فهرست مطالب

مجله آموزش پرستاری
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 18، مهر و آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بتول نحریر، عباس عبادی*، زهره ونکی، محمد خادم الحسینی، جمیله مختاری نوری صفحات 1-7
    مقدمه
    تجارب بالینی در برنامه آموزش پرستاری حیاتی بوده و دانشجویان پرستاری را برای مواجهه با موقعیت های واقعی بالینی آماده می سازد. این مطالعه با هدف آسیب شناسی کارآموزی های داخلی جراحی رشته پرستاری در دانشکده پرستاری انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع تحلیل محتوای کیفی بوده که در سال 1393 بر روی 20 دانشجوی پرستاری که در حال گذراندن کارآموزی های داخلی جراحی بودند، به صورت سرشماری انجام شد. انتخاب مربیان بالینی با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شد و روند کار از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته انفرادی و گروهی ادامه یافت. مصاحبه ها تا اشباع داده ها ادامه یافت و از روش 5 مرحله گرانهایم و لاندمن برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    پس از تحلیل مصاحبه های انفرادی و گروهی تعداد 694 کد اولیه بدست آمد که در 3 طبقه اصلی عوامل مربوط به مربی با زیرطبقات صلاحیت، نگرش به بالین، ارتباطات بین فردی، نظارت و ارزشیابی، برنامه آموزشی با زیرطبقات تقسیم مربی، محیط بالینی و برنامه ریزی ناکارآمد و عوامل مربوط به فرم بررسی/ لوگ بوک با زیر طبقات مشکلات محتوایی لوگ بوک و فرم بررسی، زمان زیاد تکمیل لوگ بوک و عدم پذیرش روانی لوگ بوک و فرم بررسی طبقه بندی شدند.
    نتیجه گیری
    ارتقاء کیفیت آموزش بالینی با توجه به رسالت اصلی رشته پرستاری که مراقبت ایمن از بیماران است، این امر را ضروری می کند که برنامه ریزان آموزشی در انتخاب بخش، انتخاب مربیان توانمند و با صلاحیت حرفه ای و برگزاری دوره های آموزشی توجه خاصی بکنند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، کارآموزی داخلی جراحی رشته پرستاری، مطالعه کیفی
  • مجتبی قربانی، زهره قمری زارع، فریبا حقانی، زهرا پورفرزاد* صفحات 8-19
    مقدمه
    امروزه مقوله رهبری در آموزش پرستاری، به ویژه در ارتباط با یادگیری بالینی مورد توجه قرار گرفته است و می تواند به میزان قابل توجهی اثربخشی آموزش بالینی را پیش بینی می کند. هدف از این مقاله، معرفی فرایند اجرایی الگوی رهبری موقعیتی در آموزش بالینی دانشجویان پرستاری است.
    روش کار
    مقاله حاضر یک مطالعه مروری است که از طریق جستجوی بانک های اطلاعات علمی Proquest، Pubmed، Elsevier، Wily، Magiran و SID با استفاده از کلید واژه های رهبری، رهبری موقعیتی، مربی بالینی، آموزش بالینی و دانشجوی پرستاری نگارش گردیده است. در نهایت 33 مقاله مرتبط با اهداف پژوهش، انتخاب و گزارش شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل تحت عناوین مفاهیم پایه الگوی رهبری موقعیتی و فرایند اجرایی الگوی رهبری موقعیتی در آموزش بالینی ارائه شده است. بنا بر رهبری موقعیتی در آموزش بالینی، میزان رفتارهای هدایت کننده و حمایت کننده مربیان بالینی، تصویرگر چهار سبک رهبری دستوری، توجیهی، مشارکتی و تفویضی است که باید متناسب با سطوح آمادگی دانشجویان انتخاب و بکار گرفته شود و هرگاه که سطح آمادگی دانشجو در انجام فعالیت خاص تغییر یافت، سبک رهبری همخوان با سطح آمادگی تغییر نماید.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، ارتقاء مهارتهای رهبری مربیان پرستاری جهت اثربخشی آموزش بالینی ضروری است لذا توصیه می شود که رهبری موقعیتی در آموزش بالینی توسط مربیان بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: رهبری موقعیتی، آموزش بالینی، مربیان پرستاری، دانشجویان پرستاری
  • سمیه موسی زاده، مرضیه مومن نسب*، طیبه بختیاری، محمود رئیسی صفحات 20-26
    مقدمه
