباد، ده آباد، ارمک و قه مورد بررسی قرار گرفته که عمده آن ها از دوران صفوی است؛ اما قدیمی ترین آن ها مربوط به علم حسینیه خانقاه عبدالصمد بیدگل از سال 1046 هجری و توغ مسجد چهار درخت جوشقان استرک به تاریخ 1077 و جدیدترین آن توغ شیخ رضای کاشان از سال 1242 است. به طور کلی، توغ به جز ارزش های هنری و آیینی و نشانه شناختی، دربردارنده اسناد تاریخی مهمی از دوران صفوی تا اوایل قاجاری کاشان هستند، اما تقریبا همه آن ها آسیب دیده و در وضعیتی نامناسب نگهداری می شوند.
    کلیدواژگان: توغ، کتیبه توغ، کاشان، نطنز، آران وبیدگل، نوش آباد، ابوزیدآباد، جوشقان استرک
|
  • Hossein Khandaq Abadi Pages 3-21
    Self-knowledge is considered as the essence and heart of Baba Afzal Kashani’s philosophy and the basis of his contemplations. Unlike his predecessors such as wise men, mystics and scholars who believed that self-knowledge is the only advice for practical conduct, Baba Afzal is of the opinion that seeking genuine theoretical knowledge is also dependent thereupon. He believes that all those who intend to acquire knowledge through their outer dimension will go astray; therefore, their knowledge will not be valid. He argues that soul and wisdom, which he deems to be the highest grade of the soul, are the source for distinguishing between existence and non-existence and he believes that knowledge means to discover oneself. On the other hand, discovering oneself, according to the existing balance and correspondence between the microcosm and the macrocosm, will lead to discover the universe. This progress from oneself toward the universe is subject to achieving or in fact understanding of uniqueness and unity among wisdom, wise and reasonable. Eventually, having formed a hermeneutic circle between this general and limited knowledge of oneself and that of the universe, one will return to oneself and understand that whatever he was seeking for exists in his soul. One might analogize the hermeneutic circle among knowledge of oneself and the universe and returning to oneself to a spiral route that the more one follow, the deeper knowledge will be acquired.
    Keywords: Baba Afzal Kashani, Self, knowledge, Correspondence between microcosm, macrocosm, unity among wisdom, wise, reasonable, hermeneutic circle
  • Hossein Imanian Pages 22-55
    Hossein Ali Attar penned his autobiography in 1922 in Noushabad. He has shortly written about his descent, occupation, religious belief, and vicissitudes of life as one of the most important historical periods of Kashan. Hossein Ali has recalled some cataclysmic events of his time such as the widespread famine in Iran, the outbreak of cholera in Kashan, the devastating flood, and Mashalla Khan Khashi’s Riot in Noushabad. In the course of such events, Hossein Ali lost seventeen members of his family including his mother and wife. Hossein Ali has also written about the lives of Sufis especially Nematollahie sect in Bidgol, Noushabad, and Kashan during Naseri period. Although Hossein Ali Attar—despite being a teacher— does not have scientific and literary works, his autobiography documents significant and momentous events and is regarded as an accurate and reliable record of such issues.
    This record is a part of a manuscript collection (no. 37, 161 P-168 P) which is maintained in Hazrat Abdul Azim Hassani Museum in Rey. In this paper, first, Hossein Ali’s life and the events of his time have been discussed according to his records and other sources, and then the main record has been corrected as the original document and has been provided for the readers. As understanding some words has been difficult or impossible for the writer, he has put the guessed word in a square bracket with a question mark in front of it and wherever the writer has not been able to guess the word at all, he has just used a question mark in a square bracket.
    Keywords: Hossein Ali Attar Bidgoli, Correction, Nematollahie sect, Noushabad, Bidgol
  • Reza Shajari, Maryam Heydari Pages 56-77
    The purpose of this study is to review and describe the phonological system in dialect of Joshaqan-e-qali. This dialect is one of the dialects spoken in central areas of Iran which no independent research has been carried out into this dialect so far. The present study, which is the first systematic analysis on dialect of Joshaqan-e-qali, aims to analyze the phonological system of this dialect consisting of phonology, phonological processes, and syllable structure. The results of the study indicate that the phonological system in dialect of Joshaqan-e-qali is remarkably similar to standard Persian. Similar to Persian, this dialect includes 23 consonants and 11 vowels. Among suprasegmental units, this study focused on the pattern of stress which founded difference between this dialect and standard Persian in terms of stress.
