فهرست مطالب

Agricultural Management and Development - Volume:6 Issue: 4, Dec 2016

International Journal of Agricultural Management and Development
Volume:6 Issue: 4, Dec 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/10/16
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهدی چرمچیان لنگرودی صفحات 397-408
    پژوهش حاضر با هدف نقش سرمایه اجتماعی برای توانمندسازی مرکبات کاران شهرستان ساری انجام شد. جامعه آماری پژوهش 12800نفر از مرکبات کاران شهرستان ساری می باشند. نمونه گیری تصادفی طبقه ای در این مطالعه به کاربرده شد و 291 نفراز مرکبات کاران انتخاب شدند. به منظور تعیین روایی پرسشنامه، چندین نسخه از پرسشنامه در بین افراد صاحب نظر ومتخصص توزیع و پس از کسب نظرات آنها، اصلاحات لازم انجام گردید. آلفا کرونباخ سوالهای پرسشنامه 87/0 بدست آمد. برای تجزیه تحلیل داده ها ازSPSS 16 استفاده شد. میانگین میزان سرمایه اجتماعی و توانمندسازی مرکبات کاران شهرستان ساری در حد زیاد می باشد. شاخصهای معنی داری، اعتماد، تاثیر شایستگی و خودتعیینی رتبه های اول تا پنج شاخصهای توانمندسازی مرکبات کاران شهرستان ساری را داشتند. آگاهی، مشارکت، تعاملات، انسجام و اعتماد اجتماعی رتبه های اول تا پنجم مولفه های سرمای هاجتماعی را دارا بودند. رگرسیون بیانگر آن بود که4/12 درصد از واریانس توانمندسازی مرکبات کاران شهرستان ساری بوسیله سرمایه اجتماعی تبیین می شود و سرمایه اجتماعی به مقدار 6/35 درصد در توانمندسازی نقش داشت.
    کلیدواژگان: مرکبات کاران، توانمندسازی، سرمایه اجتماعی، ساری
  • نمدی اهریم، گلوری بن چندو، استفن اونیوگوچا، اوبون اسین، امکا اوسوجو، ملیسا اوکوارا صفحات 409-420
    دستیابی به تولید موفقیت آمیز سیب زمینی شیرین درصورت استفاده بی رویه از نهاده های کشاورزی دشوار خواهد بود و باعث اتلاف و صدمات زیست محیطی خواهد شد هم چنانکه کشاورزی در ایالت آبیا با این مشکلات مواجه است. مسائل ناشی از مصرف نهاده های کشاورزی و پیامدهای آنها برای محیط زیست نیازمند مطالعه ای بر روی شیوه های زراعی مناسب و کارایی فنی مزرعه ای برای استفاده بهینه از منابع در تولید سیب زمینی شیرین در ایالت آبیا بود. داده های این تحقیق از 156 زارع سیب زمینی شیرین به کمک روش نمونه گیری چندمرحله ای با استفاده از یک پرسشنامه ساختارمند جمع آوری شدند. سپس این اطلاعات توسط آمار توصیفی مانند میانگین، توزیع فراوانی نسبی و تحلیل مرزی تولید تصادفی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که استفاده از کود غیرآلی (378/65 درصد) در سیستم تولید دیم با استفاده از سوزاندن مکرر بته ها (67/66 درصد) و استفاده از مقادیر پایین آهک (8/5 درصد) رایج ترین شیوه های زراعی هستند که نتایجی چون آبشویی، شکنندگی خاک، فرسایش، سیلاب و اسیدی شدن خاک را در پی دارد. کشت مختلط (46/63 درصد) با ارقام بهبودیافته ای چون TIS 8164 (2/71 درصد) و TIS 0087 (1/64 درصد) اقداماتی برای مقابله با برخی چالش های زیست محیطی اند. برآورد درست نمایی بیشینه (MLE) حاکی از بازده به مقیاس 236/0 است که در حال کاهش می باشد. این موضوع نشان می دهد که افزایش اندازه مزرعه و مصرف کود می تواند به شکل معنی داری به ترتیب باعث افزایش متناسب کمتر از 06538/0 و 08142/0 در خروجی سیب زمینی شیرین بشود یا می توان آن را با بهره روی سرمایه استقراضی به اندازه کمتر از 004138/0 کاهش دهد. گاما (0403/0) کمتر از واحد و در سطح p < 0.05 معنی دار بود که نشان می دهد حدود 30/4 درصد ناهمخواهی بین خروجی مشاهده شده و خروجی مرزی به خاطر عدم کارایی فنی کشاورزان سیب زمینی شیرین بود. ناهمخواهی گسترده در کارایی فنی کشاورزان بین 298/0 درصد تا 4/99 درصد متغیر بود و میانگین 1/47 درصد نشاندهنده نیاز به پر کردن این شکاف است. درنتیجه، به نظر می رسد کاهش اندازه خانوار، سابقه کشاورزی و منبع یابی مواد گیاهی از NRCRI یا IITA می تواند باعث افزایش عدم کارایی فنی کشاورزان بشود درحالی که این عدم کارایی را می توان با سن و سطح آموزش رسمی کشاورزان سیب زمینی شیرین در منطقه کاهش داد. به طور کلی، نتایج نشان می دهد که کاهش سوزاندن بته ها اما افزایش استفاده از آهک در کنار استفاده از افزودنی های آلی به خاک و آبیاری اگر با کشاورزان جوان و آموزش دیده همراه شود می تواند باعث کاهش صدمات زیست محیطی و همچنین افزایش کارایی فنی کشاورزان سیب زمینی شیرین در منطقه بشود.