    بهبود عملکرد بالینی و ارائه کیفیت بالای مراقبت های پرستاری، در گرو کسب دانش تخصصی به همراه ارتقاء مهارت های تفکر انتقادی به عنوان یکی از استانداردهای آموزش پرستاری می باشد. برای اینکه پرستاران و دانشجویان این رشته کارآمد باشند برخورداری از تفکر انتقادی در آنها ضروری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان پرستاری و ارتباط آن با عملکرد تحصیلی در انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت تحلیلی و همبستگی در سال 1393 انجام شد. نمونه ها شامل 120 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان نیمسال پایانی سال اول، دوم، سوم و چهارم وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه دو قسمتی بوده بخش اول شامل ثبت مشخصات دموگرافیک و بخش دوم، پرسشنامه استاندارد گرایش به تفکر انتقادی ریکتس بوده است با حداقل نمره 33 و حداکثر 165 و همچنین عملکرد تحصیلی دانشجویان بر اساس نمره معدل کل سنجیده شد. داده ها با نرم افزار 16 SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین و انحراف معیار میزان گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان پرستاری 09/10 ± 4/116 بود. گرایش دانشجویان به تفکر انتقادی ارتباط آماری معنی داری با متغیرهای سن، جنس و سنوات تحصیل نشان نداد (05/0 < P) همچنین آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که نمره گرایش به تفکر انتقادی با معدل کل دانشجویان ارتباط آماری معنی دار ندارد (85/0 = P) و (02/0 = r).
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن نمره گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان پرستاری می توان نتیجه گرفت که این دانشجویان گرایش قابل ملاحظه ای نسبت به تفکر انتقادی دارند. بر این اساس و با توجه به گرایش دانشجویان لازم است در آموزش آنان از تکنیکها و روش های مناسب جهت بهبود این نوع تفکر که برای ارائه مراقبت باکیفیت ضروری است، استفاده گردد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، دانشجویان پرستاری، عملکرد تحصیلی
  • حمیدرضا صادقی گندمانی، سارا شهبازی*، نرگس ناصری بروجنی، وحیده پویش صفحات 27-33
    مقدمه
    پرورش تفکر انتقادی و مهارت های عملی در عرصه نظام آموزش پزشکی کشور همچنان به عنوان چالشی جدی و در خور توجه باقی مانده است. روش های متداول آموزشی از جمله سخنرانی که به عنوان روش غالب در نظام آموزش عالی به کار می رود، موجب گسترش سبک انفعالی می شود که مطابق آن تفکر انتقادی به معنای واقعی نادیده گرفته می شود. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر آموزش درس اصول و فنون پرستاری به روش نقشه مفهومی و روش تدریس متداول بر مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری تهران در سال 1393 انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 70 نفر از دانشجویان ترم اول دانشکده پرستاری و مامایی تهران انجام شد. دانشجویان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. محتوای آموزشی در گروه آزمون به روش نقشه مفهومی و در گروه کنترل به روش سخنرانی ارائه شد. جمع آوری داده ها با پرسشنامه مشخصات فردی و آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا- فرم ب در ابتدا و چهار هفته پس از آخرین جلسه آموزش انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS-V21 در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از آموزش، میانگین و انحراف معیار نمره کل تفکر انتقادی در گروه نقشه مفهومی 2/66± 9/71و در گروه سخنرانی 2/14± 9/64 بود و تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (0/121= P)، ولی پس از آموزش نمره کل تفکر انتقادی در گروه نقشه مفهومی 2/71± 15/20و در گروه سخنرانی 2/06+± 10/25بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (0/01=P ‍). این تفاوت در تمامی مولفه ها معنی دار بود (0/003= P).