    Keywords: Dialect, Joshaqan, e, qali, phonological system, syllable
  • Mohsen Javeri Pages 78-97
    With respect to several initial visits from Vigol and Haraskan historical district conducted by the author in 2006 and in accordance with abundant available data from historical and Islamic era and thanks to the importance of the district, a systematic investigation carried out into this district in autumn 2007 through a research planning. In this plan, a 120-acres area, consisting of two cities with two castles located at the center of which, was identified and thereafter named as western and eastern cities. Despite the fact that in several texts these cities are referred to as Vigol and Haraskan, the author argues that this historical district could reasonably be the remains of these two cities which has been formed from the Sasanian era and remained and survived until the Islamic era and accordingly abandoned at the beginning of Ilkhanate era. Accordingly, the first phase of discovery was made in the district in 2010 which led to obtaining important data affirming and highlighting the importance of this district and region of Kashan. A religious architectural monument from Sasanian era was the most importance achievement obtained as a result of the first phase of discovery in this district which will be introduced and concerned in this paper.
    Keywords: Vigol, Haraskan, western, eastern cities, Sasanian, discovery, fire temple
  • Ruhollah Tazimi Far, Ahmad Danaei Nia Pages 98-111
    Shasusa historical building is located in farmlands of Mullahabib plain about two kilometers far from Kashan, adjacent to the old road to Aran and Bidgol, behind the rail lines of Kashan. The building has a four-vault structure with Colombo coverage as the vault and the corners of which are in the form of squinches. This building is covered by adobe and the ring of vaults are built of brick. Stucco and plaster of clay and straw(thatch) are two main materials that are used in the interior and exterior structure of the building respectively. The area is located at the center of a land surrounded by a mud and brick wall. “History of Kashan-e-Zarrabi” book is deemed to be the oldest document in which the name of this historical building is mentioned. But the reason that the name of this building has got abroad and is almost well- known by many people lies behind the fact that a poem composed by Sohrab Sepehri is called “Shasusa” which has been published in his poetry collection of “Debris of Sun”. Since no accurate research has been carried out on category of historical period and the use of this building so far, this study aims to discover an accurate answer about category of historical period and the use of this building through a desk and field research. According to these studies, it could be reasonably argued that Shasusa building had been a religious monument in past and it was paid attention by the inhabitants of Kashan as a shrine.
    Keywords: Edifice, Shasusa, Kashan, Aran, Bidgol, Shrine
  • Hamidreza Jaihani, Poorandokht Arzani, Mahsa Mohammad Qoli Beik Pages 112-139
    The Sultan Mir Ahmad quarter is a section of historical area of Kashan which includes unique features. Among these features, one might think of being situated adjacent to valuable elements of Seljuqi city and existence of valuable and magnificent houses therein which are deemed to be notable instances of Iran. Similar to other sections of historical area of Kashan, however, this quarter has undergone certain changes as a result of urban development and new constructions; including the constructions as a result of comprehensive and detailed plans, which do not express any tendency toward properly understand and perceive the historical area of Kashan due to the tradition of urban developing in few recent decades. Despite certain attempts made for partial conservation, the Sultan Mir Ahmad quarter had been subject to changes as a result of urban development during recent decades. Conservation of a historical urban area is highly dependent upon the understanding of which. Therefore, this paper aims to study and introduce the main features and more important elements of urban context of this quarter as well as reviewing and studying damages caused thereto. This study, which is more based on empirical research, concerns understanding important elements of the context and their role in the aforementioned area. In addition, the study has tended to draw comparison between the current situation of the context and the last original registered condition which is shown through aerial photographs. This comparison reveals the urban pattern and structural difference of the quarter in past and present time. Moreover, it will portray the secondary effects caused by these changes which has resulted in urban districts expansion and contraction as well as visual disturbance.
    Keywords: Chehel dokhtaran mausoleum, Sultan Mir Ahmad quarter, urban environment, historical city, Kashan
  • Mohammad Mashhadi Nooshabadi, Mohammad Khodadad Pages 140-182
    Toq came to Iran from Central Asia as a branch of science and was then used in military establishment and religious communities, especially the rituals in Moharram. Toq structure and content changed in the Safavid period because of cultural conditions and it became distinct from its non-Iranian versions. In this period, Toq has been depicted as a plant surrounded with two or more dragons. Apart from this issue, since late 11th century a thin blade of steel with a design of floral motifs and a delicate lattice work has been replaced with the former thick brass one. Several decades later, lattice-work inscriptions decorated with delicate arabesque designs replaced the latter one. Making Iranian Toq continued until the early Qajar period but was then completely forgotten. Several reasons suggest that Iranian Toq is in fact a symbol of is a vegetable (plant) element aside which a serpent or dragon has laid. This element is also seen in mythologies and symbolisms are probably the origin of Iranian art and Toq. This is corroborated as serpent-tree image is seen in the symbolism of the ancient culture of China, West Asia, and Iran. Despite the positive/negative dual view to the serpent motif, this serpent can be recognized as the guardian of the tree of life.
    Keywords: Toq, Iranian Toq structure, tree, dragon, symbol