    کلیدواژگان: ایالت آبیا، تحلیل مرزی تصادفی، تولید سیب زمینی شیرین، کارایی، محیط زیست، فناوری
  • حسین اصدق پور، زهرا امیری صفحات 421-429
    واژه ی توسعه درمعانی خاص خود و در ترکیب با وا ژه های دیگر، حامل برخی اختلاف نظرها است ، اما درمعنای عام اگر بهبود اوضاع عمومی یک جامعه تعریف گردد، مفهومی مقبول نظریه پردازان و سیاست مداران جوامع مختلف خواهدبود. در ایران نیز پس از تاکید رهبر معظم انقلاب بر«طراحی مدل ایرانی اسلامی پیشرفت»، این مفهوم عام درمیان برنامه ریزان کلان کشور اهمیت ویژه ای یافت. توسعه روستایی به عنوان را هبردی به منظور بهبود زندگی اجتماعی و اقتصادی روستاییان، بدون شک در کشوری که حیات اجتماعی آن بر روستا و روستاییان استوار است به توسعه در سطح ملی کمک خواهد کرد. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز با تعابیری توسعه و عمران روستایی را در زمره وظایف دولت برمی شمارد. در پژوهش حاضر با هدف تعیین سهم هریک از عوامل مورد توافق توسعه روستایی، در ایجاد توسعه ی پایدار روستایی استان گیلان، داده های مربوط به 75 شاخص توسعه روستایی از آمارهای رسمی موجود استخر اجو به روش تاکسونومی عددی، ذیل شش عامل طبقه بندی و هم معیارشده، سپس سهم هر یک بوسیله تحلیل های آماری، به ترتیب: 1-منابع انسانی ،2-هزینه های زیربنایی،3- هزینه های فرهنگی اجتماعی،4- عملکرد اقتصادی،5-موقعیت و منابع طبیعی 6-مدیریت روستایی، رتبه بندی گردید. هم چنین تاثیر واحدهای تعاونی در توسعه روستایی و تغییر سهم عوامل آن، بسیار ناچیز ارزیابی شد که لزوم بازنگری در ساختار اقتصادی و مدیریت روستایی استان با توجه به نظام بهره برداری تعاونی را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، شاخص های توسعه، اقتصاد روستایی، تعاونی، تاکسونومی عددی
  • احسان معصومی، ناصر زمانی، خدیجه بذرافکن، محمدرضا بذرافکن صفحات 431-437
    با توجه به جمعیت رو به رشد دانش آموختگان کشاورزی و پایین بودن ظرفیت اشتغال بخش دولتی، توسعه ی شایستگی های کارآفرینی در میان دانشجویان و تقویت نیت کارآفرینی آنها اهمیت قابل توجهی دارد. در راستای دستیابی به این هدف لازم است عوامل اثرگذار بر نیات کارآفرینانه ی دانشجویان شناسایی شود. هدف این پژوهش پیمایشی، بررسی میزان نیت کارآفرینانه دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی رشته های مهندسی کشاورزی و شناسایی عوامل موثر بر آن بود. جامعه آماری را دانشجویان سال چهارم کارشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز تشکیل دادند. نمونه 196 نفری با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده متناسب با حجم گزینش شد. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه طراحی و روایی صوری آن توسط متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی، تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ برای گویه ها در دامنه 66/0 تا 87/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، نرم افزار SPSSwin19 به کار گرفته شد. نتایج نشان دادند متغیرهای هنجارهای ذهنی، کنترل رفتار درک شده و نگرش نسبت به کارآفرینی دارای رابطه مثبت و معنی دار با نیت کارآفرینی دانشجویان هستند. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که از بین متغیرهای مستقل، نگرش دانشجویان نسبت به کارآفرینی می تواند 40 درصد از نیت کارآفرینی دانشجویان را پیش بینی نماید. در نهایت بر پایه یافته های تحقیق پیشنهادها و راهکارهایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: نیت کارآفرینی، نگرش نسبت به کارآفرینی، دانشجویان کشاورزی
  • جواد شهرکی، مصیب پهلوانی، نسرین اوحدی صفحات 439-448
    هدف اصلی این مقاله برآورد کارایی فنی با استفاده از روش آنالیز مرزی تصادفی (SFA) و تحلیل پوششی داده ها (DEA) و هم چنین تاثیر نهاده های بکار گرفته شده بر روی ریسک تولید گاوداری های شهرستان زابل می با شد. برای این منظور اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه در سال 1393-1392 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که که میانگین کارایی فنی گاوداری ها با استفاده از روش SFA، 74/0 درصد و بکارگیری روش DEA و تحت بازدهی ثابت و متغیر نسبت به مقیاس بترتیب 55/0 و 63/0 درصد برآورد گردید. هم چنین یک رابطه مستقیم و معنادار بین میزان تولید و متغیرهای سبوس و تعداد راس گاو وجود دارد. برآورد عدم کارایی فنی حاکی از وجود رابطه ای منفی و معنادار بین سن دامپرور و عضویت در تعاونی با عدم کارایی فنی است. نتایج ریسک تابع تولید نشان داد که شرکت در کلاس های آموزشی ریسک را کاهش خواهد داد. در نهایت آموزش در رابطه با بکارگیری مصرف بهینه نهاده ها و بکارگیری مدیریت مناسب جهت افزایش میزان کارایی گاوداری ها پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: ریسک تولید، زابل، کارایی فنی، گاوداری