    نتیجه گیری
    بکارگیری راهبرد نقشه مفهومی در دانشجویان پرستاری می تواند منجر به توسعه مهارت های تفکر انتقادی، به عنوان یکی از رسالت های مهم آموزش عالی گردد. از این رو بهتر است در آموزش بالینی پرستاری به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: نقشه کشی مفهومی، مهارت های تفکر انتقادی، دانشجویان پرستاری، اصول و فنون پرستاری
  • افشین بهمنی *، علیرضا غریب، خالد رحمانی، فرزانه احمدیان، زینب علیزاده، بهیه اختر صفحات 34-40
    مقدمه
    سرطان دهانه رحم یکی از شایع ترین سرطان ها در زنان است و با وجود تست پاپ اسمیر به عنوان برنامه غربالگری موثر، میزان استفاده از آن پایین می باشد، پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش بر مشارکت زنان در انجام آزمایش پاپ اسمیر بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی می پردازد.
    روش کار
    این مطالعه به روش نیمه تجربی با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی در زنان روستایی شهرستان سروآباداز توابع استان کردستان در سال 1394 انجام شد.180 نفر به عنوان نمونه به روش صورت تصادفی ساده انتخاب و سپس به طور تصادفی ساده در دو گروه مورد مداخله (90 نفر) و کنترل (90) نفر قرار گرفتند. در آموزش گروه آزمون از روش سخنرانی توام با پرسش و پاسخ، پخش فیلم و پمفلت استفاده گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل متغیرهای دموگرافیک وسازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود که به صورت خود گزارشی تکمیل شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی، کای دو و روش های آماری توصیفی صورت گرفت 0/05> P سطج معنا داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در مقایسه میانگین نمرات سازه های مدل در دو گروه آزمون و گروه کنترل در سازه های حساسیت درک شده 0/004 = P ، منافع درک شده 0/001> P، موانع درک شده 0/002= P و خود کارآمدی درک شده 0/001= P ارتباط معنی داری وجود دارد اما در مورد شدت درک شده 0/39= P ارتباط معنی داری مشاهده نشد. 58 نفر (%64/5) از افرادی که در گروه آزمون قرار داشتند آزمایش پاپ اسمیر را انجام دادند، در کل میزان انجام تست پاپ اسمیردر گروه آزمون 2/5بار بیشترازگروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که آموزشهای هدفمند و مبتنی بر مدلهای اموزشی در مشارکت زنان جهت انجام آزمایش پاپ اسمیر تاثیر گذاراست.
    کلیدواژگان: پاپ اسمیر، سرطان دهانه رحم، مدل اعتقاد بهداشتی
  • راحله رجبی، منصوره عزیززاده فروزی، معصومه فولادوندی*، حسن اسلامی علی آبادی، آذر اسدآبادی صفحات 41-50
    مقدمه
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر دانش، نگرش و خودکارآمدی مادران کودکان مبتلا به آسم صورت گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی می باشد، که در سال 91 انجام شد، در این مطالعه 172 مادر کودک 12-6 ساله مبتلا به آسم که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. این پژوهش طی سه مرحله قبل از مداخله، مداخله و بعد از مداخله صورت گرفت. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل: پرسشنامه های دانش، نگرش، خودکارآمدی نسبت به دارو دادن به کودک، کنترل حمله آسم، و شناخت محرکهای آسم می باشد داده ها بعد از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و به کمک آزمون های آماری توصیفی و آمار استنباطی (آنالیز واریانس یک طرفه، و تی مستقل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مربوط به تاثیر مداخله تفاوت معنی داری در دانش 2/23± 21/33، نگرش 9/45± 53/94و خودکارآمدی 11/32± 137/62 مادران بعد از مداخله نسبت به قبل مداخله نشان دادند؛ و همچنین بین دانش، نگرش و خودکارآمدی تفاوت معنی داری 0/01> P وجود داشت. ضریب اطمینان 95% می باشد.
    نتیجه گیری
    کاربرد الگوی توانمندسازی خانواده محور بر دانش، نگرش و خودکارآمدی والدین در کنترل و مدیریت بهتر بیماری آسم در کودکان خردسال تاثیردارد. بنابراین مراقبین بهداشتی می توانند از طریق مشارکت خانواده در کنترل بیماری مشکلات بیماران و خود را کاهش دهند، در نتیجه پیشنهاد می شود این الگو برای سایر بیماری ها نیز اجرا شود.