  • احمدرضا عمانی صفحات 449-457
    هدف از این پژوهش ارزیابی سطح نهادینه سازی کارآفرینی در صنایع تبدیلی و تکمیلی مرکبات در استان خوزستان می باشد. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی است. جامعه آماری کلیه مدیران صنایع تبدیلی و تکمیلی مرکبات به تعداد 75 نفر در استان خوزستان می باشد که از طریق سرشماری مطالعه شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه بود که روایی آن از طریق پانل متخصصان و پایایی آن از طریق ضریب کرونباخ آلفا مورد بررسی قرار گرفت که در دامنه آن بین 87/0 تا 91/0 بود. در این پژوهش نهادینه سازی کارآفرینی از طریق سه زیر بخش استمراربخشی، فراگیرسازی و تبدیل به واقعیت اجتماعی شدن، مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل وضعیت سه زیر بخش مذکور در بین جامعه مورد مطالعه به ترتیب پایین (6/2-4/2)، متوسط(85/2-83/2) و متوسط (84/2-71/2) بوده است. بر اساس نتایج حاصل بین مشارکت در برنامه های ترویجی، مسولیت پذیری، ریسک پذیری، نوگرایی، رقابت پذیری، نگرش به کارآفرینی و سطح تحصیلات با سطح نهادینه سازی کارآفرینی رابطه معنی داری به دست آمد. بر اساس نتایج رگرسیون متغیرهای مشارکت در برنامه های ترویجی، مسولیت پذیری، ریسک پذیری، نوگرایی، رقابت پذیری، نگرش به کارآفرینی و سطح تحصیلات به طور تعاملی 6/63% تغییرات متغیر نهادینه سازی کارآفرینی را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: نهادینه سازی کارآفرینی در صنایع جانبی کشاورزی استان خوزستان
  • محمد جاسمی، همایون مرادنژادی، محمد سلاورزی صفحات 459-466
    جستجوی راه های جدید جهت رقابت در بازارهای رقابتی جوهره ی اصلی تفکر استراتژیک و استراتژی بازاریابی است. این موضوع همواره مورد توجه صاحب نظران و اندیشمندان علم اقتصاد بوده و در دهه های اخیر مورد توجه اندیشمندان مدیریت قرار گرفته است. در این راستا، پژوهش حاضر به واکاوی راهبردهای کارآفرینانه افزایش مزیت رقابتی گیاهان دارویی استان ایلام می پردازد.این پژوهش، به لحاظ هدف کاربردی و از نظر پارادایم، جز تحقیقات ترکیبی (کیفی – کمی) می باشد. در قسمت کیفی از روش دلفی و در قسمت کمی از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است و جامعه آماری آن در بخش کیفی صاحبنظران حوزه بازاریابی، کارآفرینی و گیاهان دارویی در استان ایلام بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 12 نفر انتخاب شدند و در بخش کمی هم صاحب نظران حوزه گیاهان دارویی بودند که تعداد 33 نفر شناسایی شد که مورد تمام شماریقرار گرفتند. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه مقایسه زوجیگرد آوریشد و با استفاده از نرم افزار Expert Choice11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.نتایج نشان داد، از میان معیارهای بررسی شده (تمایز، کاهش هرینه، تمرکز بر مشتری و بازار، نوآوری و ریسک پذیری) ، استراتژی تمایزبیشترین نقش را در به مزیت رساندن گیاهاندارویی استان ایلام دارد.
    کلیدواژگان: راهبردهای کارآفرینانه افزایش مزیت رقابتی گیاهان دارویی در استان ایلام
  • الهه محمودی، مجید محمودی صفحات 467-474
    یکی از مهم ترین اثرات نوسانات نرخ ارز اثر آن بر قیمت صادراتی محصولات مختلف است. بر اساس تئوری های جدید تجارت، ساختار بازار نقش مهمی در مرتبط کردن کاهش بهای نرخ ارز و کاهش قیمت ها دارد. در ایران نرخ ارز در دهه ی اخیر افزایش یافته است . بنابراین این مطالعه در تلاش است تا اثر تغییرات نرخ ارز را روی قیمت صادراتی زغفران ایران (که مهم ترین محصولات صادراتی غیر نفتی ایران بعد از پسته است) را در طی دوره 2001-2012 در بین 12 کشور وارد کننده بررسی نماید. بر اساس نتایج، اثر مقطع برای تمام مقاصد صادراتی به جز ایالات متحده آمریکا معنی دار است. هم چنین ضریب نرخ ارز برای تمام کشورهای نمونه معنی دار است. بنابراین براساس ادبیات مربوطه روشن است که فرضیه وجود بازار رقابتی برای بازار زعفران صادراتی رد شده و این شاهدی بر اعمال تبعیض قیمت توسط صادرکنندگان است . بنابراین پیشنهاد می شود که دولت برای حمایت از این محصول استراتژیک با سیاست های مناسب تلاش نماید.
    کلیدواژگان: تبعیض قیمت، زعفران، نرخ ارز
  • غلامرضا زمانیان، مصطفی خواجه حسنی صفحات 475-487
    منطقه رودخانه بر با حدود 111 هزار اصله نخل کریته، یکی از مهم ترین مناطق تولیدکننده محصول خرما در شهرستان رودان محسوب شده و درآمد مردم این منطقه تقریبا بطور مستقیم و یا غیر مستقیم از تولید این محصول تامین می گردد. در نتیجه کارایی تولید این محصول برای باغداران این منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین دلیل این مطالعه با استفاده از تحلیل پوششی داده های نهاده محور بوت استرپ و با نمونه گیری از 50 نخلستان تولیدکننده خرمای کریته منطقه رودخانه بر در سال 1392، به ارزیابی کارایی فنی نخلستان های این منطقه می پردازد. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که 64 درصد تولیدکنندگان خرمای این منطقه با کارایی کمتر از 50 درصد فعالیت نموده و تنها 14 درصد از نخلستان ها به صورت کارآمد فعالیت می نمایند. با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود با حمایت جهاد کشاورزی منطقه از فعالیت های ترویجی، مراکزی جهت تشکیل کلاس های آموزشی برای باغداران این منطقه دایر شود؛ تا در این مراکز علاوه بر آموزش، فرصتی برای اشتراک گذاری تجربیات باغداران موفق و خبره در جهت تخصیص مناسب تر نهاده ها در فعالیت های سایر باغدارن بوجود آید.
    کلیدواژگان: استان هرمزگان، بوتاسترپ، تحلیل پوششی داده ها، خرمای کریته، رودخانه بر، کارایی فنی
  • محمد طالقانی، مهران مهدی زاده صفحات 489-495
    هدف این مقاله شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر رضایتمندی کشاورزان در تعاونی های تولیدات کشاورزی استان گیلان، ایران بود. بدین منظور، مطالعات کتابخانه ای انجام شده و 15 عامل موثر شناسایی گردید و برای اولویت بندی آنها، مطالعات میدانی از طریق پرسشنامه انجام گرفت. جامعه ی آماری شامل کلیه اعضای تعاونی های تولیدات کشاورزی استان گیلان بود که با فرمول کوکران، حجم نمونه 93 نفر تعیین گردید. بنابراین، پرسشنامه ها به روش ترکیبی نمونه گیریتصادفی وسهمیه ای میان اعضای 12 تعاونی توزیع و تعداد 100 پرسشنامه به طور کامل گردآوری شد. روایی پرسشنامه به روش محتوایی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 79 درصد مورد پذیرش واقع شد. برای اولویت بندی عوامل، میانگین با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس محاسبه گردید و نتایج نشان داد که همدلی و همکاری میان اعضا؛ راهنمایی و هدایت اعضا درباره مشکلاتشان و برقراری ارتباطات اثربخش با جوامع محلی، به ترتیب، عواملی هستند که بیشترین تاثیر را بر رضایتمندی کشاورزان مورد مطالعه دارد. به علاوه، نتایج نشان داد که رضایتمندی اغلب کشاورزان عضو در تعاونی ها در سطح متوسطی قرار دارد.
    کلیدواژگان: تعاونی های تولیدات کشاورزی، رضایتمندی کشاورزان، عوامل موثر
  • سپیده رستمی دولت آبادی، محمد قهرمان زاده صفحات 505-513
    هدف از مطالعه حاضر اندازه گیری کارایی فنی مزارع کلزا در شهرستان تبریز و بررسی عوامل موثر بر آن بود. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از کلزاکاران شهرستان تبریز در سال زراعی 93-1392 با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده از 157 نمونه تصادفی بدست آمد. کارایی فنی کلزاکاران نیز از طریق رهیافت تابع تولید تصادفی صورت گرفت. نتایج کشش تولید نهاده ها بیانگر آن است که تمامی این نهاده ها در ناحیه دوم اقتصادی مصرف می شوند. علاوه بر آن، بیشترین (504/0) و کمترین (095/0) کشش تولید به ترتیب مربوط به نهاده آب و سطح تحصیلات است. نتایج مربوط به محاسبه کارایی فنی نیز موید آن است که کمترین و بیشترین میزان آن 25 و 95 درصد با میانگین 80 درصد می باشد. لازم به ذکر است که بیشترین میزان کارایی فنی نیز در مزارع کلزا با سطح زیر کشت 3-4 هکتار مشاهده شده است. هم چنین، متغیرهای سطح تحصیلات، تعداد دوره های آموزشی و سطح زیرکشت اثز معنی دار و منفی و سن کشاورز اثر مثبت و معنی داری برعدم کارایی فنی دارد. مطابق یافته های تحقیق، توصیه می گردد آموزش بیشتر کلزاکاران در خصوص مصرف بهینه نهاده ها به همراه ارتقا سطح دانش آنها بیشتر مد نظر دولت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تابع تولید تصادفی، شهرستان تبریز، کارایی فنی، کلزا
  • ابراهیم مرادی، اسماء عبداللهی درمیان صفحات 515-523
    با توجه به کاهش سطح زیر کشت پنبه در ایران طی سال های اخیر، بررسی درجه ریسک پذیری پنبه کاران بخش زراعی کشور امری ضروری است. بررسی ها نشان می دهد که عملکرد این محصول طی سال های گذشته، رشد کافی نداشته و هزینه تولید پنبه نیزافزایش داشته است. رشد قیمت پنبه متناسب با افزایش هزینه تولید این محصول در دوره مورد مطالعه نیست. در این پژوهش گرایش ریسکی پنبه کاران با استفاده از رهیافت پارامتری و مدل میانگین- انحراف معیار ساها بررسی شد. اطلاعات آماری و هزینه تولید استان های تولید کننده عمده پنبه، طی سال های 1389-1379 گردآوری شد. با توجه به ماهیت تابلویی داده ها مدل های اقتصادسنجی در قالب داده های تابلویی تصریح و تخمین زده شد. نتایج حاکی از ریسک گریز بودن پنبه کاران است وگرایش ریسک گریزی پنبه کاران با افزایش نوسانات قیمت محصول (ریسک قیمتی) و عملکرد در هکتار افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ایران، پنبه، ریسک، مدل میانگین، انحراف معیار، هزینه تولید