    کلیدواژگان: الگوی توانمندسازی خانواده محور، دانش، نگرش، خودکارآمدی، مادران کودکان مبتلا به آسم
  • علی نویدیان، جهانگیر رضایی، حسینعلی پایان* صفحات 51-58
    مقدمه
    آموزش و حمایت خانواده بیماران بستری در بخش ویژه، بر سازگاری و کاهش استرس های منفی آنان تاثیر دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی حمایتی برواکنش های روان شناختی اعضای خانواده بیماران بستری در بخش ویژه انجام شد.
    روش کار
    مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه است. دراین مطالعه 154 نفر از اعضای خانواده بیماران بستری در بخش ویژه مرکز حوادث بیمارستان خاتم الانبیاء (ص) زاهدان در سال 1394 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و گواه اختصاص یافتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استرس، اضطراب و افسردگی (DASS-21) بود. پرسشنامه قبل و پس از یک هفته مداخله، توسط هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی زوج و مستقل و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین تغییر نمره استرس، اضطراب و افسردگی اعضای خانواده بیماران پس از مداخله در گروه آزمایش به ترتیب 3/63± 7/38، 3/01± 7/22و 3/30± 6/67به طور معناداری بیشتر از گروه گواه 3/23± 1/09، 2/37± 0/27و 7/20± 0/72بود (0/05> P) آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد میانگین نمره استرس، اضطراب و افسردگی اعضای خانواده بیماران دو گروه پس از مداخله تفاوت معناداری دارد (0/05 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مداخله آموزشی حمایتی بر کاهش اضطراب، استرس و افسردگی اعضای خانواده بیماران، ضرورت دارد در برنامه های آموزشی و مراقبتی خانواده محور پرستاران این مداخله ها وارد شود.
    کلیدواژگان: مداخله آموزشی حمایتی، اضطراب، استرس، افسردگی، مراقبت های ویژه
  • هادی شریف مقدم، مریم سلامی، محمدرضا نریمانی، مریم رزمخواه* صفحات 60-66
    مقدمه
    مطالعه حاضر جهت بررسی سواد اطلاعاتی اعضای هیت علمی و دانشجویان دکترا با هدف توسعه دانش کاربردی در ارتباط با سطح سواد اطلاعاتی در انجام مراحل مراقبت مبتنی بر شواهد در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه توصیفی تحلیلی، بین 53 نفر از اعضای هیئت علمی و دانشجویان دکترای تخصصی، نیمسال اول 95-94 در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که توسط جامعه آماری تکمیل و از طریق نرم افزار SPSS-22 تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سواد اطلاعاتی اعضای هیئت علمی و دانشجویان در تمامی مهارت های مرتبط با مراقبت مبتنی بر شواهد و استانداردهای سواد اطلاعاتی بجز در استاندارد« تبادل و اشاعه اطلاعات» بیشتر از میانگین شاخص (10 ± 50) بوده و بیشترین میانگین در مراقبت مبتنی بر شواهد مربوط به مهارت« تدوین سئوال» (به ترتیب 17/6 ± 18/96 و 69/14 ± 51/48) و کمترین میانگین مربوط به مهارت« ارزیابی نتایج» (به ترتیب 83/16 ± 27/70 و 08/14 ± 94/45) و در استانداردهای سواد اطلاعاتی بیشترین میانگین مربوط به استاندارد «یافتن اطلاعات» (به ترتیب 66/6 ± 56/95 و 62/ 13± 44/72) و کمترین آن مربوط به استاندارد «تبادل و اشاعه اطلاعات » (به ترتیب 83/11 ± 19/74 و 35/11 ± 51/48) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و اینکه میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان دکترای تخصصی پرستاری و اعضای هیئت علمی بالاتر از متوسط برآورد شده، بنابر این پیشنهاد می گردد، تدابیری برای ارتقاء بهینه مولفه های سواد اطلاعاتی در دو گروه به منظور تصمیم گیری شواهد مدار در مراقبت بیماران اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: مراقبت مبتنی بر شواهد، سواد اطلاعاتی، اعضای هیئت علمی، دانشجویان دکترای پرستاری
|
  • Batool Nehrir, Abbas Ebadi *, Zohre Vanaki, Seyed Mohammad Khademolhosseini, Jamileh Mokhtari Nouri Pages 1-7
    Introduction
    Clinical experiences are so pivotal in nursing education and prepare nursing students to expose with real clinical situations. The study purpose was to explore the pathology of clinical training in medical surgical nursing at nursing faculties.