  • محمدصادق صبوری، سیاوش نوری، مصطفی کرباسیون صفحات 525-530
    این مطالعه با هدف بررسی نقش متغیرهای محیطی بر کاهش پیامدهای طرح هدفمندی یارانه ها بر گلخانه داران استان سمنان انجام شد. نمونه آماری شامل 287 گلخانه دار بود که از طریق فرمول کوکران تعداد آنها تعیین گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS21 استفاده گردید. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه بود که براساس مبانی تئوریک طراحی گردید و پس از اصلاح محتوا با فرمول کوکران مقدار آلفای آن 87/7 محاسبه شد. از همبستگی و رگرسیون برای تحلیل فرضیه ها استفاده شد. نتایج نشان داد کاهش هزینه های جاری، استفاده از سازه های مناسب، استفاده درست از سوخت، مکان یابی درست وسایل گرمایش و استفاده از کارگران ماهر بیشترین نقش را برکاهش پیامدهای هدفمندسازی یارانه هابرای گلخانه داران ایفا می کنند که مقدار 2/40 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: استان سمنان، عوامل محیطی، کاهش پیامدهای طرح هدفمندی یارانه ها، گلخانه داران
  • فرهاد لشگرآرا، علیرضا ترابی، مریم امیدی نجف آبادی صفحات 531-540
    هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل موثر بر موفقیت بنگاه های زودبازده بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ گردآوری داده ها، غیرآزمایشی و از دسته تحقیقات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران بنگاه های زودبازده کشاورزی در استان سمنان بود که از نظر بانک کشاورزی استان موفق ارزیابی شده بودند و تعداد آنها برابر1932 واحد تولیدی کشاورزی است. با استفاده از فرمول کوکران 125 نفر را به عنوان حجم نمونه تخمین زده شد. ابزار اصلی گرد آوری داده ها و اندازه گیری متغیرهای پژوهش، پرسشنامه بود. روایی ابزار پژوهش بوسیله گروهی از متخصصان احراز گردید. پایایی ابزار پژوهش با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه احراز شد. نتایج بدست آمده نشان داد که 4/6 درصد بنگاهای زودبازده کشاورزی کاملا موفق بودند و 2/79 درصد آنها موفق و 6/13 درصد آنها نسبتا موفق بودند. بین میزان تحصیلات، سابقه کار در کسب وکار، سابقه کار کشاورزی، اندازه بنگاه، سال های فعالیت بنگاه، تعداد افراد شاغل، ظرفیت اشتغال، میزان سرمایه اولیه، ارزش تولید فعلی، فاصله محل سکونت تا بنگاه، هزینه پرسنلی، میزان سرمایه گذاری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد که هفت متغیر میزان سرمایه اولیه، ارزش تولید فعلی، تعداد سال های فعالیت بنگاه، تعداد افراد شاغل، اندازه بنگاه، میزان سرمایه گذاری و متغیر سابقه کار در کسب وکار در مجموع 7/47 تغییرات متغیر وابسته موفقیت بنگاه زودبازده را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: استان سمنان، بخش کشاورزی، بنگاه زودبازده، موفقیت
|
  • Mehdi Charmchian Langerodi Pages 397-408
    The study aimed at investigating the role of social capital in citrus growers’ empowerment in Sari County. The statistical population comprised 12 800 citrus growers in Sari County. The stratified random sampling was employed in this study in an attempt to recruit 291 individuals as prospective participants. Data collection tool was a questionnaire. In order to establish its content validity, several copies of the questionnaire were distributed among professionals and experts, their opinions on the validity of the questionnaire were polled, and the necessary adjustments were applied based on their insightful comments. Cronbach's alpha was reported as 0.87 for the questionnaire. SPSS (Ver. 16) was used for data analysis. The average social capital level and citrus growers’ empowerment were at a high level. The indices of meaning, trust, impact, competence, and self-determination ranked first to fifth among the citrus growers’ empowerment in Sari. The awareness, participation, interactions, solidarity, and social trust were prioritized from the first to the fifth among the citrus growers’ social capital in Sari. The regression analysis showed that 12.4 percent of the citrus growers’ empowerment variance was explained by social capital, and that social capital played an important role accounting for 35.6 percent of citrus growers’ empowerment.