    Methods
    The qualitative study was conducted on 20 nursing students during their clinical training on medicinal surgical courses in 2014 by census methods. The selection of clinical trainers was performed by purposeful sampling and research process through individual and group semi-structured interviews. Interviews continued until data saturation was met and five-step analysis of Lundman and Graneheim was applied for data analysis.
    Results
    After the analysis of individual and group interviews, 694 primary codes were derived, which were categorized in three main themes including the following: factors related to coaching with sub-categorizations of competency, attitude to the practice, interpersonal communications, evaluation and supervision; factors related to educational planning with sub-categorizations of coach devoting, clinical environment, and ineffective planning; and ultimately factors related to Logbook or assessment form with sub-categorizations of content problems of Logbook or assessing form, time consumption of Logbook completion, and mental problems for accepting the Logbook or assessment form.
    Conclusions
    It is so necessary to direct authoritie's attention to clinical ward improvement, selection of professional and empowered trainers, and holding educational courses for coaching; because the amelioration of clinical education quality according to the main mission of nursing education will result in safe care from patients.
    Keywords: Pathology, Medical Surgical Nursing, Qualitative Study
  • Mojtaba Ghorbani, Zohre Ghamari Zare, Fariba Haghani, Zahra Purfarzad* Pages 8-19
    Introduction
    Currently, the concept of leadership has come to be greatly appreciated in clinical education, due to its potency in predicting the efficacy of clinical programs. The present study was carried out to set forth the procedural guidelines of situational leadership style in clinical education for nursing students.
    Methods
    The present review study was conducted through searching databases, such as Proquest, PubMed, Elsevier, Wily, Magiran, and SID, for five keywords including leadership, situational leadership, clinical instructor, clinical education, and nursing student. Eventually, a total of 33 articles, found relevant to the study, were selected and reported.
    Results
    The results were presented under core concepts such as situational leadership model and procedural guidelines of situational leadership in clinical education. Based on situational leadership in clinical education, the levels of clinical educators’ supportive and directive leadership behaviors manifest four different styles, including telling, selling, participating, and delegating, which should be employed commensurate with the students’ readiness and, in case the students’ level of readiness in doing a particular activity changes, the leadership style should change accordingly.
    Conclusions
    The results of this study indicated that enhancing the nursing educators’ leadership skills is of utmost importance for achieving greater clinical efficacy; therefore, educators should apply situational leadership to clinical education.
    Keywords: Clinical Education, Nursing Educators, Nursing Students, Situational Leadership
  • Somayeh Mousazadeh, Marzieh Momennasab *, Tayyebeh Bakhtiari, Mahmoud Reisi Pages 20-26
    Introduction
    In order to improve nurse's critical performance and the quality of nursing care, nursing education must not only provide nursing students with specialized knowledge, but also develop their critical thinking skills. For nurses and nursing students to be efficient, they must be capable of critical thinking. The present study aimed to examine nursing student's disposition toward critical thinking and its relationship with their academic performance.
    Methods
    This was a descriptive correlational study conducted in 2014. The sample consisted of 120 nursing students from the Nursing Faculty of Shiraz University of Medical Sciences. Through convenience sampling, the researchers selected the subjects from among the first-, second-, third-, and fourth-year students in the second semester. The data collection instrument was a two-part questionnaire: part one consisted of questions related to demographics, and part two was Rickett's Critical Thinking Disposition Questionnaire. With a minimum score of 33 and a maximum of 165. The students’ academic performance was measured on the basis of their total average grades. The collected data were analyzed using descriptive and analytical statistics in SPSS 16.
    Results
    The results showed that the mean and standard deviation of the nursing student's disposition toward critical thinking was 116.4 ± 10.09. Furthermore, the results of Pearson's correlation test showed that there was no significant correlation between the scores of subject's disposition toward critical thinking and their total average grades (P = 0.85, r = 0.02). In addition, there was no significant correlation in disposition toward critical thinking scores with age, gender and years of academic study (P > 0.05).
    Conclusions
    With regards to the score, it can be concluded that the disposition of students to critical thinking was significant. Accordingly, and due to the disposition of students, it is required to include techniques and methods for improving this kind of thinking in their trainings, which is essential for providing quality care.
    Keywords: Critical Thinking, Nursing Students, Academic Performance
  • Hamidreza Sadeghi, Sara Shahbazi *, Narges Naseri Borujeni, Vahideh Pooiesh Pages 27-33
    Introduction
    Development of critical thinking and Procedural skills has remained a serious and considerable challenge throughout the nursing educational system in Iran. Conventional methods of teaching such as lecture, as the dominant method used in higher educational systems, is a passive style which ignores critical thinking. Therefore, the aim of this study was to compare the effects of instruction by concept-mapping and conventional methods in fundamentals of nursing on critical thinking skills in Tehran nursing students in 2014.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out on 70 nursing students, who were selected through convenient sampling method, then divided randomly into two equal experimental and control groups, in the Clinical Skills Center of Tehran Nursing and Midwifery School. Educational content was presented in the forms of concept-mapping for the experimental group and lecture in the control group. Data collection included a demographic information and California Critical Thinking Skills (form B) questionnaire; They were filled at the beginning and end of the fourth week of the Instructional period. Data were analyzed using SPSS software (v. 21), using descriptive and analytical statistics, at the significance level of 0.05.
    Results
    Before the intervention, the mean of the total critical thinking skill score was 9.71 ± 2.66 in the concept mapping group and 9.64 ± 2.14 in the lecture group, and the difference was not significant (P = 0.121); but, after the intervention, the critical thinking skill score was 15.20 ± 2.71 in the intervention group and 10.25 ± 2.06 in the control group, which had a significant difference (P = 0.003).
    Conclusions
    Using concept mapping strategy in the education of nursing students may lead to developing critical thinking skills as one of the important missions of higher level education. Therefore, it is recommended to employ this method in clinical nursing education.
    Keywords: Concept mapping, Critical Thinking Skills, Fundamentals of Nursing, Nursing Students
  • Afshin Bahmani *, Alireza Gharib, Khaled Rahmani, Farzaneh Ahmadian, Zainab Alizadeh, Bahieh Akhtar Pages 34-40
    Introduction
    Cervical cancer is one of the most prevalent cancers in females. Pap smear test is an effective screening program; however, it is not conducted very frequently. The purpose of this article was to present findings on the effect of health belief model education on women's participation in Pap smear examination.
    Methods
    The study included a convenience sample of asymptomatic females aged 20 years and older, who were living in Sarvabad. Overall, 180 subjects were selected and randomly divided to experimental (n = 90) and control (n = 90) groups. Data were collected using a demographic questionnaire and items of the Health Belief Model were self-reported. Data analysis included descriptive statistics for demographic variables, and Manwitny test and Chi-square determined the associations of other variables.
    Results
    Our findings showed that the mean scores of the intervention group and the control group based on the Mann-Whitney test in perceived susceptibility, perceived benefits, perceived barriers and perceived self-efficacy had a significant relationship. However, the severity had no significant relationship.Furthermore, 64.5% of people in the intervention group had pap test. Rate of doing a Pap test in the intervention group was 2.5 times that of the control.
    Conclusions
    Findings showed that targeted training and education models influence participation of women in the Pap smear test.
    Keywords: Pap Smear, Cervical Cancer, Health Belief Model
  • Raheleh Rajabi, Mansoureh Forozy, Masoumeh Fuladvandi *, Hassan Eslami, Azar Asadabady Pages 41-50
    Introduction
    The purpose of this study was the assessment of family-centered empowerment program on knowledge, attitudes and self-efficacy of mothers of children with asthma.