    Keywords: Citrus growers, empowerment, social capital, Sari
  • Nnamdi Ehirim, Glory Ben Chendo, Stephen Onyeagocha, Ubon Essien, Emeka Osuji, Melissa Okwara Pages 409-420
    Viable sweet potato production is hard to achieve with indiscriminate use of farm inputs, resulting to wastage and environmental damages, as consequences are common problems of arable crop farming in Abia State. Issues arising from farm input use and their corresponding implications for environment called for a study on suitable farming practices and farm-specific technical efficiency for optimal resource use in sweet potato production in Abia State. Data were obtained from 156 sweet potatoe farmers through a multistage sampling technique using a structured questionaire. Data were analyzed using descriptive statistics such as mean, relative frequency distribution, and the stochastic production frontier. Results showed that using inorganic fertilizer (65.378%) under rainfed production system with a frequent bush burning (66.67%) and low liming (5.8%) were very common practices with leaching, fragile soil, erosion, flooding, and soil acidity as consequences. Mixed cropping (63.46%) with improved varieties like TIS 8164 (71.2%) and 0087 (64.1%) were copping measures to some environmental challenges. Maximum Likelihood Estimates (MLE) showed a decreasing return to a scale of 0.236. The implication is that an increase in farm size and fertilizer application can significantly lead to a less than 0.06538 and 0.08142 proportionate increase in output of sweet potato respectively, or reduces it by less than 0.00413, with interest on borrowed capital. The gamma (0.0403) was less than unity and was significant at p
    Keywords: Environment, technology, efficiency, Sweet potato production, stochastic frontier, Abia State
  • Hussein Asdaghpoor, Zahra Amiri Pages 421-429
    Rural development is a process involving local people in solving their problems. As a strategy designed to improve the social and economic well-being of rural populations, rural developmentundoubtedlysupportsnation-widedevelopmentina country like Iran with a rural-basedsociety. Theconstitutionof the Islamic Republic of Iran stipulates that ­rural development should be viewed as a key function of the government. This paper aimsto determine factors that constitute rural development in GuilanProvince(North of Iran). The presentstudyexamined75 rural development indices derived from official documents.Theywerethenstandardized and classified according to six factorsusing the numerical taxonomy approach:humanresources, infrastructure costs, socio-cultural costs, economic performance, location and natural resources, and rural management. Share of each factor was rated by statistical analysis. The results of the analysis showed a negligible change in rural management and economic costs,whileother factors remained constant and no change was made to the impact status and rank of the six factors germane torural development. The studies recommendsrevisingthe economic structure and rural management of the province based on cooperatives.
    Keywords: development indices, cooperation, numerical taxonomy, rural economics, rural management
  • Ehsan Masoomi, Naser Zamani, Khadijeh Bazrafkan, Mohammadreza Akbari Pages 431-437
    The increasing number of students graduating in agricultural majors and the limited employment opportunities supplied by the government suggest the importance of developing students’ entrepreneurship competencies and improving their entrepreneurial intentions. Therefore, it is necessary to identify factors influencing students’ entrepreneurial intentions. The purpose of this survey was to determine the extent of entrepreneurial intention among senior agricultural students and to identify the main factors influencing their intentions. Research population comprised all senior agricultural students who were studying at Shiraz University, Shiraz, Iran. A sample of 196 students was selected through stratified random sampling. A questionnaire was developed to gather data. Face validity was verified by agricultural extension and education experts. Cronbach’s alphas ranged from 0.66 to 0.87 indicating good reliability. SPSSwin19 was employed to analyze the data. Results revealed that subjective norms, perceived behavioral control, and attitude toward entrepreneurship strongly correlated with students’ entrepreneurial intentions. Regression results indicated that students’ attitude toward entrepreneurship could explain 40 percent of changes in their entrepreneurial intentions. In the end, suggestions and possible solutions were provided based on the research findings.
    Keywords: Agricultural Students, attitude toward entrepreneurship, Entrepreneurial Intention
  • Javad Shahraki, Mosayeb Pahlavani, Nasrin Ohadi Pages 439-448
    The main objective of this paper was to determine technical efficiency by using stochastic frontier analysis (SFA) and data envelopment analysis (DEA) methods and also to estimate the influence of applied inputs on the production risk among Zabol dairy farms. To this aim, data were collected by questionnaire for the years 2012-2013. The results showed that the mean technical efficiency of dairy farms was 0.74 percent as revealed by the SFA method and were 0.55 and 0.63 as suggested by the DEA method under constant return to scale (CRS) and variable return to scale (VRS) assumptions, respectively. In addition, there was a direct and significant relationship between the used bran, number of cattle, and the amount of output. The estimation of technical inefficiency showed that there was a negative and significant relationship between dairy farmers’ age and membership in cooperatives with technical inefficiency. The results of production function risk showed that participation in training classes reduced production risk, whereas membership in cooperatives increased production risk. The study carried the implication that training of the optimal use of inputs and application of proper management could improve the efficiency of dairy farms.
    Keywords: dairy farms, risk production, technical efficiency, Zabol
  • Ahmadreza Ommani Pages 449-457
    The purpose of this study was assessment of institutionalizing level of entrepreneurship in citrus processing and complementary industries in Khouzestan Province, Iran. The method of research was descriptive. The statistical population comprised managers of complementary and processing industry of citrus products in Khouzestan Province (N=75). For the purpose of this study, a census was conducted and opinions of all managers were studied. The main instrument in this study was a questionnaire the validity of which was established by a panel of experts and its reliability coefficient was obtained by using a Cronbach’s alpha (0.89). Institutionalizing level of entrepreneurship was assessed by three subsections that include: continuity, comprehensiveness and becoming a social reality. Based on the results, the level of continuity, comprehensiveness, and becoming a social reality, respectively, was low (2.4-2.6), moderate (2.83-2.85), and moderate (2.71-2.84). Based on the results, the correlation between participation in extension programs, accountability, risk taking, tendency to be creative, competitiveness, attitude to entrepreneurship, the level of education and entrepreneurship institutionalizing was significant. In addition, multivariate regression analysis showed that the variables of participation in extension programs, accountability, risk taking, tendency to be creative, competitiveness, attitude to entrepreneurship, and the level of education had explained 63.6 percent (R2=0.636) of entrepreneurship institutionalizing’ changes.
    Keywords: agricultural Side Industries, entrepreneurship Institutionalizing, regression analysis
  • Mohammad Jasemi, Homayoon Moradnezhadi, Mohammad Salavarz Pages 459-466
    Finding new ways to compete in competitive markets is the essence of strategic thinking and marketing strategy. This issue has always been addressed by the experts and scholars of economics and management overrecent decades. In this regard, the present study explores the entrepreneurial strategies to gain a competitive advantage in IlamProvincemedicinal plants. This studyemployed a mixed-methods research paradigm. In the qualitative part, Delphi method and in quantitative part the Analytic Hierarchy Process was used. The population in the qualitative part comprisedexperts in the fields of marketing, entrepreneurship and herbs in IlamProvince that among them 12 participantswere selected using purposive sampling methods. In the quantitative part, the population included 33 experts in the field of medicinal plants which were studied by census method. The data were collected using a paired comparison questionnaire and analyzed by Expert Choice11 software. Results showed that according to considered criteria in this research) differentiation strategy, ways to reduce costs, focusing on customers and market strategies, innovations and risk taking strategy) differentiation strategy plays the greatest role in gaining advantage for medicinal plants in Ilam Province.
    Keywords: competitive advantage, entrepreneurial strategy, Ilam Province, medicinal plants
  • Pages 467-474
    One of the most important effects of exchange rate movementsisitseffecton the exporting price of different products. According to the new trade theories, market structure plays an important role in relating exchange rate depreciations to price declines. In Iran, exchange rate has increased in recent years.Inspired by this assumption, this paper attempts to investigate the impact of exchange rate movements on the exportprice of saffron (which is the most important non-oil export product after pistachio)in Iran over the period of 2001-2012.As shown by the results of the present study, the country effect (λi) for each destination is significant except for United States. In addition, the exchange rate’s coefficient is significant for all countries in our sample. Accordingly, as also indicated by the related literature,the hypothesis of the existence of competitive market is rejected, and this lends support to the idea thatprice discrimination in saffron marketis regularly applied by Iranian exporters,whichsuggeststhat the government should try to support this strategic product by suitable policies.
    Keywords: Exchange Rate, price discrimination, PTM, Saffron
  • Gholamreza Zamanian, Mostafa Khajeh Hassani Pages 475-487
    Roodkhnehbar area, having approximately 111 thousands of Keriteh palm trees, is one of the most important areas of date production in the Rudan County[1]and the source of peoples’ income in this area, directly or indirectly. As a result, its production efficiency has a critical importance to the orchardists in this region. This study aims to evaluate technical efficiency of palm groves in this area using input-oriented bootstrap data envelopment analysis and sampling 50 palm groves of Keriteh date producers of Roodkhanehbar area in 2013. The results suggested that 64% of date producers operate with less than 50% efficiency and only 14% of them operate efficiently. The study, then, carries the implication that it is recommended to train the orchardists, providing a chance for successful orchardists to share their experiences with others in an attempt to optimize allocation of inputs.
    Keywords: bootstrap, Data Envelopment Analysis, Hormozgan Province, Keriteh date, Roodkhanehbar, technical efficiency
  • Mohammad Taleghani, Mehran Mehdizade Pages 489-495
    The aim of this study was to identify and prioritize factors affecting farmers’ level of satisfaction in agricultural production cooperatives ofGuilan Province, Iran. To this aim, library studies were conducted, and 15 factors affecting farmers’ satisfaction were identified. Next, they wereprioritized byfield studies using a questionnaire. The statistical population consisted of members of agricultural production cooperatives in Guilan Province. The sample comprised93 farmers who were recruitedusing the Cochran formula. The questionnaires were distributed among farmersfrom12 cooperatives usinga mix of random and proportional sampling methods and 100 questionnaires were collected. The content validity of the questionnaire was established and its reliability was estimated to be 79 percent using a Cronbach's alpha. To prioritize the factors, the researchers calculated means cores by using SPSS. Results indicated that empathy and cooperation among members, giving advice and guidance to members in case of problems, as well as effective communication with the local community are, respectively, the three factors that have the strongest effect on farmer's satisfaction in the studied region. In addition, the results showed that satisfaction of the majority of the members of cooperative activities was at a moderate level.