    Methods
    This clinical trial study was performed during year 2012. In this study, 172 mothers of children aged 6 to 12 years with asthma, who had the inclusion criteria were selected from an available sample. The samples were selected and divided to two groups of case and control. This study was conducted in three phases: pre-intervention, intervention and post-intervention. Tools used in this study included questionnaires on knowledge, attitudes, self-efficacy regarding administration of drugs for children, control attacks of asthma, and identifying triggers of asthma. Data were collected and the SPSS software version 20 was used for analysis of descriptive statistics and inferential statistics (analysis of variance and independent t test).
    Results
    The results related to the impact of the intervention indicated significant differences in knowledge (21.33 ± 2.23), attitude (53.94 ± 9.45), and self-efficacy (137.62 ± 11.32) in mothers before and after the intervention, with the difference being significant (P
    Conclusions
    This study indicated that the application of family-centered empowerment model influences knowledge, attitudes and self-efficacy of parents regarding control and better asthma management of their young children. Therefore, health care providers should encourage the participation of patients and their families to reduce complications in controlling the disease. Finally, this model can be proposed for other diseases.
    Keywords: Family, Centered Empowerment Model, Knowledge, Attitudes, Self, Efficacy, Mothers of Children with Asthma
  • Ali Navidian, Jahangir Rezaei, Hossainali Payan* Pages 51-58
    Introduction
    Education and support of family of hospitalized patients at the Intensive Care Unit (ICU) effects their coping and decreases distress. The current study aimed to determine the effect of educational-supportive intervention on psychological reactions of family members of hospitalized patients at the ICU.
    Methods
    In this semi-experimental study (pretest-posttest with control group), 154 family members of hospitalized patients at the ICU in trauma center of Khatam-al-Anbia hospital in Zahedan were studied during year 2015. They were selected through convenience sampling and were allocated to intervention and control groups. Data collection tools were Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21). The questionnaires were completed by both groups before and after the one-week intervention. Data were analyzed through using the SPSS 20 software, descriptive statistics, paired and independent t test and analysis of covariance.
    Results
    The mean change score of stress, anxiety and depression of family members of patients after educational-supportive intervention were 7.38 ± 3.68, 7.22 ± 3.01 and 6.67 ± 3.3, respectively in the intervention group and were significantly higher than control group 3.23 ± 1.09, 2.37 ± 0.27 and 7.2 ± 0.72 (P
    Conclusions
    According to effect of educational- supportive intervention on reduction of stress, anxiety and depression of family members, it is essential to apply these interventions in educational programs and family- centered care.
    Keywords: Educational, Supportive Intervention, Anxiety, Stress, Depression, Intensive Care
  • Hadi Sharif Moghadam, Maryam Salami, Mohamah Raza Narimani, Maryam Razmkhah * Pages 60-66
    Introduction
    This study was done to assess the information literacy of faculty members and PhD students in order to develop practical knowledge related to information literacy, in doing evidence-based care procedure at Tabriz University of Medical Sciences, Nursing and Midwifery Faculty.
    Methods
    This cross-sectional study was done on 53 academic members and PhD students during the first semester of 2015-2016 at Tabriz University of Medical Sciences, Nursing and Midwifery Faculty. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire, which was completed by the samples and analyzed by the SPSS-22 software.
    Results
    Average information literacy skill level for faculty members and students related to evidence-based care and information literacy standards was higher than the average index, except for “information exchange” standard (50 ± 10). The highest and lowest mean scores in evidence based care were for questions formation (96.18 ± 18.6.17 and 48.51 ± 14.69, respectively) and evaluation results (95.56 ± 6.66 and 45.94 ±14.08, respectively), respectively. For information literacy standards there were calculated for (respectively) finding information as the highest score for (95.56 ± 6.66 and 72.44 ± 13.62, respectively) and the lowest for information exchange (74.19 ± 11.83 and 48.51 ± 11.35, respectively).
    Conclusions
    According to the results of this study and also considering that PhD students’ and faculty members’ information literacy level was above the average, it is recommended to develop optimal measures to promote evidence based decision making.
    Keywords: Evidence, Based Nursing, Information Literacies, Faculty Staff, Nursing Students