    Keywords: agricultural production, cooperatives, effective factors, farmer's satisfaction
  • Lateef Lawal Adefalu, Oluwasogo David Olorunfemi, Latifat Kehinde Olatinwo, Yusuf Olatunji Pages 497-503
    This paper examines the effect of the poor road transportation network on crop production in one of the rural agrarian local government of Kwara State, Nigeria. A well-structured interview schedule was conducted to elicit information from 120 crop farmers using a two-stage sampling technique. Findings from the study revealed that the poor road transportation network in their area had led to a reduction in their income, longer time in transporting produce to more buoyant markets, as well as incurring high transportation costs. Chi-square analysis revealed that there was a significant relationship between age, educational level, years of farming experience, and the respondents’ perceived effects of poor road transportation network for their crop production. The study recommends an urgent intervention from government and stakeholders in terms of construction and rehabilitation of roads in these rural agrarian areas in an attempt to help improve the livelihoods of the farmers through enhancing transportation of produce to more buoyant markets in good condition and at less cost.
  • Sepideh Rostami Dolatabadi, Mohammad Ghahremanzadeh Pages 505-513
    The purpose of this study was to measure the technical efficiency of canola farmers and determine the underpinning factors. Required data were collected using stratified random sampling method and questionnaire survey. In this context, 157 canola farmers from Tabriz County, Iran, were asked to fill out the questionnaire in 2012-2013 growing season. The technical efficiency was evaluated using stochastic frontier approach. The results of inputs production elasticity indicated that all inputs were consumed in economic area. In addition, the highest (0.504) and lowest (0.095) elasticity rate was related to water consumption and education level, respectively. The estimated technical efficiency demonstrated that the highest and lowest technical efficiencies were 25 and 95% with an average of 80%. It should be noted that the highest efficiency was observed in the farms with the area covering 3-4 hectares. Furthermore, the estimated inefficiency model indicated that education level, training course number, and cultivated area negatively affected the inefficiency. By contrast, age of farmer had a positive effect on inefficiency. As the results show, educating and training farmers for the optimum use of inputs as well as improving their knowledge as to promote agricultural products should be taken into account.
    Keywords: Canola, Stochastic Frontier Function, Tabriz County, technical efficiency
  • Ebrahim Moradi, Asma Abdollahi Darmian Pages 515-523
    As regards decreasing cotton cultivation in Iran during these years, the degree of risk taken by a cotton cultivator in the agricultural part is important. The studies showed that the cotton crop yield during the past years did not have enough growth and the cotton cost product in the period of study cotton production costs, has increased. In this paper, the risk orientation of cotton cultivators was investigated; the researchers have done this employing a parametric approach and the Saha Mean-Standard Deviation Model. Statistical information and the cost product of provinces which produce cotton between 2000-2010 were collected. Econometric models with panel data were estimated. The results showed that cotton cultivator aversion, risk, and the trend increased when the income and the fluctuation cost product went up in each hector.
    Keywords: Iran, cotton, cost product, Mean, Standard Deviation Model, risk
  • Mohammad Sadegh Sabouri, Siavash Noori, Mostafa Karbasioun Pages 525-530
    The purpose of this study was to investigate the peripheral factors on reducing the consequences of the targeted subsidies from the view point of greenhouse owners of Semnan Province, Iran. The population of the study comprised greenhouse owners of Semnan Province. The sample size was calculated using Cochran formula and encompassed a number of 287 greenhouse owners. The main research tool used in this study was a questionnaire. SPSS v21was used to analyze the data obtained through the questionnaires. Based on hypotheses and theories, questions were designed, and after testing validity and reliability (based on the dependent variable Cronbach's alpha was calculated equal with 87.8) indices, modifications were performed. To examine the hypotheses of this research, the correlation coefficient was estimated, and a multiple regressions analysis was run. The results showed that current expenses, using the proper structures for constructing greenhouse, method of fuel use, the perfect place of heaters, and the use of skilled workers in the greenhouse had a key role in reducing the impact of targeted subsidies plan (dependent variable) on greenhouse owners. These variables explained 40.2 per cent of the variance in the dependent variable.
    Keywords: greenhouse, peripheral factors, subsidies, Semnan Province
  • Farhad Lashgarara, Alireza Torabi, Maryam Omidi Najafabadi Pages 531-540
    Small and medium enterprises play a significant role in economic and industrial development in the developed and developing countries. The main purpose of the study was to investigate the key factors in the effective of growth enterprises. The statistical population of this study according to assessment of Agri-Bank of the Semnan Province includes the managers of enterprises in agricultural sector of Semnan Province who were evaluated as successful enterprises (1932 agricultural units). For determining the sample 125 persons were selected by using Cochran’s formula through stratified random sampling. The main tool for collecting data was questionnaire. The results indicated that 6.4% of agricultural growth enterprises were fully successful, 79.2% were successful, and 13.6% were rather successful. According to the results, there was a significant difference between the achievement levels of growth enterprises in different educational groups with confidence level of 95%. In addition, regression analysis showed that seven variables of initial capital, current production value, years of activity, number of personnel, firm size, investment amount, and business history altogether explained 47.7% of variance in the growth enterprises.
    Keywords: achievement, agriculture sector, growth enterprise, Semnan